资源简介 浙江省宁波市2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题(总分:110分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.Whose pen is this A.Sally’s. B.Frank’s. C.Tina’s.2.How does Bob like the concert A.Too loud. B.Just so-so. C.Amazing.3.What is the ring probably made of A.Wood. B.Gold. C.Silver.4.Where is the water park A.On Main Street. B.On Center Street. C.On Right Street.5.What happened to Mark A.He was late for the party. B.He made a dressing mistake. C.He went to the wrong place.听对话,回答小题。6.Where has Peter been A.India. B.The USA. C.The UK.7.What kind of music does Peter like A.Slow and soft music.B.Loud and electronic music.C.Quiet and traditional music.听下面一段较长对话,回答三个小题。8.Who is Sarah A.The class leader. B.The tennis player. C.The exchange student.9.What’s on Leo’s T-shirt A.A photo of a basketball. B.A photo of some players. C.A photo of a baseball fan.10.What do Leo and Sarah have in common A.They play the same sport.B.They both like dancing. C.They are in the same club.听独白,回答各小题。11.What problem did Teddy meet A.He didn’t like reading. B.His arms got badly hurt. C.His arms got tired easily.12.How many steps were there in the invention process A.Two. B.Three. C.Four.13.Which of the following materials did Teddy use A.A plastic object. B.Thick paper. C.A light.14.Where did Teddy put the invention A.On the book. B.On the box. C.On the desk.15.What does Teddy think of his invention A.Beautiful. B.Helpful. C.Perfect.阅读理解(满分30分)ABridges help people travel across rivers and deep valleys (山谷) more easily, helping connect different places together. Unluckily, in some situations, building a bridge is not an easy job. For example, marshland (沼泽地) around the lake makes it difficult to build a bridge strong enough for high speed trains. At the same time, bridges sometimes do harm to the wildlife living there. The Danyang-Kunshan Grand Bridge sets a great example for solving these problems in a scientific way.The Danyang-Kunshan Grand Bridge is the longest bridge in the world. It started building in 2008 and opened in 2011.The bridge forms part of China’s high-speed railway network which makes travel faster. Before, a trip from Beijing to Shanghai took 12 hours, but now with this bridge, it only takes 4.5 hours.16.When did the Danyang-Kunshan Grand Bridge open A.In 2008.B.In 2009.C.In 2010.D.In 2011.17.Which is TRUE about the Danyang-Kunshan Grand Bridge A.The bridge is as long as 306 kilometers in total.B.The bridge goes through five provinces in China.C.The bridge protects the wildlife in the marshland.D.The bridge connects Beijing and Shanghai within 12 hours.18.Which could be the best title for the text A.The World’s Longest BridgeB.Bridges and Their ImportanceC.The History of China’s BridgesD.Bridges for High-speed RailwayBThree hundred years ago, traders from Shanxi Province sold tea to foreign countries and in turn they brought back the secrets of how to make glassware (玻璃制品).Luo Qinqin, a 40-year-old native of Qixian City in Shanxi, is a skilled glassworker. She is one of the few women glassworkers who have mastered the skill of glass pulling.In a workshop in Qixian, where glassware is handmade with the help of blowpipes (吹管), Luo and her workmates are always busy working. Every day, Luo works in the workshop where the temperature is over 40℃, often making her clothes wet. She has to push and pull a 1.5-meter, 1-kilogram blowpipe 5,000 to 6,000 times.” I often get burned by the hot blowpipe and have got hurt many times.” Luo said. However, she never gives up. After practicing for thousands of times, Luo won first place in the glass pulling competition in Qixian in 2013.The glass-pulling process, the most important step in the handmade glassware, is challenging because it’s difficult to control length and thickness. For example, when making a wineglass stem (酒杯柄), the length must be controlled within 0.2 mm, and the thickness within 0.5 mm. Luo can make it both within 0.2 mm. “I really enjoy the process, as each piece of glassware is born in my hands like artwork.” Luo said.However, Luo is worried about the inheritance of the skill because there are fewer young people in the factories to work on glassware making. So she encouraged more young people to learn about the skills of traditional glass pulling and pass them down. “I want to make our Chinese glassware products better through my efforts, so that our products will go worldwide,” Luo said.19.Where did traders get the secrets of making glassware A.From Shanxi province.B.From other provinces in China.C.From foreign countries.D.From Central Asian countries.20.What can we learn about Luo Qinqin from the text A.She is able to control the thickness within 0.1 mm.B.She works hard to be a skilled glassworker.C.She works in a cool and comfortable workshop.D.She refuses to teach young people glass pulling.21.The underlined word “inheritance” probably means “________”.A.传承 B.实践 C.剽窃 D.垄断22.What does the text mainly talk about A.The introduction of Luo Qinqin and glassware making.B.The process of making glassware by hand in Qixian.C.The history of glassware making in Shanxi Province.D.The popularity of Chinese glassware made by Luo Qinqin.CDeep-sea DangerScene 1: King of the oceanThe ocean is full of amazing animals. Whales are the King of the ocean. Look! Huge body, strong teeth make them free in their home. They used to enjoy themselves in the deep-sea area where they found and killed other sea animals for food easily. It’s hard to imagine they are in danger themselves now. But that’s the truth. And the criminal is the FOOD they hear and eat.Scene 2: Hearing the foodDeep down in the sea, there’s little light and it’s too dark for the whales to see food. Instead, they hear food by using a natural process called echolocation (回声定位). First, the whales make a sound, and then they listen. They hear echoes bouncing off (从…反射回来) nearby objects. And the differences of echoes allow them to tell whether it is food or not.Scene 3: Making sad mistakes“Oh, I can hear that there’s food ahead” But are you sure, Mr. Whale “Sure! That’s exactly the echo of good food. And I’ll take it without doubt.”But I’m sorry, Mr. Whale, you are cheated. That’s man-made plastic rubbish which has a similar echo as your food. Without knowing what terrible things may happen, the whale takes the FOOD as usual.Scene 4: Dying from foodIn the dark deep sea, the whale swims here and there day after day. Plastic food is building up in the stomach, preventing real food from passing through his body. Food here and there, but the whale feels it strange that he’s not hungry for days. Thinner and thinner, weaker and weaker. The whale stops moving and lies at the bottom (底部) of the dark deep sea.Tony turned off the TV with tears in his eyes. He looked around the room and was surprised to find that we cannot live without plastic now. He thought for a long time and decided to do something helpful.23.What do whales use echolocation for according to Scene 2 A.Talking with each other. B.Looking for food.C.Finding out plastic. D.Playing with sound.24.What does the underlined word FOOD in Scene 3 refer to A.Small fish. B.Other sea animals. C.Nearby objects. D.Plastic rubbish.25.Which is the right order of the pictures that match each scene A.a-b-c-d B.c-d-a-b C.b-c-d-a D.b-d-c-a26.What would Tony most probably do next A.He would begin to throw away all the things made of plastic.B.He would tell people to deal with plastic rubbish carefully.C.He would ask people to feed whales with plastic rubbish.D.He would stop throwing plastic rubbish into his own room.DWhen the weather turns cold, we usually stay indoors for a long time. “Colds and the flu are easy to catch and spread quickly inside. But they’re not the only winter health risks.” Dr. Dovico, a doctor who takes care of kids, says. “A large number of people notice a change in their feelings.” They may find they feel more tired and a little sad in winter. This is what we call the “winter blues”. That means your physical and mental health need more attention in the winter months.The main cause of the winter blues is the low exposure (暴露) to sunlight. Sunlight is important for our physical health. It helps our body make vitamin D, which can make our immune system (免疫系统) stronger and help our bones grow better. And it may help when we’re feeling down. Dr. Dovico told us, “The sun tells our brain to send a special thing called serotonin (血清素) to our body. That is what puts us in a good feeling.”“Try to spend time playing and having fun outside even if it is cold,” Dr. Dovico says, “Be sure to keep warm. But come in if you get too cold! Even 20 minutes of sun can make a difference.” For those unable to get sunlight, there are a lot of indoor activities such as indoor cycling, doing an art project, doing some simple exercises at home, or even getting together with a friend. It’s normal to experience the winter blues. But if you can’t beat them, talk to a trusted adult about how you feel. They can help us better control our feelings and enjoy the cold months.27.Which of the following activity can help us make vitamin D A. B. C. D.28.How long of sun exposure can make a difference according to Dr. Dovico A.Five minutes. B.Ten minutes. C.Fifteen minutes. D.Twenty minutes.29.Which italic (斜体) word has the same meaning as the underlined word “blues” in Para 1 A.Mary is wearing a beautiful blue dress.B.Mary’s knees were black and blue after the fight.C.Mary was in blues because she lost her wallet.D.Mary blues all the walls of her bedroom.30.Which of the following might Dr. Dovico agree with A.Staying indoors will get away from colds and the flu.B.Sunlight is only important for our physical health.C.The “winter blues” should be kept to ourselves.D.Indoor activities also do good to the “winter blues”.三、任务型阅读(满分10分)阅读下面材料, 从所给的A~E五个选项中选出正确的选项(其中一项是多余选项),并回答最后小题。Here’s an interview with an expert who brings you the best advice to improve your grades, Dr. Smith. So read it and see if it helps in your study.Interviewer: Dr. Smith, thank you for coming to share with us your ideas on how to study well. Most students want to improve their grades, but don’t know how. Can you give them some advice Dr. Smith: It’s not easy to be a student nowadays. I’m happy to offer some help. It’s helpful if you make a plan, whether long or short. Decide what to do and how to work. Keep your plan and soon you’ll see the difference.Interviewer: I see, we need a good plan and a good habit. Here’s a question from a listener “ ”Dr. Smith: Well, I think the most important thing in class is to listen carefully and understand what the teacher is saying. At the same time, learn to take quick notes in class. For example, underline or circle something very important. You can sort out (整理) your notes after class.Interviewer: Do you think the place where we study matters Dr. Smith: Sure! A good learning environment can make you happy, so your study will become more productive. When you feel comfortable in the room, you work better.Interviewer: I agree with you. Are there other ways to study effectively Dr. Smith: Work with your friends. Share notes, test each other, and discuss. Teamwork makes study fun.Interviewer: I find all your advice small but useful. Thank you so much.Dr. Smith: Glad to help.A.Shall I take notes in class B.A quiet room with bright light really helps.C.First, plan your study well.D.Second, ask your teacher for help.E.You can also write down the key words.31.32.33.34.35.Which piece of advice do you think is the most useful to you Why (不超过20词)四、完形填空(满分15分)In 2020, Oliver Burkhardt was nine years old. That was when he found out he had cancer, a serious illness. People with cancer usually have to spend a lot of time in the 36 .When Oliver was getting treatment (治疗) from doctors, he often felt very tired and sad. So his father wanted to find something to 37 him up.One day, he saw some patches (徽章) in Oliver’s desk, 38 he thought his son might like getting some new patches, which would get him excited and 39 him to be more active.Then his father started to ask for all kinds of patches online.Soon, the 40 patch arrived in the mail. It was a koala patch. Then another 2, 000 patches arrived! Most of the patches came from 41 . People all around the world sent the patches to him.“I was like, ‘Wow, is this all for me ’ ”Oliver said 42 .Oliver’s parents sewed (缝补) 50 patches onto a jean 43 . Whenever Oliver went to the hospital, he wore his jean jacket. It became his 44 because the patches made him feel stronger to deal with the pain from the cancer.“I know that 45 out there is thinking of me and it encourages me a lot, ” said Oliver.He thought other kids like him might like patch jackets, too. That is 46 the Oliver Patch Project was born.Kids 47 cancer or other illnesses can sign up for this project on the Internet. Each kid gets a free jacket. They can 48 20 patches on the website and put the patches on their jackets. Every week, they get another new patch in the mail. The patches make them feel less 49 . So far, the program has given free patches to more than 1, 600 children!Dr.Maggie Fader, who treated Oliver, said making a child happy helps them when they try to get better. If they are happy, they eat well and 50 themselves.Oliver is now fifteen years old and he isn’t sick anymore. But he is still working for the Oliver Patch Project. He says helping other children is a great thing.36.A.school B.hospital C.office D.library37.A.cheer B.wake C.give D.pick38.A.or B.but C.and D.because39.A.require B.advice C.expect D.encourage40.A.first B.second C.third D.last41.A.classmates B.relatives C.strangers D.neighbors42.A.sadly B.excitedly C.proudly D.angrily43.A.bag B.hat C.coat D.jacket44.A.business B.choice C.prize D.protection45.A.somebody B.everybody C.anybody D.nobody46.A.when B.where C.whether D.why47.A.in B.of C.with D.without48.A.buy B.choose C.make D.send49.A.lonely B.happy C.special D.strange50.A.get away from B.take care of C.look up to D.get used to五、选词填空(满分5分)将方框中所给词语的适当形式填入短文中,每词仅用一次。express friendship lovely nearly valuableI used to go to a club every Saturday afternoon in our local community center. The club had 51 thirty members. The club was really simple: we got together to watch a new film and then we 52 what we thought or felt about it. We always had a 53 time. Years later, after I stopped going to the club, I realized how 54 that time was. I learned how to be honest and direct with people that I didn’t know very well. That helped me to form a close 55 with unexpected people. Many of those people have remained my good friends till today.六、短文填空(满分20分)根据短文内容和中文意思, 写出空白处各单词的正确形式(每空一词)。Good news for the Chinese! On 56 (十二月) 4th, UNESCO put the Chinese Spring Festival on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录). The Chinese Spring Festival, which marks the beginning of Chinese New Year, has been celebrated for 57 (千) of years in China. For most Chinese, spring, the first 58 (节) of the year, means hope and life. Maybe that’s why the Spring Festival is really 59 (广泛地) celebrated throughout China.People always welcome the new year by 60 (打扫) their houses and preparing traditional food. In the 61 (北方的) part of China, people make dumplings while people in the southern part 62 (偏爱) round tangyuan. Besides a big family dinner, people often watch Chunwan on TV on the last night of the old year. It is also a fun way to 63 (问候) the new year by counting the seconds with people on TV. Children are happy to get 64 (幸运的) money from their parents, which is also a good wish for the coming new year. Although there are so many special and traditional celebrations in the Chinese Spring Festival, 65 (它) true happiness actually lies in whom we celebrate it with. Let’s enjoy the time with family in the coming Spring Festival.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。Lisa has always been fat. She would like to lose weight. For one reason, she wanted to look healthier and 66 (smart). More importantly, it would make life easier.For example, it was very difficult for Lisa to find ready-made clothes, so she had to ask someone 67 (make) clothes that were large enough. In the school, she needed a special chair. If she went out 68 a walk, she got tired very quickly. She couldn’t enjoy having dinner with her friends 69 she was afraid to get fatter.But now things are quite different. Last month, her 70 (classmate) were preparing for the School Art Week. Lisa 71 (invite) to play the lead role of the Proud Queen who was tall and fat. Lisa agreed 72 practiced a lot for her role.Soon after the play, Lisa became a star! She did so 73 (good) that everybody remembered the Proud Queen. She even 74 (win) the School Best Actress Award for the wonderful performance.Now Lisa believes in the English saying “Every dog has 75 (it) day.” And she doesn’t worry about being fat any more.七、书面表达(满分15分)76.新年到来之际,学校举行了Good Changes in Me英语故事分享会,大家纷纷畅谈自己各方面的变化、原因和影响,请根据下图提示,写一篇英语短文参加分享。注意:(1)结合所给提示和个人实际适当发挥,使文章连贯。(2)文中不得出现个人真实信息。(3)写作词数应为100词左右。开头已给出,不计入总词数。I’m happy to share with you some of my changes.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】A: Hi, Sally, is this your pen B: No, it’s Frank’s. I lent mine to Tina.2.C【原文】A: How was the concert last night, Bob B: Wonderful. The rock band played all my favorite music. The sound might be too loud for you, but I liked it. I even took a picture with the singers.3.C【原文】A: Jack, guess what I found an old ring in a wooden box. What do you think it’s made of Gold B: Couldn’t be. It seems that it’s mostly made of Silver.4.A【原文】A: Excuse me, could you tell me how to get to the water park B: Certainly. Go along Centre Street. Then turn left to Main Street. The water park is on your right.5.B【原文】A: Hi, Mark, what about your party at Eric’s house yesterday B: Not very good. I was expected to arrive at 12 o’clock but I arrived at 11. What’s worse, I wore a suit. But I found everyone else was in a T-shirt and jeans in the yard.6.B 7.C【原文】W: Wow, nice to see you, Peter! Where have you been M: Hello, Linda! Nice to see you, too. I have been to America for my six-month English course.W: Sounds great! Did you have fun there M: Sure! It’s a good place to visit.W: What did you do there M: Well, I went to a rock music concert. The concert didn’t suit me. Because I prefer quiet and traditional music. I also went for Indian food. I think the food was all right.W: You’re so lucky. I hope I can go there one day.8.C 9.B 10.B【原文】A: Excuse me, are you Leo, the class leader B: Hi, you must be Sarah, the new exchange student. Finally, we meet.A: Hey Leo, glad to meet you in person. Look at your T-shirt. You must like baseball.B: Well, the T-shirt is a present from my brother, who’s a baseball player. Look on the back. It has a photo of all the players on his team.A: That’s amazing. I’m also a big fan of baseball. Do you play baseball B: No, I play tennis. I’m on the school team. What do you like to do A: Well, what I like to do is dance. I like to dance to pop music.B: Cool. We have a lot in common. I like to dance, too. By the way, the school dance club will put on a big show this afternoon. Let’s go and see.A: Sounds great. I can’t wait.11.C 12.B 13.B 14.C 15.B【原文】Hello, everyone. I’m teddy. Today I want to tell you about a little invention I made. It’s called the book holder. I love reading. But sometimes I find it hard to hold a book for a long time. My arms got tired and I had to stop reading to rest. The problem made me think about inventing a book holder. Here was my invention process. First, I drew a simple design on a piece of paper. Then I collected some materials, including an old box with really thick paper. And a clip, which is a small metal object to hold things together. Finally, I glued the pieces of paper cut from the box together. And put the click to the top. I opened my book. And placed the book on it. The book was held by it perfectly. I made it. Now I just put the book holder on my desk. When I want to read. I don’t have to use my arms. I’m really proud of my little invention. It’s not very beautiful or perfect. But it really helps me enjoy reading more. Maybe I can make it better in the future. Like adding a light. But for now, I’m just happy to have it.16.D 17.C 18.A【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了丹阳-昆山大桥,它是世界上最长的桥梁,详细说明了其建造时间、长度、跨越的城市、铁路连接情况以及对野生动物的保护措施等,展现了这座桥在解决建造难题方面的科学方式。16.细节理解题。根据文章第二段“It started building in 2008 and opened in 2011.”可知,丹阳-昆山大桥于2011年开放。故选D。17.细节理解题。根据“The bridge is built higher above the marshland to protect wildlife.”可知,这座桥建在沼泽地上方较高处以保护野生动物,C选项正确。故选C。18.主旨大意题。文章开篇提到桥梁的作用以及建造难题,接着重点介绍了丹阳-昆山大桥,它是世界上最长的桥,还介绍了它的相关信息,所以文章最佳标题是“世界上最长的桥”。故选A。19.C 20.B 21.A 22.A【导语】本文主要讲述了山西祁县40岁的女玻璃工匠罗琴琴的故事。19.细节理解题。根据“Three hundred years ago, traders from Shanxi Province sold tea to foreign countries and in turn they brought back the secrets of how to make glassware.”可知,山西的商人从国外带回了制作玻璃制品的秘密。故选C。20.细节理解题。根据第三段内容可知,罗琴琴工作环境艰苦,经常受伤,但她从不放弃,经过大量练习,在比赛中获奖,努力成为一名熟练的玻璃工人。故选B。21.词句猜测题。根据“However, Luo is worried about the inheritance of the skill because there are fewer young people in the factories to work on glassware making. So she encouraged more young people to learn about the skills of traditional glass pulling and pass them down.”可知,因为从事玻璃制品制作的年轻人越来越少,所以她鼓励年轻人学习并传承这项技艺,“inheritance”在这里是“传承”的意思。故选A。22.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了罗琴琴的基本情况,包括她的工作环境、工作成果,以及她对玻璃拉制技艺的传承的担忧等,同时也介绍了玻璃制品制作的相关内容。故选A。23.B 24.D 25.D 26.B【导语】本文是一篇说明文,主要讲了鲸鱼因依赖回声定位觅食,误将塑料垃圾当作食物吞下最终死亡的故事,引发了 Toby 对塑料垃圾处理问题的思考。23.细节理解题。根据“Deep down in the sea, there’s little light and it’s too dark for the whales to see food. Instead, they hear food by using a natural process called echolocation (回声定位).”可知,鲸鱼使用回声定位是为了寻找食物,因为深海光线暗无法看清食物,只能通过回声定位来“听”到食物。故选B。24.词句猜测题。根据“That’s man-made plastic rubbish which has a similar echo as your food. Without knowing what terrible things may happen, the whale takes the FOOD as usual.”可知,此处的FOOD指的是塑料垃圾,因为鲸鱼被与食物回声相似的人造塑料垃圾欺骗,将其当作食物吞下。故选D。25.细节理解题。通读全文内容可知每个场景对应的图片:Scene 1(海洋之王):描述鲸鱼在深海的状态,图b中鲸鱼展现出在海洋中的形象。Scene 2(听食物):讲鲸鱼用回声定位,图d中鲸鱼似乎在发出声音、接收回声,对应回声定位的过程。Scene 3(错误判断):鲸鱼误把塑料垃圾当食物,图c中鲸鱼周围有塑料垃圾。Scene 4(死于食物):鲸鱼因塑料垃圾死亡,图a中鲸鱼状态虚弱。所以正确顺序是b-d-c-a,故选D。26.细节理解题。根据“He looked around the room and was surprised to find that we cannot live without plastic now. He thought for a long time and decided to do something helpful.”可知,Tony意识到生活离不开塑料,因此他最可能做的是告诉人们谨慎处理塑料垃圾,而不是极端地扔掉所有塑料制品或停止在自己房间扔垃圾,更不会让人们用塑料垃圾喂鲸鱼。故选B。27.A 28.D 29.C 30.D【导语】本文主要介绍了冬季人们易出现“冬季忧郁症”,指出其主要成因是阳光照射不足,同时给出应对建议,如多晒太阳、进行室内活动,若无法缓解可向信任的成年人倾诉。27.细节理解题。根据“Sunlight is important for our physical health. It helps our body make vitamin D”可知,晒太阳能帮助我们制造维生素D,故选A。28.细节理解题。根据“Even 20 minutes of sun can make a difference.”可知,Dr. Dovico认为即使晒20分钟的太阳也会有效果,故选D。29.词句猜测题。根据“That means your physical and mental health need more attention in the winter months.”可知,winter blues指的是人们在冬天感到更疲倦和有点悲伤的情绪状态。A选项中“blue”指蓝色;B选项中“black and blue”指青一块紫一块;C选项中“in blues”表示处于悲伤情绪中,与“winter blues”中“blues”意思相同;D选项中“blues”是动词,意为“把……涂成蓝色”。故选C。30.推理判断题。根据“For those unable to get sunlight, there are a lot of indoor activities...It’s normal to experience the winter blues.”可知,室内活动对缓解winter blues也有好处,故选D。31.C 32.A 33.E 34.B 35.Planning study well is useful. Because it helps organize study.【导语】本文是一段关于如何提升成绩的专家访谈,Dr. Smith分享了制定学习计划、课堂记笔记、营造学习环境等有效学习建议。31.根据空后“It’s helpful if you make a plan, whether long or short.”可知,此段围绕“制定学习计划”展开,选项C“首先,好好规划你的学习。”是对制定计划的直接引导,符合语境,故选C。32.根据Dr. Smith的回答“Well, I think the most important thing in class is to listen carefully and understand what the teacher is saying. At the same time, learn to take quick notes in class.” 可知,此问题与“课堂记笔记”相关,选项A“我应该在课堂上记笔记吗?”符合语境,故选A。33.根据前文“learn to take quick notes in class. For example, underline or circle something very important.” 可知,此处在介绍记笔记的方法,选项E“你也可以写下关键词。”是对记笔记方法的补充,符合语境,故选E。34.根据前文“A good learning environment can make you happy…”以及空后“When you feel comfortable in the room, you work better. ”可知,此处在阐述学习环境的重要性,选项B“一个安静且光线明亮的房间很有帮助。”是对良好学习环境的举例,符合语境,故选B。35.开放性问题,答案不唯一。需先点明认为最有用的建议,再说明理由 (不超过20词)。参考答案Planning study well. It keeps my study organized.36.B 37.A 38.C 39.D 40.A 41.C 42.B 43.D 44.D 45.A 46.D 47.C 48.B 49.A 50.B【导语】本文讲述患癌男孩Oliver通过收集徽章获得勇气,并创立项目帮助其他病童的故事。36.句意:癌症患者通常必须在医院度过很多时间。school学校;hospital医院;office办公室;library图书馆。根据前文“he had cancer”及需要接受治疗可知,患者需长期在医院。故选B。37.句意:所以他父亲想找一些东西来让他振作起来。cheer使振作;wake唤醒;give给;pick捡起。根据父亲希望儿子从疲惫悲伤中好转的语境可知,此处考查固定短语cheer sb. up “使某人振作起来”。故选A。38.句意:一天,他在Oliver的书桌里看到一些徽章,然后他认为儿子可能喜欢得到一些新徽章。or或者;but但是;and和;because因为。根据前后两个动作(看到徽章、产生想法)的顺承关系可知,应用and连接。故选C。39.句意:这会让他兴奋并鼓励他更活跃。require要求;advice建议(名词);expect期望;encourage鼓励。根据“get him excited”的并列结构及“to be more active”的目的可知,此处是encourage sb. to do sth.“鼓励某人做某事”。故选D。40.句意:很快,第一个徽章通过邮件到达。first第一;second第二;third第三;last最后。根据时间状语“Soon”及下文“Then another 2,000 patches arrived”的叙述顺序可知,这是第一个到达的。故选A。41.句意:大部分徽章来自陌生人。classmates同学;relatives亲戚;strangers陌生人;neighbors邻居。根据后文“People all around the world sent the patches to him”可知,寄件人是Oliver不认识的全球各地的人。故选C。42.句意:Oliver兴奋地说:“我想,‘哇,这都是给我的吗?’”。sadly悲伤地;excitedly兴奋地;proudly骄傲地;angrily生气地。根据其直接引语“Wow”及反问句表达的惊喜语气可知,他当时很兴奋。故选B。43.句意:Oliver的父母缝了50个徽章到一件牛仔夹克上。bag包;hat帽子;coat外套;jacket夹克。根据后文直接提到的“he wore his jean jacket”可知,此处指夹克。故选D。44.句意:它成了他的保护,因为徽章让他感到更强壮来应对癌症的痛苦。business生意;choice选择;prize奖品;protection保护。根据原因从句“because the patches made him feel stronger to deal with the pain”可知,夹克和徽章给了他精神上的保护。故选D。45.句意:我知道某人在那里想着我,这极大地鼓励了我。somebody某人;everybody每个人;anybody任何人;nobody没有人。根据前文世界各地的人们给他寄徽章这一事实可知,他感受到的是“有人”在关心他。故选A。46.句意:那就是为什么Oliver Patch项目诞生了。when何时;where何地;whether是否;why为什么。根据前句“He thought other kids like him might like patch jackets, too”可知,此句说明的是项目创立的直接原因。故选D。47.句意:患有癌症或其他疾病的孩子可以在网上注册这个项目。in在……里;of……的;with患有;without没有。根据本句主语“Kids”和宾语“cancer or other illnesses”的关系可知,此处表示“患有”疾病。故选C。48.句意:他们可以在网站上选择20个徽章并把徽章缝在夹克上。buy购买;choose选择;make制作;send寄送。根据网站操作的常识及后文“put the patches on their jackets”的步骤可知,孩子们应先“选择”徽章。故选B。49.句意:徽章让他们感到不那么孤独。lonely孤独的;happy开心的;special特殊的;strange奇怪的。收到他人寄送的徽章意味着被关心和记挂,这能缓解他们的“孤独感”。故选A。50.句意:如果他们快乐,他们吃得好并且照顾自己。get away from远离;take care of照顾;look up to尊敬;get used to习惯。根据“they eat well”这一积极健康行为并列可知,后半句也应表示类似的自我照料行为。故选B。51.nearly 52.expressed 53.lovely 54.valuable 55.friendship【导语】本文作者回忆了每周参加社区电影俱乐部的时光——那里不仅充满了欢乐的观影与真诚的交流,更让他学会了如何向他人敞开心扉,并结识了一生挚友。51.句意:这个俱乐部有将近30名成员。根据“The club had...thirty members”及备选词可知,此处是指数量上“将近”,nearly“将近、几乎”符合语境。故填nearly。52.句意:我们聚在一起看一部新电影,然后表达我们对它的想法或感受。根据“what we thought or felt about it”及备选词可知,此处是“表达”想法与感受,express“表达”符合语境;and前got是一般过去时,时态要保持一致,express的过去式expressed。故填expressed。53.句意:我们总是度过愉快的时光。根据“We always had a...time”及备选词可知,此处指度过愉快时光,需用形容词修饰time,lovely“愉快的”符合语境。故填lovely。54.句意:我意识到那段时光是多么珍贵。根据“I realized how...that time was”及备选词可知,此处需一个形容词,表达“那段时光多么珍贵”,valuable“珍贵的”符合语境。故填valuable。55.句意:那帮助我和意想不到的人建立了亲密的友谊。根据“form a close...with unexpected people”及备选词可知,此处是“建立亲密的友谊”,friendship“友谊”符合语境。故填friendship。56.December 57.thousands 58.season 59.widely 60.cleaning 61.northern 62.prefer 63.greet 64.lucky 65.its【导语】本文主要介绍了中国春节被列入人类非物质文化遗产名录的消息,以及春节的庆祝传统与文化意义。56.句意:12月4日,联合国教科文组织将中国春节列入人类非物质文化遗产代表作名录。“十二月”对应的英文是December。故填December。57.句意:标志着中国新年开始的中国春节,在中国已经庆祝了数千年。“千”前有“of”时用复数形式,“thousands of”是固定搭配,意为“数千的”。故填thousands。58.句意:对大多数中国人来说,春天是一年的第一个季节,意味着希望和生命。“季节”对应的英文是season,此处是指第一个季节,应用名词单数形式。故填season。59.句意:也许这就是春节在全中国被广泛庆祝的原因。此处修饰动词celebrated,用“广泛地”对应的副词widely。故填widely。60.句意:人们通过打扫房子和准备传统食物来迎接新年。“by”是介词,后接动名词,“打扫”对应的动名词是cleaning。故填cleaning。61.句意:在中国北方,人们包饺子,而南方人更喜欢吃圆圆的汤圆。此处修饰名词part,用“北方的”对应的形容词northern。故填northern。62.句意:在中国北方,人们包饺子,而南方人更喜欢吃圆圆的汤圆。主语“people in the southern part”是复数,且全文为一般现在时,用“偏爱”对应的动词原形prefer。故填prefer。63.句意:在电视上和人们一起倒计时迎接新年也是一种有趣的方式。“to”后接动词原形,“问候;迎接”对应的英文是greet。故填greet。64. 句意:孩子们很高兴从父母那里得到压岁钱,这也是对新年的美好祝愿。此处修饰名词money,用“幸运的”对应的形容词lucky。故填lucky。65.句意:虽然春节有很多特别的传统庆祝活动,但真正的幸福其实在于我们和谁一起庆祝。此处修饰“true happiness”真正的幸福,要变为形容词性物主代词。故填its。66.smarter 67.to make 68.for 69.because/as/since 70.classmates 71.was invited 72.and 73.well 74.won 75.its【导语】本文讲述了Lisa原本因肥胖想减肥,却在学校艺术周被邀请饰演胖皇后,凭借出色表演成为焦点并获奖,最终不再为肥胖烦恼的故事。66.句意:一方面,她想看起来更健康、更聪明。根据“healthier and...”可知,and连接并列结构,smart需用比较级形式。故填smarter。67.句意:例如,Lisa很难买到现成的衣服,所以她得找人做足够大的衣服。根据“ask someone...clothes”可知,此处指“让某人做某事”,其英文为“ask sb. to do sth.”。故填to make。68.句意:如果她出去散步,很快就会累。根据“If she went out...a walk,”可知,此处是短语go out for a walk意为“出去散步”。故填for。69.句意:她不能和朋友一起享受晚餐,因为她害怕变胖。根据“She couldn’t enjoy having dinner with her friends...she was afraid to get fatter.”可知,此处前后句表因果关系,because/as/since均可引导原因状语从句。故填because/as/since。70.句意:上个月,她的同学们正在为学校艺术周做准备。根据“were preparing for...”可知主语为复数,classmate的复数形式为classmates。故填classmates。71.句意:Lisa被邀请饰演又高又胖的骄傲皇后这一主角。根据“Lisa...to play the lead role”可知,主语Lisa与invite是被动关系,结合Last month,此处用一般过去时的被动语态,结构为was/were+动词过去分词,因主语Lisa是第三人称单数,故填was invited。72.句意:Lisa同意了,并且为她的角色做了很多练习。根据“agreed...practiced”可知,此处agreed和practiced是并列动作,需用连词and连接。故填and。73.句意:她表现得如此好,以至于每个人都记住了骄傲皇后。根据“She did so...”可知,此处修饰动词did,需用good的副词形式。故填well。74.句意:她甚至凭借精彩的表演赢得了学校最佳女演员奖。文章描述过去发生的事,需用win的过去式。故填won。75.句意:现在Lisa相信这句英语谚语“人人都有得意日”。根据“Every dog has...day.”可知,此处修饰名词day,需用it的形容词性物主代词。故填its。76.例文 I’m happy to share with you some of my changes. In the past, I was short, shy and quiet. I felt nervous when talking with others, and I didn’t like reading books at all. However, things are different now. I am much taller and stronger. I’ve become more outgoing. I often play basketball with my friends after school. What’s more, I have developed a habit of reading. Every day, I spend half an hour reading storybooks or magazines. Doing sports and reading help me feel healthy and happy. I believe I’m becoming a better and more confident person. These changes really make my life more colorful.【详解】[总体分析]①题材:这是一篇材料作文;②时态:以“一般现在时”和“一般过去时”为主;③提示:材料所给的提示内容需完整表达,不得遗漏,可适当增加细节,使行文连贯。[写作步骤]第一步:开篇点题;(已给出)第二步:用过去和现在的对比结构,分别描述外貌、性格、习惯的具体变化;第三步:结尾总结变化带来的积极影响,表达个人感悟或未来展望。[亮点词汇]①nervous紧张的②different不同的③outgoing外向的④develop a habit of培养……的习惯⑤spend time doing sth.花时间做某事[高分句型]①Doing sports and reading help me feel healthy and happy. (动名词作主语)②I believe I’m becoming a better and more confident person. (宾语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省宁波市2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题.docx