资源简介 浙江省金华市2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:110分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.How does the man go to work now A.By bus. B.By car. C.On foot.2.How might Lisa feel at the moment A.Hungry. B.Sleepy. C.Nervous.3.When does the museum open on Sundays A.At 9:30. B.At 10:00. C.At 10:30.4.How will they go to Shanghai A.By air. B.By car. C.By train.5.What does the woman mean A.It’s not a good idea to buy a new car.B.There’s no place to park in the neighborhood.C.The bank can help the man park his car.听下面一段较长对话, 回答小题。6.What do you think of Sam A.Shy. B.Hard-working. C.Careless.7.Where may Sam find his watch A.In the study. B.In the living room. C.On his way to school.听下面一段较长对话,回答小题。8.What is the woman’s dream A.To be an actress. B.To be a writer. C.To be a doctor.9.Why did the man change his dream A.Because he likes reading books.B.Because writing makes him happy.C.Because he works for a newspaper.10.What will the man probably do next month A.Visit a primary school. B.Give a talk about dreams. C.Take part in a writing competition.11.Where does Jessica come from A.England. B.America. C.France.12.When did she start practicing kung fu A.At the age of 4. B.At the age of7. C.At the age of9.13.What made Jessica interested in kung fu A.A story. B.A movie. C.A song.14.How long does a kung fu lesson last A.For 1 hour. B.For 2 hours. C.For 3 hours.15.What do we know about Jessica A.She gives up kung fu.B.She has been to China before.C.She is interested in Chinese culture阅读理解(满分30分)AQuite a lot of the stories have deep meanings, let’s have a look at the following famous stories and get lessons from them.The Ant and the Grasshopper One summer day, an ant was very busy collecting seeds. A grasshopper was watching her. “Why are you working so hard ” he asked, “It’s such a beautiful day. Come and listen to my song.” But the ant kept working. Soon it was winter and the ground was covered with snow. The grasshopper was extremely cold and hungry. He went to the ant’s house to beg for something to eat but was refused. Finally, he died of hunger and cold.The Lion and the Mouse A lion was taking a nap when the mouse ran over him. The lion caught the mouse easily. “Oh, please be kind. Let me go!” begged the mouse, “One day. I will help you.” The lion thought that the idea was very funny, so he let the mouse go. A few months later, some hunters trapped the lion and tied him to the tree. The mouse ran over to help. He set the lion free by cutting the rope with its teeth.The Boy and the Wolf One day a boy was taking care of some sheep. He was totally bored, so he yelled, “Help! There’s a wolf attacking the sheep.” All the people in the village ran over quickly. When they saw the boy laughing, they were very angry. A few days later, the boy was again watching the sheep. A wolf did come. It attacked the sheep. “Help!” cried the boy, “There’s a wolf. I’m telling the truth this time!” But the villagers did not believe him and the wolf killed all the sheep.16.What’s the writer’s purpose of sharing the above stories A.To help develop some abilities. B.To show some facts of some stories.C.To help learn some important lessons. D.To introduce some famous cartoon characters.17.Which of the following statement is TRUE according to the passage A.The ant prepared food from autumn.B.The boy fooled the villagers just for fun.C.The wolf ate up the boy and all the sheep at last.D.The lion set the mouse free because he totally believed him.18.What can we learn from The Lion and the Mouse A.Many hands make light work. B.Helping others is helping ourselves.C.God helps those who help themselves. D.All work and no play makes Jack a dull boy.BIt makes our fingers look ugly. It’s dirty. It could hurt a lot. But many people just can’t stop doing it: biting their nails.Up to 45 percent of teenagers in the UK bite their nails, the BBC reported. Some people bite a nail not because it’s too long, but because they are driving, feeling stressed out, or just have nothing else to do.In 2013, the American Psychiatric Association identified nail biting as a symptom (症状) of obsessive-compulsive disorder (OCD). People with this disorder may wash their hands too many times or have to line up their shoes in a certain way.Although nail biting has some things in common with other symptoms of OCD, it is different from other OCD behaviors in at least one way.“In OCD, the behavior is really unwanted,” said psychiatrist Carol Mathews. People with OCD don’t want to wash their hands over and over again. There is no fun in it. They just fear that if they aren’t busy doing something, something bad might happen to them.But nail biters enjoy this activity. “It’s rewarding. When you get the right nail, it feels good,” said Mathews. Therefore some people argue that most nail biters do not have any kind of serious mental illness.However, it’s still a bad habit. So what can we do to stop it Since most people bite nails as a way of relieving (缓解) stress, finding another way to relieve that stress could be useful, suggested Rochelle Torgerson, a doctor at the Mayo Clinic in the US. For example, some people might play with a pen instead.Nail biters feel the urge (刺激, 冲动) to bite if they find a small imperfect part of the nail, said Mathews. So always keep your nails in good shape.19.Which of the following behaviors is a symptom of OCD A.Keeping your nails in good shape. B.Cutting nails to make them short.C.Lining things up in a certain way. D.Washing your hands before each meal.20.What does the writer try to tell us in Paragraphs 4-6 A.The common behaviors people with OCD often show.B.Nail-biters don’t have any kind of serious mental illness.C.People with OCD enjoy doing things over and over again.D.The difference between nail-biting and other OCD behaviors.21.Which suggestion for how to stop nail-biting is mentioned in the passage A.Keep your nails in good shape. B.Giving up nail-biting and work hard.C.Find another way to release your stress. D.Biting your nails instead of playing with a pen.22.What is the best title of this passage A.How to stop biting nails B.Biting could be worryingC.The cause of nail biting D.Keep your nails in good shapeC①The weather is getting warm. You decide to get a haircut. Some of your hair is cut and cleared away, but your hair’s story doesn’t end there after the haircut.②Have you ever considered using your old hair after it has been cut Some farmers actually do this! What grows from it Not wigs (假发), but larger and more delicious plants. Hair owns a lot of nitrogen (氮), which is good for plant growth. When hair is put into the soil (土壤), it breaks down over time, slowly gives off nitrogen. This can help flowers and vegetables grow a bit quicker.③If you’re wearing a wool sweater, you’re actually wearing a sheep’s haircut. Sheep have soft, curly fur known as wool. The curls create pockets of air that hold in heat, keeping the sheep warm. Farmers cut off sheep’s wool in summer so they don’t get too hot. We use this hair to make warm clothes, socks, and hats. Wool can even take in rain without feeling wet. Wool also doesn’t catch fire easily.④What does your hair say about you Even years after it’s been cut, hair can tell surprising secrets. Since hair is made from old skin parts, it holds traces (微量) of chemicals that are in the body when the hair grows. When people are kept in the situation of harmful chemicals, these traces stay in the hair long after they’ve left the body. Testing hair can help doctors know if there are dangerous chemicals in the food and water. Hair can also tell us whose hair it is, which can help policemen punish people who break laws.⑤Hair does a lot for us. It keeps us warm and cool, helps farmers, uncovers secrets, and offers endless styling choices. But one thing is certain. Hair isn’t just for wigs anymore.23.In which part of a magazine can we probably read this passage A.History. B.Fashion. C.Science. D.Health.24.How does hair help plants to grow A.It provides nitrogen.B.It breaks down soil.C.It takes in rainwater. D.It never catches fire.25.What’s the main idea of Paragraph 4 A.Hair helps keep warm.B.Hair testing is important.C.Hair can tell secrets. D.Hair helps solve crimes.26.How is the passage organized (P: Paragraph)A.B. C. D.DOn my first round-the-world trip in 2006, I planned everything out before the trip. I knew where I was going, staying for how long and how I would get there. And then half-way I ditched the plan and went with the flow (随大流). Over the years, how I plan my travel has changed. Now I am a last-minute planner and plan.Traveling without a plan gives you great flexibility (灵活性). Since nothing is booked far before the trip, you can turn to something different when you change your mind or something better comes along. I changed my plans to meet a friend on an island in Thailand and stayed for a month. I wouldn’t have had that experience if I had kept to my plan.However, most new travelers are the opposite: They over-plan their trips. They make plans for every day, sometimes even for every hour. Two days here, three hours there. I understand why people do that. When time is short, you want to see as much as possible. You don’t want to waste a single second.But in travel, less is more. Spending more time in one place allows you to get a better feeling for the rhythm (节奏) of life. You can visit in a relaxing way, and spend your time on the happy accidents of travel.When I first made my travel plan, I tried to include everything in it. Then I realized it was hard to make it come true, and changed my plan. I came up with a list of just one or two things I want to see each day. It’s an important lesson to learn. I think the best trip plan is to work out the general path you want to take, and let your travels begin from there. This way you will never be locked into a certain place if your feelings change.27.What does the underlined word “ditched” in Paragraph 1 mean A.Prepared. B.Discussed. C.Gave up. D.Thought about.28.Which of the following is true according to the text A.The writer lives an easy but poor life. B.The writer enjoys traveling a lot.C.The writer thinks planning less is helpless. D.The writer prefers to follow others when traveling.29.What does the writer suggest about traveling A.Hitting the road with simple plans. B.Being a last-minute planner.C.Speeding up the travelling rhythm. D.Keeping to the first trip plan.30.What is the best title for the text A.How to Plan the 1st Round-the-world Trip B.Why It Is Great to Travel Without a PlanC.How to Spend Time and Money on the Trip D.Why I Change Plans While Travelling三、任务型阅读(满分10分)阅读下面材料,从方框中选择正确的选项补全短文(有一项多余),将其序号填入1~4题,并回答5题。My family has always had family dinners, as far as I can remember. Every Sunday, my mother would prepare a lot of food. 31 We would wait for more family members to come before eating together at the table, my grandma’s dinner table.32 But now I find it’s fantastic to get together as a family to talk about something after a long week of school and work. Every time I sit at the dinner table, my grandma’s dinner table, 33 It’s a love that feels so good. For me, dinner is not just a meal, but a chance to reconnect with each other.I finally realize the true meaning of this tradition. 34 It’s about family, a group of people who care about each other. All the memories around my grandma’s dinner table will last forever.Now, I’m always expecting Sunday to arrive.A.My mother is really a traditional woman. B.I used to feel that was a silly little tradition. C. It’s not about the dinners or activities. D.And then bring it to my grandma’s house. E. I look around and find so many people who truly love me.Do you think the dinner table is warm Why or Why not (答案不超过15个单词)35四、完形填空(满分15分)One day my wife wanted me to take another woman out to dinner and a movie. The other woman my wife wanted me to visit was my 36 , who has been living alone for 19 years after my father died, but the demands of my work and my three children had made it 37 to visit her often.Mom was surprised and worried when I called and 38 the two of us go out for dinner and a movie. She was afraid that 39 terrible happened to me. “I thought it would be nice to spend some time 40 you. Just the two of us.” I said. “I would like that a lot.” she said.We went to a 41 , although not classical, was very nice and comfortable. My mother took 42 arm as if she were the First Lady. Since she couldn’t see 43 , I had to read the menu. “It was I who used to have to read the 44 when you were small.” she said. “Then it’s time that you relax and let me 45 the favor.” I answered. We had a nice talk over dinner. We talked for so long that we missed the 46 . “I will go out with you again.” my mother said as I dropped her off, “But only if you let me 47 dinner next time.” I agreed. My eyes got 48 as she left. Life is short. Sometimes we are busy with the things we think important. But what should we 49 most and who should we pay the most attention to Now, I have the 50 . It’s my family.36.A.aunt B.mother C.sister D.daughter37.A.important B.meaningful C.impossible D.necessary38.A.let B.had C.made D.suggested39.A.nothing B.anything C.something D.everything40.A.on B.to C.for D.with41.A.hotel B.cinema C.theater D.restaurant42.A.my B.her C.his D.their43.A.closely B.clearly C.quickly D.smoothly44.A.menu B.book C.sign D.order45.A.send B.give C.pass D.return46.A.play B.dinner C.movie D.concert47.A.pay for B.pay back C.give back D.shop for48.A.wet B.wide C.large D.closed49.A.need B.value C.discuss D.consider50.A.way B.key C.answer D.result五、选词填空(满分5分)用方框中所给词语的适当形式填空,每词限用一次。also show nature much be good forLaughter is good for you, and that’s no joke! A good laugh helps you right away. When you laugh, changes happen in your body. For example, you take in 51 air than usual, which 52 your heart. A good laugh increases your heart rate. When you laugh, your brain also releases (释放) chemicals that make you feel happy. Laughing can also make you feel relaxed for up to 45 minutes.Laughter can 53 reduce pain. You probably don’t want to chuckle (偷笑) when you’re hurt, but laughter helps the body make its own 54 medicine. Laughing is also great exercise! Research 55 that laughing 100 times is as good as riding a bike for 15 minutes.So why don’t you try laughing out loud every day 六、短文填空(满分20分)根据短文内容和所给中文提示,在空白处写出单词的正确形式。每空限填一词。Here, I’d love to recommend one of my favourite books—You May Already Be a Winner, which is a long novel 56 (写) by Anne Dee Ellis.The book is about a girl called Olivia Hales, who writes out the story in her opinion. Olivia has a plan to win a million dollars so that she has the 57 (能力) to look after her five-year-old sister Berkeley and her mum LeAnne. 58 (自从) the start, her dad has been away and never returned. Olivia 59 (继续) to send emails to him. But she is uncertain if he 60 (事实上) receives the emails. Olivia meets a boy called Bart, who washes the 61 (盘;碟) at the school café. But they don’t make friends in the end.Everything becomes much 62 (更坏的) when her mum works late to make money for a living. Meanwhile, Berkeley is kicked out of the day care centre they can afford. After 63 (讨论) with her mum, Olivia decides to take Berkeley to her school and hide her in a closet(储藏室). Although the situation seems 64 (无望的), Olivia never thinks of giving up.The cover of the book is bright and eye-catching, which is 65 (可能) why I picked it. Overall, I recommend this book to you all because it’s unique and interesting!阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。Once there was a relative who offered a man and his three sons two baskets of peaches. One basket of peaches were just ripe (成熟) while the other were already overripe and would go 66 (bad) at once.The father asked, “Which way of eating can avoid 67 (waste) a peach ”The eldest son said, “ 68 (certain), we should eat those overripe, for they can’t 69 (keep) for three days.”“But after you eat up those, the peaches in the other basket will go bad!”, the father was not satisfied 70 the eldest son’s advice.The second son thought for a while and said, “We should eat the peaches just ripe. Choose the good 71 (one)!”“If so, won’t the overripe peaches be wasted Don’t you think it is 72 shame ”The father turned to the youngest son, “ 73 a good idea do you have ”“I feel,” thinking for a while, the youngest son said, “We’d better mix them together, give some of them to the 74 (neighbor), and let them help us eat, so that we won’t waste a peach at all.”Hearing this, the father 75 (nod) and said with a smile, “OK. It is really a good way. Then let’s do it in your way.”七、书面表达(满分15分)76.假设你是李华,你校英语校刊Teens Junior发起“运动小达人” (the Sports Talent) 的评选活动。请你阅读以下评选要求,结合自身经历,用英语写一封邮件自我推荐。The Sports TalentWe are looking for the Sports Talent in our school. Would you like to be one of them Please tell us how you exercise. Who do you take exercise with What benefits (good points) has exercise brought you Who’s your sports hero What’s your exercise plan for the future Welcome to join us!1.短文须包括表格内的所有要点,并适当发挥;2.词数:100左右;Dear Sir/ Madam,I’m Li Hua, a middle school student who shows great interest in sports._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Looking forward to your reply.Yours,Li Hua/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】W: How often do you take buses M: Every day. I used to drive to work, but now the bus is my first choice.2.B【原文】M: Lisa, would you like a cup of coffee to help you stay awake W: Oh, I need three.3.B【原文】M: Allen, do you know what time the museum opens W: It opens at 9:30 on weekdays, and 10:00 at weekends.4.A【原文】M: Here are the tickets. We’ll leave for Shanghai tomorrow morning.W: Good. Let’s meet at the airport.5.B【原文】M: I bought a new car last week. Is there a place to park in this neighborhood W: No, but there’s a car park around the bank. It may help.6.C 7.A【原文】M: Mum, I fail to find my new watch. What bad luck!W: Oh, Sam. You’re always forgetting things. Did you drop it on the way to school M: Impossible. I didn’t wear it this morning.W: Let’s check in the living room first.M: I didn’t find it there. Oh, I remember. Yesterday, I did my homework with my watch on, in the study.W: That’s it! Go there quickly. I’m sure you’ll find it.8.A 9.B 10.C【原文】M: I’m reading a book about dreams these days. What do you want to be in the future W: I want to be an actress. What about you M: I wanted to be a doctor when I was at primary school, but now I want to be a writer.W: Why M: I find writing really makes me happy.W: Sounds good, but it is not easy to become a writer.M: I’ve tried and some of my writings have come out in the local newspaper.W: Cool! I hear there will be a writing competition next month.M: Good news! Another chance for me.11.B 12.A 13.B 14.B 15.C【原文】 My name is Jessica and I come from New York. I am only nine years old, but I have practiced Chinese kung fu since five years ago. I began to get interested in kung fu after watching a Chinese action movie. Then I decided to learn it. I take a two-hour kung fu lesson after school every day. I often feel tired after the lesson but I’ve never thought of giving up. My parents give me a lot of support. Now many people call me “Kung Fu Master”. I feel so proud of myself because I’m fit and strong and I have the ability to protect myself if I am in danger. I have also learned more about Chinese culture and dreamed of paying a visit to China.16.C 17.B 18.B【导语】本文是记叙文。文章主要讲述了《蚂蚁和蚱蜢》、《狮子和老鼠》和《男孩和狼》三个故事,旨在让读者从这些故事中汲取重要教训。16.细节理解题。根据“Quite a lot of the stories have deep meanings, let’s have a look at the following famous stories and get lessons them.”可知很多故事有深刻含义,让我们看故事并从中获得教训。所以作者分享这些故事的目的是帮助读者学习一些重要的教训。故选C。17.细节理解题。根据“The Boy and the Wolf”中“He was totally bored, so he yelled, ‘Help! There’s a wolf attacking the sheep.’ ”可知男孩因为无聊而大喊狼来了,也就是为了好玩愚弄村民。故选B。18.推理判断题。在《狮子和老鼠》的故事里,狮子放了老鼠,后来老鼠又救了狮子,说明帮助别人就是帮助自己。故选B。19.C 20.D 21.C 22.A【导语】本文主要介绍了人们喜欢咬指甲的原因,以及咬指甲是一种不好的习惯,需要改正。19.细节理解题。根据“People with this disorder may wash their hands too many times or have to line up their shoes in a certain way.”可知,强迫症患者可能会洗手太多次,或者不得不以某种方式排列鞋子。故选C。20.主旨大意题。第四段说明咬指甲和别的强迫症表现至少有一点不同,第五段和第六段具体分析怎么不同。故选D。21.细节理解题。根据“Since most people bite nails as a way of relieving stress, finding another way to relieve that stress could be useful”可知,医生建议找到另一种缓解压力的办法。故选C。22.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了人们喜欢咬指甲的原因,以及咬指甲是一种不好的习惯,需要改正。选项A“如何停止咬指甲”可作为最佳标题。故选A。23.C 24.A 25.C 26.A【导语】本文主要介绍了头发的多种用途和价值。23.推理判断题。本文主要介绍了头发的多种用途和价值,故文章可能出现在杂志的“科学”部分。故选C。24.细节理解题。根据“Hair owns a lot of nitrogen (氮), which is good for plant growth”可知头发含有大量的氮,有利于植物生长。故选A。25.主旨大意题。根据“What does your hair say about you Even years after it’s been cut, hair can tell surprising secrets.”以及本段内容可知,本段主要介绍了头发能告诉我们秘密。故选C。26.篇章结构题。通读全文可知,第一段提出主题,第二至第四段介绍了头发的不同功能;第五段总结。故文章结构是总分总。故选A。27.C 28.B 29.A 30.B【导语】本文介绍了作者根据自己的亲身经历总结出旅行不需要计划太周到,并说明没有太多计划带来的好处。 作者认为旅行的时候要放慢脚步,更好的感受生活的节奏。最后提出对旅行的建议。27.词义猜测题。根据“On my first round-the-world trip in 2006, I planned everything out before the trip.”以及“And then half-way I ditched the plan and went with the flow (随大流).”可知,此处应该是放弃了自己设计好的计划,因此ditched与gave up都是“放弃”的意思。故选C。28.细节理解题。根据“Over the years, how I plan my travel has changed. Now I am a last-minute planner and plan.”可知,作者旅行前没有做太多计划安排,喜欢自由旅行。故选B。29.推理判断题。根据“When I first made my travel plan, I tried to include everything in it. Then I realized it was hard to make it come true, and changed my plan. I came up with a list of just one or two things I want to see each day. It’s an important lesson to learn.”可以推出,作者的建议是制定一个简单的旅行计划。故选A。30.最佳标题题。根据“Traveling without a plan gives you great flexibility (灵活性). Since nothing is booked far before the trip, you can turn to something different when you change your mind or something better comes along.”可知,没有计划的旅行有很大的灵活性。因为在旅行前很久没有预订任何东西,所以当你改变主意或者有更好的东西出现时,你可以转向不同的东西。因此“为什么没有计划的旅行很棒”作为标题符合文意。故选B。31.D 32.B 33.E 34.C 35.Yes, I do. Because family reunion makes me feel warm and relaxed.【导语】本文作者介绍自己家每周日在奶奶家聚餐, 使作者觉得家庭温暖的故事。31.根据上文“Every Sunday, my mother would prepare a lot of food.” 和下文“We would wait for more family members to come before eating together at the table, my grandma’s dinner table.”可知,此处介绍妈妈准备好食物后带去奶奶家,等全家人一起吃。D选项“然后把食物带去我奶奶家。”符合语境。故选D。32.根据“But now I find it’s fantastic to get together as a family to talk about something after a long week of school and work.”可知,作者现在发现,在一周漫长的学习和工作之后,一家人聚在一起谈天说地是一件非常美妙的事情。说明此处介绍自己过去的想法。B选项“我过去觉得那是个愚蠢的小传统。”符合语境。故选B。33.根据上文“Every time I sit at the dinner table, my grandma’s dinner table”和下文“It’s a love that feels so good.”可知,当作者坐在餐桌旁等全家人一起吃饭时,那是一种爱意。E选项“我环顾四周,发现有许多人都是真正爱我的。”符合语境。故选E。34.根据下文“It’s about family, a group of people who care about each other.”可知,这是一个关于家庭的故事,是一群互相关心的人的故事。说明此处介绍这个传统的意义。C选项“这跟晚餐或活动无关。”符合语境。故选C。35.本题为开放题,答案不唯一,言之有理即可,如:我认为聚在一起吃晚餐很温暖。因为家人重聚使我觉得温暖和放松。故填Yes, I do. Because family reunion makes me feel warm and relaxed.36.B 37.C 38.D 39.C 40.D 41.D 42.A 43.B 44.A 45.D 46.C 47.A 48.A 49.B 50.C【导语】本文主要讲述作者在父亲去世后因工作和孩子很少看望独自生活19年的母亲。妻子提议后,作者打电话约母亲外出,两人相谈甚欢以至于错过电影,分别时母亲提出下次由她付钱,作者眼睛湿润。最后作者感慨生命短暂,意识到家人是最应重视的。36.句意:我妻子想让我去看望的另一个女人是我的母亲,在我父亲去世后她已经独自生活了19年,但是工作和三个孩子的需求使我们很少有时间去看望她。aunt阿姨;mother母亲;sister姐妹;daughter女儿。根据后文“Mom was surprised...”可知,妻子希望“我”去看望的另一个女人是母亲。故选B。37.句意:我妻子想让我去看望的另一个女人是我的母亲,在我父亲去世后她已经独自生活了19年,但是工作和三个孩子的需求使我们很少有时间去看望她。important重要的;meaningful有意义的;impossible不可能的;necessary必要的。根据“the demands of my work and my three children”可知,工作和三个孩子的需求使得我们经常去看望她变得不可能,“make it + 形容词 + to do sth.” 表示“做……是……的”。故选C。38.句意:当我打电话建议我们俩出去吃饭看电影时,妈妈既惊讶又担心。let让;had有(have的过去式);made制作(make的过去式);suggested建议(suggest的过去式)。根据“the two of us go out for dinner and a movie”可知,作者是向母亲提出建议。故选D。39.句意:她担心我发生了什么可怕的事情。nothing没有什么;anything任何事物(常用于否定句和疑问句);something某事;everything每件事物。根据前文内容可知,母亲对于儿子的突然邀约感到惊讶,担心发生了不好的事情,具有不确定性,应用不定代词“something”。故选C。40.句意:“我想和你共度一些时光。就我们俩。”我说。on在……上面;to到;for为了;with和……一起。“spend time with sb.” 是固定搭配,表示“和某人共度时光”。故选D。41.句意:我们去了一家餐厅,虽然不是高档的,但非常舒适宜人。hotel酒店;cinema电影院;theater剧院;restaurant餐馆。 根据后文“We had a nice talk over dinner. ”可知,作者和母亲是去了一家餐厅。故选D。42.句意:我母亲挽着我的胳膊,就好像她是第一夫人一样。my我的;her她的;his他的;their他们的。母亲和“我”一起吃饭,只有两人,所以挽着的是“我的”胳膊。故选A。43.句意:因为她看不清楚,我不得不读菜单。closely紧密地;clearly清楚地;quickly快速地;smoothly顺利地。根据“I had to read the menu”可知,母亲年纪大了,眼睛应该是看不清楚的。故选B。44.句意:“你小的时候,都是我来读菜单。”她说。menu菜单;book书;sign迹象;order命令。根据“I had to read the menu”后文内容可知,母亲是看到儿子为自己读菜单,想起以前自己为幼年的儿子读菜单。故选A。45.句意:“那么现在是你放松的时候了,让我来还这个人情。”我回答道。send发送;give给;pass通过;return返回。“return the favor”表示“还人情”。故选D。46.句意:我们聊了很久,以至于错过了电影。play戏剧;dinner晚餐;movie电影;concert音乐会。根据前文“the two of us go out for dinner and a movie”可知,作者约母亲一起吃饭、看电影,结果吃饭时聊得忘记时间,错过电影了。故选C。47.句意:“但前提是下次你让我来付钱。”我同意了。pay for为……付款;pay back偿还;give back归还;shop for为……购物。根据前文内容可知,这次是儿子请母亲吃饭,由此推测下次母亲想请孩子吃饭。故选A。48.句意:她离开时,我的眼睛湿润了。wet潮湿的;wide宽的;large大的;closed关闭的。根据前后语境可知,母亲离开时,作者的情绪是低落与不舍的。故选A。49.句意:但是我们应该最重视什么,应该最关注谁?need需要;value重视;discuss讨论;consider考虑。根据“ who should we pay the most attention to”和前文内容可知,作者通过与母亲的相聚,思考谁才是最应该重视与关注的。故选B。50.句意:现在,我有了答案。way方法;key关键;answer答案;result结果。根据前文作者提出的疑问和“It’s my family.”可知,作者有了答案。故选C。51.more 52.is good for 53.also 54.natural 55.shows【导语】本文主要阐述了笑对人的益处,包括对心脏有益、能减轻疼痛、是很好的锻炼等。51.句意:例如,你会比平时吸入更多的空气,这对你的心脏有好处。根据“than usual”可知,此处要用比较级,结合语境,此处表示笑的时候会吸入比平时“更多”空气,备选词much的比较级是more“更多的”,符合语境。故填more。52.句意:例如,你会比平时吸入更多的空气,这对你的心脏有好处。根据“A good laugh increases your heart rate.”可知,笑可以增加心率,所以此处表示“吸入更多空气”这件事对心脏“有好处”,备选词组be good for“对……有好处”,符合语境,which引导非限制性定语从句,先行词是一件事,视为单数,文章是一般现在时,所以be动词用is。故填is good for。53.句意:笑也可以减轻疼痛。根据“Laughter can ... reduce pain.”结合前文讲述了笑对心脏有益等好处,可知此处表示笑“也”能减轻疼痛,also“也”,符合语境。故填also。54.句意:当你受伤时,你可能不想偷笑,但笑能帮助身体制造自己的天然药物。此处需要一个形容词修饰名词medicine,结合所给词,nature的形容词形式natural“天然的”,符合语境,指身体自身产生的天然药物。故填natural。55.句意:研究表明,大笑 100 次的效果与骑自行车 15 分钟相当。此处缺少谓语动词,show“表明”符合语境,文章是一般现在时,research是不可数名词,所以show用第三人称单数形式shows。故填shows。56.written 57.ability 58.Since 59.continues 60.actually 61.dishes 62.worse 63.discussing 64.hopeless 65.probably【导语】本文主要介绍了作者最喜欢的一本书《你可能已经是赢家了》,书中讲述了女孩奥利维亚为照顾妹妹和妈妈,谋划赢取一百万美元的故事。面对重重家庭困境,奥利维亚始终积极应对,从不轻言放弃。56.句意:我想向你推荐一本我最爱的书——《你可能已经是赢家了》,这是由安妮·迪·埃利斯写的一部长篇小说。根据中文提示和“by Anne Dee Ellis”可知要用被动语态,被动语态的结构是“be+过去分词”,“write”的过去分词是“written”。故填written。57.句意:奥利维亚计划赢得一百万美元,这样她才能照顾好她五岁的妹妹贝克莱和她的妈妈勒安妮。根据“to look after her five-year-old sister Berkeley and her mum LeAnne”可知是要表达照顾人的“能力”,“ability”符合题意。故填ability。58.句意:从一开始,他的爸爸就走了,再也没有回来。根据“has been away”可知句子是现在完成时态,“自从”的表达应该是“since”,单词在句首,首字母需大写。故填Since。59.句意:奥利维亚继续给他发邮件。根据中文提示和“to”可知用“continue”表示“继续”,故事主要是用一般现在时态描述,句子主语是“Olivia”,动词需用三单形式,“continue”的三单形式是“continues”。故填continues。60.句意:但她不确定是否他真正收到了邮件。根据中文提示“事实上”和其在句中的位置,可知这里需填一个表示“事实上”的副词,“actually”符合题意。故填actually。61.句意:奥利维亚遇到一个叫巴特的男孩,他在学校咖啡厅洗盘子。根据中文提示和“washes”可知用“dish”来表示“盘;碟”,洗的不止一个盘子,需用“dish”的复数形式,“dish”的复数形式是“dishes”。故填dishes。62.句意:当她的妈妈工作到很晚赚钱谋生,一切变得更糟糕。根据中文提示“更坏的”和“much”可知需填形容词比较级,“worse”符合题意。故填worse。63.句意:在和她的妈妈讨论之后,奥利维亚决定带贝克莱去她学校,把她藏在储藏室。根据中文提示“讨论”和介词“After”,可知后面需用“讨论”的动名词,“discuss”的动名词是“discussing”。故填discussing。64.句意:尽管情形看起来毫无希望,但奥利维亚从未想过放弃。根据中文提示和“seems”可知需填表示“无望的”形容词,“hopeless”符合题意。故填hopeless。65.句意:书的封面很亮眼,这可能是我选它的原因。根据中文提示和它在句中的位置可知需填表“可能”的副词形式,“probably”符合题意。故填probably。66.bad 67.wasting 68.Certainly 69.be kept 70.with 71.ones 72.a 73.what 74.neighbors 75.nodded【导语】本文主要讲述了一个亲戚送来两篮桃子,一篮刚熟,另一篮熟透了,父亲通过询问如何处理这两篮桃子来教育孩子们要学会分享的故事。66.句意:一筐桃子刚刚成熟,而另一筐已经过熟,马上就会变坏。根据“…would go…at once.”及提示词可知,go系动词,空处应用形容词作表语,bad“坏的”,形容词。故填bad。67.句意:哪种吃法可以避免浪费一个桃子?根据“Which way of eating can avoid…a peach ”及提示词可知,avoid doing sth.“避免做某事”,动词短语;waste“浪费”,动词。故填wasting。68.句意:当然,我们应该吃那些熟透的,因为它们不能保存三天。根据“…we should eat those overripe…”及提示词可知,空处应用副词修饰整个句子;certain“确定的”,形容词。故填Certainly。69.句意:当然,我们应该吃那些熟透的,因为它们不能保存三天。根据“…for they can’t…for three days.”及提示词可知,此处应表达“被保存”,应用被动语态,结构为be done;keep“保持”,动词,并且情态动词后跟动词原形。故填be kept。70.句意:父亲不满意长子的建议。根据“…the father was not satisfied…the eldest son’s advice.”及提示词可知,be satisfied with“对……满意”,固定词组。故填with。71.句意:选择好的。根据“Choose the good…”及提示词可知,ones指代同一类事物的复数,空处指代好的桃子。故填ones。72.句意:你不觉得这很可惜吗?根据“Don’t you think it is…shame ”及提示词可知,shame“可惜的事”,抽象名词具体化,因此应用冠词a修饰。故填a。73.句意:父亲转向最小的儿子,问“你有什么好主意?”根据“…a good idea do you have ”及提示词可知,空处应用特殊疑问词what引导特殊疑问句,表达“什么”。故填what。74.句意:我们最好把它们混合在一起,分一些给邻居,让他们帮我们吃,这样我们一点也不会浪费一个桃子。根据“…give some of them to the…and let them help us eat”及提示词可知,此处应表达“分一些给邻居”,neighbor“邻居”,可数名词。故填neighbors。75.句意:父亲一听,点点头,笑着说:“好的。确实是个好办法。那就让我们按照你的方式去做吧。”根据“…the father…and said with a smile”及提示词可知,and并列连接两个谓语动词,said“说”,一般过去时,因此空处也应用一般过去时;nod“点头”,动词。故填nodded。76.例文Dear Sir/ Madam,I’m Li Hua, a middle school student who shows great interest in sports. I bet I’m the right person for the Sports Talent. The reasons are as follows.Influenced by my brother, I picked up the skill of playing basketball at a very young age. Since then, I’ve practiced it with my friends in the park every weekend. I benefit a lot from it, which helps me refresh myself and develop my teamwork spirit. It’s basketball that makes me confident and active. As for my hero, undoubtedly, it’s Yao Ming, whose spirit of never giving up influences me all the time and pushes me ahead no matter what difficulties I’m facing.I plan to keep on practising and take part in more matches so that I’ll improve myself more quickly. I’ll be grateful if you can take me into consideration.Looking forward to your reply!Yours,Li Hua【详解】[总体分析]①题材:本文是一封邮件;②时态:以“一般现在时”为主;③提示:注意不要遗漏要点。[写作步骤]第一步,表明身份及申请意向。第二步,阐述自己热爱运动的原因,包括从小受哥哥影响学习篮球、坚持练习及从中获得的益处、偶像姚明对自己的激励等。第三步,表明未来计划并希望得到考虑。[亮点词汇]①benefit...from...从……中获益②refresh使恢复精力;使振作精神③as for至于④undoubtedly毫无疑问;确实地[高分句型]①I’m Li Hua, a middle school student who shows great interest in sports. (who引导定语从句)②It’s basketball that makes me confident and active. (强调句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省金华市2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题.docx