2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(16)课件(共36张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(16)课件(共36张PPT)

资源简介

(共38张PPT)
16
英语考前冲刺卷(十六)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Excuse me. How much is the shirt
—___________
A. Extra Large. B. 50 yuan each.
C. It sells well. D. Altogether there are 5.
1. B Extra Large意为“超大号”;50 yuan each意为“每件50元”;It sells well意为“它很畅销”;Altogether there are 5意为“总共有5(件)”。根据问句“打扰一下,这衬衫多少钱?”可知应回答价格。故选B。
B
( ) 2. —Next week I’ll join in the oral English competition.
—_________
A. Have a nice day! B. No problem.
C. Good luck to you! D. Not too bad.
2.C Have a nice day意为“祝你过得愉快”;No problem意为“没问题”;Good luck to you意为“祝你好运”;Not too bad意为“不太糟”。根据上句“Next week I’ll join in the oral English competition.”可知,回答者应向对方表示美好的祝愿。句意:——下周我将参加英语口语比赛。——祝你好运!故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 3. —The Art Festival is coming. We’re going to watch the play Twelfth Night.
—___________
A. That’s all right. B. Never mind.
C. You’re welcome. D. Enjoy your time.
3. D That’s all right意为“没关系”;Never mind意为“不要紧,没关系”;You’re welcome意为“不客气,不用谢”;Enjoy your time意为“祝你玩得开心”。句意:——艺术节马上就要到了。我们要去观看话剧《第十二夜》。——祝你们玩得愉快。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 4. —What does your new classmate look like?
—_________
A. He is from Australia. B. He is of medium build.
C. He is very nice to others. D. He has a pair of blue shoes.
4. B “What does sb. look like ”用来询问一个人的外貌。句意:——你的新同学长什么样?——他中等身材。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 5. —Maybe you can catch the last bus.
—___________ If not, I’ll have to walk home.
A. Good job. B. Just so-so.
C. Not at all. D. I hope so.
5. D Good job意为“做得好”;Just so-so意为“一般般”;Not at all意为“不客气”;I hope so意为“我希望如此”。根据“If not, I’ll have to walk home.”可知是希望赶上末班公共汽车的。句意:——或许你能赶上末班公共汽车。——希望如此。如果赶不上的话,我就只能步行回家了。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 6. —________ Or we’ll be late for the meeting.
—It’s only half past one by my watch. We still have enough time.
A. Hurry up! B. Don’t worry.
C. Never mind. D. Be quiet!
6. A Hurry up意为“快点”;Don’t worry意为“别担心”;Never mind意为“不要紧”;Be quiet意为“安静点”。 根据空格后面的“Or we’ll be late for the meeting.(否则我们开会会迟到的。)”可推测空格处意为“快点”。句意:——快点,否则我们开会会迟到的。——我的手表显示才一点半。我们还有足够的时间。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 7. —I’d like to choose yellow as the color of our bedroom.
—_________ The color brings me a warm and comfortable feeling.
A. No way. B. Sounds great.
C. In your dreams. D. I can’t decide.
7. B No way意为“决不,没门”;Sounds great意为“听起来好极了”;In your dreams意为“做梦去吧”;I can’t decide意为“我决定不了”。根据答语“The color brings me a warm and comfortable feeling.”可知,回答者对上述意见表示赞成。句意:——我想选黄色作为我们卧室的颜色。——听起来好极了。这种颜色给我带来了一种温暖和舒适的感觉。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 8. —Excuse me, can I sit here?
—__________ The old man who sat here will be back soon.
A. You’re welcome. B. Yes, please.
C. You’d better not. D. No problem.
8. C You’re welcome意为“没关系”;“Yes, please”意为“是的,请”;You’d better not意为“最好不要”;No problem意为“没问题”。 根据空格后的答语“The old man who sat here will be back soon.”可推测空格处应为“最好不要”,表示委婉的拒绝。句意:——打扰一下,我可以坐这儿吗?——最好不要。坐在这里的老人很快就回来了。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 9. —Would you mind giving me a hand
—___________
A. Of course not, I’m coming. B. No, thanks.
C. Yes, I’d love to. D. Please do.
9. A “Of course not, I’m coming”意为“当然不会,我马上过来”;“No, thanks”意为“不,谢谢”;“Yes, I’d love to”意为“是的,我很乐意”;Please do意为“请帮忙”。句意:——你介意帮我一下吗?——当然不会,我马上过来。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 10. —I’m really stressed about the upcoming exam. I feel like I haven’t studied enough.
—_________ You’ve been working hard and I’m sure you’ll do well.
A. You’d better not. B. I am not sure.
C. Don’t worry. D. Don’t do that.
10. C You’d better not意为“你最好别这样做”;I am not sure意为“我不确定”;Don’t worry意为“别担心”;Don’t do that意为“别那样做”。句意:——我对即将到来的考试感到很有压力。我觉得我学得还不够。——别担心。你一直很努力,我相信你会考好。故选C。
C
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
English names and Chinese names are quite different in some 1 ways, but it’s not hard for us to know. Unlike Chinese, most English people have 2 names. One is their family name, and both of the other names are given names. Their family name is 3 the given name. They use Mr., Mrs. or Miss with the 4 name, but they never use 5 with the first name. For example, we can 6 a man named James Allan Green Mr. Green, 7 we can’t call him Mr. James or Mr. Allan. People usually use Jim 8 James. Jim is short for James because it’s 9 to remember. But Chinese names are the opposite. A girl with the name Han Limei 10 her family name Han first. Of course, she can be called Ah Mei for short in China if you wish.
( )1. A. another B. other C. others D. the others
English names and Chinese names are quite different in some 1 ways, but it’s not hard for us to know. Unlike Chinese, most English people have 2 names. One is their family name, and both of the other names are given names.
1. B 考查不定代词。another意为“(三者或以上的)另一个”,后跟单数名词;other意为“其他的”,后常跟名词;others相当于“other+名词”,表泛指,the others表特指,后都不跟名词。in some ways意为“在某些方面”,根据空格后的ways可知应填other。故选B。
B
第二部分 选词填空
( )2. A. one B. two C. three D. four
2. C考查数词。根据下一句“One is their family name, and both of the other names are given names.(一个是他们的姓,其他两个是名。)”可知大多数英国人有3个名字。故选C。
C
Their family name is 3 the given name. They use Mr., Mrs. or Miss with the 4 name, but they never use 5 with the first name.
第二部分 选词填空
( ) 3. A. above B. front C. back D. behind
3. D 考查介词。根据下文a man named James Allan Green Mr.Green(一个名叫James Allan Green的人被称作Mr. Green),再结合常识可知Mr.是跟姓氏连用的,所以英文名字的姓氏在最后,放在名字的后面。故选D 。
D
( ) 4. A. last B. given C. middle D. full
4. A 考查形容词。根据常识可知Mr.、Mrs.或Miss与姓氏连用,英文中姓氏可表达为the family name、surname或者last name。故选A。
A
( ) 5. A. their B. them C. its D. it
5. B 考查人称代词。句意:他们把Mr.、Mrs.或Miss与姓连用,但是从来不把它们与名字一起使用。空格处用来指代Mr.、Mrs.或Miss。故选B。
B
For example, we can 6 a man named James Allan Green Mr. Green, 7 we can’t call him Mr. James or Mr. Allan.
( )7. A. so B. or C. and D. but
7. D 考查连词。句意:我们可以叫一个名为James Allan Green的人Mr. Green,但我们不能称他Mr. James或Mr. Allan。根据句意可知句子之间为转折关系。故选D。
D
第二部分 选词填空
( )6. A. ask B. say C. call D. write
6. C 考查动词。根据下文we can’t call him Mr.James or Mr.Allan可知空格处用call(叫作,称呼)符合句意,故选C。
C
People usually use Jim 8 James. Jim is short for James because it’s 9 to remember. But Chinese names are the opposite. A girl with the name Han Limei 10 her family name Han first. Of course, she can be called Ah Mei for short in China if you wish.
( ) 8. A. instead of B. for long C. so far D. next to
8. A 考查短语。句意:人们通常用Jim替代James。instead of意为“代替,而不是”;for long意为“长久”;so far意为“到目前为止”;next to意为“紧挨着”。故选A。
A
第二部分 选词填空
( )9. A. important B. easy C. difficult D. interesting
9. B 考查形容词。句意:James简称为Jim是因为它容易记住。easy(容易的)符合语境。故选B。
B
( )10. A. put B. putting C. puts D. was put
10. C 考查动词时态。根据上文“But Chinese names are the opposite.”可知空格处动词应用一般现在时,主语a girl为第三人称单数,所以put用三单形式puts。故选C。
C
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
Rose’s French Restaurant
¥99 Lunch Buffet (自助餐)
Just ¥99 all July!
Children under 1.2 m enjoy it free.
Opening hours:
Monday—Friday: 11:00 am—2:00 pm
Weekends: 10:30 am—3:00 pm
Payment: Cash, Alipay, WeChat
Text 1
第三部分 阅读理解
Pleasant environment and excellent service!
A glass of free wine!
Relax yourself this summer with a glass of free wine when you have lunch at Rose’s French Restaurant, all July!
Website: http://www.roserestaurant.
Hotline: 8988-6666
Address: No. 18, Zhongshan Road
NEW SERVICE
Order Online
( ) 1. How long does the sales promotion (促销) last at this restaurant
A. One day. B. One week.
C. One month. D. One year.
1. C 细节理解题。根据表格中的“Just ¥99 all July!”可知,促销时间是整个7月。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 2. When can you get a glass of free wine in July
A. 2:30 pm, Monday. B. 10:30 am, Friday.
C. 3:30 pm, Sunday. D. 1:00 pm, Wednesday.
2. D 细节理解题。根据表格中的“Opening hours: Monday—Friday: 11:00 am—2:00 pm Weekends: 10:30 am—3:00 pm”可知,选项中只有周三的下午1点符合时间要求,故选D 。
D
第三部分 阅读理解
( ) 3. What’s new service of Rose’s French Restaurant
A. There’re some specialties.
B. You can order online.
C. You can pay the bill by WeChat.
D. You can order by calling at 8988-6666.
3. B 细节理解题。根据表格中的NEW SERVICE Order Online可知,网上订餐是这家餐厅的新服务。故选B。
B
( ) 4. Mr. Smith and his 1.1-meter-tall son will have lunch at the restaurant in July. They should pay _________ for the meal.
A.¥99 B. ¥198 C.¥199 D. ¥297
4. A 细节理解题。根据表格中的“Just ¥99 all July! Children under 1.2 m enjoy it free.”可知,Smith先生要付99元,而他的儿子因不到1米2,所以免费。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 5. According to the advertisement, we know _______ at Rose’s French Restaurant.
A. the service is excellent
B. we can’t drink wine at lunch
C. the environment is noisy and dirty
D. we should pay at least one hundred yuan for Lunch Buffet in July
5. A 细节理解题。根据表格中的“Pleasant environment and excellent service!”可知,这家餐厅环境优美,服务周到。故选A。
A
第三部分 阅读理解
Text 2
Eating is usually a group activity. Different groups develop their own food preferences (偏好). We can even tell which group of people a person belongs to from his food choices. And these food choices are passed on from parents to their children. When the children grow up, they feel most comfortable with the food they have in their own homes.
Food choices have little to do with hunger. You may eat what your friends eat. You may use food to identify yourself as a member of a group. Some people order the most expensive dishes on a menu, just to show that they can afford them. Expensive food, like an expensive car, can help to make some people feel important. Low-cost menu choices may be just as good as expensive dishes.
Your feelings and your appetite work together. You may overeat when you are worried or lonely. People sometimes eat when they feel unsafe or think that no one likes them or they may eat to calm themselves. Feelings may also cause under-eating. People who feel sad may eat very little. They regard themselves as heavier than they really are or they think being thin is beautiful. Many people worry so much about being too heavy that they don’t eat enough. They may become weak or even sick from not having enough food.
( ) 6. We can know from Paragraph 1 that ________.
A. people play games while eating
B. eating is a kind of game played in a group
C. members of a certain group like similar foods
D. members of a certain group always eat together
6. C 推理判断题。根据第一段中的“Different groups develop their own food preferences.”可知,不同的人群有不同的食物喜好。由此可推出,某个群体的人喜欢相似的食物。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
( ) 7. Some people order the most expensive dishes on a menu because ___________.
A. there are no cheap ones
B. expensive dishes are popular
C. they want to show they are rich
D. they want to treat their friends better
7. C 细节理解题。根据第二段中的“Some people order the most expensive dishes on a menu just to show that they can afford them.”可知,有的人点最贵的菜是为了证明他们能买得起。故选C。
C
( ) 8. People may eat little when they feel _______.
A. unsafe B. lonely C. nervous D. unhappy
8. D 细节理解题。根据第三段中的“People who feel sad may eat very little.”可知,感到悲伤的人可能吃得很少。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 9. What can we learn from the text
A. Different people have different food choices.
B. Most people have similar food choices.
C. People like those who overeat.
D. We should eat less to be thin.
9. A 推理判断题。根据第一段内容可知,不同的人群有不同的食物选择。故选A。
A
( ) 10. In which section of a newspaper may this text appear
A. Technology. B. Life.
C. Entertainment. D. Science.
10. B 推理判断题。文章主要讨论了不同的人群有不同的食物喜好、选择食物的目的以及情绪对饮食的影响。由此可知,该文章很可能出自报纸中的“生活”版块。故选B。
B
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text 3
We Chinese often think that young people should always respect elders. Unluckily, this rule led to my very first embarrassment in the United States.
I had a part-time job as a waiter in a Chinese restaurant. One time, when I was serving food to a middle-aged couple, the wife asked me how the food could be served so quickly. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly. As soon as I said that, her face showed great displeasure. My manager, who happened to hear what I said, took me aside and told me that Americans dislike the description “old” and they are very sensitive to such words. I then walked back to the table and apologized to the wife for what I had said. After hearing my reason, they understood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no longer angry.
In my village in China, people are proud of being old. Not so many people live to be seventy or eighty, and people who reach such an age have the most knowledge and experience. Young people always respect older people because they know they can learn from their rich experience.
After that, I changed the way I had been with older people. It is not that I don’t respect them any more; I still respect them, but now I don’t show my feelings through words.
( )11. The author brought the couple their food very fast because _______.
A. the manager asked him to do so
B. he respected the elderly
C. the couple wanted him to do so
D. he wanted more pay
11. B 细节理解题。根据第二段中的“I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly.”可知,作者很快给这对夫妇端上食物是因为他尊重老人。故选B。
B
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
( ) 12. When the couple were called “elderly”, they became ________.
A. nervous B. satisfied
C. unhappy D. excited
12. C 细节理解题。nervous意为“紧张的”;satisfied意为“满意的”;unhappy意为“不高兴的”;excited意为“激动的”。根据第二段中的“As soon as I said that, her face showed great displeasure.”可知,听到作者说的尊重老人的话后,他们不高兴了。故选C。
C
( ) 13. In the author’s hometown, _________.
A. people dislike being called “old”
B. people are proud of being old
C. many people reach the age of seventy or eighty
D. the elderly are the first to get food in restaurants
13. B 细节理解题。根据第三段第一句“In my village in China, people are proud of being old.”可知,在作者的家乡,人们以老为荣。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )14. After this experience, the author __________.
A. lost his job in the restaurant
B. made friends with the couple
C. no longer respected the elderly
D. changed his way with older people
14. D 细节理解题。根据最后一段第一句“After that, I changed the way I had been with older people.”可知,在那之后,作者改变了和老年人的相处方式。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )15. Which of the following is TRUE
A. The more the author explained, the angrier the couple got.
B. The author wanted to show his feelings through words after his experience.
C. The manager went back to the table and apologized to the couple.
D. From this experience, the author learned more about American culture.
15. D 细节理解题。根据第二段最后一句“After hearing my reason, they understood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no longer angry.”可知A项错误;根据文章最后一句中的but now I don’t show my feelings through words可知B项错误;根据第二段中的“I then walked back to the table and apologized to the wife...”可知C项错误。从这件事中,作者认识到中美文化的差异,对美国文化有了更深的了解。故选D。
D
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Dear Seth,
It‘s not easy being a teenager, and it’s normal and natural to meet failure in our lives. We often think of failure as something bad. However, it‘s neither bad nor good. I hope you will find something valuable in what I’m going to share with you.
1 Failure is a part of learning. If we never fail at something, we probably haven‘t learned all that life has to teach us. So failure means taking something away from the experience.
Then, never stop trying. Trying or learning something new is often half the battle (战斗). Don’t give up trying. 2 Don’t get disappointed because of failure.
What‘s more, learn to depend on ourselves. Nobody can protect us all the time. 3 Become your own best friend, do everything that you can possibly do for yourself.
Finally, don’t look back. 4 There is nothing back there to see. Spend just 10 percent more of your time looking forward to what life holds for you in the future. I‘m sure that you will find yourself in a better position.
5 You are beginning a wonderful journey, and I will always be there for you.
Love,
Dad
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
A. First of all, don‘t be afraid of failure.
B. Only we can act as our own safety nets (网).
C. All in all, know that I love you and always will.
D. If you give up, your progress will come to an end.
E. We spend too much of our lives looking back.
1. A 根据空后的“Failure is a part of learning.(失败是学习的一部分。)”可知,A项“首先,不要害怕失败。”符合上下文语境。故选A。
2. D 根据空后的“Don’t give up trying.(不要放弃尝试。)”可知,D项“如果你放弃了,你的进步就停止了。”符合上下文语境。故选D。
3. B 根据空前的“Nobody can protect us all the time.(没有人能一直保护我们。)”可知,B项“只有我们才能充当我们自己的安全网。”符合上下文语境。故选B。
第三部分 阅读理解
4. E 根据空前的“Finally, don‘t look back.(最后,不要往回看。)”可知,此段讲述的是不要往回看,E项“我们的一生中花了太多时间回顾过去。”符合上下文语境。故选E。
5. C 根据“...I will always be there for you.(……我会永远陪在你身边。)”可知,C项“总而言之,要知道我爱你,而且我会永远爱你。”符合上下文语境;且选项中All in all是总结性语言,适合放在最后一段的开头。故选C。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
Mid-Autumn Day is more or less like the Spring 1 . It falls on the 15th day of the 8th lunar month. It’s 2 important day for our Chinese, because it‘s a family get-together day.
On that day, there will 3 a big family dinner. Everyone 4 works outside will go back home for the get-together. And they also eat mooncakes, which are the special food for this festival. There are various 5 of moon cakes. They are so delicious 6 everyone enjoys them very much.
7 the evening of that day, the moon is usually bright and round, so people always prepare some fruits and mooncakes and put them under the moon so as to pray for the 8 (healthy) and security all the year round. No matter 9 busy you are, don’t forget to stay with your family during our 10 (tradition) festivals.
Mid-Autumn Day is more or less like the Spring 1 . It falls on the 15th day of the 8th lunar month. It‘s 2 important day for our Chinese, because it’s a family get-together day.
On that day, there will 3 a big family dinner. Everyone 4 works outside will go back home for the get-together. And they also eat mooncakes, which are the special food for this festival. There are various 5 of moon cakes. They are so delicious 6 everyone enjoys them very much.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
Festival
an
3._________________ 4._________________
be
who
5._________________ 6._________________
kinds
that
7 the evening of that day, the moon is usually bright and round, so people always prepare some fruits and mooncakes and put them under the moon so as to pray for the 8 (healthy) and security all the year round. No matter 9 busy you are, don‘t forget to stay with your family during our 10 (tradition) festivals.
第四部分 完形填空
7._________________ 8._________________
On
health
9._________________ 10._________________
how
traditional
第五部分 书面表达
中国茶文化历史悠久,饮茶在中国是一种传统。请根据下面的内容提示写一篇短文,向外国友人介绍中国的茶文化。
内容提示:
1. 中国是茶的故乡,茶叶的种植和饮用可以追溯到几千年前;
2. 中国茶种类繁多,有绿茶、红茶、白茶、黑茶、乌龙茶(oolong tea)等;
3. 饮茶对人们的健康有好处。
要求:80词左右。
Chinese Tea
Chinese tea culture has a long history and drinking tea is an amazing tradition in China.
The birthplace of tea is China, whose cultivation and consumption can be traced back thousands of years. There are many kinds of Chinese tea, including green tea, black tea, white tea, black tea, oolong tea, and so on. Some Chinese believe that drinking tea is good for people’s health. When you feel tired, drinking a cup of tea will make you relaxed and refreshed.
How about coming to China to experience it Maybe, you will fall in love with it.

展开更多......

收起↑

资源预览