2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(12)课件(共37张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(12)课件(共37张PPT)

资源简介

(共37张PPT)
12
英语考前冲刺卷(十二)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —May I have your name
—___________
A. I am from Canada. B. My name is Jack.
C. Here you are. D. This is my business card.
1. B 句意:——能告诉我你的名字吗?——我叫杰克。I am from Canada意为“我来自加拿大”;Here you are意为“给你”;This is my business card意为“这是我的名片”。A、C、D三项都不符合语境。故选B。
B
( ) 2. —Hello. I’d like to book a room for two nights.
—_________
A.What can I do for you B. Just a minute, please.
C. What’s the matter D. That’s all right.
2. B 说话者想预订一间房,结合选项可知,回答“Just a minute, please.(请稍等。)”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 3. —Mr. Johnson is not in. Would you like me to give him a message
—__________
A. Never mind. B. That’s right.
C. Yes, please. D. Not at all.
3. C 说话者问对方是否需要帮忙留言,结合选项可知“Yes, please.(好的,谢谢。)”符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 4. —I will take a maths test next Monday.
—_________
A. Good luck. B. Good idea.
C. Have a good time. D. Take care.
4. A 说话者说下周一考数学,结合选项可知,回答“Good luck.(祝你好运。)”符合语境。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 5. —Sorry, I took the wrong seat.
—_______ I will take yours instead.
A. Well done. B. Better not.
C. Excuse me. D. That’s all right.
5. D Well done意为“干得好”;Better not意为“最好不”;Excuse me意为“打扰一下”;That’s all right意为“没关系”。根据“I will take yours instead.”可知是“没关系”。句意:——对不起,我坐错座位了。——没关系。我坐你的。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 6. —May I see your passport, please
—________
A. Sure, here it is. B. No, thanks.
C. My pleasure. D. Sorry, I am a stranger here.
6. A 分析句子可知,这是过海关时与海关人员的对话。对方询问是否可以看一下护照,结合选项可知,“Sure, here it is.(当然可以,给你。)”符合语境。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 7. —I can’t believe I have passed the language test!
—_______
A. It is the funniest story I have heard.
B. Good for you.
C. Sorry to hear that.
D. You are lying.
7. B 对方说通过了语言测试,这是值得高兴的事情,结合选项可知,“Good for you.(你真棒。)”符合语境。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 8. —What does he look like
—________
A. He is outgoing. B. He likes swimming.
C. He has a round face. D. He is a teacher.
8. C 根据“What does he look like ”可知说话人问的是外貌。结合选项可推断“He has a round face.(他有一张圆脸。)”符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 9. —Do you think it will be a rainy day tomorrow
— _________
A. Yes, I think it. B. I think yes.
C. I’m afraid so. D. I’m afraid.
9. C “Do you think it will be a rainy day tomorrow ”意为“你认为明天会下雨吗?”A项和B项表述不正确,D项“I’m afraid.”意为“我害怕。”C项“I’m afraid so.(恐怕是的。)”可以回答这个问题。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 10. —Thanks for helping me find my dog.
—_________
A. The same to you. B. Have a good time.
C. You’re welcome. D. That sounds good.
10. C 根据“Thanks for helping me find my dog.”可知,说话人在表达谢意。结合选项可知,“You’re welcome.(不客气。)”符合语境。故选C。
C
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Once upon a time, a rich man planned to make a trip to another town. He wanted to sell and buy things. He 1 to take ten servants with him. They would 2 the things to sell and the food to eat on their trip. Before they started, a little boy ran up to the rich man and asked to 3 with them.
The rich man said to the little boy, “Well, you may go with us, but you can’t carry a 4 load (担子), 5 you are the smallest and thinnest of all my servants. You can 6 the lightest one to carry.” The boy thanked his master and chose the biggest load to carry. That was the load of bread.
“What a 7 boy!” said his master, “That is the biggest and the heaviest one.” The boy said 8 and lifted the load gladly.
They walked for days and at last they got to the town. All the servants were tired 9 the little servant. Do you know 10 Most of the bread was eaten during the trip and a little was left when they arrived at the town.
( )1. A. decided B. liked C. hoped D. tried
Once upon a time, a rich man planned to make a trip to another town. He wanted to sell and buy things. He 1 to take ten servants with him. They would 2 the things to sell and the food to eat on their trip. Before they started, a little boy ran up to the rich man and asked to 3 with them.
1. A 考查动词。decide意为“决定”;like意为“喜欢”;hope意为“希望”;try意为“尝试”。前文提到富人要去隔壁镇买卖东西,后文提到带10个仆人,因此空格处用decided。decide to do sth.意为“决定做某事”。句意:他决定带10个仆人。故选A。
A
第二部分 选词填空
( )2. A. get B. bring C. carry D. borrow
2. C 考查动词。get意为“得到”;bring意为“带来”;carry意为“拿,搬,扛”;borrow意为“借”。根据后文you can’t carry可知,此处表示搬、扛东西。故选C。
C
( )3. A. stop B. stay C. go D. talk
3. C 考查动词。stop意为“停止”;stay意为“停留”;go意为“去”;talk意为“讨论”。根据第二段富人和小男孩的对话可知,此处表示想和他们一起去。故选C。
C
The rich man said to the little boy, “Well, you may go with us, but you can’t carry a 4 load (担子), 5 you are the smallest and thinnest of all my servants. You can 6 the lightest one to carry.” The boy thanked his master and chose the biggest load to carry. That was the load of bread.
第二部分 选词填空
( ) 4. A. small B. light C. heavy D. difficult
4. C 考查形容词。small意为“小的”;light意为“轻的”;heavy意为“沉重的”;difficult意为“困难的”。根据后文you are the smallest and thinnest of all my servants可知,富人不想让小男孩挑沉重的担子,因为他太瘦小了。故选C。
C
( ) 5. A. since B. if C. so D. though
5. A 考查连词。since意为“因为”;if意为“如果”;so意为“因此”;though意为“虽然”。根据句意可知,you can’t carry a heavy load的原因是you are the smallest and thinnest of all my servants。故选A。
A
( ) 6. A. eat B. choose C. leave D. look
6. B 考查动词。eat意为“吃”;choose意为“选择”;leave意为“离开”;look意为“看”。根据后文中的chose the biggest load to carry可知,此处填choose。句意:你可以挑选最轻的担子。故选B。
B
“What a 7 boy!” said his master, “That is the biggest and the heaviest one.” The boy said 8 and lifted the load gladly.
( )8. A. something B. nothing C. anything D. everything
8. B 考查不定代词。something意为“某事”;nothing意为“什么也没有”;anything意为“任何事情”,用于否定句和疑问句;everything意为“所有事情”。根据后文的lifted the load gladly可知,此处表示男孩什么也没说。故选B。
B
第二部分 选词填空
( )7. A. selfish B. right C. clever D. fool
7. D 考查形容词。selfish意为“自私的”;right意为“正确的”;clever意为“聪明的”;fool意为“愚蠢的”。根据后文提到的“That is the biggest and the heaviest one.”可知,富人认为男孩很傻,挑起了最大最重的担子。故选D。
D
They walked for days and at last they got to the town. All the servants were tired 9 the little servant. Do you know 10 Most of the bread was eaten during the trip and a little was left when they arrived at the town.
( )9. A. besides B. of C. except D. with
9. C 考查介词。besides意为“除……之外(还有)”;of意为“……的”;except意为“除……之外(没有)”;with意为“和”。根据后文提到的Most of the bread was eaten during the trip and a little was left可知,小男孩担子里的东西越来越少,因此越来越轻。所以所有人都很累的时候,小男孩不累,用except。句意:除了这个小仆人外,所有仆人都很累。故选C。
C
第二部分 选词填空
( )10. A. who B. what C. when D. why
10. D 考查疑问词。前文提到除了小仆人所有人都很累,后文解释了原因。why可以引出后面的原因。句意:你知道为什么吗?故选D。
D
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
19:00 World News—The latest news from around the world.
19:30 Sports News—Sports news, stories, and results from all around the world.
20:00 World Business—Business news of the day in Europe, Asia and America.
20:30 Teen Dreams—Listen to ten teenagers from different places in Asia talking about their dreams for the future.
21:00 World News—The latest news from around the world.
21:30 Teen Problems—Phone in to ask for Aunt Vera’s advice if you have a problem with your parents and friends.
22:00 English Club—Tonight’s topic is Chinese history.
22:40 Voice Your Opinions—Phone in with your opinion about today’s hot topics.
23:00 World News—The latest news from around the world.
Text 1
International Radio—What’s on Tonight
( ) 1. How many times will World News be on tonight
A. Once. B. Twice.
C. Three times. D. Four times.
1. C 细节理解题。通读表格可知,World News将在19:00、21:00和23:00播出,即今晚《世界新闻》将播出3次。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 2. To know the results of sports, you may listen to the programme at ____.
A. 19:30 B. 20:30
C. 22:00 D. 22:40
2. A 细节理解题。根据表格第2行“19:30 Sports News—Sports news, stories, and results from all around the world.”可知,要了解体育比赛的结果,可以收听19:30的节目。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 3. If Jane has a problem with her parents, she can ____________.
A. call Aunt Vera for advice at World Business
B. call Aunt Vera for advice at Teen Problems
C. listen to Voice Your Opinions
D. listen to Teen Dreams
3. B 细节理解题。根据表格第6行中的“Teen Problems—Phone in to ask for Aunt Vera’s advice if you have a problem with your parents and friends.”可知,如果简和父母之间存在问题,她可以打电话给《青少年问题》的维拉阿姨,向她寻求建议。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 4. What’s the topic of English Club tonight
A. Chinese history. B. English history.
C. Business news. D. Sports news.
4. A 细节理解题。根据表格倒数第3行中的“English Club—Tonight’s topic is Chinese history.”可知,今晚《英语俱乐部》的主题是中国历史。故选A。
A
( ) 5. What is the text mainly about
A. Tonight’s shopping plans. B. Tonight’s travelling plans.
C. Tonight’s TV programmes. D. Tonight’s radio programmes.
5. D 主旨大意题。根据文章标题“International Radio—What’s on Tonight ”可知,本文主要介绍了今晚的广播节目。故选D。
D
第三部分 阅读理解
Text 2
Last Sunday, about 100 people went to Longley Nature Reserve to clean up the river. The event was organized by the Cleanuprivers Project, which helps to protect the environment.
“Every summer local volunteers collect rubbish which is thrown in the river,” John Sanders from Cleanupriver told me. This time I was one of them. We picked up hundreds of plastic bottles, food packages and drink cans. But that’s not all that’s in the river. “We also found car tyres, a fridge and an old bed!” one volunteer said.
We also removed non-native plants from the river. These plants kill off native species (物种)and reduce biodiversity (生物多样性). At Longley we cut down the Himalayan Balsam. “It’s a beautiful plant, but it is dangerous because it covers everything,” said the local plant expert, Lynn Douglas.
The clean-up was hard work but fun, and the river looked great after being cleaned! So when is the next event Check the Cleanuprivers.org web page.
Report by Chris Davies
( ) 6. Why did the people go to the Longley Nature Reserve last Sunday
A. To report an event. B. To learn about a project.
C. To clean up the river. D. To study the environment.
6. C 细节理解题。根据第一段第一句“Last Sunday, about 100 people went to Longley Nature Reserve to clean up the river.”可知,上周日,大约有100人去了朗利自然保护区清理河流。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 7. Which of the following was found in the river
A. A new bed. B. A fridge.
C. Canned food. D. A car.
7. B 细节理解题。根据第二段中的“We also found car tyres, a fridge and an old bed!”可知,在河中还发现了汽车轮胎、一台冰箱和一张旧床。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 8. What does the underlined word “removed” in Paragraph 3 probably mean
A. Grew. B. Watered.
C. Cared for. D. Got rid of.
8. D 词义猜测题。根据后面的non-native plants from the river可知,应该是清除了河里的外来植物。grow意为“成长”;water意为“浇水”;care for意为“关心”;get rid of意为“消除”。根据句意可知选D。
D
( ) 9. What did Chris Davies think of the clean-up
A. Easy and relaxing. B. Hard but interesting.
C. Terrible and boring. D. Dangerous but amazing.
9. B 细节理解题。根据最后一段第一句中的“The clean-up was hard work but fun?...”可知,清理工作虽然很辛苦,但也很有趣。故选B。
B
( ) 10. What is the best title for the text
A. A Clean-Up of a River B. The Laws of Nature
C. A Mountain of Rubbish D. The Tears of Volunteers
10. A 主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲的是清理河流。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text 3
Now most children go to school, but few of them have ever asked themselves why they go there. Some children think that they go to school just to learn their mother language, English, mathematics, geography, history, science and a few other subjects. But why do they learn these things Are these the only things they should learn at school
Actually children go to school to prepare themselves for the time when they grow up and have to support themselves. Nearly everything they study at school will be very useful in their lives. Of course, learning is not the only purpose for the children, the more important reason for them is that they should learn how to learn. Learning is not just for school but for life. So even after they have left school, they have to continue to learn. A man who really knows how to learn will always be successful, because whenever he is faced with a completely new task or problem, he will teach himself how to deal with it in the best way.
( )11. ________ children really know why they go to school.
A. All B. Most C. No D. Few
11. D 细节理解题。根据第一段第一句“Now most children go to school, but few of them have ever asked themselves why they go there.”可知,很少有孩子知道为什么要上学。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 12. The more important reason why children should go to school is that _________.
A. they need to know more children
B. they should learn how to learn
C. they are too young to work
D. their parents have no time to look after them
12. B 细节理解题。根据第二段中的the more important reason for them is that they should learn how to learn可知,孩子们去上学更重要的一个原因是,他们应该学会学习。故选B。
B
( )13. Even after they have left school, the children have to continue to learn because ____________.
A. everything they studied at school will not be useful
B. they didn’t study well in school
C. learning is not just for school but for life
D. they were not successful in learning
13. C 细节理解题。根据第二段中的Learning is not just for school but for life. So even after...可知,离开了学校之后也必须继续学习,因为学习不仅局限于学校,而应贯穿人的一生。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
( )14. An educated person is able to do something completely new because _________.
A. he knows how to calculate sums
B. he has learned quite a lot at school
C. he is slow in learning new things
D. he has learned how to learn
14. D 细节理解题。根据第二段中的“A man who really knows how to learn will always be successful, because whenever he is faced with a completely new task or problem, he will teach himself how to deal with it in the best way.”可知,学会学习才能解决遇到的新问题。
D
第三部分 阅读理解
( )15. From the text, it can be inferred that _________.
A. a well-educated man is able to solve every new problem he meets
B. learning language and geography is necessary but not the most important
C. the task of education is to prepare everyone to be the best man
D. the aim of education is to teach students to remember facts
15. B 推理判断题。根据第二段中的“learning is not the only purpose for the children, the more important reason for them is that they should learn how to learn.”可知,学习知识不是上学的唯一目的,更重要的是学会学习。所以说在学校学习语言和地理知识很有必要,但不是最重要的。A项表述过于绝对,受过良好教育的人不一定能解决所有新问题。C项和D项明显不符合本文主旨。故选B。
B
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
We all waste food, you and me, every day, millions of tons of it. In China, food wasted in restaurants every year is enough to feed 200 million people. 1 So our nation is being encouraged to stop wasting food.
2
Keep a Kitchen Diary
All of us should keep a kitchen diary, and we can know that how much food we waste at home. The first thing for us to do is to stop throwing away food that we can still eat. We should eat everything we buy and if we cannot, we should buy less.
Buy Only What We Need
We should ask for smaller portions in stores. 3 We shouldn’t bring much food we don’t need home even if large posters ask us to do so.
Develop the Habit of Packing Food
4 In restaurants, often too much food is ordered and served. So when ordering out, we are supposed to exclude (排除) the food in the order if we don’t plan to eat it. 5
Don’t put it off! Let’s stop food waste today!
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
A. And order smaller servings in restaurants and take home what we cannot finish.
B. What should Chinese consumers do to prevent food waste
C. We should also check how much food we have before buying more.
D. Chinese consumers are generous and friendly.
E. And the amount of food wasted by Chinese consumers (消费者) is increasing fast.
1. E 根据上文“In China, food wasted in restaurants every year is enough to feed 200 million people.”可知,在中国,每年在餐馆浪费的食物足够养活2亿人,可见中国存在食物大量浪费的问题。E项“中国消费者浪费的食物数量也在快速增长。”符合此处语境。故选E。
2. B 根据上文“So our nation is being encouraged to stop wasting food.”可知,国家正呼吁人民停止浪费食物,再根据后文的小标题Keep a Kitchen Diary(记厨房日记)、Buy Only What We Need(只买我们所需要的)、Develop the Habit of Packing Food(养成打包食物的习惯)可知,此处是说应该采取什么措施防止食物浪费。故选B。
3. C 根据小标题Buy Only What We Need(只买我们所需要的)可以推测出,在购买更多食物之前,我们还应该检查一下已有多少食物。故选C。
第三部分 阅读理解
4. D 根据后句“In restaurants, often too much food is ordered and served.”可知,在餐馆,人们常常会点过多食物。由此可知,上句是说中国消费者很慷慨大方。故选D。
5. A 根据小标题Develop the Habit of Packing Food可知,要养成打包食物的习惯。由此可知,应在餐馆点小份菜,把吃不完的带回家。故选A。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
Do you know how to be 1 (health) Here are some rules you should follow.
First eat different foods, especially fruit and 2 (vegetable). You may have a favorite food, but you’d better 3 (eat) something different.
Then, drink water and milk as often as 4. When you’re really 5 , cold water is the first 6 (choose). Milk is a great drink 7 can give you more calcium (钙) your body needs to grow strong bones.
Next, listen to your body. Eating too 8 (more) will not make you feel comfortable and will make you fat.
9 (final), be active. Find ways to be active every day.
10 these rules and you can be a healthy kid.
Do you know how to be 1 (health) Here are some rules you should follow.
First eat different foods, especially fruit and 2 (vegetable). You may have a favorite food, but you’d better 3 (eat) something different.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
healthy
vegetables
3._________________
eat
Then, drink water and milk as often as 4 . When you’re really 5 , cold water is the first 6 (choose). Milk is a great drink 7 can give you more calcium (钙) your body needs to grow strong bones.
第四部分 完形填空
4._________________ 5._________________
possible
thirsty
6._________________ 7._________________
choice
that/which
第四部分 完形填空
8._________________ 9.______________
much
Next, listen to your body. Eating too 8 (more) will not make you feel comfortable and will make you fat.
9 (final), be active. Find ways to be active every day.
10 these rules and you can be a healthy kid.
10._________________
Follow
Finally
第五部分 书面表达
假设你是你校志愿者俱乐部的志愿者李华,上周末你参加了该俱乐部组织的志愿者活动。请根据下面的提示写一篇短文介绍本次活动的情况,并谈谈你对志愿者工作的看法。
内容提示:
1. 周六去养老院洗衣服、打扫房间、给老人唱歌;
2. 周日去人民公园给树木浇水、清理路上的树叶,去儿童之家陪孩子们做游戏、给孩子们讲故事。
要求:不少于80词。文章的开头已给出,不计入总词数。
A Volunteer Experience
I’m a member of the volunteer club in my school. Last weekend, I did some volunteer work with other volunteers.
On Saturday, we went to the old people’s home. We helped to wash their clothes and clean up their rooms. We also sang songs to the old people to make them happy. On Sunday, we went to the People’s Park to help water trees and clean up the leaves on the paths in the morning. In the afternoon, we went to the children’s home. We played games with the kids and told them interesting stories. We really had a wonderful time there.
I think volunteering is meaningful, because we can help others and make them happy.

展开更多......

收起↑

资源预览