2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(17)课件(共36张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(17)课件(共36张PPT)

资源简介

(共36张PPT)
17
英语考前冲刺卷(十七)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Excuse me, could you tell me how to get to the library
—___________
A. No, I’m not sure. B. Go down this street and turn left.
C. I don’t care. D. Nice talking to you.
1. B “No, I’m not sure”意为“不,我不确定”;Go down this street and turn left意为“沿着这条街走,然后左转”;I don’t care意为“我不在乎”;Nice talking to you意为“很高兴与你交谈”。句意:——打扰一下,您能告诉我怎么去图书馆吗?——沿着这条街走,然后左转。故选B。
B
( ) 2. —May I take your order now
—_________
A. No, you can’t. B. This way, please.
C. Take it easy. D. Yes, I’d like this dish.
2. D 说话者问“现在您要点餐吗?”结合选项可知,回答应用“Yes, I’d like this dish.”。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 3. —Happy New Year to you!
—___________
A. The same to you. B. I agree with you.
C. My pleasure. D. Me too.
3. A The same to you意为“你也是”;I agree with you意为“我同意你的观点”;My pleasure意为“不客气”;Me too意为“我也是”。句意:——新年快乐!——你也是(也祝你新年快乐)。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 4. —I’m really sorry for the inconvenience.
—_________
A. It’s no big deal. B. You’re welcome.
C. I think so. D. Thank you.
4. A It’s no big deal意为“这没什么大不了的”;You’re welcome意为“不客气”;I think so意为“我也这么认为”;Thank you意为“谢谢你”。句意:——很抱歉给您带来不便。——这没什么大不了的。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 5. —Could you please pass me the fork
—___________ If not, I’ll have to walk home.
A. I don’t mind. B. Here you are.
C. Sure, go ahead. D. I don’t know.
5. B I don’t mind意为“我不介意”;Here you are意为“给你”;“Sure, go ahead”意为“当然,说吧/做吧/开始吧”;I don’t know意为“我不知道”。句意:——请把叉子递给我好吗?——给你。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 6. —Remember to turn off the lights before leaving the classroom.
—________
A. Yes, please. B. It’s hard to say.
C. It’s nothing. D. OK, I will.
6. D 说话者提醒对方离开教室前记得关灯,结合选项可知,“OK, I will.(好的,我会的。)”符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 7. —Thank you for giving us the wonderful lecture.
—_______ I’m glad you like it.
A. I’m afraid not. B. It’s my pleasure.
C. I got it. D. Don’t think so.
7. B 由Thank you可知说话者表达了感谢,结合选项可知,B项“不客气;这是我的荣幸”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 8. —Hey, how’s it going today
—________
A. I’m well. B. That is right.
C. You are welcome. D. Pretty good.
8. D 根据“...how’s it going today ”可知,说话人询问今天过得怎么样,结合选项可知,Pretty good(不错)符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 9. —Would you like some coffee
—___________
A. My pleasure. B. Yes, please.
C. Just a few, please. D. No, it doesn’t matter.
9. B 说话者问是否想要喝点咖啡,结合选项可知,回答 “Yes, please.” 符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 10. —James, would you mind if I use your dictionary?
—_____I’m not using it now.
A. Yes, please. B. No, you’d better not.
C. Of course not, go ahead. D. I’m afraid not.
10. C “Yes, please”意为“是的,请”;“No, you’d better not”意为“不,你最好别”;“Of course not, go ahead”意为“当然不介意,请便”;I’m afraid not意为“恐怕不行”。由答语中的“I’m not using it now.”可推测可以借给对方词典。句意:——詹姆斯,你介意我用一下你的词典吗?——当然不介意,用吧。我现在不用。故选C。
C
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Why do I want to go to college No one has ever asked me 1 a question. But many times I have asked myself. I have 2 a whole variety of reasons. 3 important reason is that I want to be a better man.
Many things make human beings different 4 or better than or even superior to animals.
One of the most important things is _5 .If I fail to receive higher education, my education 6 . As I want to be a fully 7 man, I must get a well-rounded education, which good colleges and universities are supposed to 8 . I know one can get educated in many ways, but colleges and universities are 9 the best places to teach me how to educate myself. Only when I am well-educated, will I be a better human being and 10 fit into society.
( )1. A. quite B. so C. such D. another
Why do I want to go to college No one has ever asked me 1 a question. But many times I have asked myself. I have 2 a whole variety of reasons. 3 important reason is that I want to be a better man.
1. C 考查形容词。quite,副词,意为“很,相当”;so,副词,意为“如此”,修饰形容词和副词;such,形容词,意为“此类的,这种的”,常用在不定冠词或名词前修饰名词;another意为“另一个,又一个”。故选C。
C
第二部分 选词填空
( )2. A. come up with B. agreed with C. been fed up with D. got on well with
2. A 考查动词短语。句意:我曾想出各种各样的原因。come up with意为“提出,想出”;agree with意为“同意”;be fed up with意为“对……厌倦”;get on well with意为“和……相处得好”。故选A。
A
( )3. A. Most B. The most C. More D. Much
3. B考查形容词最高级。上文讲到“我曾想出各种各样的原因”,这里应该是说“其中最重要的原因应当是……”,因此这里应用important的最高级,应在important前面加the most。故选B。
B
Many things make human beings different 4 or better than or even superior to animals.
One of the most important things is 5 . If I fail to receive higher education, my education 6 .
第二部分 选词填空
( ) 4. A. to B. around C. between D. from
4. D 考查介词短语。这里指的是“很多东西让人类与动物不相同”。be different from是固定搭配,表示“与……不同”。故选D。
D
( ) 5. A. education B. weather C. temperature D. science
5. A 考查名词。education意为“教育”;weather意为“天气”;temperature意为“温度”;science意为“科学”。由后一句“如果我不能接受更高等的教育……”,可以推测此空指“教育”。故选A。
A
( ) 6. A. finished B. don’t finish C.will not finish D. has finished
6. C 考查时态。句意:如果我不能接受更高等的教育,我就无法完成我的学业。这是一个含有条件状语从句的复合句,遵循“主将从现”原则。因此will not finish为正确选项。故选C。
C
As I want to be a fully 7 man, I must get a well-rounded education, which good colleges and universities are supposed to 8 .
( )8. A. improve B. graduate C. hear D. provide
8. D 考查动词。improve意为“提高”; graduate意为“毕业”;hear意为“听说”; provide意为“提供”。这里指的是“大学应提供高等教育”。故选D。
D
第二部分 选词填空
( )7. A. develop B. developed C. developing D. experience
7. B 考查形容词。过去分词developed有形容词功能,此处表示“成熟的”。故选B。
B
I know one can get educated in many ways, but colleges and universities are 9 the best places to teach me how to educate myself. Only when I am well-educated, will I be a better human being and 10 fit into society.
( ) 9. A. between B. among C. inside D. outside
9. B 考查介词。between意为“介于……之间”;among意为“在(其)中;……之一”;inside意为“在内部”;outside意为“在外部”。后面的the best places指的是获得教育的地方,这些地方数量众多,大学是其中之一,应用among。故选B。
B
第二部分 选词填空
( )10. A. can good B. may better C. be able to better D. be able to best
10. C 考查比较级。与前半句相对应,这里仍应用比较级,排除A、D两项。而句中已有will I, may better不符合语法规范;be able to better意为“能够更好地……”。故选C。
C
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
Text 1
Easier is better with a Jitterbug.
The easy-to-use Jitterbug Flip has big buttons (按键) and a special Start button on the keyboard.
EASY TO USE
The large bright screen and simple YES and NO button make setting the menu simple. Plus, the powerful speaker ensures every talk will be loud and clear.
第三部分 阅读理解
EASY TO ENJOY
Wherever you go, a built-in camera makes it easy to take photos and share your favorite memories. And with a long-lasting battery, you won’t have to worry about running out of power.
EASY TO BE PREPARED
In any uncertain or unsafe situation, simply press the Start button and an agent will confirm your location, evaluate (评估) your situation and get you the help you need at any time.
The Jitterbug Flip is one of the most affordable cell phones on the market, with price as low as$14.99/month. For a limited time, get 25% off!
To order or learn more, call 800-411-3105, or visit us at www..
( ) 1. This text is most likely ________.
A. a notice B. a poster
C. an instruction D. an advertisement
1. D 推理判断题。通读全文可知本文主要介绍了一款名为Jitterbug Flip的手机,并在文章最后介绍了订购的途径。所以这篇文章很可能是一则广告。
D
第三部分 阅读理解
( ) 2. The Jitterbug Flip is a ________.
A. phone B. toy C. speaker D. camera
2. A 细节理解题。由文章倒数第二段第一句中的The Jitterbug Flip is one of the most affordable cell phones on the market可得出答案。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 3. The Flip contains all of the following EXCEPT ___________.
A. a built-in camera B. a powerful speaker
C. a large touch screen D. a long-lasting battery
3. C 细节理解题。由文章第三段第一句“Wherever you go, a built-in camera makes it easy to take photos and share your favorite memories.”可知Flip里边有a built-in camera;由第二段最后一句“Plus, the powerful speaker ensures every talk will be loud and clear.”可知Flip里边也有a powerful speaker;由第三段最后一句“And with a long-lasting battery, you won’t have to worry about running out of power.”可知Flip拥有a long-lasting battery。而选项C“很大的触摸屏”在文章中并没有提到。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 4. If you need help while using Jitterbug Flip, the easiest way is to _______.
A. cry for help B. call 800-411-3105
C. visit the company’s website D. press the Start button
4. D 细节理解题。由文章倒数第三段“In any uncertain or unsafe situation, simply press the Start button and...”可知,需要帮助时,应该按下“开始”键。故选D。
D
( ) 5. Which of the following is mentioned about the Flip
A. Its color. B. Its function.
C. Its style. D. Its weight.
5. B 细节理解题。通读全文可知,本文主要讲了Jitterbug Flip手机的一些功能,而它的颜色、款式及重量没有提及。故选B。
B
第三部分 阅读理解
Text 2
When I was about twelve years old, a girl in my class liked to point out my shortcomings. She said I was very thin; I wasn’t good at maths; I talked too much; I was too proud, and so on. At last, I became very angry. I ran to my father with tears in my eyes. He listened to me quietly, and asked, “Are those things true or not Jane, didn’t you ever think about what you’re really like ” Then he added, “Well, you have that girl’s opinions. Make a list of everything she said and mark the points that are true.”
I did as he told me. To my great surprise, I found out that about half the things were true. Some of them I couldn’t change, like being very thin, but many I could and suddenly I wanted to change. For the first time I got a clear picture of myself.
I brought the list back to Daddy, and he said, “Now you know better about yourself. But you have to learn to listen, not just close your ears angrily and feel hurt. When something said about you is true, you’ll find it will be of great help to you. Don’t shut your ears. Listen to the truth and do what you know is the right thing to do.”
Daddy’s advice has returned to me at many important moments. In my life, I’ve never had a better piece of advice.
( ) 6. How old was Jane when a girl in her class pointed out her shortcomings
A. About 10. B. About 12.
C. About 14. D. About 11.
6. B 细节理解题。根据第一段第一句“When I was about twelve years old, a girl in my class liked to point out my shortcomings.”可知,简当时大概12岁。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 7. Which thing did Jane think she couldn’t change
A. She was very thin. B. She wasn’t good at maths.
C. She talked too much. D. She was too proud.
7. A 细节理解题。根据第二段中的“Some of them I couldn’t change, like being very thin”可知,简认为她很瘦这件事无法改变。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 8. Who changed Jane’s opinion
A. Her father. B. Her mother.
C. Her sister. D. Her classmate.
8. A 推理判断题。根据最后一段第一句“Daddy’s advice has returned to me at many important moments.”可推断出当时是爸爸改变了简的想法。故选A。
A
( ) 9. What did Jane’s father really mean by saying “Make a list of everything...”
A. To let Jane change her classmate’s opinions.
B. To let Jane find out what is wrong.
C. To let Jane know herself better.
D. To let Jane correct them one by one.
9. C 推理判断题。根据第二段最后一句“For the first time I got a clear picture of myself.”以及第三段中的“Now you know better about yourself.”可知,父亲让简列清单的目的是让她更加了解自己。故选C。
C
( ) 10. Which of the following is the best title for this text
A. My Father B. The Best Advice
C. My Life D. My Classmate
10. B 主旨大意题。本文主要讲述了父亲的建议如何帮助简更好地了解自己,而且最后一段也提到“In my life, I’ve never had a better piece of advice.”,由此可推断出文章的最佳标题应与“建议”相关。故选B。
B
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text 3
Enough sleep helps the body and brain grow and develop. Generally, adults need seven to nine hours of sleep every night. Students aged 10 to 17 need eight to nine hours per night.
But many students don’t get enough sleep because of the early start time of the school and heavy homework. For some students, they want to sleep early, but they keep worrying about their schoolwork and can’t fall asleep quickly. For others, they may even have insomnia which might keep them awake all night.
Sleeping problems greatly affect people’s lives. Experts have shown that lack of sleep for teenagers leads to poor grades. Students without enough sleep cannot pay attention in class or do well in sports.
Luckily, with good sleep habits, it is easier to fall asleep. Some of these good habits include avoiding drinks that make people excited late in the day, going to sleep at the same time each night, and sleeping in a comfortable place that is dark, quiet, and neither too warm nor too cold.
( )11. If Li Hong is 15 years old, how much sleep does she need every night
A. 10—12 hours. B. 8—9 hours.
C. 7 hours. D. Less than 7 hours.
11. B 细节理解题。根据第一段最后一句“Students aged 10 to 17 need eight to nine hours per night.”可知,她应该睡8到9个小时。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )12. What might happen if teens don’t get enough sleep
A. They might not be able to listen carefully in class.
B. Their bodies and brains might grow better.
C. They might do well in sports.
D. They might not finish their schoolwork.
12.A 细节理解题。根据第三段最后一句“Students without enough sleep cannot pay attention in class or do well in sports.”可知,如果青少年睡眠不足可能会无法在课堂上集中注意力。“不能认真听讲”是无法集中注意力的表现。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 13. The underlined word “insomnia” means “____” in Chinese.
A. 健忘症 B. 肥胖症 C. 多动症 D. 失眠症
13.D 词义猜测题。根据画线词后面跟着的定语从句which might keep them awake all night可知,该词是“失眠症”的意思。故选D。
D
( ) 14. Which is NOT a reason why so many students don’t get enough sleep
A. They cannot pay attention in class.
B. They have too much homework to do.
C. They have to get up very early to go to school.
D. They have sleeping problems.
14.A 细节理解题。根据第二段中的“But many students don’t get enough sleep because of the early start time of the school and heavy homework.”可知B项和C项正确;根据该段最后的they may even have insomnia which might keep them awake all night可知D项正确,失眠症属于睡眠问题。A项的“无法在课堂上集中注意力”是睡眠不足造成的结果,不是原因。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( )15. Which of the following are good sleeping habits
a. Sleeping in a bright place.
b. Going to bed at the same time.
c. Sleeping in a dark and quiet place.
d. Drinking something that makes you excited.
A. ab B. ac
C. bc D. bd
15. C 细节理解题。根据最后一段的内容可知,好的睡眠习惯包括避免在睡前喝令人兴奋的饮品,每晚在同样的时间睡觉,在舒适、安静、不太冷也不太热的黑暗环境中入睡。b和c的表述符合文意。故选C。
C
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
The sun is out. The weather is cool. It’s a great day for running. 1
Be safe.
2 So pay attention to what is happening around you while you run. If you are running along a road, wear light-coloured clothes so that drivers can see you clearly.
Listen to your body.
Running is tiring and can hurt. But continuous pain means something is wrong. Maybe you need to change the way you move to put less pressure on certain joints (关节). 3 Having a rest when necessary will help you get back to running as soon as possible.
4
Pick out comfortable shoes that fit your feet. This will stop strain (拉紧) on your feet, legs and back.
Mix it up.
Some experts suggest doing other physical activities besides running. 5 By doing different kinds of exercise, you keep away injuries caused by repeated actions.
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
A. Choose good shoes.
B. Always remember safety comes first.
C. Or maybe you are too tired and need a day off.
D. That could mean biking, swimming or playing a ball game.
E. But before you start running, here is some advice for you.
1. E 后文给出了跑步前的一些建议,E项“但在你开始跑步前,这里有一些建议给你。”符合语境。故选E。
2. B 根据“Be safe.”可知,该部分内容有关安全,B项“永远记住安全第一。”符合语境。故选B。
3. C 根据“Having a rest when necessary will help you get back to running as soon as possible.”可知,必要的时候休息一下会帮助你尽快重新开始跑步。C项“或者你太累了,需要休息一天。”符合语境。故选C。
第三部分 阅读理解
4. A 根据“Pick out comfortable shoes that fit your feet.”可知,这条建议与鞋子有关。A项“选择好鞋。”符合语境。故选A。
5. D 根据“Some experts suggest doing other physical activities besides running.”可知,此处内容与其他的体育锻炼相关。D项“可以是骑行、游泳或球类运动。”符合语境。故选D。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
An old gentleman was very unhappy about modern education. In his opinion, young people nowadays were not being taught the 1 (important) of knowing the difference between right and wrong.
One day he was 2 a walk in the park near his home when he saw some young boys standing around a small cat. The old gentleman went up 3 the boys and asked them 4 was happening. One of the boys said to him, “We’re having a contest. We’re telling 5 (lie), and the one who tells the 6 (big) lie gets to keep the cat.”
The old gentleman 7 (think) that this was a good opportunity to teach the boys a 8 (use) lesson, so he said to them, “I’ve never told a lie in 9 (I) life.” All at once there was 10 great shout from all the boys, and they said, “You’ve won! You can take the cat!”
An old gentleman was very unhappy about modern education. In his opinion, young people nowadays were not being taught the 1 (important) of knowing the difference between right and wrong.
One day he was 2 a walk in the park near his home when he saw some young boys standing around a small cat. The old gentleman went up 3 the boys and asked them 4 was happening. One of the boys said to him, “We’re having a contest. We’re telling 5 (lie), and the one who tells the 6 (big) lie gets to keep the cat.”
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
importance
taking/having
3._________________ 4._________________
to
what
5._________________ 6._________________
lies
biggest
The old gentleman 7 (think) that this was a good opportunity to teach the boys a 8 (use) lesson, so he said to them, “I’ve never told a lie in 9 (I) life.” All at once there was 10 great shout from all the boys, and they said, “You’ve won! You can take the cat!”
第四部分 完形填空
7._________________ 8._________________
thought
useful
9._________________ 10._________________
my
a
第五部分 书面表达
假如你是学生会主席,假期来临之际,你制定了网络安全守则,请写一封倡议信告知同学们,倡议合理、安全上网。守则要点包括:
1.告诉父母上网计划;
2.不要把密码告诉他人,尤其注意不要泄露个人信息;
3.线下见面需谨慎。
要求:70~80词。开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear students,
I hope this message finds you all well and excited for the upcoming holiday season. With so much time to surf the Internet in the holiday, it’s more crucial that we maintain a healthy digital lifestyle. Here are some rules I advise everyone to follow.
First, tell your parents what you plan to do online. Second, don’t give your password to anyone else, and never share your real name, home address, phone number and other personal information. Third, think twice and tell your parents before you decide to meet someone you met on the Internet.
Let’s work together to make our holiday more interesting and meaningful!
Student Union

展开更多......

收起↑

资源预览