湖北省黄冈市黄梅县第一中学2025-2026学年高二上学期12月月考英语试题(含解析,无听力音频含听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

湖北省黄冈市黄梅县第一中学2025-2026学年高二上学期12月月考英语试题(含解析,无听力音频含听力原文)

资源简介

高二12月月考英语试卷
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1. What is Karen going to do this Saturday
A. Read a book. B. Draw pictures. C. Visit the elderly.
2. What is the weather like now
A. Cloudy. B. Sunny. C. Rainy.
3. Why does Amy call Henry
A. To borrow his car. B. To ask a favor. C. To thank him.
4. What is Mark’s plan for his French learning
A. To teach himself at home. B. To learn from Sophia. C. To attend a course.
5. What are the speakers talking about
A. How to celebrate a birthday. B. What birthday gift to get. C. Where to hold a party.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What does the woman want to do
A. Make new friends. B. Build her confidence. C. Better her public speaking skills.
7. What does David think of joining the club
A. Challenging. B. Helpful. C. Interesting.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What is a feature of the swimming class
A. It is designed for babies only.
B. It has outdoor swimming lessons.
C. It offers a particularly relaxing atmosphere.
9. When is the swimming class unavailable
A. Monday. B. Saturday. C. Sunday.
10. What is the probable relationship between the speakers
A. Husband and wife. B. Brother and sister. C. Fellow workers.
听第8段材料,回答第11至14题。
11. Why does the man recommend Shel Silverstein’s books
A. They’re on sale now.
B. They’re popular with kids.
C. They’re highly praised by educators.
12. What is special about Shel Silverstein’s poems
A. They’re fun in content and form.
B. They mainly tell stories of adult life.
C. They focus on teaching kids poetry rules.
13. How many books will the woman get
A. 2. B. 3. C. 4.
14. Where does the conversation take place
A. At a kindergarten. B. At a library. C. At a bookstore.
听第9段材料,回答第15至17题。
15. When did Fujian Tulou begin to be built
A. In the 1100s. B. In the 1500s. C. In the 2000s.
16. What can we learn about Fujian Tulou
A. They are located on the mountains.
B. They were used for defense and living.
C. They are constructed using just bamboo.
17. What is the woman doing
A. Making a trip plan. B. Sharing travel memories. C. Recommending a tourist attraction.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What encouraged the speaker to do volunteer work
A. His love for animals. B. His father’s influence. C. His longing for work experience.
19. What made the speaker feel a sense of joy
A. Getting closer to his dad.
B. Doing various kinds of work.
C. Helping improve the animals’ lives.
20. What does the speaker try to do in the end
A. Call on more people to volunteer.
B. Show his skills for caring for animals.
C. Stress the urgency of protecting animals.
第二部分 阅读理解 (共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Ultimate Bucket List Wildlife Adventures
The science of biodiversity: Costa Rica
4 November 2025|13 days
Join an extraordinary expedition to Costa Rica, a top biodiverse country in the world. Explore the country's wealth of ecosystems, including primary rainforests and volcanic zones. Enjoy guided walks around several reserves and national parks with local conservationists.
·Stay in hotels and eco-houses within the forest
Insect and ecosystems expedition safari(游猎):Sri Lanka
30 March 2026|11 days
Journey into the heart of Sri Lanka on this unique insect and ecosystems-focused expedition, from thick forests and misty highlands to tropical rainforests and lowland grasslands.
·Enjoy morning and evening safaris in Udawalawe National Park
Alaskan brown bear, ecology and wilderness adventure
9 August 2026|6 days
Dive into the wild heart of Alaska for an unequaled encounter with brown bears in their natural environment. Guided by expert naturalists, gain fascinating insights into bear ecology. Arrive via a private flight flying over rough mountain ranges and glacier-capped volcanoes.
·Stay at a small remote bear camp on Cook Inlet in luxury tent cabins
Marine conservation cruise exploring Darwin's Galapagos
24 August 2026|8 days
Discover the biodiversity of the Galapagos Islands, which inspired Charles Darwin's theory of evolution. Accompanied throughout by passionate naturalist James Costa, who will bring the islands to life through dynamic lectures and engaging discussions.
·Sail aboard the small sailboat, accommodating just 15 guests
21. What do the adventures in Costa Rica and Alaska have in common
A. They focus on bear ecology. B. They offer luxury tent cabins.
C. They provide guidance from specialists. D. They conduct in-depth exploration of volcanoes.
22.What can visitors do during the Galapagos cruise
A. Learn sailing skills. B. Attend educational talks.
C. Join a large tourist group. D. Participate in conservation work.
23.Where is this text probably taken from
A. A travel brochure. B. A wildlife report.
C. A biology textbook. D. An adventure blog.
B
At first sight, Easthope doesn’t seem much like a Cassandra. She smiles a lot. Her manner is kind and motherly; pushed to name her profession, you might guess at nurse or teacher. But look closer.
Easthope is an emergency planner whose job is to support the survivors of major disasters, in which capacity she acted following the 2004 Indian Ocean tsunami and the fire at Grenfell Tower. For two decades, the public knew nothing about this vital work, which went on behind the scenes, though she was hugely admired in what we might call professional disaster circles: a voice of calm and a fountain of wisdom. But in 2023, she published a best-selling book about her career, When the Dust Settles, and that changed. People became very interested in what she did.
“At literary festivals, most authors get questions about their writing process,” Easthope says. “But I wouldn’t get those. What people wanted from me was to know how I lived with the knowledge that I have. Wasn’t I afraid How did I handle I would tell them that I didn’t live afraid, and I would give them basic advice. But this wasn’t enough.” In the end, she felt she had no choice but to write a second book, one in which she would try to distill (浓缩) all that she has learned for the benefit of each individual.
While her publisher describes Come What May as a roadmap for resilience (韧性), the word is one Easthope dislikes. Ready, she suggests, is a better one. Easthope also reminds people that small things, like losing hair during illness or consuming too much food after someone dies, still matter. She encourages people to remember, not to forget, what happened during disasters, because such events leave a long-lasting effect.
24. What might a Cassandra be like according to paragraph 1
A. Severe and forbidding. B. Competent and cautious.
C. Friendly and energetic. D. Cheerful and approachable.
25. What led to increased public awareness of Easthope’s work in 2023
A. The publication of a best seller. B. The growth of professional disaster circles.
C. Her involvement in 2004 tsunami relief. D. Her sudden rise to fame through media.
26. Why are readers’ questions cited in paragraph 3
A. To reveal Easthope’s personal fears.
B. To explain Easthope’s writing process.
C. To show Easthope’s writing motivation.
D. To present public doubts about Easthope’s work.
27. What does Easthope agree on handling disasters
A. Resilience matters most. B. Forgetting aids recovery.
C. Positive thinking takes the lead. D. Minor sufferings deserve attention.
C
New era requires a new vocabulary. Will we still talk about the “mobile” phone when all phones are mobile, or when they are implanted within us
Technology is everywhere nowadays, especially at work. Some people are really good at using all the cool new tools that keep popping up. They have something called a TQ, or technology quotient. Think of it like a superpower for understanding the latest tech stuff that our great-grandparents would have found really impossible. Having a high TQ means you’re good at using all the cool new things that not everyone knows about yet.
The examples are common and becoming more and more frequent. For the parents it might be a home-school video class. For the brand manager it might be search engine boosting, which helps the brand’s content rank higher in search results. And for the doctor, it might be the role of artificial intelligence in supporting the analysis of a CT scan. TQ tries to quantify our ability to make wise use of present technologies and to quickly adapt, embrace and make use of future creations. This adoption is of great importance from a variety of perspectives, from social to business. One trip into the world of ChatGPT and we can see how the way AI and search interact and operate is changing for just about everyone.
Any Mom or Dad can understand the value of IQ and EQ in predicting the potential for a child’s success. But what about technology The ability for the child and the teacher to understand, embrace and assimilate technology will be a key aspect of their lives as we speed into the future. We are increasingly defined by technology and our active participation in everything from smartphones to Facebook. It might just be time for the basic human needs of food, water and shelter to include technology too. And when that happens, it just might be a good idea to measure it.
While this shift brings challenges, it’s unstoppable. As TQ rises, it will combine with IQ and EQ, reshaping how we live, work, and learn — turning adaptability with tech into a measurable advantage.
28. What is TQ according to the text
A. Ability to use new technologies. B. Skill of repairing high-tech products.
C. Talent to follow modern changes. D. Speed of learning new languages.
29. Which of the following people has a high TQ
A. A doctor who analyzes CT scans with AI assistance.
B. A manager who often uses modern search engines.
C. A grandparent who finds new tech devices challenging.
D. A mom who watches videos of her child’s school life.
30. What does the underlined word “assimilate” in the fourth paragraph mean
A. Depend on. B. Take in. C. Lie in. D. Insist on.
31. What might be the best title for the passage
A. Why Are IQ and EQ Important for TQ B. What Makes TQ the New Intelligence
C. How Has TQ Changed in the Modern Era D.Where to Start Adapting to TQ Changes
D
Human beings are social creatures. We build bonds, cultivate friendships, and nurture family ties in hopes of finding love, support, and understanding. Yet, many of us discover that it is sometimes easier to confide(倾诉) in a stranger than in someone close to us. Why would we share our fears with a therapist, a fellow traveler on a train, or even an anonymous(匿名的) voice on the Internet rather than with our spouse, sibling, or best friend
When you know you won’t see the person again, you’re a little too comfortable. The absence of attachment, coupled with the fact that there are hardly any negative outcomes, leads to a sense of relative safety, encouraging emotional expression. In contrast, social connections built over time come with assumptions, judgments, and expectations, which can hinder individuals from fully expressing themselves. When we need comfort, we’re cautious that those close to us might not offer the unconditional support we’re looking for. So, we pour our heart out to someone else altogether.
Strangers offer the unique advantage of providing fresh perspectives and objective viewpoints, breaking negative circular thinking. Moreover, they can be outspoken in their takes because they don’t have to worry about how we might feel about their responses. In the digital age, online communities and anonymous forums have become modern spaces for emotional disclosure. Digital strangers combine two crucial factors: anonymity and shared experience. You might be more willing to talk about your anxiety with an anonymous forum dedicated to mental health than with your sibling who doesn’t understand it.
Strangers offer neutrality, lack of judgment, and anonymity — qualities that sometimes make them better listeners than friends or family. Sometimes we choose not to open our hearts to those close to us, not because we don’t trust them, but because we fear burdening them or altering the relationship.
Strangers have no history to shade their judgment. Their distance lets confessions be received without the filters of habit or role. Sometimes, to be truly heard, we must first step outside the orbit of those we love, entrusting our hearts to the unknown, and in doing so, rediscover the vitality of being truly seen..
32. What is the main reason people feel safer confiding in strangers
A. Strangers are usually more compassionate.
B. Strangers with similar problems are easier to find.
C. Strangers bring no lasting consequences or judgment.
D. Strangers have more life experience to offer good advice.
33. Why might close relationships prevent honest communication
A. They lack deep emotional connection.
B. They are not built on a foundation of trust.
C. They require too much time and energy to maintain.
D. They involve established habitual perception.
34.What benefit do strangers bring according to paragraph 3
A. Timely availability. B. Direct feedback.
C. Agreed opinions. D. Professional guidance.
35. Which is the most suitable title for the text
A. Why Strangers Often Become Our Trusted Confidants
B. The Importance of Family Ties and Lifelong Friendships
C. The Dangers of Sharing Personal Feelings with Strangers
D. How Online Communities Replace Traditional Social Bonds
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Can't Resist Junk Food Study Suggests You Try This Simple Trick
You're tired and hungry. Then you catch a whiff of something delicious, probably fried and almost certainly fattening. It is fried chicken!____36____A new research says that exposing to the smell of junk food for at least two minutes can actually help you make healthier food choices.
Let's take a closer look at this process. Have you ever noticed that whatever appetizing treat catches your nose's attention tends to be most appealing just after you first smell it What will happen if you're standing in line after a couple of minutes ____37____ And recent science says that this is actually the right moment to walk away.
The results of a series of experiments, including field studies at a supermarket and at a middle school cafeteria, show that extended exposure (of more than two minutes) to junk food smell (e. g,cookie smell) leads to lower purchases of unhealthy foods compared with healthy smell (e.g.strawberry smell).____38____That is why long exposure to junk food smell can be as satisfactory as actually having it in your mouth, which in turn decreases the desire for consumption of junk food.
____39____When the exposure to smell of healthy food were examined, food choices were not profoundly influenced. The reason for this is that healthy food are not connected with reward in our brain and therefore have little influence on what we desire.
So next time you're feeling you don't have the will power to resist that French fries, it might be as simple as sitting there and smelling all that sweetness for just a minute or two.____40____
A. But wait a minute before you order.
B. It's a response that has been researched.
C. Get the satisfaction with none of the calories.
D. It isn't quite as irresistible as it was just moments ago.
E. However, it's not the same case with smell of healthy food.
F. It's the same as actually eating it because your desire to eat it is satisfied.
G. The brain doesn't necessarily distinguish between a pleasurable smell or taste.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
For years, I was into video games. Every day after school, I would disappear into virtual worlds, focusing on digital____41____while my schoolwork piled up untouched. My parents ____42____ my declining grades and fading friendships. “It’s just for relaxation,” I insisted, though the games brought me less joy and more ____43____ with each passing week.
Then one day, my art teacher Mrs. Wilson ___44____ noticed the small drawings in my notebook — detailed character drawings inspired by my favorite games. “These show real ____45____,” she said, “Maybe you should try ___46____ game characters instead of just playing them.”
At first, I ____47____ myself. But that weekend, I ____48____ to recreate my favorite video characters. My first drawings were ____49____, but with Mrs. Wilson’s guidance, my skills improved. Also Mrs. Wilson’s positive responses ____50____ me to spend more time developing my own characters.
The next year, my daily practice began to pay off. My game experience now helped me ____51____ what made characters appealing, allowing me to create better ____52____ ones. By graduation, my carefully collected artwork earned me a design school scholarship.
At the graduation party, I showed my latest character design to my parents. “We’re proud of your ____53____,” my father said. I smiled, realizing my gaming passion, once seen as a ____54____, had become the path to my future — when ____55____ wisely.
41. A. security B. achievements C. experiments D. creation
42. A. laughed at B. reflected on C. apologized for D. worried about
43. A. tiredness B. anticipation C. confidence D. discrimination
44. A. secretly B. accidentally C. regularly D. unwillingly
45. A. talent B. praise C. emotion D. humor
46. A. defeating B. comparing C. designing D. analyzing
47. A. comforted B. doubted C. challenged D. convinced
48. A. hesitated B. pretended C. continued D. attempted
49. A. rough B. impressive C. detailed D. complicated
50. A. warned B. ordered C. encouraged D. reminded
51. A. forget B. comprehend C. accept D. share
52. A. original B. realistic C. courageous D. wise
53. A. reliability B. optimism C. discovery D. growth
54. A. breakthrough B. confusion C. weakness D. priority
55. A. chosen B. promoted C. evaluated D. guided
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Master Mfaume, who heads the biggest kung fu temple in Tanzania, has become a social-media sensation, with short films of himself and his students showing off____56____(they) lightning moves. TikTok videos that display them whizzing along walls or fighting bullies have won 184,000____57____(like). Master Mfaume says more and more Tanzanians want to take up the sport. “People are starting to learn kung fu eagerly, and____58____number of students is increasing significantly.”
Kung fu was____59____(original) brought to Africa in the 1970s by a Chinese known as Mr. Ming. He popularized Bruce Lee’s martial arts,____60____(screen) films in shabby cinemas in South Africa,____61____audience loved his message of opposition to white supremacy, cheering as he destroyed the offensive sign in the film. Since then, kung fu___62____(evolve) into a distinct African film style. It is Nollywood, Nigeria’s film industry____63____has produced numerous low-budget kung fu movies.
Kung fu clubs are opening across the continent,____64____Cape Town’s Shaolin Kung Fu Institute of South Africa to the Ten Tigers of Nile Chinese Wushu Kung-fu Training Club in Ethiopia’s capital, Addis Ababa. Zambia recently hosted the first African Shaolin Kung Fu Games, with over 150 fighters from 23 countries.____65____(root) in the traditions of Chinese culture, kung fu has become a global phenomenon, celebrated and adapted by communities across Africa.
写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
近期,你校将举行一次关于“我的饮食习惯”的主题征文活动,请你结合自身的饮食习惯写一篇短文投稿。内容包括:
1.是否吃甜食和垃圾食品;
2.饮食中各类食物所占比例;
3.一日三餐是否有规律;
4.你自身的感受。
注意:词数80左右,可以适当增加细节,以使行文连贯。
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节 读后续写 (满分25分)
阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的据短文。
A Great Monday
Monday started out well. I woke up on time, ate breakfast and did some last-minute studying for my first hour math test. I was confident of getting good grades. Then I left my house. Ten minutes later, I got on school bus with my friends. We were busy chatting about how we spent our weekend. At one stop, Fat Ryan got on hurriedly. He tripped over someone’s foot accidentally and THUMP! He fell down onto the floor.
Every one of us on the bus looked on and laughed crazily. Ryan struggled to his feet, dusted (擦灰) off his jacket and made his way to an empty seat. He tried to laugh with us, but his face was burning with embarrassment. The rest of the morning flew by. I did well in my math test. I read two more chapters of To Kill a Mockingbird in English class. It wasn’t long before we heard the lunch bell. I met my friends from the cheerleading team in the dining hall. Then I couldn’t help but notice Ryan a few tables away, sitting all alone. He caught me looking. I smiled at him quickly and looked away.
When we had finished eating, we went out to the courtyard to practice a cheer we would do at that night’s football game. After much practice, we finally managed to do the cheer perfectly. We decided to practice it again one last time. Again, just like the rest of my day so far, the cheer was going great. I raised my leg for one last toe touch. RIIPPP! I felt my jeans broken, in the middle of my backside (臀部).
I froze. I had no idea what to do but stand still. Then I heard people burst out laughing and I saw them pointing at my torn jeans. Trying to cover myself with my hands, I tried to laugh too, but I felt tears begin to well up in my eyes.
注意:(1)续写词数应为150个左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Then I saw Ryan running towards me. __________________________________________ _
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That night, after the cheer at the football game, I found Ryan. _______________________ __
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
高二12月月考英语试卷答案
【听力】1-5 CABCB 6-10 ABCCA 11-15 BABCA 16-20 BCBCA
【阅读】 21-23.CBA 24-27. AACD 28-31. A A B B 32-35. CDBA 36-40.A D G E F
【完形】41-45. B D A BA 46-50. C B D A C 51-55. B A D C D
56.their 57. likes 58. the 59. originally 60. screening
61.where 62. has evolved 63. that 64. from 65. Rooted
听力录音原文
Text 1
M: Karen, are you reading a book
W: No, I’m drawing some pictures. I want to give them to people at nursing homes this Saturday. I hope my drawings can brighten their day.
Text 2
W: Jason, what about going to the mall this afternoon
M: I don’t think it’s a good idea. The weatherman says it’ll rain heavily this afternoon. Just look at the sky! The clouds are gathering quickly.
W: Oh, right. We’d better stay at home until it’s sunny.
Text 3
W: Hi, Henry. This is Amy calling. I can’t start my car. I’m afraid there’s something wrong with it. Would you like to come and have a look
M: With pleasure. I used to fix cars when I was younger.
Text 4
W: Mark, how are you going to learn French Do you want me to teach you
M: Thank you, Sophia. I wouldn’t want to trouble you. I’ve already signed up for a class near my house. It starts next month.
Text 5
W: Mike, your nephew’s birthday is next week. What are you going to get him
M: I really have no idea what he likes. Any advice
W: How about a sweater I saw a really nice one in the mall the other day. Maybe we can go there and take a look.
M: OK.
Text 6
W: David, ⑥I’ve been feeling a bit lonely on campus lately. I’m not sure how to connect with like-minded people. Do you have any suggestions
M: Actually, I do. Why not join some clubs I joined a public speaking club last year, and it’s been a great experience.
W: But my public speaking skills are pretty weak. I’m a bit nervous about that.
M: ⑦That’s exactly why you should join! When I was in high school, my skills were terrible too. The club provides plenty of practice and support. It really helps me build my confidence.
W: Hmm, I think I’ll give it a try. Thanks for your advice.
Text 7
W: John, I’ve been thinking about signing Jim up for a swimming class. Look, I found this place called Little Swim Stars in East Maitland.
M: Oh Do they have lessons for Jim He’s just two years old after all.
W: Yes. They have parent and child swimming lessons for babies and young children.
M: That sounds great. But is the environment safe
W: Yeah, ⑧it’s in a heated indoor pool, and they create a relaxed, safe and caring environment. They use songs and activities to teach basic skills like kicking and floating.
M: When are the lessons
W: ⑨They offer lessons from Monday to Saturday all year round. I think it could be a great experience for Jim.
M: OK, let’s take him to sign up this weekend.
Text 8
W: Excuse me, I’m looking for some poetry books for my kindergartener. Any suggestions
M: Absolutely! Shel Silverstein’s children’s books are extremely popular. Many parents come to get them for their kids. Teachers and kids alike love them.
W: Oh I’ve heard that name before, but I’m not sure which one to pick.
M: His Where the Sidewalk Ends, The Giving Tree, and A Light in the Attic are must-reads. I strongly recommend them. They offer a unique view of nature, life, and friendship.
W: Sounds interesting. What makes his poems special
M: The poems are full of amusing wordplay, which kids find really fun. And the books are also great poetry picture books.
W: That’s perfect! My son loves pictures. Will these books inspire a love for poetry
M: Definitely! Silverstein’s classic and humorous style can inspire children of all ages. The children’s book section is over there.
W: Wonderful! I’ll buy all the books you recommended. Thanks for your help!
M: You’re welcome. I’m sure your son will enjoy them!
Text 9
W: Tom, I heard you are planning a trip to China. Have you learned about Fujian Tulou
M: No, I haven’t. What are they exactly
W: They are unique earthen buildings. They were built between the 12th and 20th centuries. They can be round or square.
M: That sounds really interesting. What makes them so unique
W: Well, take the Chengqi Building for example. It has four floors and 400 rooms. And it was built using materials like soil, sand, and bamboo, which makes it quite strong.
M: Why does it have so many rooms
W: They were designed to house many families. The inward-looking design was not only for defense but also for community living.
M: That’s amazing! Are there any other famous buildings
W: Yes, the Heguilou stands five stories high. It really shows the incredible engineering skills of that time.
M: Are these buildings in the city center
W: No, they’re in scenic areas surrounded by rice fields and mountains. It’s really beautiful.
M: (17) Sounds like a great place to visit. Thanks for telling me about this. I’ll add it to my travel list.
Text 10
M: Good afternoon, everyone! My name is Andrew Swindle. Now I’d like to share my amazing experience volunteering at Best Friends Animal Sanctuary with you all. I started this journey because of my dad. He’s 81, and I’ve always admired his love for animals. I thought it would be a great way to bond with him, so we decided to volunteer together. At the sanctuary, we did all kinds of work, from removing goat droppings to building tortoise shelters. It might sound like hard work, and it was, but it was also incredibly rewarding. Every day, I felt a deep sense of joy knowing that we were making a difference in these animals’ lives. Volunteering there not only brought my dad and me closer but also filled my heart with happiness. I truly believe that helping these lovely creatures is one of the most meaningful things we can do. So, if you have a passion for animals, come and join us as volunteers. You’ll not only change their lives but also your own!
【A篇】本文介绍了哥斯达黎加、斯里兰卡、阿拉斯加和加拉帕戈斯群岛四处生态探险行程,聚焦野生动物观察与自然保护。
21.C 推理判断题。由Costa Rica部分Enjoy guided walks around several reserves and national parks with local conservationists.和Alaska部分Guided by expert naturalists, gain fascinating insights into bear ecology.可推出二者的共同点是由专家提供指导。
22. B 细节理解题。由文章最后一部分Accompanied throughout by passionate naturalist James Costa, who will bring the islands to life through dynamic lectures and engaging discussions.可知,整个过程会涉及到讲解和讨论,对应educational talks.
23. A 推理判断题。根据文章标题和各部分介绍的探索主题及住宿情况可知,这篇文章可能来自于旅游宣传册。
【B篇】这是一篇记叙文。文章讲述身为应急规划师的伊斯特霍普看似温和,实则曾参与重大灾害救援,此前公众鲜少知晓她。2023年出书后受关注,因读者需求再著书分享经验,她认为应对灾难应关注细微痛苦、铭记灾害影响。
24. 推理判断题。根据第一段“At first sight, Easthope doesn’t seem much like a Cassandra. She smiles a lot. Her manner is kind and motherly; pushed to name her profession, you might guess at nurse or teacher. (初看之下,伊斯特霍普似乎一点都不像 “卡珊德拉式的人物”。她笑容爽朗,举止亲切又充满母性;若非要说出她的职业,你或许会猜是护士或教师)”可知,伊斯特霍普笑容爽朗,举止亲切又充满母性,一点都不像“卡珊德拉式的人物”。由此推知,“卡珊德拉式的人物”是严肃且不易亲近的。故选A。
25. 细节理解题。根据第二段中“For two decades, the public knew nothing about this vital work, which went on behind the scenes, though she was hugely admired in what we might call professional disaster circles: a voice of calm and a fountain of wisdom. But in 2023, she published a best-selling book about her career, When the Dust Settles, and that changed. People became very interested in what she did.(20年来,公众对这项在幕后进行的至关重要的工作一无所知,尽管她在我们所谓的专业灾难界受到极大的钦佩:她是一种冷静的声音和智慧的源泉。但在2023年,她出版了一本关于她职业生涯的畅销书《When the Dust Settles》,情况发生了变化。人们对她的所作所为非常感兴趣)”可知,在2023年出版了畅销书后让公众对伊斯特霍普的工作有了更多认识。故选A。
26. 推理判断题。根据第三段中“I would tell them that I didn’t live afraid, and I would give them basic advice. But this wasn’t enough.” In the end, she felt she had no choice but to write a second book, one in which she would try to distill (浓缩) all that she has learned for the benefit of each individual.(“我会告诉他们,我并非在恐惧中生活,也会给他们一些基础建议。但这远远不够。”最终,她觉得自己别无选择,只能再写一本书 —— 在这本书里,她会努力将自己所学的一切浓缩提炼,为每一个普通人带来帮助)”推知,作者在第三段引用那些问题的目的是为了展示伊斯特霍普写作的动力。故选C。
27. 细节理解题。根据最后一段中“Easthope also reminds people that small things, like losing hair during illness or consuming too much food after someone dies, still matter. She encourages people to remember, not to forget, what happened during disasters, because such events leave a long-lasting effect.(伊斯特霍普还提醒人们,一些看似微小的事 —— 比如生病时脱发、或是有人离世后因情绪波动暴饮暴食 —— 其实都值得关注。她鼓励人们铭记灾害发生时的种种经历,而非选择遗忘,因为这类事件会留下深远持久的影响)”可知,在应对灾难方面伊斯特霍普提醒人们关注细微的痛苦。故选D。
【C篇】本文是一篇说明文。文章主要介绍了新时代背景下“技术商数(TQ)”的定义、应用场景、重要性,以及其与智商(IQ)、情商(EQ)结合对人类生活工作的重塑作用。
28.细节理解题。根据第二段中的“They have something called a TQ, or technology quotient. Think of it like a superpower for understanding the latest tech stuff that our great-grandparents would have found really impossible. Having a high TQ means you’re good at using all the cool new things that not everyone knows about yet.(他们拥有一种叫做TQ(技术商数)的东西。你可以把它看作一种超能力,能理解我们曾祖父母辈会觉得完全无法想象的最新科技事物。拥有高TQ意味着你擅长使用那些还不是所有人都了解的酷炫新事物)”以及第三段中的“TQ tries to quantify our ability to make wise use of present technologies and to quickly adapt, embrace and make use of future creations.(TQ试图量化我们明智运用现有技术、快速适应、接纳并利用未来创新成果的能力)”可知,TQ指的是使用新技术的能力。故选A项。
29.推理判断题。根据第三段中的“TQ tries to quantify our ability to make wise use of present technologies and to quickly adapt, embrace and make use of future creations.(TQ试图量化我们明智运用现有技术、快速适应、接纳并利用未来创新成果的能力)”以及“And for the doctor, it might be the role of artificial intelligence in supporting the analysis of a CT scan.(对于医生来说,这可能是人工智能在辅助CT扫描分析中发挥的作用)”可知,利用人工智能辅助CT扫描分析的医生,体现了对现有技术的明智运用,符合高TQ的特征。故选A项。
30.词句猜测题。根据第四段中的“The ability for the child and the teacher to understand, embrace and assimilate technology will be a key aspect of their lives as we speed into the future.(随着我们快速步入未来,孩子和教师理解、接纳并assimilate技术的能力将成为他们生活中的关键一环)”可知,“assimilate”与“understand(理解)”“embrace(接纳)”为并列关系,语义相近,结合语境可推测其意为“吸收、掌握”,与“Take in”表意一致。故选B项。
31.主旨大意题。通读全文,第一段引出新时代需要新词汇的话题,第二段定义TQ(技术商数),第三段列举TQ在不同职业中的应用场景,第四段强调TQ对个人未来的重要性,第五段指出TQ与IQ、EQ结合将重塑人类生活工作方式。全文核心围绕TQ作为一种新的“智能”,其定义、价值和影响展开。由此可知,“是什么让TQ成为新的智能?”概括了文章的主旨,适合作为最佳标题。故选B项。
【D篇】本文是一篇说明文。文章主要探讨了人类作为社会性生物,有时更愿意向陌生人而非亲近的人倾诉内心恐惧与烦恼的原因,介绍了陌生人成为倾诉对象所具备的独特优势。
32.细节理解题。根据第二段“When you know you won’t see the person again, you’re a little too comfortable. The absence of attachment, coupled with the fact that there are hardly any negative outcomes, leads to a sense of relative safety, encouraging emotional expression. (当你知道不会再见到那个人时,你会感到比较自在。没有情感依附,再加上几乎不会有什么负面结果,这带来一种相对的安全感,鼓励人们表达情感。)”可知,人们觉得向陌生人倾诉更安全是因为陌生人不会带来持久的后果或评判。故选C项
33.推理判断题。根据第二段“In contrast, social connections built over time come with assumptions, judgments, and expectations, which can hinder individuals from fully expressing themselves. When we need comfort, we’re cautious that those close to us might not offer the unconditional support we’re looking for. (相比之下,随着时间的推移建立起来的社会关系伴随着假设、评判和期望,这会阻碍个人充分表达自己。当我们需要安慰时,我们会谨慎,因为我们亲近的人可能不会提供我们想要的无条件支持。)”以及最后一段“Strangers have no history to shade their judgment. Their distance lets confessions be received without the filters of habit or role. (陌生人没有过往经历来影响他们的判断。他们的距离使得倾诉不会被习惯或角色的滤镜所过滤。) ”可推断,亲密关系中存在既定的习惯性认知,这可能阻碍真诚的沟通。故选D项。
34.细节理解题。根据第三段“Strangers offer the unique advantage of providing fresh perspectives and objective viewpoints, breaking negative circular thinking. Moreover, they can be outspoken in their takes because they don’t have to worry about how we might feel about their responses. (陌生人具有提供全新视角和客观观点的独特优势,能打破消极的循环思维。此外,他们可以直言不讳,因为他们不必担心我们会对他们的回应有何感受。)”可知,陌生人能给出直接的反馈。故选B项。
35.主旨大意题。文章开篇提出人们有时更愿意向陌生人倾诉的现象,接着从多个方面阐述了陌生人成为倾诉对象的原因,如相对安全、提供新视角、中立无评判等。A项“Why Strangers Often Become Our Trusted Confidants (为什么陌生人常常成为我们值得信赖的倾诉对象)” 准确概括了文章主旨,适合作标题。故选A项。
【七选五】本文为说明文,介绍了几项抵制垃圾食品诱惑的技巧。
36.根据下一句“A new research says that exposing to the smell of junk food for at least two minutes can actually help you make healthier food choices."可知,暴露在垃圾食品中至少两分钟会帮助你选择健康食品,所以本句与等待时间有关,表达“但是在预定之前先等一下”。故A选项“但是在预定之前先等一下”切题。故选A。
37.根据前文连发的两个问句可知,垃圾食品在第一次被闻到时非常吸引人,那么在排队等了几分钟之后会发生什么呢 根据下一句可知,这恰恰是要离开的时刻,可知,本句在表达“它已经不像几分钟之前那么不可抗拒了。”故D选项“它已经不像几分钟之前那么不可抗拒了”切题。故选D。
38.根据本段开头提示,可知一系列的实验结果表明暴露在垃圾食品的气味中多于两分钟后会导致垃圾食品购买量的下降,在进行客观结果描述,所以排除易错选项F,同时,下一句在解释闻到气味就如同嘴巴吃到了一样满足。可知空处所在句要表达大脑对味觉和嗅觉区分不明显。故G选项“大脑对味觉和嗅觉区分不明显”切题。故选选G。
39.从下一句“当检测健康食物的气味时,食物选择并没有受到很大的影响。”可以得知空格内容与健康食物的气味相关,并且表达转折的语义。故E选项“然而,健康食物的味道就不一样了。”切题。故选E。
40.根据前句“it might be as simple as sitting there and smelling all that sweetness for just a minute or two."(最简单的方法是坐在那里闻上一两分钟香甜的味道)与选项中“It’s the same as actually eating it because your desire to eat it is satisfied. (闻到味道与吃到它是一样可以满足愿望的。)承接自然,话题一致。故选F。
【完形】这是一篇记叙文。文章讲述了作者一度沉迷电子游戏,后来被老师发掘出绘画天赋,最终作者将游戏热情转化为设计才华,获得设计类院校的奖学金并赢得父母认可。
41.考查名词词义辨析。句意:每天放学后,我都会消失在虚拟世界里,专注于数字成就,而我的作业却堆积在那里。A. security安全;B. achievements成就;C. experiments实验;D. creation创造。根据上文“For years, I was into video games.”和下文“instead of just playing them”可知,作者沉迷电子游戏,在玩游戏中的人物角色,因此是指专注于数字成就,即在虚拟的电子游戏中完成任务,获得成功。故选B。
42.考查动词短语辨析。句意:我的父母担心我的成绩下降和友谊的疏远。A. laughed at嘲笑;B. reflected on反思;C. apologized for道歉;D. worried about担心。根据下文“my declining grades and fading friendships”可知,因为电子游戏,作者成绩下降,疏远了朋友,因此父母会很担心。故选D。
43.考查名词词义辨析。句意:“只是为了放松,”我坚持说,尽管随着时间的流逝,游戏带给我的快乐越来越少,而更多的是疲惫。A. tiredness疲惫;B. anticipation预期;C. confidence信心;D. discrimination歧视。根据上文“though the games brought me less joy”可知,游戏带给作者的快乐越来越少,疲惫越来越多。故选A。
44.考查副词词义辨析。句意:后来有一天,我的美术老师Wilson夫人偶然注意到我笔记本上的小图画——我最喜欢的游戏给了我详细的人物图画灵感。A. secretly秘密地;B. accidentally偶然地;C. regularly定期地;D. unwillingly不情愿地。根据上文“Then one day”和下文“noticed the small drawings in my notebook”可知,美术老师Wilson夫人注意到作者的小图画是某天偶然发生的事。故选B。
45.考查名词词义辨析。句意:“这些展示了真正的天赋,”她说,“也许你应该尝试设计游戏角色,而不是只是玩它们。”A. talent天赋;B. praise赞扬;C. emotion情绪;D. humor幽默。根据下文“Maybe you should try…game characters instead of just playing them.”可知,Wilson夫人建议作者不要只是玩角色,而是进行进一步的尝试。由此推知,她觉得作者的小图画展示了真正的天赋。故选A。
46.考查动词词义辨析。句意:“这些展示了真正的天赋,”她说,“也许你应该尝试设计游戏角色,而不是只是玩它们。”A. defeating击败;B. comparing比较;C. designing设计;D. analyzing分析。根据下文“to recreate my favorite video characters”可知,作者开始重现自己最喜欢的电子角色,因此Wilson夫人是建议作者尝试设计游戏角色。故选C。
47.考查动词词义辨析。句意:起初,我怀疑自己。A. comforted安慰;B. doubted怀疑;C. challenged挑战;D. convinced说服。根据下文“But that weekend, I…to recreate my favorite video characters.”可知,上下文有转折关系,作者后面才开始尝试,说明起初是怀疑自己。故选B。
48.考查动词词义辨析。句意:但那个周末,我试图重现我最喜欢的电子角色。A. hesitated犹豫;B. pretended假装;C. continued继续;D. attempted尝试。根据上文“Maybe you should try…game characters instead of just playing them.”可知,作者遵循了Wilson夫人的建议,试图重现自己最喜欢的电子角色。故选D。
49.考查形容词词义辨析。句意:我的第一幅画很粗糙,但在Wilson夫人的指导下,我的技巧提高了。A. rough粗糙的;B. impressive印象深刻的;C. detailed详细的;D. complicated复杂的。根据下文“but with Mrs. Wilson’s guidance, my skills improved”可知,上下文有转折关系,后来在Wilson夫人的指导下,作者的技巧有所提高,说明第一幅画很粗糙。故选A。
50.考查动词词义辨析。句意:Wilson夫人的积极回应也鼓励我花更多的时间塑造自己的角色。A. warned警告;B. ordered命令;C. encouraged激励;D. reminded提醒。根据上文“Mrs. Wilson’s positive responses”可知,Wilson夫人的积极回应有正面的效果,鼓励作者花更多的时间塑造自己的角色。故选C。
51.考查动词词义辨析。句意:现在我的游戏体验帮助我理解了是什么让角色具有吸引力,从而让我能够创造出更好的原创角色。A. forget忘记;B. comprehend理解;C. accept接受;D. share分享。根据上文“My game experience”可知,游戏体验可以帮助作者理解让角色具有吸引力的要素。故选B。
52.考查形容词词义辨析。句意:现在我的游戏体验帮助我理解了是什么让角色具有吸引力,从而让我能够创造出更好的原创角色。A. original原创的;B. realistic现实的;C. courageous勇敢的;D. wise明智的。根据上文“to spend more time developing my own characters”可知,作者在塑造自己的角色,因此是指创造出更好的原创角色。故选A。
53.考查名词词义辨析。句意:“我们为你的成长感到骄傲,”父亲说。A. reliability可靠性;B. optimism乐观;C. discovery发现;D. growth成长。根据上文“By graduation, my carefully collected artwork earned me a design school scholarship.”可知,作者的创作为他赢得了设计学院的奖学金,说明他成长了,父母是为此感到骄傲。故选D。
54.考查名词词义辨析。句意:我笑了,意识到我的游戏热情,曾经被视为一个弱点,在明智的引导下,已经成为我未来的道路。A. breakthrough突破;B. confusion困惑;C. weakness弱点;D. priority优先。根据上文“my declining grades and fading friendships”可知,因为沉迷电子游戏,作者成绩下降,疏远了朋友,这份游戏热情曾经会被视为一个弱点。故选C。
55.考查动词词义辨析。句意:我笑了,意识到我的游戏热情,曾经被视为一个弱点,在明智的引导下,已经成为我未来的道路。A. chosen选择;B. promoted晋升;C. evaluated评估;D. guided指导。根据上文“my art teacher Mrs. Wilson…noticed the small drawings in my notebook — detailed character drawings inspired by my favorite games”、“with Mrs. Wilson’s guidance”和“Mrs. Wilson’s positive responses”可知,Wilson夫人发现了作者创作游戏人物的天赋,给予作者引导和积极的回应,让作者在绘画上取得成就,因此此处指Wilson夫人明智地引导了作者的游戏热情。故选D。
语法填空:
56.their.考查形容词性物主代词,修饰名词短语lightning moves。
57.likes.此处like是可数名词,表示“赞,点赞”。
58.the .考查搭配the number of ... “...的数量”。
59.originally.空白处所填词在句中修饰谓语动词,故填副词形式。
60.screening. 此处screen 为动词“放映(电影),播放(电视节目)”,用-ing形式作状语。
61.where. 空白处所填词引导非限制性定语从句,先行词是South Africa。
62.has evolved .考查时间状语since then 与现在完成时连用。
63.that .考查强调句型,强调主语Nollywood.
64.from .考查搭配from...to...
65.Rooted. 考查搭配be rooted in sth “起源于某事物”,此处用动词的-ed形式作状语。
第一节(满分15分)
应用文写作
Healthy diet is a hot topic among people recently, for diet plays an important role in our daily life.
As for me, I have a healthy diet. Firstly, I rarely consume sweet foods, let alone junk food. Secondly, my diet contains quantities of green vegetables and fruits, which can supply/provide me with necessary vitamins. Thirdly, a modest amount of meat and rich dairy products are also included in my diet. Most fundamentally, I take three meals a day at the same time each day, regardless of holidays.
Personally, sticking to a healthy diet helps me stay in shape.Hope you can join me!
第二节 书面表达(满分25分)
Then I saw Ryan running towards me. Suddenly the scene struck me where he fell flat and I laughed at him crazily. I thought this would be his chance to return the favor. I lowered my head, my face burning with embarrassment. But unexpectedly Ryan didn't laugh. Instead, he approached me from behind, took off his jacket swiftly and offered it to me, signaling to me to cover my torn jeans. Without any delay, I did it. Struggling against my tears, l did want to express my gratitude to him but courage failed me. In total silence, I left the courtyard.
That night, after the cheer at the football game, I found Ryan. I thanked him, giving the jacket back to him and telling him the cheer went great. Then gathering my courage, I sincerely apologized to him for my misconduct on the bus and thanked him again for his helping me out of the desperate situation. Ryan, with a broad smile, patted me on the shoulder and told me to forget about that, joking he fell like that a lot. Hearing that, I was amused and convinced that he was someone I would be friends with. Honestly, Monday was a great day indeed!
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者经历的一个充满波折但最终收获友谊的周一。早上作者乘校车上学途中目睹了同学Ryan绊倒的尴尬一幕。午餐后,作者与拉拉队队员相聚,并在餐后练习足球赛加油口号。然而,在练习过程中,作者的牛仔裤意外撕裂,引来同学们的嘲笑,让作者感到尴尬和无助。Ryan主动上前,脱下自己的夹克给作者遮挡裂开的牛仔裤,展现了宽容与友善。
【详解】1.段落续写:
①.由第一段的首句内容“然后我看到Ryan朝我跑来。”可知,第一段可描写Ryan对作者意外情况的善意反应。作者原本以为Ryan会借此机会“回报”自己之前的嘲笑,感到尴尬和羞愧。然而,Ryan并没有嘲笑作者,反而迅速脱下自己的夹克给作者遮挡裂开的牛仔裤,展现出意想不到的宽容和友善。作者虽然内心感激,却因害羞而难以表达,最终默默离开了操场。
②.由第二段的首句内容“那天晚上,在足球比赛的加油口号结束后,我找到了Ryan。”可知,第二段可描写作者对Ryan行为的感激与道歉。作者找到Ryan,归还夹克并表达感谢,同时鼓起勇气为之前在校车上的不当行为向Ryan道歉。Ryan则以宽容的态度接受了作者的道歉,并用幽默的话语化解了尴尬,这让作者更加确信Ryan是一个值得交往的朋友。最后,作者总结说,尽管周一经历了波折,但总体上仍然是一个美好的一天。
2.续写线索:
Ryan跑向我——以为他会报复——Ryan给我夹克遮破掉的裤子——我感激却不敢表达,默默离开——赛后我找到Ryan还夹克并道谢——我道歉并再次感谢,总结周一很棒
3.词汇激活:
行为类
①.跑:run/jog/sprint
②.低下:lower/drop/bend
③.离开:leave/depart/exit
情绪类
①.疯狂的:crazily/insanely/madly
②.尴尬的:embarrassed/ashamed/humiliated
【点睛】【高分句型1】 Suddenly the scene struck me where he fell flat and I laughed at him crazily. (运用了无灵主语和where引导的定语从句)
【高分句型2】 Struggling against my tears, I did want to express my gratitude to him but courage failed me. (运用了现在分词作伴随状语)
【高分句型3】 Hearing that, I was amused and convinced that he was someone I would be friends with. (运用了现在分词作伴随状语、that引导的宾语从句和省略了关系代词that的定语从句)

展开更多......

收起↑

资源预览