2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(19)课件(共37张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(19)课件(共37张PPT)

资源简介

(共37张PPT)
19
英语考前冲刺卷(十九)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Thank you for your kindness, Sally!
—___________
A. All right. B. Oh, I see.
C. You’re welcome. D. Come on.
1. C 根据“Thank you for your kindness.”可知说话人要表达自己的谢意。结合选项可知,回答“You’re welcome.(不用谢。)”符合语境。故选C。
C
( ) 2. —I must go now. My plane’s ready to board.
—Goodbye. _______
A. Don’t worry. B. With pleasure.
C. So do I. D. Have a pleasant trip!
2. D Don’t worry意为“别担心”;With pleasure意为“很愿意”;So do I意为“我也是”;Have a pleasant trip意为“旅途愉快”。句意:——我现在必须走了。我的飞机准备登机了。——再见。旅途愉快!故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 3. —Would you please help me with the box
—___________
A.Yes, please. B. No, please don’t.
C. My pleasure. D. With pleasure.
3. D 说话者询问是否可以帮忙弄一下盒子,结合选项可知 “With pleasure.(很愿意。)”符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 4. —Excuse me, where is the nearest hospital
—Sorry, I don’t know.
—_________
A. Thank you all the same. B. My pleasure.
C. Not at all. D. Pardon.
4. A Thank you all the same意为“仍然谢谢你”;My pleasure意为“不客气;不用谢”;Not at all意为“不客气”;Pardon意为“请原谅”。对方回答“Sorry, I don’t know.”表示不知道,所以自己回答Thank you all the same表示感谢,即使对方没有提供帮助。A项符合语境。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 5. —I’m really sorry. I’ve broken your plate.
—___________
A. Not at all. B. My pleasure.
C. That’s all right. D. All right.
5. C Not at all意为“不用客气”;My pleasure意为“不客气;不用谢”;That’s all right意为“没关系”;All right意为“好的”。句意:——对不起,我打碎了你的盘子。——没关系。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 6. —The movie starts at 8:30 pm, and we can have a quick meal before we go.
—________ See you at 7:30 then.
A. Good luck. B. Sounds great.
C. You’re welcome. D. Congratulations.
6. B Good luck意为“祝你好运”;Sounds great意为“听起来不错”;You’re welcome意为“不客气”;Congratulations意为“恭喜,祝贺”。对话中,第一个说话人给出提议,根据第二个说话人回答的“See you at 7:30 then.”可知,第二个说话人表示赞同。句意:——电影晚上8点半开始,我们在去之前可以吃顿快餐。——听起来不错。那我们7点半见。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 7. —Could you please help me water the flowers, Bill
—_______ I’m studying for my coming English test now.
A. That’s right. B. I’m sorry.
C. It doesn’t matter. D. Nice to meet you.
7. B That’s right意为“没错”;I’m sorry意为“对不起,抱歉”;It doesn’t matter意为“没关系”;Nice to meet you意为“很高兴见到你”。根据题干句子可知,第一个说话人请求比尔帮忙浇花,根据比尔的第二句话“I’m studying for my coming English test now.”可知,比尔婉拒了对方的请求。句意:——你能帮我浇花吗,比尔?——抱歉。我现在正在为即将到来的英语考试复习。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 8. —Sorry, sir. I made a mistake again.
—________ You’ll do it better next time.
A. Never mind. B. I’m not sure.
C. Thank you. D. The same to you.
8. A Never mind用于安慰,意为“没关系”;I’m not sure意为“我不确定”;Thank you意为“谢谢”;The same to you意为“你也一样”。根据“You’ll do it better next time.”可知,答语表达的是说话者的安慰之意。句意:——对不起,先生。我又犯了错误。——没关系,下次你会做得更好。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 9. —Will you join in the discussion tomorrow
—___________ Maybe I’ll have a meeting.
A. Well, I’m not sure. B. That’ll be great!
C. Certainly. D. You’re welcome.
9. A 说话者询问对方是否参加明天的讨论,根据答语“Maybe I’ll have a meeting.”可知对方明天可能要开会,不确定能不能参加。结合选项可知,“Well, I’m not sure.(哦,我不确定。)”符合语境。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 10. —Good morning, Hilton Hotel. _____
—Yes, please. I want to book a single room.
A. What are you doing B. Where are you from
C. Can I help you D. What’s your name
10. C 句意:——早上好,希尔顿酒店。需要帮助吗 ——是的,我想订一间单人房。What are you doing意为“你在干什么”;Where are you from意为“你是哪里人”;Can I help you意为“需要帮助吗”;What’s your name意为“你叫什么名字”。故选C。
C
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
There was once a painter. He had two daughters. Susan was more beautiful than Olivia. The painter 1 Susan very much. He often asked her to be the model for his painting. Olivia was sad, 2 her father didn’t care much about her.
One day, when Olivia was 3 in her room, her mother came in. She took one of the girl’s tears and 4 it in the garden. Soon, the tear turned into a beautiful 5 . The painter began to paint it and Olivia was happy, however, Susan was unhappy because her 6 stopped painting her. One night, she went to the 7 and picked the flower. The next morning, Olivia couldn’t 8 her flower so she cried. Seeing that, Susan said, “You can never become as 9 as me even if you wear that flower.”
“I’m not crying for myself. I looked after that flower because I wanted 10 to wear it. That would make you more beautiful. But now the flower has gone,” Olivia said sadly. Hearing the words, Susan’s face turned red and she knew being kind was the most important.
( )1. A. liked B. helped C. showed D. hated
There was once a painter. He had two daughters. Susan was more beautiful than Olivia. The painter 1 Susan very much. He often asked her to be the model for his painting. Olivia was sad, 2 her father didn’t care much about her.
1. A 考查动词。like意为“喜欢”;help意为“帮助”;show意为“展示”;hate意为“讨厌”。根据“He often asked her to be the model for his painting.”可知,这个画家非常喜欢苏珊。故选A。
A
第二部分 选词填空
( )2. A. if B. but C. or D. so
2. B 考查连词。if意为“如果”;but意为“但是”;or意为“否则,或者”;so意为“所以”。句意:奥利维亚很伤心,但她父亲并不太关心。故选B。
B
One day, when Olivia was 3 in her room, her mother came in. She took one of the girl’s tears and 4 it in the garden. Soon, the tear turned into a beautiful 5 .
第二部分 选词填空
( ) 3. A. crying B. singing C. playing D. sleeping
3. A 考查动词。根据后面的She took one of the girl’s tears可知,奥利维亚在房间里哭。故选A。
A
( ) 4. A. saw B. planted C. lost D. put
4. B 考查名词。根据in the garden和the tear turned into a beautiful可知,妈妈把眼泪种在了花园里。故选B。
B
( ) 5. A. picture B. toy C. flower D. girl
5. C 考查名词。根据下文中的picked the flower可知,眼泪变成了一朵漂亮的花。故选C。
C
The painter began to paint it and Olivia was happy, however, Susan was unhappy because her 6 stopped painting her. One night, she went to the 7 and picked the flower. The next morning, Olivia couldn’t 8 her flower so she cried.
( )7. A. kitchen B. school C. garden D. bedroom
7. C 考查名词。根据上文可知,花是被种在花园里的,所以此处表示“她去花园摘了花”。故选C。
C
第二部分 选词填空
( )6. A. father B. mother C. sister D. brother
6. A 考查名词。根据上文He often asked her to be the model for his painting可知,苏珊经常给父亲做模特,所以此处表示“她的父亲不再画她了”。故选A。
A
( )8. A. save B. find C. need D. enjoy
8. B 考查动词。save意为“救;节约”;find意为“找到”;need意为“需要”;enjoy意为“喜欢”。句意:奥利维亚找不到她的花,所以她哭了。故选B。
B
Seeing that, Susan said, “You can never become as 9 as me even if you wear that flower.”
“I’m not crying for myself. I looked after that flower because I wanted 10 to wear it. That would make you more beautiful. But now the flower has gone,” Olivia said sadly. Hearing the words, Susan’s face turned red and she knew being kind was the most important.
( ) 9. A. ugly B. smart C. stupid D. beautiful
9. D 考查形容词。 根据上文“Susan was more beautiful than Olivia.”可知,此处表示“即使你戴着那朵花,你也永远不会和我一样漂亮”。故选D。
D
第二部分 选词填空
( )10. A. it B. him C. me D. you
10. D 考查代词。根据下句“That would make you more beautiful.”可知,此处表示“我想让你戴那朵花”。故选D。
D
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
Text 1
Ticket:
July—December January—May
Adults(16 & older) $10 $5
Children $6 $4
Children under 3 free Opening hours: From 9:30 am to 4:30 pm
第三部分 阅读理解
Rules:
Don’t ride a bike in the zoo.
Don’t bring your pets into the zoo.
Don’t get too close to the animals, or they may hurt you.
Don’t give food to the animals, or the animals may get sick.
Don’t drop litter on the ground.
Don’t smoke in the zoo.
Don’t take photos of the animals.
Watch your kids while visiting the zoo.
( ) 1. How many hours a day is the zoo open
A. 5 hours. B. 7 hours.
C. 6 hours. D. 8 hours.
1. B 细节理解题。根据图表中的“Opening hours: From 9:30 am to 4:30 pm”计算可知,动物园一天开放7个小时。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 2. Which of the following can be done in the zoo
A. Riding a bike. B. Take photos of the animals.
C. Taking kids. D. Giving food to the animals.
2. C 细节理解题。分析Rules里面的内容,可知C项“Taking kids.”符合题意。其他三项均不允许。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 3. Mr. Brown and his two sons (one is 15, and the other is 2) will visit the zoo in September. How much will they pay
A. $16. B. $10. C. $15. D. $6.
3. A 细节理解题。根据图表中的内容,在9月份布朗先生带着他15岁的儿子和2岁的儿子去动物园,共需要付门票:10+6+0=16 (美元)。故选A。
A
( ) 4. Who followed the rules when visiting the zoo
A. Albert who took a picture of pandas.
B. Julia who gave her food to a monkey.
C. Mark who took his pet dog with him to the zoo.
D. Jane who took her two-year-old son to the zoo without buying a ticket for him.
4. D 细节理解题。分析各个选项,结合原文内容可知,简没有给她2岁的儿子买票就带他去了动物园符合规定,因为3岁以下的孩子免费。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 5. According to the chart, which month doesn’t the zoo open
A. February. B. June.
C. March. D. November.
5. B 细节理解题。根据表格中的July—December和January—May可知,这里面没有June。故选B。
B
第三部分 阅读理解
Text 2
It is a good idea to let students have school trips. Many people know that students sometimes need to learn outside. Study and learning are not just reading books!
Some school trips make students see more about nature. Students visit many places such as zoos, mountains, forests and sometimes farms. Teachers want students not only to know about nature, but also to learn to love it and take care of it.
Other school trips are for students to learn about their city or interesting jobs. They take students to visit a police station or a fire station. These kinds of school trips help students learn about jobs, and help them to be thankful to the people who work for their city.
Students usually love school trips! They can go out of the classroom and have fun. Teachers know that students can learn a lot when they relax and have fun. School trips can please both teachers and students!
Teachers should tell students not to throw rubbish everywhere during the trip. Today our environment is getting better and better. It is important for us to protect the environment.
( ) 6. What’s the main idea of the text
A. School trips can help students learn more.
B. Students like to learn more about nature.
C. School teachers know about their students.
D. Students usually love school trips.
6. A 主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述的是学校组织的出游能帮助学生学到很多东西。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 7. From school trips, teachers hope students can learn _______.
A. how to love nature B. how to protect the environment
C. how to take care of nature D. A, B and C
7. D 细节理解题。根据第二段最后一句“Teachers want students not only to know about nature, but also to learn to love it and take care of it.”可知,老师希望通过学校组织的出游让学生学会热爱自然、爱护自然。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 8. Why do students visit a police station or a fire station
A. To learn more about the neighborhood.
B. To help clean the office.
C. To learn about jobs and be thankful.
D. To help people in the office.
8. C 细节理解题。根据第三段中的“They take students to visit a police station or a fire station. These kinds of school trips help students learn about jobs, and help them to be thankful to the people who work for their city.”可知,组织学生们参观派出所或消防站主要是希望他们了解这些工作,并让他们有一颗感恩的心。故选C。
C
( ) 9. The underlined word “please” in Paragraph 4 means to _____.
A. make somebody feel happy B. make somebody feel sad
C. make somebody feel sorry D. make somebody feel angry
9. A 词义猜测题。根据画线词上句“Teachers know that students can learn a lot when they relax and have fun.”可知,这样的活动可以让学生放松、开心,因此画线词please的意思是“使高兴,使欢喜”。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 10. The last paragraph tells us _________ during the school trip.
A. to clean zoos B. to pick up rubbish
C. to protect the environment D. to take care of animals
10. C 推理判断题。根据最后一段最后一句“It is important for us to protect the environment.”可知,最后一段告诉我们在出游时要保护环境。故选C。
C
第三部分 阅读理解
Text 3
In Europe and North American, the size of an average family is getting smaller, but homes are not. In many countries they are getting bigger. Bigger homes are more expensive and heating them in cold weather is worse for the environment. Many people believe it’s time to think again about the size of our homes. Sixteen-year-old Austin Hay is building a small home with four wheels. It’s got everything important, including a shower room, a kitchen and a bedroom.
“When I was a kid, I wanted to build a tree house,” Austin explains. “But the house I’m building is on wheels and that’s a lot cooler.”
During the week, Austin is busy with school work. He only works on his house at the weekend. “At the moment I’m working on the doors. They are quite easy, so my dad isn’t helping me. He only helps with the difficult things.”
There isn’t a fireplace (壁炉) in his little house, so in winter Austin will move back to his parents’ house. And in the future “University is very expensive in America, but it will be cheaper for me because I can take my little house with me. I can live in it anywhere.”
( )11. In many Western countries, homes are becoming _________.
A. smaller B. bigger
C. cheaper D. worse
11. B 细节理解题。根据第一段中的“In many countries they are getting bigger.”可知,在许多国家,房子的面积越来越大。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )12. Austin’s little house has ___________ .
A. one fireplace B. two kitchens
C. three bedrooms D. four wheels
12. D 细节理解题。根据第四段第一句There isn’t a fireplace in his little house可知,房子里没有壁炉,故A项错误。根据第一段最后一句“It’s got everything important, including a shower room, a kitchen and a bedroom.”可知,奥斯汀的房子里有一个淋浴间、一个厨房和一个卧室,所以选项B和C错误。根据第一段倒数第二句“Sixteen-year-old Austin Hay is building a small home with four wheels.”可知,房子有4个轮子。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 13. When does Austin work on his house
A. Throughout the winter. B. During the weekdays.
C. At the weekend. D. In his college days.
13. C 细节理解题。根据第三段第二句“He only works on his house at the weekend.”可知,奥斯汀只在周末修建房子。故选C。
C
( ) 14. What can we learn about Austin’s father from Paragraph 3
A. He helps Austin with the difficult things.
B. He works on the doors of Austin’s house.
C. He is busy with Austin’s school work.
D. He builds a tree house for Austin.
14. A 细节理解题。根据第三段最后一句“He only helps with the difficult things.”可知,奥斯汀的爸爸只在困难的事情上帮忙。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( )15. Why will university be cheaper for Austin
A. He can work anywhere.
B. He can rent a small house.
C. He can stay with his parents.
D. He can live in his own house.
15. D 细节理解题。根据最后一段中的“University is very expensive in America, but it will be cheaper for me because I can take my little house with me. I can live in it anywhere.”可知,尽管在美国上大学很贵,但对于奥斯汀来说会便宜一些,因为他无论在哪里都可以住在自己的房子里。故选D。
D
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Everyone needs friends. Do you know how to make true friends 1
First, you have to decide who can become your friends. You can make friends with those who have the same interests as you. When friendship begins, you’d better plan activities that you’ll both enjoy. 2
Second, start a good conversation. You can ask your new friends questions like these, “ 3 ” “What’s your hobby ” “What do you do after school ” Then you will have a good relationship with your friends.
4 When your classmates are in trouble, offer as much help as possible. For example, you can lend a pen to your new deskmate. You can also care for a classmate who doesn’t feel well.
Fourth, the best way to make true friends is being honest. You won’t feel comfortable when you lie to your friends. 5 That’s because you don’t want to hurt your friends’ feelings. But in most situations, you are expected to be honest with your friends.
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
A. Make sure the activities can be done together.
B. However, sometimes you have to tell white lies.
C. Let me give you some advice.
D. Third, being helpful is important, too.
E. Who’s your favorite singer
1. C 根据“Do you know how to make true friends?”以及下文内容可知,本文主要介绍了如何交朋友,C项“让我给你一些建议。”承上启下,符合语境。故选C。
2. A 根据“When friendship begins, you’d better plan activities that you’ll both enjoy.”可知,最好计划一些你们都喜欢的活动,A项“确保这些活动可以一起完成。”承接上文。故选A。
3. E 根据You can ask your new friends questions like these可知,此处指问的一些问题,E项“你最喜欢的歌手是谁?”符合语境。故选E。
第三部分 阅读理解
4. D 根据“When your classmates are in trouble,offer as much help as possible.”可知,要多提供帮助,D项“第三,乐于助人也很重要。”符合语境。故选D。
5. B 根据“You won’t feel comfortable when you lie to your friends.”可知,此处内容和说谎有关,B项“然而,有时你不得不说善意的谎言。”符合语境。故选B。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
The Great Wall of China is 1 (know) to people all over the world. Do you know the famous Chinese 2 ( say) “He 3 does not reach Great Wall is not a real man”
The Great Wall is the 4 ( long) wall in the world. It is more than 6,000 kilometers long, and between four 5 five meters wide. In most places it is wide enough for five horses or ten men to walk side 6 side along the top. It was very difficult to build such a great wall 7 our modern machines. All the work had to be done 8 hand. Many people were made to work on the wall far away from their homes. 9 (thousand) of men died and were buried under the wall. The Great Wall was made not only 10 stone and earth, but also of the flesh and blood of millions of men.
The Great Wall of China is 1 (know) to people all over the world. Do you know the famous Chinese 2 ( say) “He 3 does not reach Great Wall is not a real man”
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
known
saying
3._________________
who
The Great Wall is the 4 ( long) wall in the world. It is more than 6,000 kilometers long, and between four 5 five meters wide. In most places it is wide enough for five horses or ten men to walk side 6 side along the top. It was very difficult to build such a great wall 7 our modern machines.
第四部分 完形填空
4._________________ 5._________________
longest
and
6._________________ 7._________________
by
without
All the work had to be done 8 hand. Many people were made to work on the wall far away from their homes. 9 (thousand) of men died and were buried under the wall. The Great Wall was made not only 10 stone and earth, but also of the flesh and blood of millions of men.
第四部分 完形填空
8._________________ 9._________________
by
Thousands
10._________________
of
第五部分 书面表达
假设你是李华,你想要应聘一家公司实习生的岗位,请你用英语写一封自荐信。
内容包括:1. 毕业院校及所学专业(自拟); 2. 在校期间所获奖项;3. 想要加入这家公司,希望得到面试机会。
要求:词数80左右。不得透露个人信息。
Dear Sir/Madam,
I am Li Hua, a fresh graduate from Peking University, majoring in Business Administration. I am particularly interested in your company’s internship opportunity and hope to join your team to gain valuable work experience.
During my four-year study, I have received several top-level scholarships for my outstanding academic performance.
With my strong passion for business and enthusiasm for learning, I am confident in bringing innovative ideas and enthusiasm to your company.
I would be grateful if you could consider my application and grant me an interview opportunity. Thank you for your time.
Yours,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览