资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台 (浙江)新目标(Go for it)版初中英语七年级上册 期中复习(题型专练):阅读理解1 阅读理解 1.阅读理解 (1)This is Jim's ______tree. A.family B.student C.school D.class (2)Jim's father is _______. A.Harry Green B.Jeff Green C.Helen Green D.Jean Greenwww.21-cn-jy.com (3)Kate is Jim's _______. A.brother B.sister C.father D.mother (4)Jim's grandparents are _________. A.Kate Gree_n_and__Jeff Green B.Harry Green and Helen Green C.Harry Green and Jean Green D.Jeff Green and Helen Green2·1·c·n·j·y (5)Helen is Jim's _______. A.sister B.classmate C.father D.mother 2.阅读理解 ??? Hello, _I'm_Je_nny Brown, I'm 12. This is a photo of my family. Who are they? Can you guess? Yes, they're my parents. My mother's name is Jane Brown and my father's name is Jack Brown. My cousin Mary is in the photo, too. She is 8. Her telephone number is 548—3674. My sister Linda is in the middle of the photo. Where(在哪里) am I? I'm the girl in a yellow jacket. My telephone number is 976—8431.2-1-c-n-j-y (1)The underline_d_word_ "guess" means "___________" in Chinese. 【来源:21cnj*y.co*m】 A.看—看 B.说—说 C.猜—猜 D.想—想 (2)Jack is ___________. A.Jenny's uncle B.Jane's cousin C.Jenny's father D.Linda's brother【版权所有:21教育】 (3)Mary is ___________. A.8 B.10 C.12 D.14 (4)Who is Linda in the photo? A.Jenny's cousin. B.Jenny's sister. C.Jane's sister. D.Jack's cousin. (5)What color is Jenny's jacket? A.Blue. B.Green. C.Black. D.Yellow. 3.阅读短文,选择合适的选项。 ??? Tommy b_uys_a__ticket(票) and goes in. But after two or three minutes he comes out. He buys a second ticket and goes in again. After a few minutes he comes out again and buys a third ticket. Two or three minutes after that, he comes out a third time and asks for another ticket. Then the girl selling tickets says to him, “Why are you buying all these? Are you meeting friends in the cinema all the time?” ?? ?“No, I'm__not_d_oing that.” the small boy says, “But a big woman always stops me at the door and tears (撕掉) my tickets up.” (1)Tommy__wants_ to buy the ??????ticket when the girl selling tickets asks him. A.first B.second C.third D.fourth (2)The big woman is ??????. A.Tomm_y's_fr_iend B.the girl's mother C.a worker in the cinema D.a shopkeeper near the cinema21*cnjy*com (3)What can we guess(猜) from the story? A.Tommy is the__first_ time to go to a cinema. B.Tommy doesn't like the small boy. C.The girl likes the small boy. D.The girl asks the woman to do so. 4.阅读理解 根据上图内容判断正误。 (1)John Brown and Anna Smith are Alan's grandparents. (2)Mary is Sally's sister. (3)Ann is John Brown's daughter. (4)Tom and Kate are Ann's uncle and aunt. (5)From the family tree, we know Sally has(有) three cousins. 5.阅读理解 ??? Hi! My n_ame's__Ernie. I'm 13 years old and I go to a middle school. Here I want to talk about my classroom.It is small,but new and nice.There are big windows so there is a lot of light. There is a table for the teacher and 12 desks for the students.Two students,share(合用)one desk. There is a blackboard on the wall(墙).On the other walls there are some pictures of animals—elephants,bears and horses.There are also two maps here.One is a map of Great Britain and the other is a map of Europe(欧洲). There are four computers in my classroom.Is it in Row One and share a desk with Linda.She is my new classmate and my best friend,too.21*cnjy*com 根据材料内容选择最佳答案。 (1)How is Ernie's classroom? A.Big and new. B.Small but nice. C.Old but big. D.Old but nice. (2)What does the word "light" mean(意思是)? A.光线 B.电灯 C.风光 D.火柴 (3)How many students are there in Ernie's class? A.12. B.13. C.24. D.26. (4)There are four ???????in Ernie's classroom, A.tables B.pictures C.computers D.maps (5)Linda is Ernie's ??????. A.sister B.friend C.cousin D.teacher 6.阅读理解 C My name _is_Mar_y. I am an English girl. I'm twelve. My dad and mom are English teachers. I have a brother. His name is Tom and he is thirteen years old. We are in China now. Tom and I are in Beijing No.4 Middle School. Tom is in Class 4, Grade 8 and I am in Class 9, Grade 7.I have a dog. It looks strong(强壮的).It has a big mouth and two black ears. We have many Chinese friends here. They are kind(和善的).www-2-1-cnjy-com 根据短文内容,判断正误。 (1)Mary comes from the USA. (2)Mary and Tom _are_in_ the same class, but they are in different grades(年级) 21·cn·jy·com (3)Mary's dog's mouth is big. (4)The dog's ears are white. (5)Tom and Mary have many friends in China. 7.阅读短文,下列问题 (C) ??? Kate Green _is_a_g_irl. She is my good friend (朋友). She is English. Kate is her first name. Green is her family name. Mr. Green is her father(爸爸)。His first name is John. Mrs. Green is her mother (妈妈). Her first name is Helen. Kate is eleven years old. Her home telephone number is 865---64108.【出处:21教育名师】 (1)Kate is ?????????. A.a Chinese girl B.a girl C.A Chinese boy D.a boy (2)Kate is ????????good friend. A.his B.your C.my D.her (3)?????? ?is the girl's first name. A.Kate B.Ann C.Mary D.Helen (4)????? ?is her mother. A.Ann B.Kate C.Helen D.Mary (5)Her home telephone number is ?????????. A.eight, s_ix,_fi_ve ,six , four, one ,zero, six B.eight, five, six, four, two ,nine ,zero, seven C.eight, six ,five ,six, four, one ,zero, eight D.eight, four, five, six ,two, zero, seven, nine 8.阅读短文,下列问题 (A) Lost:My watch. It is red. My name is Tony. Please call 568—60347. Lost:My baseball. My name is Jack. Please call 528—77923. Found: Notebook. Is this your notebook? Please call Sonia. Phone828—66789. Found: Schoolbag. Is this yours? Please call Jane. Phone 396—12653. (1)Who lost a watch? A.Sonia. B.Jack. C.Jane. D.Tony (2)Is the baseball Jack's? A.Yes,it is. B.No,it isn't C.No,it's Jane's. D.We don't know (3)What color is Tony's watch? A.black. B.green. C.red. D.yellow (4)You can call ?????????for schoolbag. A.Tony B.Jack C.Sonia D.Jane (5)What's Sonia's phone number? A.396-12653 B.528-77923 C.568-60347 D.828-66789 9.根据材料内容选择最佳答案。 ? ? Hel_lo!_My_ name is Mark Brown. I am in Shanghai, China now. I am a student in a middle school. I like green and blue. I have a blue cup.21cnjy.com ? ? I have tw_o_frie_nds. One is Liu Wei, a girl, and one is Fang Jun, a boy. Liu Wei's telephone number is 6523-4476. She has a black jacket and she likes it. Fang Jun has no phone. His QQ number is 80123354. He has a jacket, too. He likes yellow.He has a yellow ruler and a yellow pen. (1)Mark _______. A.is in Beijing B.is a student C.likes black D.has a blue pen (2)Mark has _______ friends. A.two B.three C.four D.Five (3)Liu Wei has a _______ jacket. A.yellow B.green C.blue D.black (4)Fang Jun has no _______. A.friend B.phone C.jacket D.Pen (5)下面哪项陈述是正确的? A.Mark's last _name_i_s Green. B.Liu Wei's telephone number is 6523-4576. C.Fang Jun's QQ number is 80123354. D.Fang Jun has a white ruler. 10.根据短文内容,判断下面句子正(T)、误(F)。 ?? This _is_a_p_icture of a classroom. The classroom is big and clean. You can see a teacher’s desk, five desks and six chairs. You can see a girl and a boy, too. ?? Three books are on the teacher’s desk. A pencil case is on the desk. Two pens and two rulers are in the pencil case. A school bag is behind a chair. A ball is on the floor. ?? The girl is Lucy, and she is eleven. The boy is Mike, and he is twelve. They are in Class Two, Grade Seven. They are friends. Their teacher is Miss Green. She is not here. (1)It’s a picture of a school. (2)You can see a girl and a boy in the picture. (3)Two books are on the teacher’s desk. (4)Lucy is twelve years old. (5)Lucy and Mike are in Class Two, Grade Eight. 答案解析部分 一、阅读理解 1. (1)A (2)B (3)B (4)C (5)D 解析:文章大意:本文是_????§???????è°±???_ (1)细节理解题。根据文章内容可知,这是吉姆的家谱。故选A。 (2)细节理解题。根据文章内容Father(Dad): Jeff Green可知,吉姆的爸爸是Jeff Green。故选B。 (3)细节理解题。根据文章内容Daughter: Kate Green可知,Kate是吉姆的姐姐。故选B。 (4)细节理解题。根据文章内容Grandmother(Grandma): Jean Green和Grandfather(Grandpa): Harry Green可知,吉姆的祖父母是Harry Green和Jean Green。故选C。 (5)细节理解题。根据文章内容Mother(Mom): Helen Green可知,Helen是吉姆的妈妈。故选D。 【点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找答案。联系上下文,推断出需要的信息,确定答案。然后再检查一遍,确保答案正确。 2. (1)C (2)C (3)A (4)B (5)D 解析:主要_è?????Jenn_y Brown的全家福。 (1)细节题。根据Who are they?...Yes, they're my parents.他们是谁?...是的,他们是我的父母,可知问的是你能猜一猜吗,故选C。 (2)细节题。根据my father's name is Jack Brown可知Jenny的爸爸是Jack,故选C。 (3)细节题。根据My cousin Mary is in the photo, too. She is 8.可知Mary8岁了,故选A。 (4)细节题。根据My sister Linda is in the middle of the photo.可知Linda是Jenny的姐姐,故选B。 (5)细节题。根据I'm the girl in a yellow jacket.可知Jenny穿着黄色的夹克衫,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。 3. (1)D (2)C (3)A 解析:短文大意_???è???????????è??_的是一个小男孩因为进电影院时,在门口被检票员撕掉票根而买票的故事。 (1)细节理解题。由he comes out a third time and asks for another ticket他第三次出来了并且还想再买一张票,可知这一次他要买第四张票。故选D项。 (2)推理判断题。这是一个常识,因为我们知道拿着票进电影院时,检票员都要把票根撕掉,根据上下文我们可知站在门口撕票的应该是电影院的检票员,故选C。 (3)推理判断题。通读全文,从汤米不知道进电影院的规则可以判断出,这应该是他第一次去电影院。故选A。21世纪教育网版权所有 【点评】此题_è?????é??è?????è§?_。细读题目,抓住要点。对整篇短文内容有了一定的了解后,要马上看短文后的问题,带着问题去选择或判断答案。要确定所需查找的信息范围,并注意所查找信息的特点,在文章中找到答案。 【来源:21·世纪·教育·网】 4. (1)正确 (2)错误 (3)正确 (4)错误 (5)正确 【解析】【分析_??????????¤§??????_约翰布朗和安娜史密斯一家人。 (1)判断正误题。观察图片,可知约翰布朗和安娜史密斯是阿兰的爷爷和奶奶。故答案为正确。 (2)判断正误题。观察图片,可知玛丽应该是萨丽的阿姨或姑姑。故答案为错误。 (3)判断正误题。观察图片可知,安是约翰布朗的女儿,故答案为正确。 (4)判断正误题。观察图片,可知Kate, Ann, Tom是一个辈份的关系。故答案为错误。 (5)判断正误题。观察图片可知,萨利有三个堂兄弟姐妹,分别是Bob, Alan和Peter。故答案为正确。 【点评】考查阅读理解能力。根据图表确定一家人的关系,判断所给句子的正误。 5. (1)B (2)A (3)C (4)C (5)B 解析:这篇_?????????è??Er_nie介绍了他自己,他的教室的布置和他的好朋友的一些情况。 (1)细节理解题。根据短文中句子My name's Ernie.Here I want to talk about my classroom.It is small,but new and nice.可知Ernie's的教室虽然小,但是新而且很好。故答案为B。 (2)词义猜测题。根据短文中句子There are big windows so there is a lot of light. 可知教室里有大窗户因此有很多光线。所以应该是光线,故答案为A。 (3)细节理解题。根据短文中句子There is a table for the teacher and 12 desks for the students.Two students,share(合用)one desk. 可知教室里有十二个课桌,两个学生合用一个课桌。所以有二十四个学生,故答案为C。 (4)细节理解题。根据短文中句子There are four computers in my classroom.可知Ernie's教室里有四台电脑。故答案为C。 (5)细节理解题。根据短文中句子Is it in Row One and share a desk with Linda.She is my new classmate and my best friend,too.可知Linda是Ernie's的同学和朋友。故选B。21·世纪*教育网 【点评】考查日常生活类阅读。_??????è?????è§?é??_时首先要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。此类考查事实和细节的题目大多数是针对文章的细节设计的。 6. (1)错误 (2)错误 (3)正确 (4)错误 (5)正确 解析:这篇文章主_è??è??????????????_一个英国女孩。她十二岁了。她爸爸妈妈都是英语老师。她有一个哥哥。他的名字叫汤姆,今年十三岁。她们在中国现在。汤姆和她在北京四中。汤姆在4年级8班,她在9年级7班,她养了一只狗。它看起来很强壮。它有一个大嘴巴和两个黑色耳朵。她们这里有很多中国朋友。他们是善良的。 (1)根据“ I am an English girl. ”可知Mary是英国人而不是美国人。故选错误。 (2)根据“Tom and I are in Beijing No.4 Middle School. Tom is in Class 4, Grade 8 and I am in Class 9, Grade 7.”可知Tom和Mary在一所学校,但不在一个班级。故选错误。 (3)根据“It has a big mouth and two black ears.”可知Mary的小狗的妈妈很大。故选正确。 (4)根据“It has a big mouth and two black ears.”可知小狗的耳朵是黑色的。故选错误。 (5)根据“We have many Chinese friends here. ”可知Tom和Mary在中国有很多朋友。故选正确。 【点评】英语考试的窍门有很多,但是技巧只是一种辅助手段,要取得好成绩还是要靠努力认真的学习态度和扎实的基础知识,接着才是这些有帮助的答题技巧。平时的学习中要多读多练多记。 7. (1)B (2)C (3)A (4)C (5)C 解析:_è??????????????è??_介绍了凯特是英国的一个女孩, Kate是她的名字,Green是她的姓,分别介绍了她的爸爸和妈妈的名字,凯特是作者的好朋友。(1)细节理解题。根据短文Kate Green isa girl. She is my good friend (朋友). She isEnglish,可知凯特是英国的一个女孩。故选B. (2)细节理解题。根据She is my goodfriend (朋友).故选C. (3)细节理解题。根据Kate is herfirst name.故选A。 (4)细节理解题。根_???Mrs_G_reen isher mother (妈妈). Her firstname is Helen.可知格林夫人是她的妈妈,她的名字是海伦。故选C. (5)细节理解题。根据Her _home_t_elephone number is 865---64108.可知电话号码是eight, six ,five ,six, four, one,zero, eight故选C。 8. (1)D (2)A (3)C (4)D (5)D 解析:这篇_???????????¤??????_物启事和两个招领启事,Tony丢失了他的手表,Jack丢失了他的棒球;Sonia捡到了一个笔记本,Jane捡到了一个书包。21教育名师原创作品 (1)题意:是谁_?????????è?¨?????¨_第一个寻物启事中Lost:My watch. It is red. My name is Tony.可知是Tony丢了手表。 (2)题意:这个棒球_?????°????????????_在第二个寻物启事中Lost:My baseball. My name is Jack.可知这个棒球是杰克的。 (3)题意:这个手表是什么颜色?由第一个寻物启事中Lost:My watch. It is red.可知表的颜色是红色的。 (4)题意:你可以打电话给_??????????????????_在第二个招领启事中Found: Schoolbag. Please call Jane.可知是打电话给Jane。 (5)题意:Sonia的电话_??·???????¤??°????_由第一个招领启事中Please call Sonia. Phone828—66789.可知Sonia的电话号是:828-66789。 9. (1)B (2)A (3)D (4)B (5)C 解析:(1)根据第一段中“I am a student in a middle school.”可知本题选B。 (2)根据第二段中“I have two friends.”可知本题选A。 (3)根据第二段中“She has a black jacket and she likes it.”可知本题选D。21教育网 (4)根据第二段中“ Fang Jun has no phone.”可知本题选B。 (5) 根据第一段_??????My_n_ame is Mark Brown.”可知A选项错误。根据第二段中“ Liu Wei’s telephone number is 6523-4476.”可知B选项错误。根据第二段中“He has a yellow ruler and a yellow pen”可知D选项错误。故选C。 10. (1)错误 (2)正确 (3)错误 (4)错误 (5)错误 解析: (1)从第一段第一_??????This_ is a picture of a classroom.”可知第一题错误。 (2)从第一段最后一句“You can see a girl and a boy, too.”可知第二题正确。 (3)从第二段第一句“Three books are on the teacher’s desk.”可知第三题错误。 (4)从第三段第一句“The girl is Lucy, and she is eleven.”可知第四题错误。 (5)从第三段第三句“ They are in Class Two, Grade Seven.”可知第五题错误。 _21?????????è?????(www.21cnjy.com)_ 展开更多...... 收起↑ 资源预览