2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(13)课件(共35张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(13)课件(共35张PPT)

资源简介

(共35张PPT)
13
英语考前冲刺卷(十三)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —I’m sorry to have kept you waiting for a long time.
—___________
A. Excuse me. B. You are welcome.
C. That’s all right. D. All right.
1. C 根据“I’m sorry to have kept you waiting for a long time.”可知,说话人对让对方久等表示抱歉。对于他人的道歉,可以用“That’s all right.(没关系。)”表示谅解。故选C。
C
( ) 2. —Excuse me, could you tell me how I can get to the Ocean Park
—_________
A. Don’t ask me. B. Sorry, I am a stranger here.
C. This way, please. D. I have no idea.
2. B 根据“Excuse me, could you tell me how I can get to the Ocean Park ”可知,空格处是对问路的回答,四个选项中,只有“Sorry, I am a stranger here.(抱歉,我对这里不熟悉。)”符合题意。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 3. —Thank you very much for coming to meet me, Mr. Smith.
—__________
A. My pleasure. B. Have a nice day.
C. I see. D. I hope so.
3. A 句意:——非常感谢您来接我,史密斯先生。——我的荣幸。My pleasure是对感谢的客气回答,意为“我的荣幸”;Have a nice day是一种美好祝愿,意为“祝你愉快”;I see意为“我明白了”;I hope so意为“我希望如此”。对方表示感谢,所以My pleasure符合语境。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 4. —Could you please lend me a hand with my luggage
—_________
A. Here you are. B. Never mind.
C. With pleasure. D. It’s impossible.
4. C 根据“Could you please lend me a hand with my luggage ”可知,说话人在寻求帮助。A项意为“给你”;B项意为“没关系”;C项意为“十分乐意”;D项意为“不可能的”。结合选项可知,只有C项符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 5. —How tasty the bread you made is!
—_______
A. Don’t mention it. B. You are welcome.
C. Not at all. D. Thank you.
5. D 根据“How tasty the bread you made is!(你做的面包真好吃!)”可知,此处应对他人的赞美表示感谢。A项意为“不用谢”;B项意为“不用谢,不客气”;C项意为“不用谢,一点也不”;D项意为“谢谢”。结合选项可知,D项符合语境。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 6. —________
—I‘d like to have a cup of coffee.
A. What do you mean B. How are you
C. Are you with me D. May I help you
6. D 句意:——需要帮助吗?——我想要一杯咖啡。What do you mean意为“你是什么意思”;How are you意为“你好吗”;Are you with me意为“你和我在一起吗”;May I help you意为“需要帮助吗”。根据答语并结合选项可知,是点餐用语。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 7. —Do you mind my leaving now
—_______ Have a nice weekend.
A. Yes, I do. B. Good idea.
C. Of course not. D. I don’t agree.
7. C 由“Have a nice weekend.”(周末愉快。)可知,说话人不介意对方的离开,结合选项可知,“Of course not.(当然不。)”符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 8. —How was your visit to Beihai
—________ The scenery is amazing!
A. It was wonderful. B. It was hard to say.
C. I didn’t enjoy it. D. It was unpleasant.
8. A It was wonderful意为“太好了”;It was hard to say意为“很难说”;I didn’t enjoy it意为“我不喜欢”;It was unpleasant意为“很不愉快”。根据“The scenery is amazing!”可知是表达“太好了”。句意:——你的北海之行怎么样?——太好了。景色太美了。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 9. —________
—It’s cold.
A. Will it be fine tomorrow B. What is the weather like today
C. What a fine day it is! D. What time is it now
9. B 句意:——今天天气怎么样?——天气很冷。根据答语“It’s cold.”可知,问句问的应该是天气。“What is the weather like today ”意为“今天天气如何?”故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 10. —So you gave her your phone
—_____ She said she’d return it to me when she could afford her own.
A. My pleasure. B. Not exactly.
C. Not at all. D. All right.
10. B My pleasure意为“愿意为您效劳”,用来回答别人的感谢;Not exactly意为“不完全是这样”;Not at all意为“一点也不”;All right意为“好的”。句意:——所以,你把你的手机送给她了?——不全是。她说她自己能买得起的时候就还给我。故选B。
B
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
In many places of the world, there are four seasons: spring, summer, autumn and winter. Each season has its own special sport. In the U.S. there are only 1 : football, basketball and baseball. Almost in every season, Americans have a ball game. 2 you want to know what season it is, just look at what people are playing.
For Americans, sports are very important. Students 3 to play many sports at school. They take 4 classes, join the school teams, and even talk about sports news. Thousands of sports fans 5 expensive tickets to watch their 6 teams and players play games. Some fans sit in front of the TV set, and watch the exciting games at home. Some sports stars 7 make lots of money through the games.
We can say sports are one of the 8 languages. You may know some 9 superstars like Michael Jordan and Yao Ming. Next time if you want to talk with American friends, try to talk 10 sports. It really helps.
( )1. A. one B. two C. three D. four
In many places of the world, there are four seasons: spring, summer, autumn and winter. Each season has its own special sport. In the U.S. there are only 1 : football, basketball and baseball. Almost in every season, Americans have a ball game. 2 you want to know what season it is, just look at what people are playing.
1. C 考查数词。根据空后的“football, basketball and baseball”可知,空处应填入three。故选C。
C
第二部分 选词填空
( )2. A. What B. Where C. Why D. If
2. D 考查状语从句。根据you want to know what season it is(你想知道是什么季节)和just look at what people are playing(只要看看人们正在进行什么运动)并结合选项可知,“如果”符合语境。故选D。
D
For Americans, sports are very important. Students 3 to play many sports at school. They take 4 classes, join the school teams, and even talk about sports news.
第二部分 选词填空
( ) 3. A. dream B. want C. learn D. choose
3. C 考查动词。下文“They take classes, join the school teams, and even talk about sports news.”指出,学生能学习相关课程,加入校队,甚至谈论体育新闻。由此可推断,学生在学校学习很多运动项目。故选C。
C
( ) 4. A. English B. maths C. music D. P.E.
4. D 考查名词。根据上文内容可知,美国人热爱运动,运动对他们来说很重要,在学校也是如此。四个选项中与运动相关的只有D项P.E.。故选D。
D
Thousands of sports fans 5 expensive tickets to watch their 6 teams and players play games. Some fans sit in front of the TV set, and watch the exciting games at home. Some sports stars 7 make lots of money through the games.
( )6. A. special B. popular C. favorite D. important
6. C 考查形容词。根据上文的sports fans(体育迷)可知,应是观看“最喜欢的”球队及球员打比赛。special意为“特殊的,特别的”;popular意为“受欢迎的”;favorite意为“最喜欢的”;important意为“重要的,重大的”。故选C。
C
第二部分 选词填空
( )5. A. reduce B. buy C. bring D. keep
5. B考查动词。根据空后给出的提示expensive tickets to watch theirteams and players play games可推知,应是“买”昂贵的票看比赛。buy意为“买,购买”。故选B。
B
( )7. A. must B. can C. need D. should
7. B 考查情态动词。根据语境可知,一些体育明星通过比赛能够赚很多的钱。表示客观的可能性,用情态动词can。故选B。
B
We can say sports are one of the 8 languages. You may know some 9 superstars like Michael Jordan and Yao Ming. Next time if you want to talk with American friends, try to talk 10 sports. It really helps.
( )8. A. school B. team C. Internet D. world
8. D 考查名词。下文“Next time if you want to talk with American friends, try to talksports. It really helps.”指出,想要和美国朋友交谈,聊体育是很好的选择。由此可推断作者想表达的是体育是“世界”语言之一。故选D。
D
第二部分 选词填空
( )9. A. basketball B. football C. volleyball D. baseball
9. A 考查名词。Michael Jordan和Yao Ming都是篮球明星,故空处应填basketball。故选A。
A
( )10. A. to B. about C. with D. on
10. B 考查固定搭配。talk to sb.意为“与某人交谈”;talk about sth.意为“谈论某事”;talk with sb.意为“和某人交谈”。结合语境可知,是“谈论”体育。故选B。
B
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
School Notice Board Lost A boy’s white coat. Lost in the library. Contact Li Jin in Class 1, Grade 7. Found
Is this your black schoolbag
Found in the playground.
Contact Wu Lei in Class 5, Grade 8.
Notice Students in Grade 9, You will have a meeting in the lecture hall at 3 pm on June 27. Please get there before 2 pm and don’t be late. The meeting is very important. Remember to take your pens and some paper to make notes. The Students’ Union A Rock Show
Date: May 1st—31st
Show: A collection of rocks from our club
Time: Monday—Friday 1:00 pm—4:00 pm
Place: The Science Lab
Your student card is a must for the show.
Welcome to join us!
The Rock Club
Text 1
( ) 1. If someone finds a boy’s white coat, he/she can contact _____.
A. Li Jin B. Wu Lei
C. The Rock Club D. The Students’ Union
1. A 细节理解题。根据Lost一栏中的“Contact Li Jin in Class 1, Grade 7.”可知,如果有人看到男孩的白色外套,可以联系李晋。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 2. Wu Lei _______ a black schoolbag.
A. lost B. found
C. sold D. bought
2. B 细节理解题。根据Found一栏中的“Is this your black schoolbag Found in the playground.”可知,吴磊在操场上捡到了一个黑色的书包。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 3. When will the meeting for Grade 9 start on June 27
A.Before 2 pm. B. After 3 pm.
C. At 3 pm. D. Between 2 pm and 3 pm.
3. C 细节理解题。根据Notice一栏中的“You will have a meeting in the lecture hall at 3 pm on June 27.”可知,会议将在下午3点开始。故选C。
C
( ) 4. Where can the students enjoy the rock show
A. In the library. B. In Class 1, Grade 7.
C. In the Lecture Hall. D. In the Science Lab.
4. D 细节理解题。根据A Rock Show一栏中的“Place: The Science Lab”可知,地点在科学实验室。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 5. What must a student take if he/she goes to the rock show
A. A coat. B. A schoolbag.
C. A notebook. D. A student card.
5. D 细节理解题。根据A Rock Show一栏中的“Your student card is a must for the show.”可知,学生必须带学生证。故选D。
D
第三部分 阅读理解
Text 2
Sometimes people come into your life. They serve some certain purpose, teach you a lesson or help find out who you are or who you want to become. You never know who these people may be: your classmate, neighbor, teacher, long-lost friend or even a real stranger. But you know that they will influence your life in some serious way.
Sometimes things happen to you. At the time they may seem terrible, painful and unfair. But later you realize that without overcoming those difficulties, you would have never realized your further ability and advantages. Everything happens for a reason and nothing happens by chance.
The people you meet influence your life, and the success and failure you experience creates who you are. Even the bad experience can be learned from. In fact, they are probably the most profound and important ones.
Enjoy every day even every moment and take from it everything that you possibly can, for you may never be able to experience it again. Talk to people whom you have never talked to before, and really listen. You should set your goals high, hold your head up, tell yourself you are a great one and believe in yourself.
You can make your life anything you wish. Create your own life and then go out and live it.
( ) 6. The people we meet ________.
A. all know where to find us B. serve us on no purpose
C. won’t become our neighbor D. will change us in some way
6. D 细节理解题。根据第一段最后一句“But you know that they will influence your life in some serious way.”可知,我们所遇到的这些人会在某种程度上影响我们、改变我们。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 7. From the text, we know that bad things can make us ________.
A. realize our further ability B. terribly meet bad luck
C. find no great success D. possibly enjoy every moment
7. A 细节理解题。根据第二段中的“But later you realize that without overcoming those difficulties, you would have never realized your further ability and advantages.”可知,那些不好的事情可以让我们意识到自己潜在的能力和优点。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 8. The underlined word “profound” in Paragraph 3 means “________” in Chinese.
A. 平淡的 B. 明显的 C. 深刻的 D. 艰苦的
8. C 词义猜测题。根据第三段前两句“The people you meet influence your life, and the success and failure you experience creates who you are. Even the bad experience can be learned from.”可知,你的成功和失败会造就你,即使是坏的经历,你也可以从中学到很多;再结合常识可知,往往是那些不好的事情会让人们有更深刻的印象。故选C。
C
( ) 9. The writer’s advice is that we should _______.
A. never talk to strange people
B. learn as much as we can each day
C. overcome difficulties painfully
D. not believe in ourselves but others
9. B 细节理解题。根据第四段第一句“Enjoy every day even every moment and take from it everything that you possibly can, for you may never be able to experience it again.”可知,作者希望人们能充分利用好每一天,尽可能地多学习。故选B。
B
( ) 10. Which is the best title for the text
A. Create Your Own Life B. Hold Your Head Up
C. People You Meet in Life D. Things Happen to You
10. A 主旨大意题。根据本文最后一句“Create your own life and then go out and live it.”及文章的主旨大意可知,我们遇到的人和事会影响我们,我们要制订自己的人生目标,创造自己的生活。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text 3
Lots of students hate school, a new study found. Usually this kind of feeling doesn’t last long. School is a fact of life and getting a good education can help you build the kind of future life you want. So let’s talk about school and what to do when you don’t like it.
The first step is to find out why. You might not like school because you don’t have enough friends, or maybe you don’t get along with your teachers. Sometimes it’s a big problem with your classes and schoolwork. You may be getting further and further behind, and it may seem like you’ll never catch up.
When you know why you don’t like school, you can start taking steps to make things better.
It’s a good idea to talk to someone about your problems with school. Your mom, dad, or teachers will be able to help you. Another good idea is to write down your feelings about school in a notebook. It’s a great way to let out emotion. Remember, you don’t have to share what you’ve written with others.
And here are some ways to give you the best first day of school. The night before school starts, you can do something quiet and peaceful to calm yourself down, like reading a book with your parents, taking a walk or taking a photo of your smiling face. By doing these, you will have a nice day at school.
( )11. According to the new study, we can find that __________.
A. lots of students go to school every day
B. lots of students don’t like going to school
C. lots of students don’t have enough friends
D. students can get a good future if they like school
11. B 细节理解题。根据第一段第一句“Lots of students hate school, a new study found.”可知,很多学生不喜欢学校。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 12. If a student wants to like school again, what;s the first step
A. To get along with teachers.
B. To catch up with others.
C. To find out the reasons why he/she doesn’t like school.
D. To make more friends.
12. C 细节理解题。根据第二段第一句“The first step is to find out why.”可知,第一步是找到原因。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( )13. What can we learn from the fourth paragraph
A. Students can write down their feelings as homework.
B. There is no good way for students to let out emotion.
C. Students have to let everybody know their feelings.
D. There are ways to help you like school again.
13. D 推理判断题。根据第四段中的“Another good idea is to write down your feelings about school in a notebook. It’s a great way to let out emotion. Remember, you don’t have to share what you’ve written with others.”可排除A、B、C三项;第四段主要讲述了帮助学生喜欢上学校的方法。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )14. The night before the first day of school, what can students do
A. Listen to some music and relax.
B. Finish all of the homework.
C. Try to make new friends.
D. Do some exciting sports.
14. A 推理判断题。根据最后一段第二句“The night before school starts, you can do something quiet and peaceful to calm yourself down...”可知,开学前一晚需要做一些安静平和的事情,以使自己平静下来。结合选项,“Listen to some music and relax.(听音乐来放松。)”最佳。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( )15. This text can probably be seen _______.
A. in a storybook
B. in a sports magazine
C. in a student’s notebook
D. in a student’s guidebook
15. D 推理判断题。通读全文可知,文章在讲厌学的学生如何能够喜欢上学校,再分析选项,可知这篇文章应该来自a student’s guidebook(学生指导手册)。故选D。
D
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A boy was one day walking in a field when he saw a sheep coming towards him.
1 She then went on a few steps, at the same time, turning around and looking up in the boy’s face, and bleating (咩咩叫) loudly.
2 Hoping to find out what the sheep wanted, he followed her across the field.
On and on she went, every now and then turning round to see if the boy was coming. 3 There was a running stream, and a deep pool of water.
As soon as he came to this spot, the boy saw a little lamb struggling in the water. 4
The poor mother sheep must have known that she needed help to save her child. By leaning over the bank, the boy found that he could just reach the lamb.
He caught hold of it, and lifted it up on the bank. 5
第三部分 阅读理解
A. At last she led the way to a place.
B. The mother sheep seemed greatly pleased to have her lamb again beside her.
C. The boy had never seen a sheep act in this way before.
D. The sheep came running up quite close to him.
E. It was trying to get out from the pool below.
1. D 根据上一句“A boy was one day walking in a field when he saw a sheep coming towards him.”及结合选项可知,D项“The sheep came running up quite close to him.”与上文中的a sheep coming towards him衔接。故选D。
2. C 根据下一句“Hoping to find out what the sheep wanted, he followed her across the field.”可知,男孩想看看这只羊想干什么,跟着它穿过了田野。C项“The boy had never seen a sheep act in this way before.”解释了男孩跟着羊的原因。故选C。
3. A 根据下文“There was a running stream, and a deep pool of water.”可知,那儿有一条奔流的小河,以及一个深水潭。A项 “At last she led the way to a place.”与下文中的There was相呼应。故选A。
第三部分 阅读理解
4. E 根据上文“As soon as he came to this spot, the boy saw a little lamb struggling in the water.”可知,小羊在水中挣扎,E项“It was trying to get out from the pool below.”说明了小羊挣扎的原因。故选E。
5. B 根据上一句“He caught hold of it, and lifted it up on the bank.”可知,男孩抓住了小羊,把它拉到岸上,B项 “The mother sheep seemed greatly pleased to have her lamb again beside her.”是小男孩救了小羊后的圆满结局。故选B。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
I think we are 1 (luck) that we live in China, because we can experience different 2 in one year.
Spring. The whole year’s work depends 3 a good start in spring. And in this season, the farmers are busy 4 (sow). But for me, I don’t like this season because it 5 (rain) a lot.
Summer. Summer is my 6 (favor) season in the year, because I can go 7 (swim) with my sister and enjoy the sunshine.
Autumn. Autumn is a beautiful season and you can see the fallen 8 (leaf) on the streets. Autumn is a harvest season. You can have lots of fruits to enjoy.
Winter. Winter is quite cold here, but we can make snowmen with the 9 . It is one of the 10 (fun) things we can enjoy.
I think we are 1 (luck) that we live in China, because we can experience different 2 in one year.
Spring. The whole year’s work depends 3 a good start in spring. And in this season, the farmers are busy 4 (sow). But for me, I don’t like this season because it 5 (rain) a lot.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
lucky
seasons
3._________________ 4._________________
on
sowing
5._________________
rains
Summer. Summer is my 6 (favor) season in the year, because I can go 7 (swim) with my sister and enjoy the sunshine.
Autumn. Autumn is a beautiful season and you can see the fallen 8 (leaf) on the streets. Autumn is a harvest season. You can have lots of fruits to enjoy.
Winter. Winter is quite cold here, but we can make snowmen with the 9 . It is one of the 10 (fun) things we can enjoy.
第四部分 完形填空
6._________________ 7._________________
favorite
swimming
8._________________ 9._________________
leaves
snow
10._________________
funniest
第五部分 书面表达
下周五,你们学校将组织一次关于垃圾分类的讲座,请你以学生会的名义根据日程安排写一则英语通知。
要点包括:
1.活动时间、地点、意义;
2.活动过程;
3.欢迎大家积极参加。
要求:词数70左右。
Notice
In order to raise our environmental awareness, our school will organize a lecture about garbage sorting next Friday in Lecture Hall.
We are expected to be present before 2 pm. During the lecture, experts will explain the importance and methods of garbage sorting. Interactive sessions will follow, allowing you to ask questions and share your thoughts.
Whoever wants to join us is warmly welcome!With our joint efforts, the environment will surely become better and better.
Student Union

展开更多......

收起↑

资源预览