(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语仁爱科普版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语仁爱科普版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语期末全真模拟培优卷仁爱科普版(2024)
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
It’s the morning of Labor Day (劳动节). Peter is happy 1 there is no school today. And he wants to go out to 2 his friends all day. But after breakfast, Dad says. “Let’s do some 3 today!”
Peter asks, “Isn’t Labor Day a holiday So, 4 ” “To have a meaningful holiday!” Dad says.
“Come on! We have many things to do. Let’s begin now!” Mum says.
At first, Peter thinks doing the cleaning is 5 . But things get fun for him when he begins. First, Dad asks him to clean the cups. Next, Mom tells him to wash their dog. It takes a long 6 to do these. But Peter finds it interesting to 7 the dog with so many soap bubbles (肥皂泡). Then Peter has a great time tidying the room with his parents. After 8 the work, they relax and have milk on the sofa.
“The milk 9 so great after a day of hard work!” Peter says. “Dad and Mum, now 10 know why we do the cleaning today—holidays are not only for fun; doing something meaningful is also great!”
1.A.after B.but C.because D.or
2.A.look at B.think of C.thank for D.play with
3.A.dancing B.cleaning C.testing D.writing
4.A.where B.why C.when D.how
5.A.boring B.useful C.cool D.late
6.A.history B.story C.time D.trip
7.A.lose B.call C.teach D.brush
8.A.knowing B.needing C.finding D.finishing
9.A.sounds B.looks C.tastes D.gets
10.A.they B.you C.I D.we
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Month After-school Activities for This Term
September Drawing Time: from 4:10 to 5:00, every Thursday afternoon Teacher: Alex Green All boys and girls are welcome. Football Time: from 3:30 to 4:15, every Friday afternoon Teacher: Peter Brown Learn basic (基本的) skills this month.
October Singing Time: from 3:30 to 4:30, every Tuesday afternoon Teacher: Rose Miller Enjoy American country music. Football Time: from 3:30 to 4:15, every Friday afternoon Teacher: Peter Brown Practice hard this month.
November Dancing Time: from 4:00 to 5:00, every Monday afternoon Teacher: Rose Miller Relax yourselves by dancing together. Baseball Time: from 3:30 to 4:30, every Wednesday afternoon Teacher: Bob Robert Have fun playing baseball with your classmates.
December There is a party to celebrate the New Year on 31st December. Every class is busy preparing their shows.
11.How long is each drawing class in September
A.For forty-five minutes. B.For fifty minutes.
C.For an hour. D.For one and a half hours.
12.Tim doesn't know about football. If he has a try, he can have football classes ________.
A.every Wednesday afternoon in November
B.every Friday afternoon in September
C.every Tuesday afternoon in October
D.every Friday afternoon in October
13.Lucy loves dancing a lot. Who can she learn from
A.Alex Green. B.Peter Brown. C.Rose Miller. D.Bob Robert.
14.Which of the following is NOT true according to the passage
A.Students can enjoy Chinese music in singing class.
B.Students can have baseball classes in November.
C.Every football class in October lasts 45 minutes.
D.The New Year’s party is on 31st December.
15.The passage is probably written for ________.
A.parents B.teachers C.students D.workers
B
My son Andrew is ten years old. He is in Grade Three in a primary school (小学). He is a cute boy, though (虽然) he has some strange ideas sometimes.
One day, he asks me, “Mum, what is your favourite subject ” I think for a while and answer, “It is difficult to tell. I love singing, so Music is my favourite. I am good at English, and my PE teacher also says I am excellent. Well, I can say I don’t like science. But science is important for us, you know. So you must do well in it. What is your favourite subject, Andrew Tell me something about your subjects, dear.”
“I like Chinese. It is easy. I like English because my English teacher is very kind. She works very hard. I can’t stand Maths. It is serious (严肃的) and sad.”
“Do you mean your maths teacher is serious and sad ”
“No, it is maths, not the maths teacher.”
“Why do you think so ”
“Because Maths has so many problems! Isn’t it sad all day ”
16.Which subjects may the mother like best
A.Music. B.English. C.PE. D.Science.
17.What does the mother think of science
A.It’s easy. B.It’s important. C.It’s difficult. D.It’s boring.
18.Why does Andrew like English
A.Because his English teacher is nice. B.Because he does well in the exam.
C.Because he thinks it’s interesting. D.Because he can learn it well.
19.Which “stand” in the following sentences has the same meaning as the underlined word “stand” in Paragraph 3
A.The kitchen door stands open, so she goes in.
B.Everyone keeps quiet and stands when the teacher comes in.
C.Don’t just stand there—help me!
D.I can’t stand the smell (气味) of luosifen. I don’t like it.
20.What can we know from the passage
A.Andrew doesn’t like his serious maths teacher.
B.Andrew has some strange ideas, but he is a lovely boy.
C.The writer is good at Maths, PE and English.
D.Andrew is in Grade Three at a middle school.
C
Good afternoon. My name is Anna. I come from America. I am a middle school student. Let me tell you something about the lives of American students in school.
In America, students usually get up at 6:30. After getting up, they often run for half an hour in the morning. When the class starts at 8 a.m., students need to learn some subjects. They learn English, Chinese, math, science, biology, music and art.
The students eat lunch at school at 12 o’clock. They have many kinds of food to eat, such as meat, vegetables, fruit, bread and so on, but hot dogs and hamburgers are their favorites.
Students have a short rest after lunch. The first class in the afternoon starts at 1:30 and school is over at 3:00.
After school, they always self-study and do their homework until 6:00 in the afternoon.
From 6 to 8 o’clock, they play games, exercise, read, write, draw and do other activities. They go to bed at nine in the evening. They sleep about nine hours a day. The students all think that their school life is very interesting.
That’s all. Thank you.
21.Anna is a ________.
A.teacher B.student C.worker D.nurse
22.How long do students run in the morning
A.15 minutes. B.20 minutes. C.30 minutes. D.40 minutes.
23.What do the students do from 3 p.m. to 6 p.m.
A.Self-study and do their homework. B.Play basketball or football.
C.Eat dinner and take a walk. D.Sing and dance.
24.Anna talks about at least ________ kinds of after-school activities.
A.four B.five C.three D.two
25.Which one is true
A.Students always have lunch at school.
B.Students like to have bread and milk best.
C.Students sleep about eight hours a day.
D.Anna talks about school life in America in the afternoon.
D
Reading books can make us learn different things. Some people like to buy books to read. Some people like to go to the library. A library is a very good place. Most places have libraries, like a city, a town and a school. The libraries are here and there in the world.
There is a library in our school. It’s large and clean. There are different kinds of books, pictures... The chairs and desks are nice and the teachers are friendly to students. The students love reading in the library. Reading books helps us a lot. There are four big reading rooms and two small reading rooms in our library. Every room has many books. We can read and do our homework (家庭作业) there. We often read with the help of our teachers because some books are too difficult (困难的) for us.
In the library, there are also some rules (规则):
Put the bag in the locker.
Keep quiet and clean.
Don’t eat.
Don’t listen to (听) music.
根据材料内容选择最佳答案。
26.What do the underlined (画线的) words “here and there” mean in Chinese
A.在这里 B.在那里 C.在这个地方 D.到处;处处
27.How many reading rooms are there in the school library
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
28.Why do the teachers often help with the students’ reading
A.Because there are too many books. B.Because the teachers are friendly.
C.Because some books are too difficult. D.Because the students are busy.
29.What can you do in the library according to the passage
A.You can talk with your classmates. B.You can eat some food.
C.You can put the bag in the locker. D.You can sing and dance.
30.Where can we read this article
A.In a travel book. B.In a school brochure (手册).
C.In a cook book. D.In a sports magazine (杂志).
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据短文内容,从短文后所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
Hello, boys and girls! Making friends at school is really wonderful. Do you want to know how to make friends 31
Talk and share
Say hello to your classmates with a big smile. 32 such as your hobbies, your favorite food or animals. This can make you popular in class and help you start a nice conversation.
33
You can play sports or games with your friends. Or you can listen to music with them. It gives you a great chance to have a good time and feel happy together.
Help friends in need
You can often ask your friend something like, “How do you feel today ” When your friend is not happy, you can buy some delicious food for him or her. 34
Friends do not need to be the same as you. 35 They can like different things. Hope you can make more friends.
A.Don’t be shy.
B.Here are some good ideas.
C.Have fun with friends.
D.They are friendly.
E.You can also listen to him or her.
F.They can be tall or short, young or old.
G.Then tell them something about yourself,
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.The teacher gives us a lot of useful (信息) about the topic.
37.John loves going to school and he (到达) at school early every morning.
38.Learning (历史) helps us understand the culture better.
39.Mountain-climbing can keep them (健康的).
40.Thank you very much for (庆祝) my birthday.
41.In f , the weather becomes cool and farmers get busy with farming.
42.Breakfast is an i meal. It gives us energy for the whole morning.
43.The writer likes to make his language special, so he uses a great number of rather unusual e that often surprise his readers.
44.The a designed a beautiful house with lots of windows to let in natural light, and this design helped them win a major award.
45.It’s spring now. Let’s have a school trip to the park and go close to the n .
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
activity, I, kind, playground, with, study, different, begin, subject, Chinese
Dear Grace,
How are you Well, let me tell you about 46 new school. It is 47 from my old school. It is very modern (现代化的) 48 lots of new equipment (设备). There is a beautiful picture on the wall of every classroom. On the teacher’s desk, there is a computer.
The food in the dining hall (餐厅) is delicious, and I love to eat different kinds of 49 food such as Daoxiao noodles and Mapo tofu.
School 50 at 8:10 in the morning. I find most of the 51 are easy except for (除了) maths. But don’t worry! My maths teacher is very 52 . He often helps me with my maths after class.
My favourite part of the day is the after-school 53 . I can do many things. Sometimes I play basketball on the 54 with my classmates. Sometimes I read books in the library. Sometimes I go to the music club.
I enjoy 55 at my new school. I love it! See you soon!
Yours,
Charlotte
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面的回信,根据括号内所给的汉语提示写出单词的正确形式。(每空一词)。
Dear Emilia,
Don’t be so 56 (紧张). First, it’s really important to put your 57 (心) into your homework and be careful when you do it. Maybe your mum is a bit 58 (严格) and it makes you tired. That’s just because she 59 (希望) you can have a bright future. Then, you can tell her how you feel. Make a study plan together and let her know you need some rest. Remember, taking care of 60 (你自己) is also important.
To make friends, you should be 61 (友好) first. Don’t give up even when they 62 (拒绝) to work with you. You could hold some 63 (活动) to show your kindness. For example, you can go to the park or have a picnic together on the 64 (周末). With time, you will surely make some good friends and have a lot of 65 (乐趣) in your new school.
Best wishes,
Diana
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容, 回答下列问题。
In Nyingchi, Xizang, China, there is an amazing school. There are about 400 students in the school. Most of the students come from distant mountain areas (遥远山区), but live in the school. The school has modern classrooms with blackboards and screens. It also has a large sports field for basketball and football.
10-year-old Konchog Rapten is one of the students there. Every morning, after eating breakfast, Konchog starts his day of study with his classmates. They have three healthy meals a day. They can also get food like yogurt and fruit. After evening study, they go to bed before 10:00 p.m.
The students study for ten days and then have a four-day break. It is important for students like Konchog, because they can help their parents with herding (放牧) in the breaks.
66.How many students are there in this school
67.How old is Konchog
68.When do the students go to bed
69.How long is the students’ break after ten days’ study at school
70.Why is the break important for Konchog
书面表达(共1题;满分25分)
71.时光匆匆,一个忙碌而有趣的学期即将过去,学校英语报开始征文了。本期征文的题目是“My School Life”. 假如你是李华,请根据表格中的提示,写一篇文章介绍你在学校的生活。
Personal Information Name Li Hua
Age 13
Class Class One Grade Seven
School Classes Time 8:00-16:30
School days From Monday to Friday
Favorite subject English, useful, Mr. Smith
Favorite place classroom
School Activities October art festival
November Sports meeting
December New Year’s party
Feeling Busy, happy
要求:
1. 短文应包括提示中所有的写作要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2. 短文中不能出现真实的人名、校名、地名等信息;
3. 书写美观,词数不少于60。
My School Life
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.D 3.B 4.B 5.A 6.C 7.D 8.D 9.C 10.C
【导语】本文讲述了劳动节当天,Peter本想和朋友玩耍,却在父母的引导下通过参与家庭劳动,体会到有意义的假期更快乐的故事。
1.句意:Peter很高兴因为今天不用上学。
after在……之后;but但是;because因为;or或者。“there is no school today”是Peter高兴的原因,需用连词because引导原因状语从句。故选C。
2.句意:他想整天出去和朋友玩耍。
look at看着;think of想到;thank for感谢;play with和……玩耍。根据“go out”和“friends”的搭配,play with符合与朋友互动的语境。故选D。
3.句意:爸爸说:“我们今天做些清洁吧!”
dancing跳舞;cleaning清洁;testing测试;writing写作。后文提到“doing the cleaning”和“clean the cups”,直接对应打扫清洁活动。故选B。
4.句意:Peter问:“劳动节不是假期吗?所以为什么要劳动?”
where哪里;why为什么;when何时;how如何。根据爸爸的回答“To have a meaningful holiday!”,可知Peter在询问原因。故选B。
5.句意:起初,Peter认为打扫很无聊。
boring无聊的;useful有用的;cool酷的;late迟的。后文“But things get fun”形成转折,说明最初感受是负面的。故选A。
6.句意:做这些事花了很长时间。
history历史;story故事;time时间;trip旅行。take表示花费,做所有上文中提到的事情需要花费很长时间,故选C。
7.句意:但Peter发现用肥皂泡给狗刷毛很有趣。
lose丢失;call呼叫;teach教导;brush刷洗。根据“wash their dog”和“soap bubbles”,可知刷洗是具体动作。故选D。
8.句意:完成工作后,他们在沙发上休息喝牛奶。
knowing知道;needing需要;finding发现;finishing完成。“they relax and have milk on the sofa”说明工作完成了。故选D。
9.句意:Peter说:“辛苦一天后,牛奶尝起来太棒了!”
sounds听起来;looks看起来;tastes尝起来;gets变得。“milk”与感官动词搭配,tastes最符合饮用体验。故选C。
10.句意:“爸爸妈妈,现在我知道为什么今天要打扫了——假期不仅为了玩乐,做有意义的事也很棒!”
they他们;you你;I我;we我们。根据引号内第一人称叙述视角和“now”的提示,需用I指代Peter自己。故选C。
11.B 12.B 13.C 14.A 15.C
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了本学期课后活动的时间、内容及授课老师等信息。
11.细节理解题。根据“September”部分“Drawing”活动介绍中的“Time: from 4:10 to 5:00, every Thursday afternoon”可知,绘画课从4:10到5:00,共持续50分钟。故选B。
12.细节理解题。根据“September”部分“Football”活动介绍中的“Learn basic skills this month.”以及“Time: from 3:30 to 4:15, every Friday afternoon”可知,如果蒂姆不了解足球,想尝试一下,他可以在九月的每个星期五下午上足球课。故选B。
13.细节理解题。根据“November”部分“Dancing”活动介绍中的“Teacher: Rose Miller”可知,露西喜欢跳舞,她可以向罗斯·米勒学习。故选C。
14.细节理解题。根据“October”部分“Singing”活动介绍中的“Enjoy American country music.”可知,学生们在唱歌课上可以欣赏美国乡村音乐,而不是中国音乐,A项表述错误。故选A。
15.推理判断题。根据文章标题“After-school Activities for This Term”以及文中提到的“All boys and girls are welcome.”等信息可推断,这篇文章可能是为学生们写的。故选C。
16.A 17.B 18.A 19.D 20.B
【导语】本文是安德鲁和他的妈妈谈论各自最喜欢的科目。
16.细节理解题。根据“I love singing, so Music is my favourite.”可知,妈妈最喜欢音乐。故选A。
17.观点态度题。根据“But science is important for us, you know.”可知,妈妈认为科学很重要。故选B。
18.细节理解题。根据“I like English because my English teacher is very kind.”可知,安德鲁喜欢英语是因为他的英语老师很好。故选A。
19.词句猜测题。根据“I can’t stand Maths. It is serious (严肃的) and sad.”以及所给选项中句子“I can’t stand the smell (气味) of luosifen. I don’t like it.”可知,两个句子中的“stand”都是“忍受”的意思。故选D。
20.细节理解题。根据“He is a cute boy though (虽然) he has some strange ideas sometimes.”可知,安德鲁有一些奇怪的想法,但他是个可爱的男孩。故选B。
21.B 22.C 23.A 24.B 25.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了美国中学生Anna的校园生活,包括作息时间、课程安排、午餐喜好以及课后活动等内容。
21.细节理解题。根据“I am a middle school student.”可知,Anna的身份是学生。故选B。
22.细节理解题。根据“After getting up, they often run for half an hour in the morning.”可知,晨跑时长为30分钟。故选C。
23.细节理解题。根据“school is over at 3:00”和“After school, they always self-study and do their homework until 6:00 in the afternoon.”可知,3点到6点的活动是自习和写作业。故选A。
24.细节理解题。根据“From 6 to 8 o’clock, they play games, exercise, read, write, draw and do other activities.”可知,列举了至少5项活动:玩游戏、锻炼、阅读、写作、画画。故选B。
25.细节理解题。根据“The students eat lunch at school at 12 o’clock.”可知,学生在学校吃午餐。故选A。
26.D 27.D 28.C 29.C 30.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了学校图书馆的环境、设施以及相关规定。
26.词句猜测题。根据文章第1段“Most places have libraries, like a city, a town and a school. The libraries are here and there in the world.”可知,“here and there”表示图书馆在世界各地分布广泛,意为“到处;处处”。故选D。
27.细节理解题。根据文章第2段“There are four big reading rooms and two small reading rooms in our library.”可知,图书馆共有4个大阅览室和2个小阅览室,总计6个。故选D。
28.细节理解题。根据文章第2段“We often read with the help of our teachers because some books are too difficult for us.”可知,老师帮助学生阅读是因为有些书太难。故选C。
29.细节理解题。 根据“Put the bag in the locker.”可知,书包可以放在储物柜中,这是图书馆允许的行为。其他选项均违反图书馆规则。故选C。
30.推理判断题。 文章主要介绍学校图书馆的情况,最可能出现在学校手册中。故选B。
31.B 32.G 33.C 34.E 35.F
【导语】本文介绍了在学校交朋友的几个好方法,包括主动交流、分享兴趣、与朋友共度时光、帮助朋友以及接受朋友的不同之处。
31.根据“Do you want to know how to make friends ”可知,此处应引出交朋友的方法,选项B“这里有一些好主意”符合语境。故选B。
32.根据“Say hello…with a big smile”和“your hobbies…”可知,这里讲的是自我介绍,选项G“然后告诉他们一些关于你自己的事情”符合语境。故选G。
33.根据“You can play sports…”可知,这段讲的是和朋友一起活动,选项C“和朋友一起玩得开心”符合语境。故选C。
34.根据“When your friend is not happy…”可知,这里讲的是安慰朋友的方式,选项E“你也可以听他或她说话。”符合语境。故选E。
35.根据“Friends do not need to be the same…”可知,这里讲的是朋友间的差异,选项F“它们可以很高,也可以很矮;可以很年轻,也可以很年老。”符合语境。故选F。
36.information
【详解】句意:老师给我们了很多关于这个话题的有用信息。根据汉语提示可知,information“信息”,不可数名词。故填information。
37.arrives
【详解】句意:约翰喜欢上学,他每天早上很早就到学校。根据“he...at school early every morning”可知,句子时态为一般现在时,主语为he,第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式,到达“arrive”,动词,其第三人称单数形式为arrives。故填arrives。
38.history
【详解】句意:学习历史帮助我们更好地理解文化。“历史”history,故填history。
39.healthy
【详解】句意:登山运动能让他们保持健康。根据中文提示,healthy“健康的”,形容词,作宾语补足语,“keep+sb./sth.+形容词”意为“使某人/某物保持某种状态”。故填healthy。
40.celebrating
【详解】句意:非常感谢你来庆祝我的生日。celebrate“庆祝”,动词,且根据空前介词“for”可知,设空处用doing形式作for的宾语。故填celebrating。
41.fall/all
【详解】句意:在秋天,天气变凉,农民们开始忙于农事。根据首字母提示和“the weather becomes cool and farmers get busy with farming.”可知,此处表示秋天时天气变凉,农民忙于农事。固定短语in fall“在秋天”符合语境。故填fall。
42.important/mportant
【详解】句意:早餐是很重要的一餐。它给了我们整个上午的能量。根据首字母提示和“It gives us energy for the whole morning.”可知,早餐很重要,形容词important“重要的”符合语境。故填important。
43.expressions/xpressions
【详解】句意:这位作家喜欢让他的语言与众不同,所以他使用了大量相当特别的表达方式,这些方式常常让读者感到惊讶。根据“The writer likes to make his language special, so he uses a great number of rather unusual…that often surprise his readers.”以及首字母提示可知,此处指这位作家使用了大量相当特别的表达方式,expression“表达方式”,根据“a great number of”可知,此处用复数形式expressions。故填expressions。
44.architects/rchitects
【详解】句意:建筑师设计了一座漂亮的房子,有很多窗户让自然光进来,这个设计帮助他们赢得了一个重要的奖项。根据“The ... designed a beautiful house ... and this design helped them win a major award.”和首字母可知,建筑师们设计了一座漂亮房子,该设计帮助他们获得了重要奖项。“建筑师”architect,且由“helped them”可知是复数形式。故填architects。
45.(n)ature
【详解】句意:现在是春天。让我们去公园进行一次学校旅行,亲近大自然。根据“Let’s have a school trip to the park and go close to”和首字母提示,可知是指去公园进行一次学校旅行,亲近大自然。“nature”意为“大自然”。故填(n)ature。
46.my 47.different 48.with 49.Chinese 50.begins 51.subjects 52.kind 53.activities 54.playground 55.studying
【导语】本文是Charlotte写给Grace的一封信,信中主要介绍了自己的新学校。
46.句意:好吧,让我告诉你关于我的新学校。根据“new school”以及备选词可知,此处指“我的新学校”,应用形容词性物主代词my“我的”,修饰名词school,故填my。
47.句意:它和我的旧学校不同。根据“from my old school”以及备选词可知新学校和旧学校不同,be different from“与……不同”,故填different。
48.句意:它非常现代化,有许多新设备。根据“It is very modern (现代化的)...lots of new equipment (设备).”以及备选词可知是有很多新设备,应用介词with“具有”,表示伴随,故填with。
49.句意:餐厅里的食物很美味,我喜欢吃各种各样的中国食物,如刀削面和麻婆豆腐。根据“Daoxiao noodles and Mapo tofu”以及备选词可知,刀削面和麻婆豆腐都是中国食物,此处应用形容词Chinese“中国的”,修饰名词food,故填Chinese。
50.句意:学校早上8:10开始上课。根据“School...at 8:10 in the morning.”以及备选词可知是早上8:10开始上课,begin“开始”,句子是一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式,故填begins。
51.句意:我发现除了数学,大部分科目都很容易。根据“most of the...are easy except for (除了) maths.”以及备选词可知,除了数学,大部分科目都很容易,subject“科目”,可数名词,此处应用复数形式,故填subjects。
52.句意:我的数学老师很和蔼。根据“He often helps me with my maths after class.”以及备选词可知,数学老师很和蔼,kind“和蔼的”,形容词,在句中作表语,故填kind。
53.句意:一天中我最喜欢的部分是课外活动。根据“My favourite part of the day is the after-school...”以及备选词可知,此处指的是课外活动,activity“活动”,可数名词,此处应用复数形式,故填activities。
54.句意:有时我和同学在操场上打篮球。根据“play basketball on the...”以及备选词可知是在操场上打篮球,on the playground“在操场上”,故填playground。
55.句意:我喜欢在我的新学校学习。根据“I enjoy...at my new school.”以及备选词可知是在新学校学习,study“学习”,enjoy doing sth.“喜欢做某事”,此处应用动名词形式,故填studying。
56.nervous 57.heart 58.strict 59.hopes 60.yourself 61.friendly 62.refuse 63.activities/events 64.weekend 65.fun
【导语】本文是一篇应用文,Diana回信给Emilia,从认真完成作业、与母亲沟通、照顾自己以及主动交友等方面给予具体建议,旨在帮助她适应新学校、缓解压力并建立良好人际关系。
56.句意:别这么紧张。根据汉语提示“紧张”及“be so”可知,此处需填形容词原级,“紧张”的形容词形式为nervous,故填nervous。
57.句意:首先,认真做作业并仔细对待非常重要。根据汉语提示“心”及“put your”可知,此处考查固定搭配“put one’s heart into”,意为“全身心投入某事”,“心”的英文为heart,故填heart。
58.句意:也许你妈妈有点严格,这让你很累。根据汉语提示“严格”及“a bit”可知,此处需填形容词原级,“严格”的形容词形式为strict,故填strict。
59.句意:那只是因为她希望你有光明的未来。根据汉语提示“希望”及“she”可知,“希望”的英文为hope,主语是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式hopes,故填hopes。
60.句意:记住,照顾好你自己也很重要。根据汉语提示“你自己”及“taking care of”可知,此处需填反身代词,“你自己”的英文为yourself,故填yourself。
61.句意:要交朋友,你首先应该友好。根据汉语提示“友好”及“be”可知,此处需填形容词原级,“友好”的形容词形式为friendly,故填friendly。
62.句意:即使他们拒绝和你一起做事,也不要放弃。根据汉语提示“拒绝”及“they”可知,全文时态为一般现在时,主语是复数,谓语动词用原形,“拒绝”的英文为refuse,故填refuse。
63.句意:你可以举办一些活动来展示你的善意。根据汉语提示“活动”及“some”可知,此处需填可数名词复数,“活动”的复数形式为activities/events,故填activities/events。
64.句意:例如,你可以在周末一起去公园或野餐。根据汉语提示“周末”及“on the”可知,此处考查固定搭配“on the weekend”,表示“在周末”,“周末”的英文为weekend,故填weekend。
65.句意:随着时间推移,你肯定会在新学校交到好朋友并获得很多乐趣。根据汉语提示“乐趣”及“a lot of”可知,此处需用不可数名词fun表示,故填fun。
66.About 400 students. 67.He is ten years old. 68.Before 10:00 p.m. 69.For four days. 70.Because he can help his parents with herding in the breaks.
【导语】本文介绍了西藏林芝一所学校的情况,包括学生人数、来源、学校设施、学生日常作息以及学习休息安排等。
66.根据文章第一段“There are about 400 students in the school.”可知,学校大约有400名学生。故填About 400 students.
67.根据文章第二段“10-year-old Konchog Rapten is one of the students there.”可知,Konchog 10岁。故填He is ten years old.
68.根据文章第二段“After evening study, they go to bed before 10:00 p.m.”可知,学生们晚上10点前睡觉。故填Before 10:00 p.m.
69.根据文章第三段“The students study for ten days and then have a four-day break.”可知,学生学习十天后休息四天。故填For four days.
70.根据文章第三段“It is important for students like Konchog, because they can help their parents with herding (放牧) in the breaks.”可知,休息对Konchog很重要,因为他可以在休息时帮父母放牧。故填Because he can help his parents with herding in the breaks.
71.例文
My School Life
Hello, I’m Li Hua, 13, from Class 1, Grade 7. Let me talk about my school life.
I have classes from 8:00 to 16:30, Monday to Friday. My favorite subject is English—it’s useful, and I like my teacher, Mr. Smith. The classroom is my favorite place, where we study happily.
Our school has great activities: an art festival in October, a sports meeting in November, and a New Year’s party in December.
Busy as my school life is, I feel really happy every day.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:是“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步、基于表格介绍个人信息(姓名、年龄、班级);
第二步、说明校园课程的时间、周期,介绍喜爱的科目、老师及场所;
第三步、列举校园活动,总结校园生活的感受。
[亮点词汇]
①talk about谈论
②from…to…从……到……
③great activities很棒的活动
[高分句型]
The classroom is my favorite place, where we study happily.(where引导的非限制性定语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览