2025省广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(三)课件(共40张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025省广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(三)课件(共40张PPT)

资源简介

(共40张PPT)
3
英语考前冲刺卷(三)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Thank you for taking care of my dog while I was away.
—___________
A. It’s my pleasure. B. What a lovely dog!
C. You are so kind. D. It doesn’t matter.
1. A 由Thank you可知对方在表达感谢,结合选项可知,“It’s my pleasure.(不客气,我的荣幸。)”符合语境。故选A。
A
( ) 2. —Oh, it‘s late. ______________
—OK, let’s meet some other time.
A. I hope so. B. I agree.
C. I must leave now. D. I don‘t know.
2. C 句意:——噢,太晚了。我现在必须走了。——好的,我们改天再见。 I hope so意为“希望如此”;I agree意为“我同意”;I must leave now意为“我现在必须走了”;I don’t know意为“我不知道”。根据语境可知,前一句说天色晚了,空格处应填C项。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 3. —Sir, ______________
—Yes, I’d like chicken with rice.
A. what’s your favorite food B. may I take your order
C. would you like some drink D. do you like the food here
3. B 这是餐厅服务员与顾客之间的对话,由I’d like chicken with rice可知对方询问是否要点菜,结合选项可知,may I take your order(您要点菜吗)符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 4. —Shall I carry your baggage to your room
—____________
A. No, thanks. B. Don’t worry.
C. Good luck. D. Let’s go.
4. A 句意:——我帮您把行李送到房间好吗?——不用了,谢谢。“No, thanks”意为“不,谢谢”,是一种委婉的拒绝用语;Don’t worry意为“别担心”,用于安慰对方;Good luck意为“祝好运”,表示对对方的祝愿;Let’s go意为“我们走吧”。根据“Shall I carry your baggage to your room ”可知,空格处是对对方提出的帮助的回答,A项符合题意。故选A。
A
第一部分 情景交际
( )5. —How are you doing today
—_____________
A. I’m well. B. That is right.
C. You are welcome. D. Quite well. Thanks.
5. D 对方询问今天过得怎么样,结合选项可知,“Quite well. Thanks.(非常好。谢谢。)”符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 6. —I think wearing seat belts is very necessary for road safety.
—__________
A. That’s all right. B. Don’t worry.
C. Sorry, I don’t know. D. I agree.
6. D 说话者认为系安全带非常有必要,结合选项可知,“I agree.(我同意。)”符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 7. —If you feel very tired after a day’s work, why not go out for a walk
—_______________
A. I don’t think so. B. Do you like walking
C. That sounds nice. D. So long.
7. C 根据题干“如果你工作了一天感到很累,为什么不出去散步呢?”并结合选项可知,“That sounds nice.(听起来不错。)”符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 8. —I am awfully sorry about the delay.
—_______________
A. I’m sorry. B. That’s fine.
C. It doesn’t matter. D. Shame on you.
8. C 对方说“I am awfully sorry about the delay.(对于这次延误,我非常抱歉。)”以表达歉意,结合选项可知,“It doesn’t matter.(没关系。)”符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 9. —You look so pretty in your new dress.
—_______________
A. Don’t say that. B. I don’t know.
C. Thank you. D. It’s not true.
9. C 对于别人的赞美,礼貌且合适的回答是“谢谢你”。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 10. —I think that you are wasting your time in the course.
—__________ I‘ve learned a lot.
A. I suppose so. B. I don’t think so.
C. I hope not. D. I am afraid not.
10. B 句意:——我认为你上这门课是浪费时间。——我不这么认为。我学到了很多。I suppose so意为“我想是这样”;I don’t think so意为“我不这样认为”;I hope not意为“我希望不是”;I am afraid not意为“我恐怕不是”。对I think句型的否定回答用I don’t think so,so代替think后宾语从句的内容。故选B。
B
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
No two leaves are exactly the same in the world. Nobody in the world is the same 1 you. You are unique (独一无二的). Everybody is 2 others. That is good, 3 it makes the world interesting.
There are 4 taller than you, and shorter than you. Maybe your hair is the same color as your friend’s, but your hair is longer than 5 . Another difference may be that your hair is straight, while her hair is curly (卷曲的).
I am sure you have some friends who are 6 than you. You also have some friends who are as good at 7 sports as you. But there are also people around you who are not as good at some things as you. 8 does your best friend look like Do you both 9 to finish your homework at school Do you both want to wear the same clothes every day I think maybe in some 10 you are the same, but in many other ways you are different. So say loudly to the world, “I am who I am—I’m unique!”
( )1. A. in B. as C. of D. from
No two leaves are exactly the same in the world. Nobody in the world is the same 1 you. You are unique (独一无二的). Everybody is 2 others. That is good, 3 it makes the world interesting.
( )2. A. open to B. far from C. similar to D. different from
1. B 考查固定搭配。the same as意为“与……一样”,是固定搭配。故选B。
2. D 考查形容词短语。be open to意为“对……开放”;be far from意为“距离……远”;be similar to意为“与……相似”;be different from意为“与……不同”。由上一句 “You are unique.” 可知,此处是指每个人都跟别人不一样。故选D。
( )3. A. because B. however C. although D. so
3. A 考查连词。because意为“因为”;however意为“然而”时是副词;although意为“虽然”;so意为“所以”。此处要表达的含义是“人与人之间有差异是好事,因为这让这个世界有趣起来”。故选A。
B
D
A
第二部分 选词填空
There are 4 taller than you, and shorter than you. Maybe your hair is the same color as your friend’s, but your hair is longer than 5 . Another difference may be that your hair is straight, while her hair is curly (卷曲的).
( ) 4. A. trees B. people C. hills D. animals
4. B 考查名词。由下句“Maybe your hair is the same color as your friend’s ...”可知,此处是与某些人进行比较。故选B。
B
第二部分 选词填空
( ) 5. A. me B. she C. hers D. mine
5. C 考查代词。比较级中比较双方应是同类相比。本句中是“你的头发”与“她的头发”之间的比较,故than后用she的名词性物主代词hers。故选C。
C
I am sure you have some friends who are 6 than you. You also have some friends who are as good at 7 sports as you. But there are also people around you who are not as good at some things as you.
( )6. A. fatter B. smarter C. richer D. warmer
6. B 考查形容词。fatter意为“更胖的”;smarter意为“更聪明的”;richer意为“更富有的”; warmer意为“更暖和的”。本段前3句依次谈到的是在某些方面“比你强”“和你一样”和“不如你”3种类型的朋友。故选B。
( )7. A. planning B. finishing C. making D. playing
7. D 考查固定搭配。此处句意为“他们和你一样擅长体育运动”。play sports是固定搭配,意为“做运动”。故选D。
B
D
第二部分 选词填空
8 does your best friend look like Do you both 9 to finish your homework at school Do you both want to wear the same clothes every day I think maybe in some 10 you are the same, but in many other ways you are different. So say loudly to the world, “I am who I am—I’m unique!”
( )8. A. Where B. What C. How D. When
8. B考查疑问词。“What do/does+主语+look like ”是用来询问人长相的固定句型。故选B。
( )9. A. like B. begin C. wait D. decide
9. A考查动词。like意为“喜欢”;begin意为“开始”;wait意为“等候”;decide意为“决定”。结合句意可知,此处是指“你们两个都喜欢在学校里完成作业吗?”like to do sth.意为“喜欢做某事”。故选A。
A
B
第二部分 选词填空
( )10. A. rooms B. places C. ways D. roads
10. C考查固定搭配。in some ways意为“在某些方面”。根据后面的提示in many other ways可知应选C。
C
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Text1
Chinese Language Day
On April 20, we will celebrate something really special called Chinese Language Day. It’s a day to show how important the Chinese language is! This year, there will be lots of fun activities to help us learn more about Chinese culture.
·Exhibition
An exhibition will be held at our school museum, which shows how Chinese characters (汉字) have changed over time and how they help us talk to each other across cultures.
·Performance
A singer from China will be invited to sing a Chinese style song. There is going to be a talk show about how languages can bring us together.
·Workshop
Everyone will be welcome to try out cool things like learning Chinese calligraphy (书法), making paper-cuts, and even learning some kung fu actions!
This special day will help you understand that every language is special, and learning them can open new worlds. It can also teach you to respect the history and culture of each language.
第三部分 阅读理解
( ) 1. What is the main purpose of celebrating Chinese Language Day
A. To teach students how to write Chinese characters.
B. To show the importance of the Chinese language.
C. To have a party with Chinese food and music.
D. To give thanks to the Chinese people.
1. B 细节理解题。根据第一段中的“On April 20, we will celebrate something really special called Chinese Language Day. It‘s a day to show how important the Chinese language is!”可知,庆祝中文日是为了展示中文的重要性。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )2. Where will the exhibition about the changes of Chinese characters be held
A. At the school museum. B. At the lecture hall.
C. At the playground. D. At the school library.
2. A 细节理解题。根据Exhibition下的“An exhibition will be held at our school museum, which shows how Chinese characters have changed over time”可知,汉字变化展览将在学校博物馆举办。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 3. Which activity is NOT mentioned
A. Listening to a Chinese style song.
B. Learning paper-cutting.
C. Trying kung fu actions.
D. Watching a movie about Chinese history.
3. D 细节理解题。根据Performance下的“A singer from China will be invited to sing a Chinese style song. ”和Workshop下的“Everyone will be welcome to try out cool things like learning Chinese calligraphy, making paper-cuts, and even learning some kung fu actions!”可知,文章提到了听中文风格的歌曲、学习剪纸和功夫动作,没有提到观看有关中国历史的电影。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 4. Why is Chinese Language Day important for students
A. Because it helps improve their cooking skills by learning about Chinese dishes.
B. Because it helps them understand that every language is special and can open new worlds.
C. Because it helps them speak Chinese well.
D. Because it helps them make friends with different people.
4. B 细节理解题。根据最后一段中的“This special day will help you understand that every language is special, and learning them can open new worlds.”可知,中文日能帮助我们理解每种语言都是特别的,还可以打开新的世界。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 5. Where may the text come from
A. A novel. B. A textbook.
C. A poster. D. A guidebook.
5. C 推理判断题。文章介绍了即将举办的中文日活动,是为了吸引学生们来参加,很有可能出自宣传海报。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text2
Every day, people throw away lots of rubbish. This causes serious environmental pollution. Where does all the rubbish go and what happens to it
Most of rubbish goes into landfills. Though we do not know exactly where all these landfills are, they are close to where we live. People hardly believe that most of the cities in many countries are surrounded by rubbish. Putting rubbish in landfills takes up too much space. So we have another way to get rid of rubbish—burning. But this pollutes the air around us. And we find the third way—recycling. Today it has become more and more popular, because it is much better than the other two ways.
In fact, most of rubbish can be recycled and reused. For example, wooden chopsticks can be reused to make paper; glass and plastic can be made into new bottles. However, the traditional ways are not enough to deal with the growing quantities of rubbish. We still have a long way to go.
The Chinese government has realized the importance of recycling rubbish. It has made some rules and laws to stop people from littering here and there. People are also encouraged to sort rubbish and throw it into different dustbins. We should always remember: Sorting rubbish is a new fashion!
( )6. The underlined word “landfills” in the text means “______” in Chinese.
A. 垃圾 B. 土地
C. 土地填埋 D. 垃圾填埋场
6. D 词义猜测题。根据画线词所在句并结合下文“Putting rubbish in landfills takes up too much space.”可知,landfills是处理垃圾的地方,再结合选项内容可知landfills意为“垃圾填埋场”。故选D。
( )7. How many ways of getting rid of rubbish are mentioned in the text
A. Two. B. Three.
C. Four. D. Five.
7. B 细节理解题。第二段中提到了“Most of rubbish goes into landfills.”“So we have another way to get rid of rubbish—burning.”和“And we find the third way—recycling.”,共3种处理垃圾的方法。故选B。
B
D
第三部分 阅读理解
( )8. What is the disadvantage of burning rubbish
A. It takes up too much space. B. It makes too much noise.
C. It pollutes the air around us. D. It produces large quantities of rubbish.
8. C 细节理解题。根据第二段中的“So we have another way to get rid of rubbish—burning. But this pollutes the air around us.”可知,焚烧垃圾会造成空气污染。故选C。
( )9. What is the new fashion according to the last paragraph
A. Sorting rubbish. B. Putting rubbish in landfills.
C. Burning rubbish. D. Making rules and laws.
9. A 细节理解题。根据最后一段最后一句“We should always remember: Sorting rubbish is a new fashion!”可知,垃圾分类是一种时兴的垃圾处理方式。故选A。
A
C
第三部分 阅读理解
( )10. Which of the following might be the best title for the text
A. Air Pollution B. Rubbish Sorting
C. Environmental Protection D. Dealing with Rubbish
10. D 主旨大意题。通读全文可知,文章提到了3种处理垃圾的方法,并强调了垃圾回收和垃圾分类的重要性,结合选项可知Dealing with Rubbish最适合作为本文的标题。故选D。
D
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text3
The designer of the Apple Computer, Steve Jobs, was not quite successful in his early years. He was not among the best students at school, and from time to time he got into trouble with either his schoolmates or his teachers. But he was full of new ideas, which few people saw the value of. Things remained the same when he went up to college and he dropped out halfway.
Steve Jobs worked first as a video game designer at Atari. He worked there for only a few months and then he set out to tour India. He hoped that the trip would give him more ideas and give him a change in life for the better.
After he returned from India, he began to live on a farm in California. And then, in 1975, Steve Jobs set about making a new type of computer. Along with his friend Stephen Wozniak, he designed the Apple Computer in his bedroom and built it in his garage (车库). He gave the name “Apple” because it reminded him of a happy summer he once spent on an orchard (果园) in Oregon.
His Apple Computer was so successful that Steve Jobs soon became worldwide famous. But unluckily, he died of illness in 2011.
( )11. Steve Jobs ________ when he was in school.
A. was an outstanding student B. didn’t do very well
C. was always praised by others D. didn’t learn anything
11. B 细节理解题。根据第一段中的He was not among the best students at school(他不在学校的优秀学生行列里)可知,他在学校表现得并不是很优秀。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )12. The underlined word “value” means _________.
A. beauty B. chance
C. importance D. safety
12. C 词义猜测题。前文提到他在学校不算优秀学生,与老师和同学的相处也不太融洽,因此这里应该是说鲜有人看到他新奇的想法的价值,value在此处的意思更接近importance。故选C。
C
( )13. Steve Jobs______.
A. received excellent college education
B. didn’t go to college at all
C. studied in college for 4 years
D. didn’t finish his college education
13. D 细节理解题。根据第一段最后一句中的when he went up to college and he dropped out halfway可知,他大学中途辍学了。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )14. Steve Jobs named his computer “Apple” because ___________.
A. the apple was his favorite fruit
B. he designed the computer under an apple tree
C. he wanted to remember the happy time on the orchard
D. the computer was designed on the orchard
14. C 细节理解题。根据第三段中的“He gave the name ‘Apple’ because it reminded him of a happy summer he once spent on an orchard in Oregon.”可知,他想记住在果园的快乐时光。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( )15. Steve Jobs’_________ would be the most important thing for his lifetime success.
A. “failure” in school B. stay on the orchard
C. travel in India D. new ideas
15. D 推理判断题。根据第二段中的He hoped that the trip would give him more ideas及他创建了苹果公司可知,他的新奇的想法是最重要的。故选D。
D
第三部分 阅读理解
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Some students at a primary school were required to clean the school toilets to help them develop good habits.
1 They can’t see the advantages of students doing such chores (杂事). They think that the school should provide students with a proper education, not the chance to be school cleaners.
In fact, parents, schools and society play an equally important role in developing the character of students. It is good for schools to give students such tasks, because few of the students will do them at home. 2
In recent years, some parents have made a mountain out of a molehill (小题大做) when students are asked to do some chores in schools. 3 Some even challenge the schools’ teaching methods and management. In that case, many primary schools, especially those in big cities, do not let students take part in outdoor activities during breaks, fearing that they might get hurt. 4
What the primary school is doing is worth praising. 5 It can also teach them the spirit of rules as well as teamwork. Also, it can make students’ in-school experiences more meaningful.
第三部分 阅读理解
A. Their parents want them to do homework only.
B. But some parents are strongly against the idea.
C. This is bad for the development of students’ qualities.
D. Some complain about the teachers if their kids get hurt in schools.
E. Doing chores can put a sense of responsibility into students’ minds.
第三部分 阅读理解
1.B 根据上句“Some students at a primary school were required to clean the school toilets to help them develop good habits.”可知,一些小学生被要求打扫厕所,以帮助他们养成好习惯;根据下句“They can’t see the advantages of students doing such chores.”可知,他们看不到做这些事的好处。由此可知,前后句为转折关系,B项“但一些家长强烈反对这个想法。”承上启下,符合文意。故选B。
2. A 根据上句“It is good for schools to give students such tasks, because few of the students will do them at home.”可知,学生很少在家做家务,那么接下来应表达学生在家做什么。A项“家长只想让他们做作业。”与之呼应。故选A。
3. D 根据上文when students are asked to do some chores in schools及下文Some even challenge the schools’ teaching methods and management可知,此处描述学生被要求在学校里做杂事时家长的反应。D项“如果他们的孩子在学校受了伤,一些人会投诉老师。”与下文“一些人甚至挑战学校的教学方法和管理。”相呼应。故选D。
第三部分 阅读理解
4. C 根据上文do not let students take part in outdoor activities during breaks可知,学校不允许学生课间户外活动,C项“这不利于学生素质的发展。”是不允许课间户外活动导致的结果,符合文意。故选C。
5. E 根据下文teach them the spirit of rules as well as teamwork可知,此处应说明做某件事的好处,E项“做杂事能在学生心中树立责任感。”符合文意。后面的It指代E项中的Doing chores。故选E。
第三部分 阅读理解
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
A 1 (health) lifestyle can help you throughout your life. 2 (make) healthy choices isn’t always easy, however. It can be hard to find the time and energy to exercise 3 (regular) or prepare healthy meals. However, your efforts will 4 (pay) off in many 5 (way), and for the rest of your life.
Steps you can take:
Be physically active for 30 minutes most days of the week. Break this up into three 10-minute parts when the time is tight. Healthy movements may include 6 (walk), dancing, running or other 7 (active) you enjoy.
Eat a well-balanced, low-fat diet with lots of fruits, vegetables and whole grains (全麦). Choose a diet 8 is low in fat, and proper in sugar and salt.
Stay in 9 (touch) with your friends and family and try to keep a positive attitude 10 the time.
A 1 (health) lifestyle can help you throughout your life. 2 (make) healthy choices isn’t always easy, however. It can be hard to find the time and energy to exercise 3 (regular) or prepare healthy meals. However, your efforts will 4 (pay) off in many 5 (way), and for the rest of your life.
1._________________ 2._________________
healthy
Making
第四部分 完形填空
3._________________ 4._________________
regularly
pay
5._________________
ways
Be physically active for 30 minutes most days of the week. Break this up into three 10-minute parts when the time is tight. Healthy movements may include 6 (walk), dancing, running or other 7 (active) you enjoy.
6._________________ 7._________________
walking
activities
第四部分 完形填空
Eat a well-balanced, low-fat diet with lots of fruits, vegetables and whole grains (全麦). Choose a diet 8 is low in fat, and proper in sugar and salt.
Stay in 9 (touch) with your friends and family and try to keep a positive attitude 10 the time.
8._________________ 9._________________
10._________________
that/which
touch
all
第四部分 完形填空
第五部分 书面表达
假如你是李华,你校英语报纸以“劳动教育”为主题举行征文比赛,请根据下面的提示,写一篇英语短文,谈谈你对劳动教育的看法。
内容提示:
1. 你对劳动教育的看法。
2. 你的日常劳动实践情况。
3. 你对于培养劳动技能的建议。
要求:80词左右。
My View on Labor Education
As a vocational school student, I think it is necessary for us to accept labor education. Only in this way can we become an independent person.
As for me, I always try my best to do as much housework as possible in my spare time. Besides, I often take part in community activities such as planting trees, growing vegetables and caring for the old.
In my opinion, we students should attend labor classes actively to learn some basic life skills. What’s more, we should improve our labor skills through daily practice.

展开更多......

收起↑

资源预览