(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语期末全真模拟培优卷仁爱科普版(2024)
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
My name is Paul. I always want more people to do sports. It once gave a lot of help to 1 me a better person.
I had a difficult time at university (大学). I did poorly at school and had no friends. I felt 2 , and later this feeling turned into depression (消沉). I just stayed in 3 all day.
4 , the turning point (转折点) came one day. One weekend, I went to the sports center and spent about 10 minutes playing 5 before going home. At that time, I found 6 still enjoying something! After that, I 7 to get out of bed and move more. I went to the sports center and played basketball again the next day, and the next day, and so on. Later, I joined a basketball team. This gave me a 8 to make friends. Soon, I came out of depression.
I know many people now have some kind of 9 problems like depression. I hope 10 can be a way for them to try. I also hope that more people will get the help they need.
1.A.tell B.make C.explain
2.A.shocked B.unusual C.unhappy
3.A.bed B.school C.hospital
4.A.Luckily B.Normally C.Probably
5.A.football B.volleyball C.basketball
6.A.myself B.yourself C.himself
7.A.feared B.hurried C.decided
8.A.way B.sign C.notice
9.A.study B.work C.health
10.A.sport B.music C.reading
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Young people enjoy different kinds of drinks, though they know how bad drinks are for their health. What about you What will happen to you if water takes the place of all drinks Chris Bailey, a popular blogger (博客作者), tried this out. Here is what he has found.
First, you lose weight (体重) faster. Yeah, you do! You don’t have to exercise but just keep away from drinks for 9 days. It is the same as running for 8 kilometers a day! So write down your resolution on a piece of paper and put it on the wall. And you will see the result soon.
Sometimes when you have to stay up late for a test, a cup of tea or coffee is usually by your side on the desk. But do you know 75 to 85 percent of your brain (大脑) is water Nothing else! Just by drinking water, your brain can work efficiently. You may remember things quickly and well.
What’s more, water washes out something bad in your body. So drinking enough water can stop you from getting old soon. If you want to look young and beautiful as long as possible, drink a glass of water right now! Keep on doing it for longer, and you will be surprised to touch your soft and clean skin (皮肤).
Lastly, you save money! How much money do you spend on coffee and juice every week The price of water is much lower than that of other drinks. Drink 5 glasses of water every day or spend money visiting doctors. Think about it!
So, what are you waiting for Enjoy drinking water from now on!
11.How does the writer start the passage
A.By describing an experience. B.By asking a question.
C.By explaining reasons. D.By expressing feelings.
12.Which one can you write down on the paper according to Paragraph 2
A.Take more exercise! B.Use the brain more!
C.Drink more water! D.Save more money!
13.What does the underlined word “efficiently” mean in Chinese
A.缓慢地 B.主动地 C.高效地 D.反复地
14.What can we learn from the text
A.65 to75 percent of the brain is water.
B.Keeping on drinking water makes hair soft and clean.
C.The price of water is much higher than that of other drinks.
D.Staying away from drinks for 9 days helps lose weight.
15.Which of the following best shows the structure (结构) of the passage ( Pl=Paragragh1… )
A. B.
C. D.
B
Do you want to have a special holiday with your family Welcome to Taiwan, China’s biggest island. We’ll show you the best of Taiwan Island by a four-day tour.
Price Only 5,000/person and 3,200 for children under 1.2 meters. Including (包含): Round-trip (往返旅程) plane tickets between Beijing and Taiwan. Bus service around Taiwan. Great tour guide service.
Places Sun Moon Lake A beautiful lake. A small island. On one side of the island, the lake looks like the sun, and on the other side it looks like the moon. That is why people call it Sun Moon Lake. Ali Mountain The nearest mountain around Sun Moon Lake. A nice experience to have a party with Gaoshan people. A wonderful place to see a very beautiful sunrise. Penghu Islands A great place for swimming, fishing, boating and eating delicious fruit and fresh fish. Kaohsiung A great place to spend a full day shopping.
Book (预订) now Office hours Monday—Friday: 9:00 a.m.—7:00 p.m. Saturday: 9:00 a.m.—4:00 p.m. Tel: 6459-9561 Book by phone now for next month.
16.Mrs. Li wants to take the tour with her two children. Her son is 1.1 meters and her daughter is 1.5 meters. How much should she pay
A.9,600 yuan B.11,400 yuan C.15,000 yuan D.13,200 yuan
17.Where can you go if you like going shopping
A.Sun Moon Lake. B.Penghu Islands. C.Kaohsiung. D.Ali Mountain.
18.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Penghu Islands is a good place to go shopping.
B.The nearest mountain around Sun Moon Lake is Ali Mountain.
C.We can have a party with Gaoshan people in Kaohsiung.
D.We can book tickets by phone every day.
19.If you go on a trip to Taiwan, you can book the ticket by phone at ________.
A.4:00 p.m. on Sunday B.7:00 a.m. on Monday
C.4:00 p.m. on Wednesday D.7:00 a.m. on Saturday
20.Which part does the passage most probably come from in a magazine
A.science B.travel C.cooking D.sports
C
Yang Liu is an inheritor (传承人) of bamboo drifting (独竹漂), which is a form of intangible cultural heritage (非物质文化遗产). She started to learn it from her grandmother when she was 7. As she was weak in health as a child, her grandmother wanted her to get into better shape through this sport. Yang threw herself into practicing bamboo drifting all year round, even in the winter cold and summer heat.
“It was common for me to fall into the water when I started practicing,” recalled Yang, adding that it took her three years to learn the basic skills of bamboo drifting.
In order to acquire more bamboo drifting skills, Yang had to practice countless difficult movements on a bamboo pole (竹竿) that was 9m in length and 15 cm in diameter (直径), and stand all the physical pain that came with it. Through years of hard training, Yang now considers the bamboo pole as her “best friend”.
At one point, inspired by her grandmother, Yang began to combine dance with bamboo drifting. “My grandmother came up with an idea. She said that I had been practicing bamboo drifting since I was a child, so why not try to combine dance with the skill It might be something different,” the young woman explained.
Yang’s hard work gradually paid off when she was able to perfectly perform dancing with the traditional bamboo drifting skill. “I hope that more people can know about bamboo drifting and enjoy this form of art,” said Yang.
21.Why did Yang’s grandmother let her learn bamboo drifting
A.Because it could help Yang build herself up.
B.Because Yang was very talented at it.
C.Because it was the traditional skill of Yang’s family.
D.Because Yang wanted to know about the intangible cultural heritage.
22.What does the underlined word “acquire” mean in Chinese
A.出售 B.收集 C.掌握 D.拒绝
23.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Yang is a little tired of bamboo drifting now.
B.Yang hopes more people can know about bamboo drifting.
C.Yang used to stop practicing because it was too cold in winter.
D.Yang spent 3 months learning the basic skills of bamboo drifting.
24.Which word best describes Yang’s grandmother
A.Hard-working. B.Helpful. C.Kind-hearted. D.Creative.
25.Which part of a newspaper might this passage come from
A.Travel. B.Education. C.Culture. D.Science.
D
Everyone wants to get a dream job. It brings us happiness and success. Many people start dreaming about future jobs when they are young. They imagine being teachers, doctors, engineers, artists, or players one day. These dreams give them something to look forward to, making them excited about the future.
Each dream job is special in its own way. Teachers help students learn more about the world. Doctors save people’s lives and make them healthy. “Engineers make new things to help make life easier. Artists bring beauty to people with music, painting, or dancing. Players show strength (力量) and teamwork in sports. All these jobs make people feel happy and meaningful.
A dream job isn’t just about the work itself—it gives us hope and pride (自豪), giving life a clear direction. And working hard brings us closer to the dream.
Every small step takes us forward. We can read more books, practice new skills, or ask for help from others. If we keep trying and never give up, one day our dreams will come true. That time will be the most beautiful time in life. It shows that hope and hard work can really change dreams into reality (现实).
26.What do many people do when they are young
A.Working at a dream job. B.Helping others with their jobs.
C.Learning new skills for jobs. D.Dreaming about future jobs.
27.How many jobs did the writer talk about in Paragraph 2
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
28.What can we infer about a dream job according to Paragraph 3
A.It only focuses on the work itself. B.It can give people hope and pride.
C.It has nothing to do with life direction. D.It makes people feel tired and meaningless.
29.What does the underlined word “It” in the last paragraph refer to
A.The time when dreams come true. B.The hope for a dream job.
C.The hard work for dreams. D.The direction of life.
30.Why did the writer write this text
A.To tell us not to have dream jobs. B.To encourage us to work hard for dream jobs.
C.To say dream jobs are hard to get. D.To show why people have different jobs.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Baduanjin is a kind of popular exercise in China. It started in the Song Dynasty, and has a history of more than 800 years.
31 Each of them is slow and helps to keep a different part of your body healthy and strong. For example, some movements can make your body relax. 32 Through the sport, you can exercise your body from head to foot.
33 You don’t need much space or many things to do it. You can do it inside or outside, alone or with other people. It’s easy and fun. 34
Remember it’s better to learn Baduanjin from a teacher. 35 This way, you can get the most help from the exercise. Also, it’s safer. So, find a teacher if you can. Have fun trying Baduanjin!
A.Baduanjin is very difficult for people.
B.Baduanjin isn’t a hard exercise.
C.Other movements can help you breathe (呼吸) better.
D.Your teacher can show you the right way to do each movement.
E.Baduanjin has eight simple movements.
F.Following a teacher is a good way to learn Baduanjin.
G.It’s good for your body and mind, too.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.Mr. Liu didn’t (出现) at the party last weekend.
37.What a (惊奇)! We won the football match last night.
38.She asked me why I was late. The (原因) was that there was something wrong with my bike.
39.Using your mobile phone while driving is very (危险的).
40.I had a long (交谈) with my teacher yesterday.
41.The math problem is so difficult that it’s i for most students to solve it in just five minutes.
42.The doctor gave me some m to take. And it really works.
43.The p of this meeting is to discuss the new project.
44.She e to be a doctor, but she finally became a teacher.
45.We feel c of winning the match because we train hard.
阅读下面的短文,根据短文内容,从每个方框内所给词汇中选择意义相符的词汇,必要时进行词形变化,填入空白处,每空一词。
twenty different but hard you one million hundred early cold
Hi, everyone! Kim, Kate and I are trying a new lifestyle. We usually live in the city, but this month we’re living in a forest without electricity, internet, phones or things like that. It’s a really 46 experience.
Do you want to know how to live in a forest Let me tell you something about it. Well, we go to the town 47 a week to buy some things we need. The town is about 10 kilometers away and we always go there on foot. It takes us a long time, 48 we think it’s great exercise! Sometimes we go to the library. I’m using the computer at the moment to check my email and to write to 49 . Kim’s looking for some blankets in a shop because it’s much 50 at night than that in the city!
We’re living in a simple house with a vegetable garden. There are about 51 of kinds of vegetables and other plants in it. Kim says, “There are about 100 kinds. It is amazing!”
Life is good, but it’s 52 work. We get up at 5: 30 am every day. We have a simple breakfast, and then work for most of the day. We pick vegetables in the vegetable garden and collect wood in the forest. We finish work at about 6 pm. In the evenings, when the weather's nice, we play cards, read or talk with each other happily. Kate goes to bed 53 of all, usually around 8: 00 pm. Today is our 54 day here, and we hardly miss TV at all.
Anyway, we're really enjoying our life here now. I feel like we are a million times more in touch with nature and our inner selves (我们内心) than when we were in the city. The stars seem a 55 times brighter here and the air is fresher. It’s like we’ve discovered a million little joys that city life could never offer.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的词或括号内单词的正确形式。
A lot of people around the world enjoy jogging. Jogging means not running 56 (quick), but it is still faster than walking. In the morning and evening, you can see people jogging in different 57 (park) or along city streets.
You should choose 58 (wear) your favorite sports clothes and shoes when you jog. They make your running more comfortable and 59 (easy).
Always jog outdoors. By changing your route (路线) and choosing another street, you will always have something 60 (interest) to enjoy.
Take along your phone and listen to 61 (you) favorite songs when you jog. The music can make you 62 (exciting) and run farther without feeling bored.
I enjoy jogging 63 my friends. In the early morning, we often go jogging in the park. Then we are ready for school. On weekends, we sometimes go jogging in 64 countryside. It is more fun than jogging in the city 65 we can feel good in the fresh air.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读短文,根据题目要求完成各小题。
As the saying goes, “To see China’s 500 years, please go to Beijing. To see China’s 5,000 years, please come to Xi’an.” Why do people think so You can find it out from my visit to Xi’an.
Day one Morning: We started our tour with a visit to the Shaanxi History Museum. It opened in 1991. And it is China’s first modern national museum. The visit lasted for about two hours. We saw a collection of over 300,000 things. They tell the history far from the Bronze Age (青铜器时代) to the modern times. Afternoon: Every Chinese knows the story of Journey to the West. So, after lunch, we went to the Big Wild Goose Pagoda (大雁塔). It was built in 652 AD.It is the place that stores(保存) the books that Xuanzang brought back from India. We knew about the stories of him and his journey to India there.
Day two Morning: We went to the great wonder—the Terracotta Warriors. It was built about 2,200 years ago. The warriors are still standing to guard the First Emperor of Qin. We were surprised by them. Afternoon: We visited the Xi’an City Wall. It was first built in 1370 and finished in 1378. It is said that it is the best-preserved old city wall in China. When we walked on the top of it, we saw the whole city of Xi’an below. I felt like I was back to the ancient time.
While visiting the old city, I felt proud of the history of the old city, even that of our great country.
66.What is in the Big Wild Goose Pagoda
67.How long did it take to build the Xi’an City Wall
68.How did the writer feel about the trip
69.Do you know any old city wall in Shaanxi What is it (One is enough. )
70.Of the four places, which place do you like best Why
书面表达(共1题;满分25分)
71.在生活中,如果没有健康的身体,财富、地位……一切也都将失去意义。请以Ways to Keep Healthy为题,参照导图信息,写一篇短文。
内容包括:①简单介绍健康身体的重要性;
②就如何保持身体健康,提出你的建议。
注意:①文中不得出现人名和校名等真实信息;
②写作词数不少于70,开头已给出,不计入总词数。
Ways to Keep Healthy
As we all know, health is
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.A 4.A 5.C 6.A 7.C 8.A 9.C 10.A
【导语】本文讲述了保罗在大学期间经历了一段艰难的时光,成绩不好且没有朋友,感到消沉。幸运的是,他通过去体育中心打篮球找到了乐趣,逐渐走出了消沉,并加入了篮球队,结交了朋友。他希望运动能成为帮助他人的一种方式,并希望更多人能得到他们需要的帮助。
1.句意:它曾经给了我很多帮助,让我成为一个更好的人。
tell告诉;make制作;explain解释。根据“It once gave a lot of help to...me a better person.”可知,此处是make sb. do“让某人做”,为固定短语,故选B。
2.句意:我感到不开心,后来这种感觉变成了消沉。
shocked震惊的;unusual不寻常的;unhappy不开心的。根据“I did poorly at school and had no friends.”可知,成绩不好且没有朋友,所以是不开心的,故选C。
3.句意:我只是整天待在床上。
bed床;school学校;hospital医院。根据“I just stayed in...all day.”以及后文“After that, I...to get out of bed and move more.”可知,是待在床上,故选A。
4.句意:幸运的是,转折点在一天到来了。
Luckily幸运地;Normally正常地;Probably可能地。根据“the turning point (转折点) came one day.”可知,转折点到来是幸运的,故选A。
5.句意:一个周末,我去体育中心,在回家前花了大约10分钟打篮球。
football足球;volleyball排球;basketball篮球。根据后文“I went to the sports center and played basketball again the next day”可知,是打篮球,故选C。
6.句意:在那个时候,我发现我自己仍然喜欢一些东西!
myself我自己;yourself你自己;himself他自己。根据“I found...still enjoying something!”可知,主语是I,所以用反身代词myself,故选A。
7.句意:在那之后,我决定起床多运动。
feared害怕;hurried匆忙;decided决定。根据“After that, I...to get out of bed and move more.”可知,是决定起床多运动,故选C。
8.句意:这给了我交朋友的方式。
way方式;sign标志;notice通知。根据“This gave me a...to make friends.”可知,是交朋友的方式,故选A。
9.句意:我知道现在很多人都有一些健康问题,比如消沉。
study学习;work工作;health健康。根据“like depression”可知,消沉是健康问题,故选C。
10.句意:我希望运动能成为他们尝试的一种方式。
sport运动;music音乐;reading阅读。根据前文内容可知,是通过运动走出了消沉,所以是希望运动能成为他们尝试的一种方式,故选A。
11.B 12.C 13.C 14.D 15.A
【导语】本文是一篇说明文,通过博客作者Chris Bailey的实验,介绍了用水替代所有饮料对健康的四大好处:更快减肥、提升大脑效率、延缓衰老、节省开支。
11.篇章结构题。根据第一段“Young people enjoy different kinds of drinks, though they know how bad drinks are for their health. What about you ”可知,作者以一个问题开篇。故选B。
12.细节理解题。根据第二段“So write down your resolution on a piece of paper and put it on the wall.”及本段主要围绕“戒掉饮料可帮助减肥”展开,可推知纸上应写“多喝水”或“戒饮料”相关内容。故选C。
13.词句猜测题。根据第三段“Just by drinking water, your brain can work efficiently. You may remember things quickly and well.”可知,通过喝水,你可以记得更快更好,“quickly and well”即对“efficiently”的解释,所以efficiently意为“高效地”。故选C。
14. 细节理解题。根据第三段“But do you know 75 to 85 percent of your brain (大脑) is water ”可知,水占大脑的75%-85%,所以A错误。根据第四段“Keep on doing it for longer, and you will be surprised to touch your soft and clean skin (皮肤).”可知,坚持长期喝水,皮肤细腻干净,所以B错误。根据第五段“The price of water is much lower than that of other drinks.”可知,水的价格要低于饮料价格,所以C错误。根据第二段“You don’t have to exercise but just keep away from drinks for 9 days. It is the same as running for 8 kilometers a day!”可知,戒饮料9天有助于减肥。故选D。
15.篇章结构题。通读全文:第一段引出话题并介绍实验背景;第二、三、四、五段分别从减肥、健脑、抗衰老、省钱四个方面阐述喝水的好处;最后一段总结呼吁。因此结构为“总—分—总”,对应选项A(P1总起,P2-P5并列分述,P6总结)。故选A。
16.D 17.C 18.B 19.C 20.B
【导语】本文主要介绍了台湾四日游的行程信息,包括价格、景点、预订方式等内容。
16.细节理解题。根据“Price”部分“Only 5,000/person and 3,200 for children under 1.2 meters”可知,李女士(5000 元)+1.1米的儿子(3200 元)+1.5米的女儿(5000 元),总费用为5000+3200+5000=13200元。故选D。
17.细节理解题。根据“Places”部分“Kaohsiung: A great place to spend a full day shopping”可知,喜欢购物可以去高雄。故选C。
18.细节理解题。A选项根据“Penghu Islands”的介绍,它是游泳、钓鱼等的好去处,并非购物,故错误;B选项根据“Ali Mountain”部分“The nearest mountain around Sun Moon Lake is Ali Mountain”可知,该选项正确;C选项与高山族人聚会是在阿里山,并非高雄,故错误;D选项根据“Book now”部分,周日不开放预订,故错误。故选B。
19.细节理解题。根据 “Office hours” 部分 “Monday—Friday: 9:00 a.m.—7:00 p.m.;Saturday:9:00 a.m. —4:00 p.m.” 可知:A 选项:周日不营业,故错误;B选项:周一早7点不在营业时间内,故错误;C选项:周三下午4点在营业时间内,故正确;D选项:周六早7点不在营业时间内,故错误。故选C。
20.推理判断题。本文介绍的是台湾旅游行程,因此最可能来自杂志的旅游板块。故选B。
21.A 22.C 23.B 24.D 25.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了非物质文化遗产“独竹漂”的传承人杨柳从小在祖母的引导下学习这项技艺,通过多年的刻苦训练掌握了高超的技艺,并创新地将舞蹈与独竹漂结合,希望更多人了解并喜爱这门艺术。
21.细节理解题。根据“As she was weak in health as a child, her grandmother wanted her to get into better shape through this sport.”可知,杨柳的祖母让她学习独竹漂是为了增强她的体质。故选A。
22.词句猜测题。根据“In order to acquire more bamboo drifting skills, Yang had to practice countless difficult movements...”结合上下文,通过刻苦训练目的是“掌握”更多技巧,因此“acquire”意为“掌握”。故选C。
23.细节理解题。根据“I hope that more people can know about bamboo drifting and enjoy this form of art”可知,杨柳希望更多人了解独竹漂。故选B。
24.推理判断题。根据“At one point, inspired by her grandmother, Yang began to combine dance with bamboo drifting. ‘My grandmother came up with an idea...’”可知,是祖母提出了将舞蹈与独竹漂结合的想法,这体现了她的“创造性”。故选D。
25.推理判断题。文章主要介绍了非物质文化遗产“独竹漂”的传承与创新,属于文化类主题。因此,这篇文章最可能出现在报纸的“文化”板块。故选C。
26.D 27.C 28.B 29.A 30.B
【导语】本文是一篇议论文。文章探讨了梦想工作对人生的积极意义——它不仅能带来快乐与成功,更能赋予我们希望、自豪和明确的生活方向。最终,作者鼓励我们通过持续努力、不断学习来将梦想变为现实。
26.细节理解题。根据第一段“Many people start dreaming about future jobs when they are young.”可知,许多人在年轻时就开始梦想未来的工作。故选D。
27.细节理解题。第二段依次提到了:teachers、doctors、engineers、artists和players。共五种。故选C。
28.推理判断题。根据第三段“A dream job isn’t just about the work itself—it gives us hope and pride...”可知,一份梦想的工作不仅仅是工作本身——它能带给我们希望和自豪。故选B。
29.词句猜测题。根据最后一段“If we keep trying and never give up, one day our dreams will come true. That time will be the most beautiful time in life. It shows that hope and hard work can really change dreams into reality.”可知,只要坚持不懈、永不放弃,终有一天梦想会成真,那一刻将会是人生中最美好的时光;因此,“It”指代上文中的“That time”,即“梦想实现的时刻”。故选A。
30.主旨大意题。综合全文,尤其是根据最后一段“Every small step takes us forward. We can read more books, practice new skills, or ask for help from others. If we keep trying and never give up, one day our dreams will come true.”可知,文章前三段阐述了梦想工作的价值和意义,最后一段则重点告诉我们如何通过“每一步”、“读更多书”、“练习新技能”、“永不放弃”等努力来实现梦想,全文的最终落脚点在于鼓励读者为梦想而奋斗。故选B。
31.E 32.C 33.B 34.G 35.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国传统健身运动八段锦的历史、特点以及练习建议。
31.根据文章第一段“Baduanjin is a kind of popular exercise…has a history of more than 800 years”及第二段开头“Each of them is slow…”可知,八段锦包含多个动作。选项E“八段锦有八个简单动作”符合语境。故选E。
32.根据文章第二段“For example, some movements can make your body relax.”后文应补充其他动作的作用,选项C“其他动作可以帮助你更好地呼吸。”符合语境。故选C。
33.根据文章第三段“You don’t need much space or many things to do it… It’s easy and fun.”说明八段锦并不难,选项B“八段锦不是一项难的运动。”符合语境。故选B。
34.根据第三段空缺位置及前文“You can do it inside or outside… It’s easy and fun.”后文可补充其益处,选项G“它对身心都有益。”符合语境。故填G。
35.根据文章最后一段“Remember it’s better to learn Baduanjin from a teacher… This way, you can get the most help from the exercise.”可知,最好向老师学习八段锦。选项D“老师可以教你每个动作的正确做法。”符合语境。故填D。
36.appear
【详解】句意:刘先生上周末没有出现在聚会上。根据汉语提示可知,“出现”译为appear,为动词;根据时间状语last weekend可知,句子应用一般过去时,助动词didn’t后接动词原形。故填appear。
37.surprise
【详解】句意:太惊喜了!我们昨晚赢了足球比赛。“What a + 名词”是感叹句的常用结构,“惊奇”对应的名词是“surprise”,此处用单数形式符合结构要求。故填surprise。
38.reason
【详解】句意:她问我为什么迟到。原因是我的自行车出了点问题。根据中文提示“原因”,对应的英文单词是“reason”;结合后文“was”可知,此处用名词单数形式即可。故填reason。
39.dangerous
【详解】句意:开车时使用手机是非常危险的。根据中文提示以及“is very”可知,此处应用形容词作表语。形容词dangerous意为“危险的”,符合语境。故填dangerous。
40.conversation
【详解】句意:我昨天和我的老师进行了一次长谈。根据“had a long”可知,空处用名词conversation“交谈”,作宾语。故填conversation。
41.impossible/mpossible
【详解】句意:这道数学题太难了,大多数学生在短短五分钟内解出它是不可能的。 根据“so difficult”和“in just five minutes”可推断出,五分钟内解出这道题是不可能的,结合首字母i可知,这里要用impossible表示“不可能的”,形容词作表语。 故填impossible。
42.medicine/edicine
【详解】句意:医生给了我一些药让我服用,而且真的有效。根据首字母“m”和“医生、服用”的语境,可知此处应填“medicine药”,它是不可数名词,“some medicine”表示“一些药”,符合搭配。故填medicine。
43.(p)urpose
【详解】句意:这次会议的目的是讨论新项目。由“to discuss the new project”和所给首字母可知,此空应填表示“目的”的单词,其英文为“purpose”,the purpose of…is to…表示“……的目的是……”。故填(p)urpose。
44.(e)xpected
【详解】句意:她本想成为一名医生,但她最终成为了一名教师。根据首字母提示及“to be a doctor, but she finally became a teacher.”可知,此处指的是expect“期待,预计”,是动词,结合“became”可知,此处动词也用过去式,故填(e)xpected。
45.(c)onfident
【详解】句意:我们感到有信心能赢得比赛,因为我们训练得很刻苦。空处位于系动词“feel”后,填形容词作表语。根据“because we train hard”和首字母提示可知,由于训练得很刻苦,所以有信心赢得比赛。confident“有信心的”,形容词。故填(c)onfident。
46.different 47.once 48.but 49.you 50.colder 51.hundreds 52.hard 53.the earliest 54.twentieth 55.million
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在森林营地的生活,介绍出行频率、日常活动和生活感受等,表达在此生活的愉悦。
46.句意:这真是一次截然不同的经历。根据“It’s a really...experience.”并结合选项可知是不同的经历。different意为“不同的”,形容词,修饰后面的名词experience,符合语义和词性。故填different。
47.句意:嗯,我们每周去镇上一次买一些我们需要的东西。根据“Well, we go to the town...a week to buy some things we need.”并结合选项可知是一周一次。需要将基数词one变为频率副词once。故填once。
48.句意:这会花费我们很长时间,但我们认为这是很好的锻炼!根据“It takes us a long time...we think it’s great exercise!”并结合选项可知,虽然时间花费多,但确是好的锻炼。but意为“但是”,符合语义。故填but。
49.句意:有时我会去图书馆。我此刻正用电脑查邮件,还给你写信。根据“I’m using the computer at the moment to check my email and to write to...”并结合选项可知是给你写信。you意为“你”,既是主格也是宾格,此处位于to之后,是宾格。故填you。
50.句意:Kim正在商店里找一些毯子,因为这里的夜晚比城里冷得多!根据“ Kim’s looking for some blankets in a shop because it’s much...at night than that in the city!”并结合选项可知晚上冷的多。cold意为“冷的”,符合语义。再根据后面的than可知,要用其比较级形式colder。故填colder。
51.句意:里面有几百种蔬菜和其他植物。根据“There are about...of kinds of vegetables and other plants in it.”并结合选项可知有几百种。hundred意为“一百”,符合语义。根据后面的kinds可知是几百种,要用其复数形式hundreds。故填hundreds。
52.句意:生活很好,但也是辛苦的工作。根据“Life is good, but it’s... work.”并结合选项可知是艰苦的工作。hard意为“艰苦的”,符合语义,在这里作形容词,修饰后面的名词work。故填hard。
53.句意:Kate在我们所有人里睡得最早,通常是晚上八点左右。根据“Kate goes to bed...of all, usually around 8: 00 pm.”并结合选项可知是起床早。early意为“早的”,符合语义。根据后面的of all范围,可知需用其最高级形式the earliest。故填the earliest。
54.句意:今天是我们在这里的第二十天了,我们几乎根本不怀念电脑。根据“Today is our...day here, and we hardly miss TV at all.”并结合选项可知是第二十天。twenty意为“二十”,需改为序数词twentieth,意为“第二十”。故填twentieth。
55.句意:这里的星星比在城里亮百万倍,空气也更清新。根据“The stars seem a...times brighter here and the air is fresher.”并结合选项可知是百万倍。million意为“百万”,符合语义。根据后面的a可知用单数,保持形式不变。故填million。
56.quickly 57.parks 58.to wear 59.easier 60.interesting 61.your 62.excited 63.with 64.the 65.because
【导语】本文讲述了很多人喜欢慢跑,慢跑的含义以及慢跑时的注意事项和慢跑给人们带来的好处。
56.句意:慢跑的意思是不快速地跑,但仍然比走路快。根据“running”可知,此处应该用副词修饰动词,quick的副词为quickly。故填quickly。
57.句意:在早上和晚上,你可以看到人们在不同的公园或城市街道上慢跑。根据“different”可知,此处应该用名词复数,park的复数为parks。故填parks。
58.句意:当你慢跑时,你应该选择穿你最喜欢的运动服和鞋子。根据“choose”可知,“choose to do sth”表示“选择做某事”,因此此处应该填入wear的不定式形式to wear。故填to wear。
59.句意:它们让你的跑步更舒适、更容易。根据“more comfortable and”可知,此处应该用形容词比较级,easy的比较级为easier。故填easier。
60.句意:通过改变你的路线,选择另一条街道,你总会有一些有趣的事情可以享受。根据“something”可知,此处应该用形容词修饰不定代词,interesting“有趣的”符合语境。故填interesting。
61.句意:慢跑时带上手机,听听你最喜欢的歌曲。根据“favorite songs”可知,此处应该用形容词性物主代词your“你的”,修饰名词。故填your。
62.句意:音乐可以让你兴奋,跑得更远而不感到无聊。根据“make you”可知,“make sb+形容词”表示“使某人……”,此处应该用形容词,excite的形容词有两个,excited“兴奋的”,修饰人;exciting“令人兴奋的”,修饰物;此处修饰人,应该用excited。故填excited。
63.句意:我喜欢和我的朋友一起慢跑。根据“my friends”可知,此处应该用介词with“和……一起”,表示和朋友们一起慢跑。故填with。
64.句意:周末,我们有时去乡下慢跑。根据“countryside”可知,“in the countryside”表示“在乡下”,固定搭配。故填the。
65.句意:这比在城市里慢跑更有趣,因为我们可以在新鲜空气中感觉良好。根据“It is more fun than jogging in the city”和“we can feel good in the fresh air.”可知,前后句为因果关系,前果后因,因此此处应该用because“因为”,引导原因状语从句。故填because。
66.The books that Xuanzang brought back from India. 67.8 years. 68.The writer felt proud of the history of the old city and our country. 69.Yes, I do. Xi’an City Wall. 70.I like the Terracotta Warriors best because it is one of the greatest wonders in the world.
【导语】本文是一篇旅行日记,记录了作者游览西安的行程(包括陕西历史博物馆、大雁塔、兵马俑、西安城墙),展现了西安的历史文化底蕴。
66.根据Day one的Afternoon部分“It is the place that stores the books that Xuanzang brought back from India.”可知,大雁塔中保存着玄奘从印度带回的书籍。故填The books that Xuanzang brought back from India.
67.根据Day two的Afternoon部分“It was first built in 1370 and finished in 1378.”,通过计算“1378-1370=8”可知,西安城墙的建造耗时8年。故填8 years.
68.根据文章最后一段“While visiting the old city, I felt proud of the history of the old city, even that of our great country.”可知,作者对西安的历史及祖国感到自豪。故填The writer felt proud of the history of the old city and our country.
69.本题为开放性问题,陕西的古城墙有西安古城墙等,回答一个即可。故填Yes, I do. Xi’an City Wall.
70.本题为开放性问题,任选一处(如兵马俑),结合其历史价值或特色说明理由即可。故填I like the Terracotta Warriors best because it is one of the greatest wonders in the world.
71.例文:
Ways to Keep Healthy
As we all know, health is the most precious treasure in life. In life, without a healthy body, wealth and status lose their meaning. So, how can we keep healthy
Firstly, getting enough sleep is essential. It helps us recover and prepares us for the next day. Secondly, regular exercise is important. It strengthens our body and improves our mood. Thirdly, eating healthy food is a must. We should have more vegetables and fruits, and less junk food. Lastly, keeping a positive attitude also contributes to our health.
In short, by following these ways, we can enjoy a healthy and happy life.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,主题是如何保持健康;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“保持健康的方法”的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步:表明写作意图。借用“健康是生活中最宝贵的财富”来引出重点介绍的内容;
第二步:具体阐述写作内容。从“保证充足的睡眠、进行锻炼、食用健康食品、保持积极的态度”几个方面重点介绍保持健康的方法;
第三步:书写结语。重申保持健康的关键在于行动,自然收尾。
[亮点词汇]
①essential adj. 必要的
②regular adj. 有规律的
③contribute to 有助于
[高分句型]
①It helps us recover and prepares us for the next day.(并列结构)
②Lastly, keeping a positive attitude also contributes to our health.(动名词作主语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览