资源简介 习题讲评课(五) 完形填空之夹叙夹议文(1) (共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分) Passage 1(2025·深圳一模)I once worked in the remote but beautiful countryside.All farm work can, in my experience,__1__ a person to develop a resilient spirit.From the age of eight, I had to contribute my share of __2__ along with my parents and two elder brothers.On the hottest summer days when the air __3__ flowed, I knelt in a paddy (稻) field with my knees deep in mud.The bugs and worms in the water __4__ into my skin, and the sun burned upon my __5__ back.Sweat streamed down; if a drop ran into the eyes, it would __6__ tears.So I always kept my face as low as possible.I told myself, “Be __7__!” If my parents and brothers could go on taking it, so could I.__8__ I pulled myself together and dragged myself forward.I learned not to be afraid of difficulties and the meaning of “you reap what you __9__”.“Judge a man not by his face, but by his __10__,” my mother used to say.The land is __11__, as long as you are willing to work on it.When the wind blew and the rice plants moved like __12__ in the sea, breathtakingly beautiful, a deep sense of satisfaction __13__ in me.Although later I went into academic research, I shall always remember what working in the paddy fields taught me:__14__ your feet firmly on the ground, never give up and you will be __15__. 1.A.remind B.warnC.require D.train2.A.wealth B.luckC.labour D.wisdom3.A.gently B.hardlyC.heavily D.usually4.A.climbed B.bitC.cut D.fell5.A.arched B.broadC.strong D.straightened6.A.hold B.produceC.drop D.replace7.A.quick B.proudC.quiet D.patient8.A.Slowly B.SlightlyC.Safely D.Sadly9.A.pick B.findC.sow D.wish10.A.fields B.feetC.heart D.clothes11.A.affordable B.acceptableC.dependable D.livable12.A.boats B.weedsC.fishes D.waves13.A.welled up B.broke upC.cooled off D.held off14.A.drag B.kickC.plant D.lift15.A.promoted B.educatedC.comforted D.rewarded|有练有评·练后悟道|1.夹叙夹议文要理清文脉抓主旨[主旨] 作者通过回忆艰苦的劳动经历,阐明劳动能锻造坚韧的品格,并指出唯有脚踏实地(plant feet firmly)、坚持付出,方能获得生命的馈赠(rewarded)。全文通过个人叙事→自然隐喻→哲理升华完成夹叙夹议的闭环。2.突破最易错的那一题第10题需借助行文逻辑解题。根据下文“The land is ________, as long as you are willing to work on it.”可知,母亲告诉作者田地是可靠的。因此,母亲认为判断一个人不是看外表而是看他照料的田地。考生如果脱离上下文逻辑,受常见谚语“Don't judge a person by clothes.”的影响,易误选D项。 Passage 2(2025·邵阳二模)I've lived in a small town for all 16 years of my life.That's where I spend hours __1__ how the wind blows the wild flowers to create a magical carpet of color.The beauty of nature has always been what __2__ me to create art.I used to think artists get inspiration from __3__.Then I went to New York for two week courses at an art college.When I took the train to the college for the first time, I had some serious__4__ about whether I had made the right choice about coming.New York was noisy and __5__.People pushed past me to squeeze through the doors of the subway cars.Everything moved at such a rapid pace that I felt I had no time to __6__ it all.Art classes were another story.Working from memory, I made a series of drawings of natural scenes.“Your images are __7__ and accurate,” one teacher told me.“Why not try using brighter colors and bolder shapes and motions?” I followed her advice and was amazed at the __8__.One day my cousin Ken came to see my drawings.“Great! They __9__ me of graffiti,” he said.I looked at my drawings and was __10__.To me graffiti was not art but messy, unreadable writing on walls.Ken continued, “If you're into art, come with me.” Following him to a factory that was completely __11___ with graffiti, I found the walls covered with bright colors, portraits, words and calligraphy like symbols.The big __12___ was that in every picture the artists drew images from city life and there was some __13__ that recalled my first subway ride — only it was a creative one.Now I know that __14__ is different for everyone.What drives one person crazy can be what drives another person to create.I respect the way the city's energy inspires them and __15__ that energy wherever I am to create my own art.1.A.staring at B.listening toC.thinking over D.dreaming about2.A.urges B.motivatesC.forces D.requires3.A.beauty B.considerationC.nature D.imagination4.A.doubts B.ideasC.regrets D.concerns5.A.unsafe B.toughC.dull D.crowded6.A.clarify B.processC.challenge D.predict7.A.vivid B.uniqueC.modern D.abstract8.A.concept B.choiceC.passion D.change9.A.remind B.informC.convince D.suspect10.A.worried B.excitedC.confused D.amused11.A.coated B.providedC.connected D.marked12.A.advantage B.attractionC.element D.difference13.A.problem B.energyC.style D.color14.A.destination B.ambitionC.inspiration D.determination15.A.explore B.useC.understand D.follow|有练有评·练后悟道|1.夹叙夹议文要理清文脉抓主旨[主旨] 灵感具有个体差异性,自然美与城市活力均可成为创作源泉,要主动“利用”多元环境能量进行创作。全文通过个人经历→认知冲突→解决方案→哲理总结的递进结构,完成对艺术创作本质的探讨。2.突破最易错的那一题第 13 题解题时应联系最后一段最后一句,该句中的energy提示了本题的答案。且此处energy为熟词生义,表示“活力”,语意侧重“感染力、氛围”。本题如果缺乏语篇意识,或不熟悉energy的词义,极易造成错选。习题讲评课(五) 完形填空之夹叙夹议文(1)Passage 1语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者回忆了自己在农村稻田劳作的经历。这段经历让自己懂得了脚踏实地、不放弃就会有收获的道理。1.选D 根据下文的“develop a resilient spirit”可知,农活能起到培养坚韧不拔精神的作用,train符合语境。故选D。2.选C 第一段“I once worked ...spirit.”以及下文“I knelt in ...in mud”提到在农村干农活,这里分担的应该是劳动,C选项符合文意。故选C。3.选B 上文的“hottest summer days”说明天气炎热,几乎没有风,空气应该是几乎不流动, 符合炎热天气的特点。故选B。4.选B 此处是描述作者在稻田劳作时被虫类叮咬的细节,B选项符合虫子的行为。故选B。5.选A 根据上文的“I knelt in a ...in mud”可知,在稻田劳作时,人通常是弓着背的,此处指成拱形的后背,A选项符合劳作时的姿势。故选A。6.选B 根据上文的“Sweat streamed ...the eyes”可知,汗水流进眼睛里会刺激眼睛产生眼泪,“produce”有“产生”的意思,符合语境。故选B。7.选D 根据下文的“If my parents ...so could I.”可知,在艰苦的劳作环境中,作者需要鼓励自己有耐心坚持下去。故选D。8.选A 根据下文的“I pulled ...forward”可知,作者在自我鼓励后,逐渐振作起来,“Slowly”能体现这个过程,A选项符合语境。故选A。9.选C 根据空前“you reap what you”并结合作者干农活可知,此处想强调“一分耕耘,一分收获”。sow“播种”对应 reap“收获”,“you reap what you sow”是固定表达。故选C。10.选A 根据下文“The land is”并结合上文在农村干农活的内容可知,这里是说通过田地来评判一个人。故选A。11.选C 根据上文“you reap what you”以及下文的“as long as you are willing to work on it”可知,只要在土地上劳作就会有收获,说明土地是可靠的,C选项符合对土地的描述。故选C。12.选D 根据上文“When the wind blew”以及空后的“in the sea”可知,此处指风起时,稻田如海浪一般起伏涌动。故选D。13.选A 根据上文“a deep sense of satisfaction”可知,此处指看到风吹稻田所呈现的美景心中涌起满足感,故选A。14.选C 根据上文“I knelt in ...in mud”可知,此处指从事学术研究和种植水稻一样,要脚踏实地,不辞辛劳。“plant your feet firmly on the ground”表示“脚踏实地”,符合语境。故选C。15.选D 根据上文的“you reap what you ________”可知,脚踏实地、不放弃就会有收获,也就是会得到回报。故选D。Passage 2语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者曾在小镇上生活了十六年,当时作者认为自然的美是艺术家创作艺术的灵感,后来作者去了纽约,见识过很多不同的艺术形式,作者逐渐意识到每个人的灵感都是不同的。1.选A 根据上文“I spend hours”以及下文“how the wind blows the wild flowers to create a magical carpet of color”可知,此处表示作者长久凝视着风吹过野花,创造出一个神奇的彩色地毯。2.选B 根据下文“me to create art”可知,大自然的美激励作者创作艺术。3.选C 根据上文“The beauty of nature has always been what ________ me to create art.”可知,大自然的美激励作者创作艺术,所以艺术家从大自然中获得灵感。4.选A 根据下文“about whether I had made the right choice about coming”可知,作者对自己的选择产生了怀疑。5.选D 根据上文“New York was noisy and”可知,纽约是吵闹和拥挤的。6.选B 根据上文“Everything moved at such a rapid pace that I felt I had no time to”可知,城市的生活节奏很快,作者没有时间去处理这一切。7.选A 根据上文“Working from memory, I made a series of drawings of natural scenes.”以及下文“accurate”可知,作者的画被评价为生动准确。8.选D 根据上文“Why not try using brighter colors and bolder shapes and motions ”可知,作者听从老师的建议,画作有了改变。9.选A 根据下文“me of graffiti”可知,作者的画让别人想起了涂鸦,remind sb.of sth.“使某人想起某事”。10.选C 根据下文“To me graffiti was not art but messy, unreadable writing on walls.”可知,对方说自己的画像涂鸦,使作者对自己的画感到困惑。11.选A 根据下文“I found the walls covered with bright colors, portraits, words and calligraphy like symbols”可知,工厂被涂鸦覆盖了。12.选D 根据上文“I found the walls covered with bright colors, portraits, words and calligraphy like symbols”以及下文“in every picture the artists drew images from city life”可知,涂鸦之间最大的不同是,在每幅画中,艺术家们都描绘了城市生活的景象。13.选B 呼应下文“ I respect the way the city's energy inspires them and ________ that energy”可知,本题应选energy,为原词复现。此处表示有些画让作者想起了第一次乘坐地铁时感受到的“活力”。14.选C 照应上文的“I used to think artists get inspiration from”,本题应选 inspiration,为原词复现。此处表示作者现在明白了灵感对每个人来说都是不同的,即艺术家的灵感来源不同。15.选B 根据下文“that energy wherever I am to create my own art”可知,此处表示作者会使用这种“活力”来创作自己的艺术。(共44张PPT)第四讲 习题讲评——每卷2篇完形填空限时训练/练后讲评1习题讲评课(五) 完形填空之夹叙夹议文(1)(共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分)Passage 1(2025·深圳一模)I once worked in the remote but beautiful countryside.All farm work can, in my experience, 1 a person to develop a resilient spirit.From the age of eight, I had to contribute my share of 2 along with my parents and two elder brothers.On the hottest summer days when the air 3 flowed, I knelt in a paddy (稻) field with my knees deep in mud.The bugs and worms in the water 4 into my skin, and the sun burned upon my 5 back.Sweat streamed down; if a drop ran into the eyes, it would 6 tears.So I always kept my face as low as possible.I told myself, “Be 7 !” If my parents and brothers could go on taking it, so could I. 8 I pulled myself together and dragged myself forward.I learned not to be afraid of difficulties and the meaning of “you reap what you 9 ”.“Judge a man not by his face, but by his 10 ,” my mother used to say.The land is 11 , as long as you are willing to work on it.When the wind blew and the rice plants moved like 12 in the sea, breathtakingly beautiful, a deep sense of satisfaction 13 in me.Although later I went into academic research, I shall always remember what working in the paddy fields taught me: 14 your feet firmly on the ground, never give up and you will be 15 .语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者回忆了自己在农村稻田劳作的经历。这段经历让自己懂得了脚踏实地、不放弃就会有收获的道理。1.A.remind B.warnC.require D.train解析:根据下文的“develop a resilient spirit”可知,农活能起到培养坚韧不拔精神的作用,train符合语境。故选D。√2.A.wealth B.luckC.labour D.wisdom解析:第一段“I once worked ...spirit.”以及下文“I knelt in ...in mud”提到在农村干农活,这里分担的应该是劳动,C选项符合文意。故选C。√3.A.gently B.hardlyC.heavily D.usually解析:上文的“hottest summer days”说明天气炎热,几乎没有风,空气应该是几乎不流动, 符合炎热天气的特点。故选B。√4.A.climbed B.bitC.cut D.fell解析:此处是描述作者在稻田劳作时被虫类叮咬的细节,B选项符合虫子的行为。故选B。√5.A.arched B.broadC.strong D.straightened解析:根据上文的“I knelt in a ...in mud”可知,在稻田劳作时,人通常是弓着背的,此处指成拱形的后背,A选项符合劳作时的姿势。故选A。√6.A.hold B.produceC.drop D.replace解析:根据上文的“Sweat streamed ...the eyes”可知,汗水流进眼睛里会刺激眼睛产生眼泪,“produce”有“产生”的意思,符合语境。故选B。√7.A.quick B.proudC.quiet D.patient解析:根据下文的“If my parents ...so could I.”可知,在艰苦的劳作环境中,作者需要鼓励自己有耐心坚持下去。故选D。√8.A.Slowly B.SlightlyC.Safely D.Sadly解析:根据下文的“I pulled ...forward”可知,作者在自我鼓励后,逐渐振作起来,“Slowly”能体现这个过程,A选项符合语境。故选A。√9.A.pick B.findC.sow D.wish解析:根据空前“you reap what you”并结合作者干农活可知,此处想强调“一分耕耘,一分收获”。sow“播种”对应 reap“收获”,“you reap what you sow”是固定表达。故选C。√10.A.fields B.feetC.heart D.clothes解析:根据下文“The land is”并结合上文在农村干农活的内容可知,这里是说通过田地来评判一个人。故选A。√11.A.affordable B.acceptableC.dependable D.livable解析:根据上文“you reap what you”以及下文的“as long as you are willing to work on it”可知,只要在土地上劳作就会有收获,说明土地是可靠的,C选项符合对土地的描述。故选C。√12.A.boats B.weedsC.fishes D.waves解析:根据上文“When the wind blew”以及空后的“in the sea”可知,此处指风起时,稻田如海浪一般起伏涌动。故选D。√13.A.welled up B.broke upC.cooled off D.held off解析:根据上文“a deep sense of satisfaction”可知,此处指看到风吹稻田所呈现的美景心中涌起满足感,故选A。√14.A.drag B.kickC.plant D.lift解析:根据上文“I knelt in ...in mud”可知,此处指从事学术研究和种植水稻一样,要脚踏实地,不辞辛劳。“plant your feet firmly on the ground”表示“脚踏实地”,符合语境。故选C。√15.A.promoted B.educatedC.comforted D.rewarded解析:根据上文的“you reap what you _________ ”可知,脚踏实地、不放弃就会有收获,也就是会得到回报。故选D。√有练有评·练后悟道1.夹叙夹议文要理清文脉抓主旨[主旨] 作者通过回忆艰苦的劳动经历,阐明劳动能锻造坚韧的品格,并指出唯有脚踏实地(plant feet firmly)、坚持付出,方能获得生命的馈赠(rewarded)。全文通过个人叙事→自然隐喻→哲理升华完成夹叙夹议的闭环。2.突破最易错的那一题第10题需借助行文逻辑解题。根据下文“The land is _______, as long as you are willing to work on it.”可知,母亲报宋作者田地是可靠的。因此,母亲认为判断一个人不是看外表而是看他照料的田地。考生如果脱离上下文逻辑,受常见谚语“Don't judge a person by clothes.”的影响,易误选D项。Passage 2(2025·邵阳二模)I've lived in a small town for all 16 years of my life.That's where I spend hours 1 how the wind blows the wild flowers to create a magical carpet of color.The beauty of nature has always been what 2 me to create art.I used to think artists get inspiration from 3 .Then I went to New York for two-week courses at an art college.When I took the train to the college for the first time, I had some serious 4 about whether I had made the right choice about coming.New York was noisy and 5 .People pushed past me to squeeze through the doors of the subway cars.Everything moved at such a rapid pace that I felt I had no time to 6 it all.Art classes were another story.Working from memory, I made a series of drawings of natural scenes.“Your images are 7 and accurate,” one teacher told me.“Why not try using brighter colors and bolder shapes and motions?” I followed her advice and was amazed at the 8 .One day my cousin Ken came to see my drawings.“Great! They 9 me of graffiti,” he said.I looked at my drawings and was 10 .To me graffiti was not art but messy, unreadable writing on walls.Ken continued, “If you're into art, come with me.” Following him to a factory that was completely 11 with graffiti, I found the walls covered with bright colors, portraits, words and calligraphy-like symbols.The big 12 was that in every picture the artists drew images from city life and there was some 13 that recalled my first subway ride — only it was a creative one.Now I know that 14 is different for everyone.What drives one person crazy can be what drives another person to create.I respect the way the city's energy inspires them and 15 that energy wherever I am to create my own art.语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者曾在小镇上生活了十六年,当时作者认为自然的美是艺术家创作艺术的灵感,后来作者去了纽约,见识过很多不同的艺术形式,作者逐渐意识到每个人的灵感都是不同的。1.A.staring at B.listening toC.thinking over D.dreaming about解析:根据上文“I spend hours”以及下文“how the wind blows the wild flowers to create a magical carpet of color”可知,此处表示作者长久凝视着风吹过野花,创造出一个神奇的彩色地毯。√2.A.urges B.motivatesC.forces D.requires解析:根据下文“me to create art”可知,大自然的美激励作者创作艺术。√3.A.beauty B.considerationC.nature D.imagination解析:根据上文“The beauty of nature has always been what ________ me to create art.”可知,大自然的美激励作者创作艺术,所以艺术家从大自然中获得灵感。√4.A.doubts B.ideasC.regrets D.concerns解析:根据下文“about whether I had made the right choice about coming”可知,作者对自己的选择产生了怀疑。√5.A.unsafe B.toughC.dull D.crowded解析:根据上文“New York was noisy and”可知,纽约是吵闹和拥挤的。√6.A.clarify B.processC.challenge D.predict解析:根据上文“Everything moved at such a rapid pace that I felt I had no time to”可知,城市的生活节奏很快,作者没有时间去处理这一切。√7.A.vivid B.uniqueC.modern D.abstract解析:根据上文“Working from memory, I made a series of drawings of natural scenes.”以及下文“accurate”可知,作者的画被评价为生动准确。√8.A.concept B.choiceC.passion D.change解析:根据上文“Why not try using brighter colors and bolder shapes and motions ”可知,作者听从老师的建议,画作有了改变。√9.A.remind B.informC.convince D.suspect解析:根据下文“me of graffiti”可知,作者的画让别人想起了涂鸦,remind sb.of sth.“使某人想起某事”。√10.A.worried B.excitedC.confused D.amused解析:根据下文“To me graffiti was not art but messy, unreadable writing on walls.”可知,对方说自己的画像涂鸦,使作者对自己的画感到困惑。√11.A.coated B.providedC.connected D.marked解析:根据下文“I found the walls covered with bright colors, portraits, words and calligraphy-like symbols”可知,工厂被涂鸦覆盖了。√12.A.advantage B.attractionC.element D.difference解析:根据上文“I found the walls covered with bright colors, portraits, words and calligraphy-like symbols”以及下文“in every picture the artists drew images from city life”可知,涂鸦之间最大的不同是,在每幅画中,艺术家们都描绘了城市生活的景象。√13.A.problem B.energyC.style D.color解析:呼应下文“ I respect the way the city's energy inspires them and ________ that energy”可知,本题应选energy,为原词复现。此处表示有些画让作者想起了第一次乘坐地铁时感受到的“活力”。√14.A.destination B.ambitionC.inspiration D.determination解析:照应上文的“I used to think artists get inspiration from”,本题应选 inspiration,为原词复现。此处表示作者现在明白了灵感对每个人来说都是不同的,即艺术家的灵感来源不同。√15.A.explore B.useC.understand D.follow解析:根据下文“that energy wherever I am to create my own art”可知,此处表示作者会使用这种“活力”来创作自己的艺术。√有练有评·练后悟道1.夹叙夹议文要理清文脉抓主旨[主旨] 灵感具有个体差异性,自然美与城市活力均可成为创作源泉,要主动“利用”多元环境能量进行创作。全文通过个人经历→认知冲突→解决方案→哲理总结的递进结构,完成对艺术创作本质的探讨。2.突破最易错的那一题第 13 题解题时应联系最后一段最后一句,该句中的energy提示了本题的答案。且此处energy为熟词生义,表示“活力”,语意侧重“感染力、氛围”。本题如果缺乏语篇意识,或不熟悉energy的词义,极易造成错选。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 第四讲 习题讲评课(五) 完形填空之夹叙夹议文(1).docx 第四讲 习题讲评课(五) 完形填空之夹叙夹议文(1).pptx