资源简介 话题十三 自然生态Ⅰ. 完形填空。“For thousands of years, humans have racedto be the first. Now, in some cases, we’re racingto be the last,” said The New York Times’ PaigeMcClanahan. This is the spirit at the heart oflast-chance tourism, a rising industry.Last-chance tourism is about 1 the last of something, that’s to say, visiting places before they disappear. Rising temperature and water levels mean that we may never get another 2 to see certain islands, glaciers (冰川), animals, and so on before they disappear.This may sound 3 , but some people are using last -chance tourism as a way to spread environmental awareness. One 4 is “the Sea of Ice” in Chamonix, France. The Chamonix ski resort (度假村) opened a glacier museum in 2012. There tourists can learn about glaciers and 5 climate change influences places like“the Sea of Ice”. This effort seems to have a(n) 6 . A survey showed that 80 percent of visitors said they would 7 to learn more about the environment and how to protect it.8 it has these advantages, last-chancetourism may also be speeding up the effects of climate change. As more people rush to endan - gered natural places, they 9 a bigger andbigger carbon (碳) footprint, leading to the destruction of these places in the end. At the end of the day, it’s not just about understanding the need to stop climate change; it’s even more 10to avoid making it more terrible.1. A. having B. seeingC. developing D. picking2. A. chance B. wayC. idea D. reason3. A. normal B. excitingC. sad D. simple4. A. fact B. signC. project D. example5. A. how B. whenC. if D. where6. A. visit B. effectC. offer D. experience7. A. choose B. tryC. remember D. forget8. A. Although B. UnlessC. Whether D. Because9. A. build B. checkC. create D. collect10. A. convenient B. impossibleC. difficult D. importantⅡ. 阅读理解。[25·扬州改编]AAlex and his classmates are working on a project about the Great Lakes. Here is the information sheet they have made.Part 1: Facts The Great Lakes — Ontario, Huron, Michigan, Erie and Superior — are five freshwater giants. They span across eight US states and two Canadian provinces. Part 2: Comparison ●Lake Ontario This lake has the smallest surface area at 7,336 square miles. Three dams (大坝) control the flow of water downstream and include locks so boats can enter from the Atlantic. ●Lake Huron This is the second largest lake by surface area in the system and home to Manitoulin Island, the world’s largest freshwater island. ●Lake Michigan It is joined to Lake Huron by the five-mile-wide Straits (海峡) of Mackinac, though they are still classed as two separate bodies. ●Lake Erie With a depth of 64 meters, this is the shallowest (最浅的) of the Great Lakes. It is generally the warmest, but also gets frozen more quickly than the others. ●Lake Superior At 406 meters deep, the distance from the lake’s surface to its deepest point is about the same as the length of four football pitches (球场).Part 3: ▲ Covering an area of 94,250 square miles, these huge bodies of water take up more than one -fifth of the world’s total freshwater. The Great Lakes provide drinking water for more than 40 million people, important shipping routes for more than 800 ocean ships, and keep a rich ecosystem for fishing and agriculture. They also support wildlife, the national economy and the environment.1. What is this project about A. Oceans. B. Rivers.C. Lakes. D. Mountains.2. 新考法·图片理解 Alex draws a map of the Great Lakes. Which number stands for Lake Ontario A. ① B. ② C. ③ D. ④3. Alex wants to try ice fishing as early as possible. Which lake will he most probably choose A. Lake Superior. B. Lake Erie.C. Lake Michigan. D. Lake Huron.4. 新考法·单词还原 Alex finds something missing in Part 3. Which of the following will he put in the“ ▲ ” A. Value. B. Change.C. Protection. D. Development.5. Which of the following is TRUE according tothe passage A. Lake Ontario has the smallest surface areaat 6,336 square miles.B. Lake Huron is the third largest lake.C. Lake Erie is the shallowest of the Great Lakes.D. The Great Lakes take up more than a quarter of the world’s total freshwater.[25·张家口模拟]BThe UN has made two big decisions. It said 2025 would be the Year of Glacier Preservation. Also, March 21, 2025, was set as the first WorldDay for Glaciers. Why Because glaciers are super important for life on Earth, and the UN wants everyone to help protect them.Glaciers are made of ice and snow. They move slowly across the land. As years go by, layer after layer of snow piles up (堆积) and becomes glacier ice. Glaciers have changed the shape of mountains and valleys over a long time. They’re still doing this today. When glaciers melt, they give nutrients to lakes, rivers, and oceans. These nutrients are like the building blocks of the food chain in water. They also create homes for lots of plants and animals near streams. What’s more, glaciers are a really important water source. Around 10%of the world’s land has glaciers, and they storeabout 70% of Earth’s fresh water.But glaciers are in big trouble now. Climatechange is making them disappear. In Colombia,for example, 90% of its glaciers have been lostsince the mid -19th century. If the temperaturekeeps going up, glaciers will lose even more massby 2100. This will mean less water for people todrink and use for farming. It will also put morepressure on local ecosystems and make floodsmore dangerous. So, it’s really important that weall work together to protect glaciers.6. Why did the UN set the Year of GlacierPreservation and World Day for Glaciers A. To encourage people to protect glaciers forthe future.B. To attract more people to visit glacier areas.C. To study the structure of glaciers better.D. To show the power of glaciers in shaping theEarth.7. The underlined word“mass” in the passageprobably means ______.A. color B. shapeC. height D. weight8. What can we infer from the passage A. Only scientists can help protect glaciers.B. If we protect glaciers, we can also help ourselves.C. Climate change isn’t related to glaciers.D. Glaciers will not change in the future.9. Which of the following is a problem caused byglaciers disappearing A. The food chain in water will be broken.B. There will be more fresh water in the sea.C. There will be fewer floods.D. Ecosystems will be healthier.10. What is the best title for this passage A. The Magic of GlaciersB. How Glaciers Are FormedC. The Change of GlaciersD. Glaciers and Our FutureⅢ.[25·陕西] 补全对话。[Andy (A) is an exchange student from the UK.He and Binbin (B) are in the Nature Club.]A: Hi, Binbin. I’m going to do a project aboutthe Qinling Mountains. 1. ________________B: Sure. What do you want to know A: Let me see. 2. ________________B: They’re in Shaanxi, the west of China. The mountains are more than 2,000 kilometers long, running from east to west and dividing northern and southern China. They have a height of 2,000 meters in average above sea level. The highest mountain is Mount Taibai.A: 3. ________________B: It’s more than 3,700 meters high.A: I guess there must be many animals in the Qinling Mountains. Are there any valuable animals B: 4. ________________ Many valuable animalslive there, like pandas, golden monkeys and so on. They are home to wildlife.A: I see. 5. __________________B: I quite agree with you. That’s why many people say the Qinling Mountains are the lungs (肺) of Shaanxi Province. So we have worked a lot to protect the green mountains.大单元主题三 人与自然话题十三 自然生态Ⅰ. 1.(B 提示:having 经历 ;seeing 看到; developing 发展;picking 采摘。 由空后的“the last of something, that’s to say, visiting places before they disappear” 可 知,绝景游应该是看一些事物的最后 一面。2. A 提示:chance 机会;way 方式;idea 主意;reason 原因。 根据“to see certain islands, glaciers, animals, and so on before they disappear”可知,此处是指在 某些岛屿、冰川、动物等消失之前,我们 或许再也没有机会看到它们。3. C 提示 :normal 正常的 ;exciting 兴 奋的;sad 悲伤的;simple 简单的。 由上 文描述的情况以及空后的转折连词 but 可知,此处是指这或许听起来很令人 难过。4. D 提示:fact 事实;sign 标志;project 项目;example 示例 。 空后的“‘the Sea of Ice’ in Chamonix”是举的一个例子。5. A 提示:how 怎样;when 什么时候; if 如果;where 哪里。 此处是指游客们在 那里可以了解冰川以及气候变化是如 何影响像“the Sea of Ice”这样的地方的。6. B 提示:visit 参观;effect 效果;offer 提供;experience 经历。 由下文调查结果 可知,努力似乎起到了作用 。 have an effect 意为“有影响 ,起作用 ”,为固定 短语。7. B 提 示 :choose 选 择; try 尝 试; remember 记得;forget 忘记。 由上文可 知,努力似乎起到了作用,故此处是指 80%的游客想尽力来进一步了解环境 以及如何保护它。8. A 提 示 :Although 尽 管 ;Unless 除 非;Whether 是否;Because 因为 。 根据 “it has these advantages, last-chance tourism may also be speeding up...” 可 知,此处是由 although 引导的让步状语 从句。9. C 提 示 :build 构 建; check 检 查; create 创建;collect 收集。 根据“a bigger and bigger carbon footprint”可推知,他们 会制造越来越大的碳足迹。10. D 提 示 :convenient 方 便 的; im - possible 不 可 能 的; difficult 困 难 的; important 重要的。 根据“to avoid making it more terrible”可知,此处是指避免让 气候变化变得更糟糕是更加重要的。Ⅱ. 1. C 提示:根据“Alex and his classmates are working on a project about the Great Lakes.”可知,这个项目是关于湖的。2. D 提示:根据“This lake has the smallest surface area at 7,336 square miles. Three dams control the flow of water downstream and include locks so boats can enter from the Atlantic.”可知,这个湖的 表面积最小,只有 7336 平方英里,三座 水坝控制着下游的水流,并设有水闸, 使船只可以从大西洋进入。 故根据地图 显示的湖泊面积大小关系和三座水坝 可知,④符合。3. B 提示 :根据“With a depth of 64 meters, this is the shallowest of the Great Lakes. It is generally the warmest, but also gets frozen more quickly than the others.”可知,Lake Erie 结冰最早,适合 最早尝试冰钓。4. A 提示:根据“The Great Lakes provide drinking water for more than 40 million people, important shipping routes for more than 800 ocean ships, and keep a rich ecosystem for fishing and agriculture. They also support wildlife, the national economy and the environment.”可知,五大 湖为 4000 多万人提供饮用水,为 800多 艘远洋船只提供重要的航运路线,并为 渔业和农业保持了丰富的生态系统,它 们还为野生动物、国家经济和环境提供支 持,这应是其“价值”。5. C 提示 :根 据“With a depth of 64 meters, this is the shallowest of the Great Lakes.”可知,Lake Erie 是五大湖中最 浅的。6. A 提示:根据文章第一段中“Because glaciers are super important for life on Earth, and the UN wants everyone to help protect them.”可知,联合国设立冰 川保护年和世界冰川日是为了鼓励人 们保护冰川,为未来着想。7. D 提示 :根据文章最后一段中“If the temperature keeps going up, glaciers will lose even more mass by 2100. This will mean less water for people to drink and use for farming.”可知,如果气温继 续上升,到 2100 年冰川将失去更多的 “mass”,这将意味着人们将有更少的水 可供饮用和用于农业。 结合语境可推 断 ,“mass”在这里指的是冰川的“重 量”,因为冰川融化会导致其重量减少, 进而影响水资源。8. B 提示:根据文章最后一段中“So, it’s really important that we all work together to protect glaciers.”以及冰川对 人类和生态系统的重要性可以推断出, 如果我们保护冰川,也是在帮助我们自 己,因为冰川是重要的水资源,对维持生态平衡和人类生活至关重要。9. A 提示:根据文章第二段中“When glaciers melt, they give nutrients to lakes, rivers, and oceans. These nutrients are like the building blocks of the food chain in water.”可知,冰川融化时,它们会为 湖泊、河流和海洋提供养分,这些养分 是水生食物链的基础。 因此,如果冰川消失,水生食物链可能会受到影响甚至 被破坏。10. D 提示:文章主要讲述了冰川的重 要性、面临的威胁以及保护冰川的紧迫 性,强调了冰川与人类未来的紧密联系。 因此,最佳标题应该是能够概括这一主 题的选项 。 选项 D“Glaciers and Our Future”最符合文章主旨。Ⅲ. 1. Can/ Could/ Will you (please) tell me something about them/ the Qinling Mountains 2. Where are they/ the Qinling Mountains /Where do they lie 3. How high/ tall is it/ Mount Taibai / What’s the height of it/ Mount Taibai 4. Sure./ Of course./ Yes, there are.5. The Qinling Mountains/ They are (very) important/ great/ valuable.话题十六 宇宙探索Ⅰ.[25·遂宁] 阅读理解。神舟 19 号:探索宇宙新篇章On December 17, 2024, two Chinese astronauts, Cai Xuzhe and Song Lingdong, made history. They did a spacewalk outside the Tiangong Space Station and broke a world record. They are part of the three-person team on the Shenzhou-19.The spacewalk started in the afternoon. Cai went out of the space station first at 12:51 p.m. Song followed him about 90 minutes later. After working very hard for 9 hours and 6 minutes, they came back to the station at 9:57 p.m. Before this, the longest spacewalk was 8 hours and 56 minutes. American astronauts James Voss and Susan Helms set that record in March 2001. Our Chinese astronauts walked 10 minutes longer!While Cai and Song were outside, Wang Haoze stayed inside the space station. She made sure everything worked well. The three astronauts worked together. They also got help from the space station’s robot arm and the scientists on the earth. Cai and Song did many important things during the spacewalk. They checked tools and put in a machine to protect the space station from space junk. Their work was a big success!This spacewalk is the 17th time Chinese astronauts have worked outside the Tiangong Space Station. These brave astronauts’ hard work is good for China and the whole world. They are heroes. Their work shows us that everything ispossible if we try hard. Their success tells us to dream big!1. How many people were there on the Shenzhou-19 A. There were two people.B. There were three people.C. There were four people.D. There were five people.2. How long did Cai Xuzhe stay out of the space station A. 8 hours and 6 minutes.B. 8 hours and 56 minutes.C. 9 hours and 6 minutes.D. 9 hours and 10 minutes.3. What did Wang Haoze do during the spacewalk A. She went outside the space station.B. She checked tools outside the space station.C. She put the tools in a machine to protect the space station.D. She stayed inside and made sure everythingworked well.4. How many times had Chinese astronauts worked outside the Tiangong Space Station before this spacewalk A. 16 times. B. 17 times.C. 18 times. D. 19 times.5. What can we learn from these astronauts’work A. Space work is very easy.B. Only astronauts can dream big.C. Everything is possible if we try hard.D. Wang Haoze picked up space junk.Ⅱ.[25·邯郸模拟] 阅读表达。In 2027, the first space hotel named Voyager Station is set to open. It will be built by OrbitalAssembly Corporation. The 50,000-square-meterhotel will start being built in 2026 and welcomeits first guests in 2027. The hotel can hold up to440 people and will have gravity (重力) aboutone-sixth of the Earth’s.In 2019, the Gateway Foundation first introduced its design, then called the Von Braun Space Station. The goal is to enable more people to travel to space. The hotel will have nice villas ( 度 假 别 墅 ), single bedrooms, restaurants, bars and gyms. The first part to be built is a central ring with a place for ships to dock (停靠). Then a 200-meter-wide outer ring will be put together and connected to it.The inside of the hotel will use materials and colors from nature, different from the cold look in movies. For example, there will be 500-square-meter villas and 30-square-meter hotel rooms.Also, an activity and gym module (舱) will be used for low-gravity games and concerts.It was first planned to open in 2025, but because of the COVID-19 outbreak, the opening was put off to 2027. Many people are working on space tourism, and this hotel is a big step forward.1. When is the first space hotel Voyager Station set to open ______________________________________________________________________________2. How many people can the Voyager Stationhold up to ______________________________________________________________________________3. What is the goal of building the space hotelVoyager Station ______________________________________________________________________________4. What will the first part to be built of the hotelbe ______________________________________________________________________________5. If you could stay in the space hotel, what partwould you be most interested in and why ______________________________________________________________________________Ⅲ. 补全对话。(Two students are talking about their summervacation life.)A: Hi, Tom. 1. _____________________B: Great! I went to Space Museum this summer vacation. How rapidly China’s space technology develops!A: It has got a lot of success. 2. ______________B: I’ve learned a lot about it. 3. _____________A: I just stayed at home. And I was excited to watch a new program about space on TV. Did you watch it on TV B: 4. _____________________ I feel so proud of our country.A: So do I. And Ye Guangfu is an astronaut I admire. I want to be a person like him. What is your dream B: 5. _____________________A: Yeah! We have the same dream job. Let’s work harder together.B: OK. I think you will achieve your dream.A: Thank you.话题十六 宇宙探索Ⅰ. 1. B 提示:根据“They are part of the three-person team on the Shenzhou-19.” 可知,神舟 19 号是三人团队。2. C 提示:根据“Cai went out of the space station first at 12:51 p.m. Song followed him about 90 minutes later. After working very hard for 9 hours and 6 minutes, they came back to the station at 9:57 p.m.”可知,中午 12 点 51 分,蔡 首先走出空间站,90 分钟后,宋也跟着 离开了空间站,经过 9 小时 6 分的艰苦 工作,他们于晚上 9 点 57 分回到了空 间站。 所以他在太空站外面待了 9 小时 6 分钟。3. D 提示:根据“While Cai and Song were outside, Wang Haoze stayed inside the space station. She made sure everything worked well.”可知,王浩泽留 在舱内保障运行。4. A 提示:根据“This spacewalk is the 17th time Chinese astronauts have worked outside the Tiangong Space Station.” 可 知,这是第 17 次,所以此前有 16 次。5. C 提示:根据“Their work shows us that everything is possible if we try hard. Their success tells us to dream big ! ”可 知,他们的工作告诉我们,只要努力,一 切皆有可能,他们的成功告诉我们要有 远大的梦想。Ⅱ. 1. In 2027.2. 440.3. To enable more people to travel to space.4. A central ring with a place for ships to dock.5. I would be most interested in the activity and gym module because I enjoy low-gravity games and concerts./ ...Ⅲ. 1. How was your summer vacation 2. What have you learned 3. Where did you go 4. Yes, I did.5. I want to be an astronaut/ a spaceman./ My dream is to be an astronaut/ a spaceman.话题十五 灾害防范Ⅰ. 完形填空。洪流之下,情暖人间I used to lead a comfortable life. My familylived in a comfortable house, and I had a brightroom with a big window. There was also a smallgarden in front of our house, where I oftenplanted flowers and read books.But a terrible flood (洪水) came suddenly. It1 everything. It broke my house into pieces. Our peaceful life completely disappeared. We lost many things and didn’t know what to do, 2 something heartwarming happened. Ourneighbors,the Millers, came to our 3 immediately. They offered us a place to stay and brought a lot of clean water and warm clothes. Their kindness 4touched us. Then, we started to get together every day and help each other. We shared our experiences of dealing with the flood and 5 one another. Our neighborhood was once filled with 6 , but became full of warmth and unity now.Looking back, I realize that the flood had a new meaning. It not only could show the 7 of nature but also 8 the kindness among people. Sometimes, disasters can teach us valuable lessons. They 9 us the importance of neighborly (友好的) love and support. Now, I truly understand that even in the face of difficulties, the relationships between people can make life more 10 . It gives us strength to face challenges.1. A. afforded B. changedC. cheered D. trained2. A. or B. soC. for D. but3. A. mind B. aidC. sense D. knowledge4. A. strangely B. lazilyC. deeply D. busily5. A. encouraged B. foundC. cleared D. cancelled6. A. honesty B. fearC. happiness D. order7. A. courage B. spaceC. advice D. power8. A. bring out B. break awayC. give in D. turn off9. A. sold B. returnedC. bought D. showed10. A. humorous B. tiringC. hopeful D. privateⅡ.[25·石家庄正定三模] 短文填空。Last autumn, my friends Brandon, Josh and Iwent to a forest to look for a waterfall. It was farfrom the noise 1. ________ (pollute) from road traffic, industry, cities, and so on. It was 2. ________ dream place for us, free of litter and any sign of human activity. The ecosystem (生态系统) there was well protected, allowing us 3. ________ (see) thick trees and all kinds of plants.“This is the 4. ________ (good) forest I have ever seen,” I couldn’t help but say.It 5. ________ (rain) lightly when we got to the forest, and that kept us cool. To search for the waterfall, we had to climb big rocks 6. ________ (one). After that, we crossed a small stream (小 溪) several 7. ________ (time). Suddenly, we sawthat the stream had turned 8. ________ a big rushing river. We realized it was a flash flood (暴洪)!Within a few minutes, the water in the river 9. ________ (rise) and became more and more dangerous. We used to see rocks to step on, but at that time they 10. ________ (cover) with rushing water. We had to be very 11. ________ (care) when crossing the river.Some crossings were dangerous, 12. ________ we had to help each other to make sure we didn’t get swept away. 13. ________ (final), we left the forest and we all felt a sense of relief.From this experience, we learned 14. ________ (we) lesson. We should stay away 15. ________ rivers while walking in the rain, especially in the wild. The results could be dangerous and even more than we can afford.Ⅲ. 阅读理解。Listening to“Natural Disasters” Do you know how we can survive in an earthquake Natural disasters such as earthquakes, floods or wildfires have been a great danger to human beings since the beginning. Every year, thousands of lives die because of them. Just as the old saying goes,“Know yourself, know your enemy. A hundred battles, a hundred victories.” Only when we know more about natural disasters can we come up with excellent ideas to fight against them. This Saturday, we invite Malika Sultanova, a professor ( 教 授 ) of Yale University and an expert in environmental science, to give a speech on what you need to know about natural disasters. Let’s go and enjoy it! Date and Time May 21, 2026 9:00 a.m. — 11:30 a.m. Location 302 classroom 3F, Teaching Building What you will learn in this speech Considering where we live, Professor Sultanova will introduce information about earthquakes, as well as tsunamis (海啸) caused by them. In the speech, you will learn: ●How an earthquake and a tsunami happen. ● How close we are to an earthquake or a tsunami. ●Useful experience about surviving in an earthquake or a tsunami. After the speech, we’d move to questioning. All of you can ask questions. So you can think what you want to know ahead of time. Getting your questions ready would be better. If you want to learn more about the speech or the speaker, please visit thefirstschool.edu.org.1. What can we know about Malika Sultanova A. She once experienced a tsunami.B. She studies earthquakes in university.C. She is a professor of Harvard University.D. She knows a lot about environmental science.2. How long will the lecture last A. For two hours.B. For an hour.C. For an hour and a half.D. For two hours and a half.3. Where will the speech be given A. 202 classroom 2F, Teaching Building.B. 302 classroom 3F, Office Building.C. 302 classroom 3F, Teaching Building.D. 302 classroom 3F, School Hall.4. 新考法·文章出处 Where can you most probably find this passage A. On a school website.B. In a nature magazine.C. In a city newspaper.D. On a sports TV program.话题十五 灾害防范Ⅰ. 1. B 提示:根据“It broke my house into pieces.”可知,洪水改变了一切。2. D 提示:根据“We lost many things and didn’t know what to do... something heartwarming happened.”可知,前后句是 转折关系。3. B 提示:come to one’s aid 援助某 人,为固定搭配。4. C 提示:根据“touched us”可知,形 容感动的程度用 deeply。5. A 提 示 : 根 据“but became full of warmth and unity now”可知,是互相鼓励。6. B 提 示 : 根 据“But a terrible flood came suddenly.”可推出,洪水带来的初 始情绪是恐惧。7. D 提示:根据“Looking back, I realize that the flood had a new meaning.”并结 合常识可知,自然灾害显示自然的力量。8. A 提示:bring out 使显现;break away 脱离;give in 屈服;turn off 关闭。 根据 “but also... the kindness among people” 可知,会显现人性的善良。9. D 提示:根据“the importance of neighborly love and support”可知,灾难“展 示”了互帮互助的重要性。10. C 提示:根据“Now, I truly understand that even in the face of difficulties” 可知,困境中人们相互支持能带来希望。Ⅱ. 1. pollution 2. a 3. to see 4. best 5. was raining 6. first 7. times 8. into 9. rose 10. were covered 11. careful 12. so 13. Finally 14. our 15. fromⅢ. 1. D 提示:根据“This Saturday, we invite Malika Sultanova, a professor of Yale University and an expert in environmental science” 可知,她对环境科 学很了解。 故选 D。2. D 提示:根据“9:00 a.m. — 11:30 a.m.” 可知,讲座时长为 2.5 小时。 故选 D。3. C 提示:根据“302 classroom 3F, Teaching Building”可知,地点在教学楼3 楼 302 教室。 故选 C。4. A 提示:本文是关于自然灾害的讲 座公告,结合“If you want to learn more about the speech or the speaker, please visit thefirstschool.edu.org.”可知,可能在 学校网站上看到这篇文章。 故选 A。话题十四 环境保护Ⅰ.[25·沧州模拟] 短文填空。Protecting the environment is an important challenge we face today. Many people believe that small actions can make a big 1. ________ (different). For example, we can save electricity by 2. ________ (turn) off lights when we leave a room. Recycling paper, plastic and glass is also 3. ________ easy way to reduce the waste.Air pollution has become a serious problem in some 4 . ________ ( city ) . To improve the situation, we can plant trees 5. ________ (one) to help clean the air. Then governments should encourage people 6 . ________ ( use ) public transportation more. If fewer people drive cars, there will be 7. ________ (little) pollution. And that’s helpful for the environment.Water pollution is also a big problem for8. ________ (we). We should keep the rubbish away 9. ________ rivers or oceans. Every year, millions of sea animals die because 10. ________ the plastic waste. To solve this problem, some students in No. 40 Middle School 11. ________ (start) clubs in their schools three months ago. And some activities 12. ________ (organize) by many volunteers to protect the environment every month. Up till now, they 13. ________ (collect) over 500 kilograms of recyclable materials. Their efforts show that young people 14. ________ (real) play an important role in protecting the environment.I think the earth 15. ________ (become) a greener place in the future if we all work together. So let’s start from now on!Ⅱ.[25·甘肃] 阅读理解。Greening the DesertMinqin County, located in the city of Wuwei in Gansu Province, is between China’s third and fourth largest deserts — the Badain Jaran and the Tengger. Local people plant suosuo trees, a plant that can survive in the desert, to prevent further desertification (沙漠化).A number of local people have worked hard to turn the place into an oasis (绿洲). 27-yearold Zhong Lin is one of them. Growing up in Minqin, Zhong experienced sandstorms throughout his childhood. He once wanted to run away from his hometown and build his future in southern China.However, he changed his mind when he saw the villagers’ hard life and the terribleenvironment there. He said,“Suddenly I understood — running away isn’t the solution. Making a difference is the key.” After graduating from university in 2020, Zhong returned to his hometown.“If suosuo trees can take root in sandstorms, why can’t young people ” he wrote in his diary.Since then, Zhong has tried planting suosuo trees in the desert. He planted 500 trees in 2021, but most of them died. So he studied, learnedfrom experienced villagers, and then planted more. After three years’ efforts, the trees he planted are now growing well in the desert, turning the land green and lively.To draw attention to his hometown’s environment, Zhong shared videos about tree planting online and started a“Please Plant a Tree in Minqin” activity. Encouraged by Zhong’s treeplanting story, more and more volunteers from all over the country have come to Minqin to plant trees. Their common goal is to turn the desert into an oasis.1. According to the first paragraph, which of thefollowing should be put in“ ▲ ” in the map A. WuweiB. Badain Jaran DesertC. GansuD. Tengger Desert2. Why do people plant suosuo trees in thedesert A. Because planting suosuo trees is not difficult.B. Because suosuo trees need little water or care.C. Because suosuo trees can take root in anyclimate.D. Because suosuo trees help stop furtherdesertification.3. What did Zhong Lin decide to do after graduation A. Run away from his hometown.B. Build his future in southern China.C. Improve the local villagers’ life and the environment.D. Start a volunteer activity to attract more tourists to Minqin.4. What difficulty did Zhong Lin face in 2021 A. He only bought 500 trees.B. Villagers didn’t trust him.C. Most of the trees he planted died.D. No volunteers helped him.5. What is the goal for the people who joined thetree-planting activity A. To turn the desert into an oasis.B. To enjoy the scenery of the deserts.C. To learn more about Zhong Lin.D. To share videos about tree planting.Ⅲ.[25·邯郸模拟改编] 补全对话。(Two students, Tom and Mike, are talking abouttheir plans on Earth Day.)Tom: Good morning, Mike.Mike: Good morning, Tom.Tom: Tomorrow is Earth Day. What do you planto do Mike: 1. ______________________Tom: Our school volunteer team 2. ___________Mike: We’ll plant some trees and pick up rubbishin the City Central Park.Tom: 3. ______________________ What you aredoing is meaningful.Mike: I know you are a green person. 4. ______________________Tom: Yes, I do. I’m glad to offer my efforts. Whatcan I do Mike: You may join the planting team.Tom: No problem. 5. ______________________Mike: Let’s meet at the school gate at half pasteight. The school bus will take us there.Tom: See you then!Mike: See you!话题十四 环境保护Ⅰ. 1. difference 2. turning 3. an 4. cities 5. first 6. to use 7. less 8. us 9. from 10. of 11. started 12. are organized 13. have collected 14. really 15. will becomeⅡ. 1. B 提 示 : 根 据 第 一 段 中“Minqin County, located in the city of Wuwei in Gansu Province, is between China’s third and fourth largest deserts — the Badain Jaran Desert and the Tengger Desert.”可 知,民勤县位于甘肃省武威市,位于中 国第三大和第四大沙漠———巴丹吉林 沙漠和腾格里沙漠之间,地图空缺处应 填入两大沙漠之一的 Badain Jaran 沙漠。2. D 提 示 : 根 据“Local people plant suosuo trees, a plant that can survive in the desert, to prevent further desertification.”可知,种植梭梭树的目的是阻止进 一步沙漠化。3. C 提示:根据“However, he changed his mind when he saw the villagers’ hard life and the terribleenvironment there... Making a difference is the key.”和第四 段“Since then, Zhong has tried planting suosuo trees in the desert...”可知,他毕 业后,返乡种植树木、改善当地人的生 活、改善环境。4. C 提示:根据第四段中“He planted 500 trees in 2021, but most of them died.”可知,2021 年仲麟面临的主要困 难是树木存活率低。5. A 提示:根据“Their common goal is to turn the desert into an oasis.”可知,志 愿者们共同的目标是把沙漠变成绿洲。Ⅲ . 1. I plan to join our school volunteer team.2. What will you do 3. Sounds great.4. Do you want to join the team 5. When and where shall we meet 展开更多...... 收起↑ 资源列表 1.话题十三 自然生态.docx 2.话题十四 环境保护.docx 3.话题十五 灾害防范.docx 4.话题十六 宇宙探索.docx