专题三 完形填空 第四讲 习题讲评课(四) 完形填空之记叙文(4) 课件(共44张)+(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源下载
  1. 二一教育资源

专题三 完形填空 第四讲 习题讲评课(四) 完形填空之记叙文(4) 课件(共44张)+(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源简介

习题讲评课(四) 完形填空之记叙文(4)
           (共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分)
        Passage 1(2025·石家庄二模)
Ever since I found my father's old camera at age ten, I've loved capturing life's moments.In this digital age, I'm particularly into shooting short videos, always on the lookout for inspiring moments.
One morning, I attended a local marathon to __1__ runners.My goal was to capture their __2__ moments at the finish line.However, just 150 meters before it, a touching incident __3__ in front of my lens (镜头).
The leading runner in a red T shirt suddenly __4__, clearly overwhelmed by exhaustion.Two runners __5__ him, including one in a white T shirt, who seemed certain to __6__ victory.
But then, something incredible happened.The runner in white __7__ and knelt beside the injured man.Without __8__, he helped the red shirted runner onto his back and began carrying him toward the finish line.My camera captured their slow but steady progress — the strain (吃力) on the white shirted runner's face, the crowd's growing __9__, and finally, their shared moment crossing the line together.The crowd erupted in cheers, louder than those for any __10__ victory.
I shared the video titled The Real Winners online.Overnight, it spread __11__.People praised the selfless act, calling the pair the true champions of the race.Many noted that while medals reward speed, __12__ defines true greatness.
When asked later why he __13__ his own win, the white shirted runner said, “Some moments are bigger than __14__.” That day, I learned that the most powerful stories aren't about crossing the line first — they're about who stops to __15__ others up along the way.
             
1.A.assist B.watch
C.film D.guide
2.A.glorious B.mysterious
C.testing D.interesting
3.A.rose B.ended
C.erupted D.unfolded
4.A.collapsed B.returned
C.panicked D.charged
5.A.stopped B.greeted
C.passed D.carried
6.A.avoid B.deny
C.share D.claim
7.A.showed up B.turned back
C.pulled over D.looked down
8.A.hesitation B.confusion
C.suspicion D.intention
9.A.laughter B.silence
C.confidence D.impatience
10.A.narrow B.decisive
C.collective D.individual
11.A.secretly B.slowly
C.randomly D.widely
12.A.fairness B.kindness
C.courage D.determination
13.A.donated B.secured
C.sacrificed D.delayed
14.A.medals B.records
C.reports D.photos
15.A.line B.bring
C.lift D.stand
|有练有评·练后悟道|
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:作者热爱摄影→参加马拉松比赛拍摄视频→意外拍摄到感人的画面→视频上传网上后引发热烈反响。
(2)情感线:作者视角:从追求精彩画面(兴奋)→见证善举(震撼)→传播正能量(使命感)。
2.突破最易错的那一题
第12题需靠拢文章主旨解题。该题位于情节高潮后的总结阶段,强调马拉松事件揭示的核心主题——真正的伟大不在于速度或奖牌,而在于高尚的品行。空处要求填入一个名词,与“medals reward speed”形成对比,体现“伟大”的本质含义,且需呼应前文白衣服选手牺牲个人胜利来帮助他人的无私行为。本题如对抽象名词(kindness与determination)的语境含义理解不精准也会影响答题。
       Passage 2(2025·莆田二模)
Kerry, a 10 year old boy with bright eyes and a heart full of warmth, lives in a small but __1__ house.Every day after school, instead of __2__ to play with his friends, he gets busy with various household chores.He sweeps the floor until it shines, washes the dishes carefully, and tidies up his room neatly.His parents __3__ his efforts and pay him a small amount of money for each task he completes.This is not just a way to earn pocket money for Kerry; it is the start of a remarkable __4__.
One sunny weekend, Kerry went to the local community center with his parents.There, he saw a documentary about children living in the slums.Their living conditions were __5__, with small, shabby houses and a lack of basic necessities.What __6__ Kerry the most was that many of these children, __7__ their eagerness to learn, had no access to proper education.They had to work to support their families instead of sitting in classrooms.
__8__ to make a difference, Kerry decided to use the money he had saved from doing chores to help these children.He __9__ how much he had accumulated over the months and realized it could cover the tuition fees for a few children for a semester.With his parents' support, Kerry contacted an organization __10__ to helping slum dwelling children.He told them about his plan, and they were deeply __11__ by his kindness.
A few weeks later, Kerry received pictures and letters from the children he had helped.In the pictures, they were smiling brightly while sitting at their desks, books in hand.The letters were filled with __12__, expressing how much their lives had changed.Kerry felt a deep sense of joy and __13__.He knew that every bit of his hard work, every dish he washed and floor he swept, had led to this wonderful __14__.
From then on, Kerry continued his efforts, not only doing more chores to earn more money but also__15__ his friends to join him in this noble cause.His small act of kindness had started a chain reaction, bringing hope and light to the lives of those less fortunate.
1.A.warm      B.cold
C.big D.clean
2.A.hurrying B.trying
C.managing D.coming
3.A.praise B.appreciate
C.admire D.respect
4.A.business B.experience
C.journey D.career
5.A.difficult B.tough
C.bad D.poor
6.A.hit B.struck
C.beat D.knocked
7.A.though B.beyond
C.despite D.except
8.A.Surprised B.Determined
C.Ashamed D.Satisfied
9.A.counted B.accounted
C.guessed D.acquired
10.A.related B.dedicated
C.devoted D.linked
11.A.moved B.educated
C.attracted D.shocked
12.A.attitude B.concern
C.gratitude D.demand
13.A.agreement B.fulfillment
C.compliment D.enjoyment
14.A.result B.wish
C.ending D.effect
15.A.getting B.forcing
C.demanding D.encouraging
|有练有评·练后悟道|
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:小男孩Kerry做家务赚零用钱→观看贫困儿童纪录片,深受震撼→决定用自己的零用钱帮助孩子们→收到感谢→带动更多人继续慈善活动。
(2)情感线:勤劳自律(做家务的坚持)→共情且受震撼(纪录片冲击)→坚定奉献(资助儿童)→成就感且喜悦(收到反馈)→热情引领(号召朋友)。
2.突破最易错的那一题
第4题需借助语篇意识答题。根据后文的介绍可知,Kerry可能会用他的一生去帮助贫困儿童,他的慈善之路会很长,所以用journey一词显得更加贴切。
习题讲评课(四) 完形填空之记叙文(4)
Passage 1
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在马拉松比赛中拍摄到一个感人的场景:一名选手在接近终点时突然倒下,另一名选手回来帮助他并一起冲过了终点线。
1.选C 根据上文“In this digital age ...for inspiring moments.”可知,作者喜欢拍摄短视频;再根据下文“My goal was ...at the finish line.”可推测,作者参加马拉松是为了拍摄跑步者。故选C。
2.选A 根据下文“at the finish line”以及常识可知,作者的目标是捕捉跑步者在终点线的辉煌时刻。故选A。
3.选D 根据下文可知,作者目睹了一件感人的事情。由此可知,在距离终点线150米的时候,一件感人的事情在作者的镜头前展开。故选D。
4.选A 根据下文“clearly overwhelmed by exhaustion”可知,因为疲惫不堪,穿着红色 T 恤的领先跑步者突然倒下。故选A。
5.选C 根据下文“The runner in ...the injured man.”可推测,有两名跑步者超过了他。故选C。
6.选D 根据下文“When asked later ...bigger than ________.”以及这位倒下的跑步者本来处于领先地位可推测,这位穿着白色T恤的跑步者似乎肯定会赢得胜利。claim victory意为“赢得胜利”,符合句意。故选D。
7.选B 根据上文可知,穿白色衣服的跑步者本来已经超过了倒下的跑步者;再根据下文“knelt beside the injured man”可知,穿白色衣服的跑步者转身返回到受伤的跑步者身边。故选B。
8.选A 根据下文“he helped ...the finish line”可知,他毫不犹豫地帮助穿红色衣服的跑步者背到自己背上,然后开始背着他朝终点线走去。故选A。
9.选B 根据下文“The crowd erupted ...victory.”以及常识可知,在这种紧张并且感人的情况下,围观的人群都屏住了呼吸,非常安静、紧张地看着这一切。故选B。
10.选D 根据上文“My camera ...the line together.”可知,围观的人群为两个人的胜利而欢呼,欢呼声比个人获胜时的欢呼声更响亮。故选D。
11.选D 根据下文“People praised ...the race.”可知,这个感人的视频在网络上广泛传播开。故选D。
12.选B 根据上文“medals reward speed”可推测,空处指的是这位身穿白色衣服的跑步者所展示的善良才是真正的伟大。故选B。
13.选C 根据上文“Two runners ...victory.”可知,这位穿白色衣服的跑步者本来是会获胜的,但是为了帮助受伤的人,他选择牺牲了自己的胜利。故选C。
14.选A 根据上文“medals reward speed”可推测,他认为有些时刻比奖牌更重要。故选A。
15.选C 根据全文内容可知,这位身穿白色衣服的跑步者选择在途中停下来帮助他人,其所展示的善良代表了真正的伟大。因此,作者明白了最动人的故事并非关于谁第一个冲过终点线,而是关于谁愿意在途中停下来帮助他人。故选C。
Passage 2
语篇解读:本文是一篇记叙文。小男孩Kerry通过自己做家务赚取的零用钱来帮助那些贫苦的孩子,给他们的生活带来了希望和光明。
1.选D 根据下文“He sweeps ...neatly.”可知,Kerry总是清理地板、刷餐盘,将房间整理干净。因此此处是指房间小,但是却干净整洁。故选D。
2.选A 根据下文“he gets busy with various household chores”可知,Kerry回家之后忙着做家务,因此此处指Kerry放学后并未急于与朋友玩耍。故选A。
3.选B 根据下文“pay him ...he completes”可知,Kerry的父母认可他的努力,所以会支付他一笔钱。故选B。
4.选C 根据下文“Kerry decided ...help these children.”可知,Kerry决定用自己的钱帮助这些孩子,开始自己的公益行为,因此此处是Kerry用自己的零用钱开始了一段意义非凡的旅程。故选C。
5.选D 根据下文“with small ...necessities”可知,房子又小又破,没有基本的生活用品,因此他们的生活条件是贫困的。故选D。
6.选B 根据下文“They had to ...sitting in classrooms.”可知,这些孩子必须工作来养家,不能坐在教室里接受教育,这让Kerry感到震惊。故选B。
7.选C 空处上下文为转折关系。根据下文“their eagerness to learn”可知,此处需要使用介词despite表示转折。故选C。
8.选B 前文提到Kerry对孩子们“渴望学习却无法获得教育”的现状感到震惊,此处体现出他主动采取行动的决心。be determined to do sth.意为“下定决心做某事”。
9.选A 根据下文“realized it ...semester”可知,Kerry要数清自己的积蓄之后才能知道这笔钱可以支付一些孩子的学费。故选A。
10.选C 此处属于非谓语动词作定语修饰名词organization,结合下文“helping slum dwelling children”可知,此机构是专门致力于帮助这些贫苦的孩子。故选C。
11.选A 根据上文“He told them about his plan”可知,Kerry把自己的计划告诉了这个组织,因此他们是被Kerry的善意深深感动。故选A。
12.选C 根据下文“expressing how much their lives had changed”可知,得到Kerry帮助的孩子表达了他们的生活发生了很大变化,因此对Kerry是心存感恩的。与“thanks”相比,“gratitude”能更正式、更准确地传达出珍视和感激之情。故选C。
13.选B 根据上文“expressing how much their lives had changed”可知,Kerry善意的行为对这些贫苦孩子的生活产生了巨大的影响,因此这会让Kerry感到开心及满足。故选B。
14.选A 根据上文“they were smiling ...in hand”可知,孩子们在Kerry的帮助下,可以坐在教室学习。因此此处指Kerry所作的努力导致这一美好的结果。故选A。
15.选D 根据下文“to join him in this noble cause”可知,此处指Kerry鼓励身边的朋友一同加入这一崇高的事业。故选D。(共44张PPT)
第四讲 习题讲评——每卷2篇
完形填空限时训练/练后讲评
1
习题讲评课(四) 完形填空之记叙文(4)
(共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分)
Passage 1(2025·石家庄二模)
Ever since I found my father's old camera at age ten, I've loved capturing life's moments.In this digital age, I'm particularly into shooting short videos, always on the lookout for inspiring moments.
One morning, I attended a local marathon to 1 runners.My goal was to capture their 2 moments at the finish line.However, just 150 meters before it, a touching incident 3 in front of my lens (镜头).
The leading runner in a red T-shirt suddenly 4 , clearly overwhelmed by exhaustion.Two runners 5 him, including one in a white T-shirt, who seemed certain to 6 victory.
But then, something incredible happened.The runner in white 7 and knelt beside the injured man.Without 8 , he helped the red-shirted runner onto his back and began carrying him toward the finish line.My camera captured their slow but steady progress — the strain (吃力) on the white-shirted runner's face, the crowd's growing 9 , and finally, their shared moment crossing the line together.The crowd erupted in cheers, louder than those for any 10 victory.
I shared the video titled The Real Winners online.Overnight, it spread 11 .People praised the selfless act, calling the pair the true champions of the race.Many noted that while medals reward speed, 12 defines true greatness.
When asked later why he 13 his own win, the white-shirted runner said, “Some moments are bigger than 14 .” That day, I learned that the most powerful stories aren't about crossing the line first — they're about who stops to 15 others up along the way.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在马拉松比赛中拍摄到一个感人的场景:一名选手在接近终点时突然倒下,另一名选手回来帮助他并一起冲过了终点线。
1.A.assist B.watch
C.film D.guide
解析:根据上文“In this digital age ...for inspiring moments.”可知,作者喜欢拍摄短视频;再根据下文“My goal was ...at the finish line.”可推测,作者参加马拉松是为了拍摄跑步者。故选C。

2.A.glorious B.mysterious
C.testing D.interesting
解析:根据下文“at the finish line”以及常识可知,作者的目标是捕捉跑步者在终点线的辉煌时刻。故选A。

3.A.rose B.ended
C.erupted D.unfolded
解析:根据下文可知,作者目睹了一件感人的事情。由此可知,在距离终点线150米的时候,一件感人的事情在作者的镜头前展开。故选D。

4.A.collapsed B.returned
C.panicked D.charged
解析:根据下文“clearly overwhelmed by exhaustion”可知,因为疲惫不堪,穿着红色 T 恤的领先跑步者突然倒下。故选A。

5.A.stopped B.greeted
C.passed D.carried
解析:根据下文“The runner in ...the injured man.”可推测,有两名跑步者超过了他。故选C。

6.A.avoid B.deny
C.share D.claim
解析:根据下文“When asked later ...bigger than ________.”以及这位倒下的跑步者本来处于领先地位可推测,这位穿着白色T恤的跑步者似乎肯定会赢得胜利。claim victory意为“赢得胜利”,符合句意。故选D。

7.A.showed up B.turned back
C.pulled over D.looked down
解析:根据上文可知,穿白色衣服的跑步者本来已经超过了倒下的跑步者;再根据下文“knelt beside the injured man”可知,穿白色衣服的跑步者转身返回到受伤的跑步者身边。故选B。

8.A.hesitation B.confusion
C.suspicion D.intention
解析:根据下文“he helped ...the finish line”可知,他毫不犹豫地帮助穿红色衣服的跑步者背到自己背上,然后开始背着他朝终点线走去。故选A。

9.A.laughter B.silence
C.confidence D.impatience
解析:根据下文“The crowd erupted ...victory.”以及常识可知,在这种紧张并且感人的情况下,围观的人群都屏住了呼吸,非常安静、紧张地看着这一切。故选B。

10.A.narrow B.decisive
C.collective D.individual
解析:根据上文“My camera ...the line together.”可知,围观的人群为两个人的胜利而欢呼,欢呼声比个人获胜时的欢呼声更响亮。故选D。

11.A.secretly B.slowly
C.randomly D.widely
解析:根据下文“People praised ...the race.”可知,这个感人的视频在网络上广泛传播开。故选D。

12.A.fairness B.kindness
C.courage D.determination
解析:根据上文“medals reward speed”可推测,空处指的是这位身穿白色衣服的跑步者所展示的善良才是真正的伟大。故选B。

13.A.donated B.secured
C.sacrificed D.delayed
解析:根据上文“Two runners ...victory.”可知,这位穿白色衣服的跑步者本来是会获胜的,但是为了帮助受伤的人,他选择牺牲了自己的胜利。故选C。

14.A.medals B.records
C.reports D.photos
解析:根据上文“medals reward speed”可推测,他认为有些时刻比奖牌更重要。故选A。

15.A.line B.bring
C.lift D.stand
解析:根据全文内容可知,这位身穿白色衣服的跑步者选择在途中停下来帮助他人,其所展示的善良代表了真正的伟大。因此,作者明白了最动人的故事并非关于谁第一个冲过终点线,而是关于谁愿意在途中停下来帮助他人。故选C。

有练有评·练后悟道
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:作者热爱摄影→参加马拉松比赛拍摄视频→意外拍摄到感人的画面→视频上传网上后引发热烈反响。
(2)情感线:作者视角:从追求精彩画面(兴奋)→见证善举(震撼)→传播正能量(使命感)。
2.突破最易错的那一题
第12题需靠拢文章主旨解题。该题位于情节高潮后的总结阶段,强调马拉松事件揭示的核心主题——真正的伟大不在于速度或奖牌,而在于高尚的品行。空处要求填入一个名词,与“medals reward speed”形成对比,体现“伟大”的本质含义,且需呼应前文白衣服选手牺牲个人胜利来帮助他人的无私行为。本题如对抽象名词(kindness与determination)的语境含义理解不精准也会影响答题。
Passage 2(2025·莆田二模)
Kerry, a 10-year-old boy with bright eyes and a heart full of warmth, lives in a small but 1 house.Every day after school, instead of 2 to play with his friends, he gets busy with various household chores.He sweeps the floor until it shines, washes the dishes carefully, and tidies up his room neatly.His parents 3 his efforts and pay him a small amount of money for each task he completes.This is not just a way to earn pocket money for Kerry; it is the start of a remarkable 4 .
One sunny weekend, Kerry went to the local community center with his parents.There, he saw a documentary about children living in the slums.Their living conditions were 5 , with small, shabby houses and a lack of basic necessities.What 6 Kerry the most was that many of these children, 7 their eagerness to learn, had no access to proper education.They had to work to support their families instead of sitting in classrooms.
8 to make a difference, Kerry decided to use the money he had saved from doing chores to help these children.He 9 how much he had accumulated over the months and realized it could cover the tuition fees for a few children for a semester.With his parents' support, Kerry contacted an organization 10 to helping slum-dwelling children.He told them about his plan, and they were deeply 11 by his kindness.
A few weeks later, Kerry received pictures and letters from the children he had helped.In the pictures, they were smiling brightly while sitting at their desks, books in hand.The letters were filled with 12 , expressing how much their lives had changed.Kerry felt a deep sense of joy and 13 .He knew that every bit of his hard work, every dish he washed and floor he swept, had led to this wonderful 14 .
From then on, Kerry continued his efforts, not only doing more chores to earn more money but also 15 his friends to join him in this noble cause.His small act of kindness had started a chain reaction, bringing hope and light to the lives of those less fortunate.
语篇解读:本文是一篇记叙文。小男孩Kerry通过自己做家务赚取的零用钱来帮助那些贫苦的孩子,给他们的生活带来了希望和光明。
1.A.warm B.cold
C.big D.clean
解析:根据下文“He sweeps ...neatly.”可知,Kerry总是清理地板、刷餐盘,将房间整理干净。因此此处是指房间小,但是却干净整洁。故选D。

2.A.hurrying B.trying
C.managing D.coming
解析:根据下文“he gets busy with various household chores”可知,Kerry回家之后忙着做家务,因此此处指Kerry放学后并未急于与朋友玩耍。故选A。

3.A.praise B.appreciate
C.admire D.respect
解析:根据下文“pay him ...he completes”可知,Kerry的父母认可他的努力,所以会支付他一笔钱。故选B。

4.A.business B.experience
C.journey D.career
解析:根据下文“Kerry decided ...help these children.”可知,Kerry决定用自己的钱帮助这些孩子,开始自己的公益行为,因此此处是Kerry用自己的零用钱开始了一段意义非凡的旅程。故选C。

5.A.difficult B.tough
C.bad D.poor
解析:根据下文“with small ...necessities”可知,房子又小又破,没有基本的生活用品,因此他们的生活条件是贫困的。故选D。

6.A.hit B.struck
C.beat D.knocked
解析:根据下文“They had to ...sitting in classrooms.”可知,这些孩子必须工作来养家,不能坐在教室里接受教育,这让Kerry感到震惊。故选B。

7.A.though B.beyond
C.despite D.except
解析:空处上下文为转折关系。根据下文“their eagerness to learn”可知,此处需要使用介词despite表示转折。故选C。

8.A.Surprised B.Determined
C.Ashamed D.Satisfied
解析:前文提到Kerry对孩子们“渴望学习却无法获得教育”的现状感到震惊,此处体现出他主动采取行动的决心。be determined to do sth.意为“下定决心做某事”。

9.A.counted B.accounted
C.guessed D.acquired
解析:根据下文“realized it ...semester”可知,Kerry要数清自己的积蓄之后才能知道这笔钱可以支付一些孩子的学费。故选A。

10.A.related B.dedicated
C.devoted D.linked
解析:此处属于非谓语动词作定语修饰名词organization,结合下文“helping slum-dwelling children”可知,此机构是专门致力于帮助这些贫苦的孩子。故选C。

11.A.moved B.educated
C.attracted D.shocked
解析:根据上文“He told them about his plan”可知,Kerry把自己的计划告诉了这个组织,因此他们是被Kerry的善意深深感动。故选A。

12.A.attitude B.concern
C.gratitude D.demand
解析:根据下文“expressing how much their lives had changed”可知,得到Kerry帮助的孩子表达了他们的生活发生了很大变化,因此对Kerry是心存感恩的。与“thanks”相比,“gratitude”能更正式、更准确地传达出珍视和感激之情。故选C。

13.A.agreement B.fulfillment
C.compliment D.enjoyment
解析:根据上文“expressing how much their lives had changed”可知,Kerry善意的行为对这些贫苦孩子的生活产生了巨大的影响,因此这会让Kerry感到开心及满足。故选B。

14.A.result B.wish
C.ending D.effect
解析:根据上文“they were smiling ...in hand”可知,孩子们在Kerry的帮助下,可以坐在教室学习。因此此处指Kerry所作的努力导致这一美好的结果。故选A。

15.A.getting B.forcing
C.demanding D.encouraging
解析:根据下文“to join him in this noble cause”可知,此处指Kerry鼓励身边的朋友一同加入这一崇高的事业。故选D。

有练有评·练后悟道
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:小男孩Kerry做家务赚零用钱→观看贫困儿童纪录片,深受震撼→决定用自己的零用钱帮助孩子们→收到感谢→带动更多人继续慈善活动。
(2)情感线:勤劳自律(做家务的坚持)→共情且受震撼(纪录片冲击)→坚定奉献(资助儿童)→成就感且喜悦(收到反馈)→热情引领(号召朋友)。
2.突破最易错的那一题
第4题需借助语篇意识答题。根据后文的介绍可知,Kerry可能会用他的一生去帮助贫困儿童,他的慈善之路会很长,所以用journey一词显得更加贴切。 

展开更多......

收起↑

资源列表