【高效学案】Unit 1 Know yourself 课文解析二(PPT版+word版)【2026秋译林九上英语】

资源下载
  1. 二一教育资源

【高效学案】Unit 1 Know yourself 课文解析二(PPT版+word版)【2026秋译林九上英语】

资源简介

(共27张PPT)
Unit 1 Know yourself
九年级
译林版2026

课文解析二
1.How is your personality formed 你的性格是怎么形成的
[用法讲解] form可作动词,译为"形成、培养、组建"等;form作名词为可数名词,其复数形式为forms,还可译为"表格"。
Eg: Snows forms when water vapor freezes.
当水蒸气冷凝时,雪会形成。
They formed a plan to improve their business.
他们制定了一个提升业务的计划。
The form of the letter is that of an invitation.
这封信的形式就像一张邀请函。
Please fill out a form first.
请先填写申请表格。
[常见搭配]form a habit养成习惯
Eg: She formed a habit of going for a run every morning.
她养成了每天早上跑步的习惯。
[派生词] formal为形容词,译为"正式的"。
Eg:Jeans are notappropriate for a formal party.
正式聚会上穿牛仔裤不合适。
[即学即用]
Clouds_________(形成)when water vapor condenses.
form
2.The environment, including your education, your experiences as well as the people around you, can change your personality.
环境因素,包括你周围的人,你接受的教育以及你的经历,都会改变你的个性。
[用法讲解]当"as well as"连接两个主语时,谓语动词的形式要与前面的主语保持一致;as well as后接动词时需用doing形式。
Eg: The teacher, as well as the students, is interested in this new teaching method.
老师以及学生们都对这种新的教学方法感兴趣。
She bought a book as well as a pen.
她买了一本书以及一支钢笔。
The project will bring economic benefits as well as social benefits.
这个项目不但会带来经济效益,还会带来社会效益。
He likes reading as well as playing football.
他喜欢读书以及踢足球。
[即学即用]
( )1. My sister, as well as her friends, ______to go shopping on weekends.
A.like B. likes C. liking D. liked
2.她既会做美味的饭菜,又会烤蛋糕。
She can cook delicious meals_____________bake cakes.
B
as well as
3.In other words, a mix of nature and the environment most likely shaped your personality.
换句话说,天性和环境最有可能形成你的个性。
[用法讲解] mix为动词,译为“混合、融合、调配";mix还可为名词,译为"混合、混合物"。
Eg: Mix the sugar and flour together in a bowl.
在碗里把糖和面粉混合在一起。
It was a good mix of the old and the new.
这是新旧的完美结合。
[常见搭配]mix ... with ...把...和...混合在一起
Eg: I mixed the flour with water to make dough.
我把面粉和水混合在一起做成面团。
[派生词] mixture为名词,译为“混合液、混合料"
Eg: The city is a mixture of old and new buildings.
这座城市是新老建筑兼而有之。
Air is a mixture of gases.
空气是气体的混合物。
[即学即用]
Concrete(混凝土)is a___________(mix) of sand and cement.
mixture
4.Judy pointed out that because of this quality.因为这种性格朱迪指出那点。
[易混辨析]because和because of区别
because of是一个短语,用来引导名词或名词短语;
because是一个连词,用来引导句子。
Eg: He couldn't attend the meeting because of the traffic.
他无法参加会议,因为交通堵塞。
She stayed at home because she was feeling sick.
她待在家里,因为她感到不舒服。
[即学即用]
( )Sorry! I am late_______ the traffic.
A.so B. but
C. because D. because of
D
5.I decided to practise as often as I could.我决定尽可能经常练习。
[用法讲解]practise在此处为动词,译为“练习”,也可写作practice;practice还可为不可数名词,译为"练习、锻炼"。
Eg: Basketball practice is my favourite part of the day.
篮球训练是我一天中最喜欢的部分。
[常见搭配]practice makes perfect.熟能生巧。
practice doing sth. 练习做某事
Eg: She practices playing the piano every day.
她每天练习弹钢琴。
[即学即用]
She practices____________(speak) English with her friends.
speaking
6.I won't give up until I find a way to succeed.我不会放弃直到我找到成功的路。
[用法讲解]until为介词,译为"到...时、直到...为止",通常用于描述一个动作或状态持续到某一特定时间点才结束。用于肯定句,表示持续到某一时间点;用于否定句中,与not连用,表示"直到...才"。
Eg: They talked until one o'clock in the morning.
他们一直谈到半夜一点钟。
He didn't leave the office until he finished his work.
他完成工作才离开了办公室。
[易混辨析]until与not...until区别
until表示某一动作或状态一直持续到until短语所表示的时间为止;
not...until表示动作在until短语所表示的时间之后才开始发生。
Eg: I will stay here until you come back.
我将待在这里直到你回来。
He didn't leave the office until he finished his work.
他完成工作才离开了办公室。
[即学即用]
( ) I watched the World Cup in a bar and I _____home______ 1:00 in the morning.
A.go; until B. didn't go; until
C. went; until D. have gone; until
B
7.What's more, he is a good team player.而且,他是一个好的队员。
[用法讲解]what's more译为"而且、此外",通常放在句子的中间或开头,用于引入额外的信息或观点。
Eg: I need to finish this report by tomorrow. What's more, I have to prepare for a meeting.
我需要在明天之前完成这份报告。此外,我还要准备一个会议。
[即学即用]
她数学很好。而且,她对科学充满热情。
She is good at math._____________, she has a passion for science.
What's more
8.These abilities allow him to cooperate well with our classmates and teachers.
这些能力允许他和同学以及老师合作融洽。
[用法讲解]allow为动词,译为"允许"。
Eg: Parents should allow their children more freedom.
父母应该给孩子更多的自由。
[常见搭配]be allowed to do sth.被允许做某事
allow sb. to do sth.允许某人做某事
allow doing sth.允许做某事
allow for考虑到、体谅
Eg: She is allowed to watch TV after school.
她放学后被允许看电视。
Please allow me to carry your bag.
请允许我替你拿包。
They allowed smoking in this room only.
他们只允许在这间屋子里吸烟。
We should allow for every possible delay.
我们考虑到任何可能的延误。
[派生词]allowance为名词,译为"津贴、零用钱"
Eg: His monthly allowance is 800 yuan.
他每月津贴为800元。
[即学即用]
( )Passengers are not allowed _______ on the plane.
A.smoke B. smoking
C. to smoke D. to smoking
C
9.David is also confident and never afraid to voice his ideas.
大卫也有信心从不害怕表达他的想法。
[用法讲解]afraid为形容词,译为"害怕的、恐惧的",在句中常位于be动词后面作表语。
Eg: There's nothing to be afraid of.
没有什么可害怕的。
[常见搭配]be afraid of sth./ sb.对某人/某事感到害怕
be afraid to do sth.因害怕而不敢做某事
be afraid of doing sth.害怕做某事
be afraid that 从句害怕...
be afraid for sb./ sth.为某人/某事感到担心
Eg: I'm afraid of spiders.
我害怕蜘蛛。
I am afraid to go alone in the dark.
我害怕在黑暗中独自一人。
She is afraid of speaking in public.
她害怕在公众场合讲话。
She is afraid that she will fail the exam.
她担心她会考试不及格。
I am afraid for her safety.
我担心她的安全。
[即学即用]
She is afraid_________ (go) out at night.
to go
10.He thinks he can do things well if he tries his best. 他认为如果他尽全力他可以做好事情。
[用法讲解]try为动词,译为"尝试、试图";
try也可为名词,译为"尝试、努力"。
[常见搭配]try to do sth. 努力做某事
try doing sth.尝试做某事
try ... on试穿...
try out试验、试用
try one's best to do sth.尽全力做某事
have a try试一试
Eg: He tried to finish the work before the deadline.
他在截止日期前尽力完成工作。
I want to try swimming.
我想尝试游泳。
Can I try on these shoes
我可以试穿这些鞋子吗
They are trying out a new software program.
他们正在使用一款新的软件程序。
I will try my best to meet the deadline.
我会尽全力在截至日期前完成。
Why not have a try and see if you can do it
为什么不试一试看看你能否做到呢
[即学即用]
Everyone must try his best____________(finish) the task on time.
to finish
Thanks!
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
中小学教育资源网站
有大量高质量资料?一线教师?一线教研员?
欢迎加入21世纪教育网教师合作团队!!月薪过万不是梦!!
详情请看:
https://www.21cnjy.com/help/help_extract.php/ 让教学更有效 英语学科
Unit 1 Know yourself 课文解析二
1.How is your personality formed 你的性格是怎么形成的
[用法讲解] form可作动词,译为"形成、培养、组建"等;form作名词为可数名词,其复数形式为forms,还可译为"表格"。
Eg: Snows forms when water vapor freezes.
当水蒸气冷凝时,雪会形成。
They formed a plan to improve their business.
他们制定了一个提升业务的计划。
The form of the letter is that of an invitation.
这封信的形式就像一张邀请函。
Please fill out a form first.
请先填写申请表格。
[常见搭配] form a habit 养成习惯
Eg: She formed a habit of going for a run every morning.
她养成了每天早上跑步的习惯。
[派生词] formal为形容词,译为"正式的"。
Eg: Jeans are not appropriate for a formal party.
正式聚会上穿牛仔裤不合适。
[即学即用]
Clouds_________(形成)when water vapor condenses.
答案:form
2.The environment, including your education, your experiences as well as the people around you, can change your personality.
环境因素,包括你周围的人,你接受的教育以及你的经历,都会改变你的个性。
[用法讲解] 当"as well as"连接两个主语时,谓语动词的形式要与前面的主语保持一致;as well as后接动词时需用doing形式。
Eg: The teacher, as well as the students, is interested in this new teaching method.
老师以及学生们都对这种新的教学方法感兴趣。
She bought a book as well as a pen.
她买了一本书以及一支钢笔。
The project will bring economic benefits as well as social benefits.
这个项目不但会带来经济效益,还会带来社会效益。
He likes reading as well as playing football.
他喜欢读书以及踢足球。
[即学即用]
( )1. My sister, as well as her friends, ______to go shopping on weekends.
A.like B. likes C. liking D. liked
2.她既会做美味的饭菜,又会烤蛋糕。
She can cook delicious meals_____________bake cakes.
答案:1.B 2. as well as
3.In other words, a mix of nature and the environment most likely shaped your personality.
换句话说,天性和环境最有可能形成你的个性。
[用法讲解] mix为动词,译为“混合、融合、调配";mix还可为名词,译为"混合、混合物"。
Eg: Mix the sugar and flour together in a bowl.
在碗里把糖和面粉混合在一起。
It was a good mix of the old and the new.
这是新旧的完美结合。
[常见搭配] mix ... with ... 把...和...混合在一起
Eg: I mixed the flour with water to make dough.
我把面粉和水混合在一起做成面团。
[派生词] mixture为名词,译为“混合液、混合料"
Eg: The city is a mixture of old and new buildings.
这座城市是新老建筑兼而有之。
Air is a mixture of gases.
空气是气体的混合物。
[即学即用]
Concrete(混凝土)is a___________(mix) of sand and cement.
答案:mixture
4.Judy pointed out that because of this quality.因为这种性格朱迪指出那点。
[易混辨析] because和because of区别
because of是一个短语,用来引导名词或名词短语;
because是一个连词,用来引导句子。
Eg: He couldn't attend the meeting because of the traffic.
他无法参加会议,因为交通堵塞。
She stayed at home because she was feeling sick.
她待在家里,因为她感到不舒服。
[即学即用]
( )Sorry! I am late_______ the traffic.
A.so B. but
C. because D. because of
答案:D
5.I decided to practise as often as I could.我决定尽可能经常练习。
[用法讲解] practise在此处为动词,译为“练习”,也可写作practice;practice还可为不可数名词,译为"练习、锻炼"。
Eg: Basketball practice is my favourite part of the day.
篮球训练是我一天中最喜欢的部分。
[常见搭配] practice makes perfect. 熟能生巧。
practice doing sth. 练习做某事
Eg: She practices playing the piano every day.
她每天练习弹钢琴。
[即学即用]
She practices____________(speak) English with her friends.
答案:speaking
6.I won't give up until I find a way to succeed.我不会放弃直到我找到成功的路。
[用法讲解] until为介词,译为"到...时、直到...为止",通常用于描述一个动作或状态持续到某一特定时间点才结束。用于肯定句,表示持续到某一时间点;用于否定句中,与not连用,表示"直到...才"。
Eg: They talked until one o'clock in the morning.
他们一直谈到半夜一点钟。
He didn't leave the office until he finished his work.
他完成工作才离开了办公室。
[易混辨析] until与not...until区别
until表示某一动作或状态一直持续到until短语所表示的时间为止;
not...until表示动作在until短语所表示的时间之后才开始发生。
Eg: I will stay here until you come back.
我将待在这里直到你回来。
He didn't leave the office until he finished his work.
他完成工作才离开了办公室。
[即学即用]
( ) I watched the World Cup in a bar and I _____home______ 1:00 in the morning.
A.go; until B. didn't go; until
C. went; until D. have gone; until
答案:B
7.What's more, he is a good team player.而且,他是一个好的队员。
[用法讲解] what's more译为"而且、此外", 通常放在句子的中间或开头,用于引入额外的信息或观点。
Eg: I need to finish this report by tomorrow. What's more, I have to prepare for a meeting.
我需要在明天之前完成这份报告。此外,我还要准备一个会议。
[即学即用]
她数学很好。而且,她对科学充满热情。
She is good at math._____________, she has a passion for science.
答案:What's more
8.These abilities allow him to cooperate well with our classmates and teachers.
这些能力允许他和同学以及老师合作融洽。
[用法讲解] allow为动词,译为"允许"。
Eg: Parents should allow their children more freedom.
父母应该给孩子更多的自由。
[常见搭配] be allowed to do sth. 被允许做某事
allow sb. to do sth. 允许某人做某事
allow doing sth. 允许做某事
allow for 考虑到、体谅
Eg: She is allowed to watch TV after school.
她放学后被允许看电视。
Please allow me to carry your bag.
请允许我替你拿包。
They allowed smoking in this room only.
他们只允许在这间屋子里吸烟。
We should allow for every possible delay.
我们考虑到任何可能的延误。
[派生词] allowance为名词,译为"津贴、零用钱"
Eg: His monthly allowance is 800 yuan.
他每月津贴为800元。
[即学即用]
( )Passengers are not allowed _______ on the plane.
A.smoke B. smoking
C. to smoke D. to smoking
答案:C
9.David is also confident and never afraid to voice his ideas.
大卫也有信心从不害怕表达他的想法。
[用法讲解] afraid为形容词,译为"害怕的、恐惧的",在句中常位于be动词后面作表语。
Eg: There's nothing to be afraid of.
没有什么可害怕的。
[常见搭配] be afraid of sth./ sb. 对某人/某事感到害怕
be afraid to do sth. 因害怕而不敢做某事
be afraid of doing sth.害怕做某事
be afraid that 从句 害怕...
be afraid for sb./ sth. 为某人/某事感到担心
Eg: I'm afraid of spiders.
我害怕蜘蛛。
I am afraid to go alone in the dark.
我害怕在黑暗中独自一人。
She is afraid of speaking in public.
她害怕在公众场合讲话。
She is afraid that she will fail the exam.
她担心她会考试不及格。
I am afraid for her safety.
我担心她的安全。
[即学即用]
She is afraid_________ (go) out at night.
答案:to go
10.He thinks he can do things well if he tries his best. 他认为如果他尽全力他可以做好事情。
[用法讲解] try为动词,译为"尝试、试图";
try也可为名词,译为"尝试、努力"。
[常见搭配] try to do sth. 努力做某事
try doing sth.尝试做某事
try ... on 试穿...
try out 试验、试用
try one's best to do sth.尽全力做某事
have a try 试一试
Eg: He tried to finish the work before the deadline.
他在截止日期前尽力完成工作。
I want to try swimming.
我想尝试游泳。
Can I try on these shoes
我可以试穿这些鞋子吗
They are trying out a new software program.
他们正在使用一款新的软件程序。
I will try my best to meet the deadline.
我会尽全力在截至日期前完成。
Why not have a try and see if you can do it
为什么不试一试看看你能否做到呢
[即学即用]
Everyone must try his best____________(finish) the task on time.
答案:to finish
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表