江西省南昌市第二高中2020-2021学年高二上学期12月第三次月考英语试题(原卷版+解析版)(无听力音频,无文字材料)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省南昌市第二高中2020-2021学年高二上学期12月第三次月考英语试题(原卷版+解析版)(无听力音频,无文字材料)

资源简介

南昌二中2020—2021学年度上学期第三次月考
高二英语试卷
第一部分
听力(共两节,满分30分)
第一节
(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.
What
will
the
speakers
buy
for
Emma's
birthday?
A.
A
pet.
B.
A
book.
C.
Some
cakes.
2.
When
did
the
football
match
start?
A.
At
2:15
B.
At
2:30
C.
At
2:45.
3.
Where
are
the
two
speakers?
A.
On
a
plane.
B.
In
a
shop.
C.
In
a
restaurant.
4.
How
did
the
man
know
Lisa
had
come
back
from
the
U.
K.?
A.
He
saw
her.
B.
Peter
told
him.
C.
Lisa
gave
him
a
call.
5.
What
are
the
speakers
talking
about?
A.
A
club.
B.
A
theft.
C.
A
cupboard.
第二节(共15小題;每小题1.5分,满分22.
5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C二个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题.每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.
How
much
is
the
extra
large
tent
per
day?
A.
$
10.
B.
$
50.
C.
$
60.
7.
What
do
we
know
about
the
man?
A.
He'll
return
the
tent
in
a
month.
B.
He
will
not
get
a
discount.
C.
He'll
reserve
a
tent
now.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.
What
does
the
man
want
the
woman
to
do?
A.
Reply
to
his
message
quickly.
B.
Help
him
arrange
a
party.
C.
Buy
some
balloons.
9.
When
will
the
party
begin?
A.At
noon.
B.
At
around
3:00.
C.
At
around
6:00
听第8段材料,回答第10至12题。
10.
What
are
the
speakers
doing?
A.Playing
a
puzzle
game.
B.Doing
a
job
test.
C.Having
an
interview.
11.
What
isn't
the
woman
good
at?
A.Focusing
on
most
cases.
B.Dealing
with
stress.
C.Getting
on
well
with
others.
12.
How
does
the
woman
feel
about
the
result?
A.
Surprised.
B.
Disappointed.
C.
Worried.
听第9段材料.回答第13至16题。
13.
What
has
the
woman
prepared
for
breakfast?
A.
Juice,
eggs
and
bacon.
B.
Noodles
and
fruit.
C.
Just
coffee
with
no
sugar.
14.
What
information
is
on
the
container?
A.The
low
amount
of
fat.
B.The
amount
of
pure
juice.
C.The
percentage
of
vitamin
C.
15.
How
much
sugar
should
women
have
per
day?
A.Twenty
grams.
B.
Twenty-five
grams.
C.
Forty
grams.
16.
What
food
might
the
man
like
best?
A.Yogurt.
B.
Vegetables.
C.
Noodles
and
bread.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.
What
is
the
main
purpose
of
the
loud
noises?
A.
To
warn
people
outdoors
to
get
inside.
B.
To
get
people's
attention
inside
their
homes.
C.
To
inform
people
without
radios
about
danger.
18.
Who
decides
to
turn
on
the
system?
A.
Local
media.
B.
Local
officials.
C.
The
national
weather
service.
19.
Where
does
the
speaker
advise
people
to
go
after
hearing
a
warning?
A.To
a
window.
B.To
a
public
shelter.
C.
To
the
inside
of
a
building.
20.
What
is
the
main
topic
of
the
talk?
A.
A
weather
report.
B.A
warning
system.
C.The
safety
steps
in
bad
weather.
第二部分
阅读理解(共两节,
满分40分)
第一节
(共15小题;每小题2分,滿分
30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
SUPPORT
WORKER
Do
you
have
the
ability
to
care
for
others?
Can
you
understand
how
older
people
feel?
Are
you
a
good
communicator?
Do
you
have
good
listening
skills?
Can
you
work
weekends?
If
you
have
answered
YES
to
the
above,
we
would
like
to
hear
from
you:

Starting
rate
of
£8.56
per
hour

Free
uniform

Excellent
training
Careers@golden-
WOWEE
MAGAZINE
Writers
Wanted
Wowee
Magazine
is
looking
for
writers
for
its
website.
Pay
is
based
on
the
number
of
people
who
read
your
articles.You
may
also
receive
free
tickets
to
events
and
free
products
to
test.
This
is
a
great
opportunity
to
get
valuable
work
experience.
We
want
people
who
are:
chatty
interesting
passionate
skilled
Contact
us
at
info@.
CALLING
ALL
MODELS
Think
you
could
be
a
model?
If
so,
we'd
like
to
meet
you!
Working
as
a
successful
fashion
model
isn't
easy
but
it
is
very
exciting
and
could
be
a
great
opportunity.
Girls
should
be
over
16
with
a
minimum
height
of
172cm
and
boys
should
have
a
minimum
height
of
182cm.
If
you
are
under
16
and
do
not
yet
have
the
required
height,
we
would
still
be
interested
in
meeting
you,
but
you
must
bring
a
parent.
Info@top-model-agency.uk
WORK
FOR
COFFEE
BEANS
Join
Britain's
number
one
cafe
at
Coffee
Beans,
where
every
cafe
has
the
same
aims:
to
create
family-like
teams
and
to
give
excellent
customer
service.
Many
different
kinds
of
people
come
and
work
with
us,
so
start
your
career
at
Coffee
Beans
today:

Choose
the
hours
you
work

Get
management
experience

Share
your
love
of
coffee
Join
us
as
a
Team
Member,
Assistant
Manager
of
Cafe
Manager,
depending
on
your
skills
and
experience.
Email
us
at
jobs@coffeebeans.co.uk.
1.
Which
address
should
you
email
at
if
you
want
to
be
a
support
worker?
A.
careers@golden-
B.
info@
C.
info@top-model-agency.uk
D.
jobs@coffeebeans.co.uk
2.
A
writer
working
for
Wowee
Magazine
can
______
.
A.
bring
a
parent
B.
get
a
free
uniform
C.
choose
working
hours
D.
receive
free
tickets
to
events
3.
What
can
we
learn
about
the
jobs
from
the
job
postings?
A.
The
model
opportunity
is
only
meant
for
adults.
B.
There
is
no
need
to
be
trained
as
a
support
worker.
C.
Employees
at
Coffee
Beans
have
few
management
opportunities.
D.
Applicants
to
Wowee
Magazine
should
be
sociable
and
enthusiastic.
【答案】1.
A
2.
D
3.
D
【解析】
【分析】
本文是一篇应用文,是四则工作招聘告示。
【1题详解】
细节理解题。根据第一则广告的标题SUPPORT
WORKER和邮箱Careers@golden-可知要选A项。
【2题详解】
细节理解题。根据第二则广告中的.You
may
also
receive
free
tickets
to
events
and
free
products
to
test.可知为Wowee
Magazine工作的作家可能还会得到一些活动的免费入场券,故选D项。
【3题详解】
细节理解题。根据第二则广告中的We
want
people
who
are:
chatty
interesting
passionate
skilled可知Wowee
Magazine想招健谈的,有趣的,热情的并且有技能的人。一个人健谈说明其擅长交际。所以申请Wowee
Magazine工作的必须是善于交际,对工作热情的人,故选D项。
【点睛】做细节理解题时,抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。比如本文第1.2小题通过题目找到原文相关的句子就直接能够选出答案。
B
A
vertical
smart
farm
was
established
in
a
Seoul
subway
station.
Opened
on
September
23,
it's
Korean's
first
urban,
underground
smart
farm.
Sterilized(无菌的)
outerwear
is
put
on
before
entering
the
vertical
farm.
Vegetables
are
being
cultivated(培育)
under
LED
lighting,
in
trays
of
hydroponic(溶液栽培)
that
take
the
place
of
soil,
“We
are
not
pulling
in
dirty
air
from
outside
or
from
the
subway.
Thanks
to
this
sealed
sterile
environment,
the
vertical
farm
has
no
need
for
pesticides(
杀虫剂
)
.
Moreover,
the
vegetables
grown
possess
slightly
higher
amounts
of
vitamins
and
minerals
than
regular
vegetables,
"said
Kim
Sung-un,
a
senior
manager
at
a
commercial
smart
farm
company.
Still,
Kim
admits
that
smart
farms
are
not
suited
to
every
kind
of
vegetable.
“We
can
produce
potatoes
or
tomatoes,
but
they
are
not
cost
effective,”
Kim
said.
However,
they
are
appropriate
for
lettuce-widely
used
in
Korean
cuisine
as
wraps
for
barbecued
meat
and
fish-and
herbs-widely
used
in
Korean
cuisine
and
medicine.
Unlike
traditional
farming
work,
with
its
requirement
for
hard
work
and
heavy
machinery,
smart
farming
labor
is
light.
With
all
processes,
—except
for
seeding
and
harvesting—fully
automated
or
using
robots,
the
main
job
is
monitoring(监控),
and
disabled
people
were
hired
for
the
job.
“The
good
thing
about
smart
farming
is
that
we
can
include
those
who
are
socially
excluded,”
Kim
said.
“And
these
systems
are
something
woman
can
work
on,
there
is
no
hard
labor.”
The
farms
are
also
applicable
in
environments
where
traditional
farming
is
not
feasible---such
as
deserts
and
arctic
climate
zones.
4.
What
do
we
know
about
vegetables
grown
in
smart
farms?
A.
Potatoes
and
tomatoes
cannot
be
planted.
B.
Lettuce
and
herbs
are
cost
effective
to
produce.
C.
Vegetables
are
planted
under
LED
lighting
in
soil.
D.
Vegetables
grown
there
are
the
same
as
regular
vegetables.
5.
What's
the
advantage
of
smart
farming?
A.
All
farming
processes
are
fully
automated.
B.
Smart
farms
are
equipped
with
heavy
machinery.
C.
The
only
job
to
do
in
a
smart
farm
is
monitoring
D.
The
disabled
can
be
involved
in
the
farming
work
6.
What
does
the
underlined
word
mean
in
the
last
paragraph?
A.
Practicable
B.
Impossible
C.
Popular
D.
Acceptable.
7.
What
is
the
text
mainly
about?
A.
Development
of
smart
farms
B.
Great
changes
in
smart
farm
C.
An
introduction
to
smart
farms
D.
Vegetables
grown
in
smart
farms
【答案】4.
B
5.
D
6.
A
7.
C
【解析】
这是一篇说明文。文章主要介绍了一种新型的智能农场。
【4题详解】
细节理解题。根据最后一段“However,
they
are
appropriate
for
lettuce-widely
used
in
Korean
cuisine
as
wraps
for
barbecued
meat
and
fish-and
herbs-widely
used
in
Korean
cuisine
and
medicine.
(然而,它们适合培育生菜(在韩国烹饪中广泛用于烤肉和鱼肉的包装)和草药(在韩国烹饪和医药中广泛使用)。)”可知,在这个智能农场,生菜和药草生产起来很划算。故选B。
【5题详解】
细节理解题。根据最后一段“With
all
processes,
—except
for
seeding
and
harvesting—fully
automated
or
using
robots,
the
main
job
is
monitoring(监控),
and
disabled
people
were
hired
for
the
job.(除了播种和收获,所有的过程都是完全自动化或使用机器人的,主要工作是监控,雇佣残疾人来做这项工作。)”可知,这种智能农业的优点是残疾人可以参加农业工作。故选D。
【6题详解】
词义猜测题。根据划线单词后“such
as
deserts
and
arctic
climate
zones.(比如沙漠和北极气候区。)”可知,沙漠和北极地区不适合开展农业活动,所以猜测处此处划线单词“feasible”的意思是“可行的,行的通的”,即传统农业在这些地区行不通。故选A。
【7题详解】
主旨大意题。阅读文章,并根据文章第一段“A
vertical
smart
farm
was
established
in
a
Seoul
subway
station.
(一个垂直智能农场在首尔的一个地铁站建立。)”可知,本文主要介绍了一种新型的智能农场。故选C。
C
Juili
Kale
was
looking
forward
to
receiving
her
master's
degree
at
Arizona
State
University.
She
planned
to
invite
her
family
living
in
India
to
the
United
States
for
her
graduation
ceremony.
But
then,
in
March,
the
coronavirus
pandemic
ended
those
plans
as
schools
nationwide
closed
to
stop
the
spread.
Kale's
dream
of
spending
time
with
family
members
on
her
big
day
came
crashing
down.
Yet
the
graduation
ceremony
is
taking
place—just
not
as
she
expected.
University
officials
have
turned
to
robots
so
Arizona
State
graduates
and
their
families
can
take
part
in
the
event
online.
Cameras
recorded
images
of
Kale
and
about
140
other
graduates
online
this
month.
They
were
wearing
robes
and
mortar
board
caps.
They
took
turns
moving
a
robot
at
the
university
that
held
an
eye-level
display
showing
their
face.
With
the
help
of
the
robot,
they
stepped
forward
to
receive
their
diplomas
and
take
pictures.
The
robots
are
from
Double
Robotics,
a
company
based
in
Burlingame,
California.
Before
the
health
crisis,
they
had
been
used
to
help
people
attend
funerals
and
even
marriage
ceremonies
without
traveling.
Sanjeev
Khagram
is
dean
of
Arizona
State's
Thunderbird
School
of
Global
Management.
He
said
that
the
video-
a
''bittersweet''
experience—was
recorded
and
produced
over
two
days.
It
may
not
have
been
ideal
for
the
students.
Khagram
admitted.
''
But,
we
want
to
show
that
we
did
everything
that
we
could
to
celebrate
them.
When
the
crisis
is
over,
the
class
of
2020
can
do
a
real-life
walk
at
any
future
graduation
ceremony
they
choose.
''
Kale
planned
to
throw
a
''watch
party''
with
her
husband
at
home
and
her
family
in
India.
Getting
used
to
the
online
experience
was
easy
for
Nancy
Sierras
Morales.
''We
have
been
able
to
adapt
very
quickly
because
we
are
used
to
being
on
a
computer
and
on
the
phone
almost
like
24/7,
''
the
22-year-old
said.
She
said
that,
while
it
is
not
the
best,
it
is
''cool...to
be
like
the
first
class
ever
to
do
this''.
''I'm
disappointed.''
said
41-year-old
Douglas
Northcott.
He
is
graduating
with
a
master's
degree
in
applied
leadership
and
management.
He
called
the
online
event
with
robots
''creative''.
But
he
looked
forward
to
the
real
thing.
''And
if
anything,
that
makes
it
better
,
in
that
it
is
spread
over
two
times
rather
than
one.
''
8.
What
had
the
robots
mainly
been
used
for
before
the
graduation
ceremony?
A.
Saving
travelling
for
people
to
attend
ceremonies
like
weddings.
B.
Hosting
all
kinds
of
ceremonies
for
people
unable
to
travel.
C.
Helping
professors
with
their
teaching
plans
in
universities.
D.
Amusing
people
during
their
travelling
to
funerals.
9.
According
to
the
text,
________
made
a
fast
adjustment
to
the
new
situation.
A.
Juili
Kale
B.
Sanjeev
Khagram
C.
Nancy
Sierras
Morales
D.
Douglas
Northcott
10.
According
to
Sanjeev
Khagram,
to
have
a
real
graduation
ceremony,
the
2020
graduates
can
________.
A.
throw
an
online
''watch
party''
B.
attend
any
future
graduation
ceremony
C.
hold
another
real
one
by
themselves
D.
do
everything
they
can
to
celebrate
11.
What
is
the
best
title
for
the
text?
A.
A
disappointing
graduation
ceremony
B.
A
graduation
ceremony
with
the
help
of
robots
C.
A
multifunctional
robot
from
Double
Robotics
D.
A
special
experience
of
students
in
the
health
crisis
【答案】8.
A
9.
C
10.
B
11.
B
【解析】
这是一篇新闻报道。文章主要讲述了在新型冠状病毒肆虐的2020年,一些学生将在机器人的帮助下参加在线毕业典礼。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段的they
had
been
used
to
help
people
attend
funerals
and
even
marriage
ceremonies
without
traveling可知,这些机器人在疫情肆虐之前曾被用来给那些需要参加婚礼或葬礼的人来使用的,不需要亲自到场,以免人们舟车劳顿。A.
Saving
travelling
for
people
to
attend
ceremonies
like
weddings.(为人们参加像婚礼这样的仪式节省旅途)符合以上说法,故选A项。
【9题详解】
细节理解题。根据第五段的Getting
used
to
the
online
experience
was
easy
for
Nancy
Sierras
Morales.
We
have
been
able
to
adapt
very
quickly(对于Nancy
Sierras
Morales来说适应在线经历非常容易。我们已经快速适应了)可知
Nancy
Sierras
Morales对新形势适应得很快。C.
Nancy
Sierras
Morales符合以上说法,故选C项。
【10题详解】
细节理解题。根据第三段的When
the
crisis
is
over,
the
class
of
2020
can
do
a
real-life
walk
at
any
future
graduation
ceremony
they
choose.可知当疫情结束后,2020年这一届的毕业生可以选择在将来任何一场毕业典礼上亲临现场,重新进行一次真实的体验。B.
attend
any
future
graduation
ceremony(参加将来任何一场毕业典礼)符合以上说法,故选B项。
【11题详解】
主旨大意题。根据文章的主要内,尤其是第二段的University
officials
have
turned
to
robots
so
Arizona
State
graduates
and
their
families
can
take
part
in
the
event
online.(亚利桑那州立大学的官员们已经转向机器人,这样亚利桑那州立大学的毕业生和他们的家人就可以在线参加这场活动)可知,本文主要讲述美国大学将在机器人的帮助下在线参加2020毕业典礼。B.
A
graduation
ceremony
with
the
help
of
robots(在机器人帮助下进行的毕业典礼)可以作为本文标题,故选B项。
D
A
new
device
works
like
a
solar
panel,
except
that
it
doesn’t
harvest
energy
from
the
sun.
It
absorbs
energy
from
the
cold
night
sky.
A
prototype
of
the
device
produced
enough
electricity
at
night
to
power
a
small
light
bulb.
A
bigger
version
might
one
day
light
rooms
or
charge
phones.
It
also
could
power
electronics
in
remote
or
low-resource
areas
that
lack
electricity.
The
device
makes
use
of
the
temperature
difference
between
Earth
and
outer
space.
It
then
uses
that
difference
to
create
electricity.
As
long
as
one
side
of
it
is
cooler
than
the
other,
the
generator
can
produce
electricity.
The
cooler
side
faces
the
sky
and
is
attached
to
an
aluminum
plate.
That
plate
is
sealed
beneath
a
transparent
cover
and
surrounded
with
insulation
to
keep
out
heat.
The
bottom
of
the
generator
is
attached
to
an
exposed
aluminum
plate.
That
plate
is
warmed
by
the
local
air.
At
night,
the
top
plate
can
get
a
couple
of
degrees
Celsius
cooler
than
the
bottom
of
the
generator.
Researchers
tested
a
20-centimeter
prototype
one
clear
December
night
in
Stanford,
California.
The
generator
produced
up
to
about
25
milliwatts
of
power
per
square
meter
of
device.
That
was
enough
power
to
light
a
small
light-emitting
diode,
or
LED
bulb.
Further
improvements
might
increase
its
production
to
at
least
500
milliwatts
per
square
meter.
To
do
that,
the
system
might
need
more
insulation
around
the
cool
top
plate.
The
device
also
could
help
power
remote
weather
stations
or
other
environmental
devices,
says
Aaswath
Raman.
He
is
a
materials
scientist
who
worked
on
the
device
at
the
University
of
California,
Los
Angeles.
This
may
be
useful
in
polar
regions
that
don’t
see
sunlight
for
months
at
a
time,
Raman
says.
“If
you
have
some
low-power
load
and
you
need
to
power
it
through
three
months
of
darkness,
this
might
be
a
way.”
12.
What
can
we
know
about
the
new
device?
A.
It
gains
energy
from
the
sun.
B.
It’ll
be
popular
in
special
areas.
C.
It
is
cooler
than
a
solar
panel.
D.
It’s
been
widely
used
in
life.
13.
What
does
the
author
mainly
talk
about
in
Paragraph
3?
A.
Application
fields
of
the
device.
B.
The
developing
process
of
the
device.
C.
Significant
effects
of
the
device.
D.
The
working
principle
of
the
device.
14.
How
can
the
device
produce
more
electricity?
A.
By
sealing
the
top
plate
with
a
transparent
cover.
B.
By
using
it
in
extremely
cold
and
clear
nights.
C.
By
attaching
the
bottom
plate
to
a
warm
plate.
D.
By
putting
more
insulation
around
the
top
plate.
15.
What
could
be
a
suitable
title
for
the
text?
A.
The
Difference
Between
a
Solar
Panel
and
a
New
Device
B.
A
Device
Bringing
New
Hope
for
Those
in
the
Cold
Night
C.
A
Device
Using
the
Cold
Night
Sky
to
Produce
Electricity
D.
The
Temperature
Difference
Between
Earth
and
Outer
Space
【答案】12.
B
13.
D
14.
D
15.
C
【解析】
这是一篇说明文。文章主要介绍了一种新型装置,可以利用寒冷夜空发电。介绍了该装置的工作原理,以及可以应用到哪些地方。
【12题详解】
细节理解题。根据第二段中“It
also
could
power
electronics
in
remote
or
low-resource
areas
that
lack
electricity.(它还可以为缺乏电力的偏远地区或资源匮乏地区的电子设备提供电力)”可知,这个新装置在一些特殊的地方会很受欢迎。故选B。
【13题详解】
主旨大意题。根据第三段“The
device
makes
use
of
the
temperature
difference
between
Earth
and
outer
space.
It
then
uses
that
difference
to
create
electricity.
As
long
as
one
side
of
it
is
cooler
than
the
other,
the
generator
can
produce
electricity.
The
cooler
side
faces
the
sky
and
is
attached
to
an
aluminum
plate.
That
plate
is
sealed
beneath
a
transparent
cover
and
surrounded
with
insulation
to
keep
out
heat.
The
bottom
of
the
generator
is
attached
to
an
exposed
aluminum
plate.
That
plate
is
warmed
by
the
local
air.
At
night,
the
top
plate
can
get
a
couple
of
degrees
Celsius
cooler
than
the
bottom
of
the
generator.(该装置利用地球和外太空的温差。然后,它利用这种差异来发电。只要它的一边比另一边冷,发电机就能发电。较冷的一面面向天空,并连接在一块铝板上。那块板被密封在一个透明的盖子下面,周围有隔热层以防止热量流失。发电机的底部连接到一个暴露的铝板。铝板被当地的空气加热了。在晚上,发电机的顶部可以比底部的温度低几摄氏度)”可知,第三段主要讲了该设备的工作原理。故选D。
【14题详解】
细节理解题。根据第四段中“Further
improvements
might
increase
its
production
to
at
least
500
milliwatts
per
square
meter.
To
do
that,
the
system
might
need
more
insulation
around
the
cool
top
plate.(进一步的改进可能会使其产量至少增加到每平方米500毫瓦。要做到这一点,该系统可能需要在冷却顶板周围安装更多的绝缘材料)”可知,通过在顶板周围放置更多的绝缘材料,该设备可以产生更多的电力。故选D。
【15题详解】
主旨大意题。根据第一段“A
new
device
works
like
a
solar
panel,
except
that
it
doesn’t
harvest
energy
from
the
sun.
It
absorbs
energy
from
the
cold
night
sky.(一种新型装置的工作原理就像太阳能电池板,只不过它不是从太阳获取能量。它从寒冷的夜空中吸收能量)”结合文章主要介绍了一种新型装置,可以利用寒冷夜空发电。介绍了该装置的工作原理,以及可以应用到哪些地方。可知,C选项“利用寒冷夜空发电的装置”最符合文章标题。故选C。
第二节(共5
小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
In
general,
human
beings
must
go
through
a
personal
learning
or
discovery
process
to
create
the
future
they
want.
There
are
four
distinct
aspects
in
this
process
of
discovery.
It
is
often
best
to
start
this
process
with
a
description
of
the
future
you
want
to
create.___16___.
It
should
be
very
meaningful
to
you
and
become
a
source
of
energy.
___17___,
making
your
best
guess
enables
you
to
begin
exploring
it
more.
Carrying
out
a
plan
is
all
about
taking
specific,
concrete
steps
toward
your
vision(远见).___18___.
Since
visions
are
usually
longer
term
and
can
seem
almost
too
big
to
achieve,
carrying
out
a
plan
lets
you
break
a
long
journey
into
shorter
trips.
___19___,
so
you
know
how
close
you
are
to
achieving
your
vision.
It's
the
feeling
actors
get
when
the
audience
applauds
or
the
critics
pan(抨击)
their
performance.
Being
as
objective
as
possible
is
important
,
since
even
bad
news
can
offer
great
learning
and
intelligence.
Reflecting
on
lessons
is
sometimes
the
most
difficult
and
essential
part
of
the
process.
It
can
turn
bad
news
into
great
learning.
The
truth
is,
as
long
as
you're
willing
to
learn,
you
can
create
the
future
you
want.
The
more
clearly
you
see
yourself
and
the
world
around
you,
the
sooner
you
will
realize
your
vision.___20___.
A.
You
can
turn
your
vision
into
reality
B.
Even
if
you
aren't
sure
what
you
really
want
C.
Moving
forward
in
your
life
is
sometimes
difficult
D.
Assessing
results
is
how
you
get
feedback(反馈)
from
the
world
around
you
E.
It
should
be
something
you
can
picture,
like
a
movie
projected
on
a
screen
F.
Like
an
actor
in
a
movie,
turn
a
written
text
of
the
movie
into
a
great
performance
G.
In
fact,
the
lessons
you
learn
will
help
you
clarify
your
vision
and
make
it
stronger
【答案】16.
E
17.
B
18.
F
19.
D
20.
G
【解析】
本文是说明文。文章介绍了我们创造自己想要的未来的过程中四个不同的方面。
【16题详解】
空前一句提到“a
description
of
the
future
you
want
to
create(描述你想要创造的未来)”;
E项中“something
you
can
picture”顺承空前一句的话题,其中“picture”和
“description”是不同词性的同义词;而且E项中“It
should
be…”与空后一句中的“It
should
be
…”
句式并列。故选E项。
【17题详解】
上文提到“It
is
often
best
to
start
this
process
with
a
description
of
the
future
you
want
to
create.”(在开始这个过程时,最好先描述一下你想要创造的未来),B项中的“…what
you
really
want”是顺承上文的话题;what
you
really
want对应上文的the
future
you
want
to
create,其中“even
if
”表示让步状语从句,与下文的“making
your
best
guess”相呼应,意思为“即使你不确定想要的未来是什么样,做出合适的猜想也可以让我们探索到更多。”故选B项。
【18题详解】
空前一句提到“Carrying
out
a
plan
is
all
about
taking
specific,
concrete
steps
toward
your
vision”,说明实施一项计划就是朝着你的愿景采取的具体措施;F项中提到“Like
an
actor
in
a
movie”,是以演员打比方;“turn
a
written
text
of
the
movie
into
a
great
performance(把剧本变成精彩的表演)”与空前一句中的“taking
specific,
concrete
steps”相呼应。下一段中也提到了actors。故选F。
【19题详解】
下文以演员为例,提到“It's
the
feeling
actors
get
when
the
audience
applauds
or
the
critics
pan(抨击)
their
performance(这是当观众赞赏或抨击演员的表演时他们的感受)”;D项中提到“you
get
feedback
from
the
world
around
you(你如何从你周围的世界得到反馈)”,作者以演员的例子说明D项中“get
feedback(得到反馈)”;空后一句“so
you
know
how
close
you
are
to
achieving
your
vision(这样你就知道你离实现你的愿景有多近了)”,其中so表示因果关系,说明得到反馈的结果。故选D。
【20题详解】
该段首句提到“Reflecting
on
lessons
is
sometimes
the
most
difficult
and
essential
part
of
the
process”,说明要反思教训,并且反思是这个过程中最困难和最重要的部分;
G项中“the
lessons
you
learn”与首句中的“reflect
on
lessons”语义相符;
G项“help
you
clarify
your
vision
and
make
it
stronger(帮助你看清自己的愿景,并且使它更清晰)”,是说明反思教训对我们的帮助,呼应首句中“essential
part
of
the
process”,G项符合该段的主题。故选G项。
第三部分
语言知识运用(
共两节,满分45分)
第一节
(共20小题;每小题1.5
分,满分30分)
.
阅读下面短文,从短文后各题所给的A,
B,
C和D四个选项中,选出可以填人空白处的最佳选项。
How
many
of
us
know
what
we
want
to
do?
We
know
how
we
would
like
to
eat,
we
know
how
we
would
like
to
communicate
with
others
and____21____carefully
and
we
know
what
foods
we
should
eat
.The
____22____could
go
on
and
on.
But…
what
we
do
doesn’t
always
align
with
(与…一致)what
we
know.
Often,
we
have
the____23____but
we
don’t
always
put
it
into
action.
I____24____this
in
our
kids.
Our
two
girls
have
very____25____habits
in
the
morning.
One
daughter
wakes
up
early,
gets
herself
organized
and
is____26____to
rock
in
the
morning.
Our
other
daughter
is
sleepy
in
the
morning
and
comes
downstairs
ten
minutes
late
every
day.
Does
our____27____kids
know
what
time
she
is____28____to
be
downstairs?
Yes!
Actually
doing
what
we
know
we
want
to
do
requires
developing____29____so
that
the
doing
starts
to
happen.
And____30____do
we
develop
these
healthy
habits?
Developing
these
good
habits
requires____31____,
commitment(投入)
and
how—to
knowledge.
It
takes
commitment
to
truly____32____to
change
from
“I
know”
to
“I
do”.
And
it
needs
plans
to
commit
---we
have
to
be
able
to
see
ourselves
succeeding
in
making
this____33____we
also
need
how-
to
knowledge
to____34____the
journey
from
“I
know”
to
“I
do”.
There
are
big
gaps
between
what
I
know
and
what
I
do.
While
I
look
at
these
gaps,
I
have____35____that
these
gaps
have
to
build
up
to
a
turning
point
for
the
plan
and
commitment
for
change
to____36____.
In
The
Slight
Edge,
Jeff
Olson
calls
this

the
day
of
disgust
(厌恶)”---that
day
when
it
all____37____you
and
you
get
to
that
turning
point
of
saying
:
“Okay,
now
I’m____38____
going
to
the
take
action
on
what
I
know
I
should
do.“In
these
moments
—sometimes
in
these
very____39____moments---
we’re
able
to
take
action
and
start____40____.
21.
A.
listen
B.
explain
C.
recognize
D.
comment
22.
A.
argument
B.
question
C.
story
D.
list
23.
A.
energy
B.
interest
C.
knowledge
D.
instruction
24.
A.
arrange
B.
see
C.
explore
D.
value
25.
A.
different
B.
healthy
C.
normal
D.
personal
26.
A.
free
B.
ready
C.
eager
D.
willing
27.
A.
anxious
B.
little
C.
late
D.
lazy
28.
A.
allowed
B.
supposed
C.
forced
D.
taught
29.
A.
habits
B.
solutions
C.
standards
D.
strategies
30.
A.
how
B.
when
C.
why
D.
where
31.
A.
aims
B.
challenges
C.
choices
D.
plans
32.
A.
expect
B.
prefer
C.
decide
D.
agree
33.
A.
change
B.
determination
C.
program
D.
improvement
34.
A.
take
up
B.
map
out
C.
follow
D.
discover
35.
A.
worried
B.
imagined
C.
learned
D.
wondered
36.
A.
appear
B.
run
out
C.
kick
in
D.
develop
37.
A.
stops
B.
leads
C.
hurts
D.
hits
38.
A.
immediately
B.
hopefully
C.
probably
D.
finally
39.
A.
right
B.
low
C.
historical
D.
shining
40.
A.
thinking
B.
doing
C.
correcting
D.
accepting
【答案】21.
A
22.
D
23.
C
24.
B
25.
A
26.
B
27.
C
28.
B
29.
A
30.
A
31.
D
32.
C
33.
A
34.
B
35.
C
36.
C
37.
D
38.
D
39.
B
40.
B
【解析】
【分析】
这是一篇夹叙夹议文。从“我知道”到“我做到”之间的转变,需要培养习惯,需要投入努力,还需要相关的知识。
【详解】1.
考查动词词义辨析。句意:我们知道如何与他人交流,如何认真聆听,应该吃什么样的食物。A.
listen听;B.
explain解释;C.
recognize辨认;D.
comment评论。根据上文“communicate
with
others”可知,此处指的是交流的话题,包括认真聆听,故选A。
2.
考查名词词义辨析。句意:清单可以一直继续列下去。A.
argument争论;B.
question问题。C.
story故事;D.
list列表。根据上一段“We
know
how
we
would
like
to
eat,
we
know
how
we
would
like
to
communicate
with
others
and____1___carefully
and
we
know
what
foods
we
should
eat”可知,此处是在列清单,故选D。
3.
考查名词词义辨析。句意:我们经常拥有知识,但是总是不付诸行动。A.
energy精力;B.
interest兴趣;C.
knowledge知识;D.
instruction指导。分析上下文,此处与上文“what
we
know.”相呼应,故是我们掌握的知识,故选C。
4.
考查动词词义辨析。句意:我在孩子们身上验证了这一点。A.
arrange安排;B.
see看见;C.
explore探索;D.
value价值。根据第二段内容,作者列举自己的两个女儿的行为,来证明上述观点,即在女儿身上看到了这一点,故选B。
5.
考查形容词词义辨析。句意:我两个女儿早上的习惯非常不一样。A.
different不同的;B.
healthy健康的;C.
normal正常的;D.
personal私自的。根据下文“One
daughter
wakes
up
early”和“Our
other
daughter
is
sleepy
in
the
morning”两句可知,一个女儿爱早起,一个女儿爱睡懒觉,习惯不同,故选A。
6.
考查形容词词义辨析。句意:一个女儿早早起床,整理好自己,准备好迎接早晨的到来。A.
free免费的;B.
ready备好的;C.
eager渴望的;D.
willing愿意的。根据上文“One
daughter
wakes
up
early,
gets
herself
organized”可知,女儿早起,故而时间很充分,做好了迎接清晨的准备,故选B。
7.
考查形容词词义辨析。句意:我们晚的孩子知道她什么时候该下楼吗?是的!
A.
anxious焦虑的;B.
little少的;C.
late晚的;D.
lazy懒惰的。根据本句中“know
what
time
she
is____8____to
be
downstairs?
Yes!”可知,她知道应该什么时候下楼吗?根据文意分析,指的是睡懒觉,起床晚的女儿,故选C。
8.
考查动词词义辨析。句意:我们晚的孩子知道她什么时候该下楼吗?是的!
A.
allowed允许;B.
supposed假设;C.
forced迫使;D.
taught教授。be
supposed
to
do意为“应该做某事”,此处指的是她应该下楼的时间,符合本句句意,故选B。
9.
考查名词词义辨析。句意:实际上,做我们知道的自己想做的事情需要养成习惯。A.
habits习惯;B.
solutions方案;C.
standards标准;D.
strategies策略。根据下文“And____10____do
we
develop
these
healthy
habits?”(我们应该如何发展这些健康的习惯?)可知,真正做我们想做到的事情需要发展习惯,故选A。
10.
考查连词词义辨析。句意:我们如何养成这些健康的习惯?
A.
how如何;B.
when何时;C.
why为何;D.
where哪里。分析下一段内容“Developing
these
good
habits
requires____11____,
commitment(投入)
and
how—to
knowledge.”(培养这些好习惯需要计划,投入和怎么做的知识)可知,此处指的是培养习惯的方法,即如何培养习惯,故选A。
11.
考查名词词义辨析。句意:养成这些好习惯需要计划,投入和入门知识。A.
aims目的;B.
challenges挑战;C.
choices选择;D.
plans计划。根据“And
it
needs
plans
to
commit”可知,这需要制定计划,故选D。
12.
考查动词词义辨析。句意:真正下定决心把“我知道”变成“我愿意”需要努力。A.
expect期待;B.
prefer更喜欢;C.
decide决定;D.
agree同意。根据“change
from
“I
know”
to
“I
do”,”可知,从知道到做到需要下决心,故选C。
13.
考查名词词义辨析。句意:我们必须能够看到自己成功地实现了这一改变。A.
change改变;B.
determination决心;C.
program项目;D.
improvement改进。This指代的是上文的“change
from
“I
know”
to
“I
do””,故选A。
14.
考查动词词义辨析。句意:我们还需要用怎么做的知识来描绘出从“我知道”到“我愿意”的过程。A.
take
up开始,占据;B.
map
out筹划;C.
follow跟随;D.
discover发现。根据后文“the
journey
from
“I
know”
to
“I
do””可知,知识是用来描绘这一转变的过程的,故选B。
15.
考查动词词义辨析。句意:当我审视这些差距时,我了解到,这些差距必须逐渐形成一个转折点,才能使改革的计划和承诺生效。A.
worried担忧;B.
imagined想象;C.
learned学习;D.
wondered想知道。根据“that
these
gaps
have
to
build
up
to
a
turning
point
for
the
plan
and
commitment
for
change
to____16____”可知,这些指的是我知道的内容,故选C。
16.
考查动词词义辨析。句意:当我审视这些差距时,我了解到,这些差距必须逐渐形成一个转折点,才能使改革的计划和承诺生效。A.
appear出现;B.
run
out用完;C.
kick
in开始生效;D.
develop发展。根据上文“a
turning
point”可知,找到转折点开始改变,让计划和承诺生效,故选C。
17.
考查动词词义辨析。句意:这一天所有事情都在打击你,你终于找到了转折点。A.
stops停止;B.
leads指导;C.
hurts伤害;D.
hits打击。根据上文“the
day
of
disgust”以及下文“you
get
to
that
turning
point
of
saying”可知,在令人厌恶的一天受到了各种打击,你终于决定开始改变了,故选D。
18.
考查副词词义辨析。句意:现在我要开始真正的付诸行动了。A.
immediately立即
;B.
hopefully希望地;C.
probably可能;D.
finally最终。根据文意可知,在“知道”和“要做”之间存在着差距,经过了重重阻碍,终于意识到必须付诸行动了,故选D。
19.
考查形容词词义辨析。句意:有时就是在这些灰暗的时刻,我们才会采取行动,开始真正的付诸行动。A.
right正确的;B.
low低的;C.
historical历史的;D.
shining闪亮的。These指代上文出现的日子—“the
day
of
disgust”,即令人厌恶的日子,故选B。
20.
考查动词词义辨析。句意:有时就是在这些灰暗的时刻,我们才会采取行动,开始真正的付诸行动。A.
thinking想;B.
doing做;C.
correcting改正;D.
accepting接受。,根据上文“we’re
able
to
take
action”可知,我们采取行动,开始真正去做,故选B。
第二节
单项选择
(共10小题;每小题0.5分,满分5分)
41.
Scientists
are
convinced
_____
the
positive
effect
of
laughter
_____
physical
and
mental
health.
A.
of;
at
B.
by;
in
C.
of;
on
D.
on;
at
【答案】C
【解析】
【分析】
【详解】考查介词。句意:科学家确信笑会对人的身体和精神健康产生积极效果。根据句意可知,第一空考查短语be
convinced
of
sth
“对某事确信”;
第二空考查短语effect
on
sth“对某物产生的效果”。故选C。
【点睛】
42.
Plowing
the
field
is
the
____
means
to
grow
crops
in
China,
typical
___
the
Chinese
farming
for
thousands
of
years.
A.
controversial;
with
B.
concrete;
in
C.
conventional;
of
D.
contemporary;
to
【答案】C
【解析】
【分析】
【详解】考查形容词词义辨析和固定短语。句意:在中国,耕地是种植农作物的传统手段,几千年来,这是典型的中国农业。A.
controversial有争议的;
with和……一起;B.
concrete具体的;
in在某地;C.
conventional传统的;
of……的;D.
contemporary当代的;
to向,朝。根据常识可知,第一空处需用形容词conventional,表示耕地是种植农作物的传统手段;
typical
of…“……的典型”,固定短语。故选C。
43.
Strict
measures
have
to
be
______
to
protect______
children
from
family
abuses.
A.
adapted;
adopted
B.
adopted;
adopted
C.
adjusted;
adjusted
D.
adjusted;
adopted
【答案】B
【解析】
【分析】
【详解】考查动词词义辨析和形容词。句意:必须采取严格措施保护被收养的儿童不受家庭虐待。adopted采取(措施),被领养的;adapted适应;adjust调整,适应;根据第一空前名词?measures可知,第一空处需用动词adopted,表示采取措施,由第二空后“children
from
family
abuses”可知,第二空处需用形容词adopted作定语,表示被领养的,此处表示被收养的孩子。故选B。
44.
The
story
is
totally
made
up.
If
_______
it
happens
to
be
______
anyone’s
experience,
we
are
here
to
apologize.
A.
by
coincidence;
in
coincidence
with
B.
by
coincidence;
familiar
to
C.
by
chance;
by
coincidence
with
D.
by
accident;
in
coincidence
to
【答案】A
【解析】
【分析】
【详解】考查固定短语词义辨析。句意:这个故事完全是虚构的。如果碰巧与任何人的经历相符,我们在此道歉。by
coincidence巧合,碰巧;in
coincidence
with与……一致;by
coincidence
with属于错误表达;by
chance偶然,碰巧;by
accident意外地;be
familiar
to
sb.为某人所熟知,根据前一句“The
story
is
totally
made
up.(这个故事完全是虚构的。)”可知,第一空处需用固定短语by
coincidence
/chance,排除选项D;第二空后提到“道歉”,由此可知,第二空处表示与某人的经历相一致,所以第二空处需用in
coincidence
with。故选A。
45.
In
such
a
______
situation,
we
have
to
be
careful
of
what
we
say
and
what
we
do.
A.
delicate
B.
fragile
C.
weak
D.
flexible
【答案】A
【解析】
【分析】
【详解】考查形容词词义辨析。句意:在这种微妙的情形下,我们必须小心我们的言行。A.
delicate微妙的;B.
fragile脆弱的;C.
weak虚弱的;D.
flexible灵活的。结合后文“we
have
to
be
careful
of
what
we
say
and
what
we
do”可知小心言行是因为情形微妙,delicate符合语境。故选A。
46.
(2013·高考新课标全国卷Ⅱ)—I’m
sorry
I
made
a
mistake!
—________.
Nobody
is
perfect.
A.
Take
your
time
B.
You’re
right
C.
Whatever
you
say
D.
Take
it
easy
【答案】D
【解析】
【分析】
【详解】考查情景交际。句意:——对不起我犯错了!——别紧张。没有人是完美的。A.
Take
your
time别着急(侧重时间);B.
You're
right你是对的;C.
Whatever
you
say不管你说什么;D.
Take
it
easy别紧张(强调情绪)。根据语境可知,此处是指“别紧张。”故选D。
47.
If
we
________
a
table
earlier,
we
wouldn’t
be
standing
here
in
a
queue.
A.
have
booked
B.
booked
C.
book
D.
had
booked
【答案】D
【解析】
【分析】
【详解】考查虚拟语气。句意:如果我们早些预订饭桌,我们现在就不会站在这儿排队了。根据句意,if从句是对过去情况的假设,故用过去完成时态。故选D项。
48.
The
parents
felt
helpless
when
they
found
their
son
had
____
drug
for
long.
A.
addicted
B.
addicted
to
C.
addicted
himself
D.
been
addicted
to
【答案】D
【解析】
【分析】
【详解】考查动词短语和过去完成时。句意:当父母发现儿子长期吸毒时,感到很无助。根据“found”可知,为一般过去时,而“be
addicted
to
drugs(某人沉迷于吸毒)”发生在“found”之前,表示过去的过去用过去完成时,故选D。
49.
________for
the
timely
investment
from
the
general
public,
our
company
would
not
be
so
good
as
it
is.
A.
Had
it
not
been
B.
Were
it
not
C.
Be
it
not
D.
Should
it
not
be
【答案】A
【解析】
【分析】
【详解】考查虚拟语气。句意:要不是公众的及时投资,我们的公司不会像现在这样好。根据句意,这里是对过去事实的虚拟,所以从句中的谓语动词用过去完成时。省略if用部分倒装,were/had/should提到句首,此处把had提前。故选A。
50.
I
sent
a
big
bunch
of
flowers
to
the
nurse
as
an
________
of
thanks
for
her
taking
good
care
of
my
grandpa
in
the
nursing
home.
A
attitude
B.
impression
C.
appreciation
D.
expression
【答案】D
【解析】
【分析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:我送了一大束鲜花给护士,以表达对她在养老院照顾好我爷爷的感谢。A.
attitude态度;B.
impression印象;C.
appreciation欣赏;D.
expression表达。根据后文“of
thanks
for
her
taking
good
care
of
my
grandpa
in
the
nursing
home”可知送花给护士是一种表达感谢的方式。故选D。
第三节(共10小题;每小题1分,满分10分)
下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
James’
granddad
wrote
to
help
James
quit
smoking.
He
once
became
addicted
to
cigarettes
in
three
ways.
His
body
was
accustomed
to
___51___
(have)
nicotine.
He
began
to
do
it
____52____(automatic)
and
became
mentally
addicted.
But
___53___
realizing
the
harmful
effects
of
smoking
on
the
body,
he
finally
managed
to
stop.
He
also
told
James
smoking
did
damage
to
heart
and
lungs,
and
___54___
it
was
more
difficult
for
smoking
couple
to
become
pregnant.
So
he
gave
James
some
____55____(advise).
Firstly,
be
well-prepared
and
be
determined.
Decide
on
a
day
to
quit.
Don’t
choose
a
day
that
he
knows
is
going
to
be
_____56_____(stress).
Once
he
decides,
he
should
carry
it
out.
Secondly,
relax
himself.
When
feeling
nervous,
do
not
reach
___57___
a
cigarette.
Instead
try
some
deep
breath
and
do
some
exercises.
Thirdly,
get
help
if
he
need
___58___.
If
he
feels
desperate,
don’t
hesitate
to
ask
for
help
from
his
friends
or
join
a
stop-smoking
group.
Finally,
keep
trying.
Don’t
be
disappointed
if
he
doesn’t
see
the
immediate
effects.
Just
try
again
and
he
____59____(succeed)
in
the
end.
All
these
might
help
James
to
stop
and
____60____(strong)
his
resolve.
【答案】51.
having
52.
automatically
53.
when/after
54.
that
55.
advice
56.
stressful
57.
for
58.
it
59.
will
succeed
60.
strengthen
【解析】
这是一篇记叙文,主要讲述了詹姆斯的爷爷帮助詹姆斯戒烟而提出一些建议。
【51题详解】
考查固定短语用法。句意:他的身体习惯了尼古丁。be
accustomed
to
doing表示习惯于做某事,故填having。
【52题详解】
考查副词。句意:他开始不由自主地做这件事。分析可知,修饰句子“He
began
to
do
it”应该用副词作状语,故填automatically。
【53题详解】
考查连接词。句意:但当意识到吸烟对身体的有害影响时/后,他终于设法戒烟了。根据句意可知此处表示“当……的时候”或“在……之后”,故填when/after。
【54题详解】
考查宾语从句连接词。句意:他还告诉詹姆斯吸烟对心脏和肺有损害,吸烟的夫妇怀孕更困难。分析可知,此句谓语动词为told,后为and连接的两个宾语从句,第二个从句不能省略连接词that,故填that。
【55题详解】
考查名词。句意:所以他给了詹姆斯一些建议。分析可知,some后接名词作宾语,advise应转化为名词形式advice,且为不可数名词,故填advice。
【56题详解】
考查形容词。句意:不要选择一个他知道会有压力的日子。分析可知,be动词后加形容词作表语,表示“有压力的”,故填stressful。
【57题详解】
考查固定搭配。句意:感到紧张时,不要伸手去拿烟。分析可知,reach
for为固定搭配,表示伸手去拿,符合题意,故填for。
【58题详解】
考查代词。句意:如果他需要帮助,就寻求帮助。分析可知,此处设空处指代前半句的help,故填it。
【59题详解】
考查时态。句意:只要再试一次,他最终会成功的。分析可知,表示未来发生的事情用一般将来时,故填will
succeed。
【60题详解】
考查动词。句意:所有这些可能有助于詹姆斯停下来和加强他的决心。分析可知,设空处与stop并列,所以需要一个动词,故strong应该转化为动词形式。故填
strengthen。
第四部分
写作(共两节,满分35分)
第一节
短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
61.
文中共有10处语言错误,每句中最多有两处.每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧
),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉°
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:
1.
每处错误及其修改均仅限一词;
2.
只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分.
Recently,
my
class
has
participated
an
activity
organized
by
our
school
for
Earth
Day.
We
felt
this
our
duty
to
arouse
people’s
awareness
of
protecting
our
earth.
First,
we
make
some
handcrafts
with
some
plastic
bottles
and
that
waste
paper.
Then,
we
held
a
exhibition
in
a
community
and
gave
them
up
to
visitors.
What
inspired
us
more
was
their
love
and
praise
to
our
handcrafts.
At
last,
at
that
shared
meeting,
our
monitor
gave
a
speech.
But
he
said
that
only
if
each
of
us
took
measure
to
protect
our
earth
could
we
make
a
better
earth.
【答案】1.
participated后加in
2.
this→
it
3.
make→
made
4.
去掉that
5.
a→
an
6.
up→
away/out或去掉up
7.
more→
most
8.
shared→
sharing
9.
But→
And
10.
measure→
measures
【解析】
分析】
本文是说明文。介绍了作者所在班级为地球日举办的活动及效果。
【详解】1.考查介词。participate不及物动词,此处表示参加某种活动,后加in再加宾语an
activity。故participated后加in。
2.考查代词。分析句子结构可知,it是形式宾语,不定式to
arouse
people’s
awareness作真正宾语。故this改为
it。
3.考查动词时态。本文讲述过去发生的事,与下文
held一致可知用一般过去时。故make改为made。
4.考查并列成分。and连接并列成分plastic
bottles和waste
paper,此处泛指“废纸”不用that特指。故去掉that。
5.考查冠词。此处指我们举办了一个展览,exhibition是以元音因素开头的名词,表示“一个”用冠词an。故a改为
an。
6.考查固定短语。give
up放弃,此处指我们把这些手工艺品分发/送给参观者。give
away分发,赠送,give
out分发,give送给,都可以表达此意。故up改为away/out或去掉up。
7.考查副词最高级。句意:最鼓舞我们的是他们对我们手工艺品的热爱和赞美。根据句意可知,用most表示最高级。故more改为most。
8.考查非谓语动词。表示“共享大会”是sharing
meeting,sharing是动名词做定语。故shared改为
sharing。
9.考查连词。gave
a
speech和said是并列关系,不是转折。故But改为
And。
10.考查名词复数。“采取措施”是固定短语take
measures,measure用复数形式。故measure改为
measures。
第二节书面表达(满分25分)
62.
假设你是红星中学高三学生李华。你的美国朋友Jim得知你对探月感兴趣,发来邮件和你讨论该话题。请你给他回复邮件,内容包括:
1.
月亮在中国文化中的寓意;
2.
你对人类探月活动的看法。提示词:探月
moon
exploration
注意:1.词数不少于100;2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear
Jim,
I
am
glad
to
share
with
you
more
details
about
my
passion
for
moon
exploration.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li
Hua
【答案】Dear
Jim,
I
am
glad
to
share
with
you
more
details
about
my
passion
for
moon
exploration.
It
started
with
what
I
had
been
told
about
the
moon
as
a
kid
and
grew
stronger
with
time.
As
you
can
guess,
there
is
rich
cultural
meaning
behind
the
faithful
companion
of
the
earth.
In
Chinese
culture,
as
opposed
to
the
masculinity
of
the
sun,
the
moon
is
often
compared
to
a
quiet
and
elegant
lady.
Also,
it
reminds
people
of
their
family
and
friends
far
away.
People
feel
reassured
knowing
that
they
are
watching
the
same
moon
as
if
the
moon
could
serve
as
their
messenger.
Human
beings
have
never
stopped
exploring
our
closest
neighbor.
I
believe
it
is
of
great
significance.
The
development
of
relevant
technology
facilitates
the
progress
of
science
in
general,
which
benefits
our
everyday
life.
What’s
more,
I
think
moon
exploration
shows
an
important
human
trait,
that
is,
curiosity
about
the
unknown,
which
is
the
driving
force
that
has
brought
our
species
this
far.
I
hope
you
find
what
I‘ve
mentioned
above
interesting
and
reasonable.
By
the
way,
what
do
you
think
of
when
you
gaze
at
the
moon?
Write
back
and
tell
me
about
it!
Yours,
Li
Hua
【解析】
【分析】
本篇书面表达属于应用文。要求考生写一封邮件给对探月感兴趣美国朋友Jim,与他探讨探月话题。
【详解】第一步:审题
体裁:应用文
时态:根据提示,时态应以一般现在时,兼用其它时态
人称:第一人称为主和第三人称
结构:总分法
总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。
要求:1.
月亮在中国文化中的寓意;
2.
你对人类探月活动的看法。
第二步:列提纲
(重点词组)
moon
exploration;(be)
opposed
to;be
compared
to;remind
sb.
of
sth.;as
if;serve
as;human
trait;the
driving
force;gaze
at
第三步:连词成句
1.
In
Chinese
culture,
as
opposed
to
the
masculinity
of
the
sun,
the
moon
is
often
compared
to
a
quiet
and
elegant
lady.
2.
Also,
it
reminds
people
of
their
family
and
friends
far
away.
3.
People
feel
reassured
knowing
that
they
are
watching
the
same
moon
as
if
the
moon
could
serve
as
their
messenger.
4.
I
think
moon
exploration
shows
an
important
human
trait,
that
is,
curiosity
about
the
unknown,
which
is
the
driving
force
that
has
brought
our
species
this
far.
5.
what
do
you
think
of
when
you
gaze
at
the
moon?
(根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。)
第四步:连句成篇(衔接词)
1.表文章结构顺序:First
of
all,
Firstly/First,
Secondly/Second…
And
then,
Finally,
In
the
end,
At
last,
Last
but
not
least
2.表并列补充关系:What
is
more,
Besides,
Moreover,
Furthermore,
In
addition,
As
well
as,
not
only…but
(also),
including,
also
3.表转折对比关系:However,
On
the
contrary,
but,
Although
+
clause(从句),
In
spite
of
+
n/doing,
On
the
one
hand…,On
the
other
hand…
Some…,while
others…,as
for,
so…that…
4.表因果关系:Because,
As,
So,
Thus,
Therefore,
As
a
result
5表换一种方式表达:In
other
words
that
is
to
say,
6.表进行举例说明:For
example;
For
instance;
such
as
+
n/doing
7.表陈述事实:In
fact,
frankly
speaking
8.表选择:either…or…,or
连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。
第五步:润色修改
【点睛】范文内容完整,结构严谨,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了主从复合句,如It
started
with
what
I
had
been
told
about
the
moon
as
a
kid
and
grew
stronger
with
time这句话中用了what引导的宾语从句,The
development
of
relevant
technology
facilitates
the
progress
of
science
in
general,
which
benefits
our
everyday
life这句话中用了which引导的非限制性定语从句;使用了非常好的短语,如
(be)
opposed
to,be
compared
to,remind
sb.
of
sth.,serve
as,gaze
at等,为文章增色不少;并注意了句子的衔接,如Also,What’s
more,By
the
way。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。南昌二中2020—2021学年度上学期第三次月考
高二英语试卷
第一部分
听力(共两节,满分30分)
第一节
(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.
What
will
the
speakers
buy
for
Emma's
birthday?
A.
A
pet.
B.
A
book.
C.
Some
cakes.
2.
When
did
the
football
match
start?
A.
At
2:15
B.
At
2:30
C.
At
2:45.
3.
Where
are
the
two
speakers?
A.
On
a
plane.
B.
In
a
shop.
C.
In
a
restaurant.
4.
How
did
the
man
know
Lisa
had
come
back
from
the
U.
K.?
A.
He
saw
her.
B.
Peter
told
him.
C.
Lisa
gave
him
a
call.
5.
What
are
the
speakers
talking
about?
A.
A
club.
B.
A
theft.
C.
A
cupboard.
第二节(共15小題;每小题1.5分,满分22.
5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C二个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题.每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.
How
much
is
the
extra
large
tent
per
day?
A.
$
10.
B.
$
50.
C.
$
60.
7.
What
do
we
know
about
the
man?
A.
He'll
return
the
tent
in
a
month.
B.
He
will
not
get
a
discount.
C.
He'll
reserve
a
tent
now.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.
What
does
the
man
want
the
woman
to
do?
A.
Reply
to
his
message
quickly.
B.
Help
him
arrange
a
party.
C.
Buy
some
balloons.
9.
When
will
the
party
begin?
A.At
noon.
B.
At
around
3:00.
C.
At
around
6:00
听第8段材料,回答第10至12题。
10.
What
are
the
speakers
doing?
A.Playing
a
puzzle
game.
B.Doing
a
job
test.
C.Having
an
interview.
11.
What
isn't
the
woman
good
at?
A.Focusing
on
most
cases.
B.Dealing
with
stress.
C.Getting
on
well
with
others.
12.
How
does
the
woman
feel
about
the
result?
A.
Surprised.
B.
Disappointed.
C.
Worried.
听第9段材料.回答第13至16题。
13.
What
has
the
woman
prepared
for
breakfast?
A.
Juice,
eggs
and
bacon.
B.
Noodles
and
fruit.
C.
Just
coffee
with
no
sugar.
14.
What
information
is
on
the
container?
A.The
low
amount
of
fat.
B.The
amount
of
pure
juice.
C.The
percentage
of
vitamin
C.
15.
How
much
sugar
should
women
have
per
day?
A.Twenty
grams.
B.
Twenty-five
grams.
C.
Forty
grams.
16.
What
food
might
the
man
like
best?
A.Yogurt.
B.
Vegetables.
C.
Noodles
and
bread.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.
What
is
the
main
purpose
of
the
loud
noises?
A.
To
warn
people
outdoors
to
get
inside.
B.
To
get
people's
attention
inside
their
homes.
C.
To
inform
people
without
radios
about
danger.
18.
Who
decides
to
turn
on
the
system?
A.
Local
media.
B.
Local
officials.
C.
The
national
weather
service.
19.
Where
does
the
speaker
advise
people
to
go
after
hearing
a
warning?
A.To
a
window.
B.To
a
public
shelter.
C.
To
the
inside
of
a
building.
20.
What
is
the
main
topic
of
the
talk?
A.
A
weather
report.
B.A
warning
system.
C.The
safety
steps
in
bad
weather.
第二部分
阅读理解(共两节,
满分40分)
第一节
(共15小题;每小题2分,滿分
30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
SUPPORT
WORKER
Do
you
have
the
ability
to
care
for
others?
Can
you
understand
how
older
people
feel?
Are
you
a
good
communicator?
Do
you
have
good
listening
skills?
Can
you
work
weekends?
If
you
have
answered
YES
to
the
above,
we
would
like
to
hear
from
you:

Starting
rate
of
£8.56
per
hour

Free
uniform

Excellent
training
Careers@golden-
WOWEE
MAGAZINE
Writers
Wanted
Wowee
Magazine
is
looking
for
writers
for
its
website.
Pay
is
based
on
the
number
of
people
who
read
your
articles.You
may
also
receive
free
tickets
to
events
and
free
products
to
test.
This
is
a
great
opportunity
to
get
valuable
work
experience.
We
want
people
who
are:
chatty
interesting
passionate
skilled
Contact
us
at
info@woweecom.
CALLING
ALL
MODELS
Think
you
could
be
a
model?
If
so,
we'd
like
to
meet
you!
Working
as
a
successful
fashion
model
isn't
easy
but
it
is
very
exciting
and
could
be
a
great
opportunity.
Girls
should
be
over
16
with
a
minimum
height
of
172cm
and
boys
should
have
a
minimum
height
of
182cm.
If
you
are
under
16
and
do
not
yet
have
the
required
height,
we
would
still
be
interested
in
meeting
you,
but
you
must
bring
a
parent.
Info@top-model-agency.uk
WORK
FOR
COFFEE
BEANS
Join
Britain's
number
one
cafe
at
Coffee
Beans,
where
every
cafe
has
the
same
aims:
to
create
family-like
teams
and
to
give
excellent
customer
service.
Many
different
kinds
of
people
come
and
work
with
us,
so
start
your
career
at
Coffee
Beans
today:

Choose
the
hours
you
work

Get
management
experience

Share
your
love
of
coffee
Join
us
as
a
Team
Member,
Assistant
Manager
of
Cafe
Manager,
depending
on
your
skills
and
experience.
Email
us
at
jobs@coffeebeans.co.uk.
1.
Which
address
should
you
email
at
if
you
want
to
be
a
support
worker?
A.
careers@golden-carecom
B.
info@
C.
info@top-model-agency.uk
D.
jobs@coffeebeans.co.uk
2.
A
writer
working
for
Wowee
Magazine
can
______
.
A.
bring
a
parent
B.
get
a
free
uniform
C.
choose
working
hours
D.
receive
free
tickets
to
events
3.
What
can
we
learn
about
the
jobs
from
the
job
postings?
A.
The
model
opportunity
is
only
meant
for
adults.
B.
There
is
no
need
to
be
trained
as
a
support
worker.
C.
Employees
at
Coffee
Beans
have
few
management
opportunities.
D.
Applicants
to
Wowee
Magazine
should
be
sociable
and
enthusiastic.
B
A
vertical
smart
farm
was
established
in
a
Seoul
subway
station.
Opened
on
September
23,
it's
Korean's
first
urban,
underground
smart
farm.
Sterilized(无菌的)
outerwear
is
put
on
before
entering
the
vertical
farm.
Vegetables
are
being
cultivated(培育)
under
LED
lighting,
in
trays
of
hydroponic(溶液栽培)
that
take
the
place
of
soil,
“We
are
not
pulling
in
dirty
air
from
outside
or
from
the
subway.
Thanks
to
this
sealed
sterile
environment,
the
vertical
farm
has
no
need
for
pesticides(
杀虫剂
)
.
Moreover,
the
vegetables
grown
possess
slightly
higher
amounts
of
vitamins
and
minerals
than
regular
vegetables,
"said
Kim
Sung-un,
a
senior
manager
at
a
commercial
smart
farm
company.
Still,
Kim
admits
that
smart
farms
are
not
suited
to
every
kind
of
vegetable.
“We
can
produce
potatoes
or
tomatoes,
but
they
are
not
cost
effective,”
Kim
said.
However,
they
are
appropriate
for
lettuce-widely
used
in
Korean
cuisine
as
wraps
for
barbecued
meat
and
fish-and
herbs-widely
used
in
Korean
cuisine
and
medicine.
Unlike
traditional
farming
work,
with
its
requirement
for
hard
work
and
heavy
machinery,
smart
farming
labor
is
light.
With
all
processes,
—except
for
seeding
and
harvesting—fully
automated
or
using
robots,
the
main
job
is
monitoring(监控),
and
disabled
people
were
hired
for
the
job.
“The
good
thing
about
smart
farming
is
that
we
can
include
those
who
are
socially
excluded,”
Kim
said.
“And
these
systems
are
something
woman
can
work
on,
there
is
no
hard
labor.”
The
farms
are
also
applicable
in
environments
where
traditional
farming
is
not
feasible---such
as
deserts
and
arctic
climate
zones.
4.
What
do
we
know
about
vegetables
grown
in
smart
farms?
A.
Potatoes
and
tomatoes
cannot
be
planted.
B.
Lettuce
and
herbs
are
cost
effective
to
produce.
C.
Vegetables
are
planted
under
LED
lighting
in
soil.
D.
Vegetables
grown
there
are
the
same
as
regular
vegetables.
5.
What's
the
advantage
of
smart
farming?
A.
All
farming
processes
are
fully
automated.
B.
Smart
farms
are
equipped
with
heavy
machinery.
C.
The
only
job
to
do
in
a
smart
farm
is
monitoring
D.
The
disabled
can
be
involved
in
the
farming
work
6.
What
does
the
underlined
word
mean
in
the
last
paragraph?
A.
Practicable
B.
Impossible
C.
Popular
D.
Acceptable.
7.
What
is
the
text
mainly
about?
A.
Development
of
smart
farms
B.
Great
changes
in
smart
farm
C.
An
introduction
to
smart
farms
D.
Vegetables
grown
in
smart
farms
C
Juili
Kale
was
looking
forward
to
receiving
her
master's
degree
at
Arizona
State
University.
She
planned
to
invite
her
family
living
in
India
to
the
United
States
for
her
graduation
ceremony.
But
then,
in
March,
the
coronavirus
pandemic
ended
those
plans
as
schools
nationwide
closed
to
stop
the
spread.
Kale's
dream
of
spending
time
with
family
members
on
her
big
day
came
crashing
down.
Yet
the
graduation
ceremony
is
taking
place—just
not
as
she
expected.
University
officials
have
turned
to
robots
so
Arizona
State
graduates
and
their
families
can
take
part
in
the
event
online.
Cameras
recorded
images
of
Kale
and
about
140
other
graduates
online
this
month.
They
were
wearing
robes
and
mortar
board
caps.
They
took
turns
moving
a
robot
at
the
university
that
held
an
eye-level
display
showing
their
face.
With
the
help
of
the
robot,
they
stepped
forward
to
receive
their
diplomas
and
take
pictures.
The
robots
are
from
Double
Robotics,
a
company
based
in
Burlingame,
California.
Before
the
health
crisis,
they
had
been
used
to
help
people
attend
funerals
and
even
marriage
ceremonies
without
traveling.
Sanjeev
Khagram
is
dean
of
Arizona
State's
Thunderbird
School
of
Global
Management.
He
said
that
the
video-
a
''bittersweet''
experience—was
recorded
and
produced
over
two
days.
It
may
not
have
been
ideal
for
the
students.
Khagram
admitted.
''
But,
we
want
to
show
that
we
did
everything
that
we
could
to
celebrate
them.
When
the
crisis
is
over,
the
class
of
2020
can
do
a
real-life
walk
at
any
future
graduation
ceremony
they
choose.
''
Kale
planned
to
throw
a
''watch
party''
with
her
husband
at
home
and
her
family
in
India.
Getting
used
to
the
online
experience
was
easy
for
Nancy
Sierras
Morales.
''We
have
been
able
to
adapt
very
quickly
because
we
are
used
to
being
on
a
computer
and
on
the
phone
almost
like
24/7,
''
the
22-year-old
said.
She
said
that,
while
it
is
not
the
best,
it
is
''cool...to
be
like
the
first
class
ever
to
do
this''.
''I'm
disappointed.''
said
41-year-old
Douglas
Northcott.
He
is
graduating
with
a
master's
degree
in
applied
leadership
and
management.
He
called
the
online
event
with
robots
''creative''.
But
he
looked
forward
to
the
real
thing.
''And
if
anything,
that
makes
it
better
,
in
that
it
is
spread
over
two
times
rather
than
one.
''
8.
What
had
the
robots
mainly
been
used
for
before
the
graduation
ceremony?
A.
Saving
travelling
for
people
to
attend
ceremonies
like
weddings.
B.
Hosting
all
kinds
of
ceremonies
for
people
unable
to
travel.
C.
Helping
professors
with
their
teaching
plans
in
universities.
D.
Amusing
people
during
their
travelling
to
funerals.
9.
According
to
the
text,
________
made
a
fast
adjustment
to
the
new
situation.
A.
Juili
Kale
B.
Sanjeev
Khagram
C.
Nancy
Sierras
Morales
D.
Douglas
Northcott
10.
According
to
Sanjeev
Khagram,
to
have
a
real
graduation
ceremony,
the
2020
graduates
can
________.
A.
throw
an
online
''watch
party''
B.
attend
any
future
graduation
ceremony
C.
hold
another
real
one
by
themselves
D.
do
everything
they
can
to
celebrate
11.
What
is
the
best
title
for
the
text?
A.
A
disappointing
graduation
ceremony
B.
A
graduation
ceremony
with
the
help
of
robots
C.
A
multifunctional
robot
from
Double
Robotics
D.
A
special
experience
of
students
in
the
health
crisis
D
A
new
device
works
like
a
solar
panel,
except
that
it
doesn’t
harvest
energy
from
the
sun.
It
absorbs
energy
from
the
cold
night
sky.
A
prototype
of
the
device
produced
enough
electricity
at
night
to
power
a
small
light
bulb.
A
bigger
version
might
one
day
light
rooms
or
charge
phones.
It
also
could
power
electronics
in
remote
or
low-resource
areas
that
lack
electricity.
The
device
makes
use
of
the
temperature
difference
between
Earth
and
outer
space.
It
then
uses
that
difference
to
create
electricity.
As
long
as
one
side
of
it
is
cooler
than
the
other,
the
generator
can
produce
electricity.
The
cooler
side
faces
the
sky
and
is
attached
to
an
aluminum
plate.
That
plate
is
sealed
beneath
a
transparent
cover
and
surrounded
with
insulation
to
keep
out
heat.
The
bottom
of
the
generator
is
attached
to
an
exposed
aluminum
plate.
That
plate
is
warmed
by
the
local
air.
At
night,
the
top
plate
can
get
a
couple
of
degrees
Celsius
cooler
than
the
bottom
of
the
generator.
Researchers
tested
a
20-centimeter
prototype
one
clear
December
night
in
Stanford,
California.
The
generator
produced
up
to
about
25
milliwatts
of
power
per
square
meter
of
device.
That
was
enough
power
to
light
a
small
light-emitting
diode,
or
LED
bulb.
Further
improvements
might
increase
its
production
to
at
least
500
milliwatts
per
square
meter.
To
do
that,
the
system
might
need
more
insulation
around
the
cool
top
plate.
The
device
also
could
help
power
remote
weather
stations
or
other
environmental
devices,
says
Aaswath
Raman.
He
is
a
materials
scientist
who
worked
on
the
device
at
the
University
of
California,
Los
Angeles.
This
may
be
useful
in
polar
regions
that
don’t
see
sunlight
for
months
at
a
time,
Raman
says.
“If
you
have
some
low-power
load
and
you
need
to
power
it
through
three
months
of
darkness,
this
might
be
a
way.”
12.
What
can
we
know
about
the
new
device?
A.
It
gains
energy
from
the
sun.
B.
It’ll
be
popular
in
special
areas.
C.
It
is
cooler
than
a
solar
panel.
D.
It’s
been
widely
used
in
life.
13.
What
does
the
author
mainly
talk
about
in
Paragraph
3?
A.
Application
fields
of
the
device.
B.
The
developing
process
of
the
device.
C.
Significant
effects
of
the
device.
D.
The
working
principle
of
the
device.
14.
How
can
the
device
produce
more
electricity?
A
By
sealing
the
top
plate
with
a
transparent
cover.
B.
By
using
it
in
extremely
cold
and
clear
nights.
C.
By
attaching
the
bottom
plate
to
a
warm
plate.
D
By
putting
more
insulation
around
the
top
plate.
15.
What
could
be
a
suitable
title
for
the
text?
A.
The
Difference
Between
a
Solar
Panel
and
a
New
Device
B.
A
Device
Bringing
New
Hope
for
Those
in
the
Cold
Night
C.
A
Device
Using
the
Cold
Night
Sky
to
Produce
Electricity
D.
The
Temperature
Difference
Between
Earth
and
Outer
Space
第二节(共5
小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
In
general,
human
beings
must
go
through
a
personal
learning
or
discovery
process
to
create
the
future
they
want.
There
are
four
distinct
aspects
in
this
process
of
discovery.
It
is
often
best
to
start
this
process
with
a
description
of
the
future
you
want
to
create.___16___.
It
should
be
very
meaningful
to
you
and
become
a
source
of
energy.
___17___,
making
your
best
guess
enables
you
to
begin
exploring
it
more.
Carrying
out
a
plan
is
all
about
taking
specific,
concrete
steps
toward
your
vision(远见).___18___.
Since
visions
are
usually
longer
term
and
can
seem
almost
too
big
to
achieve,
carrying
out
a
plan
lets
you
break
a
long
journey
into
shorter
trips.
___19___,
so
you
know
how
close
you
are
to
achieving
your
vision.
It's
the
feeling
actors
get
when
the
audience
applauds
or
the
critics
pan(抨击)
their
performance.
Being
as
objective
as
possible
is
important
,
since
even
bad
news
can
offer
great
learning
and
intelligence.
Reflecting
on
lessons
is
sometimes
the
most
difficult
and
essential
part
of
the
process.
It
can
turn
bad
news
into
great
learning.
The
truth
is,
as
long
as
you're
willing
to
learn,
you
can
create
the
future
you
want.
The
more
clearly
you
see
yourself
and
the
world
around
you,
the
sooner
you
will
realize
your
vision.___20___.
A
You
can
turn
your
vision
into
reality
B.
Even
if
you
aren't
sure
what
you
really
want
C.
Moving
forward
in
your
life
is
sometimes
difficult
D.
Assessing
results
is
how
you
get
feedback(反馈)
from
the
world
around
you
E.
It
should
be
something
you
can
picture,
like
a
movie
projected
on
a
screen
F.
Like
an
actor
in
a
movie,
turn
a
written
text
of
the
movie
into
a
great
performance
G.
In
fact,
the
lessons
you
learn
will
help
you
clarify
your
vision
and
make
it
stronger
第三部分
语言知识运用(
共两节,满分45分)
第一节
(共20小题;每小题1.5
分,满分30分)
.
阅读下面短文,从短文后各题所给的A,
B,
C和D四个选项中,选出可以填人空白处的最佳选项。
How
many
of
us
know
what
we
want
to
do?
We
know
how
we
would
like
to
eat,
we
know
how
we
would
like
to
communicate
with
others
and____21____carefully
and
we
know
what
foods
we
should
eat
.The
____22____could
go
on
and
on.
But…
what
we
do
doesn’t
always
align
with
(与…一致)what
we
know.
Often,
we
have
the____23____but
we
don’t
always
put
it
into
action.
I____24____this
in
our
kids.
Our
two
girls
have
very____25____habits
in
the
morning.
One
daughter
wakes
up
early,
gets
herself
organized
and
is____26____to
rock
in
the
morning.
Our
other
daughter
is
sleepy
in
the
morning
and
comes
downstairs
ten
minutes
late
every
day.
Does
our____27____kids
know
what
time
she
is____28____to
be
downstairs?
Yes!
Actually
doing
what
we
know
we
want
to
do
requires
developing____29____so
that
the
doing
starts
to
happen.
And____30____do
we
develop
these
healthy
habits?
Developing
these
good
habits
requires____31____,
commitment(投入)
and
how—to
knowledge.
It
takes
commitment
to
truly____32____to
change
from
“I
know”
to
“I
do”.
And
it
needs
plans
to
commit
---we
have
to
be
able
to
see
ourselves
succeeding
in
making
this____33____we
also
need
how-
to
knowledge
to____34____the
journey
from
“I
know”
to
“I
do”.
There
are
big
gaps
between
what
I
know
and
what
I
do.
While
I
look
at
these
gaps,
I
have____35____that
these
gaps
have
to
build
up
to
a
turning
point
for
the
plan
and
commitment
for
change
to____36____.
In
The
Slight
Edge,
Jeff
Olson
calls
this

the
day
of
disgust
(厌恶)”---that
day
when
it
all____37____you
and
you
get
to
that
turning
point
of
saying
:
“Okay,
now
I’m____38____
going
to
the
take
action
on
what
I
know
I
should
do.“In
these
moments
—sometimes
in
these
very____39____moments---
we’re
able
to
take
action
and
start____40____.
21.
A.
listen
B.
explain
C.
recognize
D.
comment
22.
A.
argument
B.
question
C.
story
D.
list
23.
A.
energy
B.
interest
C.
knowledge
D.
instruction
24.
A.
arrange
B.
see
C.
explore
D.
value
25.
A.
different
B.
healthy
C.
normal
D.
personal
26.
A.
free
B.
ready
C.
eager
D.
willing
27.
A.
anxious
B.
little
C.
late
D.
lazy
28.
A.
allowed
B.
supposed
C.
forced
D.
taught
29.
A.
habits
B.
solutions
C.
standards
D.
strategies
30.
A.
how
B.
when
C.
why
D.
where
31.
A.
aims
B.
challenges
C.
choices
D.
plans
32.
A.
expect
B.
prefer
C.
decide
D.
agree
33.
A.
change
B.
determination
C.
program
D.
improvement
34.
A.
take
up
B.
map
out
C.
follow
D.
discover
35.
A.
worried
B.
imagined
C.
learned
D.
wondered
36.
A.
appear
B.
run
out
C.
kick
in
D.
develop
37.
A.
stops
B.
leads
C.
hurts
D.
hits
38.
A.
immediately
B.
hopefully
C.
probably
D.
finally
39.
A.
right
B.
low
C.
historical
D.
shining
40.
A.
thinking
B.
doing
C.
correcting
D.
accepting
第二节
单项选择
(共10小题;每小题0.5分,满分5分)
41.
Scientists
are
convinced
_____
the
positive
effect
of
laughter
_____
physical
and
mental
health.
A.
of;
at
B.
by;
in
C.
of;
on
D.
on;
at
42.
Plowing
the
field
is
the
____
means
to
grow
crops
in
China,
typical
___
the
Chinese
farming
for
thousands
of
years.
A.
controversial;
with
B.
concrete;
in
C.
conventional;
of
D.
contemporary;
to
43.
Strict
measures
have
to
be
______
to
protect______
children
from
family
abuses.
A.
adapted;
adopted
B.
adopted;
adopted
C.
adjusted;
adjusted
D.
adjusted;
adopted
44.
The
story
is
totally
made
up.
If
_______
it
happens
to
be
______
anyone’s
experience,
we
are
here
to
apologize.
A.
by
coincidence;
in
coincidence
with
B.
by
coincidence;
familiar
to
C.
by
chance;
by
coincidence
with
D.
by
accident;
in
coincidence
to
45.
In
such
a
______
situation,
we
have
to
be
careful
of
what
we
say
and
what
we
do.
A.
delicate
B.
fragile
C.
weak
D.
flexible
46.
(2013·高考新课标全国卷Ⅱ)—I’m
sorry
I
made
a
mistake!
—________.
Nobody
is
perfect.
A.
Take
your
time
B.
You’re
right
C.
Whatever
you
say
D.
Take
it
easy
47.
If
we
________
a
table
earlier,
we
wouldn’t
be
standing
here
in
a
queue.
A.
have
booked
B.
booked
C.
book
D.
had
booked
48.
The
parents
felt
helpless
when
they
found
their
son
had
____
drug
for
long.
A.
addicted
B.
addicted
to
C.
addicted
himself
D.
been
addicted
to
49.
________for
the
timely
investment
from
the
general
public,
our
company
would
not
be
so
good
as
it
is.
A.
Had
it
not
been
B.
Were
it
not
C.
Be
it
not
D.
Should
it
not
be
50.
I
sent
a
big
bunch
of
flowers
to
the
nurse
as
an
________
of
thanks
for
her
taking
good
care
of
my
grandpa
in
the
nursing
home.
A.
attitude
B.
impression
C.
appreciation
D.
expression
第三节(共10小题;每小题1分,满分10分)
下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
James’
granddad
wrote
to
help
James
quit
smoking.
He
once
became
addicted
to
cigarettes
in
three
ways.
His
body
was
accustomed
to
___51___
(have)
nicotine.
He
began
to
do
it
____52____(automatic)
and
became
mentally
addicted.
But
___53___
realizing
the
harmful
effects
of
smoking
on
the
body,
he
finally
managed
to
stop.
He
also
told
James
smoking
did
damage
to
heart
and
lungs,
and
___54___
it
was
more
difficult
for
smoking
couple
to
become
pregnant.
So
he
gave
James
some
____55____(advise).
Firstly,
be
well-prepared
and
be
determined.
Decide
on
a
day
to
quit.
Don’t
choose
a
day
that
he
knows
is
going
to
be
_____56_____(stress).
Once
he
decides,
he
should
carry
it
out.
Secondly,
relax
himself.
When
feeling
nervous,
do
not
reach
___57___
a
cigarette.
Instead
try
some
deep
breath
and
do
some
exercises.
Thirdly,
get
help
if
he
need
___58___.
If
he
feels
desperate,
don’t
hesitate
to
ask
for
help
from
his
friends
or
join
a
stop-smoking
group.
Finally,
keep
trying.
Don’t
be
disappointed
if
he
doesn’t
see
the
immediate
effects.
Just
try
again
and
he
____59____(succeed)
in
the
end.
All
these
might
help
James
to
stop
and
____60____(strong)
his
resolve.
第四部分
写作(共两节,满分35分)
第一节
短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
61.
文中共有10处语言错误,每句中最多有两处.每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧
),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉°
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:
1.
每处错误及其修改均仅限一词;
2.
只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分.
Recently,
my
class
has
participated
an
activity
organized
by
our
school
for
Earth
Day.
We
felt
this
our
duty
to
arouse
people’s
awareness
of
protecting
our
earth.
First,
we
make
some
handcrafts
with
some
plastic
bottles
and
that
waste
paper.
Then,
we
held
a
exhibition
in
a
community
and
gave
them
up
to
visitors.
What
inspired
us
more
was
their
love
and
praise
to
our
handcrafts.
At
last,
at
that
shared
meeting,
our
monitor
gave
a
speech.
But
he
said
that
only
if
each
of
us
took
measure
to
protect
our
earth
could
we
make
a
better
earth.
第二节书面表达(满分25分)
62.
假设你是红星中学高三学生李华。你的美国朋友Jim得知你对探月感兴趣,发来邮件和你讨论该话题。请你给他回复邮件,内容包括:
1.
月亮在中国文化中的寓意;
2.
你对人类探月活动的看法。提示词:探月
moon
exploration
注意:1.词数不少于100;2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear
Jim,
I
am
glad
to
share
with
you
more
details
about
my
passion
for
moon
exploration.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表