资源简介 习题讲评课(三) 完形填空之记叙文(3) (共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分) Passage 1(2025·湖北重点高中联考)In the summer of 1970, fifteen year old Andy Lipkis fell in love with nature while camping in the woods near Los Angeles.However, as he looked at the dying trees __1__ by pollution, he realized something needed to be done.__2__, Andy and his fellow campers began planting smog resistant trees, restoring a __3__ parking lot.This experience __4__ an idea in Andy's mind: spreading this tree saving __5__ beyond the camp.Years later, Andy learned the California Department of Forestry planned to destroy 20,000 surplus seedlings.He __6__ the media and policymakers for help, and ultimately succeeded when the governor intervened, letting him __7__ the seedlings.Andy gathered kids and counselors from 20 camps for a replanting __8__, inspiring a law requiring surplus tree donations to nonprofits.His__9__ “TreePeople” team expanded, bringing together diverse citizen foresters.In 1980, Los Angeles Mayor Tom Bradley __10__ TreePeople to plant a million trees in the city by the 1984 Olympics.The project gained __11__ support, with volunteers and even the soldiers helping to __12__ and plant trees.By the time the Olympics began, the millionth tree was planted, and the city had __13__ into a green urban forest.TreePeople's work __14__ beyond the Olympics, training young people to care for the environment.Andy's camp dream grew into a movement, proving that belief in a __15__ can restore a city — and the planet — one tree at a time. 1.A.removed B.dominatedC.reduced D.weakened2.A.Disappointed B.AnnoyedC.Inspired D.Excited3.A.lifeless B.valuelessC.private D.crowded4.A.went against B.brought aboutC.backed up D.corresponded to5.A.benefit B.informationC.mission D.strategy6.A.blamed B.encouragedC.pressured D.contacted7.A.adopt B.waterC.monitor D.purchase8.A.policy B.projectC.phase D.process9.A.friendly B.experiencedC.passionate D.creative10.A.reminded B.challengedC.permitted D.forced11.A.modest B.strongC.necessary D.political12.A.protect B.collectC.restore D.deliver13.A.transformed B.crashedC.integrated D.extended14.A.ceased B.startedC.narrowed D.continued15.A.field B.cultureC.vision D.system|有练有评·练后悟道|1.记叙文要理清“双线”(1)故事线:触动与行动:年少时与同伴植树,具备环保意识→拯救幼苗:青年时期多方奔走,保护计划被销毁的树苗→百万林木计划:实现了绿化城市的梦想→持续影响:个人愿景发展为全民运动。(2)情感线:对自然的热爱→面对污染危机的痛心→发起环保行动的热情→推广环保理念的责任感。2.突破最易错的那一题第15题需利用语篇意识答题。本文讲述的是安迪从年少植树开始,不断壮大植树团队,实现了推动城市绿化的梦想。由此可知,此处强调的是安迪有一个“实现城市绿化”的愿景,他的信念让这个愿景(vision)得以实现。 Passage 2(2025·台州二模)Jessica Parker discovered her enthusiasm for gardening and transformed her backyard into a peaceful retreat, which provided her with a safe space to process emotions and release negative feelings.__1__ its positive impact, she decided to __2__ the pleasure of gardening, hoping to make it known to others that nurturing the plants will bring a sense of __3__ and fulfillment.With that vision, Jessica launched a garden __4__ in her community, inviting residents to join her in turning a __5__ plot into a green space.Though some were initially hesitant, her __6__ soon won them over.Thanks to Jessica's __7__ and everyone's effort, the unproductive plot blossomed into a welcoming __8__, where residents could stay away from their boredom.Meanwhile, participants learned a lot about gardening from Jessica.To support the project, residents of all ages __9__.Some offered seeds, some shared tools, and others even donated money to __10__ the garden.Their small __11__ helped the garden remain thriving and accessible to all.However, its true value went beyond its physical beauty — it became a center of learning, __12__ and achieving common purpose.When interviewed, Jessica __13__ that running the garden was not always easy.But she added, “Considering the joy and beauty our neighbors have __14__ together, I think everything is really __15__.”1.A.Imaging B.RealizingC.Remembering D.Guessing2.A.enjoy B.recordC.share D.value3.A.will B.balanceC.strength D.achievement4.A.appeal B.projectC.inquiry D.campaign5.A.wild B.weedyC.private D.plowed6.A.ambition B.confidenceC.passion D.persistence7.A.approval B.instructionC.inspection D.permission8.A.campsite B.backyardC.castle D.escape9.A.got involved B.settled downC.stayed informed D.broke in10.A.evaluate B.restoreC.inspect D.maintain11.A.acts B.hopesC.beliefs D.dreams12.A.playing B.bondingC.touring D.joking13.A.argued B.complainedC.admitted D.declared14.A.expressed B.encounteredC.faced D.created15.A.unique B.demandingC.worthwhile D.smooth|有练有评·练后悟道|1.记叙文要理清“双线”(1)故事线:Jessica发现园艺的乐趣→Jessica发起社区花园项目→更多居民参与其中→花园成为学习与社交的绿色空间→Jessica接受采访并发表感悟。(2)情感线:个人层面:从孤独疗愈(负面情绪释放)到自我成就(分享快乐)。社区层面:社区居民从犹豫到被热情感染再到主动采取行动,最终达成集体归属感。2.突破最易错的那一题第12题需突出社区花园的价值,强调其成为学习、社交和实现共同目标的中心,空处所选应能体现花园的社交或情感联结功能。bond在此意为“(使)建立亲密关系”,符合语境。该词作动词相对生僻,如考生未能把握词义或对此处的行文逻辑分析不到位,极易错选。习题讲评课(三) 完形填空之记叙文(3)Passage 1语篇解读:本文是一篇记叙文,主要介绍了安迪·利普基斯从年少植树开始,不断发展壮大TreePeople团队,致力于城市绿化的历程。1.选D 根据上文“dying trees”以及下文“by pollution”可知,此处表示树木因为污染而变得衰弱,濒临死亡。故选D。2.选C 根据上文“he realized something needed to be done”可知,安迪意识到要为保护树木做些事,所以此处表示安迪受到这件事的启发,开始行动。故选C。3.选A 根据上文“Andy and his fellow campers began planting smog resistant trees”可知,安迪和伙伴们种植树木来恢复停车场,可推测这个停车场之前是毫无生机的,才需要种植树木来改善。故选A。4.选B 根据下文“an idea in Andy's mind: ...________ beyond the camp”可知,此处表示这段经历让安迪产生了一个想法。故选B。5.选C 根据上文“spreading this tree saving”以及语境可知,此处表示安迪和伙伴们将拯救树木当作使命。故选C。6.选D 根据下文“the media and policymakers for help”可知,为了拯救这些幼苗,安迪联系媒体和政策制定者寻求帮助。故选D。7.选A 根据上文“the California Department ...seedlings”以及下文“Andy gathered kids ...replanting ________”可知,州长干预后,安迪领走了这些原本要被销毁的幼苗。故选A。8.选B 根据下文“inspiring a law ...nonprofits”可知,安迪召集人们进行的是一个重新种植树木的项目,这个项目带来了后续法律的产生。故选B。9.选C 根据下文“‘TreePeople’ team expanded ...citizen foresters”以及语境可知,安迪为拯救树木付出努力,可推测此处表示安迪的团队成员都是因为对保护树木充满热情而汇聚在一起。故选C。10.选B 根据下文“TreePeople to ...the 1984 Olympics”以及常识可知,种植一百万棵树是一个艰巨的任务,所以此处表示市长是向TreePeople组织发起挑战。故选B。11.选B 根据下文“with volunteers ...and plant trees”可知,志愿者和士兵都来帮忙,说明这个项目获得了大力支持。故选B。12.选D 根据上文“even the soldiers helping to”可知,此处表示志愿者和士兵帮忙运送和种植树木,先运送才能种植。故选D。13.选A 根据上文“By the time ...planted”以及下文“into a green urban forest”可知,城市因为种植树木转变成了绿色的城市森林。故选A。14.选D 根据下文“beyond the ...environment”可知,TreePeople组织在奥运会之后继续开展工作,培训年轻人。故选D。15.选C 根据上文“Andy and his ..., restoring a ________ parking lot.”以及语境可知,安迪从在营地种植树木到后来发展成大规模的种树运动,可推测这是安迪的一个愿景,并且他的信念让这个愿景得以实现。故选C。Passage 2语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Jessica Parker将自己的后院改造成花园,并在社区发起花园项目,邀请居民参与,共同将一块杂草丛生的空地变成绿色空间的故事。1.选B 根据上文“Jessica Parker ...retreat”以及后文“its positive impact”可知,Jessica发现了自己对园艺的热情,并把后院变成了宁静的休憩之所,她意识到了园艺的积极影响,所以决定分享园艺的乐趣。故选B。2.选C 根据后文“hoping to make it known to others”可知,Jessica希望把园艺的乐趣分享给其他人。故选C。3.选D 根据空后的“and fulfillment”以及上文提到的Jessica通过园艺找到了处理情绪和释放负面情绪的安全空间可推知,培育植物也会给人带来一种成就感和满足感。4.选B 根据后文“inviting residents ...a green space”可知,Jessica是带着把一块空地变成绿色空间的愿景,在社区发起了一个项目。下文的“To support the project”也是提示。故选B。5.选A 根据后文“the unproductive plot”可知,之前这块地是不毛之地,后来才变成了受欢迎的地方,由此可推知,这块地之前是荒芜的。故选A。6.选C 根据上文“With that vision ...a green space”可知,Jessica在社区发起了把一块空地变成绿色空间的项目,再结合后文“won them over”可知,她是凭借热情赢得了其他人的支持。故选C。7.选B 根据上文“Though some were ...won them over”可知,起初有人犹豫,但是Jessica凭借热情赢得了他们的支持,再结合后文“everyone's effort”以及“the unproductive plot blossomed into a welcoming ________”可知,这块不毛之地能变成受欢迎的休闲之地,多亏了Jessica的指导和每个人的努力。故选B。8.选D 根据上文“transformed her backyard into a peaceful retreat”“inviting residents ...a green space”以及下文“stay away from their boredom”可知,Jessica把自家后院变成了宁静的休憩之所,还邀请社区居民一起把一块不毛之地变成绿色空间,所以此处指这块不毛之地变成了人们逃避现实、远离无聊的地方。故选D。9.选A 根据后文“Some offered ...________ the garden”可知,为了支持这个项目,居民们提供了种子、工具,甚至捐钱,这些都是参与项目的表现。故选A。10.选D 根据上文“To support the project”可知,此处指居民们捐钱支持这个项目,一起维护花园。故选D。11.选A 根据上文“Some offered ...______ the garden”可知,这些都是他们为支持花园项目而采取的行动。故选A。12.选B 根据空后的“and achieving common purpose”以及上文提到的花园给社区居民带来的积极影响可知,花园成为学习、建立联系和实现共同目标的中心。bonding体现了社区人际关系的建立。故选B。13.选C 根据后文“that running the garden was not always easy”可知,Jessica承认经营花园并不容易。故选C。14.选D 根据上文“Jessica ________ that running the garden was not always easy”以及“the joy and beauty”可知,经营花园并不容易,但是考虑到花园所带来的这些快乐和美好是由社区居民们一起创造的,一切又都是值得的。故选D。15.选C 根据上文“Considering the joy ... have________ together”可知,考虑到花园给社区居民们带来的快乐和美好,作者认为一切都是值得的。故选C。(共44张PPT)第四讲 习题讲评——每卷2篇完形填空限时训练/练后讲评1习题讲评课(三) 完形填空之记叙文(3)(共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分)Passage 1(2025·湖北重点高中联考)In the summer of 1970, fifteen-year-old Andy Lipkis fell in love with nature while camping in the woods near Los Angeles.However, as he looked at the dying trees 1 by pollution, he realized something needed to be done. 2 , Andy and his fellow campers began planting smog-resistant trees, restoring a 3 parking lot.This experience 4 an idea in Andy's mind: spreading this tree-saving 5 beyond the camp.Years later, Andy learned the California Department of Forestry planned to destroy 20,000 surplus seedlings.He 6 the media and policymakers for help, and ultimately succeeded when the governor intervened, letting him 7 the seedlings.Andy gathered kids and counselors from 20 camps for a replanting 8 , inspiring a law requiring surplus tree donations to nonprofits.His 9 “TreePeople” team expanded, bringing together diverse citizen foresters.In 1980, Los Angeles Mayor Tom Bradley 10 TreePeople to plant a million trees in the city by the 1984 Olympics.The project gained 11 support, with volunteers and even the soldiers helping to 12 and plant trees.By the time the Olympics began, the millionth tree was planted, and the city had 13 into a green urban forest.TreePeople's work 14 beyond the Olympics, training young people to care for the environment.Andy's camp dream grew into a movement, proving that belief in a 15 can restore a city — and the planet — one tree at a time. 语篇解读:本文是一篇记叙文,主要介绍了安迪·利普基斯从年少植树开始,不断发展壮大TreePeople团队,致力于城市绿化的历程。1.A.removed B.dominatedC.reduced D.weakened解析:根据上文“dying trees”以及下文“by pollution”可知,此处表示树木因为污染而变得衰弱,濒临死亡。故选D。√2.A.Disappointed B.AnnoyedC.Inspired D.Excited解析:根据上文“he realized something needed to be done”可知,安迪意识到要为保护树木做些事,所以此处表示安迪受到这件事的启发,开始行动。故选C。√3.A.lifeless B.valuelessC.private D.crowded解析:根据上文“Andy and his fellow campers began planting smog-resistant trees”可知,安迪和伙伴们种植树木来恢复停车场,可推测这个停车场之前是毫无生机的,才需要种植树木来改善。故选A。√4.A.went against B.brought aboutC.backed up D.corresponded to解析:根据下文“an idea in Andy's mind: ... _____ beyond the camp”可知,此处表示这段经历让安迪产生了一个想法。故选B。√5.A.benefit B.informationC.mission D.strategy解析:根据上文“spreading this tree-saving”以及语境可知,此处表示安迪和伙伴们将拯救树木当作使命。故选C。√6.A.blamed B.encouragedC.pressured D.contacted解析:根据下文“the media and policymakers for help”可知,为了拯救这些幼苗,安迪联系媒体和政策制定者寻求帮助。故选D。√7.A.adopt B.waterC.monitor D.purchase解析据上文“the California Department ...seedlings”以及下文“Andy gathered kids ...replanting ”可知,州长干预后,安迪领走了这些原本要被销毁的幼苗。故选A。√8.A.policy B.projectC.phase D.process解析:根据下文“inspiring a law ...nonprofits”可知,安迪召集人们进行的是一个重新种植树木的项目,这个项目带来了后续法律的产生。故选B。√9.A.friendly B.experiencedC.passionate D.creative解析:根据下文“‘TreePeople’ team expanded ...citizen foresters”以及语境可知,安迪为拯救树木付出努力,可推测此处表示安迪的团队成员都是因为对保护树木充满热情而汇聚在一起。故选C。√10.A.reminded B.challengedC.permitted D.forced解析:根据下文“TreePeople to ...the 1984 Olympics”以及常识可知,种植一百万棵树是一个艰巨的任务,所以此处表示市长是向TreePeople组织发起挑战。故选B。√11.A.modest B.strongC.necessary D.political解析:根据下文“with volunteers ...and plant trees”可知,志愿者和士兵都来帮忙,说明这个项目获得了大力支持。故选B。√12.A.protect B.collectC.restore D.deliver解析:根据上文“even the soldiers helping to”可知,此处表示志愿者和士兵帮忙运送和种植树木,先运送才能种植。故选D。√13.A.transformed B.crashedC.integrated D.extended解析:根据上文“By the time ...planted”以及下文“into a green urban forest”可知,城市因为种植树木转变成了绿色的城市森林。故选A。√14.A.ceased B.startedC.narrowed D.continued解析:根据下文“beyond the ...environment”可知,TreePeople组织在奥运会之后继续开展工作,培训年轻人。故选D。√15.A.field B.cultureC.vision D.system解析:根据上文“Andy and his ..., restoring a _______ parking lot.”以及语境可知,安迪从在营地种植树木到后来发展成大规模的种树运动,可推测这是安迪的一个愿景,并且他的信念让这个愿景得以实现。故选C。√有练有评·练后悟道1.记叙文要理清“双线”(1)故事线:触动与行动:年少时与同伴植树,具备环保意识→拯救幼苗:青年时期多方奔走,保护计划被销毁的树苗→百万林木计划:实现了绿化城市的梦想→持续影响:个人愿景发展为全民运动。(2)情感线:对自然的热爱→面对污染危机的痛心→发起环保行动的热情→推广环保理念的责任感。2.突破最易错的那一题第15题需利用语篇意识答题。本文讲述的是安迪从年少植树开始,不断壮大植树团队,实现了推动城市绿化的梦想。由此可知,此处强调的是安迪有一个“实现城市绿化”的愿景,他的信念让这个愿景(vision)得以实现。Passage 2(2025·台州二模)Jessica Parker discovered her enthusiasm for gardening and transformed her backyard into a peaceful retreat, which provided her with a safe space to process emotions and release negative feelings. 1 its positive impact, she decided to 2 the pleasure of gardening, hoping to make it known to others that nurturing the plants will bring a sense of 3 and fulfillment.With that vision, Jessica launched a garden 4 in her community, inviting residents to join her in turning a 5 plot into a green space.Though some were initially hesitant, her 6 soon won them over.Thanks to Jessica's 7 and everyone's effort, the unproductive plot blossomed into a welcoming 8 , where residents could stay away from their boredom.Meanwhile, participants learned a lot about gardening from Jessica.To support the project, residents of all ages 9 .Some offered seeds, some shared tools, and others even donated money to 10 the garden.Their small 11 helped the garden remain thriving and accessible to all.However, its true value went beyond its physical beauty — it became a center of learning, 12 and achieving common purpose.When interviewed, Jessica 13 that running the garden was not always easy.But she added, “Considering the joy and beauty our neighbors have 14 together, I think everything is really 15 .”语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Jessica Parker将自己的后院改造成花园,并在社区发起花园项目,邀请居民参与,共同将一块杂草丛生的空地变成绿色空间的故事。1.A.Imaging B.RealizingC.Remembering D.Guessing解析:根据上文“Jessica Parker ...retreat”以及后文“its positive impact”可知,Jessica发现了自己对园艺的热情,并把后院变成了宁静的休憩之所,她意识到了园艺的积极影响,所以决定分享园艺的乐趣。故选B。√2.A.enjoy B.recordC.share D.value解析:根据后文“hoping to make it known to others”可知,Jessica希望把园艺的乐趣分享给其他人。故选C。√3.A.will B.balanceC.strength D.achievement解析:根据空后的“and fulfillment”以及上文提到的Jessica通过园艺找到了处理情绪和释放负面情绪的安全空间可推知,培育植物也会给人带来一种成就感和满足感。√4.A.appeal B.projectC.inquiry D.campaign解析:根据后文“inviting residents ...a green space”可知,Jessica是带着把一块空地变成绿色空间的愿景,在社区发起了一个项目。下文的“To support the project”也是提示。故选B。√5.A.wild B.weedyC.private D.plowed解析:根据后文“the unproductive plot”可知,之前这块地是不毛之地,后来才变成了受欢迎的地方,由此可推知,这块地之前是荒芜的。故选A。√6.A.ambition B.confidenceC.passion D.persistence解析:根据上文“With that vision ...a green space”可知,Jessica在社区发起了把一块空地变成绿色空间的项目,再结合后文“won them over”可知,她是凭借热情赢得了其他人的支持。故选C。√7.A.approval B.instructionC.inspection D.permission解析:根据上文“Though some were ...won them over”可知,起初有人犹豫,但是Jessica凭借热情赢得了他们的支持,再结合后文“everyone's effort”以及“the unproductive plot blossomed into a welcoming ________”可知,这块不毛之地能变成受欢迎的休闲之地,多亏了Jessica的指导和每个人的努力。故选B。√8.A.campsite B.backyardC.castle D.escape解析:根据上文“transformed her backyard into a peaceful retreat”“inviting residents ...a green space”以及下文“stay away from their boredom”可知,Jessica把自家后院变成了宁静的休憩之所,还邀请社区居民一起把一块不毛之地变成绿色空间,所以此处指这块不毛之地变成了人们逃避现实、远离无聊的地方。故选D。√9.A.got involved B.settled downC.stayed informed D.broke in解析:根据后文“Some offered ... ______ the garden”可知,为了支持这个项目,居民们提供了种子、工具,甚至捐钱,这些都是参与项目的表现。故选A。√10.A.evaluate B.restoreC.inspect D.maintain解析:根据上文“To support the project”可知,此处指居民们捐钱支持这个项目,一起维护花园。故选D。√11.A.acts B.hopesC.beliefs D.dreams解析:根据上文“Some offered ... _______ the garden”可知,这些都是他们为支持花园项目而采取的行动。故选A。√12.A.playing B.bondingC.touring D.joking解析:根据空后的“and achieving common purpose”以及上文提到的花园给社区居民带来的积极影响可知,花园成为学习、建立联系和实现共同目标的中心。bonding体现了社区人际关系的建立。故选B。√13.A.argued B.complainedC.admitted D.declared解析:根据后文“that running the garden was not always easy”可知,Jessica承认经营花园并不容易。故选C。√14.A.expressed B.encounteredC.faced D.created解析:根据上文“Jessica ________ that running the garden was not always easy”以及“the joy and beauty”可知,经营花园并不容易,但是考虑到花园所带来的这些快乐和美好是由社区居民们一起创造的,一切又都是值得的。故选D。√15.A.unique B.demandingC.worthwhile D.smooth解析:根据上文“Considering the joy ... have _______ together”可知,考虑到花园给社区居民们带来的快乐和美好,作者认为一切都是值得的。故选C。√有练有评·练后悟道1.记叙文要理清“双线”(1)故事线:Jessica发现园艺的乐趣→Jessica发起社区花园项目→更多居民参与其中→花园成为学习与社交的绿色空间→Jessica接受采访并发表感悟。(2)情感线:个人层面:从孤独疗愈(负面情绪释放)到自我成就(分享快乐)。社区层面:社区居民从犹豫到被热情感染再到主动采取行动,最终达成集体归属感。2.突破最易错的那一题第12题需突出社区花园的价值,强调其成为学习、社交和实现共同目标的中心,空处所选应能体现花园的社交或情感联结功能。bond在此意为“(使)建立亲密关系”,符合语境。该词作动词相对生僻,如考生未能把握词义或对此处的行文逻辑分析不到位,极易错选。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 第四讲 习题讲评课(三) 完形填空之记叙文(3).docx 第四讲 习题讲评课(三) 完形填空之记叙文(3).pptx