2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(18)课件(共36张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(18)课件(共36张PPT)

资源简介

(共36张PPT)
18
英语考前冲刺卷(十八)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Would you like me to open the window
—___________
A. It doesn’t matter. B. Yes, please.
C. Never mind. D. I don’t know.
1. B 句意:——你想让我打开窗户吗?——是的,请打开。It doesn’t matter意为“没关系”;“Yes, please”意为“是的,请吧”;Never mind意为“没关系”;I don’t know意为“我不知道”。“Would you like... ”的肯定回答用“Yes, please.”,否定回答用“No, thanks.”。故选B。
B
( ) 2. —_____________
—I have a fever.
A. How are you B. What the matter with you
C. What’s wrong with you D. What are you doing
2. C 根据答语“I have a fever.”可知,“What’s wrong with you(你怎么了)”符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 3. —Hello! This is Tom speaking. May I speak to Jane, please
—___________
A. Nice to meet you. B. You’re welcome.
C. Hold on, please. D. She is my sister.
3. C 句意:——您好!我是汤姆。我能跟简讲话吗?——请稍等。Nice to meet you意为“很高兴见到你”;You’re welcome意为“不用谢”;“Hold on, please”意为“请稍等”;She is my sister意为“她是我的姐姐/妹妹”。根据“This is Tom speaking.”可知是在打电话,选项C符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 4. —I’m going to England on vacation next week.
—_________
A. Enjoy yourself. B. Not at all.
C. Thank you. D. I have no idea.
4. A 根据“I’m going to England on vacation next week.”可知说话人计划下周去英国度假,结合选项可知,“Enjoy yourself.(玩得开心。)”符合语境。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 5. —Would you like to see a movie with me tonight?
—___________ I have to do chores.
A. Good luck! B. Let’s go.
C. No problem. D. I’m afraid not.
5. D Good luck意为“祝你好运”;Let’s go意为“我们走吧”;No problem意为“没问题”;I’m afraid not意为“恐怕不行”。根据答语中的“I have to do chores.”可判断不能和对方一起去看电影。句意:——今天晚上你想要和我一起去看电影吗?——恐怕不行。我得做家务。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 6. —I don’t think students should use mobile phones at school.
—________They really have a bad influence on our study.
A. I agree with you. B. Not at all.
C. No problem. D. It’s my pleasure.
6. A I agree with you意为“我赞同你的看法”;Not at all意为“不客气”;No problem意为“没问题”;It’s my pleasure意为“不客气”。根据答语中的“They really have a bad influence on our study.”可推测空格处应该是赞同对方的看法。句意:——我认为学生在学校里不应该使用手机。——我赞同你的看法。手机对我们的学习真的有不好的影响。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 7. —I am worried that I can’t win the table tennis match tomorrow.
—_______ I’m sure you’ll make it.
A. No problem. B. Never mind.
C. Of course. D. Come on.
7. D 说话者很担心明天的乒乓球比赛,根据答语“I’m sure you’ll make it.”可知,空格处应填入鼓励对方的话。No problem意为“没问题”;Never mind意为“没关系”;Of course意为“当然”;Come on意为“加油”。结合选项可知,D项符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 8. —I’m so tired after a long day at work.
—________
A. Take a break. B. It’s my fault.
C. Enjoy yourself. D. I’m sorry to hear that.
8. A Take a break意为“休息一下”;It’s my fault意为“这是我的错”;Enjoy yourself意为“玩得开心”;I’m sorry to hear that意为“听到这个我很遗憾”。句意:——工作了一整天我太累了。——休息一下。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 9. —Are you free this Saturday I’m wondering if you’d like to go hiking with me.
—___________ I’ve been wanting to explore the nearby mountains.
A. Never mind. B. I’m afraid not.
C. Have fun! D. That sounds great!
9. D Never mind意为“没关系”;I’m afraid not意为“恐怕不行”;Have fun意为“玩得开心”;That sounds great意为“听起来很棒”。句意:——这个星期六你有空吗?我想知道你是否愿意和我一起去远足。——听起来很棒!我一直想要探索附近的山脉。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 10. —May I have your business card
—_______
A. Take your time. B. Yes, here you are.
C. Never mind. D. No problem.
10. B 说话人问“可以给我一张你的名片吗?”结合选项可知,“Yes, here you are.(可以,给你。)”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Richard Smith and his daughter Jenny, live happily in a very big British village. He has a large circle of friends and 1 very popular at various parties. Everybody 2 him so much for his great sense of humor—everybody, that is, 3 his six-year-old daughter, Jenny. Recently, one of Richard’s closest friends asked him 4 a speech at a wedding party. This is the sort of thing that Richard loves. He tried his best to make the speech wonderful. He prepared the speech carefully in advance and went to the wedding 5 his daughter. He had included 6 funny stories in the speech and, of course, it was a great success. 7 he had finished, Jenny told him she wanted to go home. Richard was a little 8 by this but he did as his daughter asked. On the way home, he asked Jenny 9 she had enjoyed the speech. 10 his surprise, she said she hadn’t. Richard asked her why this was so and she told him she did not like to see so many people laughing at him.
( )1. A. be B. is C. to be D. /
Richard Smith and his daughter Jenny, live happily in a very big British village. He has a large circle of friends and 1 very popular at various parties. Everybody 2 him so much for his great sense of humor—everybody, that is, 3 his six-year-old daughter, Jenny.
1. B 考查动词的时态。句中and连接前后两个并列分句,前面句子的谓语has用一般现在时的第三人称单数形式,后面也应该保持一致。故选B。
B
第二部分 选词填空
( )2. A. hates B. dislikes C. admires D. remembers
2. C 考查动词。根据上句的“He has a large circle of friends and very popular at various parties.”和此处的for his great sense of humor可知,大家都很赞赏他,admire意为“赞赏,欣赏”。故选C。
C
( )3. A. except B. besides C. beside D. as
3. A 考查介词。except意为“除了……”,表示排除在整体之外;besides意为“除了……(还有)”,表示包含在整体之中;beside意为“在……旁边”;as意为“因为”。这里表达的是“除了他6岁的女儿,其他人都欣赏他的幽默感”。故选A。
A
Recently, one of Richard’s closest friends asked him 4 a speech at a wedding party. This is the sort of thing that Richard loves. He tried his best to make the speech wonderful. He prepared the speech carefully in advance and went to the wedding 5 his daughter.
第二部分 选词填空
( ) 4. A. make B. to make C. making D. made
4. B 考查固定结构。ask sb. to do sth. 意为“请求/要求某人做某事”,为固定结构。make a speech意为“做演讲”。故选B。
B
( ) 5. A. on B. in C. for D. with
5. D 考查介词。with可表示“伴随”的意思,这里指“他和女儿一起去参加婚礼”,应用with。故选D。
D
He had included 6 funny stories in the speech and, of course, it was a great success. 7 he had finished, Jenny told him she wanted to go home. Richard was a little 8 by this but he did as his daughter asked.
( )8. A. disappointing B. disappoint C. disappointment D. disappointed
8. D 考查形容词。这里是形容词作表语,-ing形容词修饰物,-ed形容词修饰人,所以此处应填disappointed,表示“失望的,沮丧的”。故选D。
D
第二部分 选词填空
( )7. A. As soon as B. As if C. Because D. For
7. A 考查连词。as soon as意为“一……就”;as if意为“好像”;because意为“因为”;for意为“因为”。根据句意“他刚结束,珍妮就对他说想回家”可知,这里应用as soon as。故选A。
A
( ) 6. A. much B. a great deal of C. a number of D. the number of
C
6. C 考查固定短语。much和a great deal of修饰不可数名词,a number of修饰可数名词复数,它们都表示数量多;the number of意为“……的数量”。这里是说他的演讲中包含很多有趣的故事,应用a number of。故选C。
On the way home, he asked Jenny 9 she had enjoyed the speech. 10 his surprise, she said she hadn’t. Richard asked her why this was so and she told him she did not like to see so many people laughing at him.
( ) 9. A. what B. if C. that D. which
9. B 考查宾语从句的引导词。分析句子结构可知,空格后面是一个宾语从句,从句不缺成分,所以不用what和which引导,再根据句意可知,if(是否)符合此处语境。故选B。
B
第二部分 选词填空
( )10. A. To B. On C. At D. As
10. A 考查介词。to one’s surprise是固定短语,意为“令某人吃惊的是”。故选A。
A
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
Text 1
Create Your Own Story Competition
If you love to write, draw and create stories, here’s your chance!
Come and join in the Create Your Own Story Competition (September 13—19).
All you have to do is to create your own stories.
*The competition is only open to the students in Grand Middle School.
*Please write a story in at least 300 words.
*Pictures are not necessary but stories with creative pictures will get extra points.
1st Place 1 dictionary and 20 books 2nd Place 1 dictionary and 10 books 3rd to 6th Places
1 dictionary and 5 books
第三部分 阅读理解
Get an entry form from www.GrandMiddleSchool.org/createyourownstory.
The closing date: September 20.
The best stories will be posted on www.GrandMiddleSchool.org/beststories. Everyone will have the chance to vote for their favorite stories from 23 to 25 September.
Names of winners will also be posted on www.GrandMiddleSchool.org/beststories on September 30.
Please call 1800-62214422 or visit www.GrandMiddleSchool.org/storycompetition for more information.
( ) 1. If you win the 5th place, what prizes will you get
A. 1 dictionary and 5 books. B. 1 dictionary and 10 books.
C. 1 dictionary and 15 books. D. 1 dictionary and 20 books.
1. A 细节理解题。根据表格第三栏中的3rd to 6th Places 1 dictionary and 5 books可知,第5 名的奖品是1本字典和5 本书。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 2. You can’t take part in the competition probably because ________.
A. you create the story all by yourself
B. your story has more than 300 words
C. your story doesn’t have any pictures
D. you aren’t from Grand Middle School
2. D 细节理解题。根据星号标记的第一条内容“The competition is only open to the students in Grand Middle School.”可知,非格兰中学的学生不能参加比赛。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 3. What can you find on www.GrandMiddleSchool.org/beststories
A. All the stories. B. An entry form.
C. Creative pictures. D. Names of winners.
3. D 细节理解题。根据倒数第二段“Names of winners will also be posted on www.GrandMiddleSchool.org/beststories on September 30.”可知,在该网址能看到获奖者名单。故选D。
D
( ) 4. When can you vote for your favorite stories
A. On September 13—19. B. On September 20.
C. On September 23—25. D. On September 30.
4. C 细节理解题。根据倒数第三段中的“Everyone will have the chance to vote for their favorite stories from 23 to 25 September.”可知,投票日期是9月23日至25日。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 5. Who is the text intended for
A. Artists. B. Parents.
C. Teachers. D. Students.
5. D 推理判断题。根据第二段中的Come and join in the Create Your Own Story Competition (快来参加“自己的故事创作比赛”吧)和星号标记的第一条内容“The competition is only open to the students in Grand Middle School. (该比赛仅面向格兰中学在校学生。)”可推断,本文的写作对象是学生。故选D。
D
第三部分 阅读理解
Text 2
Tea has a long history of more than four thousand years. Its hometown is certainly China.
At first tea was considered as a kind of good thing that could make people awake. Many knowledgeable people thought it was helpful for their study, because their minds could keep awake after drinking some tea. During Tang Dynasty, tea was sent to European countries first through the Silk Road. It was tea that made Chinese culture spread over in the Western countries. The first book about tea was The Classic of Tea by Lu Yu in Tang Dynasty. In the book, he described the tea culture.
However, the tea culture changed into a kind of new form. In Song Dynasty, many people spent much time on it instead of thinking about the safety of their country. Between the end of Yuan Dynasty and the beginning of Qing Dynasty, many people paid more attention to tea. People thought of it as the symbol of the spirit.
Nowadays, tea has become the gentlest and the most comfortable drink in France. It has also become a helpful drink that is good for people’s skin and health in England. Lots of Chinese look on tea as one of the most popular presents that they give others during important festivals.
( ) 6. What did many knowledgeable people think of tea when it was discovered at first
A. Useless. B. Difficult.
C. Meaningless. D. Helpful.
6. D 细节理解题。根据第二段第二句“Many knowledgeable people thought it was helpful for their study, because their minds could keep awake after drinking some tea.”可知,许多知识渊博的人认为茶可以让他们保持清醒,对他们的学习有帮助。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 7. When was tea sent to European countries for the first time
A. In Tang Dynasty. B. In Yuan Dynasty.
C. In Song Dynasty. D. In Qing Dynasty.
7. A 细节理解题。根据第二段中的“During Tang Dynasty, tea was sent to European countries first through the Silk Road.”可知,在唐代,茶首次传到欧洲国家。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 8. Between the end of Yuan Dynasty and the beginning of Qing Dynasty, tea was regarded as _________.
A. a kind of drink B. the symbol of the spirit
C. a kind of culture D. a kind of gift
8. B 细节理解题。根据第三段最后两句“Between the end of Yuan Dynasty and the beginning of Qing Dynasty, many people paid more attention to tea. People thought of it as the symbol of the spirit.”可知,从元末到清初,茶被认为是精神的象征。故选B。
B
( ) 9. What’s the meaning of the underlined word “gentlest” in the last paragraph
A. 最速溶的 B. 最凉爽的
C. 最刺激的 D. 最温和的
9. D 词义猜测题。根据最后一段中的“Nowadays, tea has become the gentlest and the most comfortable drink in France.”可知,the gentlest与the most comfortable为并列关系;结合选项,“最温和的”符合语境。故选D。
D
( ) 10. Which of the following about tea is TRUE according to the text
A. Lu Yu was born in Song Dynasty.
B. Tea was invented in England.
C. The English regard tea as a kind of healthy drink.
D. The French like to give tea to others as presents.
10. C 细节理解题。根据最后一段第二句“It has also become a helpful drink that is good for people’s skin and health in England.”可知,英格兰人认为茶是一种健康的饮料;C项的表述与此相符,其余选项的表述均与原文不符。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text 3
Once upon a time, a farmer had a goose that laid one golden egg every day. The egg provided enough money for the farmer and his wife to support their daily needs. Their life got improved by selling these golden eggs. They didn’t live in the old cottage any longer and had enough food to eat. They weren’t afraid of being hungry. The farmer and his wife continued to be happy for a long time.
But, one day, the farmer thought to himself, “Why should we take just one egg a day Why can’t we take them all at once and make a lot of money ” The farmer told his wife his idea, and she foolishly agreed.
Then, the next day, as the goose laid its golden egg, the farmer was quick to step out with a sharp knife. He killed and cut open the goose, in the hope of finding all its golden eggs. But, when he looked inside, he found nothing in its body.
The farmer quickly realized his foolish mistake and cried over his lost resource. As days went on, the farmer and his wife became poorer and poorer.
( )11. _________ supported the farmer’s daily needs.
A. The land of the farmer
B. The golden egg the goose laid every day
C. The geese the farmer raised
D. The farmer’s cow
11. B 细节理解题。根据第一段第一、二句“Once upon a time, a farmer had a goose that laid one golden egg every day. The egg provided enough money for the farmer and his wife to support their daily needs.”可知,农民依靠卖鹅下的金蛋过活。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )12. What does the underlined word “them” in Paragraph 2 mean
A. The eggs. B. The geese.
C. The money. D. The farmer’s friends.
12. A 细节理解题。根据第二段第一句中的“Why should we take just one egg a day ”可知,them指代前文提到过的egg,them是复数。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 13. When the farmer looked inside the goose’s body, _______ were found.
A. golden eggs B. nothing
C. grass D. small eggs
13. B 细节理解题。根据第三段最后一句“But, when he looked inside, he found nothing in its body.”可知,里面什么也没有。故选B。
B
( ) 14. Why did the farmer cry
A. Because his wife left him.
B. Because his knife cut his body.
C. Because he would have no golden eggs any more.
D. Because his goose was sick.
14. C 细节理解题。根据第四段第一句“The farmer quickly realized his foolish mistake and cried over his lost resource.”可知,农夫哭泣是因为他再也没有金蛋了。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( )15. Which of the following statements is TRUE
A. The farmer had a goose that laid some golden eggs every day.
B. The farmer made a lot of money by killing the goose.
C. The farmer cried over his lost wife.
D. The couple became poorer and poorer as the time went on.
15. D 细节理解题。根据第四段最后一句“As days went on, the farmer and his wife became poorer and poorer.”可知,随着时间的推移,农夫和他的妻子变得越来越穷。故选D。
D
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Everybody knows that protecting the environment today will prepare for a better tomorrow. Kids can also be taught to do their bit for helping the environment.
A large number of people just have the water running when they are washing faces or brushing teeth. 1 Another thing kids can do is taking a shorter shower.
Video games use a lot of energy. Encourage kids to go out to play in the fresh air or finish their homework instead of playing these video games. 2
Teach kids to turn off lights when they are not in use. 3 Since kids are not told about environmental problems, they do not know they are wasting electricity.
4 Try not to use paper cups and plates whenever possible. Cutting down on use of paper wherever possible will help to save more trees. Use recycled paper.
Kids must be educated about saving the environment at a young age. 5 And we can together make a great effort to have a cleaner and greener earth.
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
A. In this way, kids can save energy.
B. Ask your kids to try to save paper.
C. If kids can also play a role in helping to save the earth, it will be great.
D. Kids should be taught to turn off the tap when they do the same things.
E. Most of the time, kids will leave the lights on when they leave the classroom.
1. D 根据空处前后的“A large number of people just have the water running when they are washing faces or brushing teeth.”及“Another thing kids can do is taking a shorter shower.”可知,此处应介绍如何节约用水,D项“当孩子们也这样做时,应该教他们关掉水龙头。”符合语境。故选D。
2. A 根据前面的“Video games use a lot of energy.”及“Encourage kids to go out to play in the fresh air or finish their homework instead of playing these video games.”可知,这样做是为了节约能源,A项“通过这种方式,孩子们可以节约能源。”符合语境。故选A。
3. E 根据前面的“Teach kids to turn off lights when they are not in use.”可知,此处讲述的是与“关灯”有关的内容,E项“大多数时候,孩子们离开教室的时候不会关灯。”符合语境。故选E。
第三部分 阅读理解
4. B 根据后面的“Try not to use paper cups and plates whenever possible.”可知,此处讲述的是与“节约用纸”有关的内容,B项“让你的孩子尽量节约纸张。”符合语境。故选B。
5. C 根据后面的“And we can together make a great effort to have a cleaner and greener earth.”可知,此处讲述的是让孩子们参与保护环境、拯救地球,C项“如果孩子们也能在帮助拯救地球上发挥作用,那将会很棒。”符合语境。故选C。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
It’s hard to imagine life without the Internet. How 1 (great) it has changed our lives since it was widely 2 (use)! Getting online has 3 (become) more and more popular. We can listen to music or watch a movie 4 free. We can search for information we need within seconds. The Internet makes our life 5 (easy) than before. More and more people lose 6 (they) in the Internet. 7 the same time, however, the Internet has also caused some 8 (habit) to fall away. Getting a handwritten letter from a friend 9 become a rare pleasure, for e-mail is quicker and cheaper. 10 can we use the Internet properly This is a question worth considering.
It’s hard to imagine life without the Internet. How 1 (great) it has changed our lives since it was widely 2 (use)! Getting online has 3 (become) more and more popular. We can listen to music or watch a movie 4 free. We can search for information we need within seconds. The Internet makes our life 5 (easy) than before.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
greatly
used
3._________________ 4._________________
become
for
5._________________
easier
More and more people lose 6 (they) in the Internet. 7 the same time, however, the Internet has also caused some 8 (habit) to fall away. Getting a handwritten letter from a friend 9 become a rare pleasure, for e-mail is quicker and cheaper. 10 can we use the Internet properly This is a question worth considering.
第四部分 完形填空
6._________________ 7._________________
themselves
At
8._________________ 9._________________
habits
has
10._________________
How
第五部分 书面表达
假如你是李夏。你的英国笔友John最近来信,想知道你上一个暑假是怎么过的。请根据以下提示,用英文给他回一封信,介绍你的暑假是怎么过的,内容包括:
1.休息;2.看电影;3.读书;4.旅游。
要求:词数70~80。开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear John,
Thank you for your letter. This was a wonderful summer holiday for me. I spent several days having a good rest at first. Then I went to see some hot movies with my friends. In addition, my dad shared several well-known books with me. I learned a lot from these books and enjoyed them very much. To Live really impressed me, which I strongly recommend to you.
In the end, I travelled Guilin. It’s such a beautiful city. There are mountains and clear water everywhere. I will send some photos to you.
Best wishes! Looking forward to seeing you in China.
Yours sincerely,
Li Xia

展开更多......

收起↑

资源预览