人教PEP版五年级英语下册知识讲义 阅读(话题:中西文化之节日)

资源下载
  1. 二一教育资源

人教PEP版五年级英语下册知识讲义 阅读(话题:中西文化之节日)

资源简介

小学英语
阅读(话题:中西文化之节日)
学习目标
1.
熟悉并掌握谈论节日的相关内容。
2.
掌握如何有效审题、猜测词义等阅读技巧。
重点:能够掌握关于节日的句型。
难点:阅读技巧的把握、词汇量的积累。
【解题技巧】
1.
提前审题,带着问题和任务去阅读。
2.
边读边将关键信息划出来。
3.
有时作答需结合自己的经验。
4.
注意问题中的“陷阱”。
【阅读材料】
At
midnight
on
New
Year’s
Eve,
my
parents
and
I
were
in
the
flower
fair.
There
were
some
roses,
lilies,
tulips,
peach
flowers,
bluebells
and
some
different
kinds
of
plants.
The
flowers
were
beautiful.
And
there
were
some
different
kinds
of
toys.
We
bought
a
toy
Micky
Mouse.
It’s
lovely
and
cute.
And
we
bought
some
peach
flowers.
Because
the
flower
fair
is
big,
so
we
felt
tired.
On
the
first
day
of
Spring
Festival.
My
mother
and
I
made
some
dumplings.
In
the
evening
we
ate
some
dumplings
and
noodles.
Because
the
noodles
bring
long
life.
During
Spring
Festival,
I
had
some
lucky
money.
There
were
about
1000
yuan.
I
felt
very
happy!
阅读短文,判断正误,用“T”或“F”表示。
(
)
1.
My
parents
and
I
were
in
the
flower
show
at
midnight
on
New
Year’s
Eve
.
(
)
2.
We
bought
a
lovely
and
cute
toy.
(
)
3.
We
were
happy
and
we
didn’t
feel
tired.
(
)
4.
In
the
evening
we
ate
some
dumplings
and
cakes.
(
)
5.
I
was
very
happy
at
Spring
Festival.
答案:1-5
F
T
F
F
T
思路分析:
1.
由首段第一句中的flower
fair可知第1题错误。
2.
由首段第五、六句话可知本题正确。
3.
由首段最后一句话可知本题错误。
4.
由第二段第三句话可知本题错误。
5.
由文章最后一句话可知本题正确。
【试试看】
China
has
Mid-autumn
Festival.
Canada
and
the
USA
have
Thanksgiving
Day(感恩节).
Many
countries
in
the
world
have
harvest(收获)festival.
This
is
the
best
time
for
the
harvest-bring
all
the
crops(庄稼)in
from
the
fields(农田).
In
the
USA
every
year,
Thanksgiving
Day
is
on
the
fourth
Thursday
of
November.
Because
Canada
is
on
the
north(北部)
of
the
USA,
and
is
colder,
the
harvest
comes
earlier
in
the
year.
In
Canada,
people
have
Thanksgiving
Day
on
the
second
Monday
in
October.
The
harvest
brings
a
lot
of
food
to
the
people.
At
Thanksgiving
Day,
people
in
Canada
and
America
like
to
have
a
big
meal
with
their
friends
and
family-just
like
Chinese
people
do
at
Mid-autumn
Festival.
Many
Canadians
and
Americans
put
flowers,
vegetables
and
fruit
in
their
homes
to
say
“Thank
you”
for
the
harvest.
At
a
Thanksgiving
Day
dinner,
many
Canadians
and
Americans
will
eat
turkey(火鸡),
potatoes,
pumpkin
pie(南瓜饼).
These
are
foods
like
the
foods
of
many
years
ago(之前).
They
are
saying,“Thank
you”
for
the
harvest
that
comes
every
year.
1.
_______
and
the
USA
have
Thanksgiving
Day.
A.
Britain
B.
Canada
C.
Japan
2.
In
the
USA,
Thanksgiving
Day
is
on
the
fourth
Thursday
of
_____.
A.
November
B.
December
C.
September
3.
The
USA
has
Thanksgiving
Day
later
because
_______.
A.
They
can
have
more
vegetables
and
fruit
B.
They
want
to
eat
more
turkeys
and
pumpkin
pie
C.
The
harvest
comes
later
4.
Many
Canadians
and
Americans
put
flowers
and
fruits
and
vegetables
in
their
home
to
say_______.
A.
hello
B.
good
luck(好运)
to
their
friends
C.
thank
you
to
the
harvest
5.
Turkeys,
potatoes
and
pumpkin
pie
are
foods
like
the
foods
______.
A.
at
the
restaurant.
B.
at
a
friend’s
house.
C.
of
many
years
ago.
答案:1-5
BACCC
思路分析:
1.
由第二段提到Canada可知答案选B。
2.
由第二段第一句话可知答案。
3.
由第二段中提到加拿大的感恩节更早是因为丰收的季节来得比较早,可知反过来美国丰收的季节来得比较晚。
4.
由第三段最后一句话可知答案。
5.
由最后一段第二句话可知答案。
(答题时间:15分钟)
What
is
your
favorite
holiday?
What
is
your
favorite
holiday?
Here
are
some
students’
opinions.
Sandy
from
Taiwan
says:
My
favorite
holiday
is
the
Mid-Autumn
festival.
I
always
visit
my
grandfather
and
grandmother,
and
we
always
go
to
the
same
restaurant
on
the
mountain
to
hold
jubilation.
At
night,we
always
have
a
barbecue,
and
watch
the
moon
together.
I
enjoy
it
a
lot.
Zhenia
from
Ukraine
says:
My
favorite
day
is
New
Year’s
Day.
We
celebrate
the
new
year
on
the
31st
of
December.
Father
Frost
comes
with
his
granddaughter
on
that
night.
He
puts
his
presents
under
the
New
Year
Tree.
We
have
a
party
and
stay
up
until
midnight
to
see
the
New
Year
in
and
the
Old
Year
off.
We
cook
delicious
food
for
the
party.
People
also
celebrate
Old
New
Year
in
our
country.
It
is
on
the
14th
of
January.
Yagna
from
India
says:
My
favorite
day
is
Deepavali
(屠妖节)which
is
also
called
Festival
of
Lights.
People
do
some
cleaning
at
home
and
light
their
oil
lamps
to
thank
for
the
defeat
of
the
bad
king.
To
celebrate
it,
we
also
eat
sweets
and
delicious
food,
wear
new
clothes,
and
give
presents
to
our
friends
and
relatives.
Pat
from
Thailand
says:
My
name
is
Pat.
My
favorite
holiday
is
Songkran.
It
takes
place
from
the
13th
to
15th
of
April.
On
the
holiday
people
pour
water
on
each
other.
It
is
a
lot
of
fun.
People
also
buy
new
clothes
and
they
have
big
parties.
根据短文内容,选择最佳答案。
(
)
1.
What
is
Sandy’s
favorite
holiday?
A.
The
Mid-Autumn
festival.
B.
New
Year’s
Day.
C.
Deepavali.
D.
Songkran.
(
)
2.
The
underlined
word
“jubilation”
is
closest
in
meaning
to
“________”.
A.
hope
B.
celebration
C.
present
D.
exercise
(
)
3.
What
does
the
underlined
word
“Songkran”
probably
mean
in
Chinese?
A.
音乐会
B.
新年
C.
中秋节
D.
泼水节
(
)
4.
In
order
to
celebrate
Deepavali,
we
can
________.
A.
eat
sweets
and
delicious
food
B.
wear
new
clothes
C.
give
presents
to
others
D.
all
of
the
above
(
)
5.
Where
does
Zhenia
come
from
according
to
the
passage?
A.
Taiwan.
B.
India.
C.
Ukraine.
D.
Thailand.
答案
1.
A
解析:根据第一个学生说的话可以确定Sandy最喜欢的节日是中秋节,所以选A。
2.
B
解析:根据Sandy的叙述可知,他们总是去同一家饭店,可以猜测是庆祝节日,所以选
B。
3.
D
解析:根据Pat的介绍可知在4月13—15日,他们可以把水泼在别人身上,所以确定是泼水节,选
D。
4.
D
解析:根据Yagna的叙述,可以确定为了庆祝屠妖节,他们可以吃糖果和佳肴,可以穿新衣服,可以送别人礼物,所以选
D。
5.
C
解析:根据第四段的内容可以得出Zhenia是来自乌克兰,所以选C。

展开更多......

收起↑

资源预览