中考英语提分必备:个人与家庭话题类全题型特训(附答案+解析+写作指导)

资源下载
  1. 二一教育资源

中考英语提分必备:个人与家庭话题类全题型特训(附答案+解析+写作指导)

资源简介

中考英语提分必备:个人与家庭话题类全题型特训
Monday Week 1话题一 个人与家庭
阅读理解:阅读下面短文,从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A moving story of Wu Yuren
吴於人的感人故事
体裁:记叙文 难度系数:★★★ 词数:230
Touching China is a TV program on CCTV played once a year. It first appeared in 2003. Ten role models were praised in the program for their moving stories and great achievements for our society.
Wu Yuren, a physics teacher from China's Tongji University, was among them. She won the award(奖) for her efforts to share knowledge through short videos. By the end of 2023, Wu's popular physics experiment(实验) videos had caught over 5.2 million fans’ attention.
In her short videos, she often wears a coat with several pockets and takes magical“toys”. She uses them as teaching tools. She is able to make use of these everyday objects to explain physical questions in a simple way.
“I made these videos to make young people curious(好奇的) about common life. And I hope they can use everyday tools to experience the fun of discovering the truth of science,” Wu said.
Wu has been spreading physics knowledge actively for 16 years. She said children's interest in doing experiments made her keep making videos. To guide students to put interest into experimental research, Wu is going to put up online courses as well as short videos.
According to CCTV, her videos are like“classrooms without walls”. The words of the Touching China Award said, “The popularity created by gray-haired people has created real energy(能量).”
( )1. How long has the program Touching China lasted for
A. For less than ten years. B. For about ten years.
C. For over twenty years. D. For over thirty years.
( )2. What made Wu Yuren win the award in Touching China
A. Her hard-working spirit. B. Her videos about common life.
C. Her popular physics experiments. D. Her efforts to share knowledge online.
( )3. Why does Wu Yuren make use of everyday objects in the videos
A. To make people curious about daily life.
B. To experience the fun of learning science.
C. To explain physical questions in a simple way.
D. To guide students to put interest into experiments.
( )4. Which words can best describe Wu Yuren
A. Calm and serious. B. Cheerful and brave.
C. Friendly and humorous. D. Knowledgeable and creative.
( )5. Which can be the best title for the text
A. Classrooms without walls B. Short videos, great successes
C. The moving stories behind the award D. Short videos make physics fun again
Tuesday
阅读理解
阅读下面短文,从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
An unusual photo
一张不同寻常的照片
体裁:记叙文 难度系数:★★★ 词数:286
【时文】A photo of Kentucky coal矿er with his family at a college basketball game has become popular.
The photo shows Michael McGuire and his son sitting in the stands at the University ofKentucky Wildcats game. McGuire is still wearing his work uniform and his face is covered in black coal dust. This makes him different in the crowd.
Kentucky's head coach John Calipari shared the picture online and expressed his respect for McGuire's hard work and love for his son.“From what I' ve been told, after his work, he raced to be with his son and watch our team. I don't know who he is, but I have tickets for him and his family at Rupp to be treated as VIPs,” Calipari wrote.
McGuire had not yet been identified at that point, but Kentucky fans quickly found him and connected the coach with the family.
McGuire's wife, Mollie, replied on social media. She wrote,“My husband started his day at4:45 am that morning and worked all day. Then he drove straight to the gym to meet us and enjoyed the game with our son! We are truly happy with such an amazing man!”
McGuire said he didn't want to miss his son Easton's first basketball experience. He saidEaston had a great time.“He was dancing and every time the players dunked the ball, he would go crazy,” he said.
Coach Calipari said he hoped McGuire would be a lesson for his players.“I showed my guys the picture yesterday. Despite the hard work, he made time for his son, even when he knew he couldn't shower. It didn't matter what he looked like. He just wanted to be with his son,” Calipari said.
( )1. What can we know about Michael McGuire from the photo
A. He looks dirty. B. He wears a school uniform.
C. He is cheering for the game. D. He is watching his son with a smile.
( )2. How did Easton feel when he was watching the game
A. Bored. B. Nervous. C. Excited. D. Worried.
( )3. Why did Calipari show his players the photo
A. He hoped they could help the McGuires.
B. He wanted them to learn from McGuire.
C. He wanted to show how hard McGuire's work was.
D. He wanted them to regard McGuire as their teammates.
( )4. What's the passage mainly about
A. How kind Coach Calipari is.
B. A little boy who loves basketball.
C. What McGuire's wife thinks of him.
D. A coal矿er and his son at a basketball game.
Tuesday
配对阅读:请将左栏与右栏配对,并将答案写在题前括号内。(有两个多余项)
体裁:应用文 难度系数:★ 词数:355
( )1. I’ m almost fourteen years old. And I still like toys. Is there something wrong with me ( )2. When I practice the piano, my mum keeps telling me that I'm not playing anything right. It makes me feel nervous. How can I tell her I hate that ( )3. My sister is three years younger than me, and she always wants me to play with her. I don't want to say yes. Am I too mean to her ( )4. I'm so afraid of dogs that whenever I see one, I will run to my parents and scream. What can I do ( )5. I have a friend who talks about how “horrible” his parents are. I told him my parents are bad, too. But that's not true. How can I do with this A. Try not to run. It's a good idea to work on the fear. Let the dog sniff your hand first.Then work up to petting a dog. But for now,slow steps. B. Instead of telling her what you think, ask for help. Tell her“I'm trying my best. But Iget nervous when you are nearby. Can you help me find a way to feel less nervous ” C. You are not mean. You and your sister just enjoy doing different things. Invite her into your world. Make a date for playtime once a week. D. Try to understand our parents. They might do things wrong sometimes, but remember they are the ones who love us the most. E. Dogs are friendly animals. There are many kinds of dogs in the world. They have sharp eyes and noses. F. There is nothing wrong with liking toys.Growing up can be really hard. Sometimes it's easier when you get to do something you enjoy and spend time with the people and things that make you happy. G. Sometimes it's great to connect with others through things you have in common. But it's not good to lie. Just be there for your friend and help him to get rid of his trouble.
3
Wednesday
完形填空:通读下面短文,掌握其大意,然后在各小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,将其字母标号填写在题号前的括号内。
体裁:记叙文 难度系数:★★★ 词数:220
Every student was preparing for the Sports Day in the school. When Jeff decided to join in the1,500-meter race, the other students felt amazed. Jeff was too 1 and running was very difficult for him. Although he 2 , he didn't improve at all because he was over-weight.
On a training day, Jeff fell down and some classmates played a joke on him. He felt sad and wanted to give up. At that time, his teacher, Betty, 3 the situation and came over to stop their bad behaviors.
“Jeff, do you know how a 4 flies high in the sky ” Betty asked softly.
Jeff looked up with his watery eyes and 5 ,“The wind lifts it up ”
Betty 6 .“You are right. The kite can fly higher and higher only if the wind blows strongly.Similarly, you have to face the 7 in your life just like the kite and the wind.” Jeff understood what Betty said and focused more on 8 .
On the Sports Day, Jeff managed to 9 the race and surprisingly won the third place. All the classmates cheered for him and felt 10 about what they had done before.
Remember: It's not about never falling;it's about getting up bravely every time you fall.
( )1. A. energetic B. strong C. old D. fat
( )2. A. made progress B. made efforts C. made a mistake D. made a mess
( )3. A. discussed B. explained C. missed D. noticed
( )4. A. bird B. kite C. plane D. balloon
( )5. A. warned B. added C. suggested D. guessed
( )6. A. left B. fell C. nodded D. waved
( )7. A. difficulty B. danger C. success D. future
( )8. A. helping B. training C. winning D. flying
( )9. A. finish B. watch C. start D. lose
( )10. A. comfortable B. confident C. sorry D. sure
Wednesday
语法选择:通读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从1~10各题所给的A、B、C项中选出最佳选项。
Learn the experience of sailing
学习帆船的经历
体裁:记叙文 难度系数:★★★ 词数:220
I love the sea. I love the salty winds going through my 1 and the shining lights on the water. My memories often bring me back to the seaside.
I started to learn sailing when I was in the eighth grade. As 2 beginner, I was scared at first. But after I took many lessons, my skills improved a lot. I reached the bronze(铜的) level. I was so proud of 3 . My coach also took pride in my work. Then he set a higher goal for me. I 4 to reach the silver level. It was not easy so I practiced hard and at last I 5 reached it!
At that time, I felt that all my hard work had paid off. I couldn't remember how many times I fell into the sea, or how many times my boat 6 over. But every time I climbed back into the boat, I became 7 than before. These challenges made the sailing experience more meaningful and valuable. 8 them, I couldn't make a new me.
I slowly understood that it was never easy 9 success, so we should go for it with great efforts. Just as people always say,“How can you see a rainbow 10 you don't experience a rainstorm ” Keep working hard and never stop going forward!
( )1. A. finger B. fingers C. finger's
( )2. A. an B. a C. the
( )3. A. me B. my C. myself
( )4. A. encouraged B. was encouraged C. am encouraged
( )5. A. successfully B. successful C. success
( )6. A. turns B. turned C. has turned
( )7. A. strong B. stronger C. the strongest
( )8. A. Without B. In C. Behind
( )9. A. achieve B. to achieve C. achieving
( )10. A. when B. where C. if
Thursday
短文填空:请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。
A A special gift
一份特殊的礼物
体裁:记叙文 难度系数:★★★ 词数:193
word either until about invent great his pass help sweet gift importance
High school life is coming to an end. Every student got a gift, but few 1. can compare with the valuable present that Linda got from her dad.
When the gift was 2. to Linda's hands, she was moved to tears. What was so special about it It was a notebook filled with 3. about Linda from her kindergarten(幼儿园) to high school teachers. And Linda's father kept the notebook 4. her graduation from high school.
“5. has kept this notebook as a secret over the past years and the notebook has become yellow,” Linda said.“There are encouraging and 6. words from every teacher Ilove. It 7. me remember my years. Thanks to it, I can enjoy those sweet memories in the rest of my life. It is moving for me to receive such a 8. gift. And I think this is what Ihardly imagine. I would keep it for myself forever.”
Maybe we should think 9. using this gift from Linda's father as inspiration(激励) for gift-giving. The most 10. thing is something meaningful behind it. Sometimes, the best gift is not the most expensive one.
B Find the life's true purpose
寻找人生真正的目的
体裁:记叙文 难度系数:★★ 词数:237
money without river finally it look he who help lazy but about
Once upon a time, there lived a wise man. Everyone looked up to him. His son, however, was very 1. and did nothing all day.
The wise man was worried 2. his son's future. One day, he said to his son,“I want you to go to find some treasure.” Then he gave his son a bag. Inside the bag were clothes, some food, a little 3. and a map. The son set out on his long journey the next day. He had to travel across forests, 4. and mountains. Along the way, he met a lot of people. They5. him when he was in trouble. He also came across robbers(强盗). He saw the beauty of nature and experienced different kinds of weather.
6. , after a long year, he reached the treasure's location. He spent two days 7. for the treasure, but found nothing. Disappointed, he began to go back home. On his way back, he learned to hunt(打猎) and make meals. He had to fix his own clothes himself. He met the same people8. had helped him earlier. This time, he stayed and helped them.
When he reached home, he said sorry to 9. father for not finding the treasure.“There wasn't any treasure in the place, my son, 10. I think you have found your life's true purpose,” the father answered with a smile.
Friday
回答问题:请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答5个问题。
Letters full of love
彼此的牵挂
体裁:记叙文 难度系数:★★★ 词数:261
【时文】 Zhang Jikang,82, and his wife, Sun Yanqiu,83, were elderly Shanghai couple.They had infectious disease(传染病) in mid-April and were taken to hospital. During that time, the couple who were living on different floors, wrote letters to encourage each other every day, as they had only one mobile phone between them.
“ Qiu, we haven't seen each other since we parted. It feels as if we have been separated for three years. How are you I hope we will get better and return home together soon. And have you taken your medicine ” Zhang wrote in one letter.
Chen Meihua, the head nurse of the ninth part of the hospital, says Zhang was especially worried as his wife suffered pain from diabetes(糖尿病) and had to take blood-glucose(血糖) tests daily.
According to Zhang, this is the longest time that he has been separated from his wife since they were married 47 years ago.
“ He asked us to help deliver the letters,” says nurse Xiao Juan.“ Sometimes, he would also send pears or yogurt. After receiving his wife's letter, he would read it for a long time. Although they were in quarantine(隔离期), the separated wards(病房) could not' isolate' their hearts, or their care and concern for each other.”
After Zhang recovered and left the hospital on May 1, the couple changed from writing letters to communicating by phone. Sun later left the hospital on May 6.
“ She couldn't wait to see her husband,” says Chen.
1. Why were the couple sent to hospital
2. What does Chen Meihua do
3. How long have they been married
4. What did Zhang send to his wife
5. What do you think of the couple
Saturday 话题写作
话题解读 :关于本话题的写作在考试中会从以下几个角度进行考查:介绍自己的家庭状况;描述个人与家庭之间发生的各种事情;对家庭的看法。考查范围广,多以记叙文和议论文的形式出现。
话题词汇
interest 兴趣 hobby 爱好 relative 亲戚 leisure 休闲
entertainment 娱乐活动 classmate 同学 silent 沉默的 shy 害羞的
outgoing 外向的 gentle 绅士的 friendship 友谊 teenager 青少年
话题句型
1. We should be kind to one another, which is essential to enjoying a harmonious life.我们应该对彼此友善,这对于享受和谐的生活是必要的。(提分点:which引导的非限制性定语从句)
2. As is known to us all, children spend less time having heart-to-heart talks with their parents when they grow older.众所周知, 当孩子们长大的时候, 他们与父母进行知心交谈的时间更少了。(提分点: heart-to-heart talk 意为“知心交谈”)
实战演练
Linda在没有征得妈妈同意的前提下,穿了耳洞。妈妈对此非常生气,Linda也感到很不高兴。因此她在 Newsletter中寻求帮助。请以读者 May的名义给她写一封回信,帮她解决问题。
要点提示:1.对Linda问题的看法;2.举例说明自己会如何解决问题;3.总结自己的办法。
要求:1.语言通顺,要点齐全,意思连贯,条理清楚,书写规范;2.80词左右;开头已给出,不计入总词数。
写作方法指导◎
开头:要点 1:开篇回应对 Linda这样做的看法;
I read your problem from the“Newsletter”. In my opinion
主体:要点2:以自身为例,介绍自己与父母沟通成功的经验;
I used to have the same kind of problem
I used to
And I
Finally
结尾:要点 3:总结自己的办法。
Arguing is not helpful
Sunday 寻找细节之标题定位法
阅读训练 策略解读
细节理解题是中考阅读理解题中考查频率最高的一种题型。该类题型要求我们能够找到各小题对应的文中的细节内容,并根据该内容选出正确答案。因此,回答细节理解题目的核心在于要找准文中对应细节的位置。
寻找细节信息的位置有很多种方法。本周,我们主要学习如何通过“标题定位法”寻找细节内容。针对阅读理解中有小标题的文章,我们可以根据标题定位法来解题,即详读题干,定位标题,寻找细节,从而得出正确答案。
例题展示
阅读下面的短文,并完成短文后的题。
Because of the high rate of school violence(暴力) in some areas, teenagers’ safety becomes a serious problem. We are planning to set up an organization named School Watch to make sure that students have a safe school environment.
What is School Watch
School Watch is a volunteer project in our school. It helps stop violence and improve the quality of school life. It will keep yourself and your schoolmates safe. The members of SchoolWatch can care for you and you can do the same for them.
Is it for everyone
Anybody can become a member of School Watch because everyone has something to offer.
What else can it do
School Watch makes it possible for us not only to help each other but also to make friends with each other. Some members may offer to help schoolmates who have problems with their studies.
How can you be part of it
To be part of this plan, the only thing you need to do is to talk to the director of the plan in your grade.
1. School Watch can help its members .
A. save the environment B. organize sports activities
C. improve the quality of school life D. learn to help others
2. Anyone can become a member of School Watch because .
A. everyone may have problems B. everyone can give help to others
C. everyone needs to make some friends D. everyone is the owner of the school
精准分析
要想通过标题定位法来寻找细节,一定要清楚各小题所涉及到的信息点及文中各小标题的内容。
因此,我们首先应详读各小题题干,弄清问题。
第1小题是关于 School Watch能帮助其成员做什么;
第2小题是关于任何人都能成为 School Watch的成员的原因。
接下来,我们定位小标题,判断题干对应信息的位置。
第1个小标题是关于 School Watch的定义,第1小题的答案应该在此段中。
第2个小标题是关于 School Watch 是否针对每一个人,不难找到对应题干的信息;
第3个小标题是关于 School Watch 还有哪些作用;
第4个小标题是关于如何成为 School Watch的一员。
最后,我们结合选项,根据标题定位法,找到对应细节,选择正确答案。
第1小题的对应信息在第二段中。根据该段第二句“It helps stop violence and improve the quality of school life.”可知,正确答案为 C。
第2小题的对应信息在第三段中。根据该段中的“because everyone has something to offer”可知,正确答案为B。
小结
解答含有小标题的阅读理解细节题的一般步骤为:
第一步:详读各小题的题干,确认题干所问到的细节内容;
第二步:阅读文中各小标题的内容,定位各细节的大致位置;
第三步:结合选项内容,找到对应细节的确切内容,得出正确答案。
实战演练
阅读下面的短文,并完成短文后的题。
UNDERSTANDING COMPUTER S
This twelve-hour course is for people who do not know much about computers but need to learn about them. You will learn what computers are, what they can and can't do and how to use them.
Course fee:$75 Equipment fee:$1 0
Time: Jan.4th,7th,11th,14th,18th
Wed.& Sat.9:00 am——11:30 am
David is a professor of Computer Science at Beijing University. He has over twenty years' experience in computer field.
STOP SMOKING
Do you want to stop smoking Have you ever tried to stop but failed Now it's time to stop smoking by using the latest methods. You can stop smoking, and this twelve-hour course will help you make it.
Course fee:$30
Time: Jan.2nd,9th,16th,23rd
Mon.2:00 pm——5:00 pm
Dr. John is a practicing psychologist who has helped hundreds of people stop smoking.
( )1. If you choose the UNDERSTANDING COMPUTER S course, you will have classes .
A. from Monday to Sunday B. on Wednesday and Saturday
C. on Saturday and Sunday D. on Monday and Friday
( )2. How long will each STOP SMOKING course last
A. For four weeks. B. For three hours.
C. For a week. D. For twelve hours.
中考话题 训练参考答案
Week 1
Monday
阅读理解
【语篇导读】本文向我们介绍了同济大学物理教师吴於人经常在网络上普及物理知识,最终入选了《感动中国》节目的故事。
1. C。细节理解题。根据“It first appeared in 2003.”可知,《感动中国》在2003 年首播,到目前为止已经播出了20多年。故选 C。
2. D。细节理解题。根据“She won the award(奖) for her efforts to share knowledge through short videos.”可知,她是因为努力通过短视频分享知识而获奖。故选 D。
3. C。细节理解题。根据“She is able to make use of these everyday objects to explain physical questions ina simple way.”可知,她在视频中使用日常物品是为了用简单的方式解释物理问题。故选 C。
4. D。推理判断题。根据全文大意和“She is able to make use of these everyday objects to explain physical questions in a simple way.”可知,吴於人老师会利用短视频科普物理知识,说明她是一个学识渊博的人;她用日常用品解释物理问题说明她富有创意。故选 D。
5. C。最佳标题题。本文向我们介绍了同济大学物理教师吴於人经常在网络上普及物理知识,从而入选了《感动中国》节目的故事。故标题“奖项背后的感人故事”最符合文意。故选 C。
Tuesday
阅读理解
【语篇导读】一张矿工带着儿子看篮球赛的照片在网上走红。矿工 McGuire下班后没有冲澡就赶去陪儿子看篮球赛。照片中,他穿着工作服且满脸煤灰。
1. A。细节理解题。根据第二段可知,照片中的McGuire穿着工作服且脸上满是煤灰,由此可知,他看起来脏兮兮的。
2. C。推理判断题。根据倒数第二段中的“He was dancing and every time the players dunked the ball,he would go crazy”可知, Easton一直在手舞足蹈,每次球员扣篮,他都会激动不已。
3. B。推理判断题。根据最后一段第一句“Coach Calipari said he hoped McGuire would be a lesson for his players.”可知,教练 Calipari 希望球员能从McGuire身上学到一些东西。
4. D。主旨大意题。通读全文可知,满脸煤灰的矿工McGuire下班后没有冲澡就赶去陪儿子看篮球赛。他们在看台上的照片在网上走红,并引起了 John Calipari的注意。因此,D项“一名矿工和他的儿子在篮球赛现场”最符合文章主旨。
Tuesday
配对阅读
左栏是五个人遇到的烦恼,右栏是七条建议。为这五个人找到合理的建议。
1-5 FBCAG
Wednesday
完形填空
【语篇导读】本文主要讲述了 Jeff在老师 Betty的鼓励下努力练习长跑,最终在比赛中取得好成绩的故事。
1. D。energetic精力充沛的; strong强壮的; old老的;fat胖的。根据“he was over-weight”可知,他超重了,可推测此处是 Jeff 太胖了。故选 D。
2. B。made progress 取得进展; made efforts作出努力;made a mistake犯了一个错误; made a mess弄得一团糟。根据“…… he didn't improve at all because he was over-weight.”可知,由于他超重了,他一点进步都没有,可推测此处是尽管他作出努力。故选 B。
3. D。discussed讨论; explained解释; missed错过; noticed注意到。根据“…… came over to stop their bad behaviors.”可知,老师过来制止他们的不良行为,可推测此处是老师注意到了这种情况。故选 D。
4. B。bird鸟; kite 风筝; plane 飞机; balloon 气球。根据下文“The kite can fly higher and higher only if the wind blows strongly.”可知,只有风吹得很大,风筝才能飞得越来越高,可推测此处老师询问的是风筝。故选 B。
5. D。warned 警告; added 添加; suggested 建议;guessed 猜测。根据“The wind lifts it up ”可知, Jeff不太确定是风把它吹起来了,可推测此处他是猜测。故选 D。
6. C。left 离开; fell 摔倒; nodded 点头; waved 挥手。根据“You are right.”可知,老师表示 Jeff 说得对,可推测此处是 Betty 点点头。故选 C。
7. A。difficulty 困难; danger 危险; success 成功; future未来。根据“The kite can fly higher and higher only
if the wind blows strongly.”可知,只有风吹得很大,风筝才能飞得越来越高,可推测此处是你也必须像风筝和风一样面对生活中的困难。故选 A。
8. B。 helping 帮助; training 训练; winning 赢; flying飞。根据“Jeff understood what Betty said...”可知,Jeff 理解 Betty 的话,可推测此处是 Jeff更加专注于训练。故选B。
9. A。 finish 完成; watch 观看; start 开始; lose 失去。根据“…… surprisingly won the third place.”可知, Jeff在比赛中获得了第三名,可推测此处是完成了比赛。故选A。
10. C。 comfortable舒适的; confident 自信的; sorry 惭愧的; sure一定的。根据“On a training day, Jeff fell down and some classmates played a joke on him.”可知,在一次训练的时候,Jeff 摔倒了,一些同学嘲笑他,可推测此处是这些同学为他们以前的所作所为感到惭愧。故选 C。
Wednesday
语法选择
【语篇导读】本文讲述了作者学习帆船的经历。
1. B。由常识可知,手指不止一个,应用复数形式。故选B。
2. B。此处表泛指,且 beginner读音以辅音音素开头,应用不定冠词a,故选B。
3. C。由“I was so proud of...”可知,此处应用“我自己”表强调。故选C。
4. B。由“Then he set a higher goal for me.”可知,主语I和谓语动词 encourage存在被动关系,句子为一般过去时,应用一般过去时的被动语态。故选B。
5. A。由“reached”可知,此处应用副词修饰动词。故选A。
6. B。由“I couldn't remember how many times I fell into the sea”可知,前半句时态为一般过去时,且 or 表并列,故后半句时态也应用一般过去式。故选B。
7. B。由“than”可知,此处应用比较级形式。故选B。
8. A。句意:没有他们,我就无法创造一个全新的自己。 Without 没 有; In 在 …… 里 面; Behind在……后面。由语境可知,此处应用 Without 表强调,双重否定表示肯定。故选 A。
9. B。此处是考查固定句型“it’ s +形容词+ to do sth.”,意为“做某事是……”。故选 B。
10. C。句意:如果没有经历过暴风雨,你怎么能看到彩虹呢 when 当……时候; where 哪里; if 如果。由语境可知,后句是前句的条件,所以应用 if引导条件状语从句。故选C。
Thursday
短文填空
A
【语篇导读】文章主要讲述了琳达在高中毕业时,收到了爸爸送她的一份特殊的礼物————一本记载着琳达从幼儿园到高中毕业期间老师们写给她的话语的笔记本的故事。故事告诉我们礼物的价值不在于它有多昂贵,而在于它承载的意义和爱。
1. gifts。句意:每个学生都得到了一份礼物,但很少有礼物能与琳达从她爸爸那里得到的那份贵重的礼物相比。结合句意和备选词汇可知,此处是指很少有礼物能与琳达收到的礼物相比。gift“礼物”,可数名词;根据空前“few”可知,此处应用名词复数形式 gifts。故填 gifts。
2. passed。句意:当礼物被递到琳达手中时,她感动得流下了眼泪。结合句意和备选词汇可知,此处是礼物被递给琳达时,她感动了。pass“递,传递”,动词;主语“the gift”与动词 pass 为被动关系,应用被动语态,其结构为 be done,空前有 be 动词 was,此处应用动词 pass 的过去分词 passed。故填 passed。
3. words。根据下文“There are encouraging and...words from every teacher I love.”可知,此处是指老师们写给琳达的话语。word“说的话,话语,言语”,可数名词;由语境可知,从幼儿园到高中,很多老师的话,应用复数形式 words。故填 words。
4. until。句意:琳达的父亲一直保管着这本笔记本,直到她高中毕业。根据“her graduation from high school”可知,此处是指一直保存到高中毕业为止,until 介词, “直到……为止”,符合句意。故填 until。
5. He。根据上文“Linda’ s father kept the notebook”可知,此处是指琳达的父亲一直保存着这个笔记本;应用形容词性物主代词 his 的主格 he“他”,在句中作主语,且位于句首,首字母要大写。故填 He。
6. sweet。句意:每一位“我”爱的老师都有鼓励和甜蜜的话语。结合下文“I can enjoy those sweet memories in the rest of my life”和备选词汇可知,此处是指老师的话语是鼓励的、甜蜜的;sweet“甜蜜的”,形容词,在句中作定语。故填 sweet。
7. helps。句意:它帮助“我”回忆起“我”的岁月。结合下文“I would keep it for myself forever.”和备选词汇可知,笔记本有助于永远记住过去的岁月。help“帮助”,动词;句子时态为一般现在时,主语为第三人称单数,谓语动词应用第三人称单数形式
helps。故填 helps。
8. great。句意:收到这么好的礼物,我很感动。结合上文“the valuable present”和下文“And I think this is what I hardly imagine.”可知,此处是指非常好的礼物。 great“极好的”,形容词,在句中作定语。故填 great。
9. about。句意:也许我们应该考虑用琳达父亲送的这份礼物作为送礼的灵感。结合“think...using...”和备选词汇可知,此处考查固定搭配think about doing sth.“考虑做某事”。故填 about。
10. important。句意:最重要的是东西背后的含义。结合语境和备选词汇可知,此处是指最重要的事情;应用名词 importance“重要性”的形容词形式important“重要的”作定语,修饰名词thing。故填important。
B
【语篇导读】本文讲述一位智者担心儿子因为太懒而没有将来,让他去寻宝。儿子一路经历了很多人和事,一年之后终于到达目的地但是没有找到任何财宝。回到家智者告诉他那个地方没有什么财宝,只是为了让他找到人生的真正目的。
1. lazy。考查形容词。根据“did nothing all day”可知此处用形容词 lazy 作表语,表示“懒的”。故答案为 lazy。
2. about。考查固定搭配。此处用动词短语 be worried about 表示“担心,忧虑”。故答案为 about。
3. money。考查名词。根据a little可知此处用不可数名词 money 表示“一点钱”。故答案为 money。
4. rivers。考查名词。此处填复数名词与 forests 和mountains 并列, rivers 表示“河流”。故答案为rivers。
5. helped。考查动词。根据 was 可知是一般过去时态, helped 表示“帮助”。故答案为 helped。
6. Finally。考查副词。根据“after a long year, here ached the treasure's location”可知此处用副词finally表示“最终”,句首首字母大写。故答案为Finally。
7. looking。考查动词。表达“花时间做某事”用 spend +时间+ doing,此处用 looking for 表示“寻找”。故答案为 looking。
8. who。考查关系代词。此处是定语从句,先行词是people,从句缺主语,用关系代词 who 指代人。故答案为 who。
9. his。考查物主代词。名词 father 前用形容词性物主代词 his 表示“他的父亲”。故答案为 his。
10. but。考查连词。前后是转折关系,用连词 but 表示“但是”。故答案为 but。
Friday
回答问题
【语篇导读】上海的一对老夫妇因得了传染病住院,住院期间,这对住在不同楼层的老夫妻每天写信鼓励对方。
1. Because they had infectious disease.
2. A nurse.
3. For 47 years.
4. Letters, pears or yogurt.
5. They love and care about each other.
Saturday
话题写作
One possible version:
Dear Linda,
I read your problem from the“Newsletter”. In my opinion, it is silly to argue with your mother. I used to have the same kind of problem as you. I used to wear ripped jeans and my parents disliked them. I showed them some pictures of teens wearing ripped jeans from magazines, and I told them my ideas about clothes.Finally they accepted the fact that I am no longer a child and I need them to respect my choice. Arguing is not helpful. Try to talk with your parents in a friendly way.
Good luck to you!
May
Sunday
阅读训练
【语篇导读】本文介绍了 UNDERSTANDING COM-PUTERS 和 STOP SMOKING 两种课程的学习、授课时间、学费等情况。
1. B。细节理解题。根据“UNDERSTANDING COM-PUTERS”中的“Wed.& Sat.9:00 am——11:30 am”可知,该课程在周三和周六有课。
2. B。细节理解题。根据“STOP SMOKING”中的“Time: Jan.2nd,9th, 16th, 23rd; Mon.2:00 pm——5:00 pm”可知,该课程分四次进行,12个小时是课程的总时长,故每次三小时。

展开更多......

收起↑

资源预览