2025省广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(四)课件(共39张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025省广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(四)课件(共39张PPT)

资源简介

(共39张PPT)
4
英语考前冲刺卷(四)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Jack, I‘d like to have your opinion about my written report.
— _______But I have one suggestion.
A. That’s a good idea. B. You are too modest.
C. It looks fine to me. D. You should check it first.
1. C 根据后面的“But I have one suggestion.”可判断出,说话人首先对书面报告进行了肯定,然后再提出个人建议。句意:——杰克,我想知道你对我的书面报告有什么看法。——我觉得挺好,不过我有一个建议。It looks fine to me意为“我觉得挺好”。故选C。
C
( ) 2. —What’s your favorite color
—_______
A. I don’t like it. B. Blue. It’s so calming.
C. I don’t know any colors. D. It changes every day.
2. B I don’t like it意为“我不喜欢它”;“Blue, it’s so calming”意为“蓝色,它很令人平静”;I don’t know any colors意为“我不知道任何颜色”;It changes every day意为“每天都不一样”。句意:——你最喜欢什么颜色?——蓝色,它很令人平静。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 3. —Jessie, I really love your Chinese handwriting.
—_______
A. All right. B. Don’t say that.
C. I don’t think so. D. Thank you.
3. D 说话者很喜欢对方的中文书法,这是一种夸赞,结合选项可知,“Thank you.(谢谢你。)”符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 4. —Hurry up, or we’ll miss the sea lion show in the Ocean Park.
— _______We still have 10 minutes before the show begins.
A. Good luck. B. Take it easy.
C. I guess so. D. Go ahead.
4. B 说话者担心会错过海狮表演,根据答语“离表演开始还有10分钟”可知,空格处是安慰说话者,“Take it easy.(放轻松。)”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( )5. —Hello, is that Mr. Johnson speaking
—_______
A. I’m Mr. Johnson. B. I am speaking.
C. Who are you D. Speaking.
5. D根据说话者问的“你好,是约翰逊先生吗?”可知,这是在打电话,结合选项可知,回答“Speaking.”符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 6. —Now, where is my purse
— _______ We’ll be late for the meeting.
A. Take it easy! B. Don’t worry!
C. Take your time! D. Come on!
6. D Take it easy意为“放松点”;Don’t worry意为“别担心”;Take your time意为“慢慢来”;Come on意为“快点”。根据语境可知,此处应用Come on,用以表达催促,表示“快点”。句意:——我的钱包在哪里?——快点,我们开会要迟到了。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 7. —What do you think of this movie
— _______ It’s really entertaining.
A. I haven’t watched it. B. I didn’t like it.
C. I love it. D. I don’t know.
7. C 根据答语中的“It’s really entertaining.”可知,“我”喜欢这部电影。句意:——你觉得这部电影怎么样?——我喜欢它。它真的很有趣。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 8. —What a fine day! What about going for a picnic
—_______
A. Sorry to hear that. B. Go ahead.
C. Sounds great. D. I see.
8. C Sorry to hear that意为“很抱歉听到这个”;Go ahead意为“去吧”;Sounds great意为“听起来很不错”;I see意为“我明白了”。句意:——天气多好啊!去野餐怎么样?——听起来很不错。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 9. —Have you eaten lunch yet
—_______ I’m very full now.
A. No, I’m not hungry. B. Yes, I had a big meal.
C. I haven’t eaten yet. D. I forgot to eat.
9. B 根据答语中的“I’m very full now.”可知,此处表示肯定,B项符合语境。句意:——你吃午饭了吗?——是的,我吃了一顿大餐。我现在很饱。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 10. —Excuse me, could you tell me the way to the National Museum
—Sorry, I’m a stranger here.
—_______
A. Not really. B. Thanks anyway.
C. The same to you. D. That would be nice.
10. B Not really意为“不完全是”;Thanks anyway意为“还是要谢谢你”;The same to you意为“你也一样”;That would be nice意为“那真是太好了”。句意:——不好意思,你能告诉我怎么去国家博物馆吗?——抱歉,我对这里不熟。——还是要谢谢你。故选B。
B
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Time spent in a bookshop can be enjoyable. If you are in a(n) 1 bookshop, no assistant will come to you and say, “Can I help you ” You 2 buy anything you don’t want. You may try to find out 3 the book you want is. But if you fail, the assistant will guide you there and then he will leave. It seems that he is 4 selling any book at all.
There is a story which tells us about a good shop. A medical student 5 a very useful book in the shop, 6 it was too expensive for him to buy. He couldn’t get it from the library, either. So every afternoon, he went there to read 7 at a time. One day, however, he couldn’t find 8 at its usual place. Disappointed, he was about to leave when he saw the shopkeeper signing (示意) to him. To his surprise, the shopkeeper pointed to the book 9 and said, “I put it there in case (以防) anyone would buy it.”
Then he 10 the student go on with his reading.
( )1. A. good B. bad C. cheap D. expensive
Time spent in a bookshop can be enjoyable. If you are in a(n) 1 bookshop, no assistant will come to you and say, “Can I help you ” You 2 buy anything you don’t want.
( )2. A. shouldn’t B. needn’t C. mustn’t D. can’t
1. A 考查形容词。good意为“良好的”;bad意为“糟糕的”;cheap意为“便宜的”;expensive意为“昂贵的”。根据空格所在句前一句“Time spent in a bookshop can be enjoyable.”可知,此处表示在一家好的书店。句意:如果你在一家好的书店,没有店员会过来问你“需要买什么吗?”故选A。
2. B 考查情态动词。shouldn’t意为“不应该”;needn’t意为“不必”;mustn’t意为“禁止”;can’t意为“不能,不可能”。前文提到店员不会过来问你需要买什么,因此你不必买你不想要的东西。故选B。
A
B
第二部分 选词填空
You may try to find out 3 the book you want is. But if you fail, the assistant will guide you there and then he will leave. It seems that he is 4 selling any book at all.
( ) 3. A. what B. which C. where D. when
3. C 考查疑问副词。空格所在句句意:你可以试着找一找你想要的那本书在哪里。空格处引导宾语从句,作find out的宾语;you want作定语从句,修饰the book。将四个选项分别代入可知,只有选项C最符合语境。故选C。
C
第二部分 选词填空
( ) 4. A. surprised at B. not surprised at C. interested in D. not interested in
4. D 考查形容词短语。be surprised at意为“对……感到惊讶”;be interested in意为“对……感兴趣”。根据前文中的the assistant will guide you there and then he will leave可知,店员帮你找到书后会离开,似乎对卖书并没有什么兴趣,因此填not interested in;根据空格所在句中的at all也可知用否定形式。故选D。
D
There is a story which tells us about a good shop. A medical student 5 a very useful book in the shop, 6 it was too expensive for him to buy. He couldn’t get it from the library, either. So every afternoon, he went there to read 7 at a time.
( )6. A. so B. nor C. but D. or
6. C 考查连词。so意为“因此”;nor意为“也不”;but意为“但是”;or意为“或者”。根据句意可知,“一个医学生在书店发现了一本非常有用的书”和“对于他来说太贵了”之间是转折关系。故选C。
( )7. A. few B. a few C. little D. a little
7. D 考查不定代词。few意为“几乎没有”,a few意为“有几个”,两者都修饰可数名词;little意为“几乎没有”;a little意为“一点”,用来修饰不可数名词。a little还可以用作副词,表示“稍微,一点儿”。句意:因此,每天下午他去那里读一点儿。故选D。
C
D
第二部分 选词填空
( )5. A. bought B. took C. read D. found
5. D 考查动词。buy意为“购买”;take意为“取,拿”;read意为“阅读”;find意为“找到,发现”。下文“however, he couldn?t find”复现该空所填词。句意:一个医学生在书店发现了一本非常有用的书,但是对于他来说太贵了,他买不起。故选D。
D
One day, however, he couldn’t find 8 at its usual place. Disappointed, he was about to leave when he saw the shopkeeper signing (示意) to him. To his surprise, the shopkeeper pointed to the book 9 and said, “I put it there in case (以防) anyone would buy it.”
( )8. A. the assistant B. the shopkeeper C. the book D. the shop
8. C 考查名词。根据上一句“他每天下午去书店读一点这本书”可知,此处表示“他找不到这本书”了。故选C。
( )9. A. in a corner B. in a bookshop C. in his pocket D. in his hand
9. A 考查介词短语。in a corner意为“在角落里”;in a bookshop意为“在书店”;in his pocket意为“在他的口袋里”;in his hand意为“在他手里”。根据前文提到的书不在原来的地方以及空格后的“I put it there in case anyone would buy it.(我把它放在那里以防人们买走它。)”可推测,店主把书放在了“角落里”。故选A。
A
C
第二部分 选词填空
Then he 10 the student go on with his reading.
( )10. A. left B. let C. helped D. taught
10. B 考查动词。leave意为“留下,离开”;let意为“使,让”;help意为“帮助”;teach意为“教”。leave和teach后接sb.to do sth.,根据空格后的the student go on排除A、D项;店主把书给了男孩,让他自己继续读书,不是帮(helped)他读书,排除C项。故选B。
B
第二部分 选词填空
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Text1
第三部分 阅读理解
Welcome to the Traditional Chinese Artwork Website Name: Clay pot
Color: Purple, green and black
Price: ¥240
Delivery time: You can get your goods within 3 days.
Our clay pots are cheap and they are of good quality. They are the best gifts for you to send to your friends or relatives.
第三部分 阅读理解
Name: Chinese knot
Color: Red and yellow
Price: ¥160 (¥300 for two during the Spring Festival)
Delivery time: You can get your goods within 5 days.
We have our own designers. Our new styles may give you a big surprise.
Name: Palace lantern
Color: Red, blue, yellow and black
Price: ¥300 (20% off on the Lantern Festival)
Delivery time: You can get your goods within 7 days.
If you spend more than 500 yuan on the lanterns, we will give you a sky lantern as a gift.
第三部分 阅读理解
Name: Silk umbrella
Color: Pink, red, green and yellow
Price: ¥60
Delivery time: You can get your goods within 9 days.
Our umbrellas are made of good silk. You will be sure to like them.
( ) 1. Which artwork is the best gift for your grandpa who prefers the color purple
A. A clay pot. B. A Chinese knot.
C. A palace lantern. D. A silk umbrella.
1. A 细节理解题。根据陶壶旁边的“Color: Purple, green and black”和“They are the best gifts for you to send to your friends or relatives.”可知,陶壶是送给喜欢紫色的爷爷的最好的礼物。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
( ) 2. When may you receive your parcel (包裹) if you buy 2 Chinese knots on January 22
A. On February 26. B. On February 22.
C. On January 25. D. On January 28.
2. C 细节理解题。根据中国节旁边的“Delivery time: You can get your goods within 5 days.”可知,买家可以在5天内收到货物,所以如果在1月22日买两个中国结,则会在1月27日前收到。故选C。
C
( ) 3. How much does a palace lantern cost on the Lantern Festival
A. ¥60. B. ¥240. C. ¥280. D. ¥300.
3. B 细节理解题。根据宫灯旁边的“Price:¥300(20% off on the Lantern Festival)”可知宫灯原价300元,元宵节时打8折,即240元。故选B。
B
( )4. You can get a present if you spend more than 500 yuan on ______.
A. clay pots B. Chinese knots
C. palace lanterns D. silk umbrellas
4. C 细节理解题。根据宫灯旁边的“If you spend more than 500 yuan on the lanterns, we will give you a sky lantern as a gift.”可知,如果购买宫灯花费了500元以上,则会收到一份礼物。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( )5. You can buy the above goods ______.
A. in a shop B. in a supermarket
C. through the TV D. on the Internet
5. D 细节理解题。根据标题Welcome to Traditional Chinese Artwork Website可知,这是一个网站。故选D。
D
第三部分 阅读理解
Text2
I am an author, magazine writer, film-maker and public speaker. I’m self-employed, which means I work for myself and I do what I love. We have a popular saying in America which goes, “Do what you love and you’ll never work a day in your life.” But I’m here to tell you that instead of focusing on doing what we love, I think we should focus on loving what we do.
In my line of work, you hear a lot about talent, which is an idea we’ve mostly invented to give ourselves an excuse to be lazy. Here is why: If you see someone doing something really well, you would say it’s because they are talented. You think they are somehow special. You ignore the great amount of work they’ve done to get to where they are. Research has shown that talent is nothing without hard work. I choose to believe in hard work, but not so much in talent. There are no special people, just people who put in enough hard work until something special happens. I can promise you one thing: whatever you choose to do for a career, if you work hard at it, eventually, special things happen. They may not happen as quickly as you’d like them to, and they may turn out to be completely different from the special things you imagined at the beginning, but they will happen.
( )6. What is true about the speaker
A. He studies film-making. B. He owns a magazine.
C. He works for himself. D. He is employed by a company.
6. C 细节理解题。根据第一段中的“I’m self-employed, which means I work for myself and I do what I love.”可知,作者为自己工作。故选C。
( )7. The speaker’s advice to the audience is _______.
A. doing what they like best B. loving the work they do
C. making no excuses for failures D. following their natural instinct
7. B 细节理解题。根据第一段最后一句“But I’m here to tell you that instead of focusing on doing what we love, I think we should focus on loving what we do.”可知,作者给听众的建议是热爱自己的工作。故选B。
B
C
第三部分 阅读理解
( )8. The speaker believes in __________.
A. hard work more than talent B. talent more than hard work
C. neither hard work nor talent D. both hard work and talent
8. A 细节理解题。根据第二段中的“I choose to believe in hard work, but not so much in talent.”可知,作者相信努力比天赋更重要。故选A。
( )9. From the text, we may think the speaker is __________.
A. lazy B. hard-working
C. special D. talented
9. B 推理判断题。根据第二段中的“I choose to believe in hard work, but not so much in talent.”可推出,作者应该是个非常勤奋的人。故选B。
B
A
第三部分 阅读理解
( )10. According to the speaker, nothing special happens ________.
A. without working hard
B. without talent
C. without doing what one loves
D. without focusing on something special
10. A 细节理解题。根据第二段中的“There are no special people, just people who put in enough hard work until something special happens. I can promise you one thing: whatever you choose to do for a career, if you work hard at it, eventually, special things happen.”可知,作者认为,不努力工作就不会有奇迹发生。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text3
Why do we like drinking water from plastic bottles Some people think it is healthy and clean. Others drink bottled water because it’s easy—you can carry it around with you.
However, making lots of plastic is not a good idea for many reasons. First of all, we need a lot of oil for plastic products. We usually use oil as a source of energy. If we reduced the number of bottles we made, we wouldn’t need so much oil. Plastic bottles also pollute the environment. If we recycled all our plastic bottles, we wouldn’t need so much space for rubbish dumps. But in fact, we don’t recycle much of the plastic we use. Lots of plastic waste becomes rubbish on land and in rivers and seas.
So next time you want to throw away a plastic bottle in the litter bin, stop and think. If you recycled it, you would help the environment. But what can you do when there isn’t a recycling bin near you Well, there are lots of useful ways that you can use your bottles again. For example, an empty bottle makes a great piggy bank for your pocket money, and if you cut a bottle in half, you will have a plant pot. Go green! You can make a difference.
( )11. What is NOT mentioned about bottled water in this text
A. It’s healthy. B. It’s clean.
C. It’s easy. D. It’s expensive.
11. D 细节理解题。第一段中的“Some people think it is healthy and clean. Others drink bottled water because it’s easy”提到了healthy、clean、easy三项内容,而没有提到瓶装水贵(expensive)。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )12. We need lots of ___________ to make plastic products.
A. water B. oil C. rubbish D. plants
12. B 细节理解题。根据第二段中的“First of all, we need a lot of oil for plastic products.”可知,生产塑料产品需要很多石油。故选B。
B
( )13. Plastic waste can become rubbish to pollute ______.
A. land B. rivers
C. seas D. all of the above
13. D 细节理解题。根据第二段最后的“Lots of plastic waste becomes rubbish on land and in rivers and seas.”可知,土地、河流还有海洋都会被塑料垃圾污染。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )14. Which is the best way to deal with used plastic bottles
A. To recycle them. B. To make a piggy bank.
C. To make a plant pot. D. To drop them into the river.
14. A 细节理解题。根据最后一段前两句“So next time you want to throw away a plastic bottle in the litter bin, stop and think. If you recycled it, you would help the environment.” 可知,如果你回收了使用过的塑料瓶,那你就帮助保护了环境。故选A。
A
( )15. What does the underlined part in this text mean
A. To make a different life, you’d better go outside.
B. To look different, you’d better wear green clothes.
C. To protect the environment, you can do something.
D. To go green, you should use plastic products.
15. C 句意理解题。这句话要根据短文内容来分析,短文讲了废旧塑料污染环境。最后作者倡议绿色环保,这样会起很大作用。选项A、B、D的意思都不符合文章内容。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Not all memories are sweet. 1 Some people spend all their lives trying to forget bad experiences.
Now American researchers are working on a medicine. 2 The drug is to be taken immediately after a frightening experience. The drug stops the body giving off chemicals that fix memories in the brain. So far the research has suggested that only the emotional effects may be reduced, not that the memories may disappear.
The research has caused a lot of discussion. 3
Supporters say this drug can treat soldiers’ bad memories after war and many people suffer from these. 4 They come back to you when you don’t want to. They make you sad. But those who are against it agree that changing memories is dangerous because memories tell us who we are. They also help us all avoid the mistakes of the past. They were horrible at that time but these become who we are. 5
第三部分 阅读理解
A. Some memories can destroy people’s lives.
B. They don’t think we want to wipe those memories out.
C. For example, the memory of an accident can leave people with terrible hurts.
D. Some think it a bad idea, while others support it.
E. They hope that will help people be free of bad memories.
第三部分 阅读理解
1. C C项“例如,关于一场事故的记忆会给人们留下非常严重的伤害。”举例说明了空前的“并非所有的回忆都是甜蜜的。”故选C。
2. E 根据上句“Now American researchers are working on a medicine.”及下句“The drug is to be taken immediately after a frightening experience.”可知,本段是在介绍一种药,E项“他们希望这能帮助人们摆脱糟糕的记忆。”承上启下。故选E。
3. D 根据上文“The research has caused a lot of discussion.”与下文中的Supporters say及But those who are against it可知,研究引起讨论,支持者与反对者都有各自的看法,D项“有些人认为这是一个坏主意,而另一些人则支持。”承上启下。故选D。
第三部分 阅读理解
4. A 根据上文soldiers’ bad memories after war and many people suffer from these可知,战后很多有痛苦记忆的士兵饱受折磨,A项“有些记忆会破坏人们的生活。”与上文相呼应。后文的They指代这些记忆。故选A。
5. B 根据上文“But those who are against it agree that changing memories is dangerous because memories tell us who we are.”及后面的but these become who we are可知,反对者提出不能用药抹除记忆的原因,B项“他们认为我们不想要抹去那些记忆。”符合文意。故选B。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
The central African country of Cameroon has a population of about 28 million. About 12% of all deaths in this country are 1 (cause) by heart disease, but there are only about 50 heart doctors. 2 (luck), things are changing for the better due to wide use of Cardiopad, an 3 (invent) by Arthur Zang.
Zang grew up in a small village and 4 (dream) of becoming a doctor when he was little. The idea of Cardiopad began 5 he met a doctor working in the city. 6 doctor said that village patients chose to make expensive and 7 (danger) journeys to the city hospitals. Then Zang decided to 8 (design) a tool for village doctors so that they could send the heart pictures 9 doctors in the city.
His design is a great 10 (succeed). The Cardiopad is now being used in five African countries.
The central African country of Cameroon has a population of about 28 million. About 12% of all deaths in this country are 1 (cause) by heart disease, but there are only about 50 heart doctors. 2 (luck), things are changing for the better due to wide use of Cardiopad, an 3 (invent) by Arthur Zang.
1._________________ 2._________________
aused
Luckily
第四部分 完形填空
3._________________
invention
Zang grew up in a small village and 4 (dream) of becoming a doctor when he was little. The idea of Cardiopad began 5 he met a doctor working in the city. 6 doctor said that village patients chose to make expensive and 7 (danger) journeys to the city hospitals. Then Zang decided to 8 (design) a tool for village doctors so that they could send the heart pictures 9 doctors in the city.
4._________________ 5._________________
dreamed/dreamt
when
第四部分 完形填空
6._________________ 7._________________
The
dangerous
8._________________ 9._________________
design
to
His design is a great 10 (succeed). The Cardiopad is now being used in five African countries.
10._________________
success
第四部分 完形填空
第五部分 书面表达
假设你是George,感冒很严重,并发高烧,需要请两天假。请你给老师Ms.Brook写一张请假条,请Ms. Brook批准你在周三和周四这两天在家休息,并表示感谢。
要求:70词左右。
Dear Ms.Brook,
I’m so sorry to tell you that I am suffering from a severe cold with a high fever. Given my condition, I have to ask for leave for two days from Wednesday to Thursday to rest and seek medical help. I kindly request your permission.
Thank you very much for your understanding and consideration. I appreciate your support during this time.
Yours sincerely,
George

展开更多......

收起↑

资源预览