资源简介 习题讲评课(七) 完形填空之说明文 (共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分) Passage 1(2025·聊城一模)“My friend is slimmer than me.” “He is lucky enough to be admitted into a key school.” Do you ever find yourself __1__ your life to the life of your friends and others You are not alone.When we are __2__ browsing social media, we always meet with the content that makes us question and compare __3__ aspects of our lives, such as our appearance, our status and our accomplishments, which may __4__ our anxiety, “I am not good enough.”How do we give up this __5__ to compare ourselves Even if it may feel __6__, it is possible.Don't focus your attention on others.__7__, focus on what you do have, what your values are, and how you are feeling about your own life and accomplishments.Most of us have __8__ with the success of others.It's __9__ to feel jealous or envious.While it is very normal, it's important for us not to be swept away by these __10__.Reflect on your own life — the challenges you have overcome, the personal goals you have achieved, etc.Remember, your own success doesn't __11__ another person's success.When you care more about what you are __12__, the grass is always going to look greener on the other side.However, when you make thankfulness a regular __13__, you will come to find many things in your life to be thankful for.It's probably difficult to remove oneself from social media, but creating some __14__ is helpful.Try spending less time on social media platforms.Do a “following cleaner” — unfollow or __15__ the accounts that make you feel bad about yourself or cause your anxiety and stress.1.A.linking B.attachingC.adapting D.comparing2.A.mindlessly B.professionallyC.thoroughly D.eagerly3.A.external B.variousC.familiar D.visual4.A.result from B.add toC.make up for D.eat away at5.A.potential B.functionC.desire D.effort6.A.challenging B.inspiringC.amazing D.satisfying7.A.Moreover B.InsteadC.Therefore D.Otherwise8.A.dealt B.helpedC.quarreled D.struggled9.A.practical B.naturalC.critical D.essential10.A.approaches B.concernsC.options D.feelings11.A.take on B.rise toC.count on D.contribute to12.A.lacking B.presentingC.ignoring D.handling13.A.response B.reflectionC.assumption D.routine14.A.distance B.recognitionC.schedule D.target15.A.contact B.closeC.uncover D.present|有练有评·练后悟道|1.说明文要理清文脉并重点关注写法[关注写法](1)举例说明:开篇运用具体案例引出问题,增强代入感;接着列举“外貌、地位、成就”等比较维度,使问题具体化。(2)因果分析:分析浏览社交媒体(因)如何导致焦虑(果)。(3)对比论证:对比“关注他人”与“关注自身”的不同心态。2.突破最易错的那一题第13题应根据上下文之间的逻辑关系解题。上文提到,如果你关注的是自己缺乏的东西,你就会觉得别人的东西更好。故此处应强调要多关注“感恩”,也就是要把感恩作为一种习惯。后文“you will come to find ...thankful for”为习惯养成后的结果。 Passage 2(2025·南京三模)Today's children are growing up in a small world.They __1__ with people from different cultures on a daily basis.Quality literature and technology expose them to diverse voices and develop their cultural awareness.Priya Kumari is an award winning author.She remembers a childhood filled with __2__ hours spent in her father's bookstore.The stories in the picture books brought about lots of laughter and __3__ her right and wrong.After Kumari became a mother, she __4__ great importance to her children's education.She __5__ to offer the wisdom learned from the books to the next generation.“Books provide a __6__ into other cultures,” she says.In Kumari's opinion, discussing cultural awareness has to start __7__.The younger children are, the __8__ it is to internalize (内化) these values.“The best way to lay a foundation for global awareness is through fun and related __9__ such as foods, games, animals, music and festivals,” she suggests.“If you can __10__ trips, by all means, travel around! However, you also have __11__ to the entire world through quality literature and your computer.”Written words are __12__ and readers can get strength from them.It is important that the books for children should be free of __13__ and misinformation.This is the basis for __14__ understanding of other people and opinions.The books for children must allow readers to look into their own minds and __15__ their feelings.A good book gives readers the chance to grow and develop as well as the improvement of cultural awareness.1.A.argue B.communicateC.discuss D.compete2.A.busy B.happyC.hard D.quiet3.A.discovered B.preparedC.gave D.taught4.A.attaches B.showsC.puts D.knows5.A.refused B.pretendedC.longed D.agreed6.A.tool B.ladderC.mirror D.window7.A.early B.fullyC.suddenly D.clearly8.A.cheaper B.slowerC.easier D.worse9.A.ideas B.activitiesC.stories D.topics10.A.book B.affordC.organize D.plan11.A.access B.hopeC.answers D.tickets12.A.cheerful B.meaningfulC.powerful D.useful13.A.words B.mistakesC.pictures D.covers14.A.children's B.teachers'C.writers' D.parents'15.A.find B.standC.forget D.examine|有练有评·练后悟道|1.说明文要理清文脉并重点关注写法现象引入:现代儿童处于全球化环境,日常接触多元文化,优质文学能培养他们的文化意识。案例论证:以作家Priya Kumari的成长经历为典型案例。方法阐述:提出具体的培养策略:时间上越早越好,内容上侧重趣味性话题,可通过实地旅行或阅读替代具体实施。质量要求:强调读物要具备文字力量性、内容准确性、儿童适配性、情感启发性。[关注写法](1)举例说明:典型人物案例:Priya Kumari从读者到母亲的完整经历链。具体活动举例:第9题列举“foods, games ...festivals”等文化载体。(2)比喻论证:将书籍比作“a window into other cultures”(第6题),让抽象概念更形象。(3)对比论证:现实旅行(第10题)与阅读体验(第11题)的替代关系。2.突破最易错的那一题第6题可利用固定用法解题。上下文强调通过书籍“接触多元文化”,需选择能体现“视野拓展”的隐喻。考生若未掌握“a window into ...(了解……的窗口)”的固定用法,可能被其他选项的表面合理性误导。习题讲评课(七) 完形填空之说明文Passage 1语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了和别人攀比会导致负面影响,建议和社交媒体保持距离。1.选D 根据下文“compare ourselves”可知,此处指把自己的生活和朋友或其他人的生活作比较。故选D。2.选A 根据下文“we always meet with the content that makes us question”可知,此处指当我们无意识地浏览社交媒体时,总是会遇到让我们质疑和比较我们生活各个方面的内容。故选A。3.选B 根据下文“our lives, such as our appearance, our status and our accomplishments”可知,此处指浏览社交媒体时总是会遇到让我们质疑和比较我们生活各个方面的内容,比如我们的外表、我们的地位和我们的成就。故选B。4.选B 根据下文“I am not good enough.”可知,浏览的内容增加了“我不够好”的焦虑。故选B。5.选C 根据下文“to compare ourselves”可知,此处指攀比的欲望,应用desire。故选C。6.选A 根据上文“How do we give up this”以及下文列举的方法可知,放弃攀比具有挑战性。故选A。7.选B 根据上文“Don't focus your attention on others.”可知,此处为转折关系,不要关注别人,而应多关注自己。故选B。8.选D 根据下文“It's ________ to feel jealous or envious.”可知,此处指为别人的成功而挣扎过。故选D。9.选B 根据下文“While it is very normal”可知,感到嫉妒或羡慕是正常的。natural与normal相呼应。故选B。10.选D 空处指上文“It's ________ to feel jealous or envious.”中提到的嫉妒和羡慕的感觉。此处表示,虽然这很正常,但重要的是我们不要被这些情绪冲昏头脑。故选D。11.选C 根据下文“another person's success”可知,此处指自我的成功并不依赖于别人的成功。故选C。12.选A 根据下文“the grass is always going to look greener on the other side”可知,如果你关注的是自己缺乏的东西,你就会觉得别人的东西更好。故选A。13.选D 根据下文“you will come to find many things in your life to be thankful for”可知,当你把感恩变成一种习惯时,你会发现生活中有很多事情值得你感恩。故选D。14.选A 根据下文“Try spending less time on social media platforms.”可知,从社交媒体中删除自己可能很难,但是保持一些距离是有帮助的。故选A。15.选B 根据上文“Do a ‘following cleaner’— unfollow or”可知,做一次“关注清理”——取消或关闭那些让你感觉不好或让你焦虑和压力的账户。故选B。Passage 2语篇解读:本文是一篇说明文。文章说明了优质文学和技术能培养儿童的文化意识,因此儿童读物必须能让读者洞察自己的思想,审视自己的情感。1.选B 根据上文“Today's children ...world.”可知,现在的孩子们生活在因全球化而“变小”的世界中,可以与不同文化的人沟通交流。故选B。2.选B 根据下文“The stories in ...of laughter”可知,这些绘本书给Priya Kumari带来欢笑,因此Priya Kumari的童年是充满幸福的。故选B。3.选D 根据上文“The stories in the picture books”可知,Priya Kumari看的是绘本书籍,这些书教会Priya Kumari分辨是非。故选D。4.选A 根据上文“The stories ...right and wrong.”可知,Priya Kumari从书籍中收获很多,因此她认为教育很重要,即对教育赋予重要意义。故选A。5.选C 根据上文“After Kumari became ...education.”可知,Kumari深知教育的重要性,因此她渴望把书中的智慧传授给孩子。故选C。6.选D 根据上文“Quality literature ...cultural awareness.”可知,孩子可以通过优质书籍和科技接触多样化的观点及形成跨文化意识,因此书籍是帮助孩子了解其他文化的窗口。a window into ...意为“了解……的窗口”。故选D。7.选A 根据下文“The younger children ...these values.”可知,Kumari认为越早接触跨文化意识越好。因此讨论跨文化意识要早。故选A。8.选C 根据第二段中“The stories ...and wrong.”可知,Kumari小的时候得益于这些绘本书籍,因此这里Kumari认为孩子越小,就越容易将这些价值观内化。故选C。9.选D 根据下文“such as foods ...and festivals”可知,这些是有趣且与多样文化相关的话题。故选D。10.选B 根据下文“by all means, travel around”可知,此处Kumari建议,如果能承担得起旅行费用,就应到处旅行。故选B。11.选A 根据上文“by all means, travel around”可知,Kumari建议通过旅行的方式接触多样文化。然而你也可以通过优质文学和电脑进入到多样文化的世界。故选A。12.选C 根据下文“readers can get strength from them”可知,读者能够从文字中获得力量,因此文字是有力量的,强调其感染力和影响力。故选C。13.选B 根据上文“Quality literature ...cultural awareness.”可知,优质书籍可以引导孩子接触多样文化和培养文化意识。因此书籍必须是没有错误的。故选B。14.选A 根据上文“the books for children”可知,这些书籍是专门给孩子的,因此这些书籍是理解他人及他们观点的基础。故选A。15.选D 根据空处所在句中“The books ...own minds”可知,儿童读物必须能让读者洞察自己的思想并审视自己的情感。此处examine与look into形成并列关系。故选D。(共45张PPT)第四讲 习题讲评——每卷2篇完形填空限时训练/练后讲评1习题讲评课(七) 完形填空之说明文(共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分)Passage 1(2025·聊城一模)“My friend is slimmer than me.” “He is lucky enough to be admitted into a key school.” Do you ever find yourself 1 your life to the life of your friends and others You are not alone.When we are 2 browsing social media, we always meet with the content that makes us question and compare 3 aspects of our lives, such as our appearance, our status and our accomplishments, which may 4 our anxiety, “I am not good enough.”How do we give up this 5 to compare ourselves Even if it may feel 6 , it is possible.Don't focus your attention on others. 7 , focus on what you do have, what your values are, and how you are feeling about your own life and accomplishments.Most of us have 8 with the success of others.It's 9 to feel jealous or envious.While it is very normal, it's important for us not to be swept away by these 10 .Reflect on your own life — the challenges you have overcome, the personal goals you have achieved, etc.Remember, your own success doesn't 11 another person's success.When you care more about what you are 12 , the grass is always going to look greener on the other side.However, when you make thankfulness a regular 13 , you will come to find many things in your life to be thankful for.It's probably difficult to remove oneself from social media, but creating some 14 is helpful.Try spending less time on social media platforms.Do a “following cleaner” — unfollow or 15 the accounts that make you feel bad about yourself or cause your anxiety and stress.语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了和别人攀比会导致负面影响,建议和社交媒体保持距离。1.A.linking B.attachingC.adapting D.comparing解析:根据下文“compare ourselves”可知,此处指把自己的生活和朋友或其他人的生活作比较。故选D。√2.A.mindlessly B.professionallyC.thoroughly D.eagerly解析:根据下文“we always meet with the content that makes us question”可知,此处指当我们无意识地浏览社交媒体时,总是会遇到让我们质疑和比较我们生活各个方面的内容。故选A。√3.A.external B.variousC.familiar D.visual解析:根据下文“our lives, such as our appearance, our status and our accomplishments”可知,此处指浏览社交媒体时总是会遇到让我们质疑和比较我们生活各个方面的内容,比如我们的外表、我们的地位和我们的成就。故选B。√4.A.result from B.add toC.make up for D.eat away at解析:根据下文“I am not good enough.”可知,浏览的内容增加了“我不够好”的焦虑。故选B。√5.A.potential B.functionC.desire D.effort解析:根据下文“to compare ourselves”可知,此处指攀比的欲望,应用desire。故选C。√6.A.challenging B.inspiringC.amazing D.satisfying解析:根据上文“How do we give up this”以及下文列举的方法可知,放弃攀比具有挑战性。故选A。√7.A.Moreover B.InsteadC.Therefore D.Otherwise解析:根据上文“Don't focus your attention on others.”可知,此处为转折关系,不要关注别人,而应多关注自己。故选B。√8.A.dealt B.helpedC.quarreled D.struggled解析:根据下文“It's ________ to feel jealous or envious.”可知,此处指为别人的成功而挣扎过。故选D。√9.A.practical B.naturalC.critical D.essential解析:根据下文“While it is very normal”可知,感到嫉妒或羡慕是正常的。natural与normal相呼应。故选B。√10.A.approaches B.concernsC.options D.feelings解析:空处指上文“It's _______ to feel jealous or envious.”中提到的嫉妒和羡慕的感觉。此处表示,虽然这很正常,但重要的是我们不要被这些情绪冲昏头脑。故选D。√11.A.take on B.rise toC.count on D.contribute to解析:根据下文“another person's success”可知,此处指自我的成功并不依赖于别人的成功。故选C。√12.A.lacking B.presentingC.ignoring D.handling解析:根据下文“the grass is always going to look greener on the other side”可知,如果你关注的是自己缺乏的东西,你就会觉得别人的东西更好。故选A。√13.A.response B.reflectionC.assumption D.routine解析:根据下文“you will come to find many things in your life to be thankful for”可知,当你把感恩变成一种习惯时,你会发现生活中有很多事情值得你感恩。故选D。√14.A.distance B.recognitionC.schedule D.target解析:根据下文“Try spending less time on social media platforms.”可知,从社交媒体中删除自己可能很难,但是保持一些距离是有帮助的。故选A。√15.A.contact B.closeC.uncover D.present解析:根据上文“Do a ‘following cleaner’— unfollow or”可知,做一次“关注清理”——取消或关闭那些让你感觉不好或让你焦虑和压力的账户。故选B。√有练有评·练后悟道1.说明文要理清文脉并重点关注写法[关注写法](1)举例说明:开篇运用具体案例引出问题,增强代入感;接着列举“外貌、地位、成就”等比较维度,使问题具体化。(2)因果分析:分析浏览社交媒体(因)如何导致焦虑(果)。(3)对比论证:对比“关注他人”与“关注自身”的不同心态。2.突破最易错的那一题第13题应根据上下文之间的逻辑关系解题。上文提到,如果你关注的是自己缺乏的东西,你就会觉得别人的东西更好。故此处应强调要多关注“感恩”,也就是要把感恩作为一种习惯。后文“you will come to find ...thankful for”为习惯养成后的结果。Passage 2(2025·南京三模)Today's children are growing up in a small world.They 1 with people from different cultures on a daily basis.Quality literature and technology expose them to diverse voices and develop their cultural awareness.Priya Kumari is an award-winning author.She remembers a childhood filled with 2 hours spent in her father's bookstore.The stories in the picture books brought about lots of laughter and 3 her right and wrong.After Kumari became a mother, she 4 great importance to her children's education.She 5 to offer the wisdom learned from the books to the next generation.“Books provide a 6 into other cultures,” she says.In Kumari's opinion, discussing cultural awareness has to start 7 .The younger children are, the 8 it is to internalize (内化) these values.“The best way to lay a foundation for global awareness is through fun and related 9 such as foods, games, animals, music and festivals,” she suggests.“If you can 10 trips, by all means, travel around! However, you also have 11 to the entire world through quality literature and your computer.”Written words are 12 and readers can get strength from them.It is important that the books for children should be free of 13 and misinformation.This is the basis for 14 understanding of other people and opinions.The books for children must allow readers to look into their own minds and 15 their feelings.A good book gives readers the chance to grow and develop as well as the improvement of cultural awareness.语篇解读:本文是一篇说明文。文章说明了优质文学和技术能培养儿童的文化意识,因此儿童读物必须能让读者洞察自己的思想,审视自己的情感。1.A.argue B.communicateC.discuss D.compete解析:根据上文“Today's children ...world.”可知,现在的孩子们生活在因全球化而“变小”的世界中,可以与不同文化的人沟通交流。故选B。√2.A.busy B.happyC.hard D.quiet解析:根据下文“The stories in ...of laughter”可知,这些绘本书给Priya Kumari带来欢笑,因此Priya Kumari的童年是充满幸福的。故选B。√3.A.discovered B.preparedC.gave D.taught解析:根据上文“The stories in the picture books”可知,Priya Kumari看的是绘本书籍,这些书教会Priya Kumari分辨是非。故选D。√4.A.attaches B.showsC.puts D.knows解析:根据上文“The stories ...right and wrong.”可知,Priya Kumari从书籍中收获很多,因此她认为教育很重要,即对教育赋予重要意义。故选A。√5.A.refused B.pretendedC.longed D.agreed解析:根据上文“After Kumari became ...education.”可知,Kumari深知教育的重要性,因此她渴望把书中的智慧传授给孩子。故选C。√6.A.tool B.ladderC.mirror D.window解析:根据上文“Quality literature ...cultural awareness.”可知,孩子可以通过优质书籍和科技接触多样化的观点及形成跨文化意识,因此书籍是帮助孩子了解其他文化的窗口。a window into ...意为“了解……的窗口”。故选D。√7.A.early B.fullyC.suddenly D.clearly解析:根据下文“The younger children ...these values.”可知,Kumari认为越早接触跨文化意识越好。因此讨论跨文化意识要早。故选A。√8.A.cheaper B.slowerC.easier D.worse解析:根据第二段中“The stories ...and wrong.”可知,Kumari小的时候得益于这些绘本书籍,因此这里Kumari认为孩子越小,就越容易将这些价值观内化。故选C。√9.A.ideas B.activitiesC.stories D.topics解析:根据下文“such as foods ...and festivals”可知,这些是有趣且与多样文化相关的话题。故选D。√10.A.book B.affordC.organize D.plan解析:根据下文“by all means, travel around”可知,此处Kumari建议,如果能承担得起旅行费用,就应到处旅行。故选B。√11.A.access B.hopeC.answers D.tickets解析:根据上文“by all means, travel around”可知,Kumari建议通过旅行的方式接触多样文化。然而你也可以通过优质文学和电脑进入到多样文化的世界。故选A。√12.A.cheerful B.meaningfulC.powerful D.useful解析:根据下文“readers can get strength from them”可知,读者能够从文字中获得力量,因此文字是有力量的,强调其感染力和影响力。故选C。√13.A.words B.mistakesC.pictures D.covers解析:根据上文“Quality literature ...cultural awareness.”可知,优质书籍可以引导孩子接触多样文化和培养文化意识。因此书籍应当是没有错误的。故选B。√14.A.children's B.teachers'C.writers' D.parents'解析:根据上文“the books for children”可知,这些书籍是专门给孩子的,因此这些书籍是理解他人及他们观点的基础。故选A。√15.A.find B.standC.forget D.examine解析:根据空处所在句中“The books ...own minds”可知,儿童读物必须能让读者洞察自己的思想并审视自己的情感。此处examine与look into形成并列关系。故选D。√有练有评·练后悟道1.说明文要理清文脉并重点关注写法现象引入:现代儿童处于全球化环境,日常接触多元文化,优质文学能培养他们的文化意识。案例论证:以作家Priya Kumari的成长经历为典型案例。方法阐述:提出具体的培养策略:时间上越早越好,内容上侧重趣味性话题,可通过实地旅行或阅读替代具体实施。质量要求:强调读物要具备文字力量性、内容准确性、儿童适配性、情感启发性。[关注写法](1)举例说明:典型人物案例:Priya Kumari从读者到母亲的完整经历链。具体活动举例:第9题列举“foods, games ...festivals”等文化载体。(2)比喻论证:将书籍比作“a window into other cultures”(第6题),让抽象概念更形象。(3)对比论证:现实旅行(第10题)与阅读体验(第11题)的替代关系。2.突破最易错的那一题第6题可利用固定用法解题。上下文强调通过书籍“接触多元文化”,需选择能体现“视野拓展”的隐喻。考生若未掌握“a window into ...(了解……的窗口)”的固定用法,可能被其他选项的表面合理性误导。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 第四讲 习题讲评课(七) 完形填空之说明文.docx 第四讲 习题讲评课(七) 完形填空之说明文.pptx