资源简介 浙江省温州市2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:110分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.Where does the conversation most probably take place A.On a train. B.In a car. C.On a bus.2.Which festival are the speakers talking about A.The Spring Festival. B.The National Day. C.The Dragon Boat Festival.3.Where has the man been A.Xi’an. B.Beijing. C.Shanghai.4.What does the sign say A.No smoking. B.No drinking. C.No touching.5.Why did Lucy fail her English exam A.Because she did her homework too late.B.Because she spent too much time watching TV.C.Because she didn’t listen carefully in class.听对话,回答以下各小题。6.Which book did Jenny choose for English class A.Treasure Island. B.Little Women. C.Harry Potter.7.When will the students hand in the book report A.Next Monday. B.Next Thursday. C.Next Friday.听对话,回答以下各小题。8.Who did Tina have a problem with A.Her parents. B.Her friend. C.Her teacher.9.How does Tina feel now A.Bored. B.Angry. C.Worried.10.What will Tina most probably do later A.Do homework. B.Ask for the teacher’s help. C.Communicate more.听独白,选择正确的选项11.How long did Jimmy’s parents go on business last month A.For a day. B.For a week. C.For a month.12.How did Jimmy feel at first for being at home alone A.Excited. B.Afraid. C.Disappointed.13.What did Jimmy do when he found the lights go out suddenly A.He repaired electric system.B.He phoned electric company.C.He called his parents for help.14.Who helped Jimmy at last A.His parents. B.His friend. C.His neighbour.15.Why were Jimmy’s parents proud of him when they came back A.Because he finished his homework well.B.Because he learned to be independent.C.Because he was brave to stay at home alone.阅读理解(满分30分)ALots of fun activities √ Flower fight—people throw flowers at each other √Music and dance performances by street performers and artists from around the world √A big opening ceremony (仪式) √Parades during the day and night √Enjoy beautiful fireworks in the sky at night People come to the Nice Carnival from all over the world to join in the fun and celebrate with the locals. It’s a great time to dress up in fancy clothes, dance, and make new friends. If you ever get a chance to visit France, don’t miss the amazing Nice Carnival!Nice Carnival Nice, France In February or March For about two weeks Colorful cars Bright costumes16.How long does the Nice Carnival last A.For two days. B.For seven days. C.For fourteen days. D.For twenty days.17.What can you learn about Nice Carnival from the information above A.People would like to throw flowers at cars.B.It welcomes visitors from all over the world.C.There are beautiful fireworks in the daytime.D.Music and dance performances are for famous artists.18.On which website can you find the information A.www. culture/ B.www.culture/C.www.culture/music.com D.www.culture/BIt may sound strange, but many people play noise to help themselves sleep better. In fact, this kind of noise is called coloured noise, such as white noise, pink noise, and brown noise.Coloured noise includes different kinds of frequencies (频率). It shows stronger intensity (强度) at some frequencies. For example, violet noise has stronger intensity at higher frequencies. Brown noise produces deeper sounds such as heavy rainfall, because it shows stronger intensity at lower frequencies. White noise has the same intensity across all frequencies. One example of white noise is the noise made by fans. Pink noise is like white noise but has stronger intensity at lower frequencies.There have been several experiments about the advantages that noise brings to people. In a study, influenced by loud environmental noise, 10 people in New York City had better sleep when white noise was played. Another sleep study showed that 16 adults actually improved their memory of vocabulary after listening to pink noise in their sleep. Some people suggest that brown noise is the best noise for their sleep. However, no studies have shown it.So why do some people say that they really sleep better with some coloured noise There are reasons for that, One is about sound masking (声音隐蔽), and it shows that white noise masks other noise, leading to better sleep. Another reason is self-conditioning (自我调节). For example, people who sleep better with brown noise may have conditioned themselves to fall asleep when they hear it.Every coloured noise has its benefits. It is your personal choice to decide which coloured noise is the best for you to get a good sleep!19.What can you learn about coloured noise from the passage A.It sounds strange. B.It has low sounds.C.It improves sleep. D.It makes deep noise.20.Which of the following is right about different frequencies of coloured noise A. B.C. D.21.How can some coloured noise make people sleep better A.By improving vocabulary. B.By playing different sounds.C.By masking other noise. D.By developing people’s memory.22.What’s the best title for the passage A.Coloured Noise: A Wise Choice for Your StudyB.Coloured Noise: A Good Helper for Your SleepC.Coloured Noise: A Creative Way to Study SoundsD.Coloured Noise: A New Method to Improve MemoryC①Known as the happiest country, Finland lies on the east coast of the Gulf of Bothnia. It became independent in 1917. This Europe’s most forested country has many national parks with mostly flat land and low hills, about 180,000 lakes and almost the same number of islands.②The capital Helsinki is where most first-time visitors stay, for there are classical buildings everywhere. The central part of the city is the Helsinki Central Station, both impressive and historic with the excellent design. The station is used by about 200,000 passengers daily, making it Finland’s most-visited building.③In the northern part of Finland, lies Lapland, one of the best places on Earth to see the Northern Lights. Autumn, winter, and spring are the best times to see them. Besides, Father Christmas has an office in Lapland where he greets visitors all year round. Poronkaristys, the most typical food in Lapland, is a traditional dish with some meat and potatoes.④Nature lovers will discover plenty to enjoy in Finland. National parks provide them with some amazing outdoor activities such as hiking, camping and skiing. And they can spend a lot of time having fun in a sauna (桑拿浴), which is many nature lovers’ favourite. There’s even a competition about spending time in one sauna.⑤Finland is always thought to be one of the best places in the world to live, from its capital, Helsinki, to its great number of lakes and forests. Whether you’re looking for a holiday or a nature escape, Finland is sure to be a right place.23.Which of the following correctly describes Finland A.Finland has a history of 1,917 years.B.Lapland is the capital city of Finland.C.Poronkaristys is Finland’s typical local food.D.There are more than 180,000 islands in Finland.24.What do many nature lovers like doing best in Finland A.Hiking. B.Skiing. C.Camping. D.Saunaing.25.What’s the right structure of the passage A. B. C. D.26.What’s the writer’s purpose in writing the passage A.To invite more people to visit Finland.B.To compare Finland with other countries.C.To introduce people’s way of life in Finland.D.To share the travelling experiences in Finland.DLittle Samantha Peszek LOVED gymnastics (体操), more than toys, even more than ice cream.When she was just five years old, she watched the Olympics for the first time with her parents. Of course, her favorite part was the gymnastics competition. It was right then and there that Samantha had a dream. “I’m going to be an Olympian!” she shouted.“Dream BIG, Samantha! If you have a strong will, you can achieve ANYTHING.” her parents added.▲ In order not to forget her big plan to be the very best, she even had her mum help her hang the word DREAM up in her room. Samantha trained very hard and soon found she was great at all of the events except the balance beam (平衡木).“I couldn’t do it, mum!”“My dear, you have to have the bad days to enjoy the good e on!”Again, Samantha found the courage to keep fighting. That meant it was time to continue to try at that terrible balance beam. With her coach’s help and her parents’ support, Samantha felt unbeatable.Four years later, when it was time to get her big chance as an Olympian, Samantha made a couple of mistakes.“I’m so mad I didn’t win.” Samantha cried.Her mum looked at her, “We don’t love you for you win. We love you because you are Samantha.”Samantha kept practicing and dreaming. After another four years, the day came. The day she had dreamed about since she was five years old. SHE MADE THE OLYMPIC TEAM!She was ready to be the very best and tried her best to practice hard. However, something terrible happened.Samantha hurt her ankle (脚踝) before the competition!And then she remembered her parents’ words.I have to have the bad days to enjoy the good days. I’m not loved because I win. I’m loved because I’m me.Maybe the very best me today means supporting my teammates.“Dream BIG!” Samantha cheered on her teammates. “You can achieve everything if you set your mind to.” AND THEY DID!27.Which of the following sentence can be put in “ ▲ ” A.So Samantha practised and dreamed. B.So Samantha took part in some competitions.C.So Samantha asked her parents for help. D.So Samantha watched gymnastics competitions.28.How might Samantha’s feelings change in the story A.Happy-angry-afraid-surprised. B.Happy-upset-confident-calm.C.Afraid-terrible-proud-surprised. D.Afraid-confident-terrible-excited.29.Which of the following is the correct order according to the passage a. Samantha hurt her ankle before the competition.b. Samantha failed to get the chance to be an Olympian.c. Samantha encouraged her teammates to try their best.d. Samantha made up her mind to be a gymnastics Olympian.A.d-a-b-c B.b-d-a-c C.b-d-c-a D.d-b-a-c.30.What can be the best title for the passage A.The Way to Success B.The Unbeatable LoveC.Little Girl Dream Big D.The Benefits of Gymnastics三、任务型阅读(满分10分)阅读下面材料,从方框中所给的A—E上五个选项中选择正确的选项(其中一项是多余选项),将其序号填入第1至第4小题,并回答第5小题。In our daily life, we often meet problems and then we may lose ourselves in bad feelings. Here is some advice from some students on cheering up.Sarah 31 When you have a conversation with your friends, they can understand how you feel. This can make you feel happy again. It also helps you see yourself in positive (积极的) ways. 32 Going out can be hard if you don’t want to be around people. That’s OK, but at least let yourself walk to a place that is beautiful or a place that brings you some peace. DavidBob When you’re sad, you don’t want to laugh. But the cycle of sadness must be broken so you can get back to your normal life. 33 Interesting things can cheer you up quickly. It’s hard for us to control ourselves. But when you smile or laugh, there will be chemicals (化学物质) in your head that make you want to smile more and make you feel better. 34 AmyA.Don’t stay at home all the time. B.Remember to tell yourself to smile more. C. It’s a good idea to make some new friends. D.Why not talk about your sadness with your friends E. Watching a funny movie is a good way to help you.How do you cheer yourself up (不超过10词)35四、完形填空(15分)“Look!” Sophie showed her best friend Lina a colourful knitted strip (针织物).“Cool! 36 is it ” Lina asked.“A bookmark (书签),” Sophie answered. “It’s quite hard to imagine how such a thick piece could be placed 37 a book.Sophie was just learning to knit, so her creations weren’t always 38 , and some of them even looked strange. Lina remembered the funny and too large shoes Sophie made for her baby cousin. Lina thought they would remain in the box and the baby would never 39 them.Now, Sophie was holding a big bag of yarn (纺线) and invited Lina to 40 a colour. “Choose a colour ” Lina repeated in surprise, 41 what Sophie was going to do.“I’m going to knit you a 42 for your birthday. How about blue That’s your favourite.” said Sophie.Thinking of the shoes in the box, Lina felt 43 . The thought of Sophie spending so much time on something that she would 44 wear almost broke her heart.“That’s so sweet of you,” Lina tried to refuse politely. “But it’s too much 45 .”Sophie smiled, “It doesn’t matter, 46 you’re my best friend.”Lina took a deep breath and decided to be 47 . “Sophie, I don’t really want a sweater.” She told the truth, hoping Sophie wouldn’t be upset.“Have you ever seen those pictures of wallets in yarn ” Lina went on. “I’ve always thought they look nice.”“Oh! I know what you’re talking about! I could try!” Sophie took pride in her ability to 48 something that Lina would love for her birthday.As Sophie began to knit the 49 wallet excitedly, Lina felt warm in heart. Later, she got a present that reminded her of her best friend’s efforts to show 50 to her. The present itself is not important. It is the thought that counts.36.A.What B.How C.When D.Where37.A.under B.in C.near D.on38.A.new B.perfect C.expensive D.soft39.A.make B.have C.refuse D.wear40.A.pay for B.put on C.pick up D.give up41.A.believing B.knowing C.wondering D.forgetting42.A.scarf B.sweater C.wallet D.bookmark43.A.sorry B.angry C.excited D.careless44.A.ever B.always C.often D.never45.A.trouble B.luck C.sense D.money46.A.but B.or C.so D.because47.A.wise B.humorous C.honest D.proud48.A.protect B.create C.follow D.divide49.A.blue B.yellow C.red D.brown50.A.lesson B.support C.love D.help五、选词填空(满分5分)用方框中所给词语的适当形式填空。每词限用一次。instead powerful will at least breakLast week, our school held a sports meeting. It was so exciting that anyone who took part in it showed a strong 51 . Peter, a runner in the 1,500-metre race, fell down suddenly and 52 his leg. But he didn’t stop. 53 , he got up and continued running. Finally, he crossed the finishing line. Although he didn’t get first place, 54 we learnt something from him. Sports are not just about winning, but also about not giving up. That’s why heroes are usually 55 than us.六、短文填空(满分20分)阅读下面短文,根据括号内所给汉语意思写出单词的正确形式。每空一词。New Year’s Day is always meaningful. On the 56 (二十) of December, our classmates met in the classroom. We 57 (讨论) a lot about how to celebrate the coming new year. We talked mainly about the 58 (主题)of growing up for the new year. According to our teacher, the one who had the best idea could be 59 (授予) a prize. So many students showed their thoughts. Some said they would set off fireworks because they would have one day 60 (不上课) for New Year’s Day, while others preferred to have a family dinner.Then I showed my 61 (看法). I said the most important thing was to be with our loved ones, 62 (无论什么) we did. Later, we also talked about our new dreams for the new year. It really took 63 (勇气) to realise our weaknesses and plan for improvements. In 64 (整体的;普遍的), we all hoped for a better year ahead.After the talk, we made detailed plans. We would 65 (操作) our time better to achieve our goals. As the New Year’s Eve finally arrived, we welcomed the new year with cheers and hugs, looking forward to all the possibilities it would bring.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。Li Ziqi is one of China’s most popular influencers. She started posting short videos on Sina Weibo 66 2016. They were about country life, traditional cooking skills and cultural practices, such as 67 (make) ink (墨水). In 2020, she became very famous all over the world. However, she stopped sharing new contents on July 14th, 2021.Li made a 68 (surprise) comeback on November 12th, 2024. She restarted posting online with two new videos, attracting lots of people from home 69 abroad. One of her videos showed 70 she changed an old wardrobe (衣柜) into a new one for her grandma. She learned the skills from some famous 71 (teacher) in China. Her videos 72 (love) by millions of people on the Internet now.Li’s return 73 (become) the most popular topic online already. One of her videos got 120 million views on Sina Weibo, with more than 1.94 million interactions, including shares, comments and likes. And her number of followers 74 (quick) climbed up to more than 26.67 million on Sina Weibo and 50.15 million on Douyin.Many people supported her on the Internet, saying it was such 75 amazing thing to see her posting videos again. She replied that she also missed them very much.七、书面表达(满分15分)76.假设你是李华,你校即将迎来一批意大利交换生,学校为了帮助他(她)们学习中文,请你作为学生代表进行一次以学习经验分享为主题的演讲。请你从以下两个演讲主题中选择一个,根据自身经历,写一篇英文演讲稿。Speech ATopic: Learning Experience Sharing ★Good ways to learn (make a study plan; study with a group;…) ★How to deal with difficult words (a way) Speech BTopic: Reading Experience Sharing ★How to choose a great book (great writers; beautiful language;…) ★Which to choose, paper books or e-books (a reason)要求:(1)发言稿需涵盖表中所有要点;(2)文中不得出现真实的姓名、学校等信息;(3)词数100左右,发言稿的开头和结尾已给出,不计入总词数。Good afternoon, our dear teachers and students from beautiful Italy! Welcome to our school!Today I’m more than happy to be here to give a speech about _________________________________________.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thanks for listening. Wish you all a nice day!/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】M: Excuse me, sir. I’m afraid you’ve taken the wrong seat.W: Really I thought it was my seat. Here is my ticket. This is Seat 5A, isn’t it M: Let me look at your ticket, please. Oh, I see the problem. This is Seat 5A, but you should be in Car 3. This is Car 4.2.A【原文】M: What do you usually eat on Spring Festival W: We usually eat dumplings, which is made of meat and some vegetables.3.B【原文】W: Where have you been since you came here M: Well, I’ve been to many places of interest. I think one of the most wonderful sights is the Great Wall in Beijing.4.C【原文】A: Stop. Don’t touch it. Can’t you see the sign B: I’m sorry. I didn’t see that.5.B【原文】M: What’s the matter, Lucy You look sad.W: I failed my English exam yesterday. Because I spent too much time watching TV. I must get into the habit of doing my homework first instead of watching TV.6.B 7.A【原文】M: Hello, Jenny. Have you decided which book to write about for English class W: Yes. Little Women. I’ve already finished reading it.M: Wow. That’s fast. What is it about W: It’s about four sisters growing up. The book is really good, so I couldn’t put it down while reading. Which book did you choose, Mike M: I chose Treasure Island, but I haven’t finished reading it yet. I am only on page 25.W: You should hurry up. Today is Friday, we will have to hand in the report in three days.M: OK. I know. I’ll read quickly.8.B 9.C 10.C【原文】M: Tina, what’s up You look tired.W: I didn’t sleep well because I had a problem with best my friend, Wendy.M: Don’t worry, it’s common to meet such problems. Tell me what happened.W: Wendy wanted to copy my homework yesterday, I refused because I think she needs to do homework by herself. Of course, she can ask me for help if it’s necessary. But she was really mad at me, and I don’t know what to do.M: You’d better talk to her patiently and tell her why you refused her to copy your homework.W: That’s right, and what should I do next M: I think you can explain the bad results of copying homework and try to make a study plan to help her with her study. Give her some advice to help her make progress. Then she can do homework by herself.W: Thanks for your advice, I’ll have a try.M: You’re welcome.11.B 12.A 13.B 14.C 15.B【原文】I’m Jimmy Brown, a student in Sunshine Middle school. Last month, my dad and mum went on a business trip to Beijing together. I had to stay at home for seven days. Every day, after finishing my homework, I read a novel instead of reading English books as my parents expected. At first, it seemed exciting because I could do everything I wanted. But the happy times did not last long. On the fifth evening, while I was doing my homework, the lights in my house went out suddenly. I was really afraid, I went downstairs and found the whole electric system had broken down. At first, I wanted to call my parents in Beijing. But later, I thought I was not a child any more and should learn to deal with the problems myself. So I phoned the electric company and they told me the system will be repaired in an hour. Luckily, my neighbour found the problem and invited me to come to his home and waited for the electricity. Thanks to his help, I didn’t need to stay at home alone without electricity. When my parents came back, I told them everything that had happened in that week and showed them how brave I was for being alone at home. They were really proud of me for my independence.16.C 17.B 18.A【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了尼斯狂欢节这一节假日活动。16.细节理解题。根据“For about two weeks”可知,尼斯狂欢节持续大约两周,14天。故选C。17.推理判断题。根据“People come to the Nice Carnival from all over the world to join in the fun and celebrate with the locals.”可推知,尼斯狂欢季欢迎来自世界各地的游客。故选B。18.细节理解题。根据“Home/Culture/Festivals/Nice Carnival”可知,可以在www. culture/网站找到信息。故选A。19.C 20.A 21.C 22.B【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了彩色噪声和彩色噪声对人们睡眠的好处。19.细节理解题。根据“So why do some people say that they really sleep better with some coloured noise ”可知,如果人们习惯了棕色噪音,他们可能会睡得更好。故选C。20.推理判断题。根据“Coloured noise includes different kinds of frequencies...For example, violet noise has stronger intensity at higher frequencies. Brown noise produces deeper sounds such as heavy rainfall, because it shows stronger intensity at lower frequencies. White noise has the same intensity across all frequencies. One example of white noise is the noise made by fans. Pink noise is like white noise but has stronger intensity at lower frequencies.”可知,彩色噪声包含广泛的频率范围,紫色噪声在较高频率下具有更强的强度。棕色噪音会产生更深的声音,如大雨,因为它在较低的频率下显示出更强的强度。白噪声在所有频率上具有相同的强度。白噪音的一个例子是风扇发出的噪音。粉红噪声类似于白噪声,但在较低频率下强度更强。选项A符合题意。故选A。21.细节理解题。根据“There are reasons for that, One is about sound masking (声音隐蔽), and it shows that white noise masks other noise, leading to better sleep. Another reason is self-conditioning (自我调节).”可知,彩色噪声让人们睡得更好是因为声音隐蔽和自我调节。故选C。22.最佳标题题。本文主要介绍了彩色噪声和彩色噪声对人们睡眠的好处。结合最后一段“Every coloured noise has its benefits. It is your personal choice to decide which coloured noise is the best for you to get a good sleep!”可知,本文最佳标题是《彩色噪音:睡眠的好帮手》。故选B。23.C 24.D 25.B 26.A【导语】本文主要介绍了芬兰的地理位置、城市、景点、食物、活动等。23.细节理解题。根据第三段“In the northern part of Finland, lies Lapland”以及“Poronkaristys, the most typical food in Lapland, is a traditional dish with some meat and potatoes.”可知,波罗卡里斯蒂斯是芬兰北部城市拉普兰的典型当地食物。故选C。24.细节理解题。根据第四段“And they can spend a lot of time having fun in a sauna (桑拿浴), which is many nature lovers’ favourite.”可知,许多自然爱好者最喜欢的是桑拿。故选D。25.篇章结构题。第一段介绍总述芬兰的整体概况,第二段、第三段分别介绍了首都赫尔辛基、拉普兰城市的特色;第四段介绍了芬兰的自然景点;最后一段总结,故选B。26.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了芬兰的地理位置、城市、景点、食物、活动等。主要是吸引更多人去参观芬兰。故选A。27.A 28.B 29.D 30.C【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了萨曼莎从小时候拥有梦想到实现梦想的过程。27.推理判断题。根据“In order not to forget her big plan to be the very best, she even had her mum help her hang the word DREAM up in her room.”可知,此句为该段中心句,与萨曼莎努力实现梦想有关。选项A“于是,萨曼莎练习着,梦想着。”符合语境。故选A。28.推理判断题。根据“‘I’m going to be an Olympian!’ she shouted.”可知,萨曼莎确定了自己要成为奥运会选手的梦想,很开心;根据“‘I’m so mad I didn’t win.’ Samantha cried.”可知,萨曼莎没能成为奥运会选手,她很沮丧;根据根据“We don’t love you for you win. We love you because you are Samantha”和“Samantha kept practicing and dreaming.”可知,听了妈妈的话,萨曼莎重拾信心,继续练习;根据“‘Dream BIG!’ Samantha cheered on her teammates. ‘You can achieve everything if you set your mind to’”可知,虽然自己脚踝伤了,但她想起妈妈的话,平静下来,鼓励队友。故选B。29.细节理解题。文章是按照事情发展的顺序介绍的。根据第二段“Of course, her favorite part was the gymnastics competition. It was right then and there that Samantha had a dream. ‘I’m going to be an Olympian!’ she shouted.”可知,萨曼莎决定成为体操奥运选手;根据第七段“Four years later, when it was time to get her big chance as an Olympian, Samantha made a couple of mistakes.”可知,萨曼莎没能成为奥运会选手;根据第十二段“Samantha hurt her ankle before the competition!”可知,萨曼莎伤了脚踝;根据最后一段“Samantha cheered on her teammates. ‘You can achieve everything if you set your mind to.’”可知,萨曼莎鼓励队友。故顺序为d-b-a-c。故选D。30.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了萨曼莎从小就有个要成为奥运会选手的大梦想,并一步步努力的事情。选项C“小女孩,大梦想”符合文章标题。故选C。31.D 32.A 33.E 34.B 35.I often play basketball with my friends. (言之有理即可)【导语】本文是一篇记叙文,主要给出了如何战胜低落的情绪的建议。31.根据“When you have a conversation with your friends, they can understand how you feel.”可知,此处建议和朋友聊天,选项D“为什么不和你的朋友聊聊悲伤呢?”符合语境。故选D。32.根据“That’s OK, but at least let yourself walk to a place that is beautiful or a place that brings you some peace.”可知,建议走出家门,选项A“不要一直待在家里。”符合语境。故选A。33.根据“Interesting things can cheer you up quickly.”可知,建议做有趣的事情,选项E“看有趣的电影是帮助你的好方法。”符合语境。故选E。34.根据“But when you smile or laugh, there will be chemicals (化学物质) in your head that make you want to smile more and make you feel better.”可知,建议我们要多微笑,选项B“记得告诉自己要多微笑。”符合语境。故选B。35.言之有理即可。根据自己的实际情况来说,比说和朋友们一起打篮球。故填I often play basketball with my friends.36.A 37.B 38.B 39.D 40.C 41.C 42.B 43.A 44.D 45.A 46.D 47.C 48.B 49.A 50.C【导语】本文是一篇记叙文。主要讲了苏菲刚学会编织,技术还不太好,她想织一件毛衣送给莉娜当生日礼物。莉娜不想打击她,也不想穿丑衣服,便让苏菲编织一个钱包,苏菲最后织了一个蓝色的钱包当礼物。这篇文章体现了两个人的友情。36.句意:酷!它是什么?What什么;How怎样;When何时;Where何地。 根据回答“A bookmark”可知,此处莉娜问“它是什么?”,故选A。37.句意:很难想象这么厚的一块怎么能放在书里。under在……下面;in在……里面;near在……附近;on在……上面。 根据上文和“It’s quite hard to imagine how such a thick piece...a book.”可知,这句话里的It指的是书签,书签是夹在书里面的。故选B。38.句意:苏菲刚刚学会编织,所以她的作品并不总是完美的,有些甚至看起来很奇怪。new新的;perfect完美的;expensive贵的;soft软的。根据“and some of them even looked strange. ” 可知,苏菲编织的作品有些甚至很奇怪,所以她的作品不总是完美的。故选B。39.句意:莉娜认为它们会留在盒子里,孩子永远不会戴它们。make制作;have有;refuse拒绝;wear穿着。根据“Lina remembered the funny and too large shoes Sophie made for her baby cousin.”和“Lina thought they would remain in the box and the baby would never...”可知,苏菲送给孩子们的编织鞋很大很滑稽,所以莉娜认为孩子们永远不会穿它们。故选D。 40.句意:现在,索菲拿着一大袋毛线,请莉娜挑一种颜色。pay for支付;put on穿上;pick up挑选;give up放弃。 根据“Choose a colour ”可知,苏菲让莉娜挑个颜色,故选C。41.句意:莉娜惊讶地重复了一遍,不知道索菲将做什么。believing相信;knowing知道;wondering疑惑;forgetting忘记。根据“ Lina repeated in surprise” 可知,莉娜觉得很惊讶,因为她不知道苏菲为什么让自己挑一种颜色,所以她疑惑。故选C。42.句意:我要给你织一件毛衣作为生日礼物。scarf围巾;sweater毛衣;wallet钱包;bookmark书签。根据下文“Sophie, I don’t really want a sweater.”可知,苏菲想要给莉娜织一件毛衣当生日礼物,故选B。43.句意:想到盒子里的鞋子,莉娜感到很难过。sorry对不起;angry生气的;excited兴奋的;careless粗心的。根据上文“ Lina thought they would remain in the box and the baby would never wear them.”可知,苏菲之前送给孩子们的鞋可能永远不被穿上,莉娜认为辜负了苏菲的心意,所以觉得抱歉。故选A。44.句意:一想到苏菲花那么多时间在她永远不会穿的衣服上,她的心都碎了。ever曾经;always总是;often经常;never从不。根据上文和“Thinking of the shoes in the box”可知,苏菲的编织技术有待改进,编织出来的作品不好看。所以莉娜对苏菲织的毛衣也没信心,她认为自己永远不会穿苏菲织的毛衣。故选D。 45.句意:但是太麻烦了。trouble麻烦;luck幸运;sense感知;money钱。根据苏菲的回答“It doesn’t matter.” 可知,莉娜认为让苏菲织毛衣太麻烦她了。故选A。46.句意:没关系,因为你是我最好的朋友。but但是;or或者;so所以;because因为。 根据“ It doesn’t matter.”可知,苏菲不觉得麻烦,因为莉娜是她最好的朋友。故选D。47.句意:莉娜深吸了一口气,决定说实话。wise明智的;humorous幽默的;honest诚实的;proud骄傲的。根据“Sophie, I don’t really want a sweater.”可知,莉娜决定诚实地说出自己的想法。故选C。 48.句意:苏菲为自己能做出莉娜会喜欢的生日礼物而感到自豪。protect保护;create创造;follow跟随;divide分开。 根据“I could try!” 可知,苏菲决定为莉娜织一个钱包,她为自己能创作出莉娜喜欢的东西感到骄傲。故选B。49.句意:当索菲兴奋地开始编织蓝色钱包时,莉娜心里暖暖的。blue蓝色的;yellow黄色的;red红色的;brown棕色的。根据“How about blue That’s your favourite.”可知,莉娜最喜欢的颜色是蓝色,推测苏菲会给她织一个蓝色钱包。故选A。50.句意:后来,她收到了一份礼物,这让她想起了她最好的朋友对她的爱。lesson课;support支持;love爱;help帮助。根据“Lina felt warm in heart. Later, she got a present that reminded her of her best friend’s efforts”可知,苏菲的礼物令莉娜很温暖,因为礼物代表着苏菲对她的爱。故选C。51.will 52.broke 53.Instead 54.at least 55.more powerful【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了上周一名学生在学校举行的运动会中摔断了腿后,还坚持完成比赛的事情。51.句意:它是如此令人兴奋,以至于任何参加它的人都表现出强烈的意愿。根据“It was so exciting that anyone who took part in it showed a strong…”,结合备选词可知,此处指强烈的意愿,will“意愿”符合语境,结合空格前“a”可知,此处应该填入单数形式will。故填will。52.句意:参加1,500米赛跑的彼得突然摔倒,摔断了腿。根据空格后“his leg”,结合备选词可知,此处指的是摔断了腿,break“打破,摔断”符合语境。根据语境可知,时态为一般过去时,所以此处应该填入break的过去式broke,作谓语。故填broke。53.句意:相反,他站起来继续跑。根据前文“But he didn’t stop.”,结合备选词可知,此处应该填入instead“相反”,位于句首,首字母要大写。故填Instead。54.句意:虽然他没有获得第一名,但至少我们从他身上学到了一些东西。根据“Although he didn’t get first place,…we learnt something from him.”,结合备选词可知,此处应该表达虽然他没有获得第一名,但至少我们从他身上学到了一些东西。at least“至少”符合语境。故填at least。55.句意:这就是为什么英雄通常比我们强大。根据“That’s why heroes are usually…than us.”可知,此处应该填入形容词比较级作表语,powerful“强大的”符合语境,其比较级形式为more powerful。故填more powerful。56.twentieth/20th 57.discussed 58.subject/topic 59.presented 60.off 61.opinion/view/opinions/views 62.whatever 63.courage 64.general 65.control【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者和同学们的元旦迎新计划。56.句意:12月20日,同们学在教室里见面了。此处表示12月20号,所以要用序数词,故填twentieth/20th。57.句意:关于如何庆祝即将到来的新年,我们谈论了很多。discuss讨论;根据“met”可知时态为一般过去时,此处要用discuss的过去式,故填discussed。58.句意:我们主要谈论的主题是新年的成长。subject/topic主题,可数名词;根据“the”和“growing up for the new year”可知,只有一个讨论话题,故填subject/topic。59.句意:根据我们老师的说法,谁有最好的主意,谁就可以被颁发一份奖品。present颁发;根据“could be”可知这句话是被动语态,此处用be done结构。故填presented。60.句意:一些人说他们会放烟花,因为他们会在元旦放一天假,而另一些人则更喜欢家庭聚餐。one day off休息一天;此处表示元旦放一天假期,故填off。61.句意:然后我展示了我的想法。opinion看法;view观点。空格处填写单复数名词都符合语意。故填opinion/view/opinions/views。62.句意:我说,无论我们做了什么,最重要的是和我们所爱的人在一起。whatever无论如何;用于引导让步状语从句。故填whatever。63.句意:认识到我们的弱点并制定改进计划确实需要勇气。courage勇气,不可数名词;take courage to do sth.鼓起勇气做某事。故填courage。64.句意:总的来说,我们都希望来年会更好。general整体的;in general总的来说。故填general。65.句意:我们会更好地控制我们的时间来实现我们的目标。control控制,操作。情态动词would后用动词原形,故填control。66.in 67.making 68.surprising 69.and 70.how/that 71.teachers 72.are loved/have been loved 73.has become 74.quickly 75.an【导语】本文介绍了最受欢迎的网红之一李子柒的网络回归。66.句意:2016年,她开始在新浪微博上发布短视频。根据空格后的“2016”可知,指在2016年,此处应用时间介词in。故填in。67.句意:它们讲述的是乡村生活、传统烹饪技巧和文化习俗,比如制作墨水。根据“such as...ink”可知,此处在列举李子柒的视频内容,such as后应使用名词性词汇或短语,故应使用动词make“制作”的动名词形式making。故填making.68.句意:2024年11月12日,李出人意料地复出。根据“a...comeback”可知,此处应使用形容词来修饰名词comeback;comeback“回归”,表示事件,应使用surprising修饰。故填surprising。69.句意:她重新开始在网上发布两个新视频,吸引了国内外的许多人。根据“attracting lots of people from home...abroad”可知,这里考查固定搭配“from home and abroad”,意为“来自国内外”。故填and。70.句意:她的一个视频展示了(她是如何)为她的奶奶把一个旧衣橱变成一个新的。根据“One of her videos showed...she changed an old wardrobe into a new one for her grandma.”句子结构分析可知,此处为宾语从句,表达“(如何)为她的奶奶把一个旧衣橱变成一个新的”,引导词how或that均符合题意。故填how/that。71.句意:她从中国一些著名的老师那里学到了技巧。根据“some famous...”可知,本空应填可数名词复数。teacher“老师”,名词,其复数形式为teachers。故填teachers。72.句意:她的视频现在互联网上受到数百万人的喜爱。根据“Her videos...by millions of people”可知,复数主语Her videos与谓语动词love之间存在被动关系,再由本句时间状语“now”及语境可知,本句应使用一般现在时或现在完成的被动语态形式,即“are loved”或“have been loved”。故填are loved/have been loved。73.句意:李的回归已经成为网上最热门的话题。根据句中的副词already“已经”可知,本句应使用现在完成时结构“have/has done”;结合本句的单数主语Li’s return“李的回归”,可知本句的助动词应为has。故填has become。74.句意:她的粉丝数量迅速攀升至新浪微博的2667万,抖音的5015万。根据“And her number of followers...climbed up to more than 26.67 million on Sina Weibo and 50.15 million on Douyin.”可知,本句指李的粉丝量增长速度非常快,根据空格后的动词词组climbed up to“爬到”可知,空格处应使用副词来修饰;quick“快速的”,形容词,其副词形式为quickly。故填quickly。75.句意:许多人在网上支持她,说看到她再次发布视频真是太棒了。根据“saying it was such...amazing thing”可知,空格处缺少冠词修饰空格后的单数名词词组“amazing thing”,表示泛指,因amazing“了不起的”以元音音素开头,故用“an”。本空符合“such a/an adj. +n”结构,意为“如此一个……”。故填an。76.参考范文范文Good afternoon, our dear teachers and students from beautiful Italy! Welcome to our school!Today I’m more than happy to be here to give a speech about learning experience sharing. Firstly, you need a good study plan which tells what to do clearly and makes full use of time. Secondly, I have benefited a lot from studying with a group. In a group, you can practise speaking, listening and writing skills with others. Besides, take notes in class so that you can review them later. What’s more, guess the meanings of difficult Chinese characters from the context instead of using a dictionary immediately. It will be helpful to improve your reading ability. Good learning habits make you a good learner.Thanks for listening. Wish you all a nice day!范文Good afternoon, our dear teachers and students from beautiful Italy! Welcome to our school!Today I’m more than happy to be here to give a speech about reading experience sharing. I strongly recommend books by some great writers in China, such as Lu Xun and Lao She. Their works will help us better understand the society in different time periods. Secondly, books with beautiful language can undoubtedly improve your writing. Besides, consider your own interests when choosing books. It’ll make the reading experience more enjoyable. On the other hand, I prefer paper books than e-books. A real book allows me to feel the weight of the pages and the smell of paper. Read more books, and you’ll gain more wisdom.Thanks for listening. Wish you all a nice day!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,为演讲稿;②时态:时态以“一般现在时”为主;③提示:注意从两个演讲主题中选择一个,根据表格提示信息写一篇英文演讲稿,注意发言稿需涵盖表中所有要点。[写作步骤]第一步,分享学习方法;第二步,分享如何处理难字的方法;第三步,再次表达感谢。[亮点词汇]①make full use of充分利用②benefit a lot from从……受益③take notes记笔记④instead of而不是[高分句型]①Firstly, you need a good study plan which tells what to do clearly and makes full use of time.(定语从句)②Besides, take notes in class so that you can review them later. (目的状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省温州市2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题.docx