2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(14)课件(共38张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(14)课件(共38张PPT)

资源简介

(共38张PPT)
14
英语考前冲刺卷(十四)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Could you be so kind as to close the window
—___________
A. With pleasure. B. Go ahead.
C. Yes, please. D. That’s OK.
1. A With pleasure(我很乐意)常用来答应别人的请求。根据上句“劳驾你把窗户关上好吗”可知A项合适。故选A。
A
( ) 2. —My parents will bring me to Shanghai Disney Resort the day after tomorrow.
—_________
A. I’m sorry to hear that. B. It’s my pleasure.
C. Best wishes to you! D. Have a good trip!
2. D I’m sorry to hear that意为“听到这件事我很遗憾”;It’s my pleasure意为“不客气”; Best wishes to you意为“向你致以美好的祝愿”;Have a good trip意为“旅途愉快”。联系前后语境可知对话发生在旅行之前,可以推测空格处应该是祝对方旅途愉快。句意:——后天我父母将带我去上海迪士尼度假区。——旅途愉快!故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 3. —Professor Johnson, I’m afraid I can’t finish the report within this week.
—___________ How about next week
A. Good for you. B. It won’t bother me.
C. Not at all. D. That’s OK.
3. D 根据后面的“How about next week ”可以看出约翰逊教授已经确认这周完不成报告没关系,所以用That’s OK。句意:——约翰逊教授,恐怕我这周完不成报告。——没关系。下周怎么样?故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 4. —I’m sorry for breaking the cup.
—Oh, _______ I’ve got plenty.
A. forget it. B. my pleasure.
C. help yourself. D. pardon me.
4. A 第一个人因为打破杯子而道歉,第二个人说他有很多杯子,所以这里表示“没关系”。forget it意为“没关系,不必在意”,符合题意。my pleasure意为“不客气”;help yourself意为“请自便,随便吃”;pardon me意为“原谅我”。句意:——对不起,我把杯子打破了。——噢,没关系。我有很多(杯子)。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 5. —I hope you have a great weekend.
—_______
A. Good job! B. Well done!
C. You too. D. Me either.
5. C Good job意为“干得不错”;Well done意为“做得好”;You too意为“你也是”;Me either意为“我也不”。句意:——我希望你有一个愉快的周末。——你也是。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 6. —Sit down, please. _________
—I have a bad cough and a pain in the chest.
A. What can I do for you B. How are you
C. Are you feeling better today D. What’s wrong
6. D 由答语“I have a bad cough and a pain in the chest.”可知,题干是医生与病人之间的对话。D项“你怎么了”是医生询问病人情况的常用问句。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 7. —There is an oil painting show of the city development. Shall we go for it tomorrow
—_______
A. Sorry for that. B. Great idea.
C. Not at all. D. My pleasure.
7. B “有一场关于城市发展的油画展,明天我们一起去好吗?”是对方提出的建议,结合选项可知,B项“好主意”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 8. —__________
—Hold on, please.
A. Are you Bruce B. May I speak to Bruce
C. Are you at home, Bruce D. Who are you
8. B 根据答语“请别挂电话。” 可知,这是电话用语,B项“我可以和布鲁斯通话吗?”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 9. —Good morning, madam. ___________
—I’d like to buy a shirt for my son.
A. What do you want to buy B. What size do you prefer
C. What can I do for you D. Which shirt do you like
9. C 根据答语“我想给我儿子买一件衬衣。”可知,这是购物场景,结合选项可知,C项“我能为你做点什么”符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 10. —My brother fell from a tree and broke his leg.
—________
A. Yes, he does. B. That’s too bad.
C. I am glad. D. He isn’t lucky.
10. B 根据“My brother fell from a tree and broke his leg.”可知,说的是不幸的事情,结合选项可知,“That’s too bad.(那太糟糕了。)”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Emma’s dream was to be a boxer (拳击手). Everyone told her that she couldn’t be a boxer 1 she was a girl. She was told that she should just get a 2 job. Her parents told her that she would be killed one day if she kept boxing. It was 3 for Emma to hear “you can’t” all the time, but she wanted to prove everyone was wrong.
Emma’s life was difficult. Girls didn’t 4 her, because they thought she was too boyish (像男孩的). And boys thought she could never be a good boxer. So Emma didn’t have any 5 at school. She 6 sat alone at lunch, and it was difficult for her to find partners for group work.
7 , Emma did have friends from her boxing class. They were all girl boxers, so they 8 Emma’s feeling. All they had was each other. They were a family. Because of this, Emma was always 9 about her boxing class. They made her believe she would 10 a famous boxer one day.
( )1. A. because B. after C. before D. unless
Emma’s dream was to be a boxer (拳击手). Everyone told her that she couldn’t be a boxer 1 she was a girl. She was told that she should just get a 2 job. Her parents told her that she would be killed one day if she kept boxing. It was 3 for Emma to hear “you can’t” all the time, but she wanted to prove everyone was wrong.
1. A 考查连词。句意:每个人都告诉她,她不能当拳击手,因为她是女孩。because意为“因为”;after意为“在……之后”;before意为“在……之前”;unless意为“除非”。故选A。
A
第二部分 选词填空
( )2. A. strange B. normal C. challenging D. boring
2. B 考查形容词。strange意为“奇怪的”;normal意为“正常的”;challenging意为“富有挑战性的”;boring意为“乏味的”。根据下文“她的父母告诉她,如果她继续拳击,总有一天她会死的”可知,人们希望她找一份正常的工作。故选B。
B
( )3. A. foolish B. exciting C. nice D. hard
3. D 考查形容词。句意:一直听到“你不能”,埃玛感到很难,但她想证明人们(对女孩的偏见)是错误的。foolish意为“愚蠢的”;exciting意为“令人激动的”;nice意为“美好的”;hard意为“困难的”。故选D。
D
Emma’s life was difficult. Girls didn’t 4 her, because they thought she was too boyish (像男孩的). And boys thought she could never be a good boxer. So Emma didn’t have any 5 at school. She 6 sat alone at lunch, and it was difficult for her to find partners for group work.
第二部分 选词填空
( ) 4. A. find B. ask C. like D. hurt
4. C 考查动词。句意:女孩儿们不喜欢她,因为她们认为她像个男孩儿。find意为“找到,发现”;ask意为“问;请求”;like意为“喜欢”;hurt意为“伤害”。故选C。
C
( ) 5. A. friends B. teachers C. books D. classes
5. A 考查名词。根据上文女孩及男孩对埃玛的偏见可判断,她在学校没朋友。故选A。
A
( ) 6. A. seldom B. never C. always D. once
6. C考查频度副词。seldom意为“很少”;never意为“从不”;always意为“总是”;once意为“一次”。因为“她在学校没朋友”,所以“她总是孤独地坐在那儿吃午饭”。故选C。
C
7 , Emma did have friends from her boxing class. They were all girl boxers, so they 8 Emma’s feeling. All they had was each other.
( )8. A. understood B. loved C. forgot D. described
8. A 考查动词。句意:她们都是女拳击手, 所以理解埃玛的感受。understand意为“理解”;love意为“爱”;forget意为“忘记”;describe意为“描述”。故选A。
A
第二部分 选词填空
( )7. A. Besides B. However C. So D. Also
7. B 考查副词。besides意为“此外”;however意为“然而”,表转折关系;so意为“所以”,表因果关系;also意为“而且”,表递进关系。她在学校没朋友,但在拳击班上有朋友,前后是转折关系,故选B。
B
They were a family. Because of this, Emma was always 9 about her boxing class. They made her believe she would 10 a famous boxer one day.
( )9. A. honest B. worried C. sorry D. excited
9. D 考查形容词。honest意为“诚实的”;worried意为“担心的”;sorry意为“难过的”;excited 意为“激动的”。从“All they had was each other. They were a family.”判断埃玛对她的拳击课总是很“兴奋”。故选D。
D
第二部分 选词填空
( )10. A. see B. become C. save D. respect
10. B 考查动词。句意:她们让她相信,终有一天她会成为一名著名的拳击手。see意为“看见”;become意为“成为”;save意为“挽救”;respect意为“尊重”。故选B。
B
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
SPRING RESTAURANT
Telephone: 3324545
Address: East Road
Open: Mon. to Fri. 9:30 am—2:30 pm and 5:00 pm—9:00 pm
Sat. 7:30 am—2:00 pm and 5:00 pm—9:30 pm
Sun. 11:00 am—3:30 pm and 5:00 pm—9:30 pm
SCIENCE MUSEUM
Telephone: 3351352
Address: Green Road
Open: Mon. to Fri. 9:00 am—5:00 pm (Tuesday free)
Sat. 9:00 am—6:00 pm
Text 1
第三部分 阅读理解
SUNSHINE SHOPPING CENTER
Telephone: 3374398
Address: Peace Road
Open: Mon. Wed. and Fri. 9:30 am—5:30 pm
Tues. Thurs. and Sat. 9:30 am—9:00 pm
HUATAI HOTEL
Telephone: 3368432
Address: West Road
Coffee shop: Mon. to Wed. 6:00 am—10:00 pm
Thurs. to Fri. 6:00 am—11:00 pm
Sat. and Sun. 7:00 am—9:00 pm
( ) 1. What’s the phone number of Sunshine Shopping Center
A. 3374398. B. 3324545.
C. 3351352. D. 3368432.
1. A 细节理解题。根据SUNSHINE SHOPPING CENTER下的“Telephone: 3374398”可知选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 2. You do not have to pay money on Tuesday if you go to _______ .
A. Huatai Hotel B. Science Museum
C. Spring Restaurant D. Sunshine Shopping Center
2. B 细节理解题。根据SCIENCE MUSEUM下的“Open: Mon.to Fri.9:00 am—5:00 pm (Tuesday free)”可知,科学博物馆周二免费。所以周二去科学博物馆不花钱。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 3. What can’t you do at 3 o’clock on Saturday afternoon
A. Visit Science Museum.
B. Go to Spring Restaurant.
C. Have coffee in Huatai Hotel.
D. Shop in Sunshine Shopping Center.
3. B 细节理解题。根据SPRING RESTAURANT下的“Open: Sat. 7:30 am—2:00 pm and 5:00 pm—9:30 pm”可知,周六下午3点春季餐厅不营业,因此不能去春季餐厅。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 4. If you want to drink coffee early on weekdays, you can go to _______.
A. Green Road B. East Road
C. West Road D. Peace Road
4. C 细节理解题。根据HUATAI HOTEL下的“Address: West Road Coffee shop”可知,在工作日可以早点去West Road喝咖啡,这里6点就开始营业,是4个地方营业最早的。故选C。
C
( ) 5. The text is most probably taken from _______.
A. a novel B. a dictionary
C. a science report D. a guidebook
5. D 推理判断题。本文介绍了春季餐厅、科学博物馆、阳光购物中心和华泰酒店的电话、地址和营业时间。所以本文最有可能摘自旅行指南。故选D。
D
第三部分 阅读理解
Text 2
Could someone be swallowed by a whale and live In 1891, a young English sailor named James Bartley was, and he did.
Bartley was a crew member on the whaling ship Star of the East. As his boat closed in on a whale, the animal suddenly hit the boat with its tail. The whale’s blow lifted the boat into the air and turned it over. Sailors in another boat captured the whale, and the overturned boat was turned upright, but Bartley was missing.
The next morning, as sailors were cutting up the dead whale, they noticed a movement in its stomach. When it was opened, Bartley was found inside it! He was unconscious (昏迷的), and his face, neck, and hands had been made white by the whale’s stomach juices. Other than that, he seemed unhurt.
Later, when Bartley recovered, he described his experience. He had been aware of being in the water. Then he was in darkness, sliding along a slimy passageway. The heat was so great that it made him pass out (昏迷). When he woke, he was back on board the ship!
( ) 6. The underlined word “captured” in the second paragraph means “_______”.
A. caught hold of B. turned upside down
C. broke into pieces D. sank into the sea
6. A 词义猜测题。根据下文的“The next morning, as sailors were cutting up the dead whale”可推测,他们应该是抓住了鲸鱼。capture意为“捕获”。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 7. Bartley became unconscious because of ______.
A. the whale’s sticky passage
B. the whale’s stomach liquid
C. the heat inside the whale’s body
D. the sharp pain in his stomach
7. C 细节理解题。根据最后一段中的“The heat was so great that it made him pass out.”可知,鲸鱼体内过高的温度使他昏迷。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 8. Having been swallowed by the whale, Bartley was _______.
A. seriously hurt B. slightly hurt
C. still alive D. definitely dead
8. C 细节理解题。根据第三段中的“He was unconscious, and his face, neck, and hands had been made white by the whale’s stomach juices. Other than that, he seemed unhurt.”可知,巴特利还活着,而且看起来没有受伤,故选C。
C
( ) 9. It can be learned from the text that _________.
A. the whale was caught by sailors on Bartley’s ship
B. the whale was killed by Bartley
C. the whale escaped from the sailors
D. the whale was caught by sailors in another boat
9. D 细节理解题。根据第二段中的Sailors in another boat captured the whale可知,鲸鱼是被另一艘船上的船员捕获的。故选D。
D
( ) 10. The best title for the text might be _________.
A. A Whaling Ship in the 1800s B. A Sailor’s Whaling Dream
C. In the Stomach of the Whale D. A Young English Sailor
10. C 主旨大意题。本文主要讲述了一名船员被鲸鱼吞进胃里之后又被救回的神奇经历。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text 3
Sometimes what we post online can have results we didn’t expect. One weekend, 20-year-old James posted on his Facebook page that his job was “so boring”. When he got to work on Monday his boss fired him, and gave him a letter. It said: “After reading your comments on Facebook about our company, we understand you are not happy with your work. We think it is better for you to look for something that you will find more interesting.”
Fifteen-year-old Cathy posted an invitation to her birthday party online. She posted her address, too. When her parents got back that evening, they couldn’t believe their eyes. There were 500 people at the party, and they made a mess (混乱) of the house.
Most teenagers think they know everything about what to do online, and things like this could never happen to them. However, a study shows that millions of young people get into trouble because of their online activities every year.
Here are some important tips that will help you to be safer online.
( )11. Why was James fired
A. His company failed.
B. He wrote a letter to his boss.
C. His boss read his comments on Facebook.
D. He found a more interesting job.
11. C 细节理解题。根据第一段老板在信中写的“After reading your comments on Facebook about our company, we understand you are not happy with your work.”可知,老板看了詹姆斯在脸书上对公司的评论后,得知他对自己的工作不满意,因此解雇了他。故选C。
C
第三部分 阅读理解
·Share with care! Think before you post something. You can never completely control who sees your texts, pictures, or videos.
·Be polite when you write! Politeness matters. No one likes it when you “shout” in your messages.
·Protect and respect! Don’t share your passwords, home or email address with anyone. Don’t pass false information about others.
第三部分 阅读理解
( ) 12. What is the problem with Cathy’s birthday party
A. She didn’t post her invitation online.
B. No friends came to her party.
C. She forgot to post her address online.
D. The visitors put her house into a mess.
12. D 细节理解题。根据第二段最后一句“There were 500 people at the party, and they made a mess of the house.”可知,前来参加凯茜生日聚会的客人把她家弄得一团糟。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )13. What’s the writer’s advice for teenagers when they’re online
A. Sharing pictures as they like.
B. Shouting in their messages.
C. Being polite when writing online.
D. Posting personal information.
13. C 细节理解题。根据第二条建议中的“Be polite when you write! Politeness matters.”可知,在网上写东西时要有礼貌。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( )14. What can we learn about teenagers from the text
A. They are not satisfied with Facebook.
B. They can control who sees their online posts.
C. They know everything about what to do online.
D. They may get into trouble due to their online activities.
14. D 细节理解题。根据第三段最后一句“However, a study shows that millions of young people got into trouble because of their online activities every year.”可知,年轻人可能会因为网上活动而遇到麻烦。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )15. What might be the best title for the text
A. Online Invitation
B. Online Politeness
C. Think Carefully Before Acting Online
D. Avoid Passing False Information Online
15. C 主旨大意题。通读文章可知,本文通过两个例子说明在网上发布内容要谨慎。故选C。
C
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I am an Inuit boy named Kayla. Inuit are the people who live in cold Arctic (北极的) lands. In my language, Inuit means “the people”. 1 We wish to be called Inuit.
I live with my mother, father and two brothers. 2 It is made up of the Arctic Ocean and the land all around it. For months the sea is covered with thick ice. The land is covered with snow and ice most of the year, too.
3 It lasts from October to March. It is dark twenty?four hours a day. The sun does not come up to warm the water and land. When the north winds blow, it is even colder. There are days when the temperature is 50°F below zero. My family is prepared. We wear shoes which are watertight (防水鞋). We put on many layers (层) of clothes. Outside we always wear a thick warm jacket that has fur inside. 4 I guess I’m just used to them.
5 So much happens in a short time. The temperature usually stays around 50°F. During the summer the sun shines all day and night. This is why the Arctic is called the “land of the midnight sun”.
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
A. I’m not afraid of the cold winters.
B. My family and I look forward to each summer.
C. Some people used to call my people Eskimos.
D. Winter is long and very cold.
E. We live at the most northern part of the world.
1. C 根据上文“In my language, Inuit means ‘the people’.”可知,Inuit意为“人民”。再根据后一句“We wish to be called Inuit.”可知,“我们”希望被叫作因纽特人。结合选项可知,C项“Some people used to call my people Eskimos.(有些人过去常叫我们爱斯基摩人。)”承上启下。故选C。
2. E 根据下文“It is made up of the Arctic Ocean and the land all around it.”可知,它由北冰洋及它附近的陆地组成,此处的it指的是E项“We live at the most northern part of the world.”中的the most northern part of the world,意为“世界最北的地方”。故选E。
3. D 根据下文“It lasts from October to March.”可知,它从10月一直持续到3月,此处的It指的是D项“Winter is long and very cold.”中的Winter。故选D。
第三部分 阅读理解
4. A 根据下文“I guess I’m just used to them.”可知,习惯了它们,此处的them指的是A项“I’m not afraid of the cold winters.”中的cold winters。故选A。
5. B 根据下文“During the summer the sun shines all day and night.”可知,文章第四段讲的是夏天,B项“My family and I look forward to each summer.(我和我的家人期待每一个夏天。)”符合语境。故选B。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
One way to get around in big 1 (city) like Beijing and Shanghai is to rent a car. If you can’t 2 (driver), you can take a taxi. However, these two ways are too 3 (expense) for most people. Many people like to go by subway or 4 bus. The subway is the fastest way to get around in busy cities. It is now 5 (become) more and 6 popular. Buses are cheap but much 7 (slow) than the subway. A cheaper and better way to see a city 8 (good) is to go by bike. But for many people, the best and the wisest way to get 9 in the downtown area is to 10 (walking).
One way to get around in big 1 (city) like Beijing and Shanghai is to rent a car. If you can’t 2 (driver), you can take a taxi. However, these two ways are too 3 (expense) for most people. Many people like to go by subway or 4 bus. The subway is the fastest way to get around in busy cities.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
cities
drive
3._________________ 4._________________
expensive
by
It is now 5 (become) more and 6 popular. Buses are cheap but much 7 (slow) than the subway. A cheaper and better way to see a city 8 (good) is to go by bike. But for many people, the best and the wisest way to get 9 in the downtown area is to 10 (walking).
第四部分 完形填空
5._________________ 6._________________
becoming
more
7._________________ 8._________________
slower
well
9._________________ 10.________________
around
walk
第五部分 书面表达
校园读书日即将到来,为了呼吁同学们多读书、读好书,请以“Grow Up with Reading”为题写一篇短文。要点如下:
1. 说明读书的重要性和读书带给你的感悟;
2. 提出你对读书的建议。
要求:80词左右。
Grow Up with Reading
Reading plays an important part in our life. The more we read, the more we know about the outside world. Reading can not only help us improve ourselves, but also make us more confident. What’s more, we can gain happiness through reading.
I’d like to suggest that everyone read more books during our spare time and develop a good reading habit. And we should choose good books to read. As the saying goes, “There is no friend as a good book.”
Let’s grow up with reading. Let reading become a part of our life!

展开更多......

收起↑

资源预览