(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语仁爱科普版(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语仁爱科普版(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语期末全真模拟培优卷仁爱科普版
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Technology is playing an important role in our daily life. Technology has made life much 1 for children today. It is easier for them to play, to listen to music, and to 2 in touch with their friends. With the help of technology, there seems to be 3 that children can’t do now.
Technology also helps 4 to know more about their children. For example, if a child is given a mobile phone with a tracking device (追踪装置), his parents can find out 5 he is going with the help of the mobile phone.
However, there are also some 6 of technology. For example, it has become easier for bad people to get in touch with children with the help of technology. They can find personal information about children 7 special ways on the Internet. So it is very important for parents to 8 their children to keep personal information safe while surfing the Internet.
Besides this, there is another bad thing about technology. Children now 9 less time doing exercise than before. They are too busy playing online games. They can 10 play computer games all day long. If you don’t push them out of the door, they won’t volunteer to go out and play. This is not good for their health.
Therefore, teaching children the right way to make good use of technology is very important.
1.A.easier B.easy C.easiest D.more easy
2.A.lose B.make C.keep D.ask
3.A.everything B.anything C.nothing D.something
4.A.teachers B.friends C.parents D.relatives
5.A.when B.where C.why D.who
6.A.disadvantages B.advantages C.choices D.introductions
7.A.on B.through C.in D.about
8.A.teach B.learn C.punish D.prefer
9.A.take B.spend C.cost D.pay
10.A.hardly B.also C.even D.seldom
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
One day in 2011, the weather was fine. The French engineer, Jerome Michaud-Lariviere, was sitting in a park. Then he noticed the leaves on the trees moving. Suddenly, an idea came to his mind,“That’s energy. Why not make use of it ”
With this idea, Jerome quickly went back home. He decided to make a tree to produce electricity. At first, ▲ , because they thought it might take a lot of time to finish the design. However, the man didn’t give up easily. He organized a team and its members were all engineers.They did some research and tried many methods. After three years of hard work, they finally developed a nearly eight-meter-tall Wind Tree. It looks like a tree. Its plastic leaves can turn and produce electricity even when there is a little wind. Each year, one Wind Tree can produce nearly18,000 kWh, which is enough to support a family of four. This could cut the yearly carbon emissions(碳排放) of the family by over 12 tons. Even better, the trees make little noise when they are working. This isn’t detrimental to humans or animals, and it’s good for the environment.
Jerome also made three different colors of leaves besides the common green, blue and orange in order to meet different people’s needs. So far, 130 Wind Trees have been “planted” around the world.
The Wind Tree is a meaningful invention that makes clean energy and helps protect the environment. Jerome said, “We hope Wind Trees can be connected with other methods such as geothermal power(地热发电) and energy-saving buildings. In the future, we will develop a perfect Wind Tree system.”
11.What made Jerome have an idea about energy
A.The green trees. B.The blowing wind.
C.The beautiful rivers. D.The moving leaves.
12.Which of the following can be put in“ ▲ ” in Paragraph 2
A.his family supported him B.he quickly finished the project
C.he thought it was an impossible idea D.many people thought the project was impossible
13.How long did it take them to invent the Wind Tree
A.For two years. B.For three years. C.For four years. D.For eight years.
14.What does the underlined word“detrimental” in Paragraph 2 probably mean
A.Harmful. B.Useful. C.Colorful. D.Successful.
15.What can we learn from the passage
A.Jerome made leaves in five different colors in all.
B.Wind Trees might be connected with water energy someday.
C.A large number of Wind Trees have been built in the world.
D.Only heavy wind can make plastic leaves turn and produce electricity.
B
China has become the world’s largest producer and market of EVs (电车). According to a report, 9.58 million Chinese-made EVs were produced and 9.49 million were sold in 2023. Among the total sales, 1.2 million EVs were exported (出口).
The Chinese government has been encouraging EVs as part of its effort for green, high-quality development. As a result, China’s EV industry develops very quickly. At Auto (汽车) China 2004, BYD was the only company showing EVs there. At Auto China 2024, there were 278 different EV models on show, including BYD, SAIC, Geely, Li Auto, Nio, Xpeng and other brands (品牌).
China’s EV industry is now facing both challenges and chances. It’s reported that 71% of EV brands cut prices in 2023. EV makers without the ability of innovation (创新) will face growing risks. In order to be both green and smart, Chinese EV makers are trying hard to improve technologies like battery quality and AI support. At the same time, the government is adding even more charging points (充电站). On the other hand, more Chinese people are aware of the environmental problems. They know they should do something for them. It is encouraging more buyers to choose EVs.
EVs are the way of the future. In an ideal world, everyone benefits from innovation and green transport. Some might get there sooner than others and will gain greater rewards. It is very likely that China will hold the lead.
16.How many Chinese-made EVs were sold in China in 2023
A.8.38 million. B.9.49 million.
C.9.58 million. D.8.29 million.
17.What is the purpose of Paragraph 2
A.To introduce different EV brands in China.
B.To give some information about Auto China.
C.To advise people to buy Chinese-made EVs.
D.To show the development of China’s EV industry.
18.What does the underlined word “aware” mean in paragraph 3
A.protecting B.realizing C.saving D.reducing
19.EV makers can most probably reduce growing risks by ________.
A.improving innovation ability
B.winning the government’s support
C.adding more charging points
D.dealing with environmental problems
20.What’s the writer’s attitude (态度) towards the future of China’s EV industry
A.Uncertain. B.Hopeful. C.Doubtful. D.Worried.
C
The earth is our home. We must take care of it. Life today is easier but there are some new problems. One of the biggest problems is pollution. Pollution comes in many forms. It is beginning to harm our health and even our life.
Many years ago, the problem was not so serious because there weren’t so many people. In other words, the more people, the more pollution. Now man is slowly polluting the whole world.
Air pollution is still the most serious. It’s not good for living things in the world.
Many countries don’t let people burn anything bad for air in houses and factories in the city. Pollution by SO2 is now the most dangerous pollution. It’s partly caused by heavy traffic. People say it’s the best way to ride bicycles. When you are riding, there is no pollution. But even in developed countries, most people don’t go to work by bicycle. It’s not because bicycles are expensive or people are tired if they ride to work. It’s because cars are more convenient, so more people go to work by car, and then the situation is getting worse and worse. We should make it difficult and expensive for drivers to drive their cars into the city. They will go back to use their bicycles.
21.From paragraph 1, we can know that one of the biggest problems on Earth is ________
A.food B.pollution C.traffic D.air
22.What kind of pollution is still the most serious
A.Noise. B.Water. C.Air. D.Rubbish.
23.Which of the following statements is True according to the passage
A.There is only one kind of pollution on Earth.
B.If there are more people in the world, there will be more pollution.
C.The heavy traffic won’t make the pollution more serious.
D.Riding bicycles is harmful to the air.
24.Why don’t most people go to work by bicycle in developed countries
A.Because cars are more convenient. B.Because bicycles are expensive.
C.Because people are tired. D.Because cars are cheap.
25.What should we do to protect the environment
A.We can go to work by car every day.
B.We can throw rubbish everywhere.
C.We should go to work on foot as possible as we can.
D.The factory can give off (释放) harmful gas.
D
16-year-old Yang Jun’ao, a student from No.1 Middle School in Nanxian County, Hunan Province, invented a robot to help harvest lotus roots (采藕).
“I got the idea when I saw my grandmother, in her 70s, working hard to harvest lotus roots under the hot sun,” Yang said. Sometimes, his grandmother would badly hurt her fingers while using harvesting tools.
To make things easier for his grandmother, Yang decided to invent a robot that could do the job for her.
With the help of his teacher, Hong Wei, Yang spent almost a year building a model of the robot. The robot can move by itself in the muddy (泥泞的) fields where lotus roots grow. It uses special technology to identify (识别) ripe roots by looking at the color of the lotus leaves. Then, its arm carefully cuts the roots without breaking them.
While creating the robot, Yang faced challenges like collecting parts for the model, putting them together and using a hot glue gun for connecting. “The first time I used a hot glue gun, my hands were shaking,” Yang laughed. At first, he planned to use rotating blades (旋转叶片) for harvesting lotus roots. But it was hard to find them, so he used more common blades instead.
When Yang showed the robot to his grandmother, she was happy and gave helpful suggestions for improvement. She suggested using a voice player to help find the robot in thick lotus leaves. “My grandmother’s suggestion reminded me that any invention must be practical to be truly valuable.” said Yang.
Although Yang still needs to make improvement, like finding cheaper materials, his teacher Hong spoke highly of Yang’s creative thinking and resolution to help his grandmother.
26.What does the underlined word “It” in Paragraph 4 refer to
A.The robot. B.The muddy field. C.The ripe root. D.The lotus leaf.
27.How many challenges did Yang meet during the invention process
A.5. B.4. C.3. D.2.
28.Put the following information into CORRECT order according to the passage.
a. Yang had the idea to invent a machine to make harvesting easier for his grandmother.
b. Yang’s grandmother would hurt herself while using harvesting tools sometimes.
c. Yang’s grandmother offered suggestions to improve the machine.
d. Yang spent nearly a year building a model of the machine.
e. Yang kept on improving the machine better.
A.a-b-d-e-c B.a-b-e-c-d C.b-a-c-d-e D.b-a-d-c-e
29.What is Yang Jun’ao like according to the passage
A.Happy, helpful and honest. B.Polite, talented and humorous.
C.Humorous, clever and friendly. D.Hard-working, caring and creative.
30.Which would be the best title for the passage
A.Growing New Ideas: A Student’s Gift to His Town.
B.A Teen’s Invention to Help His Grandmother’s Work
C.The Harvesting Robot: A Teen’s Invention for Farming
D.A Young Inventor’s Journey to Making a Useful Machine
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
We all wish there was a magic trick to remember English words easily. After all, we can meet tons of new words while reading books, newspapers or magazines. I’ve got a little secret that has helped me build a large English vocabulary (词汇). 31
Before you start, you will need to have two things ready. First, you should prepare a notebook. 32 Also, it should match your level. Personally, I like to use newspaper articles to learn English after school. As I read, I underline (划线) some useful words and phrases. But how do I know I’ve collected “enough” words and expressions 33 If I can, I know I have done a good job.
34 Then you can go over everything you’ve written down. As you go through the list in your notebook, think about how the main ideas in the material are connected. 35 However, if you don’t go over your notes, you’ll forget them soon. Also, if you aren’t able to use them in daily conversation or writing, it will be meaningless.
This trick has worked well for me. I hope it’ll do the same for you on your journey to remembering as many words as you need!
A.How many words have you remembered while reading
B.And then choose a reading material you are interested in.
C.I ask myself if I can retell the main ideas from the material with them.
D.Would you like to try it
E.After that, you can copy those words and phrases into your notebook.
F.Then just read the words and phrases aloud as often as possible.
G.This may sound boring.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.The new year celebration may (发生) at different times around the world.
37.Li Ming was (表扬) by his teacher for what he did in the Old People’s Home.
38.I know (确切地) that I want to go into a better high school.
39.In fact, we should teach students some (基础的) English grammars.
40.We (珍视) the time we spend with our family and friends.
41.I don’t like e music. It’s too noisy.
42.I got your point, but I c disagreed with what you said.
43.Lots of teenagers in China a Yang Liwei who is the first Chinese astronaut in space.
44.He tries to a the topic whenever it was mentioned, hoping no one would notice his upset.
45.The Internet has become so w used that it’s almost impossible to imagine life without it.
从方框中选择单词,并用其正确形式填空,然后将答案写到答题卡相应的位置上。每词限用一次。
one that decide write organize learn habit for though easy
Are You Taking Notes Effectively (高效地)
How are your final exams going
Well, your test performance 46 by how you have taken your class notes in a way. Here, I’m going to share with you some tips for taking good notes.
It’s great if your teacher writes notes on the board. You can copy them down. If not, however, 47 down the most important points from class.
It can take time to learn how to listen 48 the main ideas, so keep trying and don’t give up. Some teachers may mention lots of facts in class, but only write the important 49 on the blackboard. Other teachers might not write anything down, but may repeat the key facts. That’s a clue (提示) that it’s very important.
Don’t go crazy taking notes, 50 . If you focus too much on getting your notes right, you might miss what the teacher is saying. But if you think you have missed something important, don’t be afraid to ask the teacher to repeat it. If you don’t want to ask in class, see your teacher after class. It’s much 51 than wondering if you have got the notes right as you study.
If you’ve written down notes in a hurry, they may not be very 52 . So maybe you can review your notes when you get home and reorganize them if necessary. Finally, it’s a great idea to go over your notes with a friend and compare what the two of you have put down. It can remind you and your friend to be careful of any mistakes 53 you may have made in your notes.
Think over these tips and try to improve your note-taking 54 .
Good note-taking not only helps your mind take in the material it needs 55 , but also helps you do better in all of your tests!
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Long ago in ancient China, people couldn’t make fire by themselves. They had to use fire 56 nature, like when lightning struck trees or volcanoes erupted (火山爆发). Fire was very special to them, because they had to wait for days 57 even weeks to get it back if it went out.
But a clever man named Suiren changed everything. One day, he saw a woodpecker (啄木鸟) pecking at a 58 (die) tree. Every time its sharp beak (喙) hit the dry wood, tiny sparks (火花) flew out. “Wow”, he thought. “Maybe I can make fire like that!”
He decided to try rubbing (摩擦) wood together. First, he found two dry pieces of wood. He cut 59 into a round stick and then made a small hole in the other. Then he put the stick into the hole 60 (care) and rubbed as fast as he could. His hands got 61 (tire), but he didn’t give up. After trying many 62 (time), the wood started to smoke and get hot. Suddenly, the dry wood chips caught fire. Later, Suiren’s method of making fire 63 (spread) widely. It helped people to stay warm, cook food and scare away wild animals.
Suiren’s story 64 (be) told for thousands of years. It tells us how important it is 65 (keep) trying. “Drilling wood to make fire” isn’t just an old story—it shows how humans used their brains to make life better.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读以下语篇,根据语篇内容,回答问题。
Yi Houzhang is 77 years old this year. Since 1985, he has kept doing just one thing—planting trees day after day.
In 1985, to make his dream of greening the mountain near his home come true, Yi sold one cow and three pigs to buy young trees. His seven family members all worked with him, including his mother. It was difficult to plant these trees, and it was even more challenging to water them. They had to use a shoulder pole (扁担) to carry water up to the mountain.
After ten years of hard work, he planted over 130 hectares (公顷) of trees, but a wildfire in 1996 burned most of his trees, and only about 20 hectares of the trees remained alive. Yi quickly restarted his work with his family. For months, they lived on the mountains so that they would have more time to plant trees.
The fire taught Yi a lesson. He visited many places to learn about fire control. Later he changed the kinds of trees and built fire paths. Now, the mountain is covered with trees, and Yi has a tea garden which spreads over almost 5 hectares. He can make about 50,000 yuan a year from the garden.
Though Yi’s body is growing weaker and weaker as he gets older, he goes on working with the help of his children. “When I’m unable to work, I’ll be succeeded by my children,” Yi Houzhang said.
66.How long has Yi Houzhang kept planting trees
67.What was Yi Houzhang’s dream
68.How did Yi and his family members water the trees
69.What did Yi do to control the fire
70.What do you think of Yi Houzhang
书面表达(共1题;满分25分)
71.黄河是中华民族的母亲河,习近平总书记指出,保护黄河是事关中华民族伟大复兴的千秋大计。你们学校将举行保护黄河英语演讲比赛,你将代表你们班参加比赛。请你根据以下提示内容写一份演讲稿,介绍一下黄河并倡导大家共护母亲河。
提示:1. Please simply introduce the Yellow River.
2. What kind of situation of the Yellow River is facing
3. What can we do to protect the Yellow River
写作要求:1. 需包含上述要点,可适当发挥;
2. 语句通顺,意思连贯,语法正确,书写规范,卷面整洁;
3. 词数100左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
Hi, everyone. It’s my great honor to
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all. Thanks for your listening.
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.C 4.C 5.B 6.A 7.B 8.A 9.B 10.C
【导语】本文介绍了科技对我们的生活有利也有弊,父母应该教会孩子正确的方法好好利用科技。
1.句意:如今科技让孩子们的生活变得容易得多。
easier更容易的,比较级;easy容易的,原级;easiest最容易的,最高级;more easy表述错误。“much”后接比较级,此处用比较级形式,表示容易得多。故选A。
2.句意:对他们来说,玩耍、听音乐以及和朋友保持联系都更容易了。
lose失去;make制作;keep保持;ask询问。根据“in touch with their friends”可知,此处指和朋友保持联系,“keep in touch with”表示“与……保持联系”。故选C。
3.句意:在科技的帮助下,似乎没有什么是孩子们现在做不到的。
everything一切;anything任何事;nothing没有什么;something某事。根据“With the help of technology”可知,在科技帮助下,似乎没有什么是孩子们做不到的,即孩子们什么都能做到,“nothing”和“can’t”双重否定表示肯定,此处用否定词“nothing”。故选C。
4.句意:科技也帮助父母更多地了解他们的孩子。
teachers老师;friends朋友;parents父母;relatives亲戚。根据“to know more about their children”可知,此处指科技帮助父母更多地了解孩子。故选C。
5.句意:例如,如果给孩子一部带有追踪装置的手机,他的父母就可以在手机的帮助下弄清他要去哪里。
when什么时候;where在哪里;why为什么;who谁。根据“his parents can find out...he is going”可知,此处指父母可以知道孩子要去哪里,where引导宾语从句,在从句中作地点状语。故选B。
6.句意:然而,科技也有一些缺点。
disadvantages缺点;advantages优点;choices选择;introductions介绍。根据“However”以及后文“For example, it has become easier for bad people to get in touch with children with the help of technology.”可知,此处指科技也有一些缺点。故选A。
7.句意:他们可以通过互联网上的特殊方式找到关于孩子的个人信息。
on在……上面;through通过;in在……里面;about关于。根据“special ways on the Internet”可知,此处指通过特殊方式,through表示“通过”。故选B。
8.句意:所以对父母来说,教孩子在上网时保护个人信息的安全是非常重要的。
teach教;learn学习;punish惩罚;prefer更喜欢。根据“their children to keep personal information safe while surfing the Internet”可知,此处指父母要教孩子保护个人信息,“teach sb. to do sth.”表示“教某人做某事”。故选A。
9.句意:孩子们现在比以前花更少的时间做运动。
take花费,主语通常是it;spend花费,主语是人;cost花费,主语是物;pay支付。根据“Children now...less time doing exercise”可知,此处指花时间做运动,主语“Children”是人,本空用spend,“spend time doing sth.”表示“花时间做某事”。故选B。
10.句意:他们甚至可以整天玩电脑游戏。
hardly几乎不;also也;even甚至;seldom很少。根据“They are too busy playing online games.”以及“play computer games all day long”可知,此处指他们甚至可以整天玩电脑游戏,用even表示程度上的递进。故选C。
11.D 12.D 13.B 14.A 15.C
【导语】本文主要介绍了法国工程师Jerome Michaud-Lariviere受树叶启发发明“风树”的过程,以及这种清洁能源设备的特点与价值。
11.细节理解题。根据第一段“Then he noticed the leaves on the trees moving. Suddenly, an idea came to his mind: ‘That’s energy. Why not make use of it ’”可知,是移动的树叶让Jerome产生了关于能源的想法。故选D。
12.推理判断题。根据空格后“because they thought it might take a lot of time to finish the design”及“However, the man didn’t give up easily”可知,此处应是“很多人认为这个项目不可能”,与后文“他没有放弃”形成转折。故选D。
13.细节理解题。根据第二段“After three years of hard work, they finally developed a nearly eight-meter-tall Wind Tree”可知,发明“风树”花费了三年时间。故选B。
14.词句猜测题。根据前文“the trees make little noise when they are working”及后文“it’s good for the environment”可知,“detrimental”应表示“有害的”,与“harmful”同义。故选A。
15.细节理解题。根据第三段“So far, 130 Wind Trees have been ‘planted’ around the world”可知,目前全球已经种植了大量的“风树”,C选项正确。故选C。
16.D 17.D 18.B 19.A 20.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国电动汽车产业的快速发展、面临的挑战与机遇,并展望了未来前景。
16.细节理解题。根据第一段“9.49 million were sold in 2023. Among the total sales, 1.2 million EVs were exported.”可知,总销量949万辆,出口120万辆,因此国内销量为949-120=829万辆。故选D。
17.主旨大意题。第二段通过2004年与2024年北京车展电动汽车参展数量的对比,展示了中国电动汽车产业的快速发展。故选D。
18.词句猜测题。根据第三段“more Chinese people are aware of the environmental problems. They know they should do something for them.”可知,更多中国人“意识到”环境问题。故选B。
19.细节理解题。根据第三段“EV makers without the ability of innovation will face growing risks.”可知,缺乏创新能力的制造商会面临风险,因此提高创新能力可以降低风险。故选A。
20.观点态度题。根据最后一段“It is very likely that China will hold the lead.”及全文积极描述可知,作者对中国电动汽车产业的未来持乐观、积极态度。故选B。
21.B 22.C 23.B 24.A 25.C
【导语】本文是一篇说明文,主要说明了污染尤其是空气污染的严重性及其与人口、交通的关系,倡导通过骑自行车等方式来保护环境。
21.细节理解题。根据第一段中“One of the biggest problems is pollution.”可知,地球上最大的问题之一是污染。故选B。
22.细节理解题。根据第三段中“Air pollution is still the most serious.”可知,空气污染仍然是最严重的。故选C。
23.细节理解题。根据第二段中“In other words, the more people, the more pollution.”可知,人越多,污染越严重。故选B。
24.细节理解题。根据最后一段中“But even in developed countries, most people don’t go to work by bicycle.…It’s because cars are more convenient, so more people go to work by car, and then the situation is getting worse and worse.”可知,发达国家大部分人不骑自行车上班是因为汽车更方便。故选A。
25.推理判断题。通读最后一段可知,文章鼓励骑自行车或步行以减少污染。可推测,C选项“我们应该尽可能步行去上班。”最贴合主旨。故选C。
26.A 27.C 28.D 29.D 30.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了16岁的湖南学生杨俊傲看到奶奶辛苦采藕且常受伤,决定发明一个机器人帮助奶奶采藕。在老师帮助下,他花近一年时间造出模型,期间面临诸多挑战。奶奶看到机器人后很高兴并给出改进建议,杨俊傲仍需改进,但老师高度评价了他的创新思维和帮助奶奶的决心。
26.词句猜测题。根据第四段“The robot can move by itself in the muddy (泥泞的) fields where lotus roots grow. It uses special technology to identify (识别) ripe roots by looking at the color of the lotus leaves.”可知,机器人可以在泥泞的藕田里自行移动,它利用特殊技术通过观察荷叶的颜色来识别成熟的藕根,所以“It”指代的是前文提到的“The robot”。故选A。
27.细节理解题。根据第五段“While creating the robot, Yang faced challenges like collecting parts for the model, putting them together and using a hot glue gun for connecting.”可知,杨在发明过程中遇到了收集模型零件、组装零件和使用热熔胶枪连接等挑战,共三个挑战。故选C。
28.细节理解题。根据第二段“Sometimes, his grandmother would badly hurt her fingers while using harvesting tools.”可知,杨的奶奶在使用采藕工具时有时会伤到自己,即b;根据第三段“To make things easier for his grandmother, Yang decided to invent a robot that could do the job for her.”可知,杨有了发明机器让奶奶采藕更容易的想法,即a;根据第四段“With the help of his teacher, Hong Wei, Yang spent almost a year building a model of the robot.”可知,杨花了近一年时间建造了一个机器模型,即d;根据第六段“When Yang showed the robot to his grandmother, she was happy and gave helpful suggestions for improvement.”可知,杨的奶奶提出了改进机器的建议,即c;根据第七段“Although Yang still needs to make improvement, like finding cheaper materials”可知,杨继续改进机器,即e。所以正确的顺序是b-a-d-c-e。故选D。
29.推理判断题。根据第三段“To make things easier for his grandmother, Yang decided to invent a robot that could do the job for her.”可知,杨俊傲为了减轻奶奶的负担而发明机器人,说明他体贴、有爱心;根据第五段“While creating the robot, Yang faced challenges like collecting parts for the model, putting them together and using a hot glue gun for connecting.”以及“At first, he planned to use rotating blades (旋转叶片) for harvesting lotus roots. But it was hard to find them, so he used more common blades instead.”可知,杨俊傲在发明过程中克服了许多困难,说明他勤奋努力;根据最后一段“his teacher Hong spoke highly of Yang’s creative thinking and resolution to help his grandmother.”可知,老师高度评价了杨俊傲的创新思维,说明他富有创造力。故选D。
30.最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲述了杨俊傲为了帮助奶奶采藕而发明机器人的故事,所以选项B“一个少年的发明来帮助他奶奶的工作”最适合作为本文的标题。故选B。
31.D 32.B 33.C 34.E 35.G
【导语】本文主要讲述了通过准备一个笔记本并选择合适的阅读材料来帮助记忆和构建英语词汇的方法。
31.根据“I’ve got a little secret that has helped me build a large English vocabulary (词汇).”可知,作者有一个扩大单词量的秘密,下文应该想询问大家是否想要尝试一下,选项D“你想要尝试一下吗?”符合语境。故选D。
32.根据“First, you should prepare a notebook....Also, it should match your level.”可知,前句中有结构词first,后面应该是then,后句中有代词it,前句中应该有代指内容,选项B“然后选择你感兴趣的阅读材料。”符合语境。故选B。
33.根据“If I can, I know I have done a good job.”可知,如果我能,我知道我已经做的很好了。其中答语中“我能”缺少内容,选项C“我问自己是否可以用他们复述材料中的主要思想。”符合语境。故选C。
34.根据“Then you can go over everything you’ve written down.”可知,前文中应该出现笔记的具体内容,选项E“在那之后,你可以把这些单词和短语抄到你的笔记本上。”符合语境。故选E。
35.根据“As you go through the list in your notebook, think about how the main ideas in the material are connected.”和“However, if you don’t go over your notes, you’ll forget them soon.”可知,空格前一句说浏览笔记时,需要思考相关材料的主要内容,空格后一句说但是不复习,就会忘记,中间需要一个和下文构成转折的句子,选项G“这可能听起来无聊”符合语境。故选G。
36.take place
【详解】句意:世界各地的新年庆祝活动可能在不同时间发生。根据汉语提示,结合句子The new year celebration“新年庆祝活动”是有安排的事件,可知用“take place”表示有计划的发生;且“may”后接动词原形,故填take place。
37.praised
【详解】句意:李明因在敬老院所做的事而受到老师的表扬。根据汉语提示可知,praise“表扬”,动词;根据“by his teacher”可知,此处使用被动语态,动词用过去分词形式,praise的过去分词是praised。故填praised。
38.exactly
【详解】句意: 我确切地知道我想进入一所更好的高中。根据中文提示“确切地”及句子结构,可知此处需用副词exactly修饰动词“know”。故填exactly。
39.basic
【详解】句意: 事实上,我们应该教学生一些基础的英语语法。根据中文提示“基础的”及句子结构“some ... English grammars”可知此处需用形容词basic修饰名词短语。故填basic。
40.value
【详解】句意:我们珍视与家人和朋友共度的时光。根据句子结构和语境可知,横线处需填动词作谓语,表示“珍视”的意思。value“珍视”,动词,符合句意。句子描述的是客观事实,应用一般现在时,主语为we,谓语动词应用原形。故填value。
41.(e)lectronic
【详解】句意:我不喜欢电子音乐。它太吵了。根据“It’s too noisy”和首字母可推断此处指的是“电子音乐”。electronic“电子的”,形容词,修饰名词music。故填(e)lectronic。
42.(c)ompletely
【详解】句意:我明白你的意思,但我完全不同意你说的话。根据“disagreed with what you said.”以及首字母提示可知,此处是说完全不同意你说的话,completely“完全地”符合语境,修饰动词“disagreed”。故填(c)ompletely。
43.(a)dmire
【详解】句意:中国有很多青少年钦佩杨利伟,他是第一位进入太空的中国宇航员。根据“Yang Liwei who is the first Chinese astronaut in space.”以及首字母提示可知,此处指人们钦佩杨利伟,admire意为“钦佩”,又根据句意可知时态是一般现在时,主语“Lots of teenagers”是复数,谓语用动词原形,故填(a)dmire。
44.(a)void
【详解】句意:每当有人提起这个话题,他就尽量回避,希望没有人注意到他的不安。根据首字母提示和“try to do sth”可知,此处需要动词原形,结合“hoping no one would notice his upset.”可知,他回避问题,avoid符合句意,故填(a)void。
45.(w)idely
【详解】句意:互联网已经被广泛使用,几乎不可能想象没有它的生活。根据“The Internet has become so…used that it’s almost impossible to imagine life without it.”的语境并结合首字母提示可知,此处指联网已经被广泛使用,widely“广泛地”,副词,在句中作状语。故填(w)idely。
46.is decided 47.write 48.for 49.ones 50.though 51.easier 52.organized 53.that 54.habits 55.to learn
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了如何高效做笔记,并提出了一系列实用的建议,包括记录重点、学会倾听、避免过度追求笔记完美、课后整理和核对笔记等,旨在帮助学生提高学习效率和考试成绩。
46.句意:你的考试成绩在一定程度上是由你记录课堂笔记的方式决定的。根据“...by how you have taken your class notes in a way”可知,此处表示成绩由记笔记方式决定,decide“决定”,主语“your test performance”与动词“decide”之间为被动关系,意为“被……决定”,此处陈述一般性事实,应用一般现在时。故填is decided。
47.句意:如果不是,那么记下课堂上最重要的要点。根据“It’s great if your teacher writes notes on the board...down the most important points from class.”可知,此处表示记下,write down“记下”,本句为if引导的条件状语从句,主句为祈使句,应用动词原形。故填write。
48.句意:学会如何倾听以获取主要观点可能需要时间,因此不断尝试,不要放弃。根据“It can take time to learn how to listen...the main ideas”可知,此处表示听取主要观点,固定搭配“listen for”意为“注意听(以获取某种信息)”。故填for。
49.句意:有些老师可能在课堂上提到很多事实,但只把重要的那些写在黑板上。此处需要指代前文复数名词“lots of facts”,以避免重复,“ones”指代前面提到的同类可数名词复数。故填ones。
50.句意:不过,不要疯狂地记笔记。前文提到要记下重点,此处转折提出不要过度记笔记。though意为“然而/尽管”,置于句中可用逗号隔开,表示语气的转折。故填though。
51.句意:这比你在学习时怀疑自己的笔记是否正确要容易得多。根据“If you don’t want to ask in class, see your teacher after class.”可知,直接问老师要比怀疑自己是否正确记笔记容易,easy“容易的”,根据句中“much”和“than”的提示,设空处应为形容词比较级。故填easier。
52.句意:如果你匆忙记下的笔记,它们可能不是很条理清晰。根据“So maybe you can review your notes when you get home and reorganize them if necessary.”可知,在课上匆忙记的笔记可能不够有条理,organized作为形容词,意为“有条理的、有组织的”,符合语境。故填organized。
53.句意:它可以提醒你和你的朋友注意你们在笔记中可能犯的任何错误。设空处引导定语从句,修饰先行词“any mistakes”。先行词为“mistakes”事物,且在从句中作动词“made”的宾语,应用关系代词“that”。故填that。
54.句意:思考这些建议,努力提高你的记笔记习惯。根据上文可知,此处强调思考以上建议来提高自己的记笔记习惯,“habit”为可数名词,泛指多种习惯或方法时应用复数形式。故填habits。
55.句意:好的笔记不仅有助于你的大脑吸收它需要学习的材料,还能帮助你在所有考试中表现得更好。根据“Good note-taking not only helps your mind take in the material it needs...”可知,记笔记可以帮助大脑吸收需要学习的内容,learn“学习”。“need to do sth.”为固定搭配,且不定式“to learn”作“the material”的后置定语,表示“需要去学习的材料”。故填to learn。
56.from 57.or 58.dead 59.one 60.carefully 61.tired 62.times 63.was spread/spread 64.has been 65.to keep
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了中国古代“钻木取火”的典故。
56.句意:他们不得不使用来自自然界的火,比如闪电击中树木或火山爆发时产生的火。空格处需填介词表示“来自”,用from,故填from。
57.句意:火对他们来说非常特别,因为如果火熄灭了,他们可能需要等待数天甚至数周才能重新获得它。“days”与“weeks”是选择关系,用连词or“或者”,故填or。
58.句意:一天,他看到一只啄木鸟在啄一棵枯树。空格处需填形容词修饰名词“tree”,die的形容词形式为dead,意为“枯萎的、死的”,故填dead。
59.句意:他把其中一块削成圆棍,然后在另一块上钻了一个小孔。空格处指代前文提到的“two dry pieces of wood”中的一块,用one,故填one。
60.句意:然后他小心地把棍子放进孔里,尽可能快地摩擦。空格处需填副词修饰动词“put”,care的副词形式为carefully,意为“小心地”,故填carefully。
61.句意:他的手变得疲惫,但他没有放弃。主语是“His hands”,用-ed形式的形容词tired,意为“疲惫的”,故填tired。
62.句意:经过多次尝试后,木头开始冒烟、发热。“many”后接可数名词复数,time表示“次数”时为可数名词,复数形式为times,故填times。
63.句意:后来,燧人氏的生火方法被广泛传播。主语“method”与“spread”是被动关系,时态为一般过去时,被动语态结构为“was+过去分词”,spread的过去分词为spread;也可直接用spread(过去式)表主动传播,故填was spread/spread。
64.句意:燧人氏的故事已经流传了数千年。“for thousands of years”提示时态为现在完成时,结构为“have/has+过去分词”,主语“story”是单数,be的过去分词为been,故填has been。
65.句意:它告诉我们坚持尝试是多么重要。“it is+形容词+to do sth.”是固定句型,意为“做某事是……的”,此处用不定式to keep作真正主语,故填to keep。
66.For 39 years./For Nearly 40 years./Since 1985./Since 39 years ago. 67.(His dream was) To green/Greening the mountain near his home. 68.They had to use/Used/By using a shoulder pole to carry water up to the mountain to water them. 69.He changed the kinds of trees and built fire paths (to control the fire). 70.He is energetic/helpful/great/hard-working .
【导语】本文主要讲述了易厚章自1985年起坚持植树造林,虽遇挫折仍不放弃,最终取得成功并带动家人继续努力的故事。
66.根据“Since 1985, he has kept doing just one thing—planting trees day after day.”可知,易厚章自1985年起坚持植树。故填For 39 years./For Nearly 40 years./Since 1985./Since 39 years ago.
67.根据“In 1985, to make his dream of greening the mountain near his home come true”可知,易厚章的梦想是绿化他家附近的山。故填(His dream was) To green/Greening the mountain near his home.
68.根据“They had to use a shoulder pole (扁担) to carry water up to the mountain.”可知,易厚章和他的家人用扁担挑水到山上给树浇水。故填They had to use/Used/By using a shoulder pole to carry water up to the mountain to water them.
69.根据“He visited many places to learn about fire control. Later he changed the kinds of trees and built fire paths.”可知,易厚章为了控制火灾,改变了树的种类并修建了防火道。故填He changed the kinds of trees and built fire paths (to control the fire).
70.答案不唯一,言之有理即可。故填He is energetic/helpful/great/hard-working.
71.范文:
Hi, everyone. It’s my great honor to share my idea of protecting the Yellow River. The Yellow River is known as China’s “mother river”. It is the second longest river in our country.
However, the Yellow River is in a poor situation. The water and soil loss is very serious. The water is badly polluted. Also, water shortages are even more worrying. So it’s important for us to protect it.
First of all, our government must make laws to protect our mother river. Secondly, we should pick up rubbish along the river instead of throwing rubbish into the river. Also, we should plant more trees along the river.
Let’s work together and protect our beautiful “mother river”!
That’s all. Thanks for listening.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,承接开头,简要介绍黄河。
第二步,说明黄河当前面临的问题,提出具体保护措施。
第三步,书写结语,呼吁行动,表达感谢。
[亮点词汇]
①cradle摇篮
②soil loss水土流失
③take action采取行动
[高分句型]
①So it’s important for us to protect it.(it固定句型)
②Let’s work together and protect our beautiful “mother river”!(祈使句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览