2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(九)课件(共39张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年广西壮族自治区职教高考中职英语考前冲刺卷(九)课件(共39张PPT)

资源简介

(共39张PPT)
9
英语考前冲刺卷(九)
第一部分 情景交际
阅读下列简短对话,从A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案,将对话补全。
( ) 1. —Would you give me some juice, Linda
—___________
A. Yes, please. B. The same to you.
C. Never mind! D. Certainly.
1. D 句意:——琳达,你能给我一些果汁吗?——当然。句中“Would you... ”表示提出请求,答语可以用Certainly(当然了)表示同意。故选D。
D
( ) 2. —You could put the decision off a little longer.
—_________ If I leave it much longer I might miss my chance.
A. That’s reasonable advice. B. Isn’t it a good idea
C. Do you think so D. I can’t agree more.
2. C That’s reasonable advice意为“那是合理的建议”;Isn;t it a good idea意为“这不是一个好主意吗”;Do you think so意为“你这样认为吗”;I can;t agree more意为“我完全同意”。根据答语中的“If I leave it much longer I might miss my chance.(如果太久不做决定,我可能会错过机会。)”可判断,第二个人不赞同第一个人的说法,因此反问“你这样认为吗?”故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 3. —Artists people can be very difficult sometimes.
—Well, you married one. _________
A. You name it. B. I’ve got it.
C. I can’t agree more. D. You should know.
3. D You name it意为“凡是你能想到的”;I’ve got it意为“我明白了”;I can?t agree more意为“我完全同意”;You should know意为“你应该知道”。句意:——艺术家有时挺难相处的。——嗯,你就和一个艺术家结婚了。你应该了解。故选D。
D
第一部分 情景交际
( ) 4. —I’m sorry I didn’t make it to your party last night.
—_________ I know you’ve been busy these days.
A. Of course. B. No kidding.
C. That’s all right. D. Don’t mention it.
4. C Of course意为“当然”;No kidding意为“说真的,不开玩笑”;That’s all right意为“没关系”;Don’t mention it意为“别客气,不用谢”。句意:——对不起,我昨天晚上没能参加你的聚会。——没关系。我知道你这些天忙。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 5. —I probably shouldn’t have any more cake.
—Oh, ________ It’s no big deal.
A. go ahead. B. hold on, please.
C. you’re right. D. that’ll do.
5. A go ahead意为“做吧;吃吧”;“hold on, please”意为“请稍等”;you?re right意为“你是对的”;that’ll do意为“那样就行了”。句意:——或许我不应该再吃蛋糕了。——哦,吃吧。没什么大不了的。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 6. —Excuse me, when is the next flight to Guangxi
—_________
A. It’s really good. B. At 9:00 am.
C. That’s too late. D. It has just left.
6. B It’s really good意为“这很好”;At 9:00 am意为“在早上9点”;That’s too late意为“那太晚了”;It has just left意为“它刚离开”。句意:——下一班飞往广西的航班是几点?——早上9点。故选B。
B
第一部分 情景交际
( ) 7. —Dr. Peterson’s office. ________
—I’d like to make an appointment with the doctor.
A. What’s wrong with you B. Do you have a cold
C. How may I help you D. What’s your name
7. C What’s wrong with you意为“你有什么问题”;Do you have a cold意为“你感冒了吗”;How may I help you意为“需要什么帮助”;What’s your name意为“你叫什么名字”。根据回答“I’d like to make an appointment with the doctor.”可知,对方想要预约医生,所以应该是询问“需要什么帮助”。故选C。
C
第一部分 情景交际
( ) 8. —Jack, you seem in high spirits.
—_________ We won the match!
A. Guess what! B. So what
C. No wonder. D. No doubt.
8. A Guess what意为“你猜怎么着,猜猜看”;So what意为“那又怎样”;No wonder意为“难怪”;No doubt意为“毫无疑问”。句意:——杰克,你看上去情绪很高涨啊。——你猜怎么着!我们赢得了比赛!故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 9. —Hi, Alice, how was your trip
—__________ I enjoyed it very much.
A. It was great. B. Come on.
C. It was terrible. D. Well done.
9. A 根据对话内容可知,第一个人向对方询问旅行的情况,根据答语“I enjoyed it very much.”可知旅行很愉快,故A项“太棒了”符合题意。Come on意为“来吧”; It was terrible意为“太可怕了”; Well done意为“做得好”。故选A。
A
第一部分 情景交际
( ) 10. —I’m afraid I can’t finish the book within this week.
—Don’t worry. _________.
A. Please go ahead. B. That’s right.
C. Not at all. D. Take your time.
10. D 根据答语第一句“别担心。”可知,回答人在安慰对方,让对方“慢慢来”。句意:——恐怕我这周之内读不完这本书。——别担心,慢慢来。故选D。
D
第一部分 情景交际
第二部分 选词填空
阅读下面短文,从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案填入文中空格处。
Sophia likes English very much. She spends a lot of time 1 it every day. She usually goes to the school 2 and reads English newspapers. After school, she goes to the city library behind her school. She needs to use the computer there to 3 the Internet because she does not have a computer at home. She tries hard to chat with her American e-friends in 4 .
In fact, Sophia did not like English at first. At that time, studying English was very 5 for her. She did not know the good ways of learning English. But one day, her new English 6 told her the importance of English and taught her how to learn English well. From then on, she started to 7 English songs, read English newspapers, and write down 8 English sentences in her notebooks. Now, she 9 English very much. She hopes to become an English teacher some day and help more 10 learn English well.
( )1. A. going B. finding C. thinking D. studying
Sophia likes English very much. She spends a lot of time 1 it every day. She usually goes to the school 2 and reads English newspapers. After school, she goes to the city library behind her school.
( )2. A. lab B. library C. office D. kitchen
1. D 考查动词。根据空后的“She usually...reads English newspapers.”以及“After school, she goes to the city library behind her school.”可知,她每天花大量的时间学习英语。故选D。
2. B 考查名词。lab意为“实验室”;library意为“图书馆”;office意为“办公室”;kitchen意为“厨房”。根据reads English newspapers可知,能读报纸的地方应该是图书馆。故选B。
D
B
第二部分 选词填空
She needs to use the computer there to 3 the Internet because she does not have a computer at home. She tries hard to chat with her American e-friends in 4 .
( ) 3. A. live B. stay C. surf D. move
3. C 考查动词。live意为“居住,生活”;stay意为“停留,待”;surf意为“冲浪;浏览”;move意为“移动,改变”。根据后面的the Internet可知,她需要使用那里的电脑上网。故选C。
C
第二部分 选词填空
( ) 4. A. English B. Chinese C. Japanese D. French
4. A 考查名词。根据文章首句“Sophia likes English very much.”以及空格前的with her American e-friends可知,她用英语与美国网友交流。故选A。
A
In fact, Sophia did not like English at first. At that time, studying English was very 5 for her. She did not know the good ways of learning English. But one day, her new English 6 told her the importance of English and taught her how to learn English well.
( )6. A. doctor B. manager C. teacher D. nurse
6. C 考查名词。doctor意为“医生”;manager意为“经理”;teacher意为“老师”;nurse意为“护士”。根据told her the importance of English and taught her how to learn English well可知,是她的新英语老师告诉她英语的重要性。故选C。
C
第二部分 选词填空
( )5. A. easy B. good C. hard D. bad
5. C 考查形容词。根据“In fact, Sophia did not like English at first.”以及“She did not know the good ways of learning English.”可知,英语对她来说很难。故选C。
C
From then on, she started to 7 English songs, read English newspapers, and write down 8 English sentences in her notebooks.
( )7. A. listen to B. take out C. look for D. point at
7. A 考查动词短语。listen to意为“听”;take out意为“拿出”;look for意为“寻找”;point at意为“指着”。根据English songs可知,此处是指听英文歌。故选A。
A
第二部分 选词填空
( )8. A. fresh B. strange C. sad D. good
8. D 考查形容词。fresh意为“新鲜的”;strange意为“奇怪的”;sad意为“悲伤的”;good意为“好的”。根据write down English sentences in her notebooks可知,是写下好的英语句子。故选D。
D
Now, she 9 English very much. She hopes to become an English teacher some day and help more 10 learn English well.
( )9. A. thanks B. loves C. knows D. believes
9. B 考查动词。根据文章首句“Sophia likes English very much.”以及后面的She hopes to become an English teacher some day可知,此处是说她现在非常喜欢英语。故选B。
B
第二部分 选词填空
( )10. A. musicians B. animals C. parents D. students
10. D 考查名词。musician意为“音乐家”;animal意为“动物”;parent意为“父(母)亲”;student意为“学生”。根据She hopes to become an English teacher some day可知,此处是指帮助更多的学生。故选D。
D
第一节 阅读下列短文,从各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
第三部分 阅读理解
Job Age Language(s) Skill(s) Other Requirement(s)
Cook 25—40 Chinese Cook Chinese and western food Healthy
Library Assistant 20—35 Chinese,English Have the knowledge on all kinds of books Careful
Sports Coach 20—40 Chinese,English Major in P. E. Healthy Strong
Language Teacher 30—45 Chinese,English Major in English Kind Patient
Text 1
Bright School is a bilingual (双语的) school for children aged 6—15. A cook, a library assistant, a sports coach and a language teacher are wanted.
( ) 1. Who can be a student in Bright School
A. A four-year-old boy. B. An eleven-year-old boy.
C. A sixteen-year-old girl. D. An eighteen-year-old girl.
1. B 细节理解题。根据第一段第一句“Bright School is a bilingual school for children aged 6—15.”可知,Bright School的招生对象是6~15岁的孩子。浏览四个选项,符合条件的只有B选项。故选B。
B
第三部分 阅读理解
( ) 2. Who is wanted by Bright School
A. A cleaner. B. A waiter.
C. A doctor. D. A library assistant.
2. D细节理解题。根据第一段第二句“A cook, a library assistant, a sports coach and a language teacher are wanted.”可知,Bright School正在招聘厨师、图书管理员、体育教练和语言教师。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( ) 3. We know ________ may not speak English in Bright School.
A. the cook B. the teacher
C. the sports coach D. the library assistant
3. A 细节理解题。根据表格中Language(s)一列中的内容可知,只有第一行没有涉及English,其对应的工作是“厨师”。由此可知,这个学校的厨师可能不会讲英语。故选A。
A
( ) 4. The sports coach must major in __________.
A. Chinese B. English
C. Cooking D. P.E.
4. D 细节理解题。根据表格中Sports Coach一行中,Skill一列的内容可知,体育教练必须主修体育。故选D。
D
( ) 5. The school wants a language teacher _________.
A. who is aged between 25 and 40
B. who can cook western food
C. who can speak Chinese and English
D. who is careful and strong
5. C 细节理解题。根据表格中Language Teacher一行的内容可知,老师的年龄要求为30~45岁,排除A选项;老师要善良、有耐心,排除D选项;要会讲汉语和英语。故选C。
C
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text 2
A painter went to a beautiful village in the country for a holiday. He stayed with a farmer. Every day, he went out with his paintbrushes and painted. When it got dark, he went back to the farmer’s house and had good dinner.
At the end of his holiday, he wanted to pay the farmer. But the farmer said, “No, no. I don’t want any money. Just give me one of your pictures. Money will be used in a week, but your picture will always be here.”
The painter was very pleased and thanked the farmer for saying such kind words. The farmer smiled and answered, “It’s not that. I have a son in Paris. He wants to become a painter. When he comes home next month, I’ll show him your picture. Then he’ll know I’m right, and he will not want to be a painter anymore.”
( ) 6. Why did the painter go to the village
A. To visit the farmer. B. To spend his holiday.
C. To have a good dinner. D. To thank the farmer.
6. B 细节理解题。根据第一段第一句“A painter went to a beautiful village in the country for a holiday.”可知,画家去乡村是为了度假。故选B。
( )7. What did the painter do every day
A. He helped with farming. B. He paid the farmer.
C. He painted pictures. D. He enjoyed the village life.
7. C 细节理解题。根据第一段中的“Every day, he went out with his paints and brushes and painted.”可知,画家每天都出去画画。故选C。
C
B
第三部分 阅读理解
( ) 8. What did the farmer want from the painter
A. Nothing. B. Some money.
C. Brushes. D. A picture.
8. D 细节理解题。根据第二段农民说的 Just give me one of your pictures可知,农民想要画家的一幅画。故选D。
( )9. Why did the farmer want to show his son the picture
A. Because it was beautiful.
B. Because it would always be there.
C. Because he didn’t want his son to be a painter.
D. Because he wasn’t pleased with his son.
9. C 推理判断题。根据最后一段农民说的话“I’ll show him your picture. Then he’ll know I’m right, and he will not want to be a painter anymore.”可知,农民想给儿子看画家的画是为了警示自己的儿子不要当画家。故选C。
C
D
第三部分 阅读理解
( )10. How might the painter feel in the end
A. Sick. B. Happy.
C. Excited. D. Sad.
10. D 推理判断题。根据最后一段可知,农民想要画家的画是为了警示自己的儿子不要当画家,并不是因为欣赏才选择他的画,画家得知这一事实应该是伤心的。故选D。
D
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
Text 3
One day, Topher White went to a protected area for wildlife in Indonesia. He and his friends were walking through the rainforest when they came across a man cutting down a huge tree. This kind of illegal activity is a big problem in rainforests around the world. It causes climate change and destroys the natural living environments of animals and plants. White reported this to forest guards, but the tree cutter had run away from the scene already when the guards arrived. This experience made him worried.
White, a trained engineer, thought technology could be part of the solution in the fight against illegal tree cutting. “The rainforest is a noisy place, but it’s also a noisy thing to cut a tree down,” he later told a newspaper reporter. “It struck me that there had to be a way to hear this.”
第三部分 阅读理解
Over the next few months, White created a piece of warning equipment called “Guardian”. Fixed on treetops, Guardians can pick up the sound of cutting trees and send an alarm to forest guards, indicating where the sound is coming from. The guards then set off to stop the illegal activity. “If you respond in time, there’s a chance that you can stop much of the tree cutting,” White said.
White set the first Guardians in a wildlife protection area in Indonesia. They worked well. After that, he started a non-profit group called Rainforest Connection to set Guardians all over the world.
( )11. According to Paragraph 1, illegal cutting of forest trees leads to _________.
A. the disappearance of rainfalls
B. the increase of forest guards
C. the decrease of human activities
D. the destruction of animal homes
11. D 细节理解题。根据第一段中的“It causes climate change and destroys the natural living environments of animals and plants.”可知,非法砍伐树木会引起气候变化,并破坏动植物的生存环境。故选D。
D
第三部分 阅读理解
( )12. White got the idea of creating Guardians from _______.
A. the noise of tree cutting
B. the news about tree cutting
C. the complaints from forest guards
D. the encouragement from his friends
12. A 推理判断题。根据第二段中的“The rainforest is a noisy place, but it’s also a noisy thing to cut a tree down...It struck me that there had to be a way to hear this.”可知,发明Guardians的想法来自砍伐树木的声音。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
( )13. Guardians can help forest guard to __________.
A. alarm tree cutters B. scare off wild animals
C. catch tree cutters in time D. protect exploring tourists
13. C 细节理解题。根据第三段最后两句“The guards then set off to stop the illegal activity.‘If you respond in time, there’s a chance that you can stop much of the tree cutting,’ White said.”可知,护林员在听到Guardians的警报后,如果立即出发去阻止非法砍伐活动,就有可能及时抓住非法伐木者。故选C。
C
( )14. What can be inferred about Guardians
A. They can locate the tree cutting site.
B. They help White make much money.
C. They produce noise to stop tree cutting.
D. They drive away wildlife from treetops.
14. A 推理判断题。根据第三段第二句“Fixed on treetops, Guardians can pick up the sound of cutting trees and send an alarm to forest guards, indicating where the sound is coming from.”可知,Guardians可以接收到砍伐树木的声音,并向护林员发出警报,报告声音的来源,由此可以推断Guardians可以定位砍树的地点。故选A。
A
第三部分 阅读理解
第三部分 阅读理解
( )15. What is the purpose of the text
A. To describe a forest guard’s job.
B. To share an adventure in the rainforest.
C. To explain the importance of forest protection.
D. To introduce an invention for forest protection.
15. D 推理判断题。通读全文可知,文章介绍了Guardians的发明灵感、工作原理及对保护森林所起的作用,D项“为了介绍一种保护森林的发明”符合题意。故选D。
D
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Whether it’s a grade test or the National College Entrance Examination, all tests have one thing in common: you have to pass. 1 And this article will offer you some tips.
Once you get the study guide, make plans to study as soon as possible. No excuses! Killing time with friends isn’t worth it, since you can always hang out with them any other day.
Get plenty of rest. 2 If you walk into the classroom sleepily, you’ll most likely not finish the test because you are so tired.
Have a good breakfast. 3 Some healthy breakfast suggestions are oatmeal (燕麦片), high-fibre food, and fresh fruit salad.
Bring all necessary materials. 4 Bring pencils, pens, pencil sharpeners, snacks (if allowed), erasers, the calculator (if allowed) and anything else you’ll need for the test.
5 Showing up late cuts back the time you’ll have for the test. You’ll probably miss important information needed in completing the test. In some tests, late comers are not allowed to take the test.
第三部分 阅读理解
A. One piece of cheese probably won’t be enough to get you through the test.
B. Failing the test does harm to you in the long run, so it’s important to know how to prepare to pass the test.
C. Showing up without something as simple as a pencil can make a big difference to your test.
D. Studies show that if you get enough sleep, your brain will work much more efficiently.
E. Don’t forget to set your alarm clock and show up on the test day on time.
1. B 上文表达的是“所有考试都有一个共同点,就是要通过”,下文表达的是“本文会提供一些建议”,由此可以推测空格处表达的是通过考试的重要性或者如何通过考试。故选B。
2. D 本段第一句“Get plenty of rest.”是本段的中心句,由此可以推测空格处应填入与“充足的休息”相关的内容。故选D。
3. A 本段第一句“Have a good breakfast.”是本段的中心句,下文是对早餐应该吃什么的建议。只有选项A和食物有关。故选A。
第三部分 阅读理解
4. C 本段第一句“Bring all necessary materials.”是本段的中心句,下文列出了一些考试用具,只有C项同样也提到了考试用具。故选C。
5. E 空格处位于段首,推测应是本段的中心句,再根据下文内容可知,空格处表达的应该是“要定好闹钟,准时参加考试”。故选E。
第四部分 完形填空
阅读下面短文,在空格处填入适当的词或用括号里的词的正确形式填空。
Paper-making is one of the four great ancient Chinese inventions. Paper can be 1 (use) by people in many ways. We 2 (usual) use paper to make newspapers, magazines and books. The farmers 3 live in Finland even wear paper boots to keep 4 (they) feet warm in the snow. Paper is made from 5 (difference) materials. However, we have to 6 (understand) that paper mainly comes from trees. Some report online said it took about 17 trees to make 1 ton of paper. If we keep on 7 (waste) paper, the forests may 8 (appear) in the future. So we must save paper. We can use both 9 (side) of every piece of paper, use glasses instead 10 paper cup, etc. In a word, we should keep a balance between using paper and protecting trees.
Paper-making is one of the four great ancient Chinese inventions. Paper can be 1 (use) by people in many ways. We 2 (usual) use paper to make newspapers, magazines and books. The farmers 3 live in Finland even wear paper boots to keep 4 (they) feet warm in the snow. Paper is made from 5 (difference) materials.
第四部分 完形填空
1._________________ 2._________________
used
usually
3._________________ 4._________________
who/that
their
5._________________
different
第四部分 完形填空
6._________________ 7._________________
understand
wasting
8._________________ 9._________________
disappear
sides
10._________________
of
However, we have to 6 (understand) that paper mainly comes from trees. Some report online said it took about 17 trees to make 1 ton of paper. If we keep on 7 (waste) paper, the forests may 8 (appear) in the future. So we must save paper. We can use both 9 (side) of every piece of paper, use glasses instead 10 paper cup, etc. In a word, we should keep a balance between using paper and protecting trees.
第五部分 书面表达
假如你是李华,你的朋友Mary昨天邀请你参加了她的生日聚会。你玩得很开心,不仅吃到了美食,还结识了很多新朋友。请写一封感谢信以表达你的谢意。
要求:70词左右。
Dear Mary,
Thank you so much for inviting me to your birthday party yesterday! It was a wonderful time. I enjoyed myself very much. The food was delicious, and I thoroughly enjoyed every bite. More than that, I was every excited to meet so many new friends there who were all warm and friendly.
Thank you once again for a fantastic celebration. I’m looking forward to our next get-together!
Yours,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览