2014年高考英语真题试卷(重庆卷)

资源下载
  1. 二一教育资源

2014年高考英语真题试卷(重庆卷)

资源简介

登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
2014年高考英语真题试卷(重庆卷)
一、单项选择
1.(2014·重庆)A smile costs _______, but gives much.
A.anything B.something C.nothing D.everything
2.(2014·重庆)— Why not stay here a little longer
—_____, but I really have to go.
A.Never mind B.I'd love to
C.Pleased to meet you D.I can't find any reason
3.(2014·重庆)I've ordered some pizza, so we _______ worry about cooking when we get home tired.
A.can't B.dare not C.needn't D.may not
4.(2014·重庆)You'd better write down her phone number before you _______ it.
A.forget B.are forgetting C.forgot D.will forget
5.(2014·重庆)The producer comes regularly to collect the cameras _______ to our shop for quality problems.
A.returning B.returned C.to return D.to be returned
6.(2014·重庆)I can't tell you _______ way to the Wilsons' because we don't have _______ Wilson here in the village.
A.the; a B.a; / C.a; the D.the; /
7.(2014·重庆)She drove so fast at the turn that the car almost went _______ the road.
A.on B.along C.from D.off
8.(2014·重庆)James has just arrived, but I didn't know he _______ until yesterday.
A.will come B.was coming C.had come D.came
9.(2014·重庆)We'll reach the sales targets in a month _______ we set at the beginning of the year.
A.which B.where C.when D.what
10.(2014·重庆)— I spent two weeks in London last summer.
— Then you must have visited the British Museum during your stay, _______ you
A.mustn't B.haven't C.didn't D.hadn't
11.(2014·重庆)Group activities will be organized after class _______ children develop team spirit.
A.helping B.having helped C.helped D.to help
12.(2014·重庆)—Is it true that Mike refused an offer from Yale University yesterday
— Yeah, but I have no idea _______ he did it; that's one of his favorite universities.
A.when B.why C.that D.how
13.(2014·重庆)It was John who broke the window. Why are you talking to me as if I _______ it
A.had done B.have done C.did D.am doing
14.(2014·重庆)Half an hour later, Lucy still couldn't get a taxi _______ the bus had dropped her.
A.until B.when C.although D.where
15.(2014·重庆)— Jack, I'd like to have your opinions about my written report.
—_______. But I have one suggestion.
A.That's a good idea B.You are too modest
C.It looks fine to me D.You should check it first
二、完形填空
16.(2014·重庆)完形填空
Five months after my husband Steve died, I woke up one morning to the maddening sound of a leaking faucet(水龙头). I knew it needed repairs badly, but it (1) me so much just to think of it.
All our (2) life, I was the “artist” bringing to our house much imagination. Steve was the” (3) ” one. He had a real gift for handling chores(家务活), (4) me from unpleasant repair jobs.
But how could such a good man have his life cut short so suddenly! I had been so sad and angry that I completely (5) the house. That leaky faucet somehow awakened me to the fact that I now had to (6) the challenge of getting things fixed.
I got a workman named Ahmed. Entering the house, he stopped before a picture of Steve and me. “Doesn't your husband (7) this kind of work ” he asked. “It's not hard.”
“He died months ago. When he was alive, he did all the repair jobs (8) .” I said quietly. Ahmed looked at me (9) , but he didn't reply. He fixed the faucet, adjusted the dishwasher door, and replaced a showerhead. Apparently he was gifted as Steve had been.
He did a(n) (10) job. I asked him to name his fee. “No charge, Ma'am,” he said. “My father died early, and the neighbors helped my family through.”
By fixing a faucet, Ahmed mended my soul. Although I would sure carry the pain of (11) with me along, Ahmed reminded me of the abundant (12) in the world.
(1)A.hurt B.puzzled C.cost D.disappointed
(2)A.separate B.shared C.spiritual D.social
(3)A.active B.boring C.careless D.practical
(4)A.attracting B.sheltering C.driving D.prohibiting
(5)A.ignored B.hated C.cleaned D.missed
(6)A.come up with B.face up with
C.look forward to D.step away from
(7)A.begin B.check C.like D.find
(8)A.gratefully B.firmly C.bravely D.wonderfully
(9)A.strangely B.innocently
C.painfully D.sympathetically
(10)A.terrible B.excellent C.important D.dangerous
(11)A.loss B.failure C.fear D.regret
(12)A.friendship B.devotion C.kindness D.justice
17.(2014·重庆)完形填空
Cultural differences occur wherever you go. When visiting another country, you should be aware of those differences and (1) them. Here are some (2) on how to fit in.
Every traveler to a foreign country feels (3) at some point. What you do can make locals laugh. Your best defense is a sense of (4) . If you can laugh off eating with the wrong hand in India, locals will warm to you as “that crazy foreigner.”
Wearing proper cloths is important too, (5) locals will judge by what you wear. In some Middle Eastern countries, exposing your flesh is (6) , especially if you are a woman. So leave your torn jeans at home.
Also be cautious about expressing (7) . Getting angry in Southeast Asia just makes you look silly. In some countries it is (8) to kiss in public.
(1)A.reject B.recite C.respect D.remove
(2)A.plans B.tips C.arguments D.choices
(3)A.unsafe B.excited C.satisfied D.awkward
(4)A.relief B.belonging C.humor D.direction
(5)A.but B.for C.so D.or
(6)A.forbidden B.allowed C.expected D.tolerated
(7)A.emotions B.concern C.interest D.views
(8)A.natural B.advisable C.unwise D.unnecessary
三、阅读理解
18.(2014·重庆)阅读理解
I was never very neat, while my roommate Kate was extremely organized. Each of her objects had its place, but mine always hid somewhere. She even labeled(贴标签)everything. I always looked for everything. Over time, Kate got neater and I got messier. She would push my dirty clothing over, and I would lay my books on her tidy desk. We both got tired of each other.
War broke out one evening. Kate came into the room. Soon, I heard her screaming. “Take your shoes away! Why under my bed!” Deafened, I saw my shoes flying at me. I jumped to my feet and started yelling. She yelled back louder.
The room was filled with anger. We could not have stayed together for a single minute but for a phone call. Kate answered it. From her end of the conversation, I could tell right away her grandma was seriously ill. When she hung up, she quickly crawled(爬)under her covers, sobbing.
Obviously, that was not something she should not go through alone. All of a sudden, a warm feeling of sympathy rose up in my heart.
Slowly, I collected the pencils, took back the books, made my bed, cleaned the socks and swept the floor, even on her side. I got so into my work that I even didn't notice Kate had sat up. She was watching, her tears dried and her expression one of disbelief. Then, she reached out her hands to grasp mine. I looked up into her eyes. She smiled at me, “Thanks.”
Kate and I stayed roommates for the rest of the year. We didn't always agree, but we learned the key to living together: giving in, cleaning up and holding on.
(1)What made Kate so angry one evening
A.She couldn't find her books.
B.She heard the author shouting loud.
C.She got the news that her grandma was ill.
D.She saw the author's shoes beneath her bed.
(2)The author tidied up the room most probably because _______.
A.she was scared by Kate's anger
B.she hated herself for being so messy
C.she wanted to show her care
D.she was asked by Kate to do so
(3)How is Paragraph 1 mainly developed
A.By analyzing causes B.By showing differences
C.By describing a process D.By following time order
(4)What might be the best title for the story
A.My Friend Kate B.Hard Work Pays Off
C.How to Be Organized D.Learning to Be Roommates
19.(2014·重庆)阅读理解
There have always been a lot of commonly believed but false ideas about being fat and doing exercise. Some people believe that they can't help putting on weight as they get older, while others hold that if they stop exercising, their muscles will turn into fat. Here are some more myths:
I'll never lose weight — I come from a fat family
Wrong! While we can't change the body type we are born with, we can't blame our genes for making us fat. There's plenty of evidence that fatness runs in families, and the main reason is that they share the same habits of eating too much and exercise too little.
I am fat because I burn calories slowly
Wrong! Fatness is not caused by a slow metabolism(新陈代谢). If fact, although fat people consume more energy that slim people, they also fail to realize how much they eat! Keeping a diary can help you work out your daily food intake more accurately.
Exercise is boring
Wrong! Anything will become boring if you do it repetitively. The key is to develop a balanced and varied program that's fun as well as progressive. If you enjoy a Sunday walk, take a different route. If you do Yoga, try a tai chi class. If you like swimming, set yourself a distance or time challenge.
No pain, no gain
Wrong! Exercise is not meant to hurt. Indeed, pain is your body telling you something's wrong, and continuing to exercise could lead to serious injury. You may experience mild discomfort as you begin to exercise regularly, but this your body adapting to the positive changes in your lifestyle and the aches should disappear relatively quickly. If you don't, rest and seek medical advice.
(1)What does the author think about being fat
A.It is the family genes that make people fat.
B.People are fat because they consume too little energy.
C.A diary of exercise can prevent people from becoming fat.
D.It is the consequence of people's unbalanced lifestyle.
(2)According to the author, how can we make exercise more interesting
A.By taking varied exercise. B.By choosing simple exercise.
C.By doing regular exercise. D.By sticking to outdoor exercise.
(3)What is the author's opinion about “No pain, no gain” in exercising
A.Keeping fit is essentially a painful experience.
B.Exercise should be stopped if continuous pain is felt.
C.Pain in exercise is a precondition for reaching your goal.
D.Getting used to pain leads to positive changes in your body.
(4)What is the purpose of the passage
A.To declare the importance of keeping fit.
B.To clarify some misconceptions about fatness and exercise.
C.To confirm what has long been believed about keeping fit.
D.To explain some medical facts about being fat and doing exercise.
20.(2014·重庆)阅读理解
The idea of being able to walk on water has long interested humans greatly. Sadly, biological facts prevent us ever accomplishing such a thing without artificial aid—we simply weigh too much, and all our mass pushes down through our relatively small feet, resulting in a lot of pressure that makes us sink.
However, several types of animals can walk on water. One of the most interesting is the common basilisk Basilicus basilicus, a lizard (蜥蜴)native to Central and South America. It can run across water for a distance of several meters, avoiding getting wet by rapidly hitting the water's surface with its feet. The lizard will take as many as 20 steps per second to keep moving forward. For humans to do this, we,d need huge feet that we could bring up to our ears in order to create adequate w hitting.
But fortunately there is an alternative : cornflour. By adding enough of this common thickening agent to water (and it does take a lot), you can create a “non-Newtonian” liquid that doesn't behave like normal water. Now, if the surface of the water is hit hard enough, particles(粒子)in the water group together for a moment to make the surface hard. Move quickly enough and put enough force into each step, and you really can walk across the surface of an adequately thick Liquid of cornflour.
Fun though all this may sound, it's still rather messy and better read about in theory than carried out in practice. If you must do it, then keep the water wings handy in case you start to sink--and take a shower afterward!
(1)Walking on water hasn't become a reality mainly because humans______.
A.are not interested in it B.have biological limitations
C.have not invented proper tools D.are afraid to make an attempt
(2)What do we know about Basilicus basilicus from the passage
A.It is light enough to walk on water.
B.Its huge feet enable it to stay above water.
C.It can run across water at a certain speed.
D.Its unique skin keeps it from getting wet in water.
(3)What is the function of the cornflour according to the passage
A.To create a thick liquid.
B.To turn the water into solid.
C.To help the liquid behave normally.
D.To enable the water to move rapidly.
(4)What is the author's attitude toward the idea of humans' walking on water
A.It is risky but beneficial.
B.It is interesting and worth trying.
C.It is crazy and cannot become a reality.
D.It is impractical though theoretically possible.
21.(2014·重庆)阅读理解
One moment it was quiet and calm in the forest, the next, the air was charged with tension. The elephant had heard the distant alarm calls of animals and her mood suddenly changed. I urged the elephant deeper into the forest. We sounded like a forest fire — cracking, snapping, trailblazing. But through all the noise came a sharp warning cry. The elephant stopped and we heard it again — the tell-tale call of a spotted deer.
I looked quickly around the shadows of the forest. Rays of sunlight shone through tree branches, beneath which the patchwork(交错)of green plants and shadows-within-shadows would make tiger stripes(条纹)look more attractive. Apart from an occasional noise from the elephant's stomach, the forest was silent.
Gradually, the tension slipped from our bodies. The elephant seized a nearby branch and put it into its mouth. I reached forward and gently moved my hand over the elephant's neck; there was a soft part, free of wrinkles and hairs, behind her ear.
This was my fourth time to sense the aura of the forest in Corbett, although I saw no tigers in the end. Located at the foot of the Himalayan mountains, Corbett is home to about 135 Bengal tigers, but the forest seemed to be guarding their whereabouts(出没处), a silent reminder of their secrecy and rarity. Still, I was happy enough touching the elephant behind the ear. If I had so desperately wanted to see a tiger, I could have gone to a zoo. After all, spotting tigers merely confirms their beauty; tracking them can make you aware of something more.
(1)Which of the following was a clear signal of alarm
A.The elephant stopped. B.A spotted deer called.
C.The elephant seized a branch. D.The forest was silent for a while.
(2)The author begins his account of the tour in the forest mainly by _______.
A.describing various sounds B.comparing different animals
C.listing different activities D.introducing various plants
(3)What does the underlined part “to sense the aura” most probably mean
A.To see the diversity. B.To enjoy the scenery.
C.To feel the atmosphere. D.To experience the freedom.
(4)How does the author feel after several visits to Corbett
A.Seeing a Bengal tiger is quite thrilling.
B.It is very time-consuming to travel in Corbett.
C.It is really worthwhile to study the animals in Corbett.
D.The process of finding Bengal tigers is most appealing.
22.(2014·重庆)阅读理解
It's generally believed that people act the way they do because of their personalities and attitudes. They recycle their garbage because they care about the environment. They pay $5 for a caramel brulee latte because they like expensive coffee drinks.
It's undeniable that behavior comes from our inner dispositions(性情), but in many instances we also draw inferences about who we are, as suggested by the social psychologist Daryl Bern, by observing our own behavior. We can be strangers to ourselves. If we knew our own minds, why should we need to guess what our preferences are from our behavior If our minds were an open book, we would know exactly how much we care about the environment or like lattes. Actually, we often need to look to our behavior to figure out who we are.
Moreover, we don't just use our behavior to learn about our particular types of character — we infer characters that weren't there before. Our behavior is often shaped by little pressures around us, which we fail to recognize. Maybe we recycle because our wives and neighbors would disapprove if we didn't. Maybe we buy lattes in order to impress the people around us. We should not mistakenly believe that we always behave as a result of some inner disposition.
Whatever pressures there can be or inferences one can make, people become what they do, though it may not be in compliance(符合)with their true desires. Therefore, we should all bear in mind Kurt Vonnegut's advice: “We are what we pretend to be, so we must be careful about what we pretend to be.”
(1)According to the passage, personalities and attitudes are commonly believed to _______.
A.determine one's behavior B.reflect one's taste
C.influence one's surroundings D.result from one's habits
(2)Which of the following would Daryl Bern most probably agree with
A.The return of a wallet can indicate one's honesty.
B.A kind person will offer his seat to the old.
C.One recycles plastics to protect the environment.
D.One buys latte out of love of coffee.
(3)What can be inferred from the underlined sentence in the passage
A.We fail to realize our inner dispositions.
B.We can be influenced by outside pressures.
C.Our behavior is the result of our true desires.
D.Our characters can shape our social relationships.
(4)What does the author mainly discusses in the passage
A.Personalities and attitudes. B.Preferences and habits.
C.Behavior and personalities. D.Attitudes and preferences.
四、书面表达
23.(2014·重庆)请结合材料,按要求用英文写作。
“My friend falls, I laugh; my phone falls, I cry.”
要求:1.就此材料发表你的看法;2.紧扣材料,有明确的观点;3.词数不少于60;4.在答题卡上作答。
24.(2014·重庆)青少年研究专家Susan Beacham在自己的英文网站上开辟专栏,邀请大家分享心目中的“最好礼物”。她认为,礼物贵在心意,应为之付出时间和精力。
假设你是李华,请用英文发帖,内容应包括:
*赞同Susan的看法
*你收到或送出的最好礼物是什么
*该礼物的意义
*期待大家回复
注意:1.词数不少于80;2.符合语言规范;3.开头已给出(不计入总词数)。
I am a high school student from China.
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】代词
【解析】【分析】句意:微笑是无需付出任何成本的。该句中的but一词构成前后语义矛盾,“微笑不花钱,但却给予他人很多。nothing与much形成语义对比。故本题选择C项。cost nothing意为“无需付出”。
【点评】考查代词辨析,区分anything,something,nothing,everything的含义和用法。
2.【答案】B
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】句意:——为什么不多呆一会儿?——我想多呆一会,但是我确实必须走。I'd love to 或I'd like to是一种委婉的推辞,B 选项答语意思是“我本来想留下来,但我不得不离开”。never mind意思是“不要紧,没关系,别紧张”,常用来安慰他人。Pleased to meet you用于见面开始的寒暄。而I can't find any reason则是不礼貌的表达。故选B。
【点评】考查日常交际,区分Never mind,I'd love to,Pleased to meet you,I can't find any reason的含义和使用环境。
3.【答案】C
【知识点】情态动词的辨析
【解析】【分析】句意: 我已经定了一些披萨,因此无需担心回家后疲劳还要做饭。needn't意为“无必要”。can't表示“无能力”;dare not表示“无勇气”;may not表示“推断”。故选择C项。
【点评】考查情态动词辨析,区分can't,dare not,needn't,may not的含义和用法。
4.【答案】A
【知识点】一般现在时
【解析】【分析】句意:你最好记下电话号码以免忘记。before引导一个表示“将来”的时间状语从句。英语的时间状语从句中不用will do.排除D项。B项表示“据安排或计划近期要做某事”;C项表示“过去”。故本题选择A项。
【点评】考查动词时态,本题涉及时间状语从句一般现在时表示将来。
5.【答案】B
【知识点】非谓语动词
【解析】【分析】句意:厂商定期回收因质量问题退回来的相机。camera是“退回”的承受者,应使用过去分词。A、C两项语态错误;D项表“未来”,时态不合语境。故本题选择B项。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及过去分词作定语的应用。
6.【答案】A
【知识点】定冠词;不定冠词
【解析】【分析】句意:我不能辨认去威尔逊家的路,因为本村没有叫做威尔逊的人。去威尔逊家的道路是特定的,故选择定冠词;本村没有叫做威尔逊的人。叫威尔逊的人有很多,不具有唯一性,故选择不定冠词。A项正确。
【点评】考查冠词,本题涉及定冠词和不定冠词的应用。
7.【答案】D
【解析】【分析】句意:她在转弯处开车如此快,车几乎冲到路下。A、B两项不合语境;C项表示“起点”。故本题选择D项, off意为“偏离”。
【点评】考查介词辨析,区分on,along,from,off的含义和用法。
8.【答案】B
【知识点】过去进行时
【解析】【分析】句意:James刚到,直到昨天我才知道他要来。didn't know要求后接表示“过去将来”的动词,故B项正确。
【点评】考查动词时态,本题涉及过去进行时表示将来的应用。
9.【答案】A
【知识点】关系代词引导定语从句的用法
【解析】【分析】题意:再有一个月就能完成年初制订的销售目标。which指代targets, 在从句中充当set的宾语,排除B、C两项;D项只能引导名词性从句,而本题是一个定语从句,故选择A项。
【点评】考查定语从句,本题涉及关系代词which引导的限制性定语从句。
10.【答案】C
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】题意:逗留伦敦期间肯定去看过大英博物馆。题中last summer表示的是一个确定的过去时间,可认定must have visited是对“过去”的推断。故C项正确。
【点评】考查动词时态,本题涉及一般过去时的应用。
11.【答案】D
【知识点】非谓语动词
【解析】【分析】句意:将组织各种团体活动以帮助儿童培养团队精神。培养团队精神是组织课外团体活动的目的。英语中表示“目的”时应当使用动词不定式。故本题选择D项。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及不定式作目的状语的应用。
12.【答案】B
【知识点】同位语从句
【解析】【分析】句意:——Mike拒绝了耶鲁大学的帮助,是真的吗?——哦,但是我不知道他为什么这么做,那是他最喜欢的一所大学。have no idea = not know,后面的从句应该表示“疑问”,排除表“确定事实”的C项。故本题选择B项。why表示“原因”。
【点评】考查名词性从句,本题涉及关系副词why引导的同位语从句。
13.【答案】A
【知识点】虚拟语气在目的状语从句中的运用
【解析】【分析】题意:John打坏了窗户,为什么跟“我”谈话?好像是“我”打坏了窗户似的。题中broke表明“打坏窗户”发生在“过去”。as if / though后面的从句用had done表示对“过去”的虚拟。故A项正确。
【点评】考查虚拟语气,本题涉及对过去事实的假设。
14.【答案】D
【知识点】引导地点状语从句的连词
【解析】【分析】句意:过了半个小时,Lucy还没有在下车的地方打到的士。从句中had dropped决定不能选择A、B两项;C项不合语境。where引导状语从句表示“等的士”的地点,故D项正确。
【点评】考查状语从句,本题涉及where引导的地点状语从句的应用。
15.【答案】C
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】句意:——Jack,我想让你关于我的书面报告说说自己的看法。——我看很好,但是我有一个意见。A.That's a good idea ,用于对方提出建议时;B. You are too modest 为中式表达;C.It looks fine to me是对该报告的肯定。在肯定之后提出建议;D.You should check it first 非但不够礼貌,且与语境不符。故选择C项。
【点评】考查日常交际,区分That's a good idea,You are too modest ,It looks fine to me,You should check it first的含义和使用环境。
16.【答案】(1)A;(2)B;(3)D;(4)B;(5)A;(6)B;(7)C;(8)D;(9)D;(10)B;(11)A;(12)C
【知识点】记叙文;人生百味类
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者因丈夫去世仍然沉浸在悲痛之中的作者听到水龙头滴漏的声音几乎发疯。丈夫生前包揽了所有家务,现在不得不自己面对。前来修理水龙头的师傅得知作者丈夫去世,不仅免费帮助她修理了水龙头,还做了其他一些室内维修。这是因为修理师傅曾经受惠于人。作者感到了人间温暖。
(1)考查动词。从水龙头滴漏需要修理,作者想起了去世的丈夫,这使她感到伤痛。 A. hurt “使伤痛”;B. puzzled“使困惑”;C. cost“使付出(代价)”;D. disappointed“使失望”。故A项正确。
(2)考查形容词。 在两人共同生活期间,作者是一位“艺术家”,将各种想象带入家居之中,丈夫则是一位实际操作者, 将作者的各种想法付诸实施。A. separate “单独的”;B. shared“ 共有的”;C. spiritual “精神上的”;D. social “社交的”。B项正确。
(3)考查形容词。妻子负责出主意,丈夫负责实际的操作。A. active “积极的”;B. boring “单调的”;C. careless “粗心的”;D. practical“ 实际的”。故选择D项。
(4)考查动词。丈夫擅长家务,使妻子免于令人不快的各种居家修理工作。 A. attracting“吸引”;B. sheltering“(提供)保护”;C. driving “驱使”;D. prohibiting“禁止”。shelter sb. from sth. 固定短语“保护某人免受侵扰”。B项正确。
(5)考查动词。作者因丈夫的早逝而悲伤与愤怒,以至于对居住的房子完全不管。A. ignored “忽视、置之不理”;B. hated“憎恨”;C. cleaned“打扫、清扫”;D. missed“想念、怀念”。下文的滴水龙头使她从悲痛中“醒来”面对现实,说明她忽略了实际生活。A项正确。
(6)考查动词短语。水龙头的滴漏使她清醒过来,面对现实生活中的困难。 A. come up with“找到、想到”;B. face up with“面对”;C. look forward to“期盼”;D. step away from“远离、躲避”。B项正确。
(7)考查动词。看到水头滴漏这样的小事还要找修理工来做,前来修理的师傅感到不解:难道是作者的丈夫不喜欢此类杂务?A. begin “开始”;B. check “检查、查验”;C. like “喜欢”;D. find“发现、找到”。C项正确。
(8)考查副词。作者告诉修理工,她丈夫在世的时候,居家维修是很棒的。 A. gratefully “充满感激地”;B. firmly “坚定地”;C. bravely “勇敢地”;D. wonderfully“出色地”。D项正确。
(9)考查副词。听到作者说到自己丈夫去世,修理工表示同情。A. strangely“怪异地”;B. innocently “天真地”;C. painfully“痛苦地”;D. sympathetically“同情地”。D项正确。
(10)考查形容词。修理工服务周到、工作出色。A. terrible“糟糕的”;B. excellent“出色的”;C. important“重要的”;D. dangerous“危险的”。B项正确。
(11)考查名词。作者虽然还会因为丧夫而悲痛,但心灵得到了慰藉。A. loss“丧失”; B. failure“失败”;C. fear“恐惧”;D. regret“后悔”。A项正确。
(12)考查名词。修理工的举动让作者感觉到了人间的关爱。A. friendship“友谊”;B. devotion“奉献、专注”;C. kindness“关爱、仁爱”;D. justice“正义、公正”。C项正确。
【点评】本题考点涉及动词,形容词,动词短语、副词、介词等多个知识点的考查,综合性强,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
17.【答案】(1)C;(2)B;(3)D;(4)C;(5)B;(6)A;(7)A;(8)C
【知识点】议论文;教育文化类
【解析】【分析】本文是一篇议论文,就如何适应文化差异提出一些建议。只有尊重差异才能适应差异。具体涉及情感表达、依着打扮及如何摆脱尴尬,等
(1)考查动词。去另一个国家,要意识到这个国家的文化与本国文化之间的差异并尊重这种差异。A. reject“排斥”;B. recite“背诵”;C. respect“尊重”;D. remove“去除”。C项正确。
(2)考查名词。本文接下来就如可适应化差异提出了一些具体的建议。A. plans“方案、计划”;B. tips“建议”;C. arguments“争论”;D. choices“选择”。B项正确。
(3)考查形容词。每一个出国人员都会有尴尬的时候,因为他们的举止可能引发当地人的嘲笑。A. unsafe“不安全的”;B. excited“激动的、兴奋的”;C. satisfied“满足的、满意的”;D. awkward“尴尬的”。D项正确。
(4)考查名词。从下文“一笑了之”可知,自我防卫的最佳手段是幽默感。 A. relief“轻松、放松”;B. belonging“归属”;C. humor“幽默”;D. direction“方向”。C项正确。
(5)考查连词。衣着也很重要,因为当地人会根据衣着来判断一个人。A. but表“转折”; B.for表“理由”;C. so表“结果”;D. or表“选择”。故B项正确。
(6)考查动词。根据宗教习惯,在中东国家衣着暴露是严格禁止的。A. forbidden“禁止”;B. allowed“允许”;C. expected“期待”;D. tolerated“容忍”。A项正确。
(7)考查名词。在东南亚国家。生气会让自己显得愚蠢,所以表达情感时要谨慎。A. emotions“情感”;B. concern“担忧”;C. interest“兴趣”;D. views“观点”。故A项正确。
(8)考查形容词。在一些国家当众亲吻是不合适的。A. natural“自然的”;B. advisable“可建议(从事)的”;C. unwise“不明智的”;D. unnecessary“不必要的”。C项正确。
【点评】本题考点涉及动词,名词,形容词、连词等多个知识点的考查,综合性强,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
18.【答案】(1)D
(2)C
(3)B
(4)D
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;人物故事类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者与室友生活习惯迥异,冲突在所难免。在室友遭遇悲痛之时,作者以实际行动表达自己的同情,从而达成和好。作者从中懂得一个道理:让步、整理房间和坚持是处理室友关系的关键。
(1)考查细节理解。根据第二段中的“I heard her screaming. ‘Take your shoes away! Why under my bed!’ Deafened, I saw my shoes flying at me.”等句可知,室友生气是因为作者乱丢乱放的鞋子。故选择D。
(2)考查推理判断。根据第四段中的“All of a sudden, a warm feeling of sympathy rose up in my heart.”可知,作者整理房间是出于对室友悲伤的同情而表达自己的关切。故选择C。
(3)考查细节理解。第一段描述了作者与室友在日常习惯上的种种差异。故选择B。
(4)考查主旨大意。文章最后作者表达了自己叙述这个故事的意图:就是懂得了与室友相处的关键。选择D。
【点评】本题考点涉及细节理解、推理判断和主旨大意三个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推概括和归纳,从而选出正确答案。
19.【答案】(1)D
(2)A
(3)B
(4)B
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;说明文;医疗保健
【解析】【分析】本文是一篇说明文,旨在澄清人们关于肥胖和运动的几个认识上的误区。作者告诉我们:肥胖与遗传无关;肥胖不是因为新陈代谢缓慢;运动可以是有趣的;运动不以疼痛为代价。
(1)考查推理判断。根据第二段中的“…the main reason is that they share the same habits of eating too much and exercise too little.”可知,人们肥胖的主要原因是生活方式的不平衡,表现为吃得太多而运动太少。故选择D 。
(2)考查细节理解。根据第四段中的“The key is to develop a balanced and varied program that's fun as well as progressive.”可知,多样化的运动可使运动变得有趣。选择A。
(3)考查推理判断。作者认为运动只会带来轻微的“不适”;“疼痛”是生病的征兆,继续运动会造成严重损伤。故“疼痛”持续,应停止运动,选择B。
(4)考查主旨大意。根据第一段中的“There have always been a lot of commonly believed but false ideas about being fat and doing exercise.”可知,作者写作本文是为了澄清人们关于肥胖和运动的认识误区。选择B。
【点评】本题考点涉及细节理解、推理判断和主旨大意三个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推概括和归纳,从而选出正确答案。
20.【答案】(1)B
(2)C
(3)A
(4)D
【知识点】推理判断题;细节理解题;科普环保类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一种理论上可行实际上难以实现的人类水上行走的方法:借助玉米粉(cornflour)增加水面浓度。
(1)考查细节理解。根据第一段中的“Sadly, biological facts prevent us ever accomplishing such a thing without artificial aid …”可知,人类至今不能在水面行走是“生物”原因。选择B。
(2)细考查细节理解。根据第二段中的“It can run across water for a distance of several meters, avoiding getting wet by rapidly hitting the water's surface with its feet.”可知,这种蜥蜴能在水面行走是因为速度快(每秒钟达到20步)。选择 C。
(3)考查细节理解。根据第三段中的“this common thickening agent”明确这是一种“常见的增稠剂”。选择A。
(4)考查推理判断。根据第二段中的“it does take a lot”,以及最后一段中的“it's still rather messy and better read about in theory than carried out in practice. ”可知,借助增稠剂实现人类在水面行走,理论上可行但真正实现很难做到。选择D项。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推理,从而选出正确答案。
21.【答案】(1)B
(2)A
(3)C
(4)D
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;人物故事类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,记叙了作者骑着大象在森林追踪老虎的过程和这个过程中的心理体验。
(1)考查细节理解。根据第一段中的“But through all the noise came a sharp warning cry. The elephant stopped and we heard it again... the tell-tale call of a spotted deer.”可知,梅花鹿的鸣叫是“报警”的声音。A、D两项均是听到“报警”之后的结果。选择B。
(2)考查推理判断。根据第一段中的“distant alarm calls, all the noise, a sharp warning cry”等词语可知,作者开头描述了森林里的各种声音。选择A。
(3)考查词义猜测。从上下文可知,作者去森林是为了感受追踪老虎的那份神秘、兴奋和紧张的氛围。故选择C项。
(4)考查主旨大意。根据最后一段中的“After all, spotting tigers merely confirms their beauty; tracking them can make you aware of something more.”,在作者看来,真正看见老虎只是证实它们的美,并且直接去动物园就可以实现这个目的;但是追踪老虎却能带来更多感受,作者真正感兴趣的是这个过程。故选择D项。
【点评】本题考点涉及细节理解、词义猜测、推理判断和主旨大意四个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推理、概括和归纳,从而选出正确答案。
22.【答案】(1)A
(2)A
(3)B
(4)C
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;日常生活类;议论文
【解析】【分析】本文是一篇议论文,人们的行为是由什么来决定的?通常认为人的行为决定于人的内在“性情”。但是有时,我们无法通过人的行为来认识人的内心,因为行为并非总能代表人的真实内心 。
(1)考查细节理解。根据第一段中的“It's generally believed that people act the way they do because of their personalities and attitudes.”一句可知,人们通常认为“品格和态度”决定人们的行为。故选择A项。
(2)考查推理判断。根据第二段中的“but in many instances we also draw inferences about who we are, as suggested by the social psychologist Daryl Bern, by observing our own behavior.”可知,与通常认为的“内在”(性情)决定“外在”(行为)不同,许多时候,我们需要通过我们的行为来认识我们的内心。这是Daryl Bern 提议的。B、C、D三项都是“内在”决定“外在”的例子。A项中是“外在”显示“内在”,故该项正确。
(3)考查推理判断。根据第三段中的“Our behavior is often shaped by little pressures around us”,下文“回收垃圾”和“买咖啡”都是说明该论点的论据。我们回收垃圾不是因为我们保护环境的内心,而是因为存在外界可能的负面评价的压力所致。故选择 B项。
(4)考查主旨大意。本文主要讨论如何认识人们的行为(外在)与品性(内在)之间的内在联系及因果关系。故选择C项。
【点评】本题考点涉及细节理解、推理判断和主旨大意三个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推理、概括和归纳,从而选出正确答案。
23.【答案】One possible version This happens frequently in a teenager's world which depends on cell phones too much. In the eyes of the youngsters', friendship is important. But when it comes to the balance of friends and phones, kids tends to regard the latter as their bigger share. I don't think it is wise to neglect a devoted human friend but favor the phone, because human friends can push us on in the fierce struggle in life while phones are only our tools. So next time, when your friend falls, don't laugh at him or her but help him or her stand up.
【知识点】文字式议论文;开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇材料作文,friend和phone形成对比; laugh和cry形成矛盾。因此有话可说。一般而论,应该选择批驳重电话而轻友谊的信念,即不要重物质而轻友情。
写作技巧:首先要对材料进行阐释,此时不宜抄袭原材料,而是改写材料。其次是对这中选择进行选择性论述。最后提出建议。遣词造句尽量使用自己熟悉的词句。特别是要尽量使用较为复杂的句型,如状语从句,定语从句等。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: This happens frequently in a teenager's world which depends on cell phones too much. 运用了定语从句;when it comes to the balance of friends and phones, kids tends to regard the latter as their bigger share.运用了时间状语从句; I don't think it is wise to neglect a devoted human friend but favor the phone, because human friends can push us on in the fierce struggle in life while phones are only our tools.运用了原因状语从句。
24.【答案】 I am a high school student from China and I am quite for your opinion about best gifts: the value of gifts lies in its intension so we should devote more to them. The best gift I've ever received is a book from my English teacher, Debbie, which she brought to me when she returned from her holiday in USA. The book's name is Chicken Soup for the Teenage Soul: The Real Deal: Friends. I value this book because it shows me how to keep the balance of friendship in a positive way. And I must thank my favorite teacher for her care about me because she found me at loss dealing with friends at one time. Reading it, I have been inspired and balanced myself in life and study. I strongly recommend you to read it and share what you gain with me in your reply.
Yours ever,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文
【解析】【分析】本体是一篇应用文,具有较大的开放度。但按要求一定要写出Susan的看法,而这个看法就在试题的写作说明里:礼物贵在心意,应为之付出时间和精力。而选择什么样的角度来写一定要根据自己的生活和切身感受,且要量力而行。写作技巧:一般情况下应分三段来完成改写任务: 1 阐释Susan的观点并表示认同。 2 收到或送出的礼物的具体描写及其意义。该部分是本写作任务的重点,应多费笔墨完成。 3 表期待应另外起段完成,以便阅卷老师发现和评判内容要点。遣词造句尽量使用自己熟悉的词句。优秀学生一定要在保持正确的前提下尽量使用较为复杂的句型,如状语从句,定语从句,倒装句和适量的非谓语动词。特别强调:一定要注意卷面整洁并避免拼写错误。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: The best gift I've ever received is a book from my English teacher, Debbie, which she brought to me when she returned from her holiday in USA. 运用了定语从句; I value this book because it shows me how to keep the balance of friendship in a positive way.运用了原因状语从句; I strongly recommend you to read it and share what you gain with me in your reply.运用了宾语从句。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
2014年高考英语真题试卷(重庆卷)
一、单项选择
1.(2014·重庆)A smile costs _______, but gives much.
A.anything B.something C.nothing D.everything
【答案】C
【知识点】代词
【解析】【分析】句意:微笑是无需付出任何成本的。该句中的but一词构成前后语义矛盾,“微笑不花钱,但却给予他人很多。nothing与much形成语义对比。故本题选择C项。cost nothing意为“无需付出”。
【点评】考查代词辨析,区分anything,something,nothing,everything的含义和用法。
2.(2014·重庆)— Why not stay here a little longer
—_____, but I really have to go.
A.Never mind B.I'd love to
C.Pleased to meet you D.I can't find any reason
【答案】B
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】句意:——为什么不多呆一会儿?——我想多呆一会,但是我确实必须走。I'd love to 或I'd like to是一种委婉的推辞,B 选项答语意思是“我本来想留下来,但我不得不离开”。never mind意思是“不要紧,没关系,别紧张”,常用来安慰他人。Pleased to meet you用于见面开始的寒暄。而I can't find any reason则是不礼貌的表达。故选B。
【点评】考查日常交际,区分Never mind,I'd love to,Pleased to meet you,I can't find any reason的含义和使用环境。
3.(2014·重庆)I've ordered some pizza, so we _______ worry about cooking when we get home tired.
A.can't B.dare not C.needn't D.may not
【答案】C
【知识点】情态动词的辨析
【解析】【分析】句意: 我已经定了一些披萨,因此无需担心回家后疲劳还要做饭。needn't意为“无必要”。can't表示“无能力”;dare not表示“无勇气”;may not表示“推断”。故选择C项。
【点评】考查情态动词辨析,区分can't,dare not,needn't,may not的含义和用法。
4.(2014·重庆)You'd better write down her phone number before you _______ it.
A.forget B.are forgetting C.forgot D.will forget
【答案】A
【知识点】一般现在时
【解析】【分析】句意:你最好记下电话号码以免忘记。before引导一个表示“将来”的时间状语从句。英语的时间状语从句中不用will do.排除D项。B项表示“据安排或计划近期要做某事”;C项表示“过去”。故本题选择A项。
【点评】考查动词时态,本题涉及时间状语从句一般现在时表示将来。
5.(2014·重庆)The producer comes regularly to collect the cameras _______ to our shop for quality problems.
A.returning B.returned C.to return D.to be returned
【答案】B
【知识点】非谓语动词
【解析】【分析】句意:厂商定期回收因质量问题退回来的相机。camera是“退回”的承受者,应使用过去分词。A、C两项语态错误;D项表“未来”,时态不合语境。故本题选择B项。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及过去分词作定语的应用。
6.(2014·重庆)I can't tell you _______ way to the Wilsons' because we don't have _______ Wilson here in the village.
A.the; a B.a; / C.a; the D.the; /
【答案】A
【知识点】定冠词;不定冠词
【解析】【分析】句意:我不能辨认去威尔逊家的路,因为本村没有叫做威尔逊的人。去威尔逊家的道路是特定的,故选择定冠词;本村没有叫做威尔逊的人。叫威尔逊的人有很多,不具有唯一性,故选择不定冠词。A项正确。
【点评】考查冠词,本题涉及定冠词和不定冠词的应用。
7.(2014·重庆)She drove so fast at the turn that the car almost went _______ the road.
A.on B.along C.from D.off
【答案】D
【解析】【分析】句意:她在转弯处开车如此快,车几乎冲到路下。A、B两项不合语境;C项表示“起点”。故本题选择D项, off意为“偏离”。
【点评】考查介词辨析,区分on,along,from,off的含义和用法。
8.(2014·重庆)James has just arrived, but I didn't know he _______ until yesterday.
A.will come B.was coming C.had come D.came
【答案】B
【知识点】过去进行时
【解析】【分析】句意:James刚到,直到昨天我才知道他要来。didn't know要求后接表示“过去将来”的动词,故B项正确。
【点评】考查动词时态,本题涉及过去进行时表示将来的应用。
9.(2014·重庆)We'll reach the sales targets in a month _______ we set at the beginning of the year.
A.which B.where C.when D.what
【答案】A
【知识点】关系代词引导定语从句的用法
【解析】【分析】题意:再有一个月就能完成年初制订的销售目标。which指代targets, 在从句中充当set的宾语,排除B、C两项;D项只能引导名词性从句,而本题是一个定语从句,故选择A项。
【点评】考查定语从句,本题涉及关系代词which引导的限制性定语从句。
10.(2014·重庆)— I spent two weeks in London last summer.
— Then you must have visited the British Museum during your stay, _______ you
A.mustn't B.haven't C.didn't D.hadn't
【答案】C
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】题意:逗留伦敦期间肯定去看过大英博物馆。题中last summer表示的是一个确定的过去时间,可认定must have visited是对“过去”的推断。故C项正确。
【点评】考查动词时态,本题涉及一般过去时的应用。
11.(2014·重庆)Group activities will be organized after class _______ children develop team spirit.
A.helping B.having helped C.helped D.to help
【答案】D
【知识点】非谓语动词
【解析】【分析】句意:将组织各种团体活动以帮助儿童培养团队精神。培养团队精神是组织课外团体活动的目的。英语中表示“目的”时应当使用动词不定式。故本题选择D项。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及不定式作目的状语的应用。
12.(2014·重庆)—Is it true that Mike refused an offer from Yale University yesterday
— Yeah, but I have no idea _______ he did it; that's one of his favorite universities.
A.when B.why C.that D.how
【答案】B
【知识点】同位语从句
【解析】【分析】句意:——Mike拒绝了耶鲁大学的帮助,是真的吗?——哦,但是我不知道他为什么这么做,那是他最喜欢的一所大学。have no idea = not know,后面的从句应该表示“疑问”,排除表“确定事实”的C项。故本题选择B项。why表示“原因”。
【点评】考查名词性从句,本题涉及关系副词why引导的同位语从句。
13.(2014·重庆)It was John who broke the window. Why are you talking to me as if I _______ it
A.had done B.have done C.did D.am doing
【答案】A
【知识点】虚拟语气在目的状语从句中的运用
【解析】【分析】题意:John打坏了窗户,为什么跟“我”谈话?好像是“我”打坏了窗户似的。题中broke表明“打坏窗户”发生在“过去”。as if / though后面的从句用had done表示对“过去”的虚拟。故A项正确。
【点评】考查虚拟语气,本题涉及对过去事实的假设。
14.(2014·重庆)Half an hour later, Lucy still couldn't get a taxi _______ the bus had dropped her.
A.until B.when C.although D.where
【答案】D
【知识点】引导地点状语从句的连词
【解析】【分析】句意:过了半个小时,Lucy还没有在下车的地方打到的士。从句中had dropped决定不能选择A、B两项;C项不合语境。where引导状语从句表示“等的士”的地点,故D项正确。
【点评】考查状语从句,本题涉及where引导的地点状语从句的应用。
15.(2014·重庆)— Jack, I'd like to have your opinions about my written report.
—_______. But I have one suggestion.
A.That's a good idea B.You are too modest
C.It looks fine to me D.You should check it first
【答案】C
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】句意:——Jack,我想让你关于我的书面报告说说自己的看法。——我看很好,但是我有一个意见。A.That's a good idea ,用于对方提出建议时;B. You are too modest 为中式表达;C.It looks fine to me是对该报告的肯定。在肯定之后提出建议;D.You should check it first 非但不够礼貌,且与语境不符。故选择C项。
【点评】考查日常交际,区分That's a good idea,You are too modest ,It looks fine to me,You should check it first的含义和使用环境。
二、完形填空
16.(2014·重庆)完形填空
Five months after my husband Steve died, I woke up one morning to the maddening sound of a leaking faucet(水龙头). I knew it needed repairs badly, but it (1) me so much just to think of it.
All our (2) life, I was the “artist” bringing to our house much imagination. Steve was the” (3) ” one. He had a real gift for handling chores(家务活), (4) me from unpleasant repair jobs.
But how could such a good man have his life cut short so suddenly! I had been so sad and angry that I completely (5) the house. That leaky faucet somehow awakened me to the fact that I now had to (6) the challenge of getting things fixed.
I got a workman named Ahmed. Entering the house, he stopped before a picture of Steve and me. “Doesn't your husband (7) this kind of work ” he asked. “It's not hard.”
“He died months ago. When he was alive, he did all the repair jobs (8) .” I said quietly. Ahmed looked at me (9) , but he didn't reply. He fixed the faucet, adjusted the dishwasher door, and replaced a showerhead. Apparently he was gifted as Steve had been.
He did a(n) (10) job. I asked him to name his fee. “No charge, Ma'am,” he said. “My father died early, and the neighbors helped my family through.”
By fixing a faucet, Ahmed mended my soul. Although I would sure carry the pain of (11) with me along, Ahmed reminded me of the abundant (12) in the world.
(1)A.hurt B.puzzled C.cost D.disappointed
(2)A.separate B.shared C.spiritual D.social
(3)A.active B.boring C.careless D.practical
(4)A.attracting B.sheltering C.driving D.prohibiting
(5)A.ignored B.hated C.cleaned D.missed
(6)A.come up with B.face up with
C.look forward to D.step away from
(7)A.begin B.check C.like D.find
(8)A.gratefully B.firmly C.bravely D.wonderfully
(9)A.strangely B.innocently
C.painfully D.sympathetically
(10)A.terrible B.excellent C.important D.dangerous
(11)A.loss B.failure C.fear D.regret
(12)A.friendship B.devotion C.kindness D.justice
【答案】(1)A;(2)B;(3)D;(4)B;(5)A;(6)B;(7)C;(8)D;(9)D;(10)B;(11)A;(12)C
【知识点】记叙文;人生百味类
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者因丈夫去世仍然沉浸在悲痛之中的作者听到水龙头滴漏的声音几乎发疯。丈夫生前包揽了所有家务,现在不得不自己面对。前来修理水龙头的师傅得知作者丈夫去世,不仅免费帮助她修理了水龙头,还做了其他一些室内维修。这是因为修理师傅曾经受惠于人。作者感到了人间温暖。
(1)考查动词。从水龙头滴漏需要修理,作者想起了去世的丈夫,这使她感到伤痛。 A. hurt “使伤痛”;B. puzzled“使困惑”;C. cost“使付出(代价)”;D. disappointed“使失望”。故A项正确。
(2)考查形容词。 在两人共同生活期间,作者是一位“艺术家”,将各种想象带入家居之中,丈夫则是一位实际操作者, 将作者的各种想法付诸实施。A. separate “单独的”;B. shared“ 共有的”;C. spiritual “精神上的”;D. social “社交的”。B项正确。
(3)考查形容词。妻子负责出主意,丈夫负责实际的操作。A. active “积极的”;B. boring “单调的”;C. careless “粗心的”;D. practical“ 实际的”。故选择D项。
(4)考查动词。丈夫擅长家务,使妻子免于令人不快的各种居家修理工作。 A. attracting“吸引”;B. sheltering“(提供)保护”;C. driving “驱使”;D. prohibiting“禁止”。shelter sb. from sth. 固定短语“保护某人免受侵扰”。B项正确。
(5)考查动词。作者因丈夫的早逝而悲伤与愤怒,以至于对居住的房子完全不管。A. ignored “忽视、置之不理”;B. hated“憎恨”;C. cleaned“打扫、清扫”;D. missed“想念、怀念”。下文的滴水龙头使她从悲痛中“醒来”面对现实,说明她忽略了实际生活。A项正确。
(6)考查动词短语。水龙头的滴漏使她清醒过来,面对现实生活中的困难。 A. come up with“找到、想到”;B. face up with“面对”;C. look forward to“期盼”;D. step away from“远离、躲避”。B项正确。
(7)考查动词。看到水头滴漏这样的小事还要找修理工来做,前来修理的师傅感到不解:难道是作者的丈夫不喜欢此类杂务?A. begin “开始”;B. check “检查、查验”;C. like “喜欢”;D. find“发现、找到”。C项正确。
(8)考查副词。作者告诉修理工,她丈夫在世的时候,居家维修是很棒的。 A. gratefully “充满感激地”;B. firmly “坚定地”;C. bravely “勇敢地”;D. wonderfully“出色地”。D项正确。
(9)考查副词。听到作者说到自己丈夫去世,修理工表示同情。A. strangely“怪异地”;B. innocently “天真地”;C. painfully“痛苦地”;D. sympathetically“同情地”。D项正确。
(10)考查形容词。修理工服务周到、工作出色。A. terrible“糟糕的”;B. excellent“出色的”;C. important“重要的”;D. dangerous“危险的”。B项正确。
(11)考查名词。作者虽然还会因为丧夫而悲痛,但心灵得到了慰藉。A. loss“丧失”; B. failure“失败”;C. fear“恐惧”;D. regret“后悔”。A项正确。
(12)考查名词。修理工的举动让作者感觉到了人间的关爱。A. friendship“友谊”;B. devotion“奉献、专注”;C. kindness“关爱、仁爱”;D. justice“正义、公正”。C项正确。
【点评】本题考点涉及动词,形容词,动词短语、副词、介词等多个知识点的考查,综合性强,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
17.(2014·重庆)完形填空
Cultural differences occur wherever you go. When visiting another country, you should be aware of those differences and (1) them. Here are some (2) on how to fit in.
Every traveler to a foreign country feels (3) at some point. What you do can make locals laugh. Your best defense is a sense of (4) . If you can laugh off eating with the wrong hand in India, locals will warm to you as “that crazy foreigner.”
Wearing proper cloths is important too, (5) locals will judge by what you wear. In some Middle Eastern countries, exposing your flesh is (6) , especially if you are a woman. So leave your torn jeans at home.
Also be cautious about expressing (7) . Getting angry in Southeast Asia just makes you look silly. In some countries it is (8) to kiss in public.
(1)A.reject B.recite C.respect D.remove
(2)A.plans B.tips C.arguments D.choices
(3)A.unsafe B.excited C.satisfied D.awkward
(4)A.relief B.belonging C.humor D.direction
(5)A.but B.for C.so D.or
(6)A.forbidden B.allowed C.expected D.tolerated
(7)A.emotions B.concern C.interest D.views
(8)A.natural B.advisable C.unwise D.unnecessary
【答案】(1)C;(2)B;(3)D;(4)C;(5)B;(6)A;(7)A;(8)C
【知识点】议论文;教育文化类
【解析】【分析】本文是一篇议论文,就如何适应文化差异提出一些建议。只有尊重差异才能适应差异。具体涉及情感表达、依着打扮及如何摆脱尴尬,等
(1)考查动词。去另一个国家,要意识到这个国家的文化与本国文化之间的差异并尊重这种差异。A. reject“排斥”;B. recite“背诵”;C. respect“尊重”;D. remove“去除”。C项正确。
(2)考查名词。本文接下来就如可适应化差异提出了一些具体的建议。A. plans“方案、计划”;B. tips“建议”;C. arguments“争论”;D. choices“选择”。B项正确。
(3)考查形容词。每一个出国人员都会有尴尬的时候,因为他们的举止可能引发当地人的嘲笑。A. unsafe“不安全的”;B. excited“激动的、兴奋的”;C. satisfied“满足的、满意的”;D. awkward“尴尬的”。D项正确。
(4)考查名词。从下文“一笑了之”可知,自我防卫的最佳手段是幽默感。 A. relief“轻松、放松”;B. belonging“归属”;C. humor“幽默”;D. direction“方向”。C项正确。
(5)考查连词。衣着也很重要,因为当地人会根据衣着来判断一个人。A. but表“转折”; B.for表“理由”;C. so表“结果”;D. or表“选择”。故B项正确。
(6)考查动词。根据宗教习惯,在中东国家衣着暴露是严格禁止的。A. forbidden“禁止”;B. allowed“允许”;C. expected“期待”;D. tolerated“容忍”。A项正确。
(7)考查名词。在东南亚国家。生气会让自己显得愚蠢,所以表达情感时要谨慎。A. emotions“情感”;B. concern“担忧”;C. interest“兴趣”;D. views“观点”。故A项正确。
(8)考查形容词。在一些国家当众亲吻是不合适的。A. natural“自然的”;B. advisable“可建议(从事)的”;C. unwise“不明智的”;D. unnecessary“不必要的”。C项正确。
【点评】本题考点涉及动词,名词,形容词、连词等多个知识点的考查,综合性强,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
三、阅读理解
18.(2014·重庆)阅读理解
I was never very neat, while my roommate Kate was extremely organized. Each of her objects had its place, but mine always hid somewhere. She even labeled(贴标签)everything. I always looked for everything. Over time, Kate got neater and I got messier. She would push my dirty clothing over, and I would lay my books on her tidy desk. We both got tired of each other.
War broke out one evening. Kate came into the room. Soon, I heard her screaming. “Take your shoes away! Why under my bed!” Deafened, I saw my shoes flying at me. I jumped to my feet and started yelling. She yelled back louder.
The room was filled with anger. We could not have stayed together for a single minute but for a phone call. Kate answered it. From her end of the conversation, I could tell right away her grandma was seriously ill. When she hung up, she quickly crawled(爬)under her covers, sobbing.
Obviously, that was not something she should not go through alone. All of a sudden, a warm feeling of sympathy rose up in my heart.
Slowly, I collected the pencils, took back the books, made my bed, cleaned the socks and swept the floor, even on her side. I got so into my work that I even didn't notice Kate had sat up. She was watching, her tears dried and her expression one of disbelief. Then, she reached out her hands to grasp mine. I looked up into her eyes. She smiled at me, “Thanks.”
Kate and I stayed roommates for the rest of the year. We didn't always agree, but we learned the key to living together: giving in, cleaning up and holding on.
(1)What made Kate so angry one evening
A.She couldn't find her books.
B.She heard the author shouting loud.
C.She got the news that her grandma was ill.
D.She saw the author's shoes beneath her bed.
(2)The author tidied up the room most probably because _______.
A.she was scared by Kate's anger
B.she hated herself for being so messy
C.she wanted to show her care
D.she was asked by Kate to do so
(3)How is Paragraph 1 mainly developed
A.By analyzing causes B.By showing differences
C.By describing a process D.By following time order
(4)What might be the best title for the story
A.My Friend Kate B.Hard Work Pays Off
C.How to Be Organized D.Learning to Be Roommates
【答案】(1)D
(2)C
(3)B
(4)D
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;人物故事类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者与室友生活习惯迥异,冲突在所难免。在室友遭遇悲痛之时,作者以实际行动表达自己的同情,从而达成和好。作者从中懂得一个道理:让步、整理房间和坚持是处理室友关系的关键。
(1)考查细节理解。根据第二段中的“I heard her screaming. ‘Take your shoes away! Why under my bed!’ Deafened, I saw my shoes flying at me.”等句可知,室友生气是因为作者乱丢乱放的鞋子。故选择D。
(2)考查推理判断。根据第四段中的“All of a sudden, a warm feeling of sympathy rose up in my heart.”可知,作者整理房间是出于对室友悲伤的同情而表达自己的关切。故选择C。
(3)考查细节理解。第一段描述了作者与室友在日常习惯上的种种差异。故选择B。
(4)考查主旨大意。文章最后作者表达了自己叙述这个故事的意图:就是懂得了与室友相处的关键。选择D。
【点评】本题考点涉及细节理解、推理判断和主旨大意三个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推概括和归纳,从而选出正确答案。
19.(2014·重庆)阅读理解
There have always been a lot of commonly believed but false ideas about being fat and doing exercise. Some people believe that they can't help putting on weight as they get older, while others hold that if they stop exercising, their muscles will turn into fat. Here are some more myths:
I'll never lose weight — I come from a fat family
Wrong! While we can't change the body type we are born with, we can't blame our genes for making us fat. There's plenty of evidence that fatness runs in families, and the main reason is that they share the same habits of eating too much and exercise too little.
I am fat because I burn calories slowly
Wrong! Fatness is not caused by a slow metabolism(新陈代谢). If fact, although fat people consume more energy that slim people, they also fail to realize how much they eat! Keeping a diary can help you work out your daily food intake more accurately.
Exercise is boring
Wrong! Anything will become boring if you do it repetitively. The key is to develop a balanced and varied program that's fun as well as progressive. If you enjoy a Sunday walk, take a different route. If you do Yoga, try a tai chi class. If you like swimming, set yourself a distance or time challenge.
No pain, no gain
Wrong! Exercise is not meant to hurt. Indeed, pain is your body telling you something's wrong, and continuing to exercise could lead to serious injury. You may experience mild discomfort as you begin to exercise regularly, but this your body adapting to the positive changes in your lifestyle and the aches should disappear relatively quickly. If you don't, rest and seek medical advice.
(1)What does the author think about being fat
A.It is the family genes that make people fat.
B.People are fat because they consume too little energy.
C.A diary of exercise can prevent people from becoming fat.
D.It is the consequence of people's unbalanced lifestyle.
(2)According to the author, how can we make exercise more interesting
A.By taking varied exercise. B.By choosing simple exercise.
C.By doing regular exercise. D.By sticking to outdoor exercise.
(3)What is the author's opinion about “No pain, no gain” in exercising
A.Keeping fit is essentially a painful experience.
B.Exercise should be stopped if continuous pain is felt.
C.Pain in exercise is a precondition for reaching your goal.
D.Getting used to pain leads to positive changes in your body.
(4)What is the purpose of the passage
A.To declare the importance of keeping fit.
B.To clarify some misconceptions about fatness and exercise.
C.To confirm what has long been believed about keeping fit.
D.To explain some medical facts about being fat and doing exercise.
【答案】(1)D
(2)A
(3)B
(4)B
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;说明文;医疗保健
【解析】【分析】本文是一篇说明文,旨在澄清人们关于肥胖和运动的几个认识上的误区。作者告诉我们:肥胖与遗传无关;肥胖不是因为新陈代谢缓慢;运动可以是有趣的;运动不以疼痛为代价。
(1)考查推理判断。根据第二段中的“…the main reason is that they share the same habits of eating too much and exercise too little.”可知,人们肥胖的主要原因是生活方式的不平衡,表现为吃得太多而运动太少。故选择D 。
(2)考查细节理解。根据第四段中的“The key is to develop a balanced and varied program that's fun as well as progressive.”可知,多样化的运动可使运动变得有趣。选择A。
(3)考查推理判断。作者认为运动只会带来轻微的“不适”;“疼痛”是生病的征兆,继续运动会造成严重损伤。故“疼痛”持续,应停止运动,选择B。
(4)考查主旨大意。根据第一段中的“There have always been a lot of commonly believed but false ideas about being fat and doing exercise.”可知,作者写作本文是为了澄清人们关于肥胖和运动的认识误区。选择B。
【点评】本题考点涉及细节理解、推理判断和主旨大意三个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推概括和归纳,从而选出正确答案。
20.(2014·重庆)阅读理解
The idea of being able to walk on water has long interested humans greatly. Sadly, biological facts prevent us ever accomplishing such a thing without artificial aid—we simply weigh too much, and all our mass pushes down through our relatively small feet, resulting in a lot of pressure that makes us sink.
However, several types of animals can walk on water. One of the most interesting is the common basilisk Basilicus basilicus, a lizard (蜥蜴)native to Central and South America. It can run across water for a distance of several meters, avoiding getting wet by rapidly hitting the water's surface with its feet. The lizard will take as many as 20 steps per second to keep moving forward. For humans to do this, we,d need huge feet that we could bring up to our ears in order to create adequate w hitting.
But fortunately there is an alternative : cornflour. By adding enough of this common thickening agent to water (and it does take a lot), you can create a “non-Newtonian” liquid that doesn't behave like normal water. Now, if the surface of the water is hit hard enough, particles(粒子)in the water group together for a moment to make the surface hard. Move quickly enough and put enough force into each step, and you really can walk across the surface of an adequately thick Liquid of cornflour.
Fun though all this may sound, it's still rather messy and better read about in theory than carried out in practice. If you must do it, then keep the water wings handy in case you start to sink--and take a shower afterward!
(1)Walking on water hasn't become a reality mainly because humans______.
A.are not interested in it B.have biological limitations
C.have not invented proper tools D.are afraid to make an attempt
(2)What do we know about Basilicus basilicus from the passage
A.It is light enough to walk on water.
B.Its huge feet enable it to stay above water.
C.It can run across water at a certain speed.
D.Its unique skin keeps it from getting wet in water.
(3)What is the function of the cornflour according to the passage
A.To create a thick liquid.
B.To turn the water into solid.
C.To help the liquid behave normally.
D.To enable the water to move rapidly.
(4)What is the author's attitude toward the idea of humans' walking on water
A.It is risky but beneficial.
B.It is interesting and worth trying.
C.It is crazy and cannot become a reality.
D.It is impractical though theoretically possible.
【答案】(1)B
(2)C
(3)A
(4)D
【知识点】推理判断题;细节理解题;科普环保类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一种理论上可行实际上难以实现的人类水上行走的方法:借助玉米粉(cornflour)增加水面浓度。
(1)考查细节理解。根据第一段中的“Sadly, biological facts prevent us ever accomplishing such a thing without artificial aid …”可知,人类至今不能在水面行走是“生物”原因。选择B。
(2)细考查细节理解。根据第二段中的“It can run across water for a distance of several meters, avoiding getting wet by rapidly hitting the water's surface with its feet.”可知,这种蜥蜴能在水面行走是因为速度快(每秒钟达到20步)。选择 C。
(3)考查细节理解。根据第三段中的“this common thickening agent”明确这是一种“常见的增稠剂”。选择A。
(4)考查推理判断。根据第二段中的“it does take a lot”,以及最后一段中的“it's still rather messy and better read about in theory than carried out in practice. ”可知,借助增稠剂实现人类在水面行走,理论上可行但真正实现很难做到。选择D项。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推理,从而选出正确答案。
21.(2014·重庆)阅读理解
One moment it was quiet and calm in the forest, the next, the air was charged with tension. The elephant had heard the distant alarm calls of animals and her mood suddenly changed. I urged the elephant deeper into the forest. We sounded like a forest fire — cracking, snapping, trailblazing. But through all the noise came a sharp warning cry. The elephant stopped and we heard it again — the tell-tale call of a spotted deer.
I looked quickly around the shadows of the forest. Rays of sunlight shone through tree branches, beneath which the patchwork(交错)of green plants and shadows-within-shadows would make tiger stripes(条纹)look more attractive. Apart from an occasional noise from the elephant's stomach, the forest was silent.
Gradually, the tension slipped from our bodies. The elephant seized a nearby branch and put it into its mouth. I reached forward and gently moved my hand over the elephant's neck; there was a soft part, free of wrinkles and hairs, behind her ear.
This was my fourth time to sense the aura of the forest in Corbett, although I saw no tigers in the end. Located at the foot of the Himalayan mountains, Corbett is home to about 135 Bengal tigers, but the forest seemed to be guarding their whereabouts(出没处), a silent reminder of their secrecy and rarity. Still, I was happy enough touching the elephant behind the ear. If I had so desperately wanted to see a tiger, I could have gone to a zoo. After all, spotting tigers merely confirms their beauty; tracking them can make you aware of something more.
(1)Which of the following was a clear signal of alarm
A.The elephant stopped. B.A spotted deer called.
C.The elephant seized a branch. D.The forest was silent for a while.
(2)The author begins his account of the tour in the forest mainly by _______.
A.describing various sounds B.comparing different animals
C.listing different activities D.introducing various plants
(3)What does the underlined part “to sense the aura” most probably mean
A.To see the diversity. B.To enjoy the scenery.
C.To feel the atmosphere. D.To experience the freedom.
(4)How does the author feel after several visits to Corbett
A.Seeing a Bengal tiger is quite thrilling.
B.It is very time-consuming to travel in Corbett.
C.It is really worthwhile to study the animals in Corbett.
D.The process of finding Bengal tigers is most appealing.
【答案】(1)B
(2)A
(3)C
(4)D
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;人物故事类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,记叙了作者骑着大象在森林追踪老虎的过程和这个过程中的心理体验。
(1)考查细节理解。根据第一段中的“But through all the noise came a sharp warning cry. The elephant stopped and we heard it again... the tell-tale call of a spotted deer.”可知,梅花鹿的鸣叫是“报警”的声音。A、D两项均是听到“报警”之后的结果。选择B。
(2)考查推理判断。根据第一段中的“distant alarm calls, all the noise, a sharp warning cry”等词语可知,作者开头描述了森林里的各种声音。选择A。
(3)考查词义猜测。从上下文可知,作者去森林是为了感受追踪老虎的那份神秘、兴奋和紧张的氛围。故选择C项。
(4)考查主旨大意。根据最后一段中的“After all, spotting tigers merely confirms their beauty; tracking them can make you aware of something more.”,在作者看来,真正看见老虎只是证实它们的美,并且直接去动物园就可以实现这个目的;但是追踪老虎却能带来更多感受,作者真正感兴趣的是这个过程。故选择D项。
【点评】本题考点涉及细节理解、词义猜测、推理判断和主旨大意四个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推理、概括和归纳,从而选出正确答案。
22.(2014·重庆)阅读理解
It's generally believed that people act the way they do because of their personalities and attitudes. They recycle their garbage because they care about the environment. They pay $5 for a caramel brulee latte because they like expensive coffee drinks.
It's undeniable that behavior comes from our inner dispositions(性情), but in many instances we also draw inferences about who we are, as suggested by the social psychologist Daryl Bern, by observing our own behavior. We can be strangers to ourselves. If we knew our own minds, why should we need to guess what our preferences are from our behavior If our minds were an open book, we would know exactly how much we care about the environment or like lattes. Actually, we often need to look to our behavior to figure out who we are.
Moreover, we don't just use our behavior to learn about our particular types of character — we infer characters that weren't there before. Our behavior is often shaped by little pressures around us, which we fail to recognize. Maybe we recycle because our wives and neighbors would disapprove if we didn't. Maybe we buy lattes in order to impress the people around us. We should not mistakenly believe that we always behave as a result of some inner disposition.
Whatever pressures there can be or inferences one can make, people become what they do, though it may not be in compliance(符合)with their true desires. Therefore, we should all bear in mind Kurt Vonnegut's advice: “We are what we pretend to be, so we must be careful about what we pretend to be.”
(1)According to the passage, personalities and attitudes are commonly believed to _______.
A.determine one's behavior B.reflect one's taste
C.influence one's surroundings D.result from one's habits
(2)Which of the following would Daryl Bern most probably agree with
A.The return of a wallet can indicate one's honesty.
B.A kind person will offer his seat to the old.
C.One recycles plastics to protect the environment.
D.One buys latte out of love of coffee.
(3)What can be inferred from the underlined sentence in the passage
A.We fail to realize our inner dispositions.
B.We can be influenced by outside pressures.
C.Our behavior is the result of our true desires.
D.Our characters can shape our social relationships.
(4)What does the author mainly discusses in the passage
A.Personalities and attitudes. B.Preferences and habits.
C.Behavior and personalities. D.Attitudes and preferences.
【答案】(1)A
(2)A
(3)B
(4)C
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;日常生活类;议论文
【解析】【分析】本文是一篇议论文,人们的行为是由什么来决定的?通常认为人的行为决定于人的内在“性情”。但是有时,我们无法通过人的行为来认识人的内心,因为行为并非总能代表人的真实内心 。
(1)考查细节理解。根据第一段中的“It's generally believed that people act the way they do because of their personalities and attitudes.”一句可知,人们通常认为“品格和态度”决定人们的行为。故选择A项。
(2)考查推理判断。根据第二段中的“but in many instances we also draw inferences about who we are, as suggested by the social psychologist Daryl Bern, by observing our own behavior.”可知,与通常认为的“内在”(性情)决定“外在”(行为)不同,许多时候,我们需要通过我们的行为来认识我们的内心。这是Daryl Bern 提议的。B、C、D三项都是“内在”决定“外在”的例子。A项中是“外在”显示“内在”,故该项正确。
(3)考查推理判断。根据第三段中的“Our behavior is often shaped by little pressures around us”,下文“回收垃圾”和“买咖啡”都是说明该论点的论据。我们回收垃圾不是因为我们保护环境的内心,而是因为存在外界可能的负面评价的压力所致。故选择 B项。
(4)考查主旨大意。本文主要讨论如何认识人们的行为(外在)与品性(内在)之间的内在联系及因果关系。故选择C项。
【点评】本题考点涉及细节理解、推理判断和主旨大意三个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推理、概括和归纳,从而选出正确答案。
四、书面表达
23.(2014·重庆)请结合材料,按要求用英文写作。
“My friend falls, I laugh; my phone falls, I cry.”
要求:1.就此材料发表你的看法;2.紧扣材料,有明确的观点;3.词数不少于60;4.在答题卡上作答。
【答案】One possible version This happens frequently in a teenager's world which depends on cell phones too much. In the eyes of the youngsters', friendship is important. But when it comes to the balance of friends and phones, kids tends to regard the latter as their bigger share. I don't think it is wise to neglect a devoted human friend but favor the phone, because human friends can push us on in the fierce struggle in life while phones are only our tools. So next time, when your friend falls, don't laugh at him or her but help him or her stand up.
【知识点】文字式议论文;开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇材料作文,friend和phone形成对比; laugh和cry形成矛盾。因此有话可说。一般而论,应该选择批驳重电话而轻友谊的信念,即不要重物质而轻友情。
写作技巧:首先要对材料进行阐释,此时不宜抄袭原材料,而是改写材料。其次是对这中选择进行选择性论述。最后提出建议。遣词造句尽量使用自己熟悉的词句。特别是要尽量使用较为复杂的句型,如状语从句,定语从句等。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: This happens frequently in a teenager's world which depends on cell phones too much. 运用了定语从句;when it comes to the balance of friends and phones, kids tends to regard the latter as their bigger share.运用了时间状语从句; I don't think it is wise to neglect a devoted human friend but favor the phone, because human friends can push us on in the fierce struggle in life while phones are only our tools.运用了原因状语从句。
24.(2014·重庆)青少年研究专家Susan Beacham在自己的英文网站上开辟专栏,邀请大家分享心目中的“最好礼物”。她认为,礼物贵在心意,应为之付出时间和精力。
假设你是李华,请用英文发帖,内容应包括:
*赞同Susan的看法
*你收到或送出的最好礼物是什么
*该礼物的意义
*期待大家回复
注意:1.词数不少于80;2.符合语言规范;3.开头已给出(不计入总词数)。
I am a high school student from China.
【答案】 I am a high school student from China and I am quite for your opinion about best gifts: the value of gifts lies in its intension so we should devote more to them. The best gift I've ever received is a book from my English teacher, Debbie, which she brought to me when she returned from her holiday in USA. The book's name is Chicken Soup for the Teenage Soul: The Real Deal: Friends. I value this book because it shows me how to keep the balance of friendship in a positive way. And I must thank my favorite teacher for her care about me because she found me at loss dealing with friends at one time. Reading it, I have been inspired and balanced myself in life and study. I strongly recommend you to read it and share what you gain with me in your reply.
Yours ever,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文
【解析】【分析】本体是一篇应用文,具有较大的开放度。但按要求一定要写出Susan的看法,而这个看法就在试题的写作说明里:礼物贵在心意,应为之付出时间和精力。而选择什么样的角度来写一定要根据自己的生活和切身感受,且要量力而行。写作技巧:一般情况下应分三段来完成改写任务: 1 阐释Susan的观点并表示认同。 2 收到或送出的礼物的具体描写及其意义。该部分是本写作任务的重点,应多费笔墨完成。 3 表期待应另外起段完成,以便阅卷老师发现和评判内容要点。遣词造句尽量使用自己熟悉的词句。优秀学生一定要在保持正确的前提下尽量使用较为复杂的句型,如状语从句,定语从句,倒装句和适量的非谓语动词。特别强调:一定要注意卷面整洁并避免拼写错误。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: The best gift I've ever received is a book from my English teacher, Debbie, which she brought to me when she returned from her holiday in USA. 运用了定语从句; I value this book because it shows me how to keep the balance of friendship in a positive way.运用了原因状语从句; I strongly recommend you to read it and share what you gain with me in your reply.运用了宾语从句。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表