专题三 完形填空 第四讲 习题讲评课(二) 完形填空之记叙文(2) 课件(共41张)+练习(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源下载
  1. 二一教育资源

专题三 完形填空 第四讲 习题讲评课(二) 完形填空之记叙文(2) 课件(共41张)+练习(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源简介

习题讲评课(二) 完形填空之记叙文(2)
           (共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分)
        Passage 1(2025·烟台三模)
My wife and I have lived in a suburb of Charleston for 20 years and have built good relationships with our neighbors.However, one of our neighbors has had a __1__ history with the people living on either side of her.There have been several incidents over the years, including police being called due to __2__ with one neighbor, and she's verbally __3__ the other.
While I understood some of her __4__ — one side often hosted loud parties and the other had had a(n) __5__ amount of garbage beside their home — it didn't __6__ the hostility (敌意).At one point, she even gave my wife the rude gesture as she drove by, __7__ the fact that we had always made an effort to be friendly and greet her.
About a year ago, her husband was diagnosed with a brain tumor.I only __8__ the news because she complained about something to me one day and mentioned it.I thought a small __9__ might bring some comfort.So we bought a D|S25 gift card, and __10__ it to her house.
We never heard anything back, and I wasn't sure how she felt.But before long, her attitude began to __11__.She became __12__ — not just with us, but even with the neighbors she had previously conflicted with.The household that had once been __13__ with trash was cleaned up.
One day, as my wife was walking our dogs, she came outside and spoke to her.“You have no idea what that gift card __14__ to me,” she said.“I was telling my family about it.Thank you!” At that moment, I realized years of __15__ finally melted away just because of our small act of kindness.
1.A.surprise filled    B.reward filled
C.conflict filled D.joy filled
2.A.doubts B.fights
C.parties D.discussions
3.A.comforted B.refused
C.praised D.abused
4.A.annoyances B.pleasures
C.alternatives D.choices
5.A.noticeable B.insufficient
C.tiny D.minor
6.A.resume B.encounter
C.excuse D.ease
7.A.due to B.in spite of
C.in case of D.according to
8.A.thought out B.picked out
C.cleared out D.found out
9.A.experiment B.gesture
C.conversation D.suggestion
10.A.handed B.presented
C.delivered D.dropped
11.A.shift B.proceed
C.decline D.hold
12.A.friendlier B.ruder
C.stricter D.sadder
13.A.connected B.flooded
C.equipped D.faced
14.A.meant B.added
C.worked D.used
15.A.relation B.tension
C.devotion D.confusion
|有练有评·练后悟道|
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:背景:邻居很不友好→转折:邻居遇到困难,作者给予关心→改变:邻居的态度变好。
(2)情感线:邻里关系紧张→困难时传递善意→紧张消融→情感治愈。
2.突破最易错的那一题
第6题易误选D.ease “缓解”。错误的原因是考生未能理清此处的逻辑关系“作者理解邻居的烦恼,但认为这并不能为其敌意开脱”。excuse此处为熟词生义的用法,表示“为……辩解(或找理由)”。
       Passage 2(2025·汕头二模)
I walked into a part time role at Moonmilk, our community's beloved cake and ice cream shop, seeking to increase my summer earnings.My trial day was a mix of mastering how to make ice cream and __1__ in a conversation with the manager, which quickly revealed the shop's __2__ and welcoming atmosphere.The __3__ formed here have been more __4__ than any paycheck.
A local theater's union representative __5__ a cake to celebrate their victory against being forced out, and our owner's heartfelt __6__ of providing it without charge was answered with free movie tickets for our team.
The caring attention of our senior female customers and the genuine __7__ from a loyal client about our ice cream are __8__ of my job.The amusing persistence of a gentleman __9__ a seasonal chocolate orange flavor, which we only stock at New Year, also __10__ my day.
Though the repetitive motion of scooping can __11__ my wrist and the indecision of some customers can be challenging, the sense of __12__ I've gained from my time at Moonmilk is __13__.As my full time work becomes more demanding with the changing seasons, I'll have to reduce my hours, but the __14__ of the connections I've made will __15__, keeping me company until the return of summer — and hopefully, the much anticipated chocolate orange ice cream.
1.A.engaging      B.calculating
C.earning D.forecasting
2.A.friendly B.unique
C.competitive D.tense
3.A.contracts B.bonuses
C.friendships D.expenses
4.A.economic B.temporary
C.financial D.rewarding
5.A.ignored B.ordered
C.criticized D.planned
6.A.profit B.gesture
C.charge D.payment
7.A.complaints B.suggestions
C.compliments D.requests
8.A.challenges B.advantages
C.struggles D.highlights
9.A.inquiring about B.dismissing from
C.advocating for D.arguing about
10.A.annoys B.brightens
C.depresses D.weighs
11.A.comfort B.heal
C.strain D.strengthen
12.A.urgency B.safety
C.tension D.community
13.A.priceless B.worthless
C.important D.common
14.A.regrets B.conflicts
C.novelty D.warmth
15.A.end B.increase
C.remain D.fade
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:为增加暑期收入,在蛋糕店做兼职→店里氛围友善,感受温情互动→工作枯燥,身体疲惫,但愉快的氛围抵消了辛苦→因时间原因需告别这份兼职,期待来年夏季能回归。
(2)情感线:为增加收入去做兼职→感受到店内的温情满满→离别时依依不舍→精神上的满足重于物质上的收入。
2.突破最易错的那一题
第13题为语篇层次题,解题时应结合对文章主题意义的理解。作者写这篇文章是为了感叹在Moonmilk的宝贵的经历,这一经历带给作者的情感体验是金钱无法衡量的。本题与第一段的尾句相互照应,再次强调了文章的这一主题。|有练有评·练后悟道|
习题讲评课(二) 完形填空之记叙文(2)
Passage 1
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者有一邻居极难相处,态度很不友善,但在该邻居遇到困难时,作者夫妇还是报以善意,给予关心,邻居被感动从而改变了自己的态度。
1.选C 根据下文“several incidents ...police being called due to ________ with one neighbor”的描述可知,此处指其中一个邻居与周围的人的关系是充满冲突的。故选C。
2.选B 根据上文“police being called”以及语境可知,这里暗示发生冲突,“打架”符合语境。故选B。
3.选D 根据上文“verbally”以及语境可知,此处指口头上辱骂邻居。故选D。
4.选A 根据下文“one side often hosted loud parties ...their home”以及语境可知,这些不当行为会给邻居带来烦恼。故选A。
5.选A 根据下文“garbage beside their home”以及语境可知,这里指在家门口放置明显的垃圾。故选A。
6.选C 根据下文“the hostility (敌意)”以及语境可知,作者认为两边的不友好的邻里关系给这位邻居带来了烦恼,但这并不能为这位邻居的敌意开脱。故选C。
7.选B 根据下文“the fact that ...greet her”以及上文内容可知,“友好问候”与“无礼的手势”构成转折,应用“尽管”连接。故选B。
8.选D 根据上文“her husband was diagnosed with a brain tumor”以及语境可知,这里指作者通过邻居的抱怨得知其丈夫患病的消息。故选D。
9.选B 根据下文“we bought a D|S25 gift card”可知,“买礼品卡”是一种善意的举动。故选B。
10.选C 根据下文“it to her house”以及语境可知,这里指将礼品卡递送到她家。故选C。
11.选A 根据下文“She became ________ — not just ...conflicted with”以及上文的敌意态度可知,邻居的态度转变了。故选A。
12.选A 根据下文“I realized years of ______ finally ...kindness”可知,此处指邻居的行为变得更友好了。故选A。
13.选B 根据上文“a(n) ________ amount ...their home”以及语境可知,这里指以前家门口堆满了垃圾。flooded with trash,表示“堆满垃圾”,符合语境。故选B。
14.选A 根据上文“that gift card”以及语境可知,这里表示邻居表达礼品卡对她的重要性,“意味着”符合语境。故选A。
15.选B 根据下文“ finally melted away”以及上文内容可知,这里指多年的紧张关系化解。故选B。
Passage 2
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在Moonmilk蛋糕和冰淇淋店兼职的经历,描述了工作中的收获、与顾客的互动以及店铺的温馨氛围。
1.选A 根据下文“in a conversation with the manager”可知,作者一边学习如何制作冰淇淋,一边与店长交谈。故选A。
2.选A 根据下文“ welcoming atmosphere”可知,店铺的氛围很友好。故选A。
3.选C 根据上文“revealed the shop's ______ and welcoming atmosphere”可知,作者强调的是在这里建立的友谊比任何薪水都更有意义。故选C。
4.选D 根据 “The ________ formed here have been more ________ than any paycheck.”可知,友谊比薪水“更有意义”。故选D。
5.选B 根据下文“a cake to celebrate their victory against being forced out”可知,此处指为了庆祝他们的胜利来店里订购蛋糕。故选B。
6.选B 根据下文“providing it without charge”可知,店主的行为是一种“善意之举”。故选B。
7.选C 根据下文“a loyal client”可知,客户对冰淇淋的评价是赞扬。故选C。
8.选D 根据上文“the genuine ________ from a loyal client about our ice cream are”可知,客户的赞美是工作的亮点。故选D。
9.选A 根据下文“a seasonal chocolate orange flavor, which we only stock at New Year”可知,这位先生在一直在坚持询问是否有香橙巧克力口味,而这种口味的冰淇淋只在新年期间才有备货。故选A。
10.选B 根据上文“welcoming atmosphere”可知,气氛是欢快的,遇到的事情也让作者觉得有趣,心情变得愉快。故选B。
11.选C 根据上文“Though the repetitive motion of scooping ”可知,一直重复舀取的动作可能会使手腕感到不适。故选C。
12.选D 根据下文“at Moonmilk”可知,作者获得的是团队意识。故选D。
13.选A 根据上文“The ________ formed here have been more ________ than any paycheck.”可知,作者认为自己在Moonmilk获得的这种团队意识是无价的。故选A。
14.选D 根据上文“welcoming atmosphere”可知,作者强调的是在Moonmilk感受到的温暖。故选D。
15.选C 根据下文“keeping me company until the return of summer”可知,这种温暖会一直存在,会保持下去。故选C。(共41张PPT)
第四讲 习题讲评——每卷2篇
完形填空限时训练/练后讲评
1
习题讲评课(二) 完形填空之记叙文(2)
(共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分)
Passage 1(2025·烟台三模)
My wife and I have lived in a suburb of Charleston for 20 years and have built good relationships with our neighbors.However, one of our neighbors has had a 1 history with the people living on either side of her.There have been several incidents over the years, including police being called due to 2 with one neighbor, and she's verbally 3 the other.
While I understood some of her 4 — one side often hosted loud parties and the other had had a(n) 5 amount of garbage beside their home — it didn't 6 the hostility (敌意).At one point, she even gave my wife the rude gesture as she drove by, 7 the fact that we had always made an effort to be friendly and greet her.
About a year ago, her husband was diagnosed with a brain tumor.I only 8 the news because she complained about something to me one day and mentioned it.I thought a small 9 might bring some comfort.So we bought a $25 gift card, and 10 it to her house.
We never heard anything back, and I wasn't sure how she felt.But before long, her attitude began to 11 .She became 12 — not just with us, but even with the neighbors she had previously conflicted with.The household that had once been 13 with trash was cleaned up.
One day, as my wife was walking our dogs, she came outside and spoke to her.“You have no idea what that gift card 14 to me,” she said.“I was telling my family about it.Thank you!” At that moment, I realized years of 15 finally melted away just because of our small act of kindness.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者有一邻居极难相处,态度很不友善,但在该邻居遇到困难时,作者夫妇还是报以善意,给予关心,邻居被感动从而改变了自己的态度。
1.A.surprise-filled B.reward-filled
C.conflict-filled D.joy-filled
解析:根据下文“several incidents ...police being called due to _______ with one neighbor”的描述可知,此处指其中一个邻居与周围的人的关系是充满冲突的。故选C。

2.A.doubts B.fights
C.parties D.discussions
解析:根据上文“police being called”以及语境可知,这里暗示发生冲突,“打架”符合语境。故选B。

3.A.comforted B.refused
C.praised D.abused
解析:根据上文“verbally”以及语境可知,此处指口头上辱骂邻居。故选D。

4.A.annoyances B.pleasures
C.alternatives D.choices
解析:根据下文“one side often hosted loud parties ...their home”以及语境可知,这些不当行为会给邻居带来烦恼。故选A。

5.A.noticeable B.insufficient
C.tiny D.minor
解析:根据下文“garbage beside their home”以及语境可知,这里指在家门口放置明显的垃圾。故选A。

6.A.resume B.encounter
C.excuse D.ease
解析:根据下文“the hostility (敌意)”以及语境可知,作者认为两边的不友好的邻里关系给这位邻居带来了烦恼,但这并不能为这位邻居的敌意开脱。故选C。

7.A.due to B.in spite of
C.in case of D.according to
解析:根据下文“the fact that ...greet her”以及上文内容可知,“友好问候”与“无礼的手势”构成转折,应用“尽管”连接。故选B。

8.A.thought out B.picked out
C.cleared out D.found out
解析:根据上文“her husband was diagnosed with a brain tumor”以及语境可知,这里指作者通过邻居的抱怨得知其丈夫患病的消息。故选D。

9.A.experiment B.gesture
C.conversation D.suggestion
解析:根据下文“we bought a D|S25 gift card”可知,“买礼品卡”是一种善意的举动。故选B。

10.A.handed B.presented
C.delivered D.dropped
解析:根据下文“it to her house”以及语境可知,这里指将礼品卡递送到她家。故选C。

11.A.shift B.proceed
C.decline D.hold
解析:根据下文“She became ___________ — not just ...conflicted with”以及上文的敌意态度可知,邻居的态度转变了。故选A。

12.A.friendlier B.ruder
C.stricter D.sadder
解析:根据下文“I realized years of _______ finally ...kindness”可知,此处指邻居的行为变得更友好了。故选A。

13.A.connected B.flooded
C.equipped D.faced
解析:根据上文“a(n) ________ amount ...their home”以及语境可知,这里指以前家门口堆满了垃圾。flooded with trash,表示“堆满垃圾”,符合语境。故选B。

14.A.meant B.added
C.worked D.used
解析:根据上文“that gift card”以及语境可知,这里表示邻居表达礼品卡对她的重要性,“意味着”符合语境。故选A。

15.A.relation B.tension
C.devotion D.confusion
解析:根据下文“ finally melted away”以及上文内容可知,这里指多年的紧张关系化解。故选B。

有练有评·练后悟道
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:背景:邻居很不友好→转折:邻居遇到困难,作者给予关心→改变:邻居的态度变好。
(2)情感线:邻里关系紧张→困难时传递善意→紧张消融→情感治愈。
2.突破最易错的那一题
第6题易误选D.ease “缓解”。错误的原因是考生未能理清此处的逻辑关系“作者理解邻居的烦恼,但认为这并不能为其敌意开脱”。excuse此处为熟词生义的用法,表示“为……辩解(或找理由)”。
Passage 2(2025·汕头二模)
I walked into a part-time role at Moonmilk, our community's beloved cake and ice cream shop, seeking to increase my summer earnings.My trial day was a mix of mastering how to make ice cream and 1 in a conversation with the manager, which quickly revealed the shop's 2 and welcoming atmosphere.The 3 formed here have been more 4 than any paycheck.
A local theater's union representative 5 a cake to celebrate their victory against being forced out, and our owner's heartfelt 6 of providing it without charge was answered with free movie tickets for our team.
The caring attention of our senior female customers and the genuine 7 from a loyal client about our ice cream are 8 of my job.The amusing persistence of a gentleman 9 a seasonal chocolate orange flavor, which we only stock at New Year, also 10 my day.
Though the repetitive motion of scooping can 11 my wrist and the indecision of some customers can be challenging, the sense of 12 I've gained from my time at Moonmilk is 13 .As my full-time work becomes more demanding with the changing seasons, I'll have to reduce my hours, but the 14 of the connections I've made will 15 , keeping me company until the return of summer — and hopefully, the much-anticipated chocolate orange ice cream.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在Moonmilk蛋糕和冰淇淋店兼职的经历,描述了工作中的收获、与顾客的互动以及店铺的温馨氛围。
1.A.engaging B.calculating
C.earning D.forecasting
解析:根据下文“in a conversation with the manager”可知,作者一边学习如何制作冰淇淋,一边与店长交谈。故选A。

2.A.friendly B.unique
C.competitive D.tense
解析:根据下文“ welcoming atmosphere”可知,店铺的氛围很友好。故选A。

3.A.contracts B.bonuses
C.friendships D.expenses
解析:根据上文“revealed the shop's ___________ and welcoming atmosphere”可知,作者强调的是在这里建立的友谊比任何薪水都更有意义。故选C。

4.A.economic B.temporary
C.financial D.rewarding
解析:根据 “The ___________ formed here have been more ________ than any paycheck.”可知,友谊比薪水“更有意义”。故选D。

5.A.ignored B.ordered
C.criticized D.planned
解析:根据下文“a cake to celebrate their victory against being forced out”可知,此处指为了庆祝他们的胜利来店里订购蛋糕。故选B。

6.A.profit B.gesture
C.charge D.payment
解析:根据下文“providing it without charge”可知,店主的行为是一种“善意之举”。故选B。

7.A.complaints B.suggestions
C.compliments D.requests
解析:根据下文“a loyal client”可知,客户对冰淇淋的评价是赞扬。故选C。

8.A.challenges B.advantages
C.struggles D.highlights
解析:根据上文“the genuine __________ from a loyal client about our ice cream are”可知,客户的赞美是工作的亮点。故选D。

9.A.inquiring about B.dismissing from
C.advocating for D.arguing about
解析:根据下文“a seasonal chocolate orange flavor, which we only stock at New Year”可知,这位先生在一直在坚持询问是否有香橙巧克力口味,而这种口味的冰淇淋只在新年期间才有备货。故选A。

10.A.annoys B.brightens
C.depresses D.weighs
解析:根据上文“welcoming atmosphere”可知,气氛是欢快的,遇到的事情也让作者觉得有趣,心情变得愉快。故选B。

11.A.comfort B.heal
C.strain D.strengthen
解析:根据上文“Though the repetitive motion of scooping ”可知,一直重复舀取的动作可能会使手腕感到不适。故选C。

12.A.urgency B.safety
C.tension D.community
解析:根据下文“at Moonmilk”可知,作者获得的是团队意识。故选D。

13.A.priceless B.worthless
C.important D.common
解析:根据上文“The _________ formed here have been more __________ than any paycheck.”可知,作者认为自己在Moonmilk获得的这种团队意识是无价的。故选A。

14.A.regrets B.conflicts
C.novelty D.warmth
解析:根据上文“welcoming atmosphere”可知,作者强调的是在Moonmilk感受到的温暖。故选D。

15.A.end B.increase
C.remain D.fade
解析:根据下文“keeping me company until the return of summer”可知,这种温暖会一直存在,会保持下去。故选C。

有练有评·练后悟道
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:为增加暑期收入,在蛋糕店做兼职→店里氛围友善,感受温情互动→工作枯燥,身体疲惫,但愉快的氛围抵消了辛苦→因时间原因需告别这份兼职,期待来年夏季能回归。
(2)情感线:为增加收入去做兼职→感受到店内的温情满满→离别时依依不舍→精神上的满足重于物质上的收入。
2.突破最易错的那一题
第13题为语篇层次题,解题时应结合对文章主题意义的理解。作者写这篇文章是为了感叹在Moonmilk的宝贵的经历,这一经历带给作者的情感体验是金钱无法衡量的。本题与第一段的尾句相互照应,再次强调了文章的这一主题。

展开更多......

收起↑

资源列表