2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(15)课件(共38张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(15)课件(共38张PPT)

资源简介

(共38张PPT)
15
英语考前冲刺卷(十五)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Would you mind my opening the window It is a little hot.
—___________
A. Yes, please! B. Of course not. Go ahead, please.
C. That’s very nice of you. D. No, you can’t.
1. B 说话者问对方是否介意打开窗户,结合选项可知“Of course not.Go ahead, please.(当然不介意,去开吧。)”符合语境。故选B。
B
( ) 2. —What’s the weather like in your hometown
—_________
A. I like it. B. It’s cold in winter.
C. Yes, it’s good. D. It’s funny.
2. B 说话者询问对方家乡天气怎么样,结合选项可知,回答“It;s cold in winter.(冬天很冷。)”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 3. —What a nice meal! It’s very nice of you to invite me.
—___________
A. It’s my pleasure. B. That’s right.
C. Never mind. D. Well done.
3. A 说话者表达饭太好吃了,并表示感谢,结合选项可知,回答“It’s my pleasure.(别客气。)”符合语境。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 4. —Excuse me, sir. _______
—Go straight and turn left.
A. What’s this in English B. How old are you
C. Where is your mother D. Where is the post office
4. D 根据“Go straight and turn left.”可知,是在问路,结合选项可知,Where is the post office( 邮局在哪里)符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 5. —Can you come to my party on Friday
—Sure,_______
A. I’d love to. B. I’d love.
C. I can come. D. I can’t.
5. A 根据Sure可知说话人同意参加周五的聚会。结合选项可推断“I’d love to.(我想去。)”符合语境。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 6. —How do you like the movie
—________
A. Yes, I like it very much. B. It’s moving.
C. I don’t think so. D. Enjoy yourself.
6. B 说话者问电影怎么样,结合选项可知,回答 “It’s moving.(它很感人。)”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 7. —Do you mind if I record your speech
—_______ Go ahead.
A. Never mind. B. Of course not.
C. No way. D. No, you’d better not.
7. B “Do you mind if I record your speech ”意为“你介意我把你的演讲录下来吗?”根据“Go ahead.”可知,回答者“不介意”。结合选项可知,B项“Of course not.(当然不。)”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 8. —I’m sorry I broke the vase.
—Oh, ________ It wasn’t very expensive.
A. you’d better not. B. I’m afraid not.
C. as you wish. D. that’s all right.
8. D you’d better not意为“你最好别那样做”;I’m afraid not意为“恐怕不是这样”;as you wish意为“正如你期待的”;that’s all right意为“没关系”。句意:——对不起,我打碎了花瓶。——哦,没关系。它不是很贵。根据语境可知,回复sorry只有D项符合英语的表达习惯。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 9. —We’re organizing a party next Saturday, and I’d like you to come.
—___________ I have another one that day. Thank you just the same.
A. Good luck! B. What a pity!
C. Never do it again! D. Well done!
9. B Good luck意为“祝你好运”;What a pity意为“真遗憾”;Never do it again意为“再也不要那样做了”;Well done意为“干得好”。句意:——我们下周六组织一个聚会,希望你能来参加。——太遗憾了!那天我得参加另外一个聚会。还是要谢谢你。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 10. —You look great with your new glasses!
—_____
A. No, I’m not. B. Thank you.
C. You’re welcome. D. I’m sorry to hear that.
10. B “You look great with your new glasses!”是在夸奖对方。对于别人的夸奖应说谢谢。故选B。
B
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Tom grows the nicest vegetables and fruit and the most beautiful flowers in the village. Plants grow in Tom’s garden all through the 1 and they are much 2 .
Tom cuts some flowers for his sitting room table, eats some fruit and vegetables, but he 3 most of them in the market. His vegetables, fruit and flowers are so 4 and beautiful that they sold much more 5 in the market than those of other villagers.
“How do you grow these beautiful things, Tom ” His neighbor asks him because he thinks Tom is so 6 that he just sits under his orange tree 7 the music all day.
That is quite true. Tom8 things in spring, summer, autumn and winter. After that, he sits there with his radio on. And everything 9 .
“It is the music that does the work. I think music makes the biggest vegetables and the most beautiful flowers,” said Tom. “Plants love 10 as much as people.”
( )1. A. week B. month C. season D. year
Tom grows the nicest vegetables and fruit and the most beautiful flowers in the village. Plants grow in Tom’s garden all through the 1 and they are much 2 .
1. D考查名词。week意为“周”;month意为“月”;season意为“季节”;year意为“年”。根据语境可知,汤姆的花园里全年都长着植物。故选D。
D
第二部分 选词填空
( )2. A. better B. worse C. less D. later
2. A考查形容词。better意为“更好的”;worse意为“更差的”;less意为“更少的”;later意为“更晚的”。根据全文可知,汤姆的植物长得更好。故选A。
A
Tom cuts some flowers for his sitting room table, eats some fruit and vegetables, but he 3 most of them in the market. His vegetables, fruit and flowers are so 4 and beautiful that they sold much more 5 in the market than those of other villagers.
第二部分 选词填空
( ) 3. A. buys B. sells C. borrows D. lends
3. B 考查动词。buy意为“买”;sell意为“卖”;borrow意为“借”;lend意为“借给”。根据后面的in the market可知,汤姆把它们中的大多数放到市场里卖。故选B。
B
( ) 4. A. dear B. bad C. big D. small
4. C 考查形容词。dear意为“亲爱的”;bad意为“坏的”;big意为“大的”;small意为“小的”。根据最后一段中的the biggest vegetables and the most beautiful flowers可知,汤姆的植物又大又漂亮。故选C。
C
( ) 5. A. politely B. quickly C. slowly D. carefully
5. B 考查副词。politely意为“礼貌地”;quickly意为“快地”;slowly意为“慢地”;carefully意为“仔细地”。汤姆的植物又大又漂亮,所以卖得应该比别人更快。故选B。
B
“How do you grow these beautiful things, Tom ” His neighbor asks him because he thinks Tom is so 6 that he just sits under his orange tree 7 the music all day.
( )7. A. listening to B. hearing C. watching D. talking to
7. A 考查动词(短语)。listen to意为“听”;hear意为“听到”;watch意为“观看”;talk to意为“对……说”。music应与listen to搭配。故选A。
A
第二部分 选词填空
( )6. A. angry B. busy C. tired D. lazy
6. D 考查形容词。angry意为“生气的”;busy意为“忙碌的”;tired意为“累的”;lazy意为“懒惰的”。根据后面的he just sits under his orange tree the music all day可知,汤姆每天只在橘子树下听音乐,所以邻居应该是认为他懒惰。故选D。
D
That is quite true. Tom 8 things in spring, summer, autumn and winter. After that, he sits there with his radio on. And everything 9 .
“It is the music that does the work. I think music makes the biggest vegetables and the most beautiful flowers,” said Tom. “Plants love 10 as much as people.”
( ) 8. A. fills B. plants C. throws D. makes
8. B 考查动词。fill意为“填满”;plant意为“种植”;throw意为“扔”;make意为“使”。此处指汤姆在春夏秋冬都种植东西。故选B。
B
第二部分 选词填空
( )9. A. takes B. moves C. grows D. plays
9. C 考查动词。take意为“拿”;move意为“移动”;grow意为“生长”;play意为“玩”。此处指一切都在生长。故选C。
C
( )10. A. work B. rain C. stories D. music
10. D 考查名词。work意为“工作”;rain意为“雨”;story意为“故事”;music意为“音乐”。根据上文中的“It is the music that does the work. I think music makes the biggest vegetables and the most beautiful flowers”可知,此处指植物和人一样喜欢音乐。故选D。
D
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
Live Pop Music
Enjoy music from famous pop singers.
PLACE: The Music Hall
DATE: July 20—22
PRICE:¥200—¥500
TIME: 8:00 pm—10:00 pm
Latin Dancing
Latin dancing is fun and easy to learn. Come and learn this wonderful dance.
PLACE: John Smith’s
DATE: July 1—31
PRICE: ¥60
TIME: 7:30 pm—9:30 pm
TEL: 301-2768
Text 1
第三部分 阅读理解
Shows—Art Museum
Art Museum has over 1,000 pieces on display. Come and see the whole of Chinese history!
PLACE: The Art Museum
DATE: July 1—August 31
PRICE: ¥50 (half for students)
TEL: 271-1399
TIME: 8:30 am—5:30 pm from Monday to Friday
9:00 am—8:00 pm on weekends
( ) 1. Where can you enjoy pop music
A. In the Art museum. B. At John Smith’s.
C. In the Music Hall. D. In the Science Museum.
1. C 细节理解题。根据Live Pop Music第二句可知,地点在The Music Hall。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 2. How much should a student pay for a visit to the Art Museum
A.¥25. B. ¥50.
C.¥60. D. ¥200.
2. A 细节理解题。根据Shows—Art Museum中的价格信息可知,学生收费半价。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 3. When can you enjoy Latin dancing
A. At 22:10 on June 1. B. At 19:30 on July 20.
C. At 17:30 on July 28. D. At 21:10 on August 31.
3. B 细节理解题。根据Latin Dancing中的活动日期和具体时间信息可知B项正确。
B
( ) 4. To find out more information about the Art Museum, you can call ______.
A. 301-2768 B. 301-2678
C. 271-1399 D. 271-1899
4. C 细节理解题。根据Shows—Art Museum中的联系电话信息可知C项正确。
C
第三部分 阅读理解
( ) 5. The shows last for about ______ in the Art museum.
A. two days B. two months
C. two weeks D. two years
5. B 细节理解题。根据Shows—Art Museum中的活动日期信息可知B项正确。
B
第三部分 阅读理解
Text 2
When Christopher Columbus landed on the then unnamed Costa Rica in 1502, he saw many Indians wearing gold earrings (耳环). So he thought the land must be rich in gold. He named the place Costa Rica, which means “rich coast” in Spanish.
Though little gold was found, Costa Rica today is indeed rich with coffee and bananas. Coffee is the most important product in Costa Rica and most of it is exported (出口) to other countries like America and Germany. Bananas are the country’s second most important export.
Costa Ricans also grow many other crops such as fruits, corn and beans for their own use. Costa Ricans love colors and their houses are painted in bright colors.
Education is very important to Costa Ricans. Almost every village has a school and education is a must for children between seven and fourteen years of age. Boys and girls go to separate (不同的) schools. Classes begin in March and end in November. The other three months of the year are harvest time and the children have to help their parents to pick coffee beans.
( ) 6. The first paragraph is mainly about _______.
A. how Columbus found Costa Rica
B. how Costa Rica got its name
C. what Costa Ricans wore
D. what language Costa Ricans speak
6. B 主旨大意题。阅读第一段可知,本段主要讲述了哥伦布为什么把这片土地叫做哥斯达黎加,即哥斯达黎加名字的由来。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 7. Costa Ricans may NOT paint their houses ______.
A. gray and black B. pink and red
C. blue and green D. yellow and orange
7. A 细节理解题。根据第三段中的“Costa Ricans love colors and their houses are painted in bright colors.”可知,哥斯达黎加人会给房子涂上鲜艳的颜色。四个选项中,只有gray and black不是鲜艳的颜色。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 8. In Costa Rica, boys and girls between seven and fourteen _______.
A. must go to school
B. study in the same school
C. do not have to go to school at all
D. can choose to stop schooling at any time
8. A 细节理解题。根据最后一段中的“Almost every village has a school and education is a must for children between seven and fourteen years of age.”可知,在哥斯达黎加,7到14岁的孩子必须去学校上学。故选A。
A
( ) 9. From December to February, school children in Costa Rica ______.
A. have lessons every day
B. have their examinations
C. help their parents pick coffee beans
D. help their parents paint their houses
9. C 细节理解题。根据最后一段中的“Classes begin in March and end in November. The other three months of the year are harvest time and the children have to help their parents to pick coffee beans.”可知,学生们在3月到11月上学,其他3个月也就是12月到次年2月要帮父母采摘咖啡豆。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 10. This text is a brief introduction to ______.
A. Christopher Columbus B. Costa Rica
C. the products from Costa Rica D. the education in Costa Rica
10. B 主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了哥斯达黎加,包括其名字的由来、主要的农作物、教育等信息。故选B。
B
第三部分 阅读理解
Text 3
The journey to the Moon has been the first step towards future exploration in space. The distance between the Moon and the Earth is very short indeed when compared with the distances between the Earth and other planets. Mars (火星), the nearest planet to the Earth, is millions of miles away! Traveling to other planets will be man’s next aim. Such travels will be more difficult than the trip to the Moon and certainly more adventurous (冒险的).
Decades ago, two American spaceships, Viking 1 and 2, landed on Mars, trying to discover whether that planet has any life on it. So far, signs of life on Mars have neither confirmed nor ruled out (排除). Russians have discovered that the surface of Venus (金星) is so hot that it is almost certain that there is no life there. Also the atmosphere of Venus is very thick and the pressure is nearly a hundred times greater than that of the Earth’s atmosphere.
Scientists believe man may find planets which have the same conditions as those we have on the Earth, but man should realize the Earth will be his only home for a long time and begin to love and care for it.
( )11. According to the text, traveling to other planets will be ______.
A. much easier and even more interesting
B. far more difficult and dangerous
C. man’s final aim
D. man’s first aim
11. B 细节理解题。根据第一段最后两句“Traveling to other planets will be man’s next aim. Such travels will be more difficult than the trip to the Moon and certainly more adventurous.”可知,前往其他行星会更加困难和危险。故选B。
B
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
( ) 12. Which of the following is NOT true
A. Mars is nearer to the Earth than the Moon.
B. The Moon is much nearer to the Earth than Mars.
C. Of all the planets, Mars is the nearest to the Earth.
D. All the planets are much farther to the Earth than the Moon.
12. A 细节理解题。根据第一段中的“The distance between the Moon and the Earth is very short indeed when compared with the distances between the Earth and other planets. Mars, the nearest planet to the Earth, is millions of miles away!”可知,同其他行星与地球的距离相比,月球和地球非常近,就是距离最近的火星也在数百万英里之外。A项描述火星比月球更接近地球,与文章意思相悖。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( )13. From the text, we can guess __________.
A. there is life on Venus
B. there is no life on Mars
C. the atmosphere of Mars is not so thick as that of Venus
D. scientists will have little hope to learn about Mars
13. C 推理判断题。根据第二段中的“So far, signs of life on Mars have neither confirmed nor ruled out.”可知,火星上有生命迹象没有得到证实也没有被排除,故B项错误;根据第二段中的“Russians have discovered that the surface of Venus is so hot that it is almost certain that there is no life there.”可知,俄罗斯人发现金星的表面非常热,几乎可以肯定那里没有生命,故A项错误;根据第二段前两句可知,科学家有希望了解火星,故D项错误;根据火星和金星上有无生命的对比可推断出,火星上的大气层不如金星上的厚。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( )14. Man can live under the condition of __________.
A. much too hot surface
B. the same pressure as we get on the Earth
C. the same atmosphere as on Mars
D. the same atmosphere as on Venus
14. B 推理判断题。根据最后一段中的“Scientists believe man may find planets which have the same conditions as those we have on the Earth...”可知,行星上的条件与地球上的相似时,人类可以生存。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( )15. Scientists think we should take care of the Earth because __________.
A. no other planets are to take the place of the Earth
B. everything needed is provided by the Earth
C. the dream to find another home for man will come true
D. the only home of man will be the Earth for a long time
15. D 细节理解题。根据最后一段中的man should realize the Earth will be his only home for a long time and begin to love and care for it可知,在很长一段时间里,地球将是人类唯一的家园。故选D。
D
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Teamwork plays an important role in our daily life. 1 It means that although everyone is important, we need to work with others to make sure that the team can succeed.
While discussing things in a group, it is important for students to show their own opinions—but they should also remember to listen to others carefully when others are speaking. 2 The groups can also help people to learn how to say what they think in front of other people.
Communicating with others in a team is of great importance. 3 First, what is the work Second, what is the timescale (工期) Third, what is the role of each learner and what should they do
4 Depending on personalities, some people find their roles more difficult than others. Sometimes, roles can be allocated randomly (随机分配), while at other times, students may be able to choose their roles in a task.
Everyone in a team should work hard at the task and give their best work, while remembering that they are still parts of a team. 5 When there are clashes (冲突) between personalities, everyone may need to compromise (妥协) for the good of the team.
第三部分 阅读理解
A. The team needs to know three key points.
B. People often hear that there’s no “I” in “team”.
C. In group work, people often have certain roles to play.
D. Such groups are really useful for those who are short of self-confidence.
E. Sometimes, there may be difficulties, but it is important to solve problems in time.
第三部分 阅读理解
1. B 根据“It means that although everyone is important, we need to work with others to make sure that the team can succeed.(这意味着虽然每个人都很重要,但我们需要与他人合作,以确保团队能够成功。)”可知,空格后的句子是对本空格所填内容的解释。故选B。
2. D 根据“The groups can also help people to learn how to say what they think in front of other people.”可知,本句讲的是团队的优点,D项“这样的团体对那些缺乏自信的人确实有用。”符合上下文语境。故选D。
3. A 根据本段的First、Second和Third可知,此空格所填内容引出下面的3个问题,A项“团队需要知道3个关键点。”符合上下文语境。故选A。
第三部分 阅读理解
4. C 此空位于段首,一般为段落主题句,需要看整段的意思。本段讲的是在团队工作中找到自己的角色,C项符合上下文语境。故选C。
5. E 根据When there are clashes between personalities可知,空格处所填内容要引出遇到的问题,E项“有时可能会有困难,但是及时解决问题很重要。”符合上下文语境。故选E。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
Restaurants owners have to know how to make food. They also have to 1 how to make money. Here are some things they have learned 2 scientific studies. The color red makes people 3 (hunger). Red also makes customers 4 (stay) shorter than others do. Many restaurants 5 (have) red furniture or walls. Soft colors make people 6 (relax) so they spend more time 7(eat) their meals. Loud music 8 (make) people want to leave. Hard seats also make customers want to eat 9 (quick). Many restaurants use this knowledge to cause customers 10 eat faster.
Restaurants owners have to know how to make food. They also have to 1 how to make money. Here are some things they have learned 2 scientific studies. The color red makes people 3 (hunger). Red also makes customers 4 (stay) shorter than others do. Many restaurants 5 (have) red furniture or walls.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
know
from
3._________________ 4._________________
hungry
stay
5._________________
have
Soft colors make people 6 (relax) so they spend more time 7 (eat) their meals. Loud music 8 (make) people want to leave. Hard seats also make customers want to eat 9 (quick). Many restaurants use this knowledge to cause customers 10 eat faster.
第四部分 完形填空
6._________________ 7._________________
relaxed
eating
8._________________ 9._________________
makes
quickly
10._________________
to eat
第五部分 书面表达
假如你是李华,你们班的外教John要回国了,班上同学想给他开个送别会。现在你代表全班给John发一封邮件,邀请他来参加送别会。邮件需包括以下内容:
1. 时间: 下周五下午4:00—5:00;
2. 地点: 报告厅( lecture hall);
3. 活动:歌曲表演,诗朗诵,赠送礼物。
要求:不少于70词。开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear John,
Having learned that you will leave for your hometown, the entire class is sad. We decide to hold a fare well party to express our thanks for your teaching.
The party will take place next Friday from 4:00 pm to 5:00 pm in the lecture hall. During this party, we have planned some activities—we will sing English songs, read English poems, dance in groups and give you our hand-made presents as a token of our appreciation. We hope that you will make time to join us on this special occasion and say goodbye in the best possible way.
Looking forward to your early reply.
Best wishes!
Yours sincerely,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览