资源简介 陕西省西安市2020届高三英语第三次质量检测试卷(含小段音频)一、听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。1.(2019·西安模拟)What may the man think of the woman's words A.Abstract. B.Funny. C.True.2.(2019·西安模拟)Why does the man apologize A.He will be late.B.He keeps his mom waiting.C.He has lost the woman's key.3.(2019·西安模拟)What are the speakers doing A.Climbing the mountain.B.Boarding the plane.C.Enjoying the scenery.4.(2019·西安模拟)How long does it usually take the woman to drive home A.Fifteen minutes. B.Forty minutes. C.An hour.5.(2019·西安模拟)What are the speakers mainly talking about A.A teacher. B.A test. C.A job.二、听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。6.(2019·西安模拟)听下面一段较长对话,回答以下小题。(1)What kind of music is the woman learning A.Rock music. B.Jazz. C.Classical music.(2)For whom is the woman holding the party A.Her teacher. B.Her uncle. C.Her husband.7.(2019·西安模拟)听下面一段较长对话,回答以下小题。(1)What's wrong with the woman A.She made a wrong turn.B.She ran out of gas.C.She missed a call.(2)Where does the man live A.On the 1st floor. B.On the 2nd floor. C.On the 6th floor.8.(2019·西安模拟)听下面一段较长对话,回答以下小题。(1)What's the probable relationship between the speakers A.Couple. B.Colleagues. C.Doctor and patient.(2)How often does the woman take medicine A.Every day. B.Every two days. C.Every three days.(3)How will the woman solve the problem A.By reporting it to the police.B.By calling her neighbors first.C.By leaving her neighbors a message.9.(2019·西安模拟)听下面一段较长对话,回答以下小题。(1)Where did the man spend the most time last summer A.In France. B.In Austria. C.In Germany.(2)When did the vacation start A.On July 3. B.On July 10. C.On July 17.(3)What does the man say about the Marceaus A.They all work in a hospital.B.They were all kind to him.C.They seldom cook meals.(4)How many cities did the man visit in his spare time in July A.4. B.3. C.2.10.(2019·西安模拟)听下面一段独白,回答以下小题。(1)How did the speaker feel when his father set him a task A.Anxious. B.Surprised. C.Excited.(2)What happened to the speaker the other day A.He had to cut grass in the same place.B.He was found telling lies again.C.He lost two dollars.(3)What did the speaker use to be A.A writer. B.A lawyer. C.A cleaner.(4)What does the speaker want to tell us A.To try to be responsible from the start.B.To do a job well the first time.C.To value cooperation.三、阅读理解11.(2019·西安模拟)阅读理解Going out guideR&B: Melanie FionaKnown for such songs as "It KillsMe" and "This Time," R&B singer Melanie Fiona made her firstmusical album(唱片) in2009 with "The Bridge" and followed it up with "The MFLife" in 2012. A new album, "Next Train," is planned to dropthis year.8 pm, Feb. 13. Howard Theatre. 202-803-2899.$ 30—$59. 99.Ballet: John Cranko's "Romeo &Juliet"Celebrated South African choreographer (编舞者) John Cranko created thedance inspired by Shakespeare's lovers with a score by Sergei Prokofiev. Theproduction was first performed in the United States in 1969 and returns to theKennedy Center under the artistic direction of Julie Kent.Feb. 14 — 18. Kennedy Genter. 202-467-4600.$ 25— $ 160.Exhibit(展览): "Brand New: Art and Commodity (商品) in the 1980s"This exhibit shows the commodification ofart in the 1980s, when trade, art and entertainment became unclear. The exhibitshows works by 68 artists, including Jeff Koons, Barbara Kruger and JuliaWachtel.Feb. 14 through May 13. Hirshhorn Museum andSculpture Garden. 202-633-1000. FreeR&B: Valentine's Love JamR&E artists are known for some of ourmost beloved(喜爱的)love songs, and the performers lined up for this show are no exception.Singer-songwriters Tyrese ("Sweet Lady") and Joe ("I Wanna Know")join forces with SWV ("Weak") ,Dru Hill ("Beauty") and Next("Wifey") for this show.8 p. m., Feb. 17. EagleBank Arena.703-493-4000. $ 59—$ 99.(1)Which number should you call if you are interested in dance A.703-493-4000. B.02-633-1000.C.202-467-4600. D.202-803-2899.(2)Where can people enjoy a free show A.Hirshhorn Museum and Sculpture Garden.B.Kennedy Center.C.EagleBank Arena.D.Howard Theatre.(3)When can you attend a love song concert A.Feb. 18. B.Feb. 17. C.Feb. 14. D.Feb. 13.12.(2019·西安模拟)阅读理解For the past few months, my three-year-old daughter has spent an hourevery week learning a foreign language. She walks into a small room in a localschool, where she and a handful of three and four-year-old spend the next hourdancing to “La Vaca Lola”, a song about a Spanish cow, creating fingerpuppets(木偶) to voice what they like anddon't like (me gusta, no me gusta) and shouting out which animals are big(grande) or small (pequeno).She tells us little about the classes. In fact, for the first few weeks,nothing at all. I begin to wonder if it was a huge mistake (each lesson worksout at about 9) but then I show her “La Vaca Lola” on YouTube. She shouts vacawith enthusiasm and with what I hope is a Spanish accent.The wish to enroll(使……加入) her in language lessonscame, like most things, gradually and then in a sudden rush. In my day job, Iread and edit stories about the Chinese economy. For a long time, I felt thatit would be good for her to learn another language but I had no great plan asto when.Then I read Edward Luce's TheRetreat of Western Liberalism and all my thoughts and worry about theeconomy combined into a panic. Waking in a sweat, it seemed obvious that if mydaughter was to have any kind of future, she would have to learn anotherlanguage. Ideally (理想地)immediately.I thought about Mandarin Chinese, one of the top 10 languages mostimportant for our future, according to the British Council (others includeArabic, French, German, Portuguese, Italian, Russian, Dutch and Japanese). Butthere were no classes for young children nearby. There were, however, localSpanish classes—the number-one language on the list. When she started to sing "IncyWincy Spider" in Spanish and English—helped by a Spanish nurseryworker-ourdecision was made.(1)What can we learn about the author's daughter from the first paragraph A.She uses finger puppets to make her voice heard.B.She is the oldest student in her Spanish class.C.She learns Spanish by dancing to songs.D.She has learnt Spanish for one month.(2)How did the author feel about her daughter's class at first A.Proud. B.Surprised. C.Delighted D.Doubtful.(3)Why did the author ask her daughter to learn a foreign language A.To prepare her for the coming school education.B.To equip her for her future.C.To encourage her to have belief in herself.D.To develop her interest in singing.(4)What made the author decide to enroll her daughter in Spanish lessons A.Her performance. B.Her great interest.C.The nursery worker's suggestion. D.The fast-growing economy.13.(2019·西安模拟)阅读理解"You know, the soft subjects," says the boy in maths."The easy ones: the stupid girls at the bottom take them. Like dance. Itshouldn't even be a subject." We're choosing subjects for our A-leveltaster day at school. I see the raised eyebrows (眉毛) when I explain two of my GCSE (GeneralCertificate of Secondary Education) choices are dance and drama(戏剧).I was told by advisers that dance and drama wouldn't help me to get asuitable career. My friends told me I'd get bored of dance and switch toscience within the first month.But taking GCSE dance was the best decision I ever made. Dance gives mesomething to pour my head and heart into. It gives me a feeling of belonging,creativity, security and freedom.The education secretary Nicky Morgan has put emphasis on (强调) science, technology,engineering and maths (STEM), saying that students who focus on the arts risktheir careers. Stopping young people from expressing themselves at such a youngage is not doing them any favours. Perhaps Nicky Morgan has forgotten to openthe door of having a drive to study that subject day in, day out. It shouldn'tmatter what that subject is.I don't doubt the influence that STEM subjects can have on the peoplethat love them. But to force children into one field is cruel. As much as Itry, I'm not good at and don't love physics, biology or maths. I don't want acareer in these areas.There has been a decrease in the number of state schools offering artssubjects taught by specialist teachers. I can't even imagine how it feels to betold that you don't teach a "real subject" by an 8-year-old boy.To the teachers, the parents, the government I say: Let children maketheir own decisions. Let them live in the present. Let them have a real,unlimited education.(1)How does the boy in maths feel about dance A.Useless. B.Difficult. C.Beautiful. D.Important.(2)After the author took GCSE dance, she ________A.lost interest in it B.kept her mind on itC.turned to other subjects D.struggled with Her lessons(3)What do we know about Nicky Morgan A.She encourages students to learn soft subjects.B.She suggests students take a risk in their careers.C.She underlines the importance of STEM subjects.D.She allows students to express themselves freely.(4)What's the present situation of arts subjects A.They attract much attention worldwide.B.They are taught by non-professionals.C.They are considered less important.D.They have made great progress.14.(2019·西安模拟)阅读理解Some years ago, Michel-Andre found himself staring at the body of a deadwhale on a beach in the Canary Islands. It was obvious that the animal had beenstruck violently by a ship——but why Only later, after surveying the whaleswhich lived in the area and measuring the increase of sound pollution fromships did it become clear that there was a link.The whales had become desensitised to the noise of approachingboats and were being struck by them, often seriously. "We never thoughtthat this could be something that could kill," recalls (回忆) Andre, who is the directorof the Laboratory of Applied Bioacoustics at the Technical University ofCatalonia, Barcelona.Andre has spent 20 years developing an advanced system to betterunderstand why incidents like this happen. His underwater microphones haveexposed a world of deafening sound and animal communication never observed withsuch clarity(清晰)before.It was not an easy task. Sound waves don't travel through water in theuniform, predictable way they do through the air. Instead, the temperature,salinity (盐度)and, flow of water have great effects on their path.What can be done One solution is to change shipping routes to courseswhere ships are statistically less likely to meet animals. It's also possibleto slow ships down to 18km/h or less, which is less likely to seriously injurea whale.As for dealing with the root cause of the problem, the UN'sInternational Maritime Organisation has already published guidelines on how toquieten ships, butit will be a while before the effects of such changes might be observed."The ocean is not our world," comments Andre. But it is oursto look after. And thanks to his work, we can better understand the effects ofsubsea sound pollution.(1)What does the underlined word "desensitised" in Paragraph 2 mean A.Stubborn. B.Flexible. C.Dull. D.Friendly.(2)What's one way to solve the problem according to the text A.To lower the speed of ships.B.To reduce the number of ships.C.To set up preserves under the sea.D.To give the injured animals timely treatment.(3)What is the author's attitude towards what Michel Andre has done A.Doubtful. B.Disapproving. C.Positive. D.Uncaring.(4)What is the text mainly about A.A great expert. B.Noise in the sea.C.Animals in the sea. D.Sea exploration technology.四、完形填空15.(2019·西安模拟)完形填空A few years ago, Iwas working in a small office. I noticed that even though the organization wasnot (1) , we often worked in separate teams, andwhile everyone was friendly, we were not very close to each other and not very (2) .One particular week, I decided to make people (3) ,but I wanted to do it secretly, perhaps with the slight (4) that it'd invite a sense of trust orplayfulness in the work culture. So one evening, I wrote a few (5) with quotes which I felt have (6) me over the years. The next morning, I went towork a bit early and (7) posted them up by the sinks and mirrors in theoffice restrooms. Maybe people would (8) the quotes and perhaps it might just help (9) someone's day.For the next few months, some of the quotes got taken down, but a couple(10) . So perhaps others liked them, too.Finally, I (11) that organization and went to work foranother company. A couple of years passed during which time I'd still getemails (12) from my old boss and teammates every so often.A few months ago, I was (13) to a reunion with them to hear how the projectI had (14) was going. I had really enjoyed working withmy team, and was (15) to see them all again. Towards the end of theevent, I went to the (16) and noticed the quote I had written three yearsago was still up in the (17) spot by the mirror! It read:The real voyage of discoveryconsists not in seeking new lands,but seeing with new eyes.-Marcel ProustMaybe the quote simply blended into (融合)the background for the employees, or perhaps it still (18) as a shining reminder of something important.It was such a (19) reminder. We never know how long a seed(种子) will take to come out andgive fruit, but we should simply keep (20) seeds of kindness in our hearts.(1)A.huge B.rich C.distant D.good(2)A.similar B.ordinary C.familiar D.comfortable(3)A.sigh B.smile C.reply D.shout(4)A.pity B.hope C.sight D.doubt(5)A.notes B.reports C.notices D.poems(6)A.excited B.satisfied C.shocked D.encouraged(7)A.patiently B.calmly C.naturally D.quickly(8)A.accept B.prepare C.enjoy D.remember(9)A.freshen B.spend C.organize D.treasure(10)A.appeared B.matched C.remained D.increased(11)A.introduced B.left C.charged D.bought(12)A.sent B.read C.finished D.published(13)A.taken B.rushed C.led D.invited(14)A.looked into B.thoughtabout C.worked on D.found out(15)A.surprised B.happy C.lucky D.sorry(16)A.classroom B.waitingroom C.bathroom D.meeting room(17)A.same B.only C.first D.next(18)A.showed up B.turnedout C.made up D.stood out(19)A.strange B.sweet C.simple D.smart(20)A.saving B.storing C.producing D.planting五、任务型阅读16.(2019·西安模拟)任务型阅读Lizzy Greene's official website says it all: "Actress, Artist &Animal Lover. " At 13, Lizzy has performed in children's theater, and sheis a trained gymnast. She is most known for her role as Dawn Harper onNickelodeons Nicky, Ricky, Dicky & Dawn. Now Lizzy is taking on anotherrole—as a voice for animals. She grew up with dogs, and her family's pet isa 110-pound German shepherd(牧羊犬)named Jett. On the show, Lizzy shares the screen with a lovable 20-pound dognamed Squishy Paws. In second grade, she stationed herself outside her schoolto ask for donations (捐款)to a local animal shelter. Now Lizzy is also speaking out for farm animals. She's recently joinedThe Humane Society of the United States, Meatless Monday movement. Sheencourages young people to take a break from eating meat on Mondays. And she's encouraging the under-20 crowd totake part.Lizzy knows that raising animals for meat causes pollution, uses a lotof natural resources (资源)like water and also harms animals. Choosing meat-free meals one day a week isalso a great way to feel healthy.Many K-12 schools, universities and hospitals nationwide have startedMeatless Monday programs."It's so easy to love animals." Lizzy says. For some kid-and-animal-friendly meatlessrecipes(食谱), visit humonesociety.org/kindnezws.A. It's easy to eat animal-friendlyfoods, too.B. Lizzy has only just begun her brightcareer.C. Animals have always been a big part ofLizzy'slife.D. And Lizzy says she has always wantedto help animals.E. Cutting meat from our diet once a weekhelps the environment and animals.F. Kids'breakfast can be as simple astrying a vegetable burger instead of a hamburger.G. After the movement, Lizzy says shewants to save a few more lives and force humans to eat healthier.六、语法填空17.(2019·西安模拟)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Cathy Martin is a hurricane hunter with the National Oceanic andAtmospheric Administration (NOAA). For six months each year, she is part of ateam that collects she describes as "vital data, to savelife and property."When winds pick up, (spin) toward the Caribbean and U. S.coastline, Martin and (she)flight team spring into action.They use instruments called dropsondes, which (set) free from a tube at the back ofthe plane. As a dropsonde makes its 10,000-foot landing into the sea, it sendsout information about air temperature, pressure, humidity, and the speed and (direct) of the wind.On an eight-hour flight, Martin's team (typical) drops 15 to 20 dropsondeswhile flying from one side of the storm the other, trying to cover as much ground aspossible. They head for the center (or eye) of the storm, there's no wind, and also search for thestrongest winds, to help people on the coast prepare for what's coming.Sometimes, they will use an unmanned aircraft (gather) data closer to the ocean's surface.Though these flights can be long, (tire) and often last several days in a row, Martin likes her joband wishes she could fly every day.七、短文改错18.(2019·西安模拟)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词;删除:把多余的词用斜线(\)划掉;修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Whileseating in my chair the other day, I wondered how I could become better person.I knew there was nothing standing in my way in the fact. Therefore, I decidedto stop wait for the future to find myself and take action immediately. Tobegin to find a direction, I try to find my greatest strengths and find outthat would bring me joy. I wrote out all my goal, what skills I would need tolearn or what steps I would take to achieve them. I believe that I can be verysuccess if I keep trying and work hard.八、书面表达19.(2019·西安模拟)假定你是某国际学校的学生李华,你身边的很多同学被近视、超重等健康问题困扰。请你就此事用英语给美籍校长Mr.Smith写一封信。内容主要包括:1)陈述同学中存在的健康问题;2)提出建议(举办健康知识讲座、增加学生感兴趣的活动等)。注意:1)词数100左右(开头和结尾已为你写好,不计入总词数);2)可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Mr. Smith,I'mLi Hua, a student from Class One, Senior ThreeSincerely yours,Li Hua答案解析部分1.【答案】B【知识点】短对话【解析】【听力原文】W: I always begin my lecture with a joke. That puts the audience at ease.M: What! You should say they laugh to put you at ease.【分析】根据“ You should say they laugh to put you at ease.”你应该说他们笑是为了让你放松。可知选B。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。2.【答案】A【知识点】短对话【解析】【听力原文】M: I'm sorry, but I won't be on time, Alice. I have to give a key to my mom.W: Never mind. We will wait for you at the bus station.【分析】根据“I'm sorry, but I won't be on time, Alice. ”对不起,我不会准时,爱丽丝。故选A。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。3.【答案】C【知识点】短对话【解析】【听力原文】W: From here, the snow mountain peaks look as if you could just reach out and touch them.M: That's why I chose this room. It has one of the best views here.【分析】根据“ From here, the snow mountain peaks look as if you could just reach out and touch them.”从这里看,雪山的山峰看起来好像你可以伸手去触摸它们。故选C。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。4.【答案】A【知识点】短对话【解析】【听力原文】M: How long does it take you to drive home when there isn't much traffic W: Only fifteen minutes. But if I can't leave my office before 5:40 pm as usual, it sometimes takes me a whole hour.【分析】根据“Only fifteen minutes. ”仅仅15分钟,可知选A。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。5.【答案】B【知识点】短对话【解析】【听力原文】W: Your teacher said you got a full mark in your math exam. Congratulations!M: Thanks! I'm sure you did a good job, too.【分析】根据“Your teacher said you got a full mark in your math exam. ”你的老师说你数学考试得了满分。可知选B。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。6.【答案】(1)C(2)A【知识点】长对话【解析】【听力原文】M: Are you interested in music, Mrs. Rogers W: Yes, I'm taking a course of classical music now, but jazz is my favorite. And my husband is crazy about rock music.M: You play the violin, don't you W: A little bit, but my husband is much better than me. He can also play the drums quite well, which he learned from my uncle.M: Really I hope I can hear your husband play some day.W: Why not come to our house this Friday evening We are having a party to welcome my music teacher.M: Thank you. I'd love to.【分析】(1)根据“ I'm taking a course of classical music now, ”我现在在上古典音乐课,可知选C。(2)根据"We are having a party to welcome my music teacher."我们正开派对来欢迎我的音乐老师。故选A。【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。7.【答案】(1)A(2)C【知识点】长对话【解析】【听力原文】W: Hello, Mr. Nelson. It's Linda. I'm on my way to visit you now, but I got lost.M: That's too bad. I'm waiting for an important call. But where are you now W: I don't know exactly. Maybe somewhere on Hill Street, I'm calling from a post office.M: It's on a corner, isn't it W: Yeah. And I can see a gas station opposite.M: Oh, you turned at the second corner. You should have turned at the first corner from the railway station.W: Then I will go back to the first corner.M: Good. You'll find a one-way traffic sign there. Turn right and go on until you reach a six-storied apartment. And my room is on the top floor.【分析】(1)根据“you turned at the second corner. You should have turned at the first corner from the railway station.”你在第二个拐角处拐弯了,你应该在火车站的第一个拐角处拐弯。故选A。(2)根据“ Turn right and go on until you reach a six-storied apartment.And my room is on the top floor. ”向右转,一直走到一个六层楼的公寓。我的房间就在顶层,故选C。【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。8.【答案】(1)B(2)B(3)C【知识点】长对话【解析】【听力原文】M: Time for lunch. Have you finished the report W: Yes. Our boss needs it this afternoon.M: You always do a good job. Oh, I heard you're selling your house. Why W: I've got new neighbors. They're newly married and very noisy. They have a party every day, making me sick. I often have headaches during the day now, and I take medicine every other day.M: Have you talked to them W: No. I want to call the police.M: Oh no, Jessie. If I were you, I would try to build a friendship with them.W: They never say “Hi” to me when we meet.M: Why not say “Hi” to them first And then tell them about your physical problems. Or you can call them directly.W: Maybe I'd better write a note and put it on their door.【分析】(1)根据“ Our boss needs it this afternoon.”我们老板今天下午需要,故选B。(2)根据“ and I take medicine every other day.”我每隔一天吃一次药。故选B。(3)根据“Maybe I'd better write a note and put it on their door.”也许我最好写张字条,贴在他们的门上。可知选C。【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。9.【答案】(1)A(2)A(3)B(4)C【知识点】长对话【解析】【听力原文】W: Where did you go last summer, Mike M: I went to France, Spain, Italy, Austria and Germany. Of all those countries, I stayed in France the longestW: How long did you stay in France M: Five weeks. I took a summer French course in Nice, a city in the south of France.W: When did the course start M: On July 10. A week after the vacation started.W: Where did you live during your stay in Nice M: I lived with the Marceaus. Mr. Marceau is a teacher, his wife is a doctor and his daughter is a nurse. They were friendly to me.W: What did you usually have M: I usually had bread with milk for breakfast, chicken and fish for lunch and beef for supper.W: Did you often travel to other places in France at weekends M: Yes, I did. For example, I went to Cannes on July 21, Marseille on July 28 and Avignon on August 4. I really enjoyed my life in France, although it was mostly busy.【分析】(1)根据“Of all those countries, I stayed in France the longest”在所有这些国家中,我在法国呆的时间最长,可知选A。(2)根据“On July 10. A week after the vacation started.”在7月10日,假期开始一周后。故选A。(3)根据“They were friendly to me.”他们对我都很好,故选B。(4)根据“ I went to Cannes on July 21, Marseille on July 28 ”可知在7月份旅游了2个城市,故选C。【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。10.【答案】(1)C(2)A(3)C(4)B【知识点】独白【解析】【听力原文】 My father woke me up early one morning when I was fourteen and announced, "Get up, you are going with me to cut grass." I felt proud and excited because my father thought I was responsible enough to help him in his business. Still, that first day was very hard. From 6 am to 7 pm, my father, my sixteen-year-old brother and I cut grass in very large yards. By the end of the day I was tired out, but I felt good, I had put in a hard day's work and earned six dollars, two dollars less than my elder brother did, though.Another day, my father found some grass I had missed cutting and called me to his room. "Cut that section again!" he said firmly, "and don't make me tell you again." The message was very clear.Today I stress the importance of doing a job right the first time. Every job I have held, from cutting grass to washing dishes, from cleaning the streets to working a machine on a construction site, I have learned something that has helped me in my next job. If you work hard enough, you can learn from any job you do.【分析】(1)根据“I felt proud and excited”我感到自豪兴奋,故选C。(2)根据“ I cut grass in very large yards. ”我在很大的院子里割草。可知选A。(3)根据“ Every job I have held, from cutting grass to washing dishes, from cleaning the streets to working a machine on a construction site,”我拥有的每项工作,从割草到洗碗,从清扫街道到在建筑工地操作机器,可知选C。(4)根据“ Today I stress the importance of doing a job right the first time. ”今天我要强调第一次做好工作的重要性。故选B。【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。11.【答案】(1)C(2)A(3)B【知识点】细节理解题;时文广告类【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了近期一些艺术活动的信息。(1)考查细节理解。由Ballet: John Cranko's Romeo &,Juliet部分中的“Celebrated South African choreographer John Cranko created the dance inspired by Shakespeare's lovers with a score by Sergei Prokofiev”可知,该节目以芭蕾舞的形式演出。如果对舞蹈感兴趣的话,可以拨打电话202-467-4600来了解节目详情。故选C。(2)考查细节理解。根据Exhibit: “Brand New: Art and Commodity in the 1980s”部分中的“Feb. 14 through May 13. Hirshhorn Museum and Sculpture Garden. 202-633-1000. Free”可知,观众可以免费观看此次展览,展览的地点是Hirshhorn Museum and Sculpture Garden。故选A。(3)考查细节理解。根据 R&B: Valentine's Love Jam 部分中的 “R&B artists are known for some of our most beloved love songs ”以及“ 8pm, Feb. 17 ”可知,观众可以在 2 月 17 日聆听节奏蓝调歌手们的情歌演唱会。故选B。【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。12.【答案】(1)C(2)D(3)B(4)A【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者让自己的女儿学习一种外语的原因以及学习过程中出现的一些问题。(1)考查细节理解。根据第一段中的“She walks into a small room in a local school, where she and a handful of three and four-year-old spend the next hour dancing to La Vaca Lola”可知,她和几个3、4岁大的孩子在一起通过唱歌跳舞学西班牙语。故选C。(2)考查推理判断。根据第二段中的”She tells us little about the classes I begin to wonder if it was a huge mistake (each lesson works out at about 9)“可知,作者的女儿从来不会谈起她的西班牙语课,这让作者很怀疑自己是否该给女儿报班学习。故作者最初对女儿的课感觉是可疑的。故选D。(3)考查细节理解。根据倒数第二段中的"it seemed obvious that if my daughter was to have any kind of future, she would have to learn another language."可知,作者认为自己的女儿若想有一个美好的未来就必须掌握一门外语。故选B。(4)考查细节理解。根据最后一段中的”When she started to sing 'Incy Wincy Spider‘ in Spanish and English-helped by a Spanish nursery worker-our decision was made.?“当她开始用西班牙语和英语演唱“Incy Wincy Spider”时,在一位西班牙托儿所工作人员的帮助下,我们做出了决定。可知,是女儿的表现使作者决定让女儿学西班牙语。故选A。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。13.【答案】(1)A(2)B(3)C(4)C【知识点】推理判断题;细节理解题;学习教育类;议论文【解析】【分析】本文是一篇议论文,很多人认为艺术课是学习不好的孩子的救命稻草,是毫无用处的学科。而作者却认为艺术课给了她归属感,是使她不断奋斗的动力源泉。(1)考查推理判断。根据第一段中的”The easy ones: the stupid girls at the bottom take them. Like dance. It shouldn't even be a subject.“很简单:底层愚蠢的女孩才会上这些课。就像跳舞。它甚至不应该成为一个学科。可知,学数学的男孩认为舞蹈没有用处。故选A。(2)考查细节理解。根据第三段中的” Dance gives me something to pour my head and heart into“舞蹈给了我全身心投入的东西,可知,在作者参加完GCSE的舞蹈课程后,她就一直专注于此。故选B。(3)考查细节理解。根据第四段中的”The education secretary Nicky Morgan has put emphasis on science , technology. engineering and maths (STEM)“可知,Nicky Morgan强调理工学科的重要性。故选C。(4)考查推理判断。根据倒数第二段中的”There has been a decrease in the number of state schools offering arts subjects taught by specialist teachers“开设由专业教师讲授艺术课程的公立学校数量有所减少。可知,艺术学科被认为是不重要的,没有得到重视。故选C。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。14.【答案】(1)C(2)A(3)C(4)B【知识点】主旨大意;推理判断题;词义猜测题;细节理解题;科普环保类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了海底噪音对海洋生物的影响以及如何降低海底噪音的问题。(1)考查词义猜测。根据第二段中的”the noise of approaching boats and were being struck by them, often seriously“可知,鲸鱼被靠近的船只碰撞,因为它们可能是对船只所产生的噪音比较“迟钝”。故可知划线部分单词意思为“迟钝的”。故选C。(2)考查细节理解。根据第五段中的”It's also possible to slow ships down to 18 km/h or less, which is less likely to seriously injure a whale.“也有可能将船只减速到每小时18公里或更少,这样就不太可能严重伤害鲸鱼。可知,降低船只速度是文中提到的一种解决办法。故选A。(3)考查推理判断。根据最后一段中的”And thanks to his work, we can better understand the effects of subsea sound pollution.“由于他的工作,我们可以更好地了解海底声音污染的影响。可知,作者对Michel Andre所做的工作十分认可。故选C。(4)考查主旨大意。通读全文可知,文章主要讲述了海底噪音对海洋生物的影响以及如何降低海底噪音的问题,故选B。【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和主旨大意四个题型的考查,是一篇科研类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。15.【答案】(1)A;(2)C;(3)B;(4)B;(5)A;(6)D;(7)D;(8)C;(9)A;(10)C;(11)B;(12)A;(13)D;(14)C;(15)B;(16)C;(17)A;(18)D;(19)B;(20)D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者在之前的公司工作时为了给工作环境做出一点改变,在休息室里贴了很多写有引用话语的纸条,几年之后当她回去她发现自己当初写的一个纸条竟然还在,这触动了她。(1)考查形容词。句意:我注意到,尽管组织规模不大,但我们经常在不同的团队中工作,虽然每个人都很友好,但我们彼此之间不是很亲密,也不是很熟悉。A. huge”巨大的“;B. rich”富有的“;C. distant”遥远的“;D. good”好的“。根据本段中的”I was working in a small office“可知,作者几年前在一个小办公室上班,因此所在的机构并不大。故选A。(2)考查形容词。句意:我注意到,尽管组织规模不大,但我们经常在不同的团队中工作,虽然每个人都很友好,但我们彼此之间不是很亲密,也不是很熟悉。A. similar”相似的“;B. ordinary”普通的“;C. familiar”熟悉的“;D. comfortable”舒适的“。根据上文”while everyone was friendly, we were not very close to each other“可知,同事之间并不十分熟悉。故选C。(3)考查动词。句意:有一个星期,我决定让人们微笑,但我想偷偷地笑,也许只是希望这样做能在工作文化中带来一种信任感或趣味性。A. sigh”叹气“;B. smile”微笑“;C. reply”回答“;D. shout”叫喊“。根据上文”everyone was friendly, we were not very close to each other and not very familiar.“可知,大家很友好,但是并不是很亲近也不是很熟悉,因此我想让大家笑。故选B。(4)考查名词。句意:有一个星期,我决定让人们微笑,但我想偷偷地笑,也许只是希望这样做能在工作文化中带来一种信任感或趣味性。A. pity”遗憾“;B. hope”希望“;C. sight”视力“;D. doubt”怀疑“。根据本段中的”it'd invite a sense of trust or playfulness in the work culture “可知,作者想博同事们一笑,希望同事之间彼此信任,创造一种轻松有趣的氛围。故选B。(5)考查名词。句意:所以有一天晚上,我写了一些便条,里面有一些引语,我觉得这些年来它们一直在鼓励我。A. notes”便条“;B. reports”报告“;C. notices”告示“;D. poems”诗歌“。根据文意,为了创造有趣氛围,有一晚,我写了几张这些年来激励我的话的便条放在了桌上。故选A。(6)考查动词。句意:所以有一天晚上,我写了一些便条,里面有一些引语,我觉得这些年来它们一直在鼓励我。A. excited”激动的“;B. satisfied”满意的“;C. shocked”震惊的“;D. encouraged”受到鼓舞的“。据本段中的”I wrote a few notes with quotes“可知,作者在一些便条上写上了多年来激励着自己的话语。故选D。(7)考查副词。句意:第二天早上,我早早就去上班了,很快就把它们贴在了办公室卫生间的水池和镜子旁边。A. patiently”耐心地“;B. calmly”冷静地,平静地,安静地“;C. naturally”自然地“;D. quickly”快地“。根据本段中的”I wanted to do it secretly“可知,作者早早来到工作的地方,快速地 把写好的便条贴在了洗手间的水池和镜子上。故选D。(8)考查动词。句意:也许人们会喜欢这句话,也许它会让人的一天变得更清新。A. accept”接受“;B. prepare”准备“;C. enjoy”喜欢“;D. remember”记住“。根据下文”perhaps it might just help freshen someone's day.“或许人们能够在这些话的帮助下在新的一天精神焕发,因此他希望人们能喜欢这些便条上的话。故选C。(9)考查动词。句意:也许人们会喜欢这些话,也许它会让人的一天变得更精神焕发。A. freshen”精神焕发“;B. spend”花费“;C. organize”组织“;D. treasure”珍爱,珍藏“。根据下文中的”So Perhaps others liked them, too“可知,作者希望有人会喜欢便条上的话,也希望这些话能帮助人们在新的一天精神焕发。故选A。(10)考查动词。句意:在接下来的几个月里,一些引用被取走了,但仍有一些保留了下来。A. appeared”出现“;B. matched”匹配“;C. remained”留下“;D. increased”增加“。根据上文的”some of the quotes got taken down“可知,有些便条被取走了,但是有些还在。故选C。(11)考查动词。句意:最后,我离开了那家公司去了另一家公司。A. introduced”介绍“;B. left”离开“;C. charged”收费“;D. bought”购买“。根据下文的”went to work for another company“可知,作者后来离开了那家机构。故选B。(12)考查动词。句意:几年过去了,在这段时间里,我仍然会时不时地收到以前的老板和同事发来的电子邮件。A. sent”寄“;B. read”阅读“;C. finished”结束“;D. published”出版“。根据上文的”I'd still get emails“可知,作者在离开的这些年里不时还会收到以前老板和同事发来的邮件。故选A。(13)考查动词。句意:几个月前,我受邀与他们重聚,了解我所从事的项目进展如何。A. taken”带走“;B. rushed”急忙“;C. led”导致“;D. invited”邀请“。根据”a reunion with them“和他们重聚,说明作者被以前的同事们邀请。故选D。(14)考查动词短语。句意:几个月前,我受邀与他们重聚,了解我所从事的项目进展如何。A. looked into”看“;B. thought about”想到“;C. worked on”致力于,从事“;D. found out”查明“。根据本段中的”to hear how the project“可知,几个月前,作者被以前的同事们邀请回去重聚,听取他之前从事的一个项目的进展。故选C。(15)考查形容词。句意:我真的很喜欢和我的团队一起工作,很高兴再次见到他们。A. surprised”惊讶的“;B. happy”快乐的“;C. lucky”幸运的“;D. sorry”抱歉的“。根据上文的”I had really enjoyed working with my team“可知,作者很高兴再见到昔日的同事。故选B。(16)考查名词。句意:活动结束时,我去了趟洗手间,发现我三年前写的那句话还在镜子前的同一个地方!A. classroom”教室”;B. waiting room“等候室”;C. bathroom“卫生间”;D. meeting room“会议室”。根据第一段中的“posted them up by the sinks and mirrors in the office restrooms ”及该句中的“noticed the quote I had written three years ago was still up by the mirror ”可知,聚会快结束的时候,作者到了洗手间(bathroom)竟发现自己三年前写的便条还贴在镜子的同一位置上。故选C。(17)考查形容词。句意:活动结束时,我去了趟洗手间,发现我三年前写的那句话还在镜子前的同一个地方!A. same“同样的”;B. only“唯一的”;C. first“第一”;D. next“贴近的”。根据该句中的“ noticed the quote I had written three years ago was still up by the mirror ”可知,作者到了洗手间竟发现自己三年前写的便条还贴在镜子的同一位置上。故选A。(18)考查动词短语。句意:也许这句话只是简单地融入了员工的背景,或者这句话仍然突出地提醒着员工一些重要的事情。A. showed up“出现";B. turned out“结果是”;C. made up“编造”;D. stood out“显然,突出”。根据上文的“simply blended into the background”可知,这张便条或许已经融入员工的生活环境中,或许依然作为某些重要事情的提醒待在显眼的位置上。故选D。(19)考查形容词。句意:这真是一个甜蜜的提醒。A. strange“陌生的”;B. sweet“甜蜜的”;C. simple“简单的”;D. smart“聪明的”。根据文中对作者发现自己三年前写的便条还在的描述可知,作者认为这是一个甜蜜的回忆。故选B。(20)考查动词。句意:我们永远不知道一颗种子需要多长时间才能结出果实,但我们应该在心中继续播下善良的种子。A. saving“拯救”;B. storing“储存";C. producing”生产“;D. planting”播种“。根据上文的”We never know how long a seed will take to come out and give fruit, but…“可知,虽然不知道善意的种子需要多久才能开花结果,但我们还是应该不停地播种。故选D。【点评】本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。16.【答案】C;D;G;E;A【知识点】七选五【解析】【分析】本文是一篇记叙文,Lizzy是一名训练有素的体操运动员,她最近加入了美国人道协会的无肉星期一运动。作者介绍了Lizzy尽力保护动物的情况。(1)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空后"She grew up with dogs, and her family's pet is a 110-pound German shepherd(牧羊犬) named Jett”她和狗一起长大,家里的宠物是一只110磅重的德国牧羊犬,名叫杰特,可知,此处应填“动物一直是Lizzy生活中很重要的一部分”。故选C。(2)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“she stationed herself outside her school to ask for donations (捐款)to a local animal shelter“她驻扎在学校外面,向当地一家动物收容所募捐,可知,此处应填“Lizzy说她一直想帮助动物”。故选D。(3)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“She encourages young people to take a break from eating meat on Mondays”她鼓励年轻人周一不要吃肉,可知,此处应填“Lizzy说,她想挽救更多的生命,迫使人们吃得更健康”。故选G。(4)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空后“Choosing meat-free meals one day a week is also a great way to feel healthy”每周选择一天不吃肉的饮食也是保持健康的好方法,可知,此处应填“每周一次从我们的饮食中减少肉类有利于环境和动物)”。故选E。(5)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“It's so easy to love animals”爱动物很容易,可知,此处应填“也很容易吃友好型的食物”。故选A。【点评】本题要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。17.【答案】what;spinning;her;are set;direction;typically;to;where;to gather;tiring【知识点】语法填空【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Cathy Martin 以及她的团队是如何收集数据预测飓风的。(1)考查宾语从句。句意:每年有六个月的时间,她是一个团队的成员,这个团队收集她所说的“重要数据,以拯救生命和财产”。本句为宾语从句,因为从句中缺少宾语,指代事物,故填what。(2)考查非谓语动词。句意:当风力增强,向加勒比海和美国海岸线旋转时,马丁和她的飞行团队立即行动起来。spin与逻辑主语wind是主动关系,故填现在分词作状语,故填spinning。(3)考查代词。修饰名词flight team使用形容词性物主代词,故填her。(4)考查时态语态。句意:他们使用一种叫做下投式探空仪的仪器,这种仪器从飞机后部的管子中释放出来。主语是dropsondes与谓语动词构成被动关系,结合上下文使用一般现在时,主语为复数名词,故填are set。(5)考查名词。句意:当探空仪降落在10000英尺的海面上时,它会发出有关空气温度、压力、湿度以及风速和风向的信息。根据上文名词并列结构the speed and可知,应填名词,故填direction。(6)考查副词。句意:在8小时的飞行中,马丁的团队从风暴的一边飞到另一边时,通常会放下15到20个探空仪,试图覆盖尽可能多的地面。修饰动词drop应用副词,故填typically。(7)考查介词。from…to…固定短语,“从……到……”,故填to。(8)考查定语从句。句意:他们前往风暴中心(或风眼),那里没有风,也寻找最强的风,帮助沿海地区的人们为即将到来的风暴做好准备。本句为定语从句修饰先行词center,且在定语从句中作地点状语,故填关系副词where。(9)考查非谓语动词。句意:有时,他们会使用无人驾驶飞机收集更接近海洋表面的数据。本句为不定式to do作目的状语,故填to gather。(10)考查形容词。句意:虽然这些飞行时间很长,也很累,而且常常会持续好几天,但马丁喜欢她的工作,希望她能每天都飞。根据上文系动词be可知,应填形容词作表语,修饰物,故填tiring。【点评】本题考点涉及宾语从句,非谓语动词,代词,时态语态,名词,副词,定语从句以及形容词等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。18.【答案】①seating →seated ②better前面加上a ③去掉the ④wait →waiting⑤myself →me ⑥try →tried ⑦that →what ⑧goal →goals ⑨or →and ⑩success →successful【知识点】短文改错【解析】【分析】本文是一篇议论文,讲述作者要变得更好,于是作者决定停止等待,立即采取行动,作者相信如果努力工作,作者会取得很大的成功。①考查非谓语动词。句意:有一天,当我坐在椅子上时,我在想怎样才能成为一个更好的人。seat常用形容词seated作状语。故seating改为seated。②考查冠词。person为可数名词,此处泛指“一个更好的人”,故需用不定冠词,故better前面加上a。③考查冠词。句意:我知道事实上没有什么能阻挡我。in fact固定短语,“事实上”,故去掉the。④考查非谓语动词。句意:因此,我决定不再等待未来来找我,立即采取行动。stop doing sth.固定短语,“停止做某事”,故wait改为waiting。⑤考查代词。表示等着未来来找到我,所以用宾格代词me作宾语。故myself改为me。⑥考查时态。句意:为了开始寻找方向,我试着找到我最大的优势,找出什么能给我带来快乐。描述过去的事情,所以用一般过去时态。故try改为tried。⑦考查宾语从句。本句为宾语从句,且从句中缺少主语,表示“……的东西”,所以用what引导。故that改为what。⑧考查名词。句意:我写下了我所有的目标,我需要学习什么技能,我将采取什么步骤来实现它们。goal为可数名词,前面有all,所以用复数名词。故goal改为goals。⑨考查连词。根据句意可知,前后句子是并列关系,所以用and连接。故or改为and。⑩考查形容词。句意:我相信,如果我继续努力,努力工作,我一定会成功的。根据上文be可知,应跟形容词作表语,故success改为successful。【点评】本题考点涉及非谓语动词,冠词,代词,时态,宾语从句,名词。连词以及形容词等多个知识点的考查,是一篇教育类阅读,覆盖面广,综合性强,难度较大,区分度高。19.【答案】Dear Mr. Smith,I'mLi Hua, a student from Class One, Senior Three. Many students in our school areeither wearing glasses because of their poor eyesight or overweight due to lackof enough exercise. Therefore, I'm writing to give my suggestions on how toimprove students' heath. In my view, first, it's important to give us lectureson health regularly. Besides, many students dislike doing sports because whatthey can do after class is only running around the playground. We would enjoyexercising if there were more types of exercises. By the way, more sportsevents could be held to give us a way to develop team spirits and other good characters.I hope you can take my suggestions into consideration.Sincerely yours,Li Hua【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以某国际学校的学生李华的身份,给美籍校长Mr. Smith写一封信。写作背景:你身边的很多同学被近视、超重等健康问题困扰。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1)陈述同学中存在的健康问题;2)提出建议(举办健康知识讲座、增加学生感兴趣的活动等)。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如: I'm Li Hua, a student from Class One, Senior Three. 运用了同位语;Besides, many students dislike doing sports because what they can do after class is only running around the playground. 运用了原因状语从句和主语从句;We would enjoy exercising if there were more types of exercises. 运用了条件状语从句; I hope you can take my suggestions into consideration.运用了宾语从句。1 / 1陕西省西安市2020届高三英语第三次质量检测试卷(含小段音频)一、听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。1.(2019·西安模拟)What may the man think of the woman's words A.Abstract. B.Funny. C.True.【答案】B【知识点】短对话【解析】【听力原文】W: I always begin my lecture with a joke. That puts the audience at ease.M: What! You should say they laugh to put you at ease.【分析】根据“ You should say they laugh to put you at ease.”你应该说他们笑是为了让你放松。可知选B。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。2.(2019·西安模拟)Why does the man apologize A.He will be late.B.He keeps his mom waiting.C.He has lost the woman's key.【答案】A【知识点】短对话【解析】【听力原文】M: I'm sorry, but I won't be on time, Alice. I have to give a key to my mom.W: Never mind. We will wait for you at the bus station.【分析】根据“I'm sorry, but I won't be on time, Alice. ”对不起,我不会准时,爱丽丝。故选A。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。3.(2019·西安模拟)What are the speakers doing A.Climbing the mountain.B.Boarding the plane.C.Enjoying the scenery.【答案】C【知识点】短对话【解析】【听力原文】W: From here, the snow mountain peaks look as if you could just reach out and touch them.M: That's why I chose this room. It has one of the best views here.【分析】根据“ From here, the snow mountain peaks look as if you could just reach out and touch them.”从这里看,雪山的山峰看起来好像你可以伸手去触摸它们。故选C。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。4.(2019·西安模拟)How long does it usually take the woman to drive home A.Fifteen minutes. B.Forty minutes. C.An hour.【答案】A【知识点】短对话【解析】【听力原文】M: How long does it take you to drive home when there isn't much traffic W: Only fifteen minutes. But if I can't leave my office before 5:40 pm as usual, it sometimes takes me a whole hour.【分析】根据“Only fifteen minutes. ”仅仅15分钟,可知选A。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。5.(2019·西安模拟)What are the speakers mainly talking about A.A teacher. B.A test. C.A job.【答案】B【知识点】短对话【解析】【听力原文】W: Your teacher said you got a full mark in your math exam. Congratulations!M: Thanks! I'm sure you did a good job, too.【分析】根据“Your teacher said you got a full mark in your math exam. ”你的老师说你数学考试得了满分。可知选B。【点评】考查情景反应,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。二、听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。6.(2019·西安模拟)听下面一段较长对话,回答以下小题。(1)What kind of music is the woman learning A.Rock music. B.Jazz. C.Classical music.(2)For whom is the woman holding the party A.Her teacher. B.Her uncle. C.Her husband.【答案】(1)C(2)A【知识点】长对话【解析】【听力原文】M: Are you interested in music, Mrs. Rogers W: Yes, I'm taking a course of classical music now, but jazz is my favorite. And my husband is crazy about rock music.M: You play the violin, don't you W: A little bit, but my husband is much better than me. He can also play the drums quite well, which he learned from my uncle.M: Really I hope I can hear your husband play some day.W: Why not come to our house this Friday evening We are having a party to welcome my music teacher.M: Thank you. I'd love to.【分析】(1)根据“ I'm taking a course of classical music now, ”我现在在上古典音乐课,可知选C。(2)根据"We are having a party to welcome my music teacher."我们正开派对来欢迎我的音乐老师。故选A。【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。7.(2019·西安模拟)听下面一段较长对话,回答以下小题。(1)What's wrong with the woman A.She made a wrong turn.B.She ran out of gas.C.She missed a call.(2)Where does the man live A.On the 1st floor. B.On the 2nd floor. C.On the 6th floor.【答案】(1)A(2)C【知识点】长对话【解析】【听力原文】W: Hello, Mr. Nelson. It's Linda. I'm on my way to visit you now, but I got lost.M: That's too bad. I'm waiting for an important call. But where are you now W: I don't know exactly. Maybe somewhere on Hill Street, I'm calling from a post office.M: It's on a corner, isn't it W: Yeah. And I can see a gas station opposite.M: Oh, you turned at the second corner. You should have turned at the first corner from the railway station.W: Then I will go back to the first corner.M: Good. You'll find a one-way traffic sign there. Turn right and go on until you reach a six-storied apartment. And my room is on the top floor.【分析】(1)根据“you turned at the second corner. You should have turned at the first corner from the railway station.”你在第二个拐角处拐弯了,你应该在火车站的第一个拐角处拐弯。故选A。(2)根据“ Turn right and go on until you reach a six-storied apartment.And my room is on the top floor. ”向右转,一直走到一个六层楼的公寓。我的房间就在顶层,故选C。【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。8.(2019·西安模拟)听下面一段较长对话,回答以下小题。(1)What's the probable relationship between the speakers A.Couple. B.Colleagues. C.Doctor and patient.(2)How often does the woman take medicine A.Every day. B.Every two days. C.Every three days.(3)How will the woman solve the problem A.By reporting it to the police.B.By calling her neighbors first.C.By leaving her neighbors a message.【答案】(1)B(2)B(3)C【知识点】长对话【解析】【听力原文】M: Time for lunch. Have you finished the report W: Yes. Our boss needs it this afternoon.M: You always do a good job. Oh, I heard you're selling your house. Why W: I've got new neighbors. They're newly married and very noisy. They have a party every day, making me sick. I often have headaches during the day now, and I take medicine every other day.M: Have you talked to them W: No. I want to call the police.M: Oh no, Jessie. If I were you, I would try to build a friendship with them.W: They never say “Hi” to me when we meet.M: Why not say “Hi” to them first And then tell them about your physical problems. Or you can call them directly.W: Maybe I'd better write a note and put it on their door.【分析】(1)根据“ Our boss needs it this afternoon.”我们老板今天下午需要,故选B。(2)根据“ and I take medicine every other day.”我每隔一天吃一次药。故选B。(3)根据“Maybe I'd better write a note and put it on their door.”也许我最好写张字条,贴在他们的门上。可知选C。【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。9.(2019·西安模拟)听下面一段较长对话,回答以下小题。(1)Where did the man spend the most time last summer A.In France. B.In Austria. C.In Germany.(2)When did the vacation start A.On July 3. B.On July 10. C.On July 17.(3)What does the man say about the Marceaus A.They all work in a hospital.B.They were all kind to him.C.They seldom cook meals.(4)How many cities did the man visit in his spare time in July A.4. B.3. C.2.【答案】(1)A(2)A(3)B(4)C【知识点】长对话【解析】【听力原文】W: Where did you go last summer, Mike M: I went to France, Spain, Italy, Austria and Germany. Of all those countries, I stayed in France the longestW: How long did you stay in France M: Five weeks. I took a summer French course in Nice, a city in the south of France.W: When did the course start M: On July 10. A week after the vacation started.W: Where did you live during your stay in Nice M: I lived with the Marceaus. Mr. Marceau is a teacher, his wife is a doctor and his daughter is a nurse. They were friendly to me.W: What did you usually have M: I usually had bread with milk for breakfast, chicken and fish for lunch and beef for supper.W: Did you often travel to other places in France at weekends M: Yes, I did. For example, I went to Cannes on July 21, Marseille on July 28 and Avignon on August 4. I really enjoyed my life in France, although it was mostly busy.【分析】(1)根据“Of all those countries, I stayed in France the longest”在所有这些国家中,我在法国呆的时间最长,可知选A。(2)根据“On July 10. A week after the vacation started.”在7月10日,假期开始一周后。故选A。(3)根据“They were friendly to me.”他们对我都很好,故选B。(4)根据“ I went to Cannes on July 21, Marseille on July 28 ”可知在7月份旅游了2个城市,故选C。【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。10.(2019·西安模拟)听下面一段独白,回答以下小题。(1)How did the speaker feel when his father set him a task A.Anxious. B.Surprised. C.Excited.(2)What happened to the speaker the other day A.He had to cut grass in the same place.B.He was found telling lies again.C.He lost two dollars.(3)What did the speaker use to be A.A writer. B.A lawyer. C.A cleaner.(4)What does the speaker want to tell us A.To try to be responsible from the start.B.To do a job well the first time.C.To value cooperation.【答案】(1)C(2)A(3)C(4)B【知识点】独白【解析】【听力原文】 My father woke me up early one morning when I was fourteen and announced, "Get up, you are going with me to cut grass." I felt proud and excited because my father thought I was responsible enough to help him in his business. Still, that first day was very hard. From 6 am to 7 pm, my father, my sixteen-year-old brother and I cut grass in very large yards. By the end of the day I was tired out, but I felt good, I had put in a hard day's work and earned six dollars, two dollars less than my elder brother did, though.Another day, my father found some grass I had missed cutting and called me to his room. "Cut that section again!" he said firmly, "and don't make me tell you again." The message was very clear.Today I stress the importance of doing a job right the first time. Every job I have held, from cutting grass to washing dishes, from cleaning the streets to working a machine on a construction site, I have learned something that has helped me in my next job. If you work hard enough, you can learn from any job you do.【分析】(1)根据“I felt proud and excited”我感到自豪兴奋,故选C。(2)根据“ I cut grass in very large yards. ”我在很大的院子里割草。可知选A。(3)根据“ Every job I have held, from cutting grass to washing dishes, from cleaning the streets to working a machine on a construction site,”我拥有的每项工作,从割草到洗碗,从清扫街道到在建筑工地操作机器,可知选C。(4)根据“ Today I stress the importance of doing a job right the first time. ”今天我要强调第一次做好工作的重要性。故选B。【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。三、阅读理解11.(2019·西安模拟)阅读理解Going out guideR&B: Melanie FionaKnown for such songs as "It KillsMe" and "This Time," R&B singer Melanie Fiona made her firstmusical album(唱片) in2009 with "The Bridge" and followed it up with "The MFLife" in 2012. A new album, "Next Train," is planned to dropthis year.8 pm, Feb. 13. Howard Theatre. 202-803-2899.$ 30—$59. 99.Ballet: John Cranko's "Romeo &Juliet"Celebrated South African choreographer (编舞者) John Cranko created thedance inspired by Shakespeare's lovers with a score by Sergei Prokofiev. Theproduction was first performed in the United States in 1969 and returns to theKennedy Center under the artistic direction of Julie Kent.Feb. 14 — 18. Kennedy Genter. 202-467-4600.$ 25— $ 160.Exhibit(展览): "Brand New: Art and Commodity (商品) in the 1980s"This exhibit shows the commodification ofart in the 1980s, when trade, art and entertainment became unclear. The exhibitshows works by 68 artists, including Jeff Koons, Barbara Kruger and JuliaWachtel.Feb. 14 through May 13. Hirshhorn Museum andSculpture Garden. 202-633-1000. FreeR&B: Valentine's Love JamR&E artists are known for some of ourmost beloved(喜爱的)love songs, and the performers lined up for this show are no exception.Singer-songwriters Tyrese ("Sweet Lady") and Joe ("I Wanna Know")join forces with SWV ("Weak") ,Dru Hill ("Beauty") and Next("Wifey") for this show.8 p. m., Feb. 17. EagleBank Arena.703-493-4000. $ 59—$ 99.(1)Which number should you call if you are interested in dance A.703-493-4000. B.02-633-1000.C.202-467-4600. D.202-803-2899.(2)Where can people enjoy a free show A.Hirshhorn Museum and Sculpture Garden.B.Kennedy Center.C.EagleBank Arena.D.Howard Theatre.(3)When can you attend a love song concert A.Feb. 18. B.Feb. 17. C.Feb. 14. D.Feb. 13.【答案】(1)C(2)A(3)B【知识点】细节理解题;时文广告类【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了近期一些艺术活动的信息。(1)考查细节理解。由Ballet: John Cranko's Romeo &,Juliet部分中的“Celebrated South African choreographer John Cranko created the dance inspired by Shakespeare's lovers with a score by Sergei Prokofiev”可知,该节目以芭蕾舞的形式演出。如果对舞蹈感兴趣的话,可以拨打电话202-467-4600来了解节目详情。故选C。(2)考查细节理解。根据Exhibit: “Brand New: Art and Commodity in the 1980s”部分中的“Feb. 14 through May 13. Hirshhorn Museum and Sculpture Garden. 202-633-1000. Free”可知,观众可以免费观看此次展览,展览的地点是Hirshhorn Museum and Sculpture Garden。故选A。(3)考查细节理解。根据 R&B: Valentine's Love Jam 部分中的 “R&B artists are known for some of our most beloved love songs ”以及“ 8pm, Feb. 17 ”可知,观众可以在 2 月 17 日聆听节奏蓝调歌手们的情歌演唱会。故选B。【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。12.(2019·西安模拟)阅读理解For the past few months, my three-year-old daughter has spent an hourevery week learning a foreign language. She walks into a small room in a localschool, where she and a handful of three and four-year-old spend the next hourdancing to “La Vaca Lola”, a song about a Spanish cow, creating fingerpuppets(木偶) to voice what they like anddon't like (me gusta, no me gusta) and shouting out which animals are big(grande) or small (pequeno).She tells us little about the classes. In fact, for the first few weeks,nothing at all. I begin to wonder if it was a huge mistake (each lesson worksout at about 9) but then I show her “La Vaca Lola” on YouTube. She shouts vacawith enthusiasm and with what I hope is a Spanish accent.The wish to enroll(使……加入) her in language lessonscame, like most things, gradually and then in a sudden rush. In my day job, Iread and edit stories about the Chinese economy. For a long time, I felt thatit would be good for her to learn another language but I had no great plan asto when.Then I read Edward Luce's TheRetreat of Western Liberalism and all my thoughts and worry about theeconomy combined into a panic. Waking in a sweat, it seemed obvious that if mydaughter was to have any kind of future, she would have to learn anotherlanguage. Ideally (理想地)immediately.I thought about Mandarin Chinese, one of the top 10 languages mostimportant for our future, according to the British Council (others includeArabic, French, German, Portuguese, Italian, Russian, Dutch and Japanese). Butthere were no classes for young children nearby. There were, however, localSpanish classes—the number-one language on the list. When she started to sing "IncyWincy Spider" in Spanish and English—helped by a Spanish nurseryworker-ourdecision was made.(1)What can we learn about the author's daughter from the first paragraph A.She uses finger puppets to make her voice heard.B.She is the oldest student in her Spanish class.C.She learns Spanish by dancing to songs.D.She has learnt Spanish for one month.(2)How did the author feel about her daughter's class at first A.Proud. B.Surprised. C.Delighted D.Doubtful.(3)Why did the author ask her daughter to learn a foreign language A.To prepare her for the coming school education.B.To equip her for her future.C.To encourage her to have belief in herself.D.To develop her interest in singing.(4)What made the author decide to enroll her daughter in Spanish lessons A.Her performance. B.Her great interest.C.The nursery worker's suggestion. D.The fast-growing economy.【答案】(1)C(2)D(3)B(4)A【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者让自己的女儿学习一种外语的原因以及学习过程中出现的一些问题。(1)考查细节理解。根据第一段中的“She walks into a small room in a local school, where she and a handful of three and four-year-old spend the next hour dancing to La Vaca Lola”可知,她和几个3、4岁大的孩子在一起通过唱歌跳舞学西班牙语。故选C。(2)考查推理判断。根据第二段中的”She tells us little about the classes I begin to wonder if it was a huge mistake (each lesson works out at about 9)“可知,作者的女儿从来不会谈起她的西班牙语课,这让作者很怀疑自己是否该给女儿报班学习。故作者最初对女儿的课感觉是可疑的。故选D。(3)考查细节理解。根据倒数第二段中的"it seemed obvious that if my daughter was to have any kind of future, she would have to learn another language."可知,作者认为自己的女儿若想有一个美好的未来就必须掌握一门外语。故选B。(4)考查细节理解。根据最后一段中的”When she started to sing 'Incy Wincy Spider‘ in Spanish and English-helped by a Spanish nursery worker-our decision was made.?“当她开始用西班牙语和英语演唱“Incy Wincy Spider”时,在一位西班牙托儿所工作人员的帮助下,我们做出了决定。可知,是女儿的表现使作者决定让女儿学西班牙语。故选A。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。13.(2019·西安模拟)阅读理解"You know, the soft subjects," says the boy in maths."The easy ones: the stupid girls at the bottom take them. Like dance. Itshouldn't even be a subject." We're choosing subjects for our A-leveltaster day at school. I see the raised eyebrows (眉毛) when I explain two of my GCSE (GeneralCertificate of Secondary Education) choices are dance and drama(戏剧).I was told by advisers that dance and drama wouldn't help me to get asuitable career. My friends told me I'd get bored of dance and switch toscience within the first month.But taking GCSE dance was the best decision I ever made. Dance gives mesomething to pour my head and heart into. It gives me a feeling of belonging,creativity, security and freedom.The education secretary Nicky Morgan has put emphasis on (强调) science, technology,engineering and maths (STEM), saying that students who focus on the arts risktheir careers. Stopping young people from expressing themselves at such a youngage is not doing them any favours. Perhaps Nicky Morgan has forgotten to openthe door of having a drive to study that subject day in, day out. It shouldn'tmatter what that subject is.I don't doubt the influence that STEM subjects can have on the peoplethat love them. But to force children into one field is cruel. As much as Itry, I'm not good at and don't love physics, biology or maths. I don't want acareer in these areas.There has been a decrease in the number of state schools offering artssubjects taught by specialist teachers. I can't even imagine how it feels to betold that you don't teach a "real subject" by an 8-year-old boy.To the teachers, the parents, the government I say: Let children maketheir own decisions. Let them live in the present. Let them have a real,unlimited education.(1)How does the boy in maths feel about dance A.Useless. B.Difficult. C.Beautiful. D.Important.(2)After the author took GCSE dance, she ________A.lost interest in it B.kept her mind on itC.turned to other subjects D.struggled with Her lessons(3)What do we know about Nicky Morgan A.She encourages students to learn soft subjects.B.She suggests students take a risk in their careers.C.She underlines the importance of STEM subjects.D.She allows students to express themselves freely.(4)What's the present situation of arts subjects A.They attract much attention worldwide.B.They are taught by non-professionals.C.They are considered less important.D.They have made great progress.【答案】(1)A(2)B(3)C(4)C【知识点】推理判断题;细节理解题;学习教育类;议论文【解析】【分析】本文是一篇议论文,很多人认为艺术课是学习不好的孩子的救命稻草,是毫无用处的学科。而作者却认为艺术课给了她归属感,是使她不断奋斗的动力源泉。(1)考查推理判断。根据第一段中的”The easy ones: the stupid girls at the bottom take them. Like dance. It shouldn't even be a subject.“很简单:底层愚蠢的女孩才会上这些课。就像跳舞。它甚至不应该成为一个学科。可知,学数学的男孩认为舞蹈没有用处。故选A。(2)考查细节理解。根据第三段中的” Dance gives me something to pour my head and heart into“舞蹈给了我全身心投入的东西,可知,在作者参加完GCSE的舞蹈课程后,她就一直专注于此。故选B。(3)考查细节理解。根据第四段中的”The education secretary Nicky Morgan has put emphasis on science , technology. engineering and maths (STEM)“可知,Nicky Morgan强调理工学科的重要性。故选C。(4)考查推理判断。根据倒数第二段中的”There has been a decrease in the number of state schools offering arts subjects taught by specialist teachers“开设由专业教师讲授艺术课程的公立学校数量有所减少。可知,艺术学科被认为是不重要的,没有得到重视。故选C。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。14.(2019·西安模拟)阅读理解Some years ago, Michel-Andre found himself staring at the body of a deadwhale on a beach in the Canary Islands. It was obvious that the animal had beenstruck violently by a ship——but why Only later, after surveying the whaleswhich lived in the area and measuring the increase of sound pollution fromships did it become clear that there was a link.The whales had become desensitised to the noise of approachingboats and were being struck by them, often seriously. "We never thoughtthat this could be something that could kill," recalls (回忆) Andre, who is the directorof the Laboratory of Applied Bioacoustics at the Technical University ofCatalonia, Barcelona.Andre has spent 20 years developing an advanced system to betterunderstand why incidents like this happen. His underwater microphones haveexposed a world of deafening sound and animal communication never observed withsuch clarity(清晰)before.It was not an easy task. Sound waves don't travel through water in theuniform, predictable way they do through the air. Instead, the temperature,salinity (盐度)and, flow of water have great effects on their path.What can be done One solution is to change shipping routes to courseswhere ships are statistically less likely to meet animals. It's also possibleto slow ships down to 18km/h or less, which is less likely to seriously injurea whale.As for dealing with the root cause of the problem, the UN'sInternational Maritime Organisation has already published guidelines on how toquieten ships, butit will be a while before the effects of such changes might be observed."The ocean is not our world," comments Andre. But it is oursto look after. And thanks to his work, we can better understand the effects ofsubsea sound pollution.(1)What does the underlined word "desensitised" in Paragraph 2 mean A.Stubborn. B.Flexible. C.Dull. D.Friendly.(2)What's one way to solve the problem according to the text A.To lower the speed of ships.B.To reduce the number of ships.C.To set up preserves under the sea.D.To give the injured animals timely treatment.(3)What is the author's attitude towards what Michel Andre has done A.Doubtful. B.Disapproving. C.Positive. D.Uncaring.(4)What is the text mainly about A.A great expert. B.Noise in the sea.C.Animals in the sea. D.Sea exploration technology.【答案】(1)C(2)A(3)C(4)B【知识点】主旨大意;推理判断题;词义猜测题;细节理解题;科普环保类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了海底噪音对海洋生物的影响以及如何降低海底噪音的问题。(1)考查词义猜测。根据第二段中的”the noise of approaching boats and were being struck by them, often seriously“可知,鲸鱼被靠近的船只碰撞,因为它们可能是对船只所产生的噪音比较“迟钝”。故可知划线部分单词意思为“迟钝的”。故选C。(2)考查细节理解。根据第五段中的”It's also possible to slow ships down to 18 km/h or less, which is less likely to seriously injure a whale.“也有可能将船只减速到每小时18公里或更少,这样就不太可能严重伤害鲸鱼。可知,降低船只速度是文中提到的一种解决办法。故选A。(3)考查推理判断。根据最后一段中的”And thanks to his work, we can better understand the effects of subsea sound pollution.“由于他的工作,我们可以更好地了解海底声音污染的影响。可知,作者对Michel Andre所做的工作十分认可。故选C。(4)考查主旨大意。通读全文可知,文章主要讲述了海底噪音对海洋生物的影响以及如何降低海底噪音的问题,故选B。【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和主旨大意四个题型的考查,是一篇科研类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。四、完形填空15.(2019·西安模拟)完形填空A few years ago, Iwas working in a small office. I noticed that even though the organization wasnot (1) , we often worked in separate teams, andwhile everyone was friendly, we were not very close to each other and not very (2) .One particular week, I decided to make people (3) ,but I wanted to do it secretly, perhaps with the slight (4) that it'd invite a sense of trust orplayfulness in the work culture. So one evening, I wrote a few (5) with quotes which I felt have (6) me over the years. The next morning, I went towork a bit early and (7) posted them up by the sinks and mirrors in theoffice restrooms. Maybe people would (8) the quotes and perhaps it might just help (9) someone's day.For the next few months, some of the quotes got taken down, but a couple(10) . So perhaps others liked them, too.Finally, I (11) that organization and went to work foranother company. A couple of years passed during which time I'd still getemails (12) from my old boss and teammates every so often.A few months ago, I was (13) to a reunion with them to hear how the projectI had (14) was going. I had really enjoyed working withmy team, and was (15) to see them all again. Towards the end of theevent, I went to the (16) and noticed the quote I had written three yearsago was still up in the (17) spot by the mirror! It read:The real voyage of discoveryconsists not in seeking new lands,but seeing with new eyes.-Marcel ProustMaybe the quote simply blended into (融合)the background for the employees, or perhaps it still (18) as a shining reminder of something important.It was such a (19) reminder. We never know how long a seed(种子) will take to come out andgive fruit, but we should simply keep (20) seeds of kindness in our hearts.(1)A.huge B.rich C.distant D.good(2)A.similar B.ordinary C.familiar D.comfortable(3)A.sigh B.smile C.reply D.shout(4)A.pity B.hope C.sight D.doubt(5)A.notes B.reports C.notices D.poems(6)A.excited B.satisfied C.shocked D.encouraged(7)A.patiently B.calmly C.naturally D.quickly(8)A.accept B.prepare C.enjoy D.remember(9)A.freshen B.spend C.organize D.treasure(10)A.appeared B.matched C.remained D.increased(11)A.introduced B.left C.charged D.bought(12)A.sent B.read C.finished D.published(13)A.taken B.rushed C.led D.invited(14)A.looked into B.thoughtabout C.worked on D.found out(15)A.surprised B.happy C.lucky D.sorry(16)A.classroom B.waitingroom C.bathroom D.meeting room(17)A.same B.only C.first D.next(18)A.showed up B.turnedout C.made up D.stood out(19)A.strange B.sweet C.simple D.smart(20)A.saving B.storing C.producing D.planting【答案】(1)A;(2)C;(3)B;(4)B;(5)A;(6)D;(7)D;(8)C;(9)A;(10)C;(11)B;(12)A;(13)D;(14)C;(15)B;(16)C;(17)A;(18)D;(19)B;(20)D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者在之前的公司工作时为了给工作环境做出一点改变,在休息室里贴了很多写有引用话语的纸条,几年之后当她回去她发现自己当初写的一个纸条竟然还在,这触动了她。(1)考查形容词。句意:我注意到,尽管组织规模不大,但我们经常在不同的团队中工作,虽然每个人都很友好,但我们彼此之间不是很亲密,也不是很熟悉。A. huge”巨大的“;B. rich”富有的“;C. distant”遥远的“;D. good”好的“。根据本段中的”I was working in a small office“可知,作者几年前在一个小办公室上班,因此所在的机构并不大。故选A。(2)考查形容词。句意:我注意到,尽管组织规模不大,但我们经常在不同的团队中工作,虽然每个人都很友好,但我们彼此之间不是很亲密,也不是很熟悉。A. similar”相似的“;B. ordinary”普通的“;C. familiar”熟悉的“;D. comfortable”舒适的“。根据上文”while everyone was friendly, we were not very close to each other“可知,同事之间并不十分熟悉。故选C。(3)考查动词。句意:有一个星期,我决定让人们微笑,但我想偷偷地笑,也许只是希望这样做能在工作文化中带来一种信任感或趣味性。A. sigh”叹气“;B. smile”微笑“;C. reply”回答“;D. shout”叫喊“。根据上文”everyone was friendly, we were not very close to each other and not very familiar.“可知,大家很友好,但是并不是很亲近也不是很熟悉,因此我想让大家笑。故选B。(4)考查名词。句意:有一个星期,我决定让人们微笑,但我想偷偷地笑,也许只是希望这样做能在工作文化中带来一种信任感或趣味性。A. pity”遗憾“;B. hope”希望“;C. sight”视力“;D. doubt”怀疑“。根据本段中的”it'd invite a sense of trust or playfulness in the work culture “可知,作者想博同事们一笑,希望同事之间彼此信任,创造一种轻松有趣的氛围。故选B。(5)考查名词。句意:所以有一天晚上,我写了一些便条,里面有一些引语,我觉得这些年来它们一直在鼓励我。A. notes”便条“;B. reports”报告“;C. notices”告示“;D. poems”诗歌“。根据文意,为了创造有趣氛围,有一晚,我写了几张这些年来激励我的话的便条放在了桌上。故选A。(6)考查动词。句意:所以有一天晚上,我写了一些便条,里面有一些引语,我觉得这些年来它们一直在鼓励我。A. excited”激动的“;B. satisfied”满意的“;C. shocked”震惊的“;D. encouraged”受到鼓舞的“。据本段中的”I wrote a few notes with quotes“可知,作者在一些便条上写上了多年来激励着自己的话语。故选D。(7)考查副词。句意:第二天早上,我早早就去上班了,很快就把它们贴在了办公室卫生间的水池和镜子旁边。A. patiently”耐心地“;B. calmly”冷静地,平静地,安静地“;C. naturally”自然地“;D. quickly”快地“。根据本段中的”I wanted to do it secretly“可知,作者早早来到工作的地方,快速地 把写好的便条贴在了洗手间的水池和镜子上。故选D。(8)考查动词。句意:也许人们会喜欢这句话,也许它会让人的一天变得更清新。A. accept”接受“;B. prepare”准备“;C. enjoy”喜欢“;D. remember”记住“。根据下文”perhaps it might just help freshen someone's day.“或许人们能够在这些话的帮助下在新的一天精神焕发,因此他希望人们能喜欢这些便条上的话。故选C。(9)考查动词。句意:也许人们会喜欢这些话,也许它会让人的一天变得更精神焕发。A. freshen”精神焕发“;B. spend”花费“;C. organize”组织“;D. treasure”珍爱,珍藏“。根据下文中的”So Perhaps others liked them, too“可知,作者希望有人会喜欢便条上的话,也希望这些话能帮助人们在新的一天精神焕发。故选A。(10)考查动词。句意:在接下来的几个月里,一些引用被取走了,但仍有一些保留了下来。A. appeared”出现“;B. matched”匹配“;C. remained”留下“;D. increased”增加“。根据上文的”some of the quotes got taken down“可知,有些便条被取走了,但是有些还在。故选C。(11)考查动词。句意:最后,我离开了那家公司去了另一家公司。A. introduced”介绍“;B. left”离开“;C. charged”收费“;D. bought”购买“。根据下文的”went to work for another company“可知,作者后来离开了那家机构。故选B。(12)考查动词。句意:几年过去了,在这段时间里,我仍然会时不时地收到以前的老板和同事发来的电子邮件。A. sent”寄“;B. read”阅读“;C. finished”结束“;D. published”出版“。根据上文的”I'd still get emails“可知,作者在离开的这些年里不时还会收到以前老板和同事发来的邮件。故选A。(13)考查动词。句意:几个月前,我受邀与他们重聚,了解我所从事的项目进展如何。A. taken”带走“;B. rushed”急忙“;C. led”导致“;D. invited”邀请“。根据”a reunion with them“和他们重聚,说明作者被以前的同事们邀请。故选D。(14)考查动词短语。句意:几个月前,我受邀与他们重聚,了解我所从事的项目进展如何。A. looked into”看“;B. thought about”想到“;C. worked on”致力于,从事“;D. found out”查明“。根据本段中的”to hear how the project“可知,几个月前,作者被以前的同事们邀请回去重聚,听取他之前从事的一个项目的进展。故选C。(15)考查形容词。句意:我真的很喜欢和我的团队一起工作,很高兴再次见到他们。A. surprised”惊讶的“;B. happy”快乐的“;C. lucky”幸运的“;D. sorry”抱歉的“。根据上文的”I had really enjoyed working with my team“可知,作者很高兴再见到昔日的同事。故选B。(16)考查名词。句意:活动结束时,我去了趟洗手间,发现我三年前写的那句话还在镜子前的同一个地方!A. classroom”教室”;B. waiting room“等候室”;C. bathroom“卫生间”;D. meeting room“会议室”。根据第一段中的“posted them up by the sinks and mirrors in the office restrooms ”及该句中的“noticed the quote I had written three years ago was still up by the mirror ”可知,聚会快结束的时候,作者到了洗手间(bathroom)竟发现自己三年前写的便条还贴在镜子的同一位置上。故选C。(17)考查形容词。句意:活动结束时,我去了趟洗手间,发现我三年前写的那句话还在镜子前的同一个地方!A. same“同样的”;B. only“唯一的”;C. first“第一”;D. next“贴近的”。根据该句中的“ noticed the quote I had written three years ago was still up by the mirror ”可知,作者到了洗手间竟发现自己三年前写的便条还贴在镜子的同一位置上。故选A。(18)考查动词短语。句意:也许这句话只是简单地融入了员工的背景,或者这句话仍然突出地提醒着员工一些重要的事情。A. showed up“出现";B. turned out“结果是”;C. made up“编造”;D. stood out“显然,突出”。根据上文的“simply blended into the background”可知,这张便条或许已经融入员工的生活环境中,或许依然作为某些重要事情的提醒待在显眼的位置上。故选D。(19)考查形容词。句意:这真是一个甜蜜的提醒。A. strange“陌生的”;B. sweet“甜蜜的”;C. simple“简单的”;D. smart“聪明的”。根据文中对作者发现自己三年前写的便条还在的描述可知,作者认为这是一个甜蜜的回忆。故选B。(20)考查动词。句意:我们永远不知道一颗种子需要多长时间才能结出果实,但我们应该在心中继续播下善良的种子。A. saving“拯救”;B. storing“储存";C. producing”生产“;D. planting”播种“。根据上文的”We never know how long a seed will take to come out and give fruit, but…“可知,虽然不知道善意的种子需要多久才能开花结果,但我们还是应该不停地播种。故选D。【点评】本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。五、任务型阅读16.(2019·西安模拟)任务型阅读Lizzy Greene's official website says it all: "Actress, Artist &Animal Lover. " At 13, Lizzy has performed in children's theater, and sheis a trained gymnast. She is most known for her role as Dawn Harper onNickelodeons Nicky, Ricky, Dicky & Dawn. Now Lizzy is taking on anotherrole—as a voice for animals. She grew up with dogs, and her family's pet isa 110-pound German shepherd(牧羊犬)named Jett. On the show, Lizzy shares the screen with a lovable 20-pound dognamed Squishy Paws. In second grade, she stationed herself outside her schoolto ask for donations (捐款)to a local animal shelter. Now Lizzy is also speaking out for farm animals. She's recently joinedThe Humane Society of the United States, Meatless Monday movement. Sheencourages young people to take a break from eating meat on Mondays. And she's encouraging the under-20 crowd totake part.Lizzy knows that raising animals for meat causes pollution, uses a lotof natural resources (资源)like water and also harms animals. Choosing meat-free meals one day a week isalso a great way to feel healthy.Many K-12 schools, universities and hospitals nationwide have startedMeatless Monday programs."It's so easy to love animals." Lizzy says. For some kid-and-animal-friendly meatlessrecipes(食谱), visit humonesociety.org/kindnezws.A. It's easy to eat animal-friendlyfoods, too.B. Lizzy has only just begun her brightcareer.C. Animals have always been a big part ofLizzy'slife.D. And Lizzy says she has always wantedto help animals.E. Cutting meat from our diet once a weekhelps the environment and animals.F. Kids'breakfast can be as simple astrying a vegetable burger instead of a hamburger.G. After the movement, Lizzy says shewants to save a few more lives and force humans to eat healthier.【答案】C;D;G;E;A【知识点】七选五【解析】【分析】本文是一篇记叙文,Lizzy是一名训练有素的体操运动员,她最近加入了美国人道协会的无肉星期一运动。作者介绍了Lizzy尽力保护动物的情况。(1)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空后"She grew up with dogs, and her family's pet is a 110-pound German shepherd(牧羊犬) named Jett”她和狗一起长大,家里的宠物是一只110磅重的德国牧羊犬,名叫杰特,可知,此处应填“动物一直是Lizzy生活中很重要的一部分”。故选C。(2)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“she stationed herself outside her school to ask for donations (捐款)to a local animal shelter“她驻扎在学校外面,向当地一家动物收容所募捐,可知,此处应填“Lizzy说她一直想帮助动物”。故选D。(3)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“She encourages young people to take a break from eating meat on Mondays”她鼓励年轻人周一不要吃肉,可知,此处应填“Lizzy说,她想挽救更多的生命,迫使人们吃得更健康”。故选G。(4)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空后“Choosing meat-free meals one day a week is also a great way to feel healthy”每周选择一天不吃肉的饮食也是保持健康的好方法,可知,此处应填“每周一次从我们的饮食中减少肉类有利于环境和动物)”。故选E。(5)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“It's so easy to love animals”爱动物很容易,可知,此处应填“也很容易吃友好型的食物”。故选A。【点评】本题要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。六、语法填空17.(2019·西安模拟)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Cathy Martin is a hurricane hunter with the National Oceanic andAtmospheric Administration (NOAA). For six months each year, she is part of ateam that collects she describes as "vital data, to savelife and property."When winds pick up, (spin) toward the Caribbean and U. S.coastline, Martin and (she)flight team spring into action.They use instruments called dropsondes, which (set) free from a tube at the back ofthe plane. As a dropsonde makes its 10,000-foot landing into the sea, it sendsout information about air temperature, pressure, humidity, and the speed and (direct) of the wind.On an eight-hour flight, Martin's team (typical) drops 15 to 20 dropsondeswhile flying from one side of the storm the other, trying to cover as much ground aspossible. They head for the center (or eye) of the storm, there's no wind, and also search for thestrongest winds, to help people on the coast prepare for what's coming.Sometimes, they will use an unmanned aircraft (gather) data closer to the ocean's surface.Though these flights can be long, (tire) and often last several days in a row, Martin likes her joband wishes she could fly every day.【答案】what;spinning;her;are set;direction;typically;to;where;to gather;tiring【知识点】语法填空【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Cathy Martin 以及她的团队是如何收集数据预测飓风的。(1)考查宾语从句。句意:每年有六个月的时间,她是一个团队的成员,这个团队收集她所说的“重要数据,以拯救生命和财产”。本句为宾语从句,因为从句中缺少宾语,指代事物,故填what。(2)考查非谓语动词。句意:当风力增强,向加勒比海和美国海岸线旋转时,马丁和她的飞行团队立即行动起来。spin与逻辑主语wind是主动关系,故填现在分词作状语,故填spinning。(3)考查代词。修饰名词flight team使用形容词性物主代词,故填her。(4)考查时态语态。句意:他们使用一种叫做下投式探空仪的仪器,这种仪器从飞机后部的管子中释放出来。主语是dropsondes与谓语动词构成被动关系,结合上下文使用一般现在时,主语为复数名词,故填are set。(5)考查名词。句意:当探空仪降落在10000英尺的海面上时,它会发出有关空气温度、压力、湿度以及风速和风向的信息。根据上文名词并列结构the speed and可知,应填名词,故填direction。(6)考查副词。句意:在8小时的飞行中,马丁的团队从风暴的一边飞到另一边时,通常会放下15到20个探空仪,试图覆盖尽可能多的地面。修饰动词drop应用副词,故填typically。(7)考查介词。from…to…固定短语,“从……到……”,故填to。(8)考查定语从句。句意:他们前往风暴中心(或风眼),那里没有风,也寻找最强的风,帮助沿海地区的人们为即将到来的风暴做好准备。本句为定语从句修饰先行词center,且在定语从句中作地点状语,故填关系副词where。(9)考查非谓语动词。句意:有时,他们会使用无人驾驶飞机收集更接近海洋表面的数据。本句为不定式to do作目的状语,故填to gather。(10)考查形容词。句意:虽然这些飞行时间很长,也很累,而且常常会持续好几天,但马丁喜欢她的工作,希望她能每天都飞。根据上文系动词be可知,应填形容词作表语,修饰物,故填tiring。【点评】本题考点涉及宾语从句,非谓语动词,代词,时态语态,名词,副词,定语从句以及形容词等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。七、短文改错18.(2019·西安模拟)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词;删除:把多余的词用斜线(\)划掉;修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Whileseating in my chair the other day, I wondered how I could become better person.I knew there was nothing standing in my way in the fact. Therefore, I decidedto stop wait for the future to find myself and take action immediately. Tobegin to find a direction, I try to find my greatest strengths and find outthat would bring me joy. I wrote out all my goal, what skills I would need tolearn or what steps I would take to achieve them. I believe that I can be verysuccess if I keep trying and work hard.【答案】①seating →seated ②better前面加上a ③去掉the ④wait →waiting⑤myself →me ⑥try →tried ⑦that →what ⑧goal →goals ⑨or →and ⑩success →successful【知识点】短文改错【解析】【分析】本文是一篇议论文,讲述作者要变得更好,于是作者决定停止等待,立即采取行动,作者相信如果努力工作,作者会取得很大的成功。①考查非谓语动词。句意:有一天,当我坐在椅子上时,我在想怎样才能成为一个更好的人。seat常用形容词seated作状语。故seating改为seated。②考查冠词。person为可数名词,此处泛指“一个更好的人”,故需用不定冠词,故better前面加上a。③考查冠词。句意:我知道事实上没有什么能阻挡我。in fact固定短语,“事实上”,故去掉the。④考查非谓语动词。句意:因此,我决定不再等待未来来找我,立即采取行动。stop doing sth.固定短语,“停止做某事”,故wait改为waiting。⑤考查代词。表示等着未来来找到我,所以用宾格代词me作宾语。故myself改为me。⑥考查时态。句意:为了开始寻找方向,我试着找到我最大的优势,找出什么能给我带来快乐。描述过去的事情,所以用一般过去时态。故try改为tried。⑦考查宾语从句。本句为宾语从句,且从句中缺少主语,表示“……的东西”,所以用what引导。故that改为what。⑧考查名词。句意:我写下了我所有的目标,我需要学习什么技能,我将采取什么步骤来实现它们。goal为可数名词,前面有all,所以用复数名词。故goal改为goals。⑨考查连词。根据句意可知,前后句子是并列关系,所以用and连接。故or改为and。⑩考查形容词。句意:我相信,如果我继续努力,努力工作,我一定会成功的。根据上文be可知,应跟形容词作表语,故success改为successful。【点评】本题考点涉及非谓语动词,冠词,代词,时态,宾语从句,名词。连词以及形容词等多个知识点的考查,是一篇教育类阅读,覆盖面广,综合性强,难度较大,区分度高。八、书面表达19.(2019·西安模拟)假定你是某国际学校的学生李华,你身边的很多同学被近视、超重等健康问题困扰。请你就此事用英语给美籍校长Mr.Smith写一封信。内容主要包括:1)陈述同学中存在的健康问题;2)提出建议(举办健康知识讲座、增加学生感兴趣的活动等)。注意:1)词数100左右(开头和结尾已为你写好,不计入总词数);2)可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Mr. Smith,I'mLi Hua, a student from Class One, Senior ThreeSincerely yours,Li Hua【答案】Dear Mr. Smith,I'mLi Hua, a student from Class One, Senior Three. Many students in our school areeither wearing glasses because of their poor eyesight or overweight due to lackof enough exercise. Therefore, I'm writing to give my suggestions on how toimprove students' heath. In my view, first, it's important to give us lectureson health regularly. Besides, many students dislike doing sports because whatthey can do after class is only running around the playground. We would enjoyexercising if there were more types of exercises. By the way, more sportsevents could be held to give us a way to develop team spirits and other good characters.I hope you can take my suggestions into consideration.Sincerely yours,Li Hua【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以某国际学校的学生李华的身份,给美籍校长Mr. Smith写一封信。写作背景:你身边的很多同学被近视、超重等健康问题困扰。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1)陈述同学中存在的健康问题;2)提出建议(举办健康知识讲座、增加学生感兴趣的活动等)。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如: I'm Li Hua, a student from Class One, Senior Three. 运用了同位语;Besides, many students dislike doing sports because what they can do after class is only running around the playground. 运用了原因状语从句和主语从句;We would enjoy exercising if there were more types of exercises. 运用了条件状语从句; I hope you can take my suggestions into consideration.运用了宾语从句。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 第10题听力部分.mp3 第1题听力部分.mp3 第2题听力部分.mp3 第3题听力部分.mp3 第4题听力部分.mp3 第5题听力部分.mp3 第6题听力部分.mp3 第7题听力部分.mp3 第8题听力部分.mp3 第9题听力部分.mp3 陕西省西安市2020届高三英语第三次质量检测试卷(含小段音频)(学生版).docx 陕西省西安市2020届高三英语第三次质量检测试卷(含小段音频)(教师版).docx