(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语外研版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语外研版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语期末全真模拟培优卷外研版(2024)
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Chinese New Year is a time of great celebration. It is one of the most important festivals in China. It 1 comes in late January or early February.
Before the Chinese New Year, people are busy 2 festival things. They clean their houses to drive away bad luck. They also 3 a lot of money buying a lot of food, like dumplings, fish and niangao. All family members get together and have a big meal on New Year’s Eve. After 4 , people often watch the TV shows, play games or talk with each other. At midnight, they set off fireworks (烟花) to 5 the new year.
During the festival, children are 6 happy because they can get lucky money from their families. They can also wear new clothes, visit 7 cousins and friends and say “Happy New Year” to each other.
The Chinese New Year is 8 joy and happiness. Everyone enjoys this special 9 . It makes people feel 10 and brings families closer.
1.A.finally B.usually C.quickly D.exactly
2.A.dancing B.studying C.preparing D.singing
3.A.take B.pay C.cost D.spend
4.A.school B.dinner C.breakfast D.work
5.A.change B.choose C.welcome D.discover
6.A.already B.just C.really D.only
7.A.my B.your C.our D.their
8.A.full of B.afraid of C.sick of D.short of
9.A.hobby B.game C.festival D.activity
10.A.happy B.boring C.healthy D.bad
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
①Trees are important to us. They do a lot for us, our environment (环境) and animals.
②Trees help to keep the air clean and make us healthy. They take in dirty air and give clean air to us. Go for a walk in the park in the morning, and you can feel how nice it is to be with many trees and clean air.
③Trees also give us many kinds of beautiful flowers and delicious fruits such as apples and oranges. Trees give homes to different insects, birds and other animals. Even the sap (汁液) of trees is useful as food for insects.
④________ We can use them in many ways. But we are hurting (伤害) them and they can’t grow back quickly. We cut down trees to make paper, desks and chairs. Also, we sometimes clear (清空) the forest to make space to build houses, shops and so on. Clearing the forest is bad. Many animals lose (失去) their homes because of this.
⑤It is time for us to stop hurting our great friends—trees. Use less paper and join tree-planting activities. All of us can do something for our dear friends!
11.How do trees help us stay healthy
A.They share their sap. B.They clean the air.
C.They make us enjoy flowers. D.They give us delicious fruits.
12.Which of the following is the best for “________”
A.Trees are very useful. B.Trees grow slowly.
C.Not all trees are big. D.Planting trees is easy.
13.What does the underlined word “this” in Paragraph 4 refer to
A.Making paper. B.Making desks and chairs.
C.Clearing the forest. D.Building houses and shops.
14.What is the structure of the passage
(①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2...)
A.①②/③/④⑤ B.①②/③/④/⑤ C.①/②/③④/⑤ D.①/②③/④/⑤
15.The writer wrote the passage mainly to _______.
A.teach us how to make use of trees B.tell us not to hurt trees
C.ask us not to make space for buildings D.show us how to make friends with animals
B
We Want You!
Do you like Chinese culture (文化) Join our Hanfu Club! I’m in it now. In our club, there are many hanfu lovers. We are from different classes. We are interested in Chinese culture. We usually get together to have different activities. Every Tuesday afternoon, we have a discussion (讨论) about hanfu. We can talk about hanfu’s history, culture, style (款式) and so on. Every Friday afternoon, we have a hanfu-making lesson. We can make the hanfu by hand. From 22nd November to 28th November, there is a hanfu festival for us. We can wear hanfu to the streets, shops or parks. In December, we have a big party. We can dance and sing old songs in hanfu. Now more and more people love hanfu. It is relaxing to wear it. If you are interested in hanfu, please join us in Room 101 from 9:00 to 11:30 on Monday. Fall in love with hanfu and learn Chinese culture together! Email Jenny at Jenny66@ for more information.
16.Which club is Jenny in
A.Chinese Club. B.Hanfu Club.
C.History Club. D.Art Club.
17.How many days does the hanfu festival last (持续)
A.5 B.6 C.7 D.8
18.What does the underlined word “it” refer to (指的是)
A.Hanfu. B.Activity. C.Lesson. D.Hanfu Club.
19.The hanfu lovers can ________ in the club.
①play games ②wear hanfu to the street
③have a hanfu-making lesson ④have a discussion about hanfu
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
20.What’s the purpose (目的) of the Hanfu Club
A.To talk about hanfu’s history.
B.To make the hanfu by hand.
C.To have a happy party to show hanfu.
D.To help more people learn and love Chinese culture.
C
Bill is a middle school student. But he doesn’t like maths at all, so he doesn’t want to do maths homework.
One evening, he says to his mother, “I don’t want to learn maths. Maths is too difficult for me.” His mother says, “Don’t be disappointed, my boy. I can be your maths teacher.” “Great!” Bill says happily.
Every day after school, Bill and his mother study together. Bill likes his mother’s “class”. He becomes interested in maths slowly.
One day, when Bill wants to go to sleep, he finds his mother doing something at the desk. He opens the door and sees his mother studying maths on the Internet. He knows why his mother is good at maths.
A mother can do everything for her children. As children, we must thank our mothers.
21.Why does NOT Bill want to do maths homework
A.Because he doesn’t like it.
B.Because he has no maths class at school.
C.Because he doesn’t like his maths teacher.
D.Because he wants to play football with his friends.
22.What does Bill think of maths at first
A.Easy. B.Difficult. C.Great. D.Interesting.
23.What does the underlined word “disappointed” mean in Paragraph 2
A.激动的 B.悲痛的 C.开心的 D.失望的
24.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Bill is a primary school student.
B.Bill’s mother is a maths teacher.
C.Bill likes maths with his mother’s help.
D.Bill’s maths teacher doesn’t like him.
25.What is the best title of this passage
A.A Happy Boy
B.An Easy Subject
C.A Good “Maths Teacher”
D.A Good Evening
D
Let’s Ride Together! Our cycling (骑行) club is calling all biking lovers to join us. Why Join Us Make new friends. Stay active and healthy. Have fun outdoors: Enjoy group rides, games and special activities. Learn skills (技能): biking skills, safety knowledge (安全知识) and teamwork. Club Information Meeting days: At 4: 00 p.m., every Monday. Meeting place: In front of the school library. Things to bring: Your bike and helmet (头盔). Open to: All students. If you are good at cycling, welcome! If you are new to cycling, there is also a place for you in our club. Want to join us or know more information Call us at 216-9871.
根据材料内容选择最佳答案。
26.What can students do in the cycling club
①Make friends.
②Learn to ride safely.
③Have outdoor art classes.
④Enjoy games and special activities.
A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①③④
27.When does the club meet
A.At 4: 00 a.m. every Monday. B.At 4: 00 p.m. every Monday.
C.At 4: 00 a.m. every Tuesday. D.At 4: 00 p.m. every Tuesday.
28.If students want to join the cycling club, what do they have to do
A.Be good at riding bikes. B.Be a high school student.
C.Have a bike and a helmet. D.Buy a bike and helmet from the club.
29.Why did the club make this poster (海报)
A.To find a new teacher. B.To look for great bike riders.
C.To ask bike riders for help. D.To let the students join the cycling club.
30.Where can we see this poster
A.In a history book. B.In a math book.
C.In a storybook. D.In a school newspaper.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Good morning! My name is Nick Smith. Nick is my first name. Smith is my last name. I’m thirteen years old. 31 But I am in a host family (寄宿家庭) in China now.
Here’s a photo of my host family and me. 32 Let’s have a look. The boy in green is me. The girl in orange is Jill. We are of the same age and we are in the same class. These are Jill’s mother, Ann and her father, Dave. 33 Jill’s mother is a maths teacher and she is very nice. The boy in front of them is Jill’s little brother. His name is Dale. He is only two years old, 34 He likes to play games with Jill.
35 But we have different living habits (生活习惯). So I can’t get along well with (相处) them. Do you know how to get along well with your host family
A.My host family is nice and I love my new family.
B.There are five people in it.
C.but she is a beautiful and nice girl.
D.Jill has many friends at school.
E.I’m from the UK.
F.and he is very cute.
G.Jill’s father is a doctor and he works in a hospital.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.Linda was (缺席的) from school because she had a cold.
37.Remember to (检查) your answers before handing in your papers.
38.I’m (口渴的). I want to drink some water.
39.My family always (庆祝) my birthday with a cake and some gifts.
40.I had a great (旅程) to Shanghai last year.
41.On birthdays, we always make a wish and b out all the candles.
42.His uncle enjoys reading the p written by Mao Zedong.
43.As a rock music lover, I play the electric guitar in the school b .
44.The game is p . Many students like it.
45.At the Mid-Autumn Festival, Chinese families often enjoy a big meal t .
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
he story and together after read beautiful be an great
As the saying (谚语) goes, “East or west, home is the best.” That’s true. Home is a place where we live with our family. We share our happy 46 sad times under the same roof (屋顶).
Jack lives in a 47 and comfortable house with his parents and brother. Their living room is very big. There is 48 old but comfortable sofa and a big desk in it. Every weekend, his brother and he tell 49 to each other and play games there. They have a 50 time together.
As for the kitchen, it is his favorite place. 51 school, he can’t wait to go back home and enjoy the delicious meals his mom made for him. He is happy to eat 52 and talk about his day.
In 53 room, there is a bed, a desk and a bookcase. In the day, he 54 books from his bookcase. There 55 many books in it. In the evening, he sleeps in his comfortable bed and has nice dreams.
His house is a place full of love. He feels safe, warm and happy in it. It is the best place in the world.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的词或括号内单词的正确形式。
It’s a quarter past seven. Here’s Worker No. 55 in 56 (he) green uniform. He’s going to start work in the plant.
He 57 (work) in Workshop 1001 in the Leaf. There 58 (be) 20 to 100 workers in each workshop. They collect sunlight and CO during the day. Now workers from the Root send up water. The water will rise up to the Leaf through the stem. Then workers in the Leaf 59 (mix) water, CO and sunlight.
What are they going to produce Most importantly (for them) , there will be sugar! It’s useful for the 60 (grow) of the plant. Another product will be oxygen, 61 the plant doesn’t need much of it. It means a lot to animals and humans, though—they need it to breathe!
The workers work hard. Soon it’s going 62 (get) dark. They will take 63 rest.
There are millions of plants 64 earth. They give more than food and oxygen. Without 65 (plant) , the natural world would be very different!
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
请阅读下面文本,根据其内容回答问题,并将答案写在答题卡相应的位置上。
My family has always had family dinners, as far as I can remember. Since I was a little boy, my mother has insisted (坚持) that we attend family dinners at least once a week. Every Sunday, my mother would prepare a lot of food and bring it to my grandma’s house. We would wait for more family members to come before eating together at the table, my grandma’s dinner table.
I used to feel that was a silly little tradition. But now I find it’s fantastic to get together as a family to talk about anything and everything after a long week of school and work. Every time I sit at the dinner table, my grandma’s dinner table, I look around and find so many people who truly love me. It’s a love that feels so good. For me, dinner is not just a meal, but a chance to reconnect (重新连接) with each other.
I finally understand the true meaning of this tradition. It’s not about the dinners or activities. It’s about family, a group of people who care about each other. All the memories around my grandma’s dinner table will last forever.
Now, I’m always expecting Sunday to arrive.
66.How often do the writer’s family members get together for dinner
67.What would the writer’s mother do for family dinners
68.What did the writer think of the tradition in the past
69.What does dinner mean to the writer
70.In your opinion, what can “grandma’s dinner table” bring (带来)
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是李华,Peter Green是你新交的一个美国笔友。请你写一封电子邮件向他介绍你的家人和学校。
你的家人和朋友 你的学校
1. 爸爸很帅气,最喜欢每周打篮球 2. 妈妈漂亮友善,她总是在晚上给我们读故事 3. 妹妹聪明且安静 4. 我的朋友…… 1. 有很多现代化大楼 2. 教学楼对面是操场,我们每天在那里做运动 3. 学生中心在图书馆的前面 4. 教室很大,前面有智能白板,后面有黑板 5.你对学校生活的感受……
要求:
1. 内容要包括所有提示,并可适当发挥;
智能白板 smart whiteboard 黑板 blackboard 学生中心 Student Centre
2. 不少于60词 (开头已给出,不计入总词数) 。
3. 文中不要出现任何真实人名或校名及其他相关信息,否则不予评分。
Dear Peter,
I’m so happy that we can be friends. Now let me introduce (介绍) my family and school to you.
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.D 4.B 5.C 6.C 7.D 8.A 9.C 10.A
【导语】本文主要描述了中国新年的庆祝方式、传统习俗以及它所带来的欢乐和家庭团聚的氛围。
1.句意:它通常在一月下旬或二月初。
finally最后;usually通常;quickly快速地;exactly确切地。根据语境可知,此处描述的是中国新年的常见时间,因此“通常”符合语境。故选B。
2.句意:在中国新年之前,人们忙着准备节日用品。
dancing跳舞;studying学习;preparing准备;singing唱歌。根据下文“They clean their houses to drive away bad luck. They also …a lot of money buying a lot of food…”可知,此处描述的是人们为新年做准备的活动。故选C。
3.句意:他们还花很多钱买很多食物,比如饺子、鱼和年糕。
take花费(时间或金钱,通常用于it作形式主语的句子);pay支付(通常与for连用);cost花费(主语通常是物);spend花费(主语通常是人,与on或doing连用)。根据语境可知,此处描述的是人们花钱买食物,且主语是人,与buying连用,因此“spend”符合语境。故选D。
4.句意:晚饭后,人们经常看电视节目,玩游戏或互相交谈。
school学校;dinner晚餐;breakfast早餐;work工作。根据上文“All family members get together and have a big meal on New Year’s Eve.”可知,此处描述的是晚饭后人们的活动。故选B。
5.句意:午夜时分,他们燃放烟花来迎接新年。
change改变;choose选择;welcome欢迎;discover发现。根据语境可知,燃放烟花是为了庆祝和迎接新年的到来。故选C。
6.句意:节日期间,孩子们真的很开心,因为他们可以从家人那里得到压岁钱。
already已经;just仅仅;really真正地;only只。根据语境可知,孩子们因为能得到压岁钱而感到非常开心,因此“真正地”符合语境。故选C。
7.句意:他们还可以穿新衣服,拜访他们的表亲和朋友,互相说“新年快乐”。
my我的;your你的;our我们的;their他们的。根据语境可知,此处描述的是孩子们拜访他们的表亲和朋友,因此“他们的”符合语境。故选D。
8.句意:中国新年充满了欢乐和幸福。
full of充满;afraid of害怕;sick of厌倦;short of短缺。根据语境可知,中国新年是一个充满欢乐和幸福的节日。故选A。
9.句意:每个人都喜欢这个特别的节日。
hobby爱好;game游戏;festival节日;activity活动。根据语境可知,此处指的是中国新年这个特别的节日。故选C。
10.句意:它让人们感到快乐,让家庭更亲近。
happy快乐的;boring无聊的;healthy健康的;bad坏的。根据语境可知,中国新年给人们带来快乐和家庭团聚的温馨氛围。故选A。
11.B 12.A 13.C 14.D 15.B
【导语】本文主要讲述了树木对人类、环境和动物的重要性,以及人类对树木的伤害和应该采取的保护措施。
11.细节理解题。根据“Trees help to keep the air clean and make us healthy.”可知,树木有助于保持空气清洁,使我们健康。故选B。
12.推理判断题。根据“We can use them in many ways.”可知,此处讲述的是树木的用途,选项A“树木非常有用。”符合语境。故选A。
13.词句猜测题。根据“Clearing the forest is bad. Many animals lose (失去) their homes because of this.”可知,砍伐森林是不好的,许多动物因此失去了家园。“this”指代的是“清空森林”这件事。故选C。
14.篇章结构题。通读全文可知,本文第一段总述树木的重要性;第二、三段分述树木的益处;第四段讲述人们对树的伤害;第五段是呼吁人们善待树。正确结构是①/②③/④/⑤。故选D。
15.主旨大意题。通读全文并根据“It is time for us to stop hurting our great friends—trees. Use less paper and join tree-planting activities. All of us can do something for our dear friends!”可知,本文主要讲述了树木对人类、环境和动物的重要性,并呼吁人们不要伤害树木。即本文主要告诉我们不要伤害树木。故选B。
16.B 17.C 18.A 19.D 20.D
【导语】本文介绍了汉服俱乐部的活动内容,包括讨论汉服历史、手工制作汉服、汉服节和派对等,旨在推广中国传统文化,邀请感兴趣的人加入。
16.细节理解题。根据“Join our Hanfu Club! I’m in it now.”可知Jenny在汉服俱乐部,故选B。
17.细节理解题。根据“From 22nd November to 28th November”可知汉服节持续7天(22日至28日,含首尾),故选C。
18.词句猜测题。根据“Now more and more people love hanfu. It is relaxing to wear it.”可知,现在越来越多的人喜欢汉服,穿上它很放松,“it”指代前文提到的“hanfu”,故选A。
19.细节理解题。根据“wear hanfu to the streets” “hanfu-making lesson” “discussion about hanfu”可知活动包括②穿汉服上街、③汉服制作课、④汉服讨论,未提及①玩游戏,故选D。
20.主旨大意题。根据全文内容及“learn Chinese culture together”可知俱乐部目的是帮助更多人学习和热爱中国文化,故选D。
21.A 22.B 23.D 24.C 25.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了中学生Bill因不喜欢数学而逃避作业,母亲通过自学并辅导他,最终让他对数学产生兴趣的故事。
21.细节理解题。根据“But he doesn’t like maths at all, so he doesn’t want to do maths homework.”可知,Bill不做数学作业的原因是“不喜欢”。故选A。
22.观点态度题。根据“Maths is too difficult for me”可知,他最初认为数学“很难”。故选B。
23.词句猜测题。根据“Don’t be disappointed, my boy. I can be your maths teacher.”可知,此处指母亲安慰Bill的话语,再结合下文的积极行动可推知,“disappointed”意为“失望的”。故选D。
24.细节理解题。根据“Bill likes his mother’s ‘class’. He becomes interested in maths slowly.”可知,在母亲的帮助下,Bill喜欢上了数学。故选C。
25.最佳标题题。通读全文可知,全文围绕母亲通过自学成为Bill的“数学老师”并帮助他改变对数学的态度展开,C项符合。故选C。
26.B 27.B 28.C 29.D 30.D
【导语】本文是一则学校骑行俱乐部的招募海报,介绍活动时间、参与方式和联系方式等信息。
26.细节理解题。根据“Make new friends. Stay active and healthy. Have fun outdoors: Enjoy group rides, games and special activities. Learn skills (技能): biking skills, safety knowledge (安全知识) and teamwork.”可知,学生可以在骑行俱乐部交朋友、学习安全骑行技能、享受游戏和特别的活动。故选B。
27.细节理解题。根据“Meeting days: At 4: 00 p.m., every Monday.”可知,每周一下午4点见面。故选B。
28.细节理解题。根据“Things to bring: Your bike and helmet (头盔).”可知,如果想加入俱乐部, 要携带自行车和头盔。故选C。
29.推理判断题。根据“Want to join us or know more information ”可知,俱乐部制作这张海报是想让学生们加入骑行俱乐部。故选D。
30.推理判断题。根据“Open to: All students. If you are good at cycling, welcome! If you are new to cycling, there is also a place for you in our club.”可知,在学校报纸可以读到本文。故选D。
31.E 32.B 33.G 34.F 35.A
【导语】本文主要介绍了Nick Smith在中国寄宿家庭的生活情况以及相关家庭成员信息。
31.根据“My name is Nick Smith. Nick is my first name. Smith is my last name.”和“But I am in a host family (寄宿家庭) in China now.”可知,此处应该介绍自己来自哪里,选项E“我来自英国。”符合语境。故选E。
32.根据“Here’s a photo of my host family and me.”以及后文对照片中人物的介绍可知,此处应说照片里的人数,选项B“里面有五个人。”符合语境。故选B。
33.根据“These are Jill’s mother, Ann and her father, Dave.”可知,后面应分别介绍Jill的父母,选项G“Jill的爸爸是一名医生,他在一家医院工作。”符合语境。故选G。
34.根据“He is only two years old”可知,后面应接着描述这个两岁孩子的特点,选项F“并且他非常可爱。”符合语境。故选F。
35.根据“But we have different living habits (生活习惯). So I can’t get along well with (相处) them.”可知,但我们有不同的生活习惯,这里需要一个转折前的句子,表达对寄宿家庭的正面评价。选项A“我的寄宿家庭很好,我爱我的新家庭。”符合语境。故选A。
36.absent
【解析】句意:琳达因为感冒没来上学。absent“缺席的”,是形容词作表语。故填absent。
37.check
【解析】句意:记得在交卷前检查你的答案。根据“Remember to...your answers”以及汉语提示可知,此处指检查答案,check“检查”,动词,remember to do sth.“记得去做某事”,固定短语,所以此处用动词原形。故填check。
38.thirsty
【解析】句意:我口渴了。我想喝点水。根据“I’m...I want to drink some water.”及汉语提示可知,“口渴的”英文表达为“thirsty”,形容词作表语。故填thirsty。
39.celebrate
【解析】句意:我的家人总是用蛋糕和一些礼物来庆祝我的生日。根据汉语提示可知,“庆祝”译为celebrate,为动词;根据时间状语always可知,句子应用一般现在时,主语My family是复数形式,动词用原形。故填celebrate。
40.journey
【解析】句意:我去年去上海的旅程很愉快。根据“I had a great...to Shanghai last year.”及汉语提示可知,“旅程”的英文表达是journey,前面有“a”修饰,用单数形式。故填journey。
41.blow/low
【解析】句意:在生日那天,我们总是许愿并吹灭所有的蜡烛。根据“On birthdays, we always make a wish and...out all the candles.”及首字母可知,在生日那天会许愿并吹灭所有蜡烛,blow“吹”符合,blow out“吹灭”,时态为一般现在时,主语是复数,谓语动词用原形。故填blow。
42.poems/oems
【解析】句意:他的叔叔喜欢阅读毛泽东写的诗歌。根据“written by Mao Zedong.”和首字母p可知,此处是指诗歌,应用名词poem,名词需要用复数表示泛指。故填poems。
43.band/and
【解析】句意:作为一个摇滚音乐爱好者,我在学校乐队里弹电吉他。根据“As a rock music lover, I play the electric guitar in the school...”以及首字母提示可知,此处指在学校乐队里弹电吉他,band“乐队”,名词,此处指学校乐队,应用单数形式。故填band。
44.popular/opular
【解析】句意:这个游戏很受欢迎。许多学生喜欢它。根据“Many students like it.”以及首字母提示可知,此处指游戏很流行,popular“流行的”,作表语。故填popular。
45.together/ogether
【解析】句意:在中秋节,中国家庭经常一起享用一顿大餐。根据“At the Mid-Autumn Festival”及文化常识和首字母可知,中秋节是全家团聚的日子,所以此处指一起吃饭,together“一起”,故填together。
46.and 47.beautiful 48.an 49.stories 50.great 51.After 52.together 53.his 54.reads 55.are
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Jack的家以及他在家中的生活,表达了对家的热爱和幸福感。
46.句意:我们在同一个屋檐下分享快乐和悲伤的时光。根据“happy”和“sad”可知,此处表示并列关系,用“and”连接。故填and。
47.句意:Jack和他的父母、兄弟住在一个漂亮而舒适的房子里。根据“comfortable house”可知,此处需要一个形容词修饰“house”,且与“comfortable”并列,beautiful“漂亮的”符合语境。故填beautiful。
48.句意:里面有一张旧但舒适的沙发和一张大桌子。根据“old but comfortable sofa”可知,此处需要一个不定冠词修饰sofa,且“old”以元音音素开头。故填an。
49.句意:每个周末,他和他的兄弟互相讲故事并在那里玩游戏。根据“tell”和“to each other”可知,此处需要名词复数形式,表示“故事”。故填stories。
50.句意:他们一起度过了一段美好的时光。根据“have a ... time”可知,此处需要一个形容词修饰“time”,表示“美好的”,指度过美好时光。故填great。
51.句意:放学后,他迫不及待地回家享受妈妈为他准备的美味饭菜。根据“he can’t wait to go back home”可知,此处表示时间关系,用“after”表示“在……之后”,指放学后。故填After。
52.句意:他很高兴一起吃饭并谈论他的一天。根据“eat”和“talk about his day”及所给词可知,副词together表示“一起”符合句意,副词修饰动词eat。故填together。
53.句意:在他的房间里,有一张床、一张桌子和一个书柜。根据“room”可知,此处需要一个形容词性物主代词,指代“Jack的”,应用his。故填his。
54.句意:白天,他从书柜里读书。根据“books from his bookcase”可知,此处需要一个动词,且主语是“he”,时态为一般现在时,所以填动词第三人称单数形式,read的第三人称单数形式reads“阅读”符合句意。故填reads。
55.句意:里面有很多书。此处为there be句型,且句子为一般现在时,根据“many books”可知,此处需要用are。故填are。
56.his 57.works 58.are 59.mix 60.growth 61.but 62.to get 63.a 64.on 65.plants
【导语】本文以拟人的手法介绍了植物是如何进行光合作用的。
56.句意:这是穿着绿色制服的55号工人。此处需要形容词性物主代词修饰green uniform,表示“他的绿色制服”,he的形容词性物主代词是his。故填his。
57.句意:他在叶区的1001号车间工作。主语He是第三人称单数,且描述日常工作情况,用一般现在时,谓语动词work用第三人称单数形式works。故填works。
58.句意:每个车间里有20到100名工人。此处是there be句型,空后是“20 to 100 workers”表示复数,时态是一般现在时,be动词用复数形式are。故填are。
59.句意:然后叶片区的工人们将水分、二氧化碳和阳光混合在一起。描述植物叶片的常规工作,用一般现在时;主语workers是复数,谓语动词用原形。故填mix。
60.句意:这对植物的生长非常有用。定冠词the后接名词形式,表示“植物的生长”;grow的名词形式是growth“生长”。故填growth。
61.句意:另一个产物是氧气,虽然植物本身不需要太多。前后句意表示转折,植物生产氧气但植物不需要太多氧气,用连词but连接。故填but。
62.句意:很快天就要黑了。be going to do“将要做……”,此处用不定式结构。故填to get。
63.句意:他们将休息一下。take a rest“休息一下”,固定短语。故填a。
64.句意:地球上有数百万种植物。on earth“在地球上”,固定搭配。故填on。
65.句意:如果没有植物,自然界将会大不相同!without后接名词复数形式,表示泛指植物这类植物,plant的复数为plants。故填plants。
66.At least once a week. / Every Sunday. 67.She would prepare a lot of food and bring it to the writer’s grandma’s house/ his grandma’s house. 68.Silly. / He thought it was silly. / He used to feel that was a silly little tradition. 69.It’s a chance to reconnect with each other. 70.Grandma’s dinner table can bring love and happiness. (开放性题,观点合理即可)
【导语】本文主要讲了作者家中每周日在奶奶家聚餐的传统,从最初觉得“幼稚”到后来认识到这是家人团聚、表达关爱的重要时刻,并因此期待每周日的到来。
66.根据“…my mother has insisted that we attend family dinners at least once a week.”可知,作者的家庭每周至少聚餐一次。故填At least once a week. / Every Sunday.
67.根据“Every Sunday, my mother would prepare a lot of food and bring it to my grandma’s house.”可知,作者的母亲每周日会准备很多食物并带到奶奶家。故填She would prepare a lot of food and bring it to the writer’s grandma’s house/ his grandma’s house.
68.根据“I used to feel that was a silly little tradition”可知,作者过去认为这个传统有点幼稚可笑。故填Silly. / He thought it was silly. / He used to feel that was a silly little tradition.
69.根据“For me, dinner is not just a meal, but a chance to reconnect with each other.”可知,对作者而言,晚餐不仅是一顿饭,更是家人重新连接的机会。故填It’s a chance to reconnect with each other.
70.本题为开放性提问。结合全文内容,可从亲情、回忆、团聚等方面作答。故填Grandma’s dinner table can bring love and happiness.
71.例文
Dear Peter,
I’m so happy that we can be friends. Now let me introduce my family and school to you.
My father is very handsome. He likes playing basketball every week. My mother is beautiful and friendly. She always reads us stories at night. My sister is smart and quiet. My friend Tom often plays soccer with me. My school has modern buildings. The playground is opposite the teaching building. We do sports there every day. The Student Centre is in front of the library. Our classrooms are very big. There is a smart whiteboard in the front and a blackboard at the back.
I really enjoy my school life. The teachers are kind and the classmates are friendly. I love my school very much.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:电子邮件;
②时态:一般现在时(描述家人和学校的当前状态);
③提示:围绕家人(爸爸、妈妈、妹妹、朋友)和学校(现代化大楼、操场位置、学生中心位置、教室设施、学校生活感受)展开介绍,并适当发挥朋友部分。
[写作步骤]
第一步:用2-3句话介绍家人基本特征(爸爸、妈妈、妹妹的性格和活动);
第二步:用并列句描述学校设施(建筑、操场、学生中心、教室);
第三步:结尾表达对学校生活的积极感受。
[亮点词汇]
①handsome帅气的
②modern现代化的
③friendly友好的
[高分句型]
①There is a smart whiteboard in the front and a blackboard at the back.(there be句型)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览