资源简介 “阅读七选五”习题讲评课(七)(共2篇,限时20分钟;满分25分,每小题2.5分) Passage 1 (2025·嘉兴二模)Emotions can shape us in different ways.__1__ Taking responsibility of your emotions is how you stand out from the crowd.Let's explore some powerful strategies to help you on this journey.·Accept others as they are.__2__ Keeping that in mind, remember you cannot change others.Even if you try changing others, you will only be hurting yourself in the process.The best course of action would be to change yourself.This is how you will become emotionally intelligent and happier.·Try using “I” statements.Hiding your emotions can harm relationships.When your feelings are hurt, it's good to voice it straightforward.__3__ The best way to do this is by using “I” statements.For example, say, “I feel heart broken.” instead of “You made me feel heart broken.” This allows you to communicate your feelings without blaming others.__4__Negative thoughts can cloud your judgment.However, in over 70% of cases, we let them take hold and this is completely wrong.Whenever the other person is behaving in an upsetting manner, ask yourself if you have done anything to make them feel like that.Self reflection helps you respond thoughtfully rather than letting emotions take control.·Mind your words and actions.In emotional moments, especially during arguments, we often say or do things we later regret.When emotions run high, anger or impatience can take control of us.Instead of reacting without forethought, consider taking a moment to reflect before responding.__5__A.Question your actions.B.Avoid those negative thoughts.C.Tell others how you feel in a nonjudgmental way.D.Just like you, everyone else is entitled to their own beliefs.E.Express your needs clearly and encourage others to do so.F.During this moment, calm your emotions and respond sensibly.G.To better yourself, it's essential to develop emotional intelligence.|有练有评·练后悟道|?理清文脉很重要“总—分”结构本文是一篇说明文。文章主要介绍了提升情绪智力以塑造更好自己的策略。?谨防解题“错连环”第2题因受生活经验的思维惯性的影响误将 B 项“Avoid those negative thoughts”当作“处理人际问题的方法”,未抓住 “Accept others” 这一主题词,忽略了段落话题的核心是 “对待他人” 而非 “对待自身想法”,从而造成错选。本题可依据上文关键词语推断答案。本段小标题为“Accept others as they are (接受他人本来的样子)”,其中核心关键词是“Accept (接受)”和“others (他人)”,强调对他人本真状态的接纳。空处需要围绕这两个关键词展开,解释“为什么要接受他人”。D项中“everyone else is entitled to their own beliefs”直接呼应了“others”这一关键词,说明他人有自己的立场和想法,正是需要被“Accept”的原因,与上文关键词“Accept”和“others”形成紧密关联,符合语境。Passage 2How to overcome travel anxietyStress and anxiety around documents and procedures of travel is common.Here are some tips from experts on how to overcome travel anxiety and enjoy your holiday or trip.__6__To be able to best cope with your travel anxiety, you need to have a good understanding of the things that actually cause it.Once you understand what triggers your anxiety, you can plan ahead for the best ways to handle it.Plan out your trip details.One of the reasons for your travel anxiety is that you're being taken out of your comfort zone and won't have full control over everything.__7__ That will give you a sense of control.However, it's equally important to think of alternative plans for anything that could potentially not go as planned.Make use of different relaxation techniques.__8__ Another useful way to calm your mind is by meditating.To make sure you find the mindfulness technique that works best for you, try out a few different ones beforehand and use the most efficient one during your trip to set your mind at ease.Have things with you that bring you joy.These can include physical items like a book to read, or a game to play.It can be extremely useful in distracting you from your negative feelings.Alternatively, you can create a playlist of songs you love or have your favourite TV show with you.__9__Don't forget your physical health.Being physically active is a great way to reduce feelings of anxiety and stress.__10__ Going outside and connecting with nature can have a positive effect on your physical and mental wellbeing, which in turn will help reduce your anxious thoughts.A.Brainstorm various kinds of anxiety.B.Understand where your anxiety originates.C.Frankly speaking, negative feelings can't be avoided.D.Make sure to incorporate physical activity in your days.E.Deep breathing is a technique proven to help reduce stress.F.They will keep your mind occupied, decreasing your feelings of anxiety.G.To help ease that anxious feeling, try to plan out your trip in as much detail as possible.|有练有评·练后悟道|?理清文脉很重要“总—分”结构本文是一篇说明文。文章介绍了一些缓解旅行焦虑的有效方法。?谨防解题“错连环”第8题考生可能因看到后文提到 “calm your mind”“mindfulness technique”,便主观关联 “anxiety” 这一概念,忽略了段落真正聚焦的 “放松技巧”,导致误选与 “技巧” 无关的A项“Brainstorm various kinds of anxiety.”。本题可利用并列关系解题。后句明确出现 “Another useful way”(另一种有用的方法),其中 “Another” 是典型的 “并列列举” 信号词,直接提示空格处必须是 “第一种有用的放松方法”,与后句的 “冥想 (meditating)” 构成两种并列的放松技巧,共同支撑段落小标题 “Make use of different relaxation techniques.”。 E 项 “Deep breathing (深呼吸)” 同样是 “具体的放松技巧”,且明确提到其功能是 “help reduce stress (帮助减压)”,与 “冥想” 的本质一致,均属于 “放松技巧” 范畴,符合语境。“阅读七选五”习题讲评课(七)Passage 1?解题深究“所以然” 1.选G 空前指出情绪对我们有重要影响,空后强调“对情绪负责”是脱颖而出的方式,因此本段的核心在于阐明管理情绪的重要性。所以空处应强调培养情商的重要性。G项(为了提升自己,培养情商是至关重要的)符合语境。2.选D 本段小标题为“接受他人本来的样子”,下文强调“你无法改变别人”,由此可知,空处应解释为什么要接受他人本来的样子。D项(就像你一样,其他人也有权拥有自己的信仰)表明每个人都有自己的想法和信仰,我们不能改变别人,承上启下,符合语境。3.选C 空前指出“感情受伤时应直截了当地表达出来”,空后强调使用“I”陈述是最好的方法,因此空处应提到要以一种恰当的方式表达自己的感受。C项(以非评判的方式告诉别人你的感受)承上启下,符合语境。4.选A 空处为段落主旨句。空后提到消极想法可能影响判断,并建议“问问自己是否做了什么让别人不安”,还指出“自我反思的益处”,由此可知空处应强调反思自己的行为。A项(审视你的行为)呼应下文“ask yourself if you have done anything to make them feel like that”及“Self reflection”,准确衔接语义,逻辑顺畅。5.选F 空前建议“回应之前要花时间反思”,因此空处应具体说明反思时应做什么。F项(在这个时候,冷静你的情绪,理智地回应)能承接上文,符合语境。Passage 2?解题深究“所以然” 6.选B 空处为段落小标题。后文讲到为了能够最好地应对你的旅行焦虑,你需要对真正导致它的事情有一个很好的了解。一旦你明白是什么触发了你的焦虑,你就可以提前计划最好的方法来处理它。由此可推断,本段讲述要了解你的焦虑的来源,B项“了解你的焦虑来自哪里”为最佳小标题。7.选G 根据前文可知,走出舒适区和无法掌控一切会给你带来旅行焦虑,因此推断G项“为了帮助缓解这种焦虑的感觉,尽可能详细地计划你的旅行”符合语境,且与本段小标题一致。8.选E 根据本段小标题“Make use of different relaxation techniques.”可知,本段建议利用不同的放松技巧去缓解旅行焦虑,因此推断E项“深呼吸被证明是一种有助于减轻压力的技巧”符合语境,且与下文“Another useful way ...”是并列关系。9.选F 前文讲述可以随身携带一些让你快乐的东西缓解焦虑,例如书、游戏,也可以创建歌曲播放列表或者携带最喜欢的电视节目,因此推断F项“它们会使你的注意力集中,减少你的焦虑感”符合语境,They指代前面提到的缓解焦虑的东西。10.选D 前文“Being physically active is a great way to reduce feelings of anxiety and stress.”讲述积极锻炼身体是缓解焦虑和压力的好方法,因此推断D项“确保每天都有体育活动”符合语境,并呼应前面提到的“积极锻炼身体”。(共23张PPT)“阅读七选五”习题讲评课(七)1(共2篇,限时20分钟;满分25分,每小题2.5分)Passage 1 (2025·嘉兴二模)Emotions can shape us in different ways. 1 Taking responsibility of your emotions is how you stand out from the crowd.Let's explore some powerful strategies to help you on this journey.·Accept others as they are.2 Keeping that in mind, remember you cannot change others.Even if you try changing others, you will only be hurting yourself in the process.The best course of action would be to change yourself.This is how you will become emotionally intelligent and happier.·Try using “I” statements.Hiding your emotions can harm relationships.When your feelings are hurt, it's good to voice it straightforward. 3 The best way to do this is by using “I” statements.For example, say, “I feel heart-broken.” instead of “You made me feel heart-broken.” This allows you to communicate your feelings without blaming others.4Negative thoughts can cloud your judgment.However, in over 70% of cases, we let them take hold and this is completely wrong.Whenever the other person is behaving in an upsetting manner, ask yourself if you have done anything to make them feel like that.Self-reflection helps you respond thoughtfully rather than letting emotions take control.·Mind your words and actions.In emotional moments, especially during arguments, we often say or do things we later regret.When emotions run high, anger or impatience can take control of us.Instead of reacting without forethought, consider taking a moment to reflect before responding. 5A.Question your actions.B.Avoid those negative thoughts.C.Tell others how you feel in a nonjudgmental way.D.Just like you, everyone else is entitled to their own beliefs.E.Express your needs clearly and encourage others to do so.F.During this moment, calm your emotions and respond sensibly.G.To better yourself, it's essential to develop emotional intelligence.有练有评·练后悟道理清文脉很重要“总—分”结构本文是一篇说明文。文章主要介绍了提升情绪智力以塑造更好自己的策略。?谨防解题“错连环”第2题因受生活经验的思维惯性的影响误将 B 项“Avoid those negative thoughts”当作“处理人际问题的方法”,未抓住 “Accept others” 这一主题词,忽略了段落话题的核心是 “对待他人” 而非 “对待自身想法”,从而造成错选。本题可依据上文关键词语推断答案。本段小标题为“Accept others as they are (接受他人本来的样子)”,其中核心关键词是“Accept (接受)”和“others (他人)”,强调对他人本真状态的接纳。空处需要围绕这两个关键词展开,解释“为什么要接受他人”。D项中“everyone else is entitled to their own beliefs”直接呼应了“others”这一关键词,说明他人有自己的立场和想法,正是需要被“Accept”的原因,与上文关键词“Accept”和“others”形成紧密关联,符合语境。?解题深究“所以然”1.选G 空前指出情绪对我们有重要影响,空后强调“对情绪负责”是脱颖而出的方式,因此本段的核心在于阐明管理情绪的重要性。所以空处应强调培养情商的重要性。G项(为了提升自己,培养情商是至关重要的)符合语境。2.选D 本段小标题为“接受他人本来的样子”,下文强调“你无法改变别人”,由此可知,空处应解释为什么要接受他人本来的样子。D项(就像你一样,其他人也有权拥有自己的信仰)表明每个人都有自己的想法和信仰,我们不能改变别人,承上启下,符合语境。3.选C 空前指出“感情受伤时应直截了当地表达出来”,空后强调使用“I”陈述是最好的方法,因此空处应提到要以一种恰当的方式表达自己的感受。C项(以非评判的方式告诉别人你的感受)承上启下,符合语境。4.选A 空处为段落主旨句。空后提到消极想法可能影响判断,并建议“问问自己是否做了什么让别人不安”,还指出“自我反思的益处”,由此可知空处应强调反思自己的行为。A项(审视你的行为)呼应下文“ask yourself if you have done anything to make them feel like that”及“Self-reflection”,准确衔接语义,逻辑顺畅。5.选F 空前建议“回应之前要花时间反思”,因此空处应具体说明反思时应做什么。F项(在这个时候,冷静你的情绪,理智地回应)能承接上文,符合语境。Passage 2How to overcome travel anxietyStress and anxiety around documents and procedures of travel is common.Here are some tips from experts on how to overcome travel anxiety and enjoy your holiday or trip.__6__To be able to best cope with your travel anxiety, you need to have a good understanding of the things that actually cause it.Once you understand what triggers your anxiety, you can plan ahead for the best ways to handle it.Plan out your trip details.One of the reasons for your travel anxiety is that you're being taken out of your comfort zone and won't have full control over everything.__7__ That will give you a sense of control.However, it's equally important to think of alternative plans for anything that could potentially not go as planned.Make use of different relaxation techniques.__8__ Another useful way to calm your mind is by meditating.To make sure you find the mindfulness technique that works best for you, try out a few different ones beforehand and use the most efficient one during your trip to set your mind at ease.Have things with you that bring you joy.These can include physical items like a book to read, or a game to play.It can be extremely useful in distracting you from your negative feelings.Alternatively, you can create a playlist of songs you love or have your favourite TV show with you.__9__Don't forget your physical health.Being physically active is a great way to reduce feelings of anxiety and stress.__10__ Going outside and connecting with nature can have a positive effect on your physical and mental wellbeing, which in turn will help reduce your anxious thoughts.A.Brainstorm various kinds of anxiety.B.Understand where your anxiety originates.C.Frankly speaking, negative feelings can't be avoided.D.Make sure to incorporate physical activity in your days.E.Deep breathing is a technique proven to help reduce stress.F.They will keep your mind occupied, decreasing your feelings of anxiety.G.To help ease that anxious feeling, try to plan out your trip in as much detail as possible.有练有评·练后悟道理清文脉很重要“总—分”结构本文是一篇说明文。文章介绍了一些缓解旅行焦虑的有效方法。谨防解题“错连环”第8题考生可能因看到后文提到 “calm your mind”“mindfulness technique”,便主观关联 “anxiety” 这一概念,忽略了段落真正聚焦的 “放松技巧”,导致误选与 “技巧” 无关的A项“Brainstorm various kinds of anxiety.”。本题可利用并列关系解题。后句明确出现 “Another useful way”(另一种有用的方法),其中 “Another” 是典型的 “并列列举” 信号词,直接提示空格处必须是 “第一种有用的放松方法”,与后句的 “冥想 (meditating)” 构成两种并列的放松技巧,共同支撑段落小标题 “Make use of different relaxation techniques.”。 E 项 “Deep breathing (深呼吸)” 同样是 “具体的放松技巧”,且明确提到其功能是 “help reduce stress (帮助减压)”,与 “冥想” 的本质一致,均属于 “放松技巧” 范畴,符合语境。?解题深究“所以然”6.选B 空处为段落小标题。后文讲到为了能够最好地应对你的旅行焦虑,你需要对真正导致它的事情有一个很好的了解。一旦你明白是什么触发了你的焦虑,你就可以提前计划最好的方法来处理它。由此可推断,本段讲述要了解你的焦虑的来源,B项“了解你的焦虑来自哪里”为最佳小标题。7.选G 根据前文可知,走出舒适区和无法掌控一切会给你带来旅行焦虑,因此推断G项“为了帮助缓解这种焦虑的感觉,尽可能详细地计划你的旅行”符合语境,且与本段小标题一致。8.选E 根据本段小标题“Make use of different relaxation techniques.”可知,本段建议利用不同的放松技巧去缓解旅行焦虑,因此推断E项“深呼吸被证明是一种有助于减轻压力的技巧”符合语境,且与下文“Another useful way ...”是并列关系。9.选F 前文讲述可以随身携带一些让你快乐的东西缓解焦虑,例如书、游戏,也可以创建歌曲播放列表或者携带最喜欢的电视节目,因此推断F项“它们会使你的注意力集中,减少你的焦虑感”符合语境,They指代前面提到的缓解焦虑的东西。10.选D 前文“Being physically active is a great way to reduce feelings of anxiety and stress.”讲述积极锻炼身体是缓解焦虑和压力的好方法,因此推断D项“确保每天都有体育活动”符合语境,并呼应前面提到的“积极锻炼身体”。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 第四讲 习题讲评 阅读七选五”习题讲评课(七).docx 第四讲 习题讲评 阅读七选五”习题讲评课(七).pptx