(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语译林版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语译林版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语期末全真模拟培优卷译林版(2024)
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
I have a good friend. Her name is Lucy. She is in Class 3, Grade 8. We are in the same class, so we are always together. But we are very 1 . Lucy is quieter and more serious than me. I am more outgoing and I like to 2 jokes. She studies harder and gets better 3 . I like sports and I play ping-pong better than she does.
We both like 4 . She likes to go to the parties that have great music. I like to go to the parties where I can talk with 5 . She enjoys reading, drawing and listening to music. I like watching movies and 6 games. 7 we have differences, we get on well with each other. When I feel sad, she always 8 me laugh. When she has problems, I help her 9 them. I think friends don’t have to be the same. 10 is not important. What’s important is that we care about each other.
1.A.different B.same C.like D.kind
2.A.say B.speak C.tell D.talk
3.A.books B.grades C.clothes D.food
4.A.studying B.playing C.reading D.parties
5.A.other B.the other C.others D.another
6.A.play B.plays C.playing D.to play
7.A.Because B.Although C.So D.But
8.A.makes B.lets C.helps D.wants
9.A.solve B.to solving C.solves D.solved
10.A.Difference B.Same C.Being the same D.Being different
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Millie is a little girl who is at the age of nine. She works hard at her subjects. In class, she plays an active part in all kinds of activities. She looks smarter than her classmates.
One day, she was doing her homework after supper. Her father was not in. Her mother was taking a shower in the bathroom. After she finished her homework, Millie asked her mother to check it for her, but her mother didn’t answer her. A few minutes later, her mother was still in the bathroom, Millie felt something different. She knocked (敲) at the door. But her mother had no answer. She opened the door and found her mother on the floor. At the same time, she smelled (闻) something terrible. It was the gas (煤气). She quickly opened the window, turned off the gas and called 120 and 110 for help. Soon some doctors and policemen came and sent her mother to the nearest hospital. Her mother was saved at last.
Why did the little girl know how to do that That was because she learned how to save herself and others in danger in school.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。
11.Although Millie is ________, we should learn from her.
A.8 years old B.9 years old C.10 years old D.11 years old
12.What was her mother doing while Millie was doing her homework
A.She was shopping. B.She was working.
C.She was taking a shower. D.She was watching TV.
13.Why didn’t her mother answer her
A.Because she was angry.
B.Because she wasn’t at home.
C.Because she was busy doing the housework.
D.Because there was something wrong with her mother.
14.What does the underlined word “check” mean in Chinese
A.打扫 B.收集 C.检查 D.寻找
15.What is the best title of the passage
A.A Smart Girl B.A Hard-working Mother
C.An Interesting Activity D.A Dangerous Activity
B
This year a new TV program called Young at Heart came out in the UK. The program matched teenagers with old people, and asked them to meet twice a week for two months. Two of these pairs were Amelia Ross and Mary Edwards.
Mary is a 76-year-old retired (退休的) nurse. She lives by herself. She likes meeting new people and keeping healthy, so she goes to dancing classes twice a week. Amelia is a 14-year-old student. She loves music and wants to be a singer. In her free time, she likes talking with her friends on her phone and playing her guitar. She doesn’t like sports.
Before Mary met Amelia, she didn’t like teenagers very much. She thought they spent too much time on their phones. As for Amelia, she thought that old people were boring and strict.
When they met for the TV program, Mary was surprised that Amelia didn’t do any exercise, so she invited her to a dancing class and prepared her a dancing dress. Amelia didn’t really want to go, but she had a great time. Mary is really outgoing and they laughed a lot together.
Later Amelia found out that Mary had a mobile phone but didn’t know how to use it. It was still in the box! Amelia showed her how to watch videos and listen to music online. Mary didn’t like the same songs as Amelia, but she enjoyed finding out new music styles. In one episode (集) of the program, she asked Amelia to sing for her. Amelia was a bit shy, but she agreed. Mary loved her voice and said she should join in the school talent show. Amelia followed this advice. It was a good idea because she won the first prize!
By the end of the program, Amelia and Mary were good friends. Amelia still goes to the dancing classes and Mary is an expert with her phone now. They say they plan to meet every week in the future.
16.How often does Mary go to dancing classes
A.Once a week. B.Every day.
C.Twice a week. D.Twice a month.
17.What did Amelia think of Mary after they became good friends
A.Boring and strict. B.Serious and quiet.
C.Kind and outgoing. D.Funny and friendly.
18.What does the underlined word “It” in Paragraph 5 refer to (指代)
A.Amelia’s guitar. B.Amelia’s mobile phone.
C.Mary’s dancing dress. D.Mary’s mobile phone.
19.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The program came out in the US.
B.Mary was an expert with her phone when she met Amelia.
C.Amelia did quite well in the school talent show because of Mary.
D.Mary liked the same songs as Amelia.
20.What can we learn from the passage
A.Making friends is easy. B.A friend is easier lost than found.
C.Good friends should be the same. D.Friendship has nothing to do with ages.
C
The first forest library in Shanghai opened to the public. Readers can relax and read books in the forest library. The forest library is near Shanghai Library East. It covers an area of 20,546 square meters.
Readers can relax themselves in the quiet and comfortable environment (环境). There are many different kinds of trees in the library. The green spaces are connected (连接) by wooden walkways (木制人行道).
The library is in the open air. There are many things such as chairs and information desks. Most of the visitors to the forest library are young people and parents with their children.
Having a library in the forest is such a wonderful idea. People enjoy themselves reading in the forest. “It is not only a place for lending books, or a reading room, but also an open space for enjoying fresh air and the smell of trees. It offers readers a different reading experience (体验). I love the fresh air and trees here,” said Wang Tao, “The library makes it possible to enjoy reading in the natural environment. I feel very relaxed here. I will come back for sure.”
21.What is NOT mentioned in the passage
A.Fresh air. B.Noisy children. C.Quiet environment. D.Green spaces.
22.Who often goes to the library
A.Young people. B.Children themselves. C.Old people. D.Parents themselves.
23.What does the underlined word “offers” in Paragraph 4 probably mean
A.售卖 B.咨询 C.提供 D.租借
24.How do people like reading in the forest library
A.Relaxing. B.Boring. C.Tiring. D.Exciting.
25.Which can be the best title for the passage
A.Reading on Wooden Walkways B.Building a Forest Library
C.Shanghai Library East D.Shanghai’s First Forest Library
D
Earthquake may happen without warning (预警), so it’s important to prepare some supplies for your home, workplace, and car. Here are some things you should think about.
Water
A person needs at least 1/2 gallon (加仑) of water every day just for drinking, so you should prepare at least 1 gallon of water per person every day. You’d better buy bottled water. Keep bottled water and do not open it until you need to use it.
Food
It’s always a practical (切合实际的) idea to keep some food on hand. Have enough supply of canned (罐装的) food, milk, fruits, nuts and juice for at least 72 hours.
Flashlights and batteries (手电筒和电池)
Keep a flashlight beside your bed, at your place of work and in your car. Do not use matches or candles after an earthquake until you are sure that no gas leaks (煤气泄漏). Don’t forget to prepare batteries because your flashlight may run out of batteries.
Clothes
If you live in a cold place, you must think about clothes. You might need heat after an earthquake.
根据短文内容,选择最佳答案。
26.The underlined word “supplies” means “________” in Chinese.
A.床上用品 B.日常用品 C.食物 D.设备
27.About water, which of the following is NOT true according to the passage
A.A person needs at least 1/2 gallon of water every day for drinking.
B.We should prepare at least 1 gallon of water per person every day.
C.We should buy bottled water.
D.We should open the bottled water when we get home.
28.How many kinds of food are mentioned in the passage
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
29.We should ________ after an earthquake until we are sure that no gas leaks.
A.use matches or candles B.not use matches or candles
C.use a flashlight D.use lights
30.Jenny put a coat in her car. She did it because of ________ mentioned in the passage.
A.the first thing B.the second thing C.the third thing D.the fourth thing
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据短文内容,从短文后所给的选项中,选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
Every thirty seconds there is an earthquake in the world. Some of these earthquakes are so weak that people can’t feel them. But some of them are very serious and people get hurt or even die in the earthquakes. 31
The earth’s surface has many pieces. These pieces are always moving. When two pieces move past each other, there is an earthquake. It’s still very hard to predict (预测) big earthquakes.
Do you know how to protect yourself during an earthquake 32
If you are inside
◆Quickly move under a desk or along a wall. 33 Don’t run out of the door.
◆Keep away from windows.
◆Turn off lights.
◆Don’t get into a lift. 34
35
◆Don’t stay near tall buildings and trees. Things may fall on you.
◆Be careful of fallen power lines.
◆Lie on the ground in clear areas until the shaking stops.
A.If you are outside
B.Here is some advice.
C.It will protect you from falling things.
D.Do you know what cause earthquakes
E.You’d better not use a lift in everyday life.
F.If you are in a lift, get out as quickly as possible.
G.How do you think we can predict an earthquake
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.Keeping a (正面的) attitude helps me solve problems faster and enjoy every school day.
37.We need to (分开) the cake into six equal pieces for everyone at the party.
38.If we don’t protect the environment, the (气候) may change more quickly than before.
39.It’s (令人满意的) to see that more people join in animal protection activities.
40.My mother is always (关心) about me and supporting my ideas.
41.The math problem is so difficult that it’s i for most students to solve it in just five minutes.
42.The old building is at r of falling down if we don’t repair it soon.
43.We should protect the e around us.
44.Please s the door when you leave the room.
45.The i of the smartphone has changed our lifestyle completely.
阅读短文,从方框总选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺,意思完整。每空限填一词,每词限用一词。
under, won’t, danger, your, what, education, fire, wet, fall, crowded,
In China, safety (安全) 46 is becoming more and more important now. The last Monday in March is for students to learn it at school. It helps students learn more about 47 they should do to keep safe. What are the accidents at school Let’s take a look.
Stampedes (踩踏), earthquakes and fires are the main accidents at school. A stampede always happens in 48 places. When students around you begin to push (推), just stand there and try to hold on to something. If you 49 down in the crowd, move to one side and protect (保护) your head with your hands around.
When earthquakes happen, you can hide 50 a desk quickly and hold on. It will protect you from falling things. If you are outdoors, find a place and away from buildings, trees and power lines (电线).
When there is a 51 , leave the classroom quickly. It’s better to put something 52 over your mouth and nose. In this way, you 53 breathe (呼吸) in smoke. Many people die in a fire, not because of the fire but smoke. It makes them cough and they can’t breathe. That’s very 54 . So when you want to get out, you should make 55 close to the floor. Then you can breathe some fresh air.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Last month, a little boy named Tom 56 (buy) a small green plant. At first, he was just curious about it, but soon the plant became 57 important part of his life.
Tom took good care 58 the plant. He watered it 59 (good) and made sure it got enough sunlight. As the plant grew taller with more leaves, Tom’s 60 (interesting) grew too. Every time he saw the 61 (grow) plant, he felt a sense of achievement.
The green plant not only made Tom’s room look beautiful 62 also brought him joy. It became his little friend in his daily life. When he was sad or 63 (tire) , looking at the plant made him feel happy again.
Because of this plant, Tom started to see the 64 (beautiful) in small things. It made him 65 (think) more about life and study. Now, he is more active and loves every moment of his life.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,简略回答问题。
Our school was going to hold an art festival. Every class was actively preparing for it. However, our class didn’t know what to perform at first. After discussion, we decided to sing the song Ode to the Motherland (《歌唱祖国》) to show our love to the country.
We practiced hard together after school. After five practices, some students still couldn’t remember the words. Then one classmate came up with an idea. He divided us into small groups and asked us to help each other. Then the person who could sing well taught the others. Slowly, it began to work. We were full of hope for the festival.
The day arrived. We had never taken part in such activities before, so we were kind of nervous. Our teacher seemed to read our minds and gave us some suggestions to make us feel relaxed. But when we stood in front of hundreds of people, we still felt nervous. We all tried to control ourselves because we were afraid of making mistakes.
When we started to sing, the teacher looked at us with a smile. This made us feel no longer nervous. We succeeded in singing the song. As it was over, we got exciting cheers. Through this activity, I came to understand the importance of working together and I loved it very much.
66.Why did the writer’s class decide to sing the song Ode to the Motherland
67.When did the students practice hard together
68.What was that classmate’s idea to help some students remember words
69.How did the students feel when they first went on stage that day
70.What do you learn from this experience of the writer
书面表达(共1题;满分25分)
71.大自然是幅壮丽的画卷,四季更迭构成其变幻的背景,秋天更是一年中最美的季节,请用英文写一篇短文,介绍你家乡的秋季。
要点提示:
1. 我家乡的秋天是美丽且多彩的,它是一年中最美的时节;
2. 这里气候怡人,你可以享受到凉爽、明媚的日子;
3. 秋天是参观我家乡的好季节,你可以去森林公园进行短途旅游。在公园里,可以野炊、划船,还可以……
4. 也可以去参观动物园,那里有许多不同种类的动物,可以骑马,还可以……
5. 但是我们必须知道保护动物的重要性,因为……
要求:
1. 表达中必须包含所给要点,省略号部分适当发挥增加细节,使短文流畅;
2. 表达中请勿提及真实的姓名和校名等;
3. 条理清晰,字迹工整。词数大约100词。
The autumn in my hometown is beautiful and colorful.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.B 4.D 5.C 6.C 7.B 8.A 9.A 10.C
【导语】本文主要讲述了“我”和好朋友露西性格、爱好等方面不同,但相处融洽,彼此关心,表明朋友不一定要相同。
1.句意:但是我们非常不同。
different不同的;same相同的;like喜欢;kind和蔼的。根据“Lucy is quieter and more serious than me. I am more outgoing...”可知,两人性格等方面不同,故选A。
2.句意:我更外向,喜欢讲笑话。
say说,强调说的内容;speak说,常接某种语言;tell告诉;talk交谈。根据“jokes”可知,此处表示讲笑话,tell jokes“讲笑话”,是固定搭配,故选C。
3.句意:她学习更努力,成绩更好。
books书;grades成绩;clothes衣服;food食物。根据“She studies harder”可知,学习更努力成绩会更好,故选B。
4.句意:我们都喜欢聚会。
studying学习;playing玩;reading阅读;parties聚会。根据“She likes to go to the parties that have great music. I like to go to the parties where I can talk with...”可知,两人都喜欢聚会,故选D。
5.句意:我喜欢去我能和其他人交谈的聚会。
other其他的;the other两者中的另一个;others其他人或物,相当于other + 名词复数;another三者或三者以上的另一个。根据“I like to go to the parties where I can talk with...”可知,此处指和其他人交谈,用others,故选C。
6.句意:我喜欢看电影和玩游戏。
play玩,原形;plays玩,第三人称单数形式;playing玩,动名词形式;to play玩,动词不定式形式。根据“I like watching movies and…games.”可知,喜欢玩游戏,like doing sth.“喜欢做某事”,是固定搭配,故选C。
7.句意:尽管我们有不同,但我们相处得很好。
Because因为;Although尽管;So所以;But但是。根据“we have differences, we get on well with each other”可知,前后是让步关系,用although引导让步状语从句,表示“尽管”,故选B。
8.句意:当我难过时,她总是让我笑。
makes使,让;lets让;helps帮助;wants想要。根据“me laugh”可知,使我笑,make sb. do sth.“让某人做某事”,是固定搭配,故选A。
9.句意:当她有问题时,我帮助她解决问题。
solve解决,原形;to solving解决;solves解决,第三人称单数形式;solved解决,过去式。根据“help her…them”可知,是帮助解决问题,help sb. (to) do sth.“帮助某人做某事”,固定用法,故选A。
10.句意:相同并不重要。
Difference不同;Same相同;Being the same相同;Being different不同。根据“I think friends don’t have to be the same.”可知,此处强调相同不重要,动名词作主语,故选C。
11.B 12.C 13.D 14.C 15.A
【导语】本文主要讲述了九岁女孩米莉在完成作业后,发现妈妈因煤气泄漏晕倒在浴室,她冷静地采取开窗、关煤气、拨打急救和报警电话等措施,成功救了妈妈的故事。
11.细节理解题。根据“Millie is a little girl who is at the age of nine.”可知,米莉九岁了。故选B。
12.细节理解题。根据第二段“One day, she was doing her homework after supper... Her mother was taking a shower in the bathroom.”可知,米莉做作业时,她的妈妈正在洗澡。故选C。
13.推理判断题。根据第二段“She opened the door and found her mother on the floor. At the same time, she smelled something terrible. It was the gas.”可知,妈妈因为煤气泄漏晕倒在地上,身体出现了状况,所以无法回答米莉。故选D。
14.词句猜测题。根据第二段“After she finished her homework, Millie asked her mother to check it for her”可知,米莉做完作业后,让妈妈帮忙检查作业,因此“check”的意思是 “检查”。故选C。
15.最佳标题题。文章主要讲述了米莉在妈妈煤气中毒时,冷静且正确地采取急救措施,成功救了妈妈的故事,体现了米莉的聪明机智。“A Smart Girl”最能概括文章主旨。故选A。
16.C 17.C 18.D 19.C 20.D
【导语】本文是一篇记叙文,文章讲述了76岁的退休护士Mary和14岁的青少年Amelia的友谊,整篇文章展示了无论年龄如何,人们之间都可以建立有意义的友谊。
16.细节理解题。根据“She likes meeting new people and keeping healthy, so she goes to dancing classes twice a week.”可知,Mary一周上两次舞蹈课,故选C。
17.推理判断题。根据“Mary is really outgoing and they laughed a lot together.”可知,Amelia觉得Mary是外向的;根据“Mary loved her voice and said she should join in the school talent show. Amelia followed this advice...By the end of the program, Amelia and Mary were good friends.”可推知,Amelia觉得Mary是友好的。故选C。
18.词句猜测题。根据“Mary had a mobile phone but didn’t know how to use it. It was still in the box!”可知,Mary有一部手机但不会用,它还在盒子里。因此,“It”指代Mary的手机。故选D。
19.细节理解题。根据“Mary loved her voice and said she should join in the school talent show. Amelia followed this advice. It was a good idea because she won the first prize!”可知,Amelia听从Mary的建议参加校园才艺表演,而且表现相当出色。故选C。
20.主旨大意题。全文通过Amelia和Mary从偏见走向友谊的实例说明:友谊与年龄无关。故选D。
21.B 22.A 23.C 24.A 25.D
【导语】本文介绍了上海首家森林图书馆的位置、环境、访客群体,以及读者对该图书馆的体验评价。
21.细节理解题。根据“I love the fresh air and trees here”和“quiet and comfortable environment”可知,文章未提及“Noisy children”。故选B。
22.细节理解题。根据第3段“Most of the visitors to the forest library are young people and parents with their children”可知,常去该图书馆的是年轻人。故选A。
23.词句猜测题。根据第4段“It offers readers a different reading experience”可知,“offers”在这里表示“提供”,对应选项C。故选C。
24.细节理解题。根据第4段“I feel very relaxed here”可知,人们觉得在森林图书馆阅读是放松的。故选A。
25.主旨大意题。文章围绕“上海首家森林图书馆”展开介绍,选项 D“Shanghai’s First Forest Library”最适合作为标题。故选D。
26.B 27.D 28.C 29.B 30.D
【导语】本文是一篇说明文,介绍了地震前需为家庭、工作场所和车辆准备的各类物资,包括水、食物、手电筒与电池、衣物等的具体准备建议。
26.词句猜测题。根据文章后续介绍的水、食物、手电筒、衣服等物品,可知“supplies”指的是这些日常所需物品。结合选项,“日常用品”符合文意。故选B。
27.细节理解题。根据“Keep bottled water and do not open it until you need to use it.”可知,瓶装水应在需要时再打开,而不是到家就打开。D选项表述错误。故选D。
28.细节理解题。根据“Have enough supply of canned (罐装的) food, milk, fruits, nuts and juice for at least 72 hours.”可知,文中提到了罐装食品、牛奶、水果、坚果、果汁这5种食物。故选C。
29.细节理解题。根据“Do not use matches or candles after an earthquake until you are sure that no gas leaks (煤气泄漏).”可知,地震后在确认无煤气泄漏前,不应使用火柴或蜡烛。故选B。
30.推理判断题。根据文章第四部分“Clothes”的内容“If you live in a cold place, you must think about clothes. You might need heat after an earthquake.”可知,Jenny在车里放外套对应的是文章提到的第四类物品,衣服。故选D。
31.D 32.B 33.C 34.F 35.A
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了地震的成因以及地震发生时的室内和户外的应对方法。
31.根据前文“Some of these earthquakes are so weak...But some of them are very serious...”和下文“The earth’s surface has...When two pieces move past each other, there is an earthquake.”可知空处缺地震成因的引出句,所以D选项“你知道是什么引起的地震吗?”符合语境。故选D。
32.根据前文“Do you know how to protect yourself during an earthquake ”以及下文的具体防护建议可知,空处缺建议的总起句,所以B选项“这里有一些建议”符合语境。故选B。
33.根据前文“Quickly move under a desk or along a wall. ”可知空处缺该行为的作用说明。所以C选项“它能防止你被掉落物品砸到”符合语境。故选C。
34.根据前文“Don’t get into a lift.”可知空处缺与电梯相关的补充说明,所以F选项“如果你在电梯里,要尽可能快地出来”符合语境。故选F。
35.根据下文的“tall buildings and trees”和“fallen power lines”可知空处缺户外场景的总起句,所以A选项“如果你在外面”符合语境,并且对应上文的“If you are inside”。故选A。
36.positive
【解析】句意:保持正面的态度帮助我更快地解决问题,并且享受学校的每一天。根据“...attitude”以及汉语提示可知,此处需要一个形容词修饰名词“attitude”,positive意为“正面的”,符合语境。故填positive。
37.divide
【解析】句意:我们需要把蛋糕分成六等份,分给派对上的每个人。根据提示可知,“分开”对应的英文是“divide”。“need to”后需要接动词原形,且“divide...into...”是固定搭配,故填divide。
38.climate
【解析】句意:如果我们不保护环境,气候的变化可能会比以前更快。根据括号内中文提示“气候”对应英文climate,是不可数名词。故填climate。
39.satisfying
【解析】句意:看到越来越多的人参与到动物保护活动中来,真令人满意。satisfying“令人满意的”,是形容词。故填satisfying。
40.caring
【解析】句意:我妈妈总是关心我,并且支持我的想法。care“关心”,care about“关心”,动词短语。根据“My mother is always ... about me and supporting my ideas.”可知,有be动词is,且“妈妈”与“关心”为主动关系,所以谓语动词用现在分词。故填caring。
41.impossible/mpossible
【解析】句意:这道数学题太难了,大多数学生在短短五分钟内解出它是不可能的。 根据“so difficult”和“in just five minutes”可推断出,五分钟内解出这道题是不可能的,结合首字母i可知,这里要用impossible表示“不可能的”,形容词作表语。 故填impossible。
42.risk/isk
【解析】句意:如果我们不尽快修复,这座老建筑就有倒塌的危险。根据“if we don’t repair it soon”和首字母r可知,如果我们不修复这座老建筑,它就会有倒塌的风险,risk“风险”,at risk“处于风险中”,故填risk。
43.environment/nvironment
【解析】句意:我们应该保护我们周围的环境。根据首字母e及“protect”的语境,可知此处指“环境”,“environment”是不可数名词,意为“环境”。故填environment。
44.shut/hut
【解析】句意:当你离开房间时,请关门。根据“when you leave the room”以及首字母提示可知,离开房间时需要关门,shut“关闭”,空处所在句为祈使句,此处用动词原形。故填shut。
45.invention/nvention
【解析】句意:智能手机的发明已经彻底改变了我们的生活方式。根据“The ... of the smartphone has changed our lifestyle completely.”以及首字母提示可知,此处指智能手机的发明,invention“发明”,名词,此处特指智能手机的发明,用单数形式。故填invention。
46.education 47.what 48.crowded 49.fall 50.under 51.fire 52.wet 53.won’t 54.dangerous 55.yourself
【导语】本文主要讲述了中国校园安全的重要性,以及应对踩踏、地震、火灾等校园事故的安全措施。
46.句意:在中国,安全教育现在变得越来越重要。根据“the last Monday in March is for students to learn it at school”可知,此处指安全“教育”,因此用education“教育”。故填education。
47.句意:它帮助学生更多地了解为了保持安全应该做什么。此处是宾语从句,表达“应该做的事情”,因此用what引导从句。故填what。
48.句意:踩踏事故总是发生在拥挤的地方。根据“Stampedes(踩踏)”的特点,因此用crowded“拥挤的”修饰places。故填 crowded。
49.句意:如果你在人群中摔倒,你可以侧身用手保护头部。根据“down in the crowd”,“fall down”是固定短语,本句为If引导的条件状语从句,从句用一般现在时,从句主语为you,谓语动词用原形。因此用fall“摔倒”。故填fall。
50.句意:当地震发生时,迅速移动到桌子下面并抓住它。根据地震避险常识,因此用under“在……下面”。故填under。
51.句意:当发生火灾时,迅速离开教室。根据后文“Many people die in a fire”,因此用fire“火灾”。故填fire。
52.句意:最好把湿的东西捂住口鼻。根据火灾避险常识 (用湿物防烟),因此用wet“湿的”修饰something。故填wet。
53.句意:这样,你就不会吸入烟雾。根据前文“put something wet over your mouth and nose”的作用,因此用won’t“不会”。故填won’t。
54.句意:那是非常危险的。根据“Many people die in a fire...they can’t breathe”可知,空处指“危险的”,因此用danger的形容词形式dangerous“危险的”。故填dangerous。
55.句意:所以当你想出去时,应该让自己靠近地面。根据“close to the floor”,因此用your的反身代词yourself“你自己”。故填yourself。
56.bought 57.an 58.of 59.well 60.interest 61.growing 62.but 63.tired 64.beauty 65.think
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了小男孩Tom购买一株绿植后,对它悉心照料,绿植给他的生活带来了积极影响,让他学会发现小事物中的美,变得更加积极热爱生活。
56.句意:上个月,一个叫Tom的小男孩买了一棵小绿植。根据时间状语“Last month”可知,句子应用一般过去时,动词buy的过去式为bought。故填bought。
57.句意:起初,他只是对它感到好奇,但很快这棵植物就成为了他生命中的一个重要部分。固定短语an important part of...“……的一个重要部分”。important以元音音素开头,因此用不定冠词an。故填an。
58.句意:Tom细心照料这棵植物。固定短语take good care of...“细心照料……”。故填of。
59.句意:他把它浇灌得很好,并确保它得到充足的阳光。这里修饰动词“watered”,应用副词形式。good的副词形式是well。故填well。
60.句意:随着植物长得更高,叶子更多,Tom的兴趣也增长了。形容词性物主代词Tom’s后应接名词。interesting的名词形式是interest,意为“兴趣”,不可数。故填interest。
61.句意:每次他看到这棵正在生长的植物,他都感到一种成就感。这里应用形容词修饰名词plant,growing意为“正在生长的”,作定语。故填growing。
62.句意:这棵绿植不仅让Tom的房间看起来很漂亮,还给他带来了快乐。固定搭配not only... but also...“不仅……而且……”。故填but。
63.句意:当他悲伤或疲惫时,看着这棵植物能让他再次感到快乐。这里与“sad”并列,作表语,应用形容词形式。tired“疲惫的”,形容词。故填tired。
64.句意:因为这棵植物,Tom开始看到小事物中的美。定冠词the后应接名词。beautiful的名词形式是beauty,意为“美丽”。故填beauty。
65.句意:它让他更多地思考生活和学习。固定短语make sb. do sth.“让某人做某事”,使用省略to的动词不定式作宾语补足语。故填think。
66.Because they wanted to show their love to the country. 67.After school. 68.He divided them into small groups and asked them to help each other. 69.They felt (kind of) nervous. 70.I learn that teamwork is important.
【导语】本文讲述了作者班级为学校艺术节合唱歌曲《歌唱祖国》的经历,从练习、紧张到成功演出的过程,体现了团结协作的重要性。
66.根据第一段“After discussion, we decided to sing the song Ode to the Motherland to show our love to the country.”可知,他们唱这首歌是为了表达对祖国的爱。故填Because they wanted to show their love to the country.
67.根据第二段“We practiced hard together after school.”可知,同学们放学后一起努力练习。故填After school.
68.根据第二段“Then one classmate came up with an idea. He divided us into small groups and asked us to help each other.”可知,那位同学的方法是分成小组并让大家互相帮助。故填He divided them into small groups and asked them to help each other.
69.根据第三段“We had never taken part in such activities before, so we were kind of nervous.”可知,同学们第一次上台时感到有点紧张。故填They felt (kind of) nervous.
70.本题为开放性问题,可从文中最后一段“I came to understand the importance of working together”得到启发,也可以从其他角度谈感悟。故填I learn that teamwork is important.
71.例文
Autumn in my hometown is beautiful and colorful. It is the most beautiful time of the year. The climate here is pleasant and you can enjoy cool and bright days. Autumn is a great season to visit my hometown. You can take a short trip to the forest park. In the park, you can have a picnic, go boating, and read books under the tree. You can also visit the zoo. There are many different kinds of animals there. You can ride horses and take photos with them. But we must know the importance of protecting animals, because they are our friends.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:一般现在时;
③提示:文章应围绕家乡秋季的景色、气候、活动及保护动物意识展开,需覆盖所有要点并适当补充细节。
[写作步骤]
第一步,引入主题——你家乡的秋季;
第二步,介绍森林公园和动物园的活动;
第三步,强调保护动物的重要性并说明原因。
[亮点词汇]
①pleasant宜人的
②different kinds of不同种类的
③importance重要性
[高分句型]
But we must know the importance of protecting animals, because they are our friends.(because引导的原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览