吉林省松原地区2020-2021学年度高二下学期期中联考测试卷英语试卷(无听力部分,含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

吉林省松原地区2020-2021学年度高二下学期期中联考测试卷英语试卷(无听力部分,含解析)

资源简介

-1123950339725此卷只装订不密封
班级 姓名 准考证号 考场号 座位号
此卷只装订不密封
班级 姓名 准考证号 考场号 座位号
【期中试卷】
松原地区2020-2021学年度高二下学期期中联考测试卷
英语试卷
注意事项:
1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。
第Ⅰ卷(选择题)
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Poetry Competition
Deadline: 16th May, 2021
Who may enter: The competition is open to anyone.
Description:
The Ledbury Poetry Festival is the biggest poetry festival in the UK. It takes place over ten days each July. If you think you know what poetry is, come along and we'll surprise you. There are live readings, performances, music, exhibitions, films, family events and street events.
Each year we organize a famous competition for new poetry in partnership with Ty Newydd, the National Writers' Centre of Wales. It attracts entries from all over the globe. There are three groups: adults(18 + ) , young people(12-17) and children(under 12).
All poems must be the original works of the entrants and should not have been previously published, accepted for publication by magazines, or have entered in other competitions.
The length of each poem must be more than 40 lines.
The judge of the 2021 Ledbury Poetry Festival Poetry Competition is Liz Berry.
Entry fees:
Adults: ?5. 75 for the first poem, ?3. 50 for each extra poem.
Children/Young People: The first poem free, ?1. 75 for each extra poem.
Prizes:
Adults' Prizes
? First Prize: ?l,000 cash and a course at the National Writers' Centre of Wales
? Second Prize: ?500 cash
? Third Prize: ?250 cash
Young People's Prizes
? First Prize: ?l00 cash
? Second Prize: ?50 cash
? Third Prize: ?25 cash
Children's Prizes
? First Prize: ?25 book token(购书券)
? Second Prize: ?15 book token
? Third Prize: ?l0 book token
Website: Please visit https://www.poetry-festival, co. uk/ledbury-poetry-competition to learn more about the competition.

1.What do we know about the poetry competition from the text?
A.It is held every two months. B.It awards all winners cash prizes.
C.It is open to worldwide competitors. D.It offers competitors lectures on poetry.
2.Which requirement should each poem meet?
A.It should be written independently. B.It should contain at least 40 words.
C.It has won a prize in other competitions. D.It has been published by some magazines.
3.What is the entry fee for a 14-year-old entrant if he is sending 4 poems?
A.?1.75. B.?5.25. C.?5.75 D.?7.5.
B
I decided to ski to the North Pole. It was after I saw an advertisement in newspaper looking for people to join a team to ski 350 miles to the North Pole. Back in 1996, there had never been woman from the UK who had accomplished this challenge, I wondered what it would be like to survive in temperatures cold enough to freeze your flesh in seconds, so I sent off for the application form.
The application form full of pictures of male explorers arrived. The words “Are you man enough for the ultimate challenge?” made me angry and even more deter-mined to get on the team.
Over 500 individuals applied for a place in the team, and the selection process included physical and psychological tests designed to pick the best group. In one test, there was a huge rope ladder we had to climb, and I froze at the top because I have a fear of heights. I thought my hopes were fading as most other applicants sailed past, leaving me behind. But two others helped me over, and later I found out that the organizers were not looking for amazing individuals, but great team players, and this moment had shown them who would take care of others in the team.
I had revealed (显示) my weakness, and in a place like the Arctic, you have to be yourself, as there is nowhere to hide. These personalities of asking for help and showing weakness are necessary for women to master.
I realized that by being myself, I could succeed. I was selected for the team. I realized that I could achieve more than I ever imagined. More importantly, by sharing my story with others, I could inspire them to take a step into the new world and reveal more of their abilities.
4.How did the author react on seeing the advertisement?
A.She got cross. B.She was uninterested.
C.She got frightened. D.She was determined.
5.What did the organizers view as the most important in the selection of new hands?
A.Spirit of teamwork. B.Personal quality.
C.Individual ability. D.Courage to challenge.
6.What does the author think of women's showing weakness?
A.Shameful. B.Beneficial. C.Merciful. D.Disturbing.
7.What's the intention of the author in writing this passage?
A.To inspire us to prepare for our future goal.
B.To advise women how to turn to others.
C.To encourage people to explore the unknown.
D.To make suggestions to her team members.

C
In order to reduce the risk of suffering from COVID-19, people are supposed to say no to a handshake, give up high fives, refuse kisses on the cheek and absolutely avoid hugging. So people all over the world are changing their daily habits at work and at home to prevent it from spreading.
In France, handshaking is regarded as daily greeting habits. And kissing on the cheek is often seen even between people who have only just met. Philippe Lichtfus, a lifestyle expert notes that handshaking is a relatively recent development in human history that began in the Middle Ages. Now, he says simply looking into a person’s eyes can serve as a greeting.
The Brazilian health ministry has recommended that citizens should not share the metal straws traditionally used to consume the caffeine-rich drink chimarr?o. And a kiss—even if it is not on the mouth—is totally advised against.
One of Spain’s most treasured traditions is also affected by the outbreak—the kissing of sculptures of Virgin Mary in the week leading up to Easter. During the holy week, the faithful believers queue up to kiss the hands or feet of sculptures of Mary and the saints, seeking their protection.
Germany’s interior minister (内政部长) Horst Seehofer rebuffed Chancellor(总理)Angela Merkel’s attempt to shake hands with him, smiling and keeping both his hands to himself. They both laughed and Merkel threw her hand up in the air before taking a seat.
In Iran, a video has gone viral (走红) showing three friends meeting, hands in their pockets, two of whom are wearing masks, tapping their feet against each other as a greeting. A similar video in Lebanon shows singer Ragheb Alama and comedian Michel Abou Sleiman tapping their feet against each other while making kissing noises with their mouths.
The UAE (阿拉伯联合酋长国) is advising citizens to stop the traditional “nose to nose” greeting. The UAE also said that people shouldn’t shake hands anymore or kiss. Greet each other “by waving only”.
8.What can we learn from Philippe Lichtfus?
A.Handshaking has a long history.
B.People can continue to kiss on the cheek.
C.It is recommended that people look into other’s eyes as a greeting.
D.It is unusual for two people who have just met to kiss on the cheeks.
9.What does the underlined word “rebuffed” in Paragraph 5 probably mean?
A.Appreciated. B.Refused. C.Accepted. D.Welcomed.
10.What can be inferred from the text?
A.Several traditional greeting habits are advised against in the UAE.
B.People who believe in Virgin Mary must be disappointed to cancel the ceremony.
C.Brazilians are crazy about consuming the caffeine-rich drink chimarr?o.
D.Tapping feet against each other has already become a daily greeting in Iran.
11.What does the text mainly tell us?
A.Some old greeting styles are out of date.
B.Some new greeting styles become popular.
C.Different countries have different greeting styles.
D.People change their greeting styles to protect themselves.

D
Like colorful corals, they rocked gently in the ocean current. Only these were not beautiful natural reefs grown over centuries. They were plastic bags, stuck to the Aegean Sea floor since a waste site slid into the water eight years ago.
A team of divers and environmentalists pulled thousands of plastic bags from the water near Greece’s Andros Island this month. The workers described what they found as a “gulf full of plastic corals”.
Seas polluted with plastic have become one of the most shocking signs of human damage to the planet. “It was a very scary thing to see,” said Arabella Ross, a volunteer diver with Aegean Rebreath. The group carries out underwater and coastal clean-ups. “It really shook me and I think it really shook everyone who saw it,” she added.
The Mediterranean is among the seas with the highest levels of plastic pollution in the world, the World Wildlife Fund (WWF) said in a report in June. Greece produces about 700, 000 tons of plastic waste a year, or about 68 kilos per person. About 11, 500 tons enter its seas every year. Almost 70% of that returns to the Greek coast, one of the longest in the world. The sea pollution off Andros is thought to date back to 2011, when heavy rain caused a waste site to collapse. Most of the waste fell into the sea.
Aegean Rebreath divers removed blue, black and yellow plastic bags caught between reefs and among fish. It was “like the paradise of the Caribbean Sea, where you find coral reefs everywhere of every color. It was the exact same thing, but instead of corals it was bags,” diver Arabella Ross said.
The team managed to remove only a small part of the plastic waste they found. They also pulled up 300 kilograms of old fishing traps—known as “ghost nets”—from Andros. In a separate operation in June off Salamina, a small island near Athens, they removed two tons.
“If people are wondering where their rubbish ends up, we see it each time we go into the water,” Ross said.
12.What does the underlined word “it” in Para.3 most probably refer to?
A.The Aegean Sea. B.Plastic pollution. C.The volunteer group. D.The waste site.
13.What is believed to be the start of the pollution of Andros?
A.Collapse of a waste site. B.Extremely bad weather.
C.Waste thrown away by tourists. D.Plastic waste produced by the Greeks.
14.Where does the rubbish finally end up according to Ross?
A.The oceans. B.In the fields.
C.In the rubbish sites. D.The waste treatment factories.
15.What could be the best title for the passage?
A.The Paradise Lies in the Caribbean Sea B.Water Pollution Is Very Serious
C.Coral Reefs Are Full of Every Color D.Gulf Of Plastic Corals’ Found in Aegean Sea

第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Sometimes, situations arise where you have to politely refuse others' offers. 16 Sometimes knowing the reason why they are insisting may make you change your mind. But sometimes this attitude leads us to long-term unhappiness or we regret later not saying "no” to others. So we should learn to say “no” gently.
17 Being sweet to others and always saying “yes” might make others happy but not you. If you say “yes” to everyone, they will take you for granted. Let others know that you have your own priorities and that you can't say “yes” to all the requests offered to you.
Be polite. The biggest reason why people don't say “no” is that they feel it's rude to do so. 18 Give others real reasons for saying “no” and they won't feel bad about it. If they can't understand your problems, better not think about such people in your life. You can give excuses like Sorry, I am overloaded with work, so I can't take new projects. ”
Don't hesitate. People who feel tough to say “no” generally keep the option open. If you don't want to do or agree on something, then directly say “no”, otherwise the other person will keep waiting for your answers. 19
Stick to “no” even if you feel pressured. If you want to reject any offer, say “no” and stick to it. There are people who will keep on asking you until you say “yes” to them. 20 When people are pressuring you, you should stick to your point. They won't bother you again.

A.Don't always say “yes”.
B.Change your answer immediately.
C.You can ask for time to think about it if you need to.
D.Change your thinking, for you can also say “no” politely.
E. This can be difficult especially when you care about them.
F. Even if faced with continuous insisting, you should not say “yes”.
G. Many of us feel that we will appear rude if we say “no” to anyone.

第二部分 语言运用(共两节,满分 30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I walked around to the side of a puddle along the path covered by water and mud. I was suddenly attacked! Yet I did 21 , for it was so unpredictable. I stepped back and my attacker 22 attacking me. Instead, he flied in the air with its graceful wings in front of me. If I had been hurt, I wouldn’t have found it amusing but I was unhurt, it was 23 and I was laughing. After all, I was being attacked by a butterfly!
I took a step forward, and my attacker rushed me again. He pushed and 24 me in the chest with his head and body over and over again with all his might. It’s just not everyday that one is 25 by a butterfly, so I stopped to find out the 26 . My attacker moved back as well to 27 on the ground. That’s when I discovered why my attacker was 28 me only moments earlier. His mate beside the puddle where he landed was dying.
Sitting close beside her, he opened and closed his wings as if to fan her. I could only admire the love and courage of that butterfly in his 29 for his mate, even though she was 30 dying and obviously I was so large. He did so just to give her those extra few 31 moments of life. Now I knew why and what he was 32 . I couldn’t do anything other than reward him by changing my 33 to the more difficult side of the puddle. He had truly 34 those moments to be with her, undisturbed. I cleaned the mud from my boots and left.
Since then, I’ve always tried to remember the courage of that butterfly 35 I see huge barriers facing me. I always use it as an inspiration to remind myself that good things are worth striving for.
21.A.nothing B.something C.everything D.anything
22.A.missed B.forgot C.stopped D.avoided
23.A.funny B.surprising C.shocking D.exciting
24.A.grasped B.hit C.took D.seized
25.A.admired B.alarmed C.attracted D.attacked
26.A.reason B.purpose C.origin D.direction
27.A.run B.lie C.stand D.land
28.A.guiding B.charging C.biting D.puzzling
29.A.curiosity B.anxiety C.concern D.return
30.A.doubtfully B.clearly C.eventually D.suddenly
31.A.previous B.precise C.precious D.preferable
32.A.fighting for B.looking for C.longing for D.providing for
33.A.goal B.way C.opinion D.attitude
34.A.enjoyed B.left C.earned D.remembered
35.A.whatever B.however C.whichever D.whenever
第Ⅱ卷(非选择题)
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Look around your classroom. Do you see 36 (student) sitting at desks? Are teachers writing on a board and giving lectures? At Southern Cross School, near the famous Kruger National Park in South Africa, things are 37 (difference). Here, nature is the classroom. Both the park 38 the school are home to wild animals. Students at the school study 39 same subjects as other students in South Africa. But at Southern Cross, the staff and students go out into the wild to learn. In one lesson, students apply the principles of math 40 the study of local wildlife. Younger students count how many kinds of animals drank at the nearby water troughs during the night. 41 (old) students measure the amount of water the animals drank, and calculate how much water the animals will need over weeks or months. Ant de Boer, 42 is the director of the school, says his aim is for students to learn the importance of 43 (care) for the environment. De Boer says, “When they leave school, we want them 44 (be) champions of the natural environment.” As the school motto 45 (say), Southern Cross aims to be a “School for the Planet”.

第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
假定你是李华,你的美国朋友Tom听说你校要举办艺术节(Art Festival),他对中国学生的艺术节活动很感兴趣。请你根据下列提示给他回复邮件:
1.学校艺术节的简介(时间、地点、主要活动等);
2.你打算参加的活动及准备情况;
3.期盼他能来参加。
注意:1.词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
3.邮件的开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
Dear Tom,
How have you been recently? I'm happy to know that you are interested in the Art Festival to be held in our school.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Wish you can come here and cheer for me.
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
Alex was very excited because the New Year Eve was approaching. Suddenly, he saw his grandfather sitting alone looking very unhappy.
Alex went to him and asked, “Grandpa, why are you sitting alone? Is there anything wrong with you?”
His grandfather replied, “No, I am fine. I just feel like sitting alone.”
“Grandpa, you know the New Year is near, so are you preparing for it?” asked Alex excitedly.
“No dear, I am not. With the passage of time, the world has completely changed and I don’t see any point in celebrating the world I see today,” answered his grandfather disappointedly.
“I know something is wrong with you and you are not telling me. Please tell me what the problem is.” Alex said.
“I feel I am a stranger in the world I am living in. It is not the same as I have known. Now everyone is busy with their own work. Your father is busy with business, your brother is busy on the computer, your sister is busy studying abroad and your mum is busy with household work. I don’t know how to pass my days,” said his grandfather sadly.
“Grandpa, you have me!” said Alex.
His grandfather smiled and said, “Yeah, you are here, but what about others? In our days, we had a fixed time each day when the whole family sat together and talked, shared problems and laughed together.”
That night Alex thought about what his grandfather had said and an idea flashed through his mind. He decided to have a surprise New Year party at his own home and make everyone come together that day. As New Year’s Eve got nearer, Alex got busy preparing for the party. He kept it a secret from his grandfather and asked everyone not to let him know about it in order to surprise him.
Paragraph 1:
It was December 31 and everyone was busy with their own work.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Alex saw his grandfather looking very happy while talking with the family members.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

英 语答案解析
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
【答案】1-3 CAB
【解析】
1.细节理解题。根据Who may enter中的“The competition is open to anyone.比赛向所有人开放,以及Description中的It attracts entries from all over the globe. 它吸引了来自全球的参赛作品。可知,全世界任何感兴趣的人都可以参加该诗歌比赛,故选C项。
2.细节理解题。根据Description中的All poems must be the original works of the entrants and should not have been previously published, accepted for publication by magazines, or have entered in other competitions.所有诗歌都必须是参赛者的原创作品,并且不得事先出版,接受杂志出版或参加其他比赛。可知,所有作品都必须由参赛者原创,故选A项。
3.细节理解题。根据Entry fees中的Children/Young People: The first poem free, ?1. 75 for each extra poem.儿童/青年:第一首参赛作品免费, 额外每首诗歌为1.75磅。可知,14岁的参赛选手三个作品,第一个免费,另外三个每个要交1.75镑,共计需缴纳5.25镑,故选B项。
B
【答案】4-7 DABC
【解析】
4.细节理解题。根据第一段中I decided to ski to the North pole. It was after I saw an advertisement in newspaper looking for people to join a team to ski 350 miles to the North Pole.可知我决定滑雪去北极。那是在我在报纸上看到一则招聘广告,希望有人能加入一个团队,滑雪350英里去北极之后。由此可知,作者在读到广告之后,下决心去申请参加这项挑战。故选D。
5.推理判断题。根据第三段中But two others helped me over, and later I found out that the organizers were not looking for amazing individuals, but great team players, and this moment had shown them who would take care of others in the team.可知,但是另外两个帮助了我,后来我发现组织者寻找的不是优秀的个人,而是优秀的团队成员,这个时刻向他们展示了谁会在团队中照顾其他人。由此可推知,在挑选新人时,组织者认为最重要的是团队精神。故选A。
6.推理判断题。根据倒数第二段I had revealed (显示) my weakness, and in a place like the Arctic, you have to be yourself, as there is nowhere to hide. These personalities of asking for help and showing weakness are necessary for women to master.可知,我暴露了自己的弱点,在像北极这样的地方,你必须做你自己,因为你无处可躲。这些寻求帮助和表现软弱的个性是女性必须掌握的。由此可推知,作者认为女士示弱是有好处的。故选B。
7.推理判断题。根据最后一段I realized that by being myself, I could succeed. I was selected for the team. I realized that I could achieve more than I ever imagined. More importantly, by sharing my story with others, I could inspire them to take a step into the new world and reveal more of their abilities.可知,我意识到做我自己,我就能成功。我被选入该队。我意识到我可以取得比我想象的更多的成就。更重要的是,通过和别人分享我的故事,我可以激励他们走向新世界,展示更多的能力。结合文章记叙了一位英国第一个到达北极的女性,通过对行程的描述,展现了本人的坚定信念和团队的合作精神,她用自己的经历激励人们探索未知。由此可推知,作者写这篇文章的目的是鼓励人们探索未知。故选C。
C
【答案】8-11 CBAD
【解析】
8.细节理解题。根据第二段中Now, he says simply looking into a person’s eyes can serve as a greeting. 现在,他说只要看着对方的眼睛就可以作为一种问候。可知,Philippe Lichtfus认为现在把注视人的眼睛当作一种问候,故选C。
9.词句猜测题。根据第五段中Germany’s interior minister (内政部长) Horst Seehofer rebuffed Chancellor (总理) Angela Merkel’s attempt to shake hands with him, smiling and keeping both his hands to himself. Angela Merkel总理想和内政部长Horst Seehofer握手,Horst Seehofer面带微笑,没有伸手,他rebuffed总理握手的请求。可知,Horst Seehofer拒绝了总理握手的请求,所以rebuffed是 “拒绝”的意思,故选B。
10.推理判断题。根据最后一段The UAE (阿拉伯联合酋长国) is advising citizens to stop the traditional “nose to nose” greeting. The UAE also said that people shouldn’t shake hands anymore or kiss. Greet each other “by waving only”. 阿联酋建议民众停止传统的 “碰鼻”的问候。阿联酋还表示,人们不应该再握手或接吻,“只要挥手致意”就可以了。可知,在阿联酋,传统的问候方式不再被建议使用,故选A。
11.主旨大意题。根据第一段In order to reduce the risk of suffering from COVID-19, people are supposed to say no to a handshake, give up high fives, refuse kisses on the cheek and absolutely avoid hugging. So people all over the world are changing their daily habits at work and at home to prevent it from spreading. 为了降低患COVID-19的风险,人们应该拒绝握手,放弃击掌,拒绝亲吻脸颊,绝对避免拥抱。因此,全世界的人们都在改变他们在工作和生活中的日常习惯,以阻挡病毒的传播。以及下面段落分别具体介绍了不同国家疫情期间问候方式的改变,可知本文主要介绍了疫情期间,为了阻挡病毒的传播,减少感染风险,保护自己,人们改变了他们的问候方式,故选D。

D
【答案】12-15 BAAD
【解析】
12.词义猜测题。根据第三段中Seas polluted with plastic have become one of the most shocking signs of human damage to the planet.被塑料污染的海洋已经成为人类破坏地球的最令人震惊的迹象之一。可知,志愿者Arabella Ross被塑料污染的海洋惊呆了,塑料污染也让所有看到的人都惊呆了。即it指的是“塑料污染”。故选B。
13.细节理解题。根据第四段中The sea pollution off Andros is thought to date back to 2011, when heavy rain caused a waste site to collapse. Most of the waste fell into the sea.人们认为,安德罗斯附近的海洋污染可以追溯到2011年,当时暴雨导致一个垃圾场坍塌。大部分废物进了海里。可知,人们认为安德罗斯的污染是从垃圾场的坍塌开始的。故选A。
14.推理判断题。根据最后一段“If people are wondering where their rubbish ends up, we see it each time we go into the water,” Ross said. Ross说:“如果人们想知道他们的垃圾最后到哪里去了,我们每次下水都能看到。”可推知,根据Ross的说法,垃圾最终会进入海洋。故选A。
15.标题归纳题。文章主要说明了不久前潜水员发现在希腊安德罗斯岛附近的爱琴海海域积累了大量的塑料垃圾。从远处望去,潜水员仿佛看到了一个色彩缤纷、随着洋流缓缓流动的海底世界。然而,在希腊安德罗斯岛的海床上,人们并没有发现任何植物——取而代之的是数万吨的塑料废物,在这里堆积如山,形成了一种“珊瑚礁”。可知,A选项“在爱琴海发现塑料珊瑚海湾”最符合文章标题。故选A。

第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
【答案】16-20 EADCF
【解析】
16.根据前文Sometimes, situations arise where you have to politely refuse others' offers.有时候,你不得不礼貌地拒绝别人的邀请。下文Sometimes knowing the reason why they are insisting may make you change your mind. But sometimes this attitude leads us to long-term unhappiness or we regret later not saying “no” to others. 有时候知道他们坚持的原因,可能会让你改变主意。但有时这种态度会让我们长期不快乐,或者后悔没有对他人说“不”。可知设空处讲述的为,拒绝别人的邀请这种情况可能会让自己很难。故选E。
17.根据下文 Being sweet to others and always saying “yes” might make others happy but not you.”对别人好,总是说“行”可能会让别人开心,但你不会。所以设空处可以描述不要总是说“行”,选项but not you呼应Don't always say “yes”。故选A。
18.结合设空前The biggest reason why people don't say “no” is that they feel it's rude to do so.人们不说“不”的最大原因是,他们觉得这样做很不礼貌。后文Give others real reasons for saying “no” and they won't feel bad about it.”给别人一个拒绝的真实的理由,他们就不会觉得难过了。可知,应该改变你的想法,你同样可以说“不”。故选D。
19.根据前文If you don't want to do or agree on something, then directly say “no”, otherwise the other person will keep waiting for your answers如果你不想做或不同意某件事,直接说“不”否则对方会一直等你的回答,所以设空处可以描述如果你需要时间考虑,要让对方知道。otherwise the other person will keep waiting for your answers呼应You can ask for time to think about it if you need to。故选C。
20.结合本段的主题句Stick to “no” even if you feel pressured.即使你觉得有压力,也要坚持说“不”。即本段重在阐述说“不”的必要性。设空前There are people who will keep on asking you until you say “yes” to them.”有些人会一直问你,直到你答应他们。所以接下来可以描述面对这种坚持,也要坚持说“不”。与中心句的意义一致,故选F。

第二部分 语言运用(共两节,满分 30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
【答案】21-25 ACABD 26-30ADBCB 31-35 CABCD
【解析】
21.考查不定代词辨析。根据后文“for it was so unpredictable”可知因为“攻击者”行动难以预测,所以作者什么都没做。故选A。
22.考查动词词义辨析。根据后文“Instead, he flied in the air with its graceful wings in front of me.”可知,作者后退一步之后,蝴蝶也不再攻击作者,而是飞到了半空,stop doing sth.“停止正在做的事”。故选C。
23.考查形容词词义辨析。结合后文“I was laughing”可知作者觉得被一只蝴蝶攻击很有趣。故选A。
24.考查动词词义辨析。根据上文“I was suddenly attacked!”可知指蝴蝶用头和身体撞击作者的胸口,故选B。
25.考查动词词义辨析。对应上文“I was being attacked by a butterfly”指被蝴蝶攻击。故选D。
26.考查名词词义辨析。结合后文“That’s when I discovered why my attacker was”指作者停下来查看蝴蝶攻击自己的原因,reason符合语境。故选A。
27.考查动词词义辨析。根据后文“on the ground”指蝴蝶降落在地面上。故选D。
28.考查动词词义辨析。根据上文“I took a step forward, and my attacker rushed me again.”可知作者一向前迈步,蝴蝶就向自己冲来,charge此处表示“向……冲来”。故选B。
29.考查名词词义辨析。结合上文“Sitting close beside her, he opened and closed his wings as if to fan her.”可知,蝴蝶之所以攻击作者,是不想作者向前走伤害自己的伴侣,而他紧挨着她,张开又合上翅膀,好像在给她扇风,这一系列举动都表明蝴蝶关心他的伴侣。故选C。
30.考查副词词义辨析。结合上文“His mate beside the puddle where he landed was dying.”指那只攻击者蝴蝶的伴侣无疑正在死去,clearly符合语境。故选B。
31.考查形容词词义辨析。根据前后文“He did so just to give her those extra few … moments of life”可知,蝴蝶的伴侣即将死去,因此他这么做是为了给伴侣再争取一些宝贵时间。故选C。
32.考查动词短语辨析。fighting for为……而战; looking for寻找;longing for渴望;providing for提供。结合上文提到的蝴蝶主动攻击作者,其实是为了他的伴侣,即作者明白了蝴蝶是在为什么而战,fight for符合语境。故选A。
33.考查名词词义辨析。根据后文“to the more difficult side of the puddle”指作者看到蝴蝶的行为之后,决定改变要走的道路,去更难走的水坑那边。故选B。
34.考查动词词义辨析。根据后文“those moments to be with her”可知,这只蝴蝶通过自己的努力,赢得了和伴侣最后的时刻。故选C。
35.考查连词词义辨析。结合前后文语境“I’ve always tried to remember the courage of that butterfly I see huge barriers facing me”指无论什么时候作者遇到面对巨大的障碍时,总是努力回忆起那只蝴蝶的勇气,表示“无论什么时候”应用whenever。故选D。

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
【答案】
36.students 37.different 38.and 39.the 40.to
41.Older 42.who 43.caring 44.to be 45.says
【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了在南非有个不同于别处的学校Southern Cross School,它以大自然为课堂,把理论知识用于实践,目的在于培养自然环境的捍卫者。
36.考查名词的数。句student为单数可数名词,需要复数形式。故填students。
37.考查形容词。are是个系表动词,后跟形容词做表语。故填different 。
38.考查连词。固定短语both…and…“……和……都”。故填and。
39.考查冠词。same表示相同的,前面通常加定冠词the表示特指。故填the。
40.考查介词。apply to“应用于”,同学们是把理论知识用在实际中。故填to。
41.考查形容词比较级。根据前文Younger students “年龄小的学生”主要是数有多少动物喝水,下文年龄大点的学生就要进行更复杂的计算。这里把Younger和Older形成对比。故填Older。
42.考查定语从句。分析句子可知,这是一个非限制性定语从句,Ant de Boer是先行词,指人,在定语从句中做主语,应使用关系代词who引导。故填who。
43.考查动名词。of是介词,后面需要接动名词。故填caring。
44.考查非谓语动词。want sb. to do sth.“想要某人去做某事”,此处用不定式做宾补。故填to be。
45.考查动词时态。分析句子可知,as“正如”引导定语从句,所以这里需要一个动词;此处描述的是客观事实,应用一般现在时。故填says。

第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
Dear Tom,
How have you been recently? I'm happy to know that you are interested in the Art Festival to be held in our school. Now I am writing to share some relevant details with you.
Our Art Festival will be held in December in the lecture hall. Lots of students will take part in it and give wonderful performances. Some students will sing their favorite songs while others will dance together to show their unique class cultures. What's more, various kinds of artworks will be exhibited, including some wonderful paintings from teachers.
As for me, I plan to sing an English song with my classmates. We have prepared it for a long time and hope to impress the audience.
Wish you can come here and cheer for me.
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
Paragraph 1:
It was December 31 and everyone was busy with their own work. Alex’s grandfather was sitting in his room, reading a book. When the clock struck 8 p. m. everyone started gathering in the living room and Alex went to call his grandfather. He was surprised to find everyone there. “Today, we are not going anywhere but enjoy the party for you!” Alex said. The whole family apologized for being busy with their lives. Then they had a wonderful dinner talking, sharing problems and laughing together.
Paragraph 2:
Alex saw his grandfather looking very happy while talking with the family members. They looked back on the old days and planned for the future. “I hope we won’t be separated again. It never changes that home is where all family members are together.” Alex said, looking at his ageing grandfather. Others agreed and fixed a time when the whole family would get together regularly. Grandpa was moved to tears, wishing to enjoy life with everyone. Despite the cold outside, the whole family couldn’t be warmer.

展开更多......

收起↑

资源预览