2025省广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(五)课件(共39张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025省广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(五)课件(共39张PPT)

资源简介

(共39张PPT)
5
英语考前冲刺卷(五)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —How is your brother, Bob
—__________
A. He is twelve. B. He is tall.
C. He is handsome. D. He is well.
1. D “How is sb. ”可用于询问他人的身体状况,故选D。
D
( ) 2. —Dad, I’m going to school now.
—_____________
A. Thank you. B. My pleasure.
C. Take care. D. The same to you.
2. C Thank you意为“谢谢你”;My pleasure意为“我的荣幸”;Take care意为“注意,小心”;The same to you意为“你也一样”。根据对话可知,第一个人对爸爸说自己要去上学了,显然是在向爸爸告别。C项是爸爸嘱咐孩子要小心,符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 3. —Amy, what’s the date today
—______________
A. Sunday. B. A quarter to three.
C. May 14. D. Summer holiday.
3. C 由问句中的the date可知,这里是在问日期,C项“5月14日。”符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 4. —Bob, let’s go to the training center to learn how to repair machines.
—____________ That will help us greatly.
A. Good idea. B. That’s all.
C. Nothing serious. D. Excuse me.
4. A 句意:——鲍勃,我们去培训中心学修机器吧。——好主意。那将对我们大有帮助。根据答语的后半句可知,此处是表示对别人提议的赞成。Good idea意为“好主意”,符合句意。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 5. —I’m sorry I broke your glasses.
—______________
A. Don’t say sorry. B. I don’t care.
C. No thanks. D. It doesn’t matter.
5. D 对别人的道歉常回以“没关系”,It doesn’t matter意为“没关系”。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 6. —Would you like some orange juice, Lucy
—_____________ I prefer to drink milk.
A. Yes, please. B. No, thanks.
C. My pleasure. D. I’d love to.
6. B 由答语I prefer to drink milk可知,露西不想喝橙汁。句意:——露西,你想喝点橙汁吗?——不,谢谢。我更想喝牛奶。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 7. —What’s the noise It sounds as if it comes from upstairs.
—____________ It must be the window-cleaner working next door.
A. I’m not sure. B. I hope not.
C. I’d rather not. D. I don’t think so.
7. D I’m not sure意为“我不确定”;I hope not意为“我希望不会”;I’d rather not意为“我宁愿不”;I don’t think so意为“我不这么认为”。根据答语第二句的句意可知,空格处表示对对方观点的否定。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 8. —Would you mind if I sing songs here
—_____________ The baby is sleeping.
A. You’d better not. B. No, you can’t.
C. Yes, please. D. Of course not.
8. A 句意:——如果我在这儿唱歌,你介意吗?——你最好不要。宝宝正在睡觉。You’d better not意为“你最好不要”;“No, you can’t”意为“不,你不能”;“Yes, please”意为“是的,请”;Of course not意为“当然不”。根据“The baby is sleeping.”可知空格处是委婉地劝阻对方不要在这儿唱歌。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 9. —Excuse me, where is the Moonlight Hotel
—______________ I’m a stranger myself.
A. Sorry, I don’t know. B. No, I don’t think so.
C. It doesn’t matter. D. Thank you all the same.
9. A “Sorry, I don’t know”意为“对不起,我不知道”“No, I don’t think so”意为“不,我不这样认为”;It doesn’t matter意为“没关系”;Thank you all the same意为“仍然谢谢你”。根据语境可知这是问路的句型,结合答语“I’m a stranger myself.”可知,回答者不知道月光宾馆在哪里。不能帮助别人时,可用sorry来表示歉意。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 10. —I lost my job yesterday.
—______________
A. Well done! B. I’m sorry to hear that.
C. That’s really interesting. D. Congratulations!
10. B Well done意为“干得好”;I’m sorry to hear that意为“听到这个消息我很遗憾”;That’s really interesting意为“真有趣”;Congratulations意为“祝贺”。听到别人失业的消息,应该表示遗憾或安慰。句意:——我昨天失业了。——听到这个消息我很遗憾。故选B。
B
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Last year I had a chance 1 London. When I got there, I found the railway station was big and dark. I didn’t know the way to the hotel, 2 I asked a policeman nearby. I spoke slowly and 3 . To my surprise, he couldn’t 4 me at all. I repeated my question several times and he understood finally. He answered, but I didn’t know 5 he was saying. My teacher never spoke English 6 that! “I’m a foreigner,” I told him. Then he spoke 7 . I listened very carefully 8 I still couldn’t understand him. The policeman and I looked at 9 and smiled and then he said, “You’ll soon learn English!” At last I knew that the English spoken by me was quite different 10 the English spoken by English people.
( )1. A. to visit B. visiting C. visited D. visit
Last year I had a chance 1 London. When I got there, I found the railway station was big and dark. I didn’t know the way to the hotel, 2 I asked a policeman nearby. I spoke slowly and 3 .
( )2. A. but B. in order to C. that D. so
1. A 考查非谓语动词。此处用动词不定式作后置定语,修饰chance,a chance to visit London意为“一次游览伦敦的机会”。故选A。
2. D 考查连词。but意为“但是”;in order to意为“为了”,其后接动词原形;that作连词时没有实际意义;so意为“因此”。结合上下文可知,“我”不知道去宾馆的路,“因此”向警察求助。故选D。
A
D
第二部分 选词填空
( )3. A. clear B. clearly C. cleanly D. clean
3. B 考查副词。clear意为“清晰的”,是形容词;clearly意为“清晰地,清楚地”,是副词;cleanly意为“干净地”,是副词;clean意为“干净的”,是形容词。根据空格前的and可知,空格处所填词应与slowly词性相同,且形容说话,应是“清晰地”。故选B。
B
To my surprise, he couldn’t 4 me at all. I repeated my question several times and he understood finally. He answered, but I didn’t know 5 he was saying.
( ) 4. A. miss B. know C. understand D. watch
4. C 考查动词。miss意为“想念;错过”;know意为“了解,知道”;understand意为“理解”;watch意为“观看”。后面提到“我”多次重复“我”的问题,他终于理解了,由此可知,此处表示“他根本没听懂我的话”。故选C。
C
第二部分 选词填空
( ) 5. A. what B. that C. which D. where
5. A 考查宾语从句。分析句子结构可知,空格处引导宾语从句,且在宾语从句中作动词saying的宾语,符合此用法的只有what。句意:他回答了,但是我不知道他在说什么。故选A。
A
My teacher never spoke English 6 that! “I’m a foreigner,” I told him. Then he spoke 7 . I listened very carefully 8 I still couldn’t understand him.
( )7. A. slow B. quick C. slowly D. quickly
7. C 考查副词。由于“我”没有听懂,他“慢慢地”说。故选C。
( )8. A. or B. but C. and D. because
8. B 考查连词。or意为“或者”;but意为“但是”;and意为“和”;because意为“因为”。根据句意可知,“我认真地听”和“我还是没听懂”之间是转折关系,用but连接。故选B。
C
B
第二部分 选词填空
( )6. A. as B. likes C. of D. like
6. D 考查介词。like that意为“像那样”。句意:我的老师从来不像那样说英语。故选D。
D
The policeman and I looked at 9 and smiled and then he said, “You’ll soon learn English!” At last I knew that the English spoken by me was quite different 10 the English spoken by English people.
( )9. A. each other B. others C. another D. the others
9. A 考查代词。each other意为“互相,彼此”。由于“我们”都听不懂彼此说的话,所以“互相看着”。故选A。
( )10. A. to B. from C. for D. as
10. B 考查固定搭配。be different from意为“与……不同”。句意:最后我知道我说的英语和英国人说的英语大不相同。故选B。
B
A
第二部分 选词填空
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Text1
第三部分 阅读理解
Four Fantastic Magazines for Learning English Mental Floss
If you like to ask yourself questions like “What does outer space smell like ” you’ll love Mental Floss. It is full of short articles with really interesting facts that you’ll want to share with others. The writing is fun and friendly, so it’s easy to understand the answers to the difficult questions.
第三部分 阅读理解
Reader’s Digest
Reader’s Digestis actually about people. Inside you’ll find short, personal articles about things that have happened to people. There are stories in simple writing about everything from funny celebrity(名人) moments, including personal stories and funny jokes.
Sunset
Take a trip to a new place without even leaving your chair.Sunset is full of amazing pictures and simple writing about places around the world. It has suggestions on where to stay and what to eat, and it talks about interesting and fun things in different places.
第三部分 阅读理解
Digital Photographer
Digital Photographer is full of colors and is very enjoyable to look at. There are many tips on how to take great pictures, and they are written in easy-to-understand English. You can impress(使钦佩) your friends with your new photography skills!
( ) 1. What do the four magazines have in common
A. They share the same topic.
B. They are mainly for children.
C. They are published every month.
D. They are written in easy English.
1. D 推理判断题。4本杂志的介绍中,分别提到了“The writing is fun and friendly, so it’s easy to understand the answers to the difficult questions.”、There are stories in simple writing about everything、“Sunset is full of amazing pictures and simple writing about places around the world.”和and they are written in easy-to-understand English,由此可推知,这4本杂志的文章用语都简单易懂。故选D。
D
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
( ) 2. From which magazine can we read famous people’s stories
A. Sunset B. Reader’s Digest
C. Mental Floss D. Digital Photographer
2. B 细节理解题。在Reader’s Digest的介绍中提到了There are stories in simple writing about everything from funny celebrity moments,由此可知,Reader’s Digest有名人故事。故选B。
B
( ) 3. What can we mainly learn from Digital Photographer
A. How to become a great guide.
B. How to write interesting stories.
C. How to take wonderful pictures.
D. How to let our friends admire us.
3. C 细节理解题。在Digital Photographer的介绍中提到了There are many tips on how to take great pictures,由此可知,Digital Photographer里有很多关于如何摄影的建议。故选C。
C
( )4. Which of the following is TRUE according to the text
A. Sunset talks about different places.
B. Mental Floss is full of long articles.
C. Reader’s Digest tells people simple writing skills.
D. Digital Photographer is full of introductions to animals.
4. A 细节理解题。在Sunset的介绍中提到了“Sunset is full of amazing pictures and simple writing about places around the world.”,由此可知,Sunset这本杂志介绍了许多不同的地方。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( )5. What’s the purpose of the text
A. To show us different places to travel.
B. To answer some difficult questions in daily life.
C. To introduce four magazines to help us learn English.
D. To discuss the differences among the four magazines.
5. C 主旨大意题。根据文章标题Four Fantastic Magazines for Learning English可知,本文主要介绍了4本有助于人们学习英语的杂志。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text2
The Read family comes to a new big city, but Mrs.Read’s son Bob is not happy. He doesn’t have anyone to play with. “Don’t worry!” says his mother. “You will soon make friends here.”
One morning, there is a knock at the door. Bob’s mother, Mrs.Read, opens it. There stands a woman with brown hair. It is Mrs.Miller. She comes to borrow two eggs. She wants to make cakes. Mrs.Read gives her two. In the afternoon there is another knock at the door. Mrs.Read opens it and she sees a boy standing there. “My name is Jack Miller,” he says. “My mother sends you this cake and two eggs.” “Well, thank you, Jack,” says Mrs.Read. “Come in and meet my son Bob.”
Look! Bob and Jack are having the cake and milk. They are playing football. Now they are friends! Jack says, “I’m glad you live next door.” Bob says, “I must thank your mother for coming to borrow eggs.” Jack laughs and tells Bob, “My mother doesn’t want the two eggs, but she wants to make friends with your mother!” Bob says, “That’s a funny way to make friends. It’s an easy way. It can work!”
( )6. Bob feels sad when he is in the new city because _________.
A. his mother isn’t in the city B. he has no new friends
C. he thinks the city is too noisy D. Jack doesn’t like him
6. B 细节理解题。根据第一段前两句“?...Bob is not happy. He doesn’t have anyone to play with.”可知,鲍勃在新城市不高兴的原因是他没有新朋友。故选B。
( )7. Mrs.Miller is _______.
A. Jack’s friend B. Bob’s mother
C. Mrs.Read’s old friend D. Mrs.Read’s new neighbor
7. D 细节理解题。根据最后一段中杰克的话“I’m glad you live next door.”可知,米勒一家在里德一家旁边,即米勒夫人是里德夫人的新邻居。故选D。
D
B
第三部分 阅读理解
( ) 8. Mrs. Miller ______ one morning.
A. gives Mrs. Read a piece of cake
B. asks Bob to play with her son
C. borrows eggs from Mrs. Read
D. gives back the eggs to Mrs. Read
8. C 细节理解题。根据第二段中的“It is Mrs. Miller. She comes to borrow two eggs.”可知,米勒夫人一天早上来借鸡蛋。故选C。
( )9. In the afternoon, _________ have the cake and milk together.
A. Bob and Jack B. Jack and his mother
C. Bob and his mother D. Mrs. Read and Mrs. Miller
9. A 细节理解题。根据第三段第一句“Look! Bob and Jack are having the cake and milk.”可知,鲍勃和杰克一起吃蛋糕、喝牛奶。故选A。
A
C
第三部分 阅读理解
( )10. What does Mrs.Miller really want to do by borrowing eggs
A. To make friends with the Reads.
B. To make cakes with eggs.
C. To find out what Mrs.Read does.
D. To see if her friend is in.
10. A 细节理解题。根据第三段中Jack说的话“My mother doesn’t want the two eggs, but she wants to make friends with your mother!”可知,杰克的妈妈是想通过借鸡蛋跟鲍勃的妈妈交朋友。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text 3
People in the office usually sit for most of the day when they work. But this is bad for a person’s health. When people sit for too long every day, they don’t move very much. So it is easy to start getting fat. Sitting too long is also bad for their work because it makes them want to sleep. When this happens, people may make more mistakes in their work or spend more time finishing their panies need workers to be healthy, so how do they fix the problem
Some companies have different types of desks to help their workers. The first type of desk is the standing desk. The desk can be taller when a person wants to stand. It can also be shorter when the person wants to sit. Another type of desk is the walking desk. This desk allows a person to walk while working.
Workers in the companies like the different types of desks very much. They think these desks are quite useful.
( )11. When people in the office work, they usually ________.
A. sit B. move C. run D. sing
11. A 细节理解题。根据第一段第一句“People in the office usually sit for most of the day when they work.”可知,办公室里的人在工作的时候通常都坐着。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( )12. What does the word “fix” in Paragraph 1 mean
A. Cause. B. Solve. C. Bring. D. Discuss.
12. B 词义猜测题。根据画线词所在句中的Companies need workers to be healthy可知,公司需要员工健康,因此需要解决问题,此处fix的意思是“解决”。故选B。
B
( )13. How many types of desks are mentioned in Paragraph 2
A. 2. B. 3. C. 4. D. 5.
13. A 细节理解题。根据第二段中的“The first type ... Another type of desk...”可知,该段提到了两种类型的办公桌。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( )14. What do the workers think of the different types of desks
A. They are cheap. B. They are traditional.
C. They are useful. D. They are expensive.
14. C 细节理解题。根据最后一段中的“They think these desks are quite useful.”可知,员工们认为这些办公桌很有用。故选C。
C
( )15. The purpose of the text is to __________.
A. tell us the reasons for sitting
B. show the advantages of standing
C. introduce desks that help people work better
D. compare companies that provide different jobs
15. C 推理判断题。第一段通过介绍久坐的危害为第二段作铺垫,第二段介绍了一些不同类型的能够帮助员工更好、更健康地工作的办公桌。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Children should know how to deal with money. Cash can be sent through electronic payments. Children can get more money than before. 1 Where does it come from How to save it and spend it wisely
Too many parents don’t take time to teach their children about money. 2 So when should parents begin teaching their children about money Experts agree that it’s never too early. The more children learn about money, the more wisely they will be able to deal with money as they grow older. 3 Next, parents can teach kids how to save money. For example, a kid wants a new bicycle. Parents can teach him to save part of his pocket money for that bike, while still keeping some money for ice cream and movies. 4 Also, it is never too early to teach children different ways to make money besides snatching (抢) red envelopes. For example, they can wash cars, clean gardens, look after babies and so on to earn their pocket money. Just sit down with your children and talk with them about some ways they could make money. 5 Teach children about money when they are young and their future will be brighter.
第三部分 阅读理解
A. As a result, many children don’t know how to deal with money when they grow up.
B. To begin with, parents can teach kids how to count money.
C. In this way he will begin to understand the meaning of saving.
D. You will be surprised and glad at the efforts they begin making.
E. But everyone needs to understand something about money.
第三部分 阅读理解
1. E 根据下文的两个问句“Where does it come from How to save it and spend it wisely (它来自哪里?如何理智地存它并花它呢?)”可知,这里应填“But everyone needs to understand something about money.(但是每个人都需要了解一些关于金钱的事。)”来引出下文。下文中的it指代money。故选E。
2. A 根据上一句“Too many parents don’t take time to teach their children about money.(许多家长不花时间对孩子进行金钱教育。)”可知,此处应填“As a result, many children don’t know how to deal with money when they grow up.(结果,很多孩子长大后不知道如何应对金钱。)”,这是不进行金钱教育的后果,衔接紧密。故选A。
3. B 此处填“To begin with, parents can teach kids how to count money.(首先,家长可以教会孩子如何数钱。)”与后文的Next相呼应。故选B。
第三部分 阅读理解
4. C 上一句提到教孩子存钱买自行车,此处填“In this way he will begin to understand the meaning of saving.(这样他就会开始理解存钱的意义。)”符合上下文逻辑。故选C。
5. D 上一句提到坐下来和孩子聊聊如何赚钱,后一句填“You will be surprised and glad at the efforts they begin making.(你将会对他们开始付出的努力感到惊讶和欣喜。)”符合上下文逻辑。故选D。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
All day long, the radio stations played Dr. Martin Luther King Jr.’s famous speech. It was 1 (make) on the steps of the Lincoln Memorial (林肯纪念堂) 2 August 28, 1963. “I have a dream...” was played over and over again. Five-year-old Daria asked her father 3 it meant. Before the father could answer, her elder sister, Janna, jumped into the talk.
“We have learned about Dr. King at school. Our teacher says that he helped our country realize that it is wrong 4 treat people differently because of the color of 5 (they) skins. Do you remember all your 6 (dream) about things you want to come true, Daria Well, Dr. King had a dream that some day all people would be treated 7 (equal).”
Janna’s father took her in his arms. He said, “The world 8 (be) very different when I grew up. Girls, people like Dr. King have made this country 9 fairer place. I hope it will be even 10 (good) for you in the future.”
All day long, the radio stations played Dr. Martin Luther King Jr.’s famous speech. It was 1 (make) on the steps of the Lincoln Memorial (林肯纪念堂) 2 August 28, 1963. “I have a dream...” was played over and over again. Five-year-old Daria asked her father 3 it meant. Before the father could answer, her elder sister, Janna, jumped into the talk.
1._________________ 2._________________
made
on
第四部分 完形填空
3._________________
what
“We have learned about Dr. King at school. Our teacher says that he helped our country realize that it is wrong 4 treat people differently because of the color of 5 (they) skins. Do you remember all your 6 (dream) about things you want to come true, Daria Well, Dr. King had a dream that some day all people would be treated 7 (equal).”
4._________________ 5._________________
to
their
第四部分 完形填空
6._________________ 7._________________
dreams
equally
Janna’s father took her in his arms. He said, “The world 8 (be) very different when I grew up. Girls, people like Dr. King have made this country 9 fairer place. I hope it will be even 10 (good) for you in the future.”
第四部分 完形填空
8._________________ 9._________________
was
a
10._________________
better
第五部分 书面表达
上周日,你参加了班级组织的郊游活动。请根据以下内容以“A Happy Sunday”为题写一篇英语短文记录这次活动。
1. 活动时间: 上周日上午8:00到下午4:00;
2. 集合地点: 学校大门口;
3.交通方式: 乘坐公共汽车;
4. 活动地点: 人民公园;
5. 活动内容: 划船、爬山、野餐。
要求:70~80词,不能遗漏所给信息。
A Happy Sunday
Last Sunday our class organized an outing. We had great fun. We met at our school gate at 8:00 am and went to the People’s Park by bus. We were all excited to get there. Some of us enjoyed rowing boats on the lake. Others challenged themselves by climbing the hill. In the afternoon, we gathered together for a delightful picnic. We shared homemade snacks, fruits, and drinks. As the sun began to set around 4:00 pm, we headed back home, tired but happy.

展开更多......

收起↑

资源预览