2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(20)课件(共36张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(20)课件(共36张PPT)

资源简介

(共36张PPT)
20
英语考前冲刺卷(二十)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Thank you for sharing your new ideas with me.
—___________ That’s what friends are for.
A. Not really. B. Don’t mention it.
C. It’s up to you. D. By all means.
1. B 句意:——感谢你和我分享你的新想法。——别客气,这是朋友该做的。根据上一句表示的感谢及答语中的“That’s what friends are for.”可知,此处表达“别客气”。Don’t mention it意为“别客气”。故选B。
B
( ) 2. —_____ Where there is a will, there is a way.
—Thanks, Mr. Li. I’ll try my best to improve my English.
A. Best wishes! B. Never give up!
C. Have a good trip! D. What a pity!
2. B Best wishes意为“最美好的祝愿”,用于祝福对方;Never give up意为“不要放弃”;Have a good trip意为“旅途愉快”;What a pity意为“真可惜”。根据“Where there is a will, there is a way.(有志者事竟成。)”可推测是李老师对对方的鼓励,劝其不要放弃。句意:——永不放弃。有志者事竟成。——谢谢你,李老师。我会尽最大的努力提升我的英语。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 3. —Would you like some more pizza
—___________ I am full now.
A. Yes, please. B. I hope so.
C. I’d like to. D. No, thanks.
3. D 根据Would you like可知,说话人询问对方意愿。根据答语“I am full.”可知,是拒绝的答复。D项表示拒绝并感谢。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 4. —Jeff, could you tell me how to order a taxi?
—_________
A. You’re welcome. B. Sure.
C. Take it easy. D. It doesn’t matter.
4. B You’re welcome意为“不客气”;Sure意为“当然可以”;Take it easy意为“别紧张”;It doesn’t matter意为“没关系”。句意:——杰夫,你能告诉我如何打车吗?——当然。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 5. —______
—Sorry, she isn’t in.
A. Who’s that B. Who’s this
C. Can Betty speak D. May I speak to Betty
5. D 由答语“Sorry, she isn’t in.(对不起,她不在。)”可知,D项“我可以和贝蒂通话吗”符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 6. —Which one do you prefer, the queen room or the twin-bedroom
—________Either will do.
A. I don’t mind. B. I’m sure.
C. No problem. D. Go ahead.
6. A 句意:——你更喜欢哪一间,大床房还是标间?——我不介意,哪间都行。I don’t mind意为“我不介意”;I’m sure意为“我确信”;No problem意为“没问题”;Go ahead意为“做吧”。故选A。听起来不错。那我们7点半见。故选B。
A
第一部分 情景交际
( ) 7. —Congratulations on your promotion!
—_______
A. Thank you! B. Good luck!
C. I’m sorry to hear that. D. What a pity!
7. A Thank you意为“谢谢”;Good luck意为“祝好运”;I’m sorry to hear that意为“听到这个我很遗憾”;What a pity意为“真可惜”。句意:——祝贺你升职!——谢谢。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 8. —I repaired the TV just now. And it works well.
—________
A. You’re welcome. B. I’d like to.
C. You’re right. D. That’s great!
8. D You’re welcome意为“不用谢”;I’d like to意为“我想去”;You’re right意为“你是对的”;That’s great意为“那太好了”。句意:——我刚才把电视修了,它现在运行很好。——那太好了。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 9. —Could I borrow your camera
—___________But please give it back to me by Saturday.
A. I am sorry. B. Of course.
C. Certainly not. D. No, thanks.
9. B 根据题干可知,说话人想向对方借相机,而对方要求星期六前归还,可推测对方同意了说话人的请求。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 10. —I’m afraid I will be nervous the night before the exam.
—___________ I’m sure you can make it.
A. Take it easy. B. Take your time.
C. Go ahead. D. Enjoy yourself.
10. A Take it easy意为“放轻松”;Take your time意为“慢慢来,别着急”;Go ahead表示同意或允许,意为“做吧;开始吧”;Enjoy yourself意为“玩得开心”。根据语境可推测空格处应该表示“放轻松”。句意:——恐怕考前的晚上我会紧张。——放轻松。我相信你会成功的。故选A。
A
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Many people think that if more time is spent, more work will be 1 . So students 2 spend the whole day 3 homework except during the three meals. It is not strange to see students 4 in a sea of homework both at school 5 at home.
Modern students usually have many hobbies. They love music, sports, reading and watching TV. A 6 weekend gives them time to do 7 they like. However, 8 much homework to do, so they usually don’t want to do it 9 Sunday night. In such a short time, students may finish it carelessly. The badly done weekend homework makes teachers angry.
Things always get worse 10 the right ideas. Too much homework makes students lose interests in learning. A horse runs faster after a rest, but for students rest is not enough. We should change this situation. We should give students more time to relax.
( )1. A. done B. do C. did D. to do
Many people think that if more time is spent, more work will be 1 . So students 2 spend the whole day 3 homework except during the three meals.
1. A 考查被动语态。work与do之间为动宾关系,此处要用一般将来时的被动语态。句意:很多人认为如果花更多的时间,就会完成更多的工作。故选A。
A
第二部分 选词填空
( )2. A. had to B. had C. have to D. have
2. C 考查时态及固定短语。句意:所以学生不得不花一整天的时间做作业,除了三餐的吃饭时间。have to意为“必须,不得不”,符合语境,且全文的时态为一般现在时。故选C。
C
( )3. A. as doing B. doing C. from doing D. to doing
3. B 考查固定搭配。sb. spends time/money doing sth. 意为“某人花费时间或金钱做某事”。故选B。
B
It is not strange to see students 4 in a sea of homework both at school 5 at home.
第二部分 选词填空
( ) 4. A. losting B. losed C. losing D. lost
4. D 考查非谓语动词。see sth./sb. done可表示“看见某人或某物处于某种状态”,其中sth./sb. 与后面的done之间存在被动关系。(be)lost in意为“沉湎于,陷入”,此处指学生们深陷大量的作业中。故选D。
D
( ) 5. A. and B. but also C. or D. also
5. A 考查连词。both... and... 意为“两者都……”。此处指学生在家里和学校里都写作业。故选A。
A
Modern students usually have many hobbies. They love music, sports, reading and watching TV. A 6 weekend gives them time to do 7 they like.
( )7. A. which B. when C. that D. what
7. D 考查宾语从句。分析句子结构可知,空格处为宾语从句的引导词,且在从句中作宾语,此处指“做他们喜欢做的事情”,只有what符合语境。故选D。
D
第二部分 选词填空
( )6. A. twice-days B. two-days C. two-day D. twice-day
6. C 考查复合形容词。复合形容词中单词与单词之间要有连字符,其中的名词只能用单数。“两天的”要用two?day表达,其他三项都是错误用法。故选C。
C
However, 8 much homework to do, so they usually don’t want to do it 9 Sunday night. In such a short time, students may finish it carelessly. The badly done weekend homework makes teachers angry.
( ) 8. A. there were B. there was C. there is D. there are
8. C 考查时态及主谓一致。全文的时态为一般现在时,此处的时态应该与全文保持一致,排除A、B两项。homework为不可数名词,谓语动词应用单数形式。故选C。
C
第二部分 选词填空
( )9. A. as B. until C. when D. while
9. B 考查not...until结构。not...until意为“直到……才”。句意:然而,作业太多了,所以他们通常直到周日晚上才想写作业。故选B。
B
Things always get worse 10 the right ideas. Too much homework makes students lose interests in learning. A horse runs faster after a rest, but for students rest is not enough. We should change this situation. We should give students more time to relax.
( ) 10. A. with B. because C. because of D. without
10. D 考查介词。后句说到太多的作业让学生对学习失去兴趣。由此可知,此处指“没有正确的方法,事情总是会变得更糟”。故选D。
D
第二部分 选词填空
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
Text 1
Let’s learn about nature!
Are you interested in animals and nature Want to enjoy your summer holiday and learn something interesting and useful
Here comes your CHANCE! Here is a SUMMER PROGRAM! You can take part in many activities and meet with animals, such as giraffes, pandas, tigers and so on! More information about the program is as follows:
Age: Students aged 8—16.
Groups: There are 2 programs for you to choose from. Each program needs at most 15 students.
第三部分 阅读理解
Program cost: $230 for members; $250 for non-members (非会员).
How to do: Come to our center to get an application form (申请表). Send your form on or before June 25th, 2025.
Notes:
1. NO FREE LUNCHES. You may either bring a lunch-box or pay for lunch in our restaurants.
2. Both programs will start ONE DAY later if there is a warning of rainstorms.
COME AND JOIN US NOW!! DON’T MISS THE CHANCE!!
Program B
Dates: August 7—9, 2025
Days: Tuesday to Thursday
Time: 10:00 am—4:00 pm
Program A
Dates: July 16—18, 2025
Days: Monday to Wednesday
Time: 10:00 am—4:00 pm
( ) 1. How many days are there in the Summer Program
A. 2. B. 3.
C. 4. D. 5.
1. B 细节理解题。根据方框中的“Dates: July 16—18, 2025”和“Dates: August 7—9, 2025”可知是3天。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 2. ____________ can join the Summer Program.
A. A kid of 7 B. A girl of 10
C. A boy of 18 D. A man of 22
2. B 细节理解题。根据“Age: Students aged 8—16”可知,8到16岁的学生可以参加这个项目。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 3. One member and one non-member should pay _______ for the Summer Program.
A. $230 B. $250
C. $460 D. $480
3. D 细节理解题。根据“Program cost: $230 for members; $250 for non?members”可知,会员一人230美元,非会员一人250美元,所以总共是480美元。故选D。
D
( ) 4. Where can you get an application form
A. In the shop of the program. B. In the school of the program.
C. In the center of the program. D. In the restaurant of the program.
4. C 细节理解题。根据“How to do: Come to our center to get an application form.”可知,来项目中心拿申请表。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 5. When will Program B start if there is a rainstorm on August 7th, 2025
A. On August 8th. B. On August 9th.
C. On September 8th. D. On September 9th.
5. A 细节理解题。根据Notes部分第二条“Both programs will start ONE DAY later if there is a warning of rainstorms.”可知,如果遇到暴风雨,项目晚一天开始,也就是推迟到8月8日。故选A。
A
第三部分 阅读理解
Text 2
In the 1990s, in countries like China, Japan, Vietnam and Singapore, the bubble tea trend sweeps rapidly among young people. In some popular shops, people would line up for more than 30 minutes to get one. In recent years, the concept of bubble tea has gone beyond the drink itself, with bubble lovers inventing various bubble tea food, such as bubble tea ice cream, bubble pizza, bubble sushi, bubble tea cake, etc.
Since the idea of adding bubbles into milk tea was introduced into the Chinese mainland in the 1990s, bubble tea is becoming more and more popular. It is reported that the sales of bubble tea is twice that of coffee in the recent years. The value of the tea drink market in China has reached more than 300 billion yuan so far. More and more Chinese local brands, like Naixue, Hey Tea, etc., are now leading brands in the market.
In China, young people’s growing favor with bubble tea shaped their way of social interaction. Buying someone a bubble tea has become a new way of thanking someone informally. It is also a favored topic among friends and on social media.
( ) 6. Where was bubble tea invented according to the text
A. Singapore. B. Japan.
C. China. D. Not mentioned.
6. D 细节理解题。阅读文章可知,文中没有提及珍珠奶茶的发明地。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 7. When was bubble tea introduced into the Chinese mainland
A. 20 years ago. B. In the 1990s.
C. In recent years. D. In 1990.
7. B 细节理解题。根据第二段第一句“Since the idea of adding bubbles into milk tea was introduced into the Chinese mainland in the 1990s...”可知,珍珠奶茶在20世纪90年代传入中国大陆。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 8. You might find bubbles in _____ in recent years.
A. ice cream B. pizza
C. cake D. A, B and C
8. D 细节理解题。根据第一段最后一句“...with bubble lovers inventing various bubble tea food,such as bubble tea ice cream, bubble pizza, bubble sushi, bubble tea cake, etc.”可知,冰激凌、比萨和蛋糕中都有“珍珠(bubble)”。故选D。
D
( ) 9. According to Paragraph 2, if people in an area spent 300 thousand yuan on bubble tea last year, the consumption of coffee might be __________ thousand yuan.
A. 30 B. 90
C. 150 D. 300
9. C 细节理解题。根据第二段第二句“It is reported that the sales of bubble tea is twice that of coffee in recent years.”可知,珍珠奶茶的销售额是咖啡的两倍。如果某地的人在珍珠奶茶上消费30万元,那么在咖啡上的消费可能是15万元。故选C。
C
( ) 10. Which of the following statements is TRUE?
A. The value of the tea drink market in China has reached 150 billion yuan so far.
B. Bubble tea has become a favored topic among friends and on social media.
C. Buying someone a bubble tea is a new way of thanking others formally.
D. Naixue is a Japanese brand.
10. B 细节理解题。根据最后一段最后一句“It is also a favored topic among friends and on social media.”可得出答案。故选B。
B
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text3
As we all know, too much trash is a big problem for our environment. A woman in Indonesia’s Java island has come up with a great idea—lending books to children in exchange for trash.
Raden Roro Hendarti, nearly 50 years old, is a librarian in Muntang village. She started a “trash library”, hoping to make children read more as well as make them realize the importance of environment protection. Each weekday, Raden puts all kinds of books on the back of her three?wheeler (三轮车) and rides to Muntang village. There, children line up to exchange plastic cups, bags and other trash for books from Raden’s mobile library. After finishing the exchange, Raden carries back all the trash.
In the library where Raden works, there are thousands of books. Every time she shows up, children run to her “trash library”. They all carry trash bags, and Raden’s three-wheeler quickly fills with trash as the books fly out. Raden collects about 100 kg of trash each week. It is then sorted out and sent for recycling or sale. She is happy that children spend less time on online games because of the books.
Raden plans to take the mobile library service to neighboring areas as well. She says, “We all should take care of our trash in order to fight climate change and save the earth.”
( )11. What does the underlined word “trash” mean in Paragraph 1
A. Plastic. B. Rubbish.
C. Paper. D. Information.
11. B 词义猜测题。trash在文中多次出现,根据第一段第一句“As we all know, too much trash is a big problem for our environment.”以及第二段最后两句“There, children line up to exchange plastic cups, bags and other trash for books from Raden’s mobile library. ”可知,trash对环境有害,且塑料杯、塑料袋是trash的一种。因此trash意为“垃圾”,和rubbish同义。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )12. Where does Raden work
A. In a shop. B. In a bank.
C. In a library. D. In a post office.
12. C 细节理解题。根据第二段第一句“Raden Roro Hendarti, nearly 50 years old, is a librarian in Muntang village.”可知,拉登在图书馆工作。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 13. Which is the correct order that shows how Raden’s idea works
① She rides to Muntang village.
② Children line up to exchange their trash for books.
③ She carries back all the trash.
④ She puts books on her three-wheeler.
A. ④③①②B. ④①②③
C. ①③④②D. ①②③④
13. B 细节理解题。根据第二段中的“Each weekday, Raden puts all kinds of books on the back of her three-wheeler and rides to Muntang village.”可知,④“她把书放在三轮车上排”第一位,①“她骑车去孟坦村”排第二位;根据“There, children line up to exchange plastic cups, bags and other trash for books from Raden’s mobile library. After finishing the exchange, Raden carries back all the trash.”可知,②“孩子们排队用垃圾换书”排第三位,③“她把所有的垃圾都运了回来”排第四位。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )14. How much trash can Raden collect each weekday
A. About 100 kg. B. About 50 kg.
C. About 25 kg. D. About 20 kg.
14. D 细节理解题。根据第二段中的“Each weekday, Raden puts...”和第三段中的“Raden collects about 100 kg of trash each week.”可知,拉登每个工作日去收集垃圾,每周收集大约100千克垃圾,所以每个工作日大约是20千克。故选D。
D
( )15. What’s Raden going to do next
A. To ask her neighbors for help.
B. To give the mobile library to her neighbors.
C. To set up “trash libraries” in more villages.
D. To tell children to spend less time on online games.
15. C 推理判断题。根据最后一段第一句“Raden plans to take the mobile library service to neighboring areas as well.”可知,拉登计划将移动图书馆服务也推广到周边地区。故选C。
C
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Ne Zha 2 is a very popular Chinese animated movie. It was released during the Spring Festival holiday. 1 By February 18th, just 20 days after its premiere (首映), the movie had earned 12.35 billion yuan ($1.69 billion). 2
Ne Zha 2 is now one of the top 10 highest-grossing (票房最高的) movies in the world. 3 The movie is a sequel to the 2019 hit Ne Zha. It tells the story of a young god who fights against his unfair fate and follows his own path.
4 It took five years and over 4,000 animators from 138 companies to create the movie. They made more than 1,900 visual-effect shots. The movie shows that China’s rich history and culture can inspire great stories for films.
5 Melina Weber, a German woman living in Beijing, watched Ne Zha 2 during the Spring Festival holiday. She said she was very impressed by how the movie showed Chinese culture, including local food and beautiful landscapes.
第三部分 阅读理解
A. It is the only movie in the top 10 that is not from Hollywood.
B. The movie has received a lot of praise for its exciting story and beautiful animation.
C. This includes money from ticket sales in China and other countries like the United States.
D. Making Ne Zha 2 was not easy.
E. It is the busiest time for movies in China.
1. E 根据前面的“It was released during the Spring Festival holiday.”及常识可知,春节档是中国电影市场的黄金期。E项“这对中国电影来说是最繁忙的时期。”承接上文,符合语境。故选E。
2. C 前文提到票房高达123.5亿元,C项“This includes money from ticket sales in China and other countries like the United States.”指出了票房收入来源,承接上文。故选C。
3. A 前文提到《哪吒2》进入全球电影票房前10,A项“它是全球票房榜前10的电影中唯一的非好莱坞电影。”符合语境。故选A。
第三部分 阅读理解
4. D 后文指出电影制作耗时5年,动用了138家公司的4 000多名动画师,完成了1 900多个特效镜头,这体现了制作难度之大。故选D。
5. B 后文举了一个外国友人夸赞这部电影的例子,B项“影片因故事激动人心、动画优美精良而广受好评。”符合语境。故选B。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
Traffic safety is everyone’s business. Surveys show that every year a lot of people 1 (death) in traffic accidents. Some of the accidents are due to mechanical problems. However, most of 2 (they) are the results of carelessness and rude driving, and could be 3 (avoid). A lot of people ignore traffic signals and 4 (rule). They drive regardless of speed limits, run through 5 lights, drive in the wrong 6 (direct), talk and laugh while driving, and turn as they want without 7 (give) others signals. They don’t slow 8 while approaching crossroads. So many people break traffic rules. We must put much attention on the 9 (important) of traffic safety. Only 10 everybody takes traffic safety seriously can we be safe driving on roads and walking on sidewalks.
Traffic safety is everyone’s business. Surveys show that every year a lot of people 1 (death) in traffic accidents. Some of the accidents are due to mechanical problems. However, most of 2 (they) are the results of carelessness and rude driving, and could be 3 (avoid). A lot of people ignore traffic signals and 4 (rule).
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
die
them
3._________________ 4._________________
avoided
rules
They drive regardless of speed limits, run through 5 lights, drive in the wrong 6 (direct), talk and laugh while driving, and turn as they want without 7 (give) others signals. They don’t slow 8 while approaching crossroads. So many people break traffic rules. We must put much attention on the 9 (important) of traffic safety. Only 10 everybody takes traffic safety seriously can we be safe driving on roads and walking on sidewalks.
第四部分 完形填空
5._________________ 6._________________
red
direction
7._________________ 8._________________
giving
down
9._________________ 10._________________
importance
when/if
第五部分 书面表达
暑假就要到了,有些学生打算在假期打工。可是有些家长对此持反对意见。请你依据下列要点, 以“Should High School Students Take Part-time Jobs ”为题写一篇短文。
要点:
1. 有些家长认为学生打工既浪费时间,又不安全;
2. 打工的学生认为,通过打工,他们可以体验生活,了解社会,学会独立;
3. 你的看法。
要求:80词左右。开头已给出,不计入总词数。
Should High School Students Take Part-time Jobs
The summer holiday is coming. Some students plan to take part-time jobs. But some parents disagree. They think it not only wastes students’ time but also brings some risks to them.
Some students think that they should be allowed to do part-time jobs. First, they can experience different lives and learn more about the society. What’s more, high school students should learn to be independent. Finally, by doing part-time jobs, students can learn about the difficulty of making a living. They will cherish what they have now.
In my opinion, high school students should be allowed to take part-time jobs as long as they can manage their time properly and know how to protect themselves.

展开更多......

收起↑

资源预览