2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(六)课件(共38张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(六)课件(共38张PPT)

资源简介

(共38张PPT)
6
英语考前冲刺卷(六)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —I am going to Cuba on business tomorrow.
—__________ I wish you success.
A. Pardon B. Really
C. Have a good trip. D. I am glad to hear that.
1. C Pardon意为“可以再说一遍吗”;Really意为“真的吗”;Have a good trip意为“旅途愉快;一路顺风”;I am glad to hear that意为“听到这个我很开心”。根据“I am going to Cuba on business tomorrow.”可知下文应祝福对方旅途愉快、一路顺风。句意:——我明天要去古巴出差。——旅途愉快,祝你成功。故选C。
C
( ) 2. — __________
—He comes from Canada.
A. What is he interested in B. What does he do
C. Where did he go D. Where does he come from
2. D 答句句意:他来自加拿大。问句应是问他来自哪里。What is he interested in意为“他对什么感兴趣”;What does he do意为“他是做什么的”;Where did he go意为“他去了哪里”;Where does he come from意为“他来自哪里”。根据句意可知选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 3. —This is my elder sister, Kelly.
—Hello, Kelly. _____________
A. I’m fine. B. This is Bill speaking.
C. Nice to meet you. D. I’m OK.
3. C 句意:——这是我的姐姐,凯莉。——你好,凯莉。很高兴见到你。I’m fine意为“我很好”;This is Bill speaking意为“我是比尔”,常用于打电话;Nice to meet you意为“很高兴见到你”,常用于初次见面打招呼;I’m OK意为“我没事”。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 4. —You know, I met my girlfriend’s parents for the first time yesterday.
—__________ I thought you’d met them before.
A. So what B. Pardon
C. Really D. What for
4. C 由答语中的第二句“我还以为你早就和他们见过面了。”可知,空格处对第一个人所说的话表示惊讶,所以C项符合语境。So what意为“那又怎样”;Pardon意为“可以再说一遍吗”;What for意为“为何目的”,均不符合句意。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 5. —Excuse me, may I use your ruler
—Of course. __________
A. Not at all. B. Here you are.
C. I’d love to. D. I’m so busy.
5. B Not at all意为“别客气;不用谢”;Here you are意为“给你”;I’d love to意为“我愿意”;I’m so busy意为“我很忙”。根据“Of course.”可知是“给你”。句意:——打扰一下,我可以用一下你的尺子吗?——当然,给你。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 6. —Hi, Coco. Your skirt looks so nice. ____________
—Thanks. I bought it online.
A. How much was it B. Where did you buy it
C. When did you buy it D. How did you buy it
6. B How much was it意为“它多少钱”;Where did you buy it意为“你在哪里买的”;When did you buy it意为“你什么时候买的”;How did you buy it意为“你怎么买的”。根据答句中的online可知,应该是询问购买地点,B选项更符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 7. —Don’t keep the water running when you brush your teeth.
—_________
A. I hope so. B. I’m afraid not.
C. Sorry, I won’t. D. It’s nothing.
7. C 句意:——你刷牙的时候,不要放任水一直流。——对不起,以后不会了。I hope so意为“我希望如此”;I’m afraid not意为“恐怕不行”;“Sorry, I won’t”意为“对不起,以后不会了”;It’s nothing意为“没什么”。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 8. —Would you mind my looking at the menu for a few more minutes before I decide
—Of course not, __________.
A. with pleasure B. enjoy your meal
C. you’re welcome D. take your time
8. D with pleasure意为“乐意帮忙”;enjoy your meal意为“祝你用餐愉快”;you’re welcome意为“不客气”;take your time意为“请慢慢看”。句意:——你介意我在决定之前再看几分钟菜单吗?——当然不介意,请慢慢看。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 9. —Try not to work yourself too hard. Take it easy.
—Thanks. ___________
A. So what B. No way.
C. What for D. You, too.
9. D So what意为“那又怎么样呢”;No way意为“没门儿”;What for意为“为什么”;“You, too”意为“你也是”。句意:——不要让自己太累了。放松点儿。——谢谢。你也是。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 10. —Please help yourself to the fruit.
—___________ It’s really very delicious.
A. Sorry, I don’t know. B. No, I can’t.
C. Thank you. D. Not at all.
10. C “Sorry, I don’t know”意为“抱歉,我不知道”;“No, I can’t”意为“不,我不行”;Thank you意为“谢谢”;Not at all意为“不用客气”。“Please help yourself to the fruit.”表示希望对方吃水果,所以回答应该表示感谢。C项符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Computers are fast and precise, while people are slow and easy to make mistakes. That’s 1 people often say when they talk about computers. For over a quarter of a century, scientists have been 2 better and better computers. Now computers can do a lot of 3 jobs wonderfully. They are widely used in factories, hospitals, post offices and airports. Many computer scientists are thinking 4 making computers “think” like a man. Computers can 5 pictures, write music, talk with people, play chess, recognize voices, translate languages and so on. Perhaps computers will 6 really think and feel. Is it possible 7 computers would become too clever to listen to and serve people No, people will 8 better use of computers in the future. Man is 9 the master of puters work only under the instructions of man. They 10 take the place of man.
( )1. A. that B. what C. how D. why
Computers are fast and precise, while people are slow and easy to make mistakes. That’s 1 people often say when they talk about computers. For over a quarter of a century, scientists have been 2 better and better computers. Now computers can do a lot of 3 jobs wonderfully.
( )2. A. loving B. taking C. designing D. getting
1. B 考查表语从句。分析句子结构可知,空格处引导表语从句,且在表语从句中作say的宾语。四个选项中,只有what可以作宾语。句意:当人们谈论电脑时,这就是他们经常说的话。故选B。
2. C 考查动词。love意为“喜爱”;take意为“拿,取”;design意为“设计”;get意为“得到”。句意:在过去的四分之一世纪,科学家们一直在设计出越来越好的电脑。故选C。
B
C
第二部分 选词填空
( )3. A. everyday B. every day C. sometime D. sometimes
3. A 考查形容词。everyday意为“每天的”,是形容词;every day意为“每天”,是副词;sometime作副词时意为“在某时”,作形容词时意为“以前的”;sometimes意为“有时”,作副词。空格处修饰jobs,用形容词;结合句意可知用everyday。故选A。
A
They are widely used in factories, hospitals, post offices and airports. Many computer scientists are thinking 4 making computers “think” like a man. Computers can 5 pictures, write music, talk with people, play chess, recognize voices, translate languages and so on.
( ) 4. A. for B. of C. up D. back
4. B 考查动词固定搭配。think for意为“替……着想”;think of意为“想起,考虑”;think up意为“想出”;think back意为“回想”。句意:许多计算机科学家们考虑让电脑像人类一样思考。故选B。
B
第二部分 选词填空
( ) 5. A. have B. see C. draw D. put
5. C 考查动词。have意为“有”;see意为“看见”;draw意为“画”;put意为“放”。draw pictures意为“画图”。句意:电脑可以画图、写乐谱、和人们交谈、下象棋、识别声音、翻译语言等。故选C。
C
Perhaps computers will 6 really think and feel. Is it possible 7 computers would become too clever to listen to and serve people No, people will 8 better use of computers in the future.
( )7. A. when B. that C. how D. while
7. B 考查主语从句。it作形式主语,空后的内容是真正的主语,主语从句不缺成分,用that引导。该句是一般疑问句,因此is提前。句意:电脑变得太聪明以至于不再听人的话和为人服务,这是可能的吗?故选B。
( )8. A. choose B. get C. take D. make
8. D 考查固定搭配。make use of sth.意为“利用某物”。句意:不,在未来,人会更好地利用电脑。故选D。
B
D
第二部分 选词填空
( )6. A. one day B. a day C. any day D. another day
6. A 考查状语。one day意为“某天”,可作状语,用于一般过去时和将来时;a day意为“每天”;any day意为“任意一天”;another day意为“改天,另一天”。句意:也许某天电脑真的能思考、能感受。故选A
A
Man is 9 the master of puters work only under the instructions of man. They 10 take the place of man.
( )9. A. often B. never C. always D. sometimes
9. C 考查副词。often意为“经常”;never意为“从不”;always意为“总是,一直”;sometimes意为“有时”。句意:人一直是电脑的主人。故选C。
( )10. A. can B. can’t C. must D. mustn’t
10. B 考查情态动词。can意为“可能,能够”;can’t意为“不可能”;must意为“必须”;mustn’t意为“禁止”。句意:它们不可能取代人类。故选B。
B
C
第二部分 选词填空
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Text1
Are you considering what to do in your free time Come and join us—Sunshine Club! Join in lessons and activities. It’s fun! For more information, call 29988760!
第三部分 阅读理解
Lessons Activities
Monday—Friday 5:30 pm—6:30 pm Cooking lessons for new learners Saturday and Sunday
9:00 am—9:00 pm
Tennis court open
第三部分 阅读理解
Monday,Thursday 7:30 pm—9:30 pm Dance lessons for dance lovers Learn and enjoy wonderful dances. Monday—Sunday
5:00 pm—7:00 pm
Swimming pool open
Tuesday, Wednesday and Friday 6:00 pm—7:00 pm Chess lessons We have 13 excellent chess teachers. The last Saturday of every month
7:00 am—9:30 pm
Music shows
Enjoy beautiful songs from all over the country.
( ) 1. You can’t have cooking lessons on___________ .
A. Monday B. Wednesday
C. Friday D. Sunday
1. D 细节理解题。根据题干关键词cooking lessons 定位到Lessons一栏,根据该栏中的Monday—Friday和Cooking lessons for new learners可知,烹饪课在周一至周五上课。周日没有课。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 2. Linda is free after 7:20 pm, so she can take _________.
A. cooking lessons B. dance lessons
C. chess lessons D. swimming lessons
2. B 细节理解题。根据题目中的选项定位到Lessons一栏,舞蹈课的上课时间是晚上7:30至9:30,符合题干中的时间要求after 7:20 pm。烹饪课和象棋课的上课时间均不符合;该俱乐部有泳池但没有游泳课。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 3. How often are the music shows held
A. Once a week. B. Twice a week.
C. Once a month. D. Twice a month.
3. C 细节理解题。根据题干关键词music shows定位到Activities一栏中的Music shows,根据其中的The last Saturday of every month可知,音乐表演在每个月的最后一个周六举行,即每个月举行一次。故选C。
C
( ) 4. Which of the following is TRUE according to the text
A. There are thirty chess teachers in the club.
B. You can swim in the pool after 7:00 pm.
C. You can have dance lessons three times a week.
D. The tennis court is only open on weekends.
4. D 细节理解题。根据Activities一栏中的Saturday and Sunday和Tennis court open可知,网球场在周六和周日即周末开放。故选D。
D
( ) 5. Where can you most probably read the text
A. In a newspaper. B. In a dictionary.
C. In a storybook. D. In a cookbook.
5. A 推理判断题。本文主要介绍了Sunshine Club的课程、活动及时间信息,并呼吁读者加入Sunshine Club。由此可推断出本文最有可能是一则刊登在报纸上的广告。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text2
It was Mother’s Day. A man stopped his car at a flower shop to buy some flowers. He wanted the boss to send the flowers to his mother, who lived two hundred miles away.
As he got out of his car, he found a young girl sitting on the road crying. He asked her what was wrong and she answered, “I want to buy a red rose for my mother, but I only have seventy?five cents. A rose costs two dollars.”
The man smiled and said, “Come into the shop with me. I’ll buy you a rose.”
He bought the little girl a rose and bought his own mother’s flowers. As they were leaving, he asked to drive the girl home. She said, “Yes, please! You can take me to my mother.” She brought him to a house, where she gave the flower to an old lady.
The man was moved. He returned to the flower shop, picked up the flowers he ordered and drove two hundred miles to his mother’s house.
Send a flower to your kind and beautiful mother and say you love her.
( ) 6. The man went to the shop to_________.
A. have a rest B. help the girl
C. buy some food D. order some flowers
6. D 细节理解题。根据第一段中的“A man stopped his car at a flower shop to buy some flowers.”可知,男士去花店的目的是给母亲订花。故选D。
( )7. The man’s mother lived _________ away from him.
A. 2 kilometers B. 75 miles
C. 200 miles D. 200 kilometers
7. C 细节理解题。根据第一段中的lived two hundred miles away可知,他的母亲住在两百英里外。故选C。
C
D
第三部分 阅读理解
( ) 8. The girl was crying on the road because ___________.
A. she was hungry B. she got injured
C. she couldn’t afford a rose D. she couldn’t find her way home
8. C 细节理解题。根据第二段可知,小女孩在哭,因为她的钱不够买花。C项中的afford意为“负担得起”。故选C。
( )9. We can learn from the text that _____________.
A. the girl loved flowers very much
B. the girl loved her mother very much
C. the boss sent the flowers to the man’s mother
D. the man drove to his mother’s house to look after her
9. B 推理判断题。从文章中我们可以看出,小女孩很爱自己的母亲。其他选项表述均有误。故选B。
B
C
第三部分 阅读理解
( )10. What might be the best title for the text
A. A Crying Girl B. Learn to Help Others
C. Rose for Mum D. How to Choose a Flower
10. C 主旨大意题。通读全文可知,文章讲述了一个发生在母亲节的小故事,一个小女孩和一位男士都通过自己的方式送玫瑰花给母亲,告诉我们要善于通过各种形式向母亲表达爱意。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text3
From humans to sharks and birds, each one goes to sleep. But a new study shows that creatures even with no brain like jellyfish (水母) also need sleep. They will feel lazy if they do not get enough sleep at night.
The new finding says a kind of jellyfish called Cassiopea will get away from the night life. They would like to go to sleep when the sun goes down.
Cassiopea, known as the upside-down jellyfish, spend most of their time sitting upside down on the sea bed. So they get their name.
For the first time researchers have found that an animal without brain also goes to sleep at night. The jellyfish seem tired the next day if they have less or no sleep at night. But if they have a good night’s sleep, they will be active the following day.
Cassiopea prefer sitting to swimming, so they usually make their way down to the sea floor. But they do so much faster during the day than at night. It seems when night comes they get sleepy and move slowly.
第三部分 阅读理解
Researchers say that it may not be surprising that jellyfish sleep—after all, other animals like worms and fruit flies sleep, too. But jellyfish are the most ancient animals known to sleep, since jellyfish are one of the earth’s first and most ancient animals.
This amazing finding brings up another interesting question: Do plants sleep
( )11. If jellyfish don’t sleep well at night, they will feel _____ the next day.
A. busy B. tired
C. funny D. excited
11. B 细节理解题。根据第四段中的“The jellyfish seem tired the next day if they have less or no sleep at night.”可知,水母睡眠不足时第二天会感到疲倦。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )12 Where do Cassiopea prefer to stay
A. On the stream floor. B. On the lake floor.
C. On the river floor. D. On the sea floor.
12. D 细节理解题。根据第五段第一句“Cassiopea prefer sitting to swimming, so they usually make their way down to the sea floor.”可知,倒立水母(Cassiopea)通常待在海底。故选D。
D
( )13. When do Cassiopea move faster
A. In the evening. B. In winter.
C. At midnight. D. During the day.
13. D 细节理解题。根据第五段中的“But they do so much faster during the day than at night.”可知,倒立水母白天移动更快。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )14. The paragraph that follows this text will probably talk about the sleep of _____.
A. worms B. plants
C. fruit flies D. jellyfish
14. B 推理判断题。根据文章最后一句“This amazing finding brings up another interesting question: Do plants sleep ”可知,接下来很可能会继续说植物睡眠的事情。故选B。
B
( ) 15. What is the text mainly about
A. The sleep of the creatures with no brain.
B. The movement of the creatures.
C. The development of the ancient animals.
D. The location of the jellyfish.
15. A 主旨大意题。文章主要讲的是有关没有大脑的水母睡眠的事情。故A项正确。
A
第三部分 阅读理解
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
If you fall off a bike and break your arms, the injury happens at once. 1 But computer injuries are not like that—they happen slowly. How to avoid these computer injuries Here are some rules to use a computer safely.
Your Eyes
2 Your eyes should be at least 50 centimeters from the screen. Remember to look away from it sometimes. This gives your eyes a rest. When you see a computer, the window should be on your left or your right.
Your Hands
Hand injuries can happen because hands are moved in the same way hundreds of times. If you use a keyboard for a long time, follow this rule: 3
Your Back
Some people sit for many hours in front of a computer. 4 So you should sit with your back straight. The top part of the screen should be in front of your eyes. If you are sitting for a long time, get up every 30 minutes and exercise your arms, legs and neck.
5
第三部分 阅读理解
A. Enjoy your computer, but use it safely.
B. Then you probably remember you should ride a bike safely.
C. If you sit in the wrong way, you can injure your back and your neck.
D. Stop every hour and exercise your hands and fingers in different ways.
E. Too much light can injure your eyes, so never sit too close to a computer screen.
1. B 上句提到“If you fall off a bike and break your arms, the injury happens at once.”,B项“你可能会记住你应该安全地骑自行车。”与fall off a bike相呼应。故选B。
2. E 根据小标题Your Eyes可知,本段与eyes有关,E项“太多的光线会伤害你的眼睛,所以不要坐得离电脑屏幕太近。”与眼睛有关。故选E。
3. D 本段都是讲hands,由“Hand injuries can happen because hands are moved in the same way hundreds of times.”可知,总是重复同一个动作会对手造成一定的伤害。D项“每隔一个小时停下来,用不同的方式活动一下你的手和手指。”符合逻辑。故选D。
第三部分 阅读理解
4. C 本段都是讲back,根据下句“So you should sit with your back straight.”可知,C项“如果你的坐姿不对,这可能会伤害到你的后背和脖子。”与with your back straight相呼应。故选C。
5. A 此处是对前文内容的总结。A项“享受你的电脑,但要安全使用。”总结全文。故选A。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
Nowadays, shopping online becomes more and more popular. Many people like doing some 1 (shop) through the Internet.
Firstly, there are 2 (thousand) of goods for you to choose from on the Internet. The price on the Internet is usually 3 (low) than that in the store. People can save some money. Secondly, people have their own 4 (computer) and smartphones, and it’s convenient 5 them to do shopping at home. They can 6 a lot of time. However, some people don’t think so. 7 (custom) can only see the picture of the goods. They can’t get the pleasure of 8 (buy) things in a large supermarket or a 9 (wonder) shopping center. And some people are worried 10 the safety of shopping online.
Nowadays, shopping online becomes more and more popular. Many people like doing some 1 (shop) through the Internet.
1._________________
shopping
第四部分 完形填空
Firstly, there are 2 (thousand) of goods for you to choose from on the Internet. The price on the Internet is usually 3 (low) than that in the store. People can save some money. Secondly, people have their own 4 (computer) and smartphones, and it’s convenient 5 them to do shopping at home.
2._________________ 3._________________
thousands
lower
第四部分 完形填空
4._________________ 5._________________
computers
for
They can 6 a lot of time. However, some people don’t think so. 7 (custom) can only see the picture of the goods. They can’t get the pleasure of 8 (buy) things in a large supermarket or a 9 (wonder) shopping center. And some people are worried 10 the safety of shopping online.
第四部分 完形填空
6._________________ 7._________________
save
Customers
8._________________ 9._________________
buying
wonderful
10._________________
about
第五部分 书面表达
假定你是李华,你的英国朋友Peter来信向你询问如何才能学好中文。请根据下列提示写一封回信。
1. 上中文课;2. 阅读中文书刊;3. 观看中文电视节目;4. 学唱中文歌曲;5. 结识中国朋友。
要求:词数不少于80。开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Peter,
I’m glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese. Here are my suggestions.
First, you had better take a Chinese course, so you’ll be able to learn from the teacher and practice with your fellow students. Then, it also helps to watch TV and read books, newspapers and magazines in Chinese whenever possible. Besides, it is a good idea to learn and sing Chinese songs, because by doing so you’ll learn and remember Chinese words more easily. You can also make some Chinese friends. They will tell you a lot about China and help you learn Chinese.
Best wishes.
Yours,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览