2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(十)课件(共37张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(十)课件(共37张PPT)

资源简介

(共37张PPT)
10
英语考前冲刺卷(十)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —I won the 100-meter race on our sports day.
—___________
A. Congratulations! B. That’s all right.
C. Sorry to hear that. D. I’d love to.
1. A 根据句意可知,对赢得100米赛跑比赛的消息应该表示祝贺,选项A符合语境。句意:——运动会那天我赢了100米赛跑。——祝贺你。故选A。
A
( ) 2. —I’m sorry for bringing you so much trouble.
—_________
A. Never mind! B. That’s great!
C. Of course! D. You are welcome!
2. A 针对对方的歉意,答语要表示没关系。Never mind意为“没关系”。句意:——给你带来如此多的麻烦,我很抱歉。——没关系。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 3. —What are you going to do this weekend
—__________ If I have time, I may go to Shanghai with my friends.
A. Don’t mention it. B. It doesn’t matter.
C. Forget it. D. It depends.
3. D Don’t mention it意为“别客气,不用谢”;It doesn’t matter意为“没关系”;Forget it意为“算了;没关系”;It depends意为“视情况而定”。根据语境,特别是答语的后半部分“If I have time...”可知应选择“视情况而定”。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 4. —I’ll do the washing-up. Jack, would you please clean the floor
—_________
A. Yes, please. B. No, I don’t.
C. Sure. D. No, not at all.
4. C “Would you please do... ”是一个表示请求的句型,对该句型的回答,肯定回答用“Sure./Certainly./Of course./By all means./Here you are.”等;否定回答用“I’m afraid not./I’m sorry, but.../I’m sorry I can’t.”等。显然,四个选项中只有Sure符合语境。句意:——我要大扫除。杰克,你愿意擦地板吗?——好的。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 5. —My mother is preparing my favorite dishes. Go with me and have a taste, OK
—___________ I’ll be glad to meet your parents.
A. I think so. B. I’d love to.
C. I’m sure. D. I hope so.
5. B I think so意为“我也这么想”;I’d love to意为“我想去”;I’m sure意为“我确信”;I hope so意为“我希望是这样”。句意:——我妈妈正在准备我最喜欢的饭菜,和我一起去尝尝吧,好吗?——我想去。我很高兴去见你的父母。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 6. —Have you finished your first paper
—________ Just half of it. How about you
A. Not at all. B. Not likely.
C. Not a bit. D. Not yet.
6. D Not at all意为“一点也不,根本不”;Not likely意为“决不可能”;Not a bit意为“一点也不,根本不”;Not yet意为“还没有”。根据答句中的“Just half of it.”可知应选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 7. —I’m feeling terrible! I have a bad cold.
—___________ You’d better see a doctor at once.
A. I’m afraid not. B. Sorry to hear that.
C. Sounds great. D. You are right.
7. B I’m afraid not意为“恐怕不是”;Sorry to hear that意为“听到这个我很难过”,表示同情;Sounds great意为“听起来很棒”;You are right意为“你是对的”。句意:——我觉得很难受。我得了重感冒。——听到这个我很难过。你最好马上去看医生。听到对方生病了,应表示同情。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 8. —I’ll have an important meeting this weekend, so I can’t go fishing with you.
—________ I thought we could have a nice time together.
A. It’s a pleasure. B. You’re welcome.
C. What a pity! D. I’m sure.
8. C It’s a pleasure意为“别客气”;You’re welcome意为“不客气”;What a pity意为“真遗憾”;I’m sure意为“我确定”。根据第一句中的so I can’t go fishing with you和答语中的I thought we could have a nice time together可知,空格处应该表达“真遗憾”。句意:——这个周末我要参加一场重要会议,所以我不能和你一起去钓鱼了。——真遗憾!我原以为我们可以一起度过美好的时光。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 9. —Mrs. Black, I’m afraid that I’ll fail the exam.
—________, dear! Take it easy. I’m sure you’ll pass it.
A. Sorry to hear that B. Come on
C. All right D. Good job
9. B Sorry to hear that意为“听到那个我很难过”;Come on意为“加油”;All right意为“好的”;Good job意为“干得好”。根据答语中的“Take it easy. I’m sure you’ll pass it.”可推知空格处是鼓励性的话。句意:——布莱克夫人,我怕我考试不及格。——加油,亲爱的!放松点。我相信你一定会通过的。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 10. —Excuse me. ___________
—Go along this street. Turn left at the second crossing.
A. Can you tell me how to get to the nearest hospital
B. What can I do for you
C. How often do you go shopping
D. How are you doing
10. A根据答语“Go along this street. Turn left at the second crossing.”可知,是在给对方指路,结合选项可知,Can you tell me how to get to the nearest hospital(你能告诉我如何去最近的医院吗)符合语境。故选A。
A
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
On November 21st, you have to do one thing: say 1 to everybody you meet. 2 Because it is World Hello Day! People all over the world will try to say “hi” to 3 ten people. The message is for world leaders to use communication not war to deal with their difference.
World Hello Day 4 in 1973. At that time, Israel (以色列) and Egypt were 5 . The day was used as a way to help stop the war. Since that time, World Hello Day has been celebrated by people in 180 countries.
A “hello” might be 6 , but it has the great function to help bring 7 . The more people say hello to each other, the 8 they will fight.
9 , go out and say hello to people you don’t 10 talk to. It will make our world a better place to live in.
( )1. A. goodbye B. hello C. thanks D. sorry
On November 21st, you have to do one thing: say 1 to everybody you meet. 2 Because it is World Hello Day! People all over the world will try to say “hi” to 3 ten people. The message is for world leaders to use communication not war to deal with their difference.
( )2. A. When B. What C. Where D. Why
1. B 考查语境理解。根据2空后的it is World Hello Day可知此处是向人们问好。say hello to意为“向……问好”。故选B。
2. D 考查疑问词。根据后句“Because it is World Hello Day!”可知此处应用why。故选D。
B
D
第二部分 选词填空
( )3. A. least B. at the least C. the least D. at least
3. D 考查固定短语。此处没有比较的含义,排除A、C两项;at least意为“至少”,是固定短语。故选D。
D
World Hello Day 4 in 1973. At that time, Israel (以色列) and Egypt were 5 . The day was used as a way to help stop the war. Since that time, World Hello Day has been celebrated by people in 180 countries.
( ) 4. A. ended B. changed C. began D. lasted
4. C 考查动词。end意为“结束”;change意为“改变”;begin意为“开始”;last意为“持续”。根据后文的Since that time可知开始于1973年。故选C。
C
第二部分 选词填空
( ) 5. A. in business B. at war C. in silence D. at work
5. B 考查介词短语。in business意为“经商”;at war意为“交战”;in silence意为“沉默”;at work意为“在工作”。由空后的“The day was used as a way to help stop the war.”可知,1973年两国处于交战中。故选B。
B
A “hello” might be 6 , but it has the great function to help bring 7 . The more people say hello to each other, the 8 they will fight.
( )7. A. surprise B. wealth C. excitement D. peace
7. D 考查名词。surprise意为“惊讶”; wealth意为“财富”;excitement意为“兴奋”;peace意为“和平”。从第二段可知hello有助于带来和平。故选D。
D
第二部分 选词填空
( )6. A. easy B. friendly C. powerful D. old
6. A 考查形容词。easy意为“容易的”;friendly意为“友好的”;powerful意为“强大的”;old意为“老的,旧的”。从but表转折可知此处应该填“容易的”。故选A。
A
( )8. A. more B. most C. least D. less
8. D 考查固定句型。 “the +比较级,the +比较级”意为“越……,就越……”,排除B、C两项。根据上文可知战争会越来越少。故选D。
D
9 , go out and say hello to people you don’t 10 talk to. It will make our world a better place to live in.
( )9. A. Or B. So C. For D. But
9. B 考查连词。or 意为“或者”,表选择;so意为“所以”,表因果;for意为“因为”,表因果;but意为“但是”,表转折。最后一段承接上文,表结果。故选B。
B
第二部分 选词填空
( )10. A. usually B. sometimes C. seldom D. never
10. A 考查频度副词。句意:走出去和那些不常交谈的人说hello。usually意为“通常”;sometimes意为“有时”;seldom意为“很少”;never意为“从不”。故选A。
A
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
Driver Wanted Drive for a busy restaurant Work on weekends and some evenings All meals are free. Tel: 795-1062 House for Sale
$150,000, built in 2012
3 bedrooms, a bathroom, a living room, a modern kitchen and a dining room
In the southern part of the city
Galsworthy Mall The biggest shopping center in the city will open on Feb. 8. Everybody with today‘s Evening News will get a small present that day. Tel: 795-1078 Add: No.6 Lincoln Road Rose’s Special Concert
Time: 2 pm, May 6, Saturday
Place: Broadway Theater
Ticket Price: $150 for adults
$70 for students
Text1
( ) 1. If you work as a driver in the restaurant, you may__________.
A. work on weekdays B. never pay for meals
C. pay a little for meals D. work in the afternoon
1. B 细节理解题。根据Driver Wanted部分的“All meals are free.”可知,为餐馆当司机不需要花钱买饭。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 2. If you buy the house, you__________.
A. may pay no more than $150,000
B. must have breakfast in the kitchen
C. will live in the southern part of the city
D. have to take a bath in the public bathroom
2. C 细节理解题。根据House for Sale部分的In the southern part of the city可知,如果买了这栋房子,你将会住在城市南部。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 3. Customers with today’s Evening News can get small presents from __________.
A. Galsworthy Mall B. any shopping center
C. Lincoln Road D. Evening News
3. A 细节理解题。根据Galsworthy Mall部分的“Everybody with today’s Evening News will get a small present that day.”可知,有今日的《晚报》的顾客可以得到Galsworthy Mall的一份小礼物。故选A。
A
第三部分 阅读理解
( ) 4. If two adults and two students go to the concert, the tickets will cost___.
A. $220 B. $290
C. $370 D. $440
4. D 细节理解题。根据Rose’s Special Concert部分的“Ticket Price: $150 for adults $70 for students”可知,音乐会的成人票为150美元,学生票为70美元。两名成人和两名学生总共需要花费440美元。故选D。
D
( ) 5. This material is probably taken from a __________.
A. textbook B. newspaper
C. novel D. report
5. B 推理判断题。本文包含一则招聘启事、一则房屋出售信息、一家商场的开业信息和一场音乐会的相关信息,应来自报纸。故选B。
B
第三部分 阅读理解
Text2
When Jane was in the 7th grade, she found that she had a lot of trouble in reading. Her mother used to sit by her side, and explain each paragraph of each school reading assignment (作业) to her because she didn’t understand what she was reading.
In class, Jane tried to hide the fact that she couldn’t read. Her teachers gave them the last ten minutes of class to start their reading homework, and she would sit there for the last ten minutes of class staring at the page, pretending she was reading it. She had to wait until she got home so her mother could explain it to her.
By the 8th grade she started to comprehend (理解) a little on her own, but she still read very slowly at that time. She took a course on speed reading outside school. Then she developed her own way to read faster with better results. She started practicing these techniques every day, and as she started to read faster, her comprehension increased. So she was able to read faster with better comprehension.
She finds that when you read slowly, word by word, you get lost in the words, lose the bigger picture, and your comprehension drops. When you read faster, your comprehension goes up because, instead of getting lost in the words, you can get the general idea.
( ) 6. The main problem Jane had in her 7th grade was that ____________.
A. she could sit in the class only for the last ten minutes
B. she often forgot her school reading assignments
C. she had difficulty in reading comprehension
D. she always looked elsewhere when asked to read
6. C 细节理解题。根据第一段中的“When Jane was in the 7th grade, she found that she had a lot of trouble in reading.”可知,简在7年级的时候发现自己阅读困难。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 7. Jane would pretend to be reading in the last ten minutes of class because ______.
A. she had to do what others were doing
B. she was afraid of her trouble to be found out
C. the reading class was not helpful at all
D. her mother had told her to do so
7. B 推理判断题。根据第二段中的“In class, Jane tried to hide the fact that she couldn’t read.”可知,她在每节课的最后10分钟假装阅读,是为了隐藏她读不懂的事实,也就是怕别人知道她阅读方面有困难。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 8. Jane’s reading ability improved a great deal mainly because ________.
A. her mother succeeded in helping her out
B. she became an 8th grade student
C. she took a course on speed reading
D. she saw the picture more clearly
8. C 细节理解题。根据第三段中的“She took a course on speed reading outside school. Then she developed her own way to read faster with better results.”可知,简在上8年级的时候参加了课外的快速阅读课,阅读效率提高了很多。故选C。
C
第三部分 阅读理解
( ) 9. From her experience, Jane finds that _____.
A. one does not pay enough attention to information if one reads fast
B. one’s comprehension drops if one reads too slowly
C. one has to read slowly in order to understand better
D. one has to read fast in order to finish the reading assignment
9. B 细节理解题。根据第四段中的“She finds that when you read slowly, word by word, you get lost in the words, lose the bigger picture, and your comprehension drops.”可知,简发现读得慢的时候,理解力就会下降。故选B。
( )10. The main purpose of the writer is to prove the importance of ________.
A. different reading skills B. children’s ability of reading
C. Mother’s help in reading D. speed reading for comprehension
10. D 推理判断题。通读全文可知,文章主要讲述的是简在7年级的时候发现自己阅读困难,8年级上了快速阅读课,掌握了阅读技巧,提高了阅读能力。因此,文章通过简的故事告诉我们快速阅读的重要性。故选D。
D
B
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text3
Wolfgang Mozart was born in January of 1756 into a musical family. His father recognized the gift of his children and gave most of his time and energy to their careers. Mozart and his sister went to Europe on a tour, playing music for the people of high social position. He could listen to any piece of music once and then play it from memory. He could play the keyboard with eyes covered. Music that Mozart wrote at the age of five was as good as works by many adult musicians.
When Mozart was a young man, he fell in love and married a German girl. Although his family did not accept this marriage, the young couple enjoyed their life together. Mozart earned a living selling his music, giving performances, and providing music lessons to the wealthy. Some of his operas are still performed today.
By the spring of 1791, Mozart was ill and depressed. He was deeply in debt (债务). His health became worse and worse. A stranger asked Mozart to write a musical piece for a dead person. Mozart agreed, but began to fear that the piece was being written for his own death. Mozart died in December of 1791, at the age of 35.
( )11. What do we know about Mozart from Paragraph 1
A. He was born in 1791. B. He could not play the keyboard.
C. He went to Europe alone. D. He came from a musical family.
11. D 细节理解题。根据第一段第一句“Wolfgang Mozart was born in January of 1756 into a musical family.”可知,莫扎特出身于音乐世家。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 12. Who recognized Mozart‘s gift for music
A. His sister. B. His father.
C. A stranger. D. A German girl.
12. B 细节理解题。根据第一段第二句“His father recognized the gift of his children...”可知,他的父亲意识到了莫扎特的天赋。故选B。
B
( )13. What does Paragraph 2 tell us about Mozart
A. He married a French girl.
B. He made a living on music.
C. His family accepted his marriage.
D. His operas are no longer performed today.
13. B 细节理解题。根据第二段中的“Mozart earned a living selling his music, giving performances, and providing music lessons to the wealthy.”可知,莫扎特靠音乐为生。故选B。
B
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
( )14. What does the underlined word “depressed” in Paragraph 3 probably mean
A. Wealthy. B. Active.
C. Unhappy. D. Useless.
14. C 词义猜测题。根据第三段第一句中的Mozart was ill可知,1791年春天,莫扎特病倒了,由此可推知,他情绪低落。故选C。
C
( )15. Where is the text probably taken from
A. A textbook. B. A poster.
C. A travel guide. D. A science report.
15. A 推理判断题。本文主要介绍了莫扎特的生平,文风客观、严肃,所以本文可能节选自一本教科书。故选A。
A
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
We do eye exercises. We wear sunglasses. 1 But we usually forget another important part of our body—the ears.
Ears help us hear the world. But many things such as loud noise can cause hearing loss. If this happens, it’s hard to get your hearing back. 2 Let’s take a look together.
Keep your ears dry and warm.
Dry your ears with a towel after swimming or taking a bath. If you feel water in your ear, shake your head a little bit. 3
Also, when the sun is shining, wear some sunscreen (防晒霜) on your ears. During the winter, protect your ears with a hat.
4
Usually, our ears clean themselves. Don’t clean your ears with anything sharp. But if your ears start to hurt, you can go to a doctor for help.
第三部分 阅读理解
How do you use headphones
5 Follow the 60:60 rule: listen to music at 60 percent of your headphones’ maximum volume (最大音量) for no more than 60 minutes a day. Over-the-ear headphones are better than in-ear-ones. They do a better job of stopping outside noise, so you can listen at a lower volume.
第三部分 阅读理解
A. This can help you get the water out of your ear.
B. So how can we protect our ears
C. Don’t listen to loud music on your headphones for a long time.
D. We do lots of things to protect our eyes.
E. How do you clean your ears
1. D 前面提到“We do eye exercises. We wear sunglasses.”,做这些事情都是为了保护眼睛,D项“我们做很多事情来保护我们的眼睛。”点出做这些事情的目的。故选D。
2. B 根据“Let‘s take a look together.”及下文保护耳朵的建议可知,此处应是引出如何保护耳朵这个问题,B项“那么我们该如何保护我们的耳朵呢?”符合文意。故选B。
3. A 根据“Keep your ears dry and warm.”可知,此处的建议与保持耳朵干爽有关,A项“这可以帮助你把耳朵里的水弄出来。”符合文意。故选A。
第三部分 阅读理解
4. E 根据“Usually, our ears clean themselves.”可知,本段讲述的内容与清洁耳朵有关,E项“如何清洁你的耳朵?”符合文意。故选E。
5. C 根据“Follow the 60:60 rule: listen to music at 60 percent of your headphones’ maximum volume for no more than 60 minutes a day.”可知,此处介绍的内容与戴耳机有关,C项“不要长时间戴着耳机用很大的声音听音乐。”符合文意。故选C。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
Last summer, I planned to find a job. I did not want to keep 1 (ask) my parents for money. As I never had a job before, I decided to 2 (start) with a part-time job.
I was 3 (excite) at my job search. I found there 4 (be) a lot of choices such as a cashier, a salesperson or a waitress. I wanted a job 5 was close to my home. At 6 same time, the job schedule could be adjustable, for I still had much schoolwork to do.
I applied to six different places. One week later, I received three interview 7 (call). After thinking 8 (careful), I chose a cashier in the supermarket. For me, this job seemed more 9 (interest) than the other two. I was glad that I could earn money by 10 (me).
Last summer, I planned to find a job. I did not want to keep 1 (ask) my parents for money. As I never had a job before, I decided to 2 (start) with a part-time job.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
asking
start
I was 3 (excite) at my job search. I found there 4 (be) a lot of choices such as a cashier, a salesperson or a waitress. I wanted a job 5 was close to my home. At 6 same time, the job schedule could be adjustable, for I still had much schoolwork to do.
第四部分 完形填空
3._________________ 4._________________
excited
were
5._________________ 6._________________
which/that
the
第四部分 完形填空
7._________________ 8._________________
calls
carefully
9._________________ 10._________________
interesting
myself
I applied to six different places. One week later, I received three interview 7 (call). After thinking 8 (careful), I chose a cashier in the supermarket. For me, this job seemed more 9 (interest) than the other two. I was glad that I could earn money by 10 (me).
第五部分 书面表达
假设你是新华中学的李华,你和英国朋友Tom约好下周去爬长城。但是,你因故不能赴约。请给他写一封80词左右的电子邮件,包括以下内容:
1. 表示歉意;
2. 解释原因;
3. 另约时间。
Dear Tom,
I am very sorry that I can‘t go to the Great Wall with you next week. Because my cousin, Li Qiang, who left home to Australia for further study last year, informed me that he would return this Saturday morning and asked me to pick him up at the airport. You know, we haven’t seen each other for nearly a year.
I sincerely hope you can accept my apologies. I will appreciate it if you allow me to make another date to show you around the Great Wall.
Yours,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览