2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(七)课件(共37张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(七)课件(共37张PPT)

资源简介

(共37张PPT)
7
英语考前冲刺卷(七)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Do you know Anna’s telephone number
—___________ As a matter of fact, I don‘t know any Anna at all.
A. I think so. B. I‘m afraid not.
C. I hope so. D. I’d rather not.
1. B 根据“As a matter of fact, I don‘t know any Anna at all.”可知,回答时应用否定形式,可排除A、C两项;I’d rather not意为“宁愿不”,不符合题意,排除D项;I‘m afraid not意为“恐怕不”,符合题意。句意:——你知道安娜的电话号码吗?——恐怕不知道。事实上我根本不认识什么安娜。故选B。
B
( ) 2. —Happy birthday to you, Rose!
—___________
A. Not at all! B. Never mind!
C. You’re welcome! D. Thanks a lot!
2. D 对于别人的生日祝福,要表示感谢。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 3. —What’s the weather like today
— ___________
A. I don’t like it. B. All right.
C. It’s fine. D. You’re right.
3. C 根据句意可知,询问的是天气情况,选项中只有C符合题意。句意:——今天天气怎么样?——天气晴朗。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 4. —Would you like some more rice
—No, thanks. ___________
A. Just a little. B. It doesn’t matter.
C. I’ve had enough. D. I’d love to.
4. C Just a little意为“就一点点”; It doesn’t matter意为“没关系”;I’ve had enough 意为“我已经够吃了”;I’d love to意为“我乐意”。根据“No, thanks.”可知是够吃了。句意:——你还要些米饭吗?——不用了,谢谢。我已经够吃了。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 5. —My computer has caught a virus and it has gone wrong.
—_____________________
A. Don’t mention it. B. I am sure it can work.
C. That’s wonderful. D. I am sorry to hear that.
5. D 说话人说的是“我的电脑感染了病毒,出问题了”,这是不好的消息。结合选项可知,“I’m sorry to hear that.(听到这个消息,我很难过。)”符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 6. —I am going to Paris this week for my holiday.
—__________ You will have a lot of fun there.
A. Have a wonderful time! B. That’s all right!
C. Never mind! D. I hope so!
6. A 对方说这周要去巴黎度假,应祝愿对方玩得开心。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 7. —Why don’t you join in a club to practice speaking English
—_________
A. That’s a good idea. B. Never mind.
C. Yes, please. D. Thank you.
7. A 句意:为什么不加入一个英语俱乐部练习英语呢?That’s a good idea意为“好主意”;Never mind意为“没关系”;“Yes, please”意为“好啊,请吧”;Thank you意为“谢谢您”。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 8. —Sorry, I can’t go with you today. There will be a test tomorrow.
—___________ Maybe next time.
A. It doesn’t matter. B. My pleasure.
C. I don’t think so. D. Sorry to hear that.
8. A 句意:——抱歉,今天我不能和你一起去。明天有一场考试。——没关系。下次吧。It doesn’t matter意为“没关系”;My pleasure意为“不客气”;I don’t think so意为“我不这样认为”;Sorry to hear that意为“听到这个消息,我很难过”。对于别人表达的不能去做某事的歉意,可以用“没关系”来回答。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 9. —Can you help me open the door
— ___________
A. Never mind. B. My pleasure.
C. With pleasure. D. It’s a pleasure.
9. C Never mind意为“没关系”,用来安慰对方;My pleasure和It’s a pleasure意为“不客气”,用于回答对方表示感谢的话语;With pleasure意为“乐意效劳;非常乐意”,用来同意对方的要求。句意:——你能帮我打开门吗?——乐意效劳。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 10. —I hope I will win the chemistry competition tomorrow.
—___________
A. What a pity! B. Congratulations!
C. Good luck to you! D. I don’t think so.
10. C 句意:——我希望我能在明天的化学比赛中获胜。——祝你好运!What a pity意为“真可惜”;Congratulations意为“祝贺你”;Good luck to you意为“祝你好运”;I don’t think so意为“我不这么认为”。根据“I hope I will win the chemistry competition tomorrow.”可知,对于别人的美好愿望应该表示祝福。故选C。
C
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Once upon a time, a king often wondered whether his people were kind enough to care about others.
One morning, the king put a large stone in the middle of the main road and hid gold coins 1 it. Then 2 hid behind a huge tree and watched. All the passers-by saw the stone, shouted, “What fool put this stone here ” and went away 3 .
After finding nobody trying to 4 it, the king decided to leave. Just then, he saw a young girl coming along. She had been working all day and was very 5 . But when she saw the stone, she said to herself, “This stone is a 6 to anyone who comes down the street after dark. I’ll move it out of the 7 .”
The girl pushed the stone hard 8 finally made it to the side of the road. She was surprised to find the gold coins. “I 9 find the owner, for he will certainly feel worried,” she said to herself. At that time, the king stepped out from behind the tree and said, “My dear, now the coins are yours, 10 you are the only person who would like to care about others.”
( )1. A. in B. on C. above D. under
One morning, the king put a large stone in the middle of the main road and hid gold coins 1 it. Then 2 hid behind a huge tree and watched. All the passers-by saw the stone, shouted, “What fool put this stone here ” and went away 3 .
( )2. A. they B. she C. he D. it
1. D 考查介词。最后一段前两句“The girl pushed the stone hard finally made it to the side of the road. She was surprised to find the gold coins.”指出,女孩把石头推到了路边,从而发现了金币,由此可推知国王把金币藏在了石头下面。故选D。
2. C 考查人称代词。此处指国王把金币藏了起来,然后他自己藏在一棵树后,观察过往的行人。故选C。
D
C
第二部分 选词填空
( )3. A. sadly B. angrily C. luckily D. carefully
3. B 考查副词。由空前的“What fool put this stone here ”可知,行人看到放在路中间的石头,气呼呼地离开了。故选B。
B
After finding nobody trying to 4 it, the king decided to leave. Just then, he saw a young girl coming along. She had been working all day and was very 5 .
( ) 4. A. pass B. move C. kick D. put
4. B 考查动词。由前文可知,国王把石头放在路中间,想要看看他的子民是否关爱别人,可是发现并没有人试图搬走那块石头。故选B。
B
第二部分 选词填空
( ) 5. A. hot B. cold C. tired D. free
5. C考查形容词。由空前的She had been working all day可知,她工作了一整天,已经很累了。故选C。
C
But when she saw the stone, she said to herself, “This stone is a 6 to anyone who comes down the street after dark. I’ll move it out of the 7 .”
( )7. A. room B. hill C. way D. door
7. C考查名词。石头放在路中间,所以女孩要把石头从路上搬走。故选C。
C
第二部分 选词填空
( )6. A. danger B. change C. damage D. chance
6. A考查名词。石头放在路中间,天黑后会给行人带来危险。故选A。
A
The girl pushed the stone hard 8 finally made it to the side of the road. She was surprised to find the gold coins. “I 9 find the owner, for he will certainly feel worried,” she said to herself. At that time, the king stepped out from behind the tree and said, “My dear, now the coins are yours, 10 you are the only person who would like to care about others.”
( )8. A. and B. but C. or D. for
8. A 考查连词。pushed the stone hard和finally made it to the side of the road是顺承关系,故选A。
( )10. A. if B. until C. although D. because
10. D 考查连词。空后的you are the only person who would like to care about others解释了把金币给女孩的原因。故选D。
D
A
第二部分 选词填空
( )9. A. could B. must C. might D. may
9. B 考查情态动词。由后面的for he will certainly feel worried可知,女孩想着丢失金币的人肯定会担心,所以必须找到失主。故选B。
B
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Text1
第三部分 阅读理解
Friday, April 23 Dear Peter, We arrived at Sunshine Harbor on Wednesday and we are enjoying ourselves. The flight wasn’t boring because we enjoyed films on it. When we landed, we went straight to our camp. My cousin Jack came with us. I am excited because we are going to visit the crocodile farm tomorrow. Tom is very timid, so he won’t go with us. Kim P.S. We are leaving for Rest Castle on Sunday. Peter Green
5 Landmark Parade
Mi Hill REC 4453
( ) 1. This postcard is being sent to ___________ .
A. Peter B. Jack C. Kim D. Tom
1. A 细节理解题。根据Dear Peter可知,这张明信片是写给彼得(Peter)的。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 2. This postcard comes from _________.
A. Canada B. Australia C. England D. China
2. B 细节理解题。根据邮票上的Australia可知,这张明信片来自澳大利亚。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 3. Kim got to Sunshine Harbor by _______ .
A. train B. car C. plane D. ship
3. C 细节理解题,根据“The flight wasn’t boring because we enjoyed films on it.”可知,金乘飞机到达阳光港。故选C。
C
( ) 4. Tom doesn’t want to go to the crocodile farm because __________.
A. he has been there before
B. he is afraid of crocodiles
C. he has no tickets for the crocodile farm
D. he is not interested in crocodiles
4. B 细节理解题,根据“Tom is very timid, so he won’t go with us.”可知,汤姆不想去鳄鱼养殖场是因为他胆小,害怕鳄鱼。故选B。
B
( ) 5. Kim is going to _________ on Sunday.
A. Mill Hill B. Sunshine Harbor
C. Landmark Parade D. Rest Castle
5. D 细节理解题。根据“We are leaving for Rest Castle on Sunday.”可知,金周日要去Rest Castle。故选D。
D
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text2
Becky was visiting Aunt Agatha at her house at the beach. It was a beautiful summer day. Becky had built a giant sand castle that morning. Aunt Agatha took pictures of the castle to send to Becky’s parents. It was a great big sand castle. Later that morning Becky and Aunt Agatha went swimming in the ocean. It was fun to jump with the waves. Then they went in the house and ate sandwiches and strawberries for lunch.
Becky wanted to play on the beach that afternoon. Aunt Agatha told her it was too hot to go outside without a hat on. Becky didn’t have a hat. Aunt Agatha told her not to worry. She could wear one of hers. Becky tried on four hats. The pink one was really pretty, but it had a big bow (蝴蝶结) in the back that was too long for Becky. The green hat was too fancy (花哨的) for Becky. She did not like that hat at all. The blue hat was nice, but it had an ugly bird on it. Then, Becky saw a big brown hat with a yellow ribbon on it. That hat was made of straw. It was a prefect hat for the beach. It was too big for Becky’s head but she didn’t care. It was a great hat.
( ) 6. According to the text, where was Becky
A. At her home. B. At the beach.
C. In the restaurant. D. In her castle.
6. B 细节理解题。根据第一段第一句“Becky was visiting Aunt Agatha at her house at the beach.”可知,贝基在海滩上。故选B。
( )7. Who would receive the castle pictures
A. Becky. B. Aunt Agatha.
C. Becky’s parents. D. Becky’s grandparents.
7. C 细节理解题。根据第一段中的“Aunt Agatha took pictures of the castle to send to Becky?s parents.”可知,贝基的父母会收到城堡的照片。故选C。
C
B
第三部分 阅读理解
( ) 8. Why did Aunt Agatha want Becky to wear a hat
A. It was very hot. B. Becky liked hats.
C. There were waves. D. They would take pictures.
8. A 细节理解题。根据第二段中的“Aunt Agatha told her it was too hot to go outside without a hat on.”可知应选A。
( )9. What’s the right order of Becky’s activities
① She jumped with the waves. ② She chose a hat for the beach.
③ She built a very big sand castle. ④ She ate sandwiches and strawberries.
A.③④②① B.③①④② C.②③①④ D.①④③②
9. B 细节理解题。根据第一段的内容可知,贝基首先堆了沙堡,然后去海里游泳,在海浪里玩耍,接着回到房子里吃了三明治和草莓作为午餐,第二段讲的是贝基为了下午去海滩玩耍挑选帽子。故选B。
B
A
第三部分 阅读理解
( )10. Becky finally chose the brown hat because _____________.
A. it was fancy B. it had a bird on it
C. it had a big bow D. it was perfect for the beach
10. D 细节理解题。根据第二段最后几句“Then, Becky saw a big brown hat with a yellow ribbon on it. That hat was made of straw. It was a perfect hat for the beach.”可知,贝基最后选了棕色的帽子是因为它很适合沙滩。故选D。
D
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text3
Two men, John and Tom, both seriously ill, shared a hospital room. John was allowed to sit up in his bed for an hour each afternoon. His bed was next to the room’s only window. But Tom had to spend all his time flat on his back.
Every afternoon when John could sit up, he would describe to Tom all the things he could see outside the window. Tom was so attracted by the description that he could not wait for those one-hour periods. The window faced a park with a lovely lake. Ducks and birds played on the water while children sailed their model boats. Young lovers walked arm in arm and a fine view of the city could be seen in the distance. As John described all this in detail, Tom would close his eyes and imagine the beautiful scenes.
Days and weeks passed. One morning, the nurse found that John had passed away peacefully in his sleep. The next day, Tom asked if he could be moved to the bed next to the window. The nurse was happy to do this, and after making sure he was comfortable, she left him alone.
第三部分 阅读理解
Slowly, painfully, Tom supported himself up with one arm to take his first look at the real world outside, but only faced a blank wall. When the nurse came back, Tom asked her what had made John describe such wonderful things outside this window. She said that John was blind and could not even see the wall. “Perhaps he just wanted to encourage you,” she added.
( )11. We can learn from Paragraph 1 that _________.
A. Tom was allowed to sit up
B. John and Tom were old friends
C. Tom could look out of the window
D. John and Tom were roommates in a hospital
11. D 细节理解题。根据第一段第一句“Two men, John and Tom, both seriously ill, shared a hospital room.”可知约翰和汤姆是住同一间病房的室友。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )12. Why did Tom expect that one-hour period every day according to Paragraph 2
A. Because he could listen to what John described.
B. Because he could change the bed with John.
C. Because he could see the park by himself.
D. Because he could have a rest then.
12. A 细节理解题。根据第二段中的“Every afternoon when John could sit up, he would describe to Tom all the things he could see outside the window. Tom was so attracted by the description that he could not wait for those one-hour periods.”可知,汤姆被约翰每天在这一小时里所描述的窗外的世界深深地吸引了,所以总是很期待这一小时。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( )13. What happened to John according to Paragraph 3
A. He fell asleep. B. He went blind.
C. He was dead. D. He became weaker.
13. C 细节理解题。根据第三段中的“One morning, the nurse found that John had passed away peacefully in his sleep.” 可知约翰去世了。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( )14. What did Tom ask the nurse to do
A. To move him to another room.
B. To move him to the other bed.
C. To get him a new doctor.
D. To get him a new nurse.
14. B 细节理解题。根据第三段中的“The next day, Tom asked if he could be moved to the bed next to the window.” 可知,汤姆请求护士把他换到窗户旁边的床上。故选B。
B
( ) 15. How would Tom feel when he heard what the nurse said
A. Moved. B. Happy.
C. Calm. D. Upset.
15. A 推理判断题。根据最后一段中的“She said that John was blind and could not even see the wall.‘Perhaps he just wanted to encourage you,’ she added.”以及第二段约翰为汤姆描述窗外的风景可知,约翰根本看不见,他那么做只是为了鼓励汤姆。汤姆听了护士的话后,应是深受感动。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Usually, students are not encouraged to run or jump around in the corridor (走廊). However, students in a British grammar school really enjoy running on the corridor tiles. 1
Why It is because the corridor was built with special kinetic tiles (运动瓷砖). When students jump on the tiles, electricity will be generated. After one year, the electricity generated from the tiles can fully charge 853 mobile phones or power an electric car to drive seven miles. 2
3 . Students can not only play on the corridor, but also help power the lights in their school corridors and other devices in their classrooms. 4 They will be inspired to be scientists, inventors and engineers in the future to find clean energy for all humans.
The inventor of the magic corridor tiles is Laurence Kemball-Cook. He was once a student in this school. Now, he is CEO of his own company. 5 He has also invented a special dance floor, which can be used at music festivals. It allows dancers to charge their mobile phones while they are dancing on the dance floor.
第三部分 阅读理解
A. The corridor tiles are really a brilliant invention.
B. The corridor tiles are not Laurence’s only invention.
C. Their teachers even encourage them to do that.
D. Besides, this is a good way to teach students to be creative.
E. It’s amazing, isn’t it
第三部分 阅读理解
1. C 从第一句的描述可知学校一般不会鼓励学生在走廊上蹦跳,紧接着用However引出英国一所学校的学生可以在走廊上跑,C项“他们的老师甚至鼓励他们那么做。”承接上文。故选C。
2. E 第二段描述学生在走廊上蹦跳会发电,带来很多好处,E项“这很神奇,不是吗?”承接上文。故选E。
3. A 空格处是本段的中心句,根据下文可知学生们在走廊上蹦跳,这可以为学校供电,也可以启发更多学生成为科学家、发明家和工程师,A项“走廊上的(运动)瓷砖真是杰出的发明。”引领下文。故选A。
第三部分 阅读理解
4. D 根据下句“They will be inspired to be scientists, inventors and engineers in the future to find clean energy for all humans.”可知,学生们受到启发会成为未来的科学家、发明家和工程师,D项“而且,这是使学生具备创造力的好方法。”承上启下。故选D。
5. B 根据下文“He has also invented a special dance floor...”可知,B项“走廊上的瓷砖不是劳伦斯的唯一发明。”承上启下。故选B。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
Wang Li, a 1 (vocation) school student, did a voluntary job in a community last term.
As a volunteer, she 2 (choose) to teach some elderly people to 3 (sing) and dance. She went to the community three 4 a month.
Wang Li said that she 5 (develop) her skills while 6 (teach) them. What she learned from her job was much more 7 she expected. “They taught 8 (I) how to communicate with others. I learned to be polite and patient from these elderly people. They were very 9 (friend) to me,” said Wang Li.
“The job gave me a sense of achievement, 10 (especial) when they said to me, ‘Thank you for your hard work.’” said Wang Li.
Wang Li, a 1 (vocation) school student, did a voluntary job in a community last term.
As a volunteer, she 2 (choose) to teach some elderly people to 3 (sing) and dance. She went to the community three 4 a month.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
vocational
chose
3._________________ 4._________________
sing
times
第四部分 完形填空
5._________________ 6._________________
developed
teaching
7._________________ 8._________________
than
me
9._________________ 10._________________
friendly
Wang Li said that she 5 (develop) her skills while 6 (teach) them. What she learned from her job was much more 7 she expected. “They taught 8 (I) how to communicate with others. I learned to be polite and patient from these elderly people. They were very 9 (friend) to me,” said Wang Li.
“The job gave me a sense of achievement, 10 (especial) when they said to me, ‘Thank you for your hard work.’” said Wang Li.
especially
第五部分 书面表达
假如你是李华,最近你非常重视体育锻炼。你的英国笔友John想了解相关情况,请你用英语给他写一封邮件。
要点如下:
1. 进行了什么运动;
2. 运动的时间;
3. 从运动中你得到了什么。
要求:70~80词。
Dear John,
Now I’m writing to tell you something about my exercise schedule.
I usually take exercise three or four times a week. I often play basketball with my friends at the weekend. At school, I sometimes play soccer when I have P.E. class or I go running during the break. After school, I often play badminton with my parents for 30 minutes. It is relaxing.
Doing exercise brings me a healthy body and makes me feel energetic.
Yours,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览