2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(八)课件(共36张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(八)课件(共36张PPT)

资源简介

(共36张PPT)
8
英语考前冲刺卷(八)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Shall we go to the zoo tomorrow
—___________
A. Not at all. B. Good idea.
C. Never mind. D. You‘re right.
1. B 问句句意:我们明天去动物园好吗?Not at all意为“别客气,一点也不”;Good idea意为“好主意”;Never mind意为“没关系,不要紧”;You’re right意为“你是对的”。“Shall we... ”句型用于征求意见或表达请求等。故选B。
B
( ) 2. —I’m sorry I lost the book you lent me.
—___________ I have another copy.
A. What a pity. B. I‘m afraid not.
C. Don‘t worry. D. You’d better not.
2. C 由“I have another copy.”可知,是说话人在安慰对方,结合选项可知,Don’t worry(别担心)符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 3. —I’m sorry I didn’t finish it on time.
— ___________
A. Fine, thanks. B. No, thanks.
C. Thanks a lot. D. Thanks anyway.
3. D A项为见面招呼用语;B项用于拒绝某人;C项和D项用于表示感谢。句意:——抱歉我未能按时完成。——无论如何我还是得谢谢你。根据语境可知,应选Thanks anyway。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 4. —Excuse me, do you mind if I smoke here
— ___________
A. Yes, this is a non-smoking area. B. All right, it’s none of my business.
C. Of course not, please don’t. D. No, go somewhere else.
4. A “Yes, this is a non-smoking area”意为“我介意,这是禁烟区”;“All right, it’s none of my business”意为“可以,这不关我的事”;“Of course not, please don’t”意为“当然不介意,请不要”;“No, go somewhere else”意为“不介意,请到其他地方去”。句意:——不好意思,你介意我在这里吸烟吗?——我介意,这里是禁烟区。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 5. —___________ Somebody has left the lab door open.
—Don’t look at me.
A. Dear me! B. Hi, there!
C. Thank goodness! D. Come on!
5. A Dear me意为“天啊”,表示惊讶;“Hi,there”意为“你好”;Thank goodness意为“谢天谢地”;Come on意为“加油”。句意:——天哪!有人忘关实验室的门了。——别看我。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 6. —We need three single rooms for the first week in June.
—_________ The hotel won’t be busy then.
A. No problem. B. Don’t bother.
C. Never mind. D. It doesn’t matter.
6. A No problem意为“没问题”;Don’t bother意为“别麻烦”;Never mind意为“没关系”;It doesn’t matter意为“没关系”。句意:——我们6月的第1周需要3个单间。——没问题。宾馆那时候不忙。由此可知,答语应该表示肯定。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 7. —May I speak to Mr. Black
—_________
A. Who are you B. Hold on, please.
C. I am Mr. Black. D. What’s your name
7. B Who are you意为“你是谁”;“Hold on, please”意为“请稍等”;I am Mr. Black意为“我是布莱克先生”;What’s your name意为“你叫什么名字”。此处是电话用语,B项符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 8. —We can invite John and Barbara to the Friday night party.
—Yes, _________ I’ll give them a call right now.
A. why not B. what for
C. why D. what
8. A 句意:——我们可以邀请约翰和芭芭拉参加周五的聚会。——对,为什么不呢?我现在就给他们打电话。从题意可知,第二个人同意了第一个人的观点,why not(为什么不)表示赞成。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 9. —Remember to give my best wishes to your parents.
— ___________
A. Good luck. B. OK, I will.
C. It’s up to you. D. Don’t mention it.
9. B Good luck意为“祝好运”;“OK, I will”意为“好的,我会”;It’s up to you意为“由你决定”;Don’t mention it意为“不用客气”。句意:——记得代我向你的父母问好。——好的,我会的。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 10. —______
—My leg is very painful.
A. How do you do B. What are you doing
C. How about you D. What’s the matter with you
10. D How do you do意为“你好吗”;What are you doing意为“你在做什么”;How about you意为“你呢”;What’s the matter with you意为“你怎么了”。句意:——你怎么了?——我腿很疼。故选D。
D
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
In China, very few children make pocket money. 1 , in western countries, most kids make pocket money by themselves. They make money in many different 2 . When kids are very young, their parents help them sell the fruits of their own trees to neighbors. Children may also help 3 do housework to make money at home. When they 4 sixteen, they can make money by sending newspapers or by working in fast food restaurants 5 during the summer holidays.
There are many 6 of making pocket money by kids themselves. First of all, they learn the 7 of money by working hard so that they will not waste any. Secondly, they learn to 8 money to buy things they need or want, such as books, pencils, movies and even clothes they like. Thirdly, they learn to 9 daily life problems by helping their parents or others. Making pocket money is 10 for children to grow up. That is why parents encourage their children to make pocket money.
( )1. A. Also B. Anyway C. However D. Besides
In China, very few children make pocket money. 1 , in western countries, most kids make pocket money by themselves. They make money in many different 2 . When kids are very young, their parents help them sell the fruits of their own trees to neighbors. Children may also help 3 do housework to make money at home.
( )2. A. ways B. levels C. homes D. countries
1. C 考查副词。句意:在中国,很少有孩子挣零花钱。然而,在西方国家,大多数孩子自己赚零花钱。also意为“也”;anyway意为“不管怎样”;however意为“然而”;besides意为“此外”。该句是将中国和西方国家的孩子在赚零花钱方面进行对比。故选C。
2. A 考查名词。句意:他们以许多不同的方式赚钱。way意为“方法,方式”;level意为“水平”;home意为“家”;country意为“国家”。后文介绍了不同的赚钱方法。故选A。
C
A
第二部分 选词填空
( )3. A. teachers B. friends C. parents D. neighbors
3. C 考查名词。句意:孩子也可以通过帮助父母做家务来赚钱。teacher意为“老师”;friend意为“朋友”;parents意为“父母”;neighbor意为“邻居”。故选C。
C
When they 4 sixteen, they can make money by sending newspapers or by working in fast food restaurants 5 during the summer holidays.
( ) 4. A. arrive B. have C. catch D. reach
4. D 考查动词。句意:当他们16岁时,特别是在暑假期间,他们可以通过送报纸或在快餐店打工赚钱。arrive意为“到达”,不及物动词;have意为“有”;catch意为“抓住”;reach意为“到达”。reach后面可以跟年龄,表示几岁。故选D。
D
第二部分 选词填空
( ) 5. A. really B. hardly C. properly D. especially
5. D 考查副词。really意为“真正地,事实上”;hardly意为“几乎不”;properly意为“正确地,适当地”;especially意为“特别,尤其”。此处强调尤其在暑假期间。故选D。
D
There are many 6 of making pocket money by kids themselves. First of all, they learn the 7 of money by working hard so that they will not waste any. Secondly, they learn to 8 money to buy things they need or want, such as books, pencils, movies and even clothes they like.
( )7. A. fun B. value C. message D. purpose
7. B 考查名词。句意:首先,他们通过努力工作了解到金钱的价值,这样他们就不会浪费钱。fun意为“乐趣”;value意为“价值”;message意为“消息”;purpose意为“目的”。故选B。
B
第二部分 选词填空
( )6. A. choices B. advantages C. problems D. lessons
6. B 考查名词。choice意为“选择”;advantage意为“优点”;problem意为“问题”;lesson意为“课,经验,教训”。后文介绍了孩子们自己赚零花钱的优点。故选B。
B
( )8. A. lend B. waste C. save D. change
8. C 考查动词。lend意为“借出”;waste意为“浪费”;save意为“救,节省”;change意为“改变”。save money意为“省钱”,这里是说为买想要的东西省钱。故选C。
C
Thirdly, they learn to 9 daily life problems by helping their parents or others. Making pocket money is 10 for children to grow up. That is why parents encourage their children to make pocket money.
( )9. A. deal with B. look for C. give up D. put on
9. A 考查动词短语。 句意:第三,他们通过帮助父母或其他人学习处理日常生活中的问题。deal with意为“处理”;look for意为“寻找”;give up意为“放弃”;put on意为“穿上”。故选A。
A
第二部分 选词填空
( )10. A. successful B. careful C. beautiful D. helpful
10. D 考查形容词。句意:赚零花钱对孩子的成长是有帮助的。successful意为“成功的”;careful意为“仔细的,小心的”;beautiful意为“漂亮的”;helpful意为“有帮助的”。be helpful for意为“对……有帮助”。故选D。
D
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Text1
第三部分 阅读理解
Smith’s Book Club
New and old books! Over 1,000 kinds! Good coffee and tea!
Open every day 10:00—22:00
Add: 25 Big Apple Street
Tel: 666-2628
E-mail: smith@
Party
Please come to the party in our new house.
8:00 pm on May 30
Betty and Peter
Add: 44 North Street
Tel: 666-2786
E-mail: betty@
第三部分 阅读理解
Weekend Trip
Are you tired of your homework Come to the weekend trip! Students only!
Call Mike Green.
Add: 6 King Street
Tel: 666-3986
E-mail: mike@
( ) 1. If you want to go to Betty and Peter’s party, you can call ___________ .
A. 666-2628 B. 666-2786
C. 666-3986 D. 666-3968
1. B 细节理解题。根据Party下的Tel信息可得出答案。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 2. You can have a trip _________.
A. at 10:00 B. on May 30
C. on Saturday D. on Monday
2. C 细节理解题。根据Weekend Trip可知,周末可以旅行。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 3. Smith’s club is open _______ a day.
A. 8 hours B. 10 hours
C. 12 hours D. 20 hours
3. C 细节理解题。根据Smith’s Book Club下的Open every day 10:00—22:00可知,Smith俱乐部每天开放12个小时。故选C。
C
( ) 4. You can send e-mail to mike@ if you want to__________.
A. have a trip B. read books
C. drink coffee D. visit a new house
4. A 细节理解题。根据Weekend Trip下的“E-mail: mike@”可知,如果想要旅行,可以给该邮箱发邮件。故选A。
A
( ) 5. If you want to read some books, you can go to _________.
A. 6 King Street B. 44 North Street
C. 25 North Street D. 25 Big Apple Street
5. D 细节理解题。根据Smith’s Book Club下的“Add: 25 Big Apple Street”可得出答案。故选D。
D
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text2
Running regularly helps you keep fit. That’s why millions of people run several days a week and regularly take part in races. While running, some runners can do something good for others. They collect money for their run and give it to a charity (慈善机构). Some charity runners run a full marathon (马拉松) dressed in colorful clothes to collect more money for their charity.
Travis Snyder from the US had been thinking for some time about an idea of running for fun, and that professional runners and other people could run together. In 2012 he organized the first “Color Run—The happiest 5K(kilometer) on the earth”. It started with 6,000 runners in Phoenix, Arizona, and is now held every year in many cities around the world, with millions of runners. The idea is simple: You start wearing something white, and at every kilometer people spray and paint you in different colors: 1K is yellow, 2K is blue, 3K is green, 4K is pink, and 5K is brown. Why do people go on a Color Run Because “it’s healthy, fun and colorful”, as one runner Pierre Hoffman said.
( ) 6. Some runners run a full marathon in colorful clothes in order to ________.
A. live a simple life B.win the game
C. collect money for their charity D.build up friendship
6. C 细节理解题。根据第一段最后一句“Some charity runners run a full marathon dressed in colorful clothes to collect more money for their charity.”可知,穿彩色的衣服是为了筹集善款。故选C。
( )7. Who organized the first “Color Run”
A. Pierre Hoffman. B. Travis Snyder.
C. Professional runners. D. A charity.
7. B 细节理解题。根据第二段中的“Travis Snyder from the US had been thinking for some time about an idea of running for fun…In 2012 he organized the first ‘Color Run—The happiest 5K(kilometer) on the earth’ .”可知, 特拉维斯·斯奈德(Travis Snyder)是组织第一场“彩色跑”的人。故选B。
B
C
第三部分 阅读理解
( ) 8. How many runners took part in the first “Color Run” in Phoenix, Arizona
A. 6,000. B. 5,000. C. 4,000. D. 3,000.
8. A 细节理解题。根据第二段中的It started with 6,000 runners in Phoenix可知,有6 000人参加了第一场“彩色跑”。故选A。
( )9. What color are the runners painted when they reach the end of the “Color Run”
A. Yellow. B. Blue. C. Green. D. Brown.
9. B 细节理解题。根据第二段可知“彩色跑”全程是5公里,每公里有不同的颜色, 结合5K is brown可推知,最后1公里,也就是第5公里,跑步者被喷涂上棕色。故选D。
B
A
第三部分 阅读理解
( )10. Which of the following could be the best title for the text
A. Running for Fun B. Holding a Race
C. Different Runners D. Colorful Clothes
10. A 主旨大意题。整篇文章以running为话题展开叙述,重点讲述了“彩色跑”的由来及规则,结合文章最后一句中的“it’s healthy, fun and colorful”可知A项最符合文章大意。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text3
Mr. White was in bed and was trying to go to sleep when he heard the doorbell ring. He turned on the light and looked at the clock. It was half past twelve. “Who can it be at this time of night ” he wondered. He decided to go and find out. So he got out of bed, put on his jacket and went to the door. When he opened the door, there was nobody there. “That’s very strange,” he thought. Then he went back to his bedroom, took off his jacket, got back into bed, turned off the light and tried to go to sleep.
A few minutes later, he heard the doorbell ring again. Mr. White jumped out of the bed very quickly and rushed to the door. He opened it, but again he found no one there. He closed the door and tried not to feel too nervous. Then he saw a piece of paper on the floor inside the door. He picked it up. There were some words on it:“Now it’s after midnight, so it’s April 1. Happy April Fool’s Day!”
“Oh, it was the funny boy next door!” Mr. White smiled.
( )11. Mr. White was trying to go to sleep when he heard _________.
A. somebody sing
B. the doorbell ring
C. the telephone ring
D. somebody knock at the window
11. B 细节理解题。根据第一段第一句“Mr. White was in bed and was trying to go to sleep when he heard the doorbell ring.”可知,怀特先生想睡觉时听到了门铃声。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )12. At first Mr. White turned on the light and ________.
A. got out of the house B. checked the door
C. wanted to know the time D. called the police
12. C 细节理解题。根据第一段中的“He turned on the light and looked at the clock.”可知,怀特先生打开灯后看了时间。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( )13. When Mr.White opened the door for the first time, he found ____ outside the door.
A. no one B. a boy
C. his friend D. a piece of paper
13. A 细节理解题。根据第一段中的“When he opened the door, there was nobody there.”可知,怀特先生第一次打开门后发现外面没有人。故选A。
A
( )14. The story happened _______.
A. at noon B. in the afternoon
C. on April 2 D. on April 1
14. D 细节理解题。根据第二段中小男孩说的“Now it’s after midnight, so it’s April 1.”可知,故事发生在4月1日。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )15. The boy rang the doorbell because he wanted to _________.
A. borrow Mr. White’s clock B. ask Mr. White for a piece of paper
C. make fun of Mr. White D. tell Mr. White a story
15. C 推理判断题。通读全文可知,小男孩在半夜故意按响怀特先生家的门铃,是因为过了12点就是4月1日愚人节,由此可知小男孩是在跟怀特先生开玩笑。故选C。
C
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Almost everyone knows the story of Cinderella (灰姑娘)—a servant girl who wears a pair of glass slippers (水晶鞋) and wins the heart of a prince.
We are first introduced to a beautiful girl named Ella. 1 Ella then welcomes her stepmother and stepsisters. But when Ella’s father unexpectedly dies,too, she finds herself living with a horrible new family. 2 They even rename her Cinderella because she is often covered in cinders (灰烬) because of sleeping by the fireplace.
Most people might become disappointed and angry in such a situation. But Ella doesn’t. She tells herself to stay strong and be kind. 3 She doesn’t know he is a prince. Soon an invitation to a palace dance party comes. Ella might see the young man again. However, her stepmother won’t let her go. 4 She uses her magic to help Ella and changes her life forever.
Cinderella is certainly placed in a hard situation, but she chooses not to be the girl in distress (痛苦). She makes strong, positive choices in that situation. 5
第三部分 阅读理解
A. Her stepmother and stepsisters make her into a servant girl.
B. Her mother dies and her father remarries.
C. As in all good fairy tales, a beggar (乞丐) appears.
D. She is the master of her own destiny.
E. One day, Ella meets a charming stranger in the woods.
第三部分 阅读理解
1. B 由下文出现的stepmother和stepsisters可知,此处应填“Her mother dies and her father remarries.(她的母亲去世了,父亲再婚了。)”引出下文。故选B。
2. A 由上文可知,她的父亲去世后,她的生活陷入了苦难。此处填“Her stepmother and stepsisters make her into a servant girl.(她的继母和继姐妹们让她当仆人。)”衔接上文。故选A。
3. E 后文提到,她不知道他是一位王子。此处填“One day, Ella meets a charming stranger in the woods.(一天,埃拉在树林里遇到了一个迷人的陌生人。)”引出下文的内容。故选E。
第三部分 阅读理解
4. C 下文提到她用魔法帮助了埃拉并改变了她的生活,此处填“As in all good fairy tales, a beggar appears.(就像所有的童话故事一样,一个乞丐出现了。)”可衔接下文。故选C。
5. D 最后一段总结到:灰姑娘在困境中没有选择痛苦下去,而是积极地、坚定地做出选择!应填“She is the master of her own destiny.(她是她自己命运的掌控者。)”衔接上文。故选D。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
China has changed people’s life with its high-speed railway. Chinese people didn’t enjoy 1 (them) for traveling tens of hours by train in the past, but their feelings have changed since they got the new high-speed trains. The high-speed railway in China is 2 (design) for speeds of 250—350 km per pared with ordinary trains, the high-speed trains are 4 (smart) and more energy-efficient, with more space inside. They are completely researched and developed 5 Chinese people. The high-speed railway is developing 6 (rapid) in China. Now China has the 7 (long) high-speed railway network in the world. In recent years, China has successfully 8 (export) its high-speed railway technology to many 9 (country). The Chinese are 10 (pride) of their high-speed railway.
China has changed people’s life with its high-speed railway. Chinese people didn’t enjoy 1 (them) for traveling tens of hours by train in the past, but their feelings have changed since they got the new high-speed trains. The high-speed railway in China is 2 (design) for speeds of 250—350 km per pared with ordinary trains, the high-speed trains are 4 (smart) and more energy-efficient, with more space inside.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
themselves
designed
3._________________ 4._________________
hour
smarter
第四部分 完形填空
5._________________ 6._________________
by
rapidly
7._________________ 8._________________
longest
exported
9._________________ 10._________________
countries
They are completely researched and developed 5 Chinese people. The high-speed railway is developing 6 (rapid) in China. Now China has the 7 (long) high-speed railway network in the world. In recent years, China has successfully 8 (export) its high-speed railway technology to many 9 (country). The Chinese are 10 (pride) of their high-speed railway.
proud
第五部分 书面表达
假设你是兴华中学的学生李华。你校将举办一次英语演讲比赛(English Speech Contest),希望附近大学的外籍教师Ms. Black来做评委。请给她写一封70词左右的邀请信,并告知比赛时间(10月18日下午2点)和地点(126教室)。
Dear Ms. Black,
I hope this email find you well. I’m Li Hua from Xinghua Middle School. We are organizing an English Speech Contest and we would love to invite you to be one of our judges. The contest is scheduled on October 18th in Classroom 126 at 2:00 pm.
Your presence will be a great honor for our event. We sincerely hope you can join us.
Looking forward to your positive reply.
Best regards,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览