资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台 呼和浩特市2020年中考英语模拟题(含解析)满分:120分 考试时间:120分钟 考试得分_________ 第一卷(选择题,共计85分)I.单项选择(共15小题;每小题1分,满分为15分)( )1. ____woman over there is______popular teacher in our school.A an B. The a C. The the D. A the( )2. He said that he found ________necessary to tell her the truth.It not B. it is not C. its no D. there is no( )3. Since you are _____danger , why not ask ______help?in to B. in for C. with for D. with to( )4. _____we know the money is safe, I shall not worry about it.Even though B. Unless C. While D. As long as( )5. She is not at home all day. Where do you think __________?she has gone B. did she go C. has she gone D. she has gone( )6. I agree with most of what you said, but I don’t agree with _______.Anything B. something C. nothing D. everything( )7.We will begin a computer teaching experiment in our school . So every teacher ________ with a laptop since the beginning of this term.was provided B. has provided C. provided D. has been provided( )8. What’s the way Jim thought of ____money to buy the new equipment?getting B. to get C. being got D. having got( )9. –Lucy, let’s prepare for our baseball game.-- OK. We’ll lose the game_____ we try our best.Unless B. if C. after D. since( )10. The pupil is too nervous to stand before the teacher,______he?is B. isn’t C. doesn’t D.does( )11. ______people have visited the ________stone bridge.Two millions of; 500-foot-long B.Several millions of; 500-feet-longC.Two million; 500-feet-long D. millions of;500-foot-long( ) 12.He has tries twice ,and the captain asks him to have ______third try.the B. a C. other D. another( )13.–Would you like another cup of coffee?-- ___________.A. Yes, I’d like some B Yes, I’d like to C. Yes, go ahead D. Yes, please( ) 14 .–Why are you smoking so much these days? --Sorry. I just can’t help ______. A. you B. them C. it D. one( ) 15. –I didn’t do well in the last English exam. How about you?--________.A. I will do better next time B. Me,tooC. Even worse D. I like English, althoughII.完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分) AI was always busy and had too many things to do. Whenever my daughter caused me to change my plans, I thought to myself .”We don`t have time for this.”So the two words I always said to her were__16___.The other day,the two of us rode toa __17__ near our home.After shopping I bought her an ice cream, and she sat down at a table happily admiring the ice cream in her hand. Suddenly a __18__ look appeared on her face. “Do I have to eat it up in a hurry, Mum?” I nearly cried when hearing this--the pains of s hurried life influenced my poor girl so deeply.As she looked at me waiting to know if she could __19__her time,I know I had to make a __20__. I thought of the times when I rushed my child through life. I began __21__what really matters in life... “You don`t have to hurry, just enjoy it,” I said gently. Her whole face brightened and her shoulders __22__. We sat side by side talking about things that interested us.When she got to the last bite, she held it out to me.”I __23__the last bite for you , Mum,”she said __24__. As the icy taste put out my thirst,I realized I just got the present of a lifetime. I gave my child a little time...and in return , she gave me her last bite and reminded me that things taste sweeter and love is easier to get when you __25__rushing through life.( ) 16.A.Keep quiet B.Take care C.Hurry up D.Work hard( ) 17.A.station B.school C.restaurant D.supermarket( ) 18.A.worried B.tired C.satisfied D.surprised( ) 19.A.waste B.take C.spend D.spare( ) 20.A.mark B.plan C.wish D.choice( ) 21.A.explained B.forgetting C.discussing D.wondering( ) 22.A.lifted B.relaxed C.turned D.raised( ) 23.A.bought B.carried C.saved D.tasted( ) 24.A.cheerfully B.calmly C.sadly D.wisely( ) 25.A.begin B.prevent C.stop D.keepBEveryone used his or her own special words to show his or her ideas and feelings. Some of these expressions are_26_used for many years. _27_are popular for just a short time. Such an American expression is “Where is the beef?” It is used when something is not as good as it _28_to be. In the early 1980s, “Where is the beef?”wasone of_29_expression in the United States. It seemed as if everyone was using it at that time.We all know “MeDonald’s was famous for a hamburger made _30_beef. _31_some businessmen saw it, they opened their own hamburger restaurants. One company called “Wendy’s said its hamburgers were bigger than the ones sold by MeDoald’s or _32_. The company began to use the expression “Where is the beef?”to make people_33_that Wendy’s hamburgers were the biggest. The television showed three old women eating hamburgers. The bread _34_covered the meat was very big, but inside there was only a bit of meat. One of the women said she would not eat a hamburger with such a little piece of beef.” “Where is the beef?” She shouted in a funny way. The idea for Wendy’s hamburger restaurant was a _35_. As we said, it seemed everyone began using the expression “Where is the beef?”( )26. A.common B.commonly C.in common D.commons( )27. A.Other B.The other C.Others D.Another( )28. A.says B.said C.saying D.is said( )29. A.popular B.more popular C.most popular D.the most popular( )30. A.of B.from C.by D.in( )31. A.Though B.Before C.When D.Because( )32. A.someone else B.someone else’s C.anyone else D.anyone else’s( )33. A.know B.knows C.knowing D.knew( )34. A.who B.whose C.which D.why( )35. A.succeed B.success C.successful D.successfullyIII阅读理解:(共25小题;每小题2分,满分50分) ARay Charles, a black singer and pianist of the USA. He had won 12 Grammy Awards(格莱美奖)and performed at 10,000 concerts around the world. Many musicians called him simply“the Genius(天才).Ray Charles was born into a poor family, without a father. When he was 5 years old, his younger brother died, and around the same time, Charles started to lose his sight. By the age of 7 he was completely blind. He had already been learning the piano for a year, and when he went blind,his mother knew this would be the only way he would make any money in the future. All his life, Charles remembered her saying: “ Do it right,or don’t do it at all.”Later he went to a school for blind and deaf children.There the teacher also encouraged him to study music. Sadly,while he was still at school,his mother died. He left school and in the early 1950s Charles organized a group of players. He sang, played the piano and wrote music.He made many classical CDs with famous artists such as Elton John and the Beatles.In 2003 a film of his life Ray was made .The part of Charles was played by a younger actor and musician called Jamie Foxx.The film director brought Foxx to meet Charles. After they had been playing together for two hours, Charles, then age 73,jumped up and said, “He’s the one...he can do it.”A year later Charles died age 74. The film of his life has been as popular as his songs and means that the memory of Charles’s music will live on.( )36.What can we learn from Ray’s childhood story?His father died when he was 5years old.He started to go blind at the age of 7.He was born in a rich musician family.He started to learn the piano at the age of 6.( )37.Ray Charles’s mother encouraged him to play music because__________. his father is a musician as well.it would help him get used to being blind.it was a good way for a blind person to get money.his teacher thought he was a genius.( )38.Ray Charles went to a school for______.normal children B.deaf and blind childrentalented children only D. children without parents( )39.Ray Charles thought Jamie Foxx_______.was the right person to play him in the filmwas a good film makerwas the wrong person to play him in the filmwas a good director( )40.What is the main idea of the last paragraph?Becoming a musician. B. Childhood storyThe film of Ray’s life D.Master of many styles. BGetting electricity has always been a problem for the 173 people living in Nuevo Saposoa, a small village in Peru,South America. However,things went from bad to worse in March 2015 after heavy rains damaged the only power cables in the area. The villagers were forced to use oil lamps, which are not only expensive but also dangerous because of the harmful gases they produce.Luckily,researchers at the University of Technology(UT) in Lima,Peru heard about their problem and found a wonderful solution. They made a lamp that can be powered by plants and soil ,both of which can be easily found in the Amazonian rainforest where the village lies. The lamp takes energy from a plant growing in a wooden box and uses it to light up an LED light bulb.While that may sound amazing and even impossible,the science behind the idea is quite simple. As plants create their food (using the sun’s energy ,water and chemicals from the soil),they also produce waste which they return to the soil. Tiny animals in the soil eat this waste and they produced eletrons--the building blocks of electrical energy. The UT team put special sticks inside the soil to capture the energy and keep it in the lamp’s batteries for later use. The researchers say a single charge can power a 50-watt Led light for two hours--enough time for local villagers to get their evening work done.The university gave ten Plant Lamps to the villagers of Nuevo Saposoa in Octoter 2015. So far,they have been a huge success.Elmer Ramirez, the UT professor who invented the lamp,believes the Plant Lamp could help improve the lives of many people, especially small rainforest communities,42% of whom have no electricity.( )41.What are the problems of oil lamps according to Paragraph1?They are difficult to use and create pollution.They are expensive to buy and easily damaged.They are difficult to repair and produce little light.They are expensive to use and can be bad for health.( )42.The electricity made by the Plant Lamp comes from_____.plant food B. plant wastethe soil heat D.the sun’s energy( )43.What is true about the Plant Lamp.It can be made by local people.It is much easier to use than oil lamps.It can produce all the electricity the village need.The things it needs to make electricity are easy to find.( )44.The Plant Lamp’s inventor believes it could be most helpful for________.Rainforest communities B. carspoor people in cities D. farmers( )45.What is the purpose of the passage?To report on a new invention.To explain a new scientific theory.To describe how electricity is made.To discuss the problem of poor village CWhen I asked my daughter which item she would keep:the phones, the cars, the cooker, the computer, the TV, or her boyfriend, she said “the phone”. Personally, I could do without the phone, which makes me unusual. Anyway, the telephone is changing our lives more than any other piece of technology.Point1The telephone creates the need to communicate, in the same way that more roads create more traffic. My daughter comes home from school at 4:00 pm and then spends an hour on the phone talking to the very people she has been at school with all day. If the phone did not appear, would she have anything to talk about?Point2The mobile phone means that we are never alone. “The mobile saved my life,” says Crystal Johnstone. She had an accident in her Volvo on the A45 between Otley and Skipton. Trapped inside,she managed to make the call that brought the ambulance(救护车)to save her.Point3The mobile removes our secret. It allows marketing manager of Haba Deutsch, Carl Nicolaisen, to ring his sales staff all around the world at any time of day to ask where they are,where they are going, and how their last meeting went.Point4 The telephone separates us. Antonella Bramante in Rome says,”We worked in separate offices but I could see him through the window. It was easy to get his number. We were so near --but we didn’t meet for the first two weeks.”Point5The telephone allows us to reach out beyond our own lives. Today we can talk to several complete strangers at the same time on chat lines(at least my daughter does. I wouldn’t know what to talk about). We can talk across the world. We can even talk to astronauts(if you know any) while they are space--walking.And ,with the phone line connected to the computer,we can access(存取)the Internet, the biggest library on Earth.( )46.How do you understand Point1?People don’t communicate without television.People communicate because of the creating of the telephone.People communicate more since telephone has been created.People create more because of more traffic.( )47.Which of the following best shows people’s opinion towards mobile phones?Mobile phones help people deal with the things that happens suddenly.Mobile phones bring convenience as well little secret to people.Mobile phones are so important and should be encouraged.Mobile phones are part of people’s life.( )48.Which points do you think improve people’s life?Point1. b.Point2. c.Point3. d.Point4. e.Point5c,d B. a,e C.a,c D. b,e( )49.It is possible to talk to several complete strangers at the same time through_______.the TV screen B. a fax machineC.the phone line connected to the computerD.a microphone( )50.The best title for the passage is________. A. Phone B. Kinds of Phone C.How to Use Phone D. Advantage of Phones DA psychologist walked around a room while teaching stress management to audience. As she raised a glass of water,everyone expected they’d be asked the “half empty or half full”question. Instead ,with a smile on her face, she asked,”how heavy is this glass of water?”Answers come out from 8oz(盎司)to 20(盎司).She replied, “The real weight doesn’t matter. It depends on how long I hold it. If I hold it for a minute,it’s not a problem.If I hold it for an hour,I’ll have an ache in my arm. If I hold it for a day,my arm will feel numb(麻木)。 In each case,the weight of the glass doesn’t change,but the longer I hold it,the heavier it becomes.”She continued, “The stresses and worries in life are like the glass of water. Think about them for a while and nothing happens. Think about them a bit longer and they begin to hurt. And if you think about them all day long, you will feel numb-unable to do anything.”It’s important to remember to let go of your stresses. As early in the evening as you can,put all your burdens down. Don’t carry them through the evening and into the night. Remember to put the glass down.根据上文内容判断正(T)误(F)( )51.The psychologist didn’t ask if the glass of water was half empty or half full.( )52.According to the passage,the stress in our life is just like the weight of the glass of water.( )53.People often feel bad when having stresses because they think about them for a short time.( )54.The writer expressed his opinion through telling a story.( )55.The best title of passage can be “Let go of your stresses”. E(Sandra and Luke plan their trip to Cape Town.S=Sandra L=Luke)S:OK,that’s the flight. Let’s look for a hotel now .__56__.L:Three nights-Friday,Saturday and Sunday. Are there and hotels near the airport?S:Yes, there are. But they are expensive. Just a minute…No, there aren’t any cheap hotels near the airport. They are all expensive .__57__L:Wow! Well, what about a youth hostel (青年旅社)?Is there a youth hostel near the airport?S:OK,let’s see. I don’t think so…No, there isn’t. I don’t think youth hostel. __58__.L:OK. Let’s look in city centre. Are there any cheap hotels there?S:Yes,of course there are.L:Well, that’s good. And is there a bus to the city centre?S:A bus from the airport? Yes, there is.__59__there isn’t a train, but that’s OK.L:And there are taxis, too.S:__60__OK, so let’s look at this hotels.I think the bus is fine. We need a room for two. Do you like a youth hostel? Is it for two nights or three? They aren’t very comfortable. There’s a bus every twenty minutes. This one is four hundred dollars a night. 第二卷(非选择题,共计35分)IV用所给词或短语的适当形式填空(共10小题;每小题1分,满分10分)Friend; ever since; look through; make some sense; also; Speech; success; encourage; as far as; excite61.He hasn’t seen his closest friend____________last year.62.Every evening my mother________________magazines at home.63.No matter how I tried to read it,the sentence still did not ___________________.64.When he was laughed at, a(an)____________________look appeared on his face.65.The photo____________________shows the culture which makes the city very famous.66.He ________to learn music and become a famous singer later.67.I can work in the library and I’m ______able to read books.68.People make short________________and give thanks for their food on Thanksgiving Day.69.In my opinion, man-made wonders are ___________than natural ones.70._____________I remember, he finished his novel last month.V.阅读理解填词(共10个空;每空1分;满分10分) A traveller came to a village carrying nothing but an empty pot. He was h___71___,but nobody would offer their food to him.The traveller then f__72__ the pot with water,put a large stone into it,and placed it o__73__a fire in the village square.One of the villagers asked w__74__ he was doing. The traveller answered, “I’m making ‘stone soup’.” The villager seemed i__75__.The traveller continued, “The soup tastes wonderful but I need some carrots to make i__76__more tasty.” The villager then b__77__him some carrots and put them in the pot.Another villager walked by, asking about the pot,a__78__ the traveller again told him about his stone soup. This time he really needed some meat. The villager brought him some meat to help him out.More and more villagers walked by. Each added o__79__ things. Finally,the traller had a delicious pot of soup. Of course,he s__80__ it with everyone.71.H______________ 72.f_____________ 73.o_____________ 74.w______________ 75.i______________ 76.i_____________77.b___________________ 78.a___________________ 79.o___________________ 80. s__________________VI 初级写作(满分15分)假使你是国华中学的一名初三年级的学生, 应邀在开学典礼上给初一新生的学习生活提几点建议。请你写一篇发言稿,包括以下内容:初中科目更多,好的学习方法更重要;锻炼身体,保持健康;至少再写两条建议,并陈述理由。要求:1. 语言流畅,书写规范,卷面整洁,不少于80词;文中不能出现你的真实姓名和校名;文章的开头结尾已给出,不计入总词数。Good morning,evening. It’s a great pleasure to behere to give a speech. I will graduate from my school.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thank you.呼和浩特市2020年中考英语模拟题满分:120分 考试时间:120分钟 考试得分_________ 第一卷(选择题,共计85分)I.单项选择(共15小题;每小题1分,满分为15分)1.______woman over there is________popular teacher in our school.A. A an B. The a C. The the D. A the【解析】选B。考查冠词的用法。句意:那边的那位妇女是我们学校的一位受欢迎的老师。woman表示特指,译为“那位”用定冠词the;a popular teacher译为“一位受欢迎的老师”,而且职业名词前常用不定冠词。故选B。2.He said that he found ________necessary to tell her the truth.A.it not B. it is not C. its no D. there is no【解析】选B。考查形式宾语。句意:他说他发现告诉她真相是必须的。found的真正宾语是to tell her the true,因为宾语较长,所以用 it做形式宾语 。故选B。3.Since you are ______danger , why not ask _______help?A.in to B. in for C. with for D. with to【解析】选B。考查固定短语的用法。句意:既然你有危险,为什么不寻求帮助呢。in dange“遇上危险”ask for“寻求”。故选B。4. _____we know the money is safe, I shall not worry about it.A.Even though B. Unless C. While D. As long as【解析】选D。考查连词的用法。句意:只要我们知道钱很安全,我们就不会担心了。as long as “只要”。故选D。5. She is not at home all day. Where do you think __________?A.she has gone B. did she go C. has she gone D. she has gone【解析】选A。考查宾语从句的用法。句意:她整天不在家。你认为她去哪里了?thin的宾语从句用陈述句的语序。故选A。6. I agree with most of what you said, but I don’t agree with _______.A.Anything B. something C. nothing D. everything【解析】选D。句意:我同意你说的大多数的话,但是不同意所有。故选D。7.We will begin a computer teaching experiment in our school . So every teacher ________ with a laptop since the beginning of this term.A.was provided B. has provided C. provided D. has been provided【解析】选D。考查现在完成时态和被动语态。句意:我们将在本校开始一次计算机教学实验,因此从这学期开始,每位老师都被提供一台手提电脑。every teacher与provide是表示“被提供”,since+过去时,主句用现在完成时。故选D。8. What’s the way Jim thought of ____money to buy the new equipment?A.getting B. to get C. being got D. having got【解析】选B。句意:Jim想出的获得钱买新设备的方法是什么。固定短语the way to get 。Jim thought of 是the way的定语从句,故选B。9. –Lucy, let’s prepare for our baseball game.-- OK. We’ll lose the game_____ we try our best.A.Unless B. if C. after D. since【解析】选A。考查连词。句意:—Lucy,让我们准备一场棒球比赛吧。--OK.如果我们不尽全力比赛,就会输掉比赛。unless译作“除非”“如果不”故选A。10. The pupil is too nervous to stand before the teacher,______he?A.is B. isn’t C. doesn’t D.does【解析】选B。句意:这个男孩太紧张了,以至于不能站在老师的前面。反义疑问句反问is,故选B。11. ______people have visited the ________stone bridge.A.Two millions of; 500-foot-long B.Several millions of; 500-feet-longC.Two million; 500-feet-long D. Millions of;500-foot-long【解析】选D。考查概数词的用法。句意:许多人已经参观了那座500英尺长的石桥。概数词前有具体的数字时,不加s,没有具体的数字时加s,加of; 500-foot-long的用法,有连字符时,名词foot用原型。故选D。 12.He has tries twice ,and the captain asks him to have ______third try.A.the B. a C. other D. another【解析】选B。考查冠词的用法。句意:他已经试了两次了,队长让他再试一次。a+序数词=another。故选B。13.–Would you like another cup of coffee?-- ___________.A. Yes, I’d like some B Yes, I’d like to C. Yes, go ahead D. Yes, please【解析】选D。考查固定短语would like。句意:-你想再喝杯咖啡吗? -是的。故选D。 14 .–Why are you smoking so much these days? --Sorry. I just can’t help ______.you B. them C. it D. one【解析】选B。考查冠词的用法。句意:-这些天你为什么抽这么多烟? -抱歉,我忍不了了。it指上文提到的抽烟的事。故选B。 15. –I didn’t do well in the last English exam. How about you?--________.A. I will do better next time B. Me,tooC. Even worse D. I like English【解析】选C。考查口语。句意:-我上次的英语考得不好。你呢?-我考的更糟糕。故选C。II.完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分) AI was always busy and had too many things to do. Whenever my daughter caused me to change my plans, I thought to myself .”We don`t have time for this.”So the two words I always said to her were_16__.The other day,the two of us rode toa _17_ near our home.After shopping I bought her an ice cream, and she sat down at a table happily admiring the ice cream in her hand. Suddenly a _18_ look appeared on her face. “Do I have to eat it up in a hurry, Mum?” I nearly cried when hearing this--the pains of s hurried life influenced my poor girl so deeply.As she looked at me waiting to know if she could _19_her time,I know I had to make a _20_. I thought of the times when I rushed my child through life. I began _21_what really matters in life... “You don`t have to hurry, just enjoy it,” I said gently. Her whole face brightened and her shoulders _22_. We sat side by side talking about things that interested us.When she got to the last bite, she held it out to me.”I _23_the last bite for you , Mum,”she said _24_. As the icy taste put out my thirst,I realized I just got the present of a lifetime. I gave my child a little time...and in return , she gave me her last bite and reminded me that things taste sweeter and love is easier to get when you _25_rushing through life.16.Keep quiet B.Take care C.Hurry up D.Work hard【解析】选C。考查固定短语。 “keep quiet”保持安静 “take care”小心 “hurrp up”快点 “work hard”努力工作。根据后文提示, “Do have to eat it up in a hurry, Mum?”可知,我总是对她说 “hurry up”,故选C。17.A.station B.school C.restaurant D.supermarket【解析】选D。根据后文信息After shopping I bought her an ice cream可知D项符合题意。suppermarket.超市,故选D。18.worried B.tired C.satisfied D.surprised【解析】选A。worried “担心的”tired“累的”satisfied “满意的”surprised“吃惊的”根据文章提示, “Do I have to eat it up in a hurry,Mum?可知,女儿对是否应该快点吃完表示困惑”故选A。19.A.waste B.take C.spend D.spare 【解析】选B。waste time“浪费时间” take one’s time“慢慢来” spend one’s time “花点时间”spare time“抽出时间”。根据句意,她是否可以慢慢吃这个冰淇淋,故选B。20.A.mark B.plan C.wish D.choice 【解析】选D。mark“分数”plan“计划” wish “心愿”choice “选择”根据文章内容,我感到自己做的不恰当,想要改变,故选D。21.A.explained B.forgetting C.discussing D.wondering【解析】选D。根据句子信息I thought of the times when I rushed my child through life, I began _____what really matters in life可知,我开始思考到底在生活中什么重要,wonder “想知道”故选D。22.A.lifted B.relaxed C.turned D.raised 【解析】选B。根据文中信息Her whole face brightened and her shoulders ...可知,女儿的脸上放光彩,因此她的肩膀应该是放松的。Relaxed “放松的”故选B。23.A.bought B.carried C.saved D.tasted【解析】选C。buy “买” carry “携带” save “节省” taste “品尝”根据文中信息When she got to the last bite,she held it to me. 可知,女儿为妈妈留下了最后一口冰淇淋,故选C。24.A.cheerfully B.calmly C.sadly D.wisely 【解析】选A。cheerfully “开心地,愉悦地” calmly “平静地,冷静地”sadly “伤心地”wisely “明智地”根据文章信息When she got to the last bite,she held it to me.女儿是快乐地与我分享。故选A。25.A.begin B.prevent C.stop D.keep 【解析】选C。begin “开始” prevent “防止”stop “停止,阻止”keep “坚持,保持”,and reminded me that things taste sweeter and love is easier to get “提醒我慢下节奏,停止匆忙的生活更好”故选C。 BEveryone used his or her own special words to show his or her ideas and feelings. Some of these expressions are_26_used for many years. _27_are popular for just a short time. Such an American expression is “Where is the beef?” It is used when something is not as good as it _28_to be. In the early 1980s, “Where is the beef?”wasone of_29_expressions in the United States. It seemed as if everyone was using it at that time.We all know “MeDonald’s was famous for a hamburger made _30_beef.__31_some businessmen saw it, they opened their own hamburger restaurants. One company called “Wendy’s said its hamburgers were bigger than the ones sold by MeDoald’s or _32_. The company began to use the expression “Where is the beef?”to make people_33_that Wendy’s hamburgers were the biggest. The television showed three old women eating hamburgers. The bread _34_covered the meat was very big, but inside there was only a bit of meat. One of the women said she would not eat a hamburger with such a little piece of beef.” “Where is the beef?” She shouted in a funny way. The idea for Wendy’s hamburger restaurant was a _35_. As we said, it seemed everyone began using the expression “Where is the beef?”26.A. common B.commonly C.in common D.commons【解析】选B。common “普通的,通俗的” commonly “普通地,通俗地” in common “共同的,相同的”commons “平民”根据文中信息,选副词,故选B。27.A.other B.The other C.Others D.Another 【解析】选C。other, the other, others, “其他的” another “另一个,有一个” 加了 “the”的句子限定了范围,加了 “s”的省掉了名词复数,“Some of these expressions are_26_used for many years. _27_are popular for just a short time.”依据句式“some...(the)others”,故选C。28..A.says B.said C.saying D.is said 【解析】选D。根据文中信息,这里表示被动,故选D。29. A.popular B.more popular C.most popular D.the most popular 【解析】选D。 “one+ of+ the +形容词的最高级+名词的复数”,根据文中“Where is the beef?”wasone of_29_expressions in the United States.,故选D。30.A.of B.from C.by D.in 【解析】选A。考查短语be made of/from “由...制成”,be made of能看见原材料,be made from看不见原材料,根据原文We all know “MeDonald’s was famous for a hamburger made _30_beef,故选A。 31.A.Though B.Before C.When D.Because【解析】选C。though “尽管,虽然”before “在...之前”when “当...的时候”because “在...之前”根据文中信息,故选C。32.A.someone else B.someone else’s C.anyone else D.anyone else’s 【解析】选D。else ’s 表示所有关系,someone用在肯定句中,anyone用在否定句和疑问句中,并列连词or前后的用法一致,根据by MeDoald’s or _32_. 信息,故选D。33.A.know B.knows C.knowing D.knew 【解析】选A。根据短语make somebody do,及文中“Where is the beef?”to make people_33_that Wendy’s hamburgers were the biggest.故选A。34.A.who B.whose C.which D.why 【解析】选C。which引导的定语从句修饰先行词The bread, 故选C。35.A.succeed B.success C.successful D.successfully 【解析】选B。succeed(动词)success(名词) successful(形容词) successfully(副词),“The idea for Wendy’s hamburger restaurant was a _35_.”冠词 a+名词单数,故选B。 III阅读理解:(共25小题;每小题2分,满分50分) ARay Charles, a black singer and pianist of the USA. He had won 12 Grammy Awards(格莱美奖)and performed at 10,000 concerts around the world. Many musicians called him simply“the Genius(天才).Ray Charles was born into a poor family, without a father. When he was 5 years old, his younger brother died, and around the same time, Charles started to lose his sight. By the age of 7 he was completely blind. He had already been learning the piano for a year, and when he went blind,his mother knew this would be the only way he would make any money in the future. All his life, Charles remembered her saying: “ Do it right,or don’t do it at all.”Later he went to a school for blind and deaf children.There the teacher also encouraged him to study music. Sadly,while he was still at school,his mother died. He left school and in the early 1950s Charles organized a group of players. He sang, played the piano and wrote music.He made many classical CDs with famous artists such as Elton John and the Beatles.In 2003 a film of his life Ray was made .The part of Charles was played by a younger actor and musician called Jamie Foxx.The film director brought Foxx to meet Charles. After they had been playing together for two hours, Charles, then age 73,jumped up and said, “He’s the one...he can do it.”A year later Charles died age 74. The film of his life has been as popular as his songs and means that the memory of Charles’s music will live on.36.What can we learn from Ray’s childhood story?A.His father died when he was 5years old.B.He started to go blind at the age of 7.C.He was born in a rich musician family.D.He started to learn the piano at the age of 6.【解析】选D。根据第二段信息,By the age of 7 he was completely blind. He had already been learning the piano for a year, 可知他7岁失明时已经学了一年的钢琴了,故知他6岁开始学钢琴,故选D。37.Ray Charles’s mother encouraged him to play music because__________.A. his father is a musician as well.B.it would help him get used to being blind.C.it was a good way for a blind person to get money.D.his teacher thought he was a genius. 【解析】选C。根据第二段信息,when he went blind,his mother knew this would be the only way he would make any money in the future. 可知母亲鼓励他弹钢琴是因为这对于盲人来说是挣钱的好方法,故选C。38.Ray Charles went to a school for______.A.normal children B.deaf and blind childrentalented children only D. children without parents【解析】选B。根据第三段可知,Later he went to a school for blind and deaf children.雷.查尔斯去了一所聋哑儿童学校,故选B。39.Ray Charles thought Jamie Foxx_______.A.was the right person to play him in the filmB.was a good film makerC.was the wrong person to play him in the filmD.was a good director【解析】选A。根据最后一段可知,.The part of Charles was played by a younger actor and musician called Jamie Foxx.The film director brought Foxx to meet Charles. After they had been playing together for two hours, Charles, then age 73,jumped up and said, “He’s the one...he can do it.”雷.查尔斯认为Jamie是在电影中扮演他的合适人选,故选A。40.What is the main idea of the last paragraph?A.Becoming a musician. B. Childhood storyThe film of Ray’s life D.Master of many styles.【解析】选C。根据最后一段内容及其第一句In 2003 a film of his life Ray was made .可知最后一段主要说的是有关雷的一生的电影,故选C。 BGetting electricity has always been a problem for the 173 people living in Nuevo Saposoa, a small village in Peru,South America. However,things went from bad to worse in March 2015 after heavy rains damaged the only power cables in the area. The villagers were forced to use oil lamps, which are not only expensive but also dangerous because of the harmful gases they produce.Luckily,researchers at the University of Technology(UT) in Lima,Peru heard about their problem and found a wonderful solution. They made a lamp that can be powered by plants and soil ,both of which can be easily found in the Amazonian rainforest where the village lies. The lamp takes energy from a plant growing in a wooden box and uses it to light up an LED light bulb.While that may sound amazing and even impossible,the science behind the idea is quite simple. As plants create their food (using the sun’s energy ,water and chemicals from the soil),they also produce waste which they return to the soil. Tiny animals in the soil eat this waste and they produced eletrons--the building blocks of electrical energy. The UT team put special sticks inside the soil to capture the energy and keep it in the lamp’s batteries for later use. The researchers say a single charge can power a 50-watt Led light for two hours--enough time for local villagers to get their evening work done.The university gave ten Plant Lamps to the villagers of Nuevo Saposoa in Octoter 2015. So far,they have been a huge success.Elmer Ramirez, the UT professor who invented the lamp,believes the Plant Lamp could help improve the lives of many people, especially small rainforest communities,42% of whom have no electricity.What are the problems of oil lamps according to Paragraph1?A.They are difficult to use and create pollution.B.They are expensive to buy and easily damaged.C.They are difficult to repair and produce little light.D.They are expensive to use and can be bad for health.【解析】选D。从首段的最后一句可知,油灯不仅贵,还会产生有害气体,故选D。42.The electricity made by the Plant Lamp comes from_____.plant food B. plant wastethe soil heat D.the sun’s energy【解析】选B。根据第三段的第三句Tiny animals in the soil eat this waste and they produced eletrons可知,土壤里面的微生物,吃掉了植物产生的废物产生电子,因此这种植物灯这种植物灯所产生的电,来源于植物所产生的废物,故选B。43.What is true about the Plant Lamp.A.It can be made by local people.B.It is much easier to use than oil lamps.C.It can produce all the electricity the village need.D.The things it needs to make electricity are easy to find.【解析】选D。根据植物灯并不是当地人制作的,而是由一些调查专家所做,故A项错误;植物灯的优势在于不贵而且无污染,而非使用方便,故B项错误;从倒数第二段的末句可知,植物灯并不能生产人们所需要的全部电能,只能产生供人们顺利完成晚上工作的电能,故C项错误;植物灯生电的材料主要是植物,而植物在雨林地区很容易被找到,故D项正确。44.The Plant Lamp’s inventor believes it could be most helpful for________.Rainforest communities B. carspoor people in cities D. farmers【解析】选A。根据最后一段,植物灯更多地用于那些没有供电的地区,如热带雨林。45.What is the purpose of the passage?A.To report on a new invention.B.To explain a new scientific theory.C.To describe how electricity is made.D.To discuss the problem of poor village【解析】选A。本文主要介绍了一种新型发明--植物电灯。 CWhen I asked my daughter which item she would keep:the phones, the cars, the cooker, the computer, the TV, or her boyfriend, she said “the phone”. Personally, I could do without the phone, which makes me unusual. Anyway, the telephone is changing our lives more than any other piece of technology.Point1The telephone creates the need to communicate, in the same way that more roads create more traffic. My daughter comes home from school at 4:00 pm and then spends an hour on the phone talking to the very people she has been at school with all day. If the phone did not appear, would she have anything to talk about?Point2The mobile phone means that we are never alone. “The mobile saved my life,” says Crystal Johnstone. She had an accident in her Volvo on the A45 between Otley and Skipton. Trapped inside,she managed to make the call that brought the ambulance(救护车)to save her.Point3The mobile removes our secret. It allows marketing manager of Haba Deutsch, Carl Nicolaisen, to ring his sales staff all around the world at any time of day to ask where they are,where they are going, and how their last meeting went.Point4 The telephone separates us. Antonella Bramante in Rome says,”We worked in separate offices but I could see him through the window. It was easy to get his number. We were so near --but we didn’t meet for the first two weeks.”Point5The telephone allows us to reach out beyond our own lives. Today we can talk to several complete strangers at the same time on chat lines(at least my daughter does. I wouldn’t know what to talk about). We can talk across the world. We can even talk to astronauts(if you know any) while they are space--walking.And ,with the phone line connected to the computer,we can access(存取)the Internet, the biggest library on Earth.46.How do you understand Point1?A.People don’t communicate without television.B.People communicate because of the creating of the telephone.C.People communicate more since telephone has been created.D.People create more because of more traffic.【解析】选C。根据第一段描述,“电话的创造使人们更多地交流。”信息故选C。47..Which of the following best shows people’s opinion towards mobile phones?A.Mobile phones help people deal with the things that happens suddenly.B.Mobile phones bring convenience as well little secret to people.C.Mobile phones are so important and should be encouraged.D.Mobile phones are part of people’s life.【解析】选B。根据Point2讲述了通过打电话挽救了自己生命的故事,和Point3描述了职场中,随时联系相关人员。故选B。48.Which points do you think improve people’s life?Point1. b.Point2. c.Point3. d.Point4. e.Point5c,d B. a,e C.a,c D. b,e【解析】选D。根据文中信息故选D。49.It is possible to talk to several complete strangers at the same time through_______.A.the TV screen B. a fax machineC.the phone line connected to the computerD.a microphone【解析】选C。根据Point5中第二句,“Today we can talk to several complete strangers at the same time on chat lines”,故选C。50. The best title for the passage is________. A. Phone B. Kinds of Phone C.How to Use Phone D. Advantage of Phones【解析】选A。根据文中信息,故选A。 DA psychologist walked around a room while teaching stress management to audience. As she raised a glass of water,everyone expected they’d be asked the “half empty or half full”question. Instead ,with a smile on her face, she asked,”how heavy is this glass of water?”Answers come out from 8oz(盎司)to 20(盎司).She replied, “The real weight doesn’t matter. It depends on how long I hold it. If I hold it for a minute,it’s not a problem.If I hold it for an hour,I’ll have an ache in my arm. If I hold it for a day,my arm will feel numb(麻木)。 In each case,the weight of the glass doesn’t change,but the longer I hold it,the heavier it becomes.”She continued, “The stresses and worries in life are like the glass of water. Think about them for a while and nothing happens. Think about them a bit longer and they begin to hurt. And if you think about them all day long, you will feel numb-unable to do anything.” It’s important to remember to let go of your stresses. As early in the evening as you can,put all your burdens down. Don’t carry them through the evening and into the night. Remember to put the glass down.根据上文内容判断正(T)误(F)51.The psychologist didn’t ask if the glass of water was half empty or half full.【解析】选T。根据第一段,“,everyone expected they’d be asked the “half empty or half full”question. Instead ,with a smile on her face, she asked,”how heavy is this glass of water?”故选T。52.According to the passage,the stress in our life is just like the weight of the glass of water.【解析】选F。根据第四段“The stresses and worries in life are like the glass of water.”,第三段“The real weight doesn’t matter. It depends on how long I hold it.”故选F。53.People often feel bad when having stresses because they think about them for a short time.【解析】选F。根据第四段“Think about them for a while and nothing happens. Think about them a bit longer and they begin to hurt. ”故选F。54.The writer expressed his opinion through telling a story.【解析】选F。根据一个事例而不是一则故事,故选F。55.The best title of passage can be “Let go of your stresses”.【解析】选T。根据最后一段的第一句,选择T。 E(Sandra and Luke plan their trip to Cape Town.S=Sandra L=Luke)S:OK,that’s the flight. Let’s look for a hotel now ._56_.(D)(【解析】选择D,句意:是居住两个晚上还是三个晚上?)L:Three nights-Friday,Saturday and Sunday. Are there and hotels near the airport?S:Yes, there are. But they are expensive. Just a minute…No, there aren’t any cheap hotels near the airport. They are all expensive ._57_(C),(【解析】选择C,句意:你喜欢青年旅馆吗?)L:Wow! Well, what about a youth hostel (青年旅社)?Is there a youth hostel near the airport?S:OK,let’s see. I don’t think so…No, there isn’t. I don’t think youth hostel. _58_(E).(【解析】选择E,句意:青年旅馆住着不舒服。因为上文提到了青年旅馆。)L:OK. Let’s look in city centre. Are there any cheap hotels there?S:Yes,of course there are.L:Well, that’s good. And is there a bus to the city centre?S:A bus from the airport? Yes, there is._59_(F)(【解析】选择F,句意:每二十分钟就有一辆公交车。结合下一句“没有火车”)there isn’t a train, but that’s OK.L:And there are taxis, too.S:_60_(A)(【解析】选择E,句意:我认为公交车就不错。OK, so let’s look at this hotels.)A.I think the bus is fine. B.We need a room for two. C.Do you like a youth hostel? D.Is it for two nights or three? E.They aren’t very comfortable. F.There’s a bus every twenty minutes. G.This one is four hundred dollars a night. 第二卷(非选择题,共计35分)IV用所给词或短语的适当形式填空(共10小题;每小题1分,满分10分)Friend; ever since; look through; make some sense; also; Speech; success; encourage; as far as; excite61.He hasn’t seen his closest friend ever since last year.【解析】句意:自从去年开始,他就没有见过他的最好的朋友。62.Every evening my mother looks through magazines at home.【解析】句意:每天晚上我妈妈在家浏览杂志。 63.No matter how I tried to read it,the sentence still did not make any sense.【解析】句意:无论我怎样尽量地理解,这个句子还是不合情理。64.When he was laughed at, a(an) unfriendly look appeared on his face.【解析】句意:当他被嘲笑时,一位不友好的表情出现在他的脸上。65.The photo successfully shows the culture which makes the city very famous.【解析】句意:那张相片成功地展现出使城市出名的文化。He was encouraged to learn music and become a famous singer later.【解析】句意他被鼓励学习音乐,之后成为了一位著名的歌手。67.I can work in the library and I’m also able to read books.【解析】句意:我在图书馆工作,而且也可以在图书馆读书。68.People make short speeches and give thanks for their food on Thanksgiving Day.【解析】句意:在感恩节,人们做了简短的演讲,感恩所获得的食物。69.In my opinion, man-made wonders are more exciting than natural ones.【解析】句意:在我看来,人造景观比自然景观更令人兴奋。70.As far as I remember, he finished his novel last month.【解析】句意:我记着,他上个月完成了那本小说。V.阅读理解填词(共10个空;每空1分;满分10分) A traveller came to a village carrying nothing but an empty pot. He was h__71__,but nobody would offer their food to him.The traveller then f__72__ the pot with water,put a large stone into it,and placed it o__73__a fire in the village square.One of the villagers asked w__74__ he was doing. The traveller answered, “I’m making ‘stone soup’.” The villager seemed i__75__.The traveller continued, “The soup tastes wonderful but I need some carrots to make i__76__more tasty.” The villager then b_77_him some carrots and put them in the pot.Another villager walked by, asking about the pot,a_78_ the traveller again told him about his stone soup. This time he really needed some meat. The villager brought him some meat to help him out.More and more villagers walked by. Each added o_79_ things. Finally,the traller had a delicious pot of soup. Of course,he s__80__ it with everyone.71.hungry【解析】根据下一句信息,没有人给他提供食物,可知他饿了,故填写hungry。72.filled【解析】fill...with 固定短语。73.over 【解析】over“在...的上面”,根据文中and placed it o__73__a fire in the village square.译为“而且放在村子广场里的火上”74.what 【解析】One of the villagers asked w__74__ he was doing. 其中what he was doing,译为“他在做什么?”75.interested【解析】根据文中 The villager seemed i__75__.其中seem系动词“似乎,好像”+形容词76.it 【解析】文章中这里的 “it”指汤77.brought【解析】brought“带来”78.and 【解析】而且79.other 【解析】other其他的+名词的复数形式80.share 【解析】share...with “和...分享”VI 初级写作(满分15分)假使你是国华中学的一名初三年级的学生, 应邀在开学典礼上给初一新生的学习生活提几点建议。请你写一篇发言稿,包括以下内容:初中科目更多,好的学习方法更重要;锻炼身体,保持健康;至少再写两条建议,并陈述理由。要求:1. 语言流畅,书写规范,卷面整洁,不少于80词;文中不能出现你的真实姓名和校名;文章的开头结尾已给出,不计入总词数。Good morning,evening. It’s a great pleasure to behere to give a speech. I will graduate from my school.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thank you.21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览