(浙江)外研版初中英语八年级上册期中复习(题型专练):任务型阅读(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(浙江)外研版初中英语八年级上册期中复习(题型专练):任务型阅读(含解析)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
(浙江)外研版初中英语八年级上册期中复习(题型专练):任务型阅读
一、任务型阅读
1.根据短文内容完成表格。
??? Exercisin_g_is_a_ good way to keep fit. However, many people do not know how to exercise well. Here are some tips.21教育网
??? First, _you_sh_ould warm up. It is important to warm up before you exercise. You need to stretch your legs, arms, back and neck before you do any difficult activities like running.21cnjy.com
??? Second, yo_u_shou_ld find good places to exercise. You do not need to spend a lot of money. You can run or do sports in a park or in your school gym. You don't need to buy exercise equipment for your home. Just get your body moving.?www.21-cn-jy.com
??? Thi_rd,_do_n't work too hard. Choose a sport that you enjoy and then your exercise will be fun instead of work. Also, you only need to exercise a few times each week. If you exercise 30 minutes each time, you will stay healthy.【来源:21·世纪·教育·网】
??? Fourth, dri_nk_eno_ugh water. It is important to drink water when you exercise. Your body needs the water for energy and for keeping cool.21·世纪*教育网
??? Finall_y,_you_ must be careful! If you hurt yourself while you are exercising, rest until you feel better. Exercising when you are hurt is bad for your health.www-2-1-cnjy-com
Tips on how to exercise well
Warm up You need to stretch your legs, arms, back and ________.
________ good places You can exercise in a park or in a gym.
Don't work too hard You can choose a sport you like and do it ________ times a week.
Drink enough water Your body needs the ________ for energy and for keeping cool.
Be careful Rest at once until you feel better when you are ________.
学校英语阅读社团进行了一次"寻找名著节目"的趣味竞赛, 请你根据以下五本小说的描述把书名代号A-E填入下列5小题相应空格处。
A. ??????B. ????????
C. ????????D. ?????E. ?
________ A girl named Alice falls down a rabbit hole after an unusual big white rabbit. She finds herself in a land of talking? animals and other fantastic animals, and starts a trip full of adventures(冒险).
________ After a ship accident Crusoe lands on an island. To live he must build a home for himself. He saves a man called Friday. A lot of adventures happen to them on the island.
________ The story is about the Marchi family of four sisters growing up. It shapes the image of the four different characters to the family daily life.
________ This is an adventure about a boy called Jim Hawkins. He goes out to sea with a treasure map and finds an island full of treasures. It's a problem? solving journey to rescue(营救) treasures from dangerous situations.
________ This story is about an emperor who loves clothes very much. Two brothers cheat the emperor to get silver and gold. They tell him that people can't see the clothes unless they are clever. In the parade, everyone says his new clothes are wonderful except a little boy. 21*cnjy*com
3.阅读短文,回答下列问题。
??? Have you ev_er_see_n a robin(知更鸟)? Robins have dark heads and red chests. 【版权所有:21教育】
??? A good p_lace_t_o see robins is in your own backyard. Robins don't mind being around people. You may also see robins on lawns(草坪) or in parks. They are looking for worms and bugs to eat.
??? Early in spr_ing,_r_obins build their nests(巢). They build them in trees. Robins hide the nests in trees so that they will be safe.
??? The ne_sts_ar_e made of grass, sticks, and mud. The mud makes everything together. The mother robin lays(产蛋) one egg a day for three or four days. She sits on them to keep them warm. The eggs are blue. After the babies come out, both the mother and father feed the babies. The young birds have spots on their chests.
(1)What does a robin look like? (不超过10个词)
(2)Where can we see robins? (不超过10个词)
(3)Who feeds the baby robins? (不超过5个词)
4.阅读短文,回答下列问题。
??? Long long _ago_th_ere was a thief. Do you know what he did one day?When he wanted to steal(偷)the bell on his neighbour's door, he walked up to the door, took hold of(抓住)the bell and pulled hard. The bell made a very loud noise. The thief was afraid and went home.21世纪教育网版权所有
??? Then he _sat_do_wn to think. "I must do something about the noise," he said. He thought and thought. At last he had an idea, "Ah, I'll put some cotton(棉花)in my ears. Then I won't be able to hear the noise." The next day he went to the door of his neighbour, and took hold of the bell. This time he pulled even harder. The bell rang loudly, but the thief did not hear anything. With another hard pull he got the bell off the door. Just then the neighbour came out.2-1-c-n-j-y
??? "Steal _my_bel_l? I'll teach you a lesson," the angry man shouted. And he hit the thief on the nose.
??? The t_hief_d_id not know how the neighbour found out he was stealing the bell." Why did he come out just then?" he wondered.
(1)What did the thief want to do one day?(不超过10个词)
(2)What happened when the thief pulled the bell?(不超过10个词)
(3)Why could t_he_thi_ef hear nothing when he pulled the bell?(不超过10个词)
(4)How did the neighbour teach the thief a lesson?(不超过6个词)
(5)What do you think of the thief?(不超过5个词)
5.根据短文内容,从下列七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。
??? Beij_ing_Op_era used to sound strange to Dou Yi. The 14-year-old Beijinger said whenever she came across Beijing Opera on TV. she changed the channel(频道).________
??? But _since__Dou entered the Xuanwu branch school of Beijing No.15 Middle School, she has been studying Beijing Opera in music class every week.
??? Dou__and_h_er classmates listen to Beijing Opera and learn the basics(基础知识) from professional actors.________
??? “We laug_h_some_times because the tunes(声调) are really hard to learn. ” said Dou.________
??? “After all. I am no longer a layman(外行). ”she said.2·1·c·n·j·y
??? Since 2_008,_s_chools around the country have been teaching students Beijing Opera.________ Clearly. Dou's school has been taking the job seriously.
??? Yang Ni_ng,_14_, is Dou's classmate. She has been studying Beijing Opera since she was 8.She is a member of the school's Beijing Opera club.
??? Yang said she had learned a lot from Beijing Opera.
??? “I l_earn_a_ lot of history from the operas. ”she said.“ I've also found out about many ancient poems. since there are so many of them in the operas.”
??? Yang doesn't__think_ everyone can learn to sing Beijing Opera well. But she does say that it's helpful for all people to learn about it.
??? “The more yo_u_lear_n about it, the more you understand it.________ It would be a great pity if it did!” she said.
A.But she said that now she would watch Beijing Opera on TV. B.If people do study it,this old art form won't disappear.
C.Like most of today's teenagers,Dou loves pop music.
D.It's part of__a_pla_n to introduce the country's artistic traditions to young people.
E.Her father wanted her to learn Beijing Opera.
F.They also sing along with the operas.
G.Beijing Opera is a kind of traditional Chinese culture.
6.根据短文理解,选择正确答案。???
??? The _larges_t animal living on the earth is the blue whale. It weighs about 80 tons—more than 24 elephants. It is more than 30 metres long. A newborn baby whale weighs as heavy as a big elephant.
??? Ca_ts_can_ survive(存活) when they fall down from a very high place because they can keep their bodies safe. One cat fell 32 floors onto the street, but it was just hurt a little.
??? A bear can run as fast as a horse.
??? A newbor_n_pand_a is smaller than a mouse, and weighs about 100 grams.
??? El_ephant_s are the most careful animals in their love. A male elephant may show his love to a lady for up to three years until the lady accepts his love. They often show their love by touching each other's body.
??? Usually_,_wolv_es don't attack(攻击) people. And wolves don't usually go together, but they may do this in winter.
(1)Cats can _surviv_e when they fall down from a very high place because ________ during the process of fall.
A.they are sm_all
B._they can keep themselves safe
C.they can keep themselves away
D.they can put something under their bodies
(2)Elephants _often__show their love by ________ each other's body.
A.looking at
B.touching
C.smelling
D.moving
(3)What is the largest animal living on the earth?
(4)When may wolves go together?
(5)用文中短语as……as……造句。
7.热点题 任务型阅读。???
??? Car _Free_D_ay encourages drivers to give up their cars for a day to protect the environment. People from around the world get together in the streets to remind the world that we don't have to accept the society full of cars. It was first started by 34 cities in France and September 22 is Car Free Day. The first Car Free Day in China was in Chengdu in 2001. The slogan for the day is "If we drive for one less day, we can have one more nice day."
??? Organi_zed_ac_tivities are held in many cities on Car Free Day. In Brussels, Car Free Day shall be valid (有效的) for everybody except persons with a special permit(许可证), but they have to slow down to the speed of 30 kilometers per hour. The public transportation is free on that day. In London, they have special "green areas". Walking, biking and public transportation are encouraged. The streets are open only to walkers, bicycles and buses from 7: 00 a. m. to 7: 00 p. m. In Beijing, it asks drivers to leave their cars at home for one day each month and walk or ride a bike to work. More and more people are joining in the activity. In the first quarter of this year, Beijing only had 52 blue sky days, and you may see haze(雾霾) almost every day! We must do more for Car Free Day as a Beijing driver said, "We may not change the weather, but we can choose not to drive."
??? But we do no_t_want_ just one day and then a return to "normal" life. We should go on with Car Free Day.?
(1)Where was Car Free Day started first?[within (不超过) two words]
(2)How long__shoul_d the car drivers not drive in the streets in London on Car Free Day?(within three words)
(3)Who'_s_allo_wed to drive on Car Free Day in Brussels?(within five words)
(4)What__does__Car Free Day ask Beijingers not to do every month?(within nine words)
(5)What's the purpose of Car Free Day?(within seven words)
8.任务型阅读
     When _you_ar_e reading something in English, you may often meet with a new word. What's the best way?? ①??(know)it? ?You may?? ②?? in the English-Chinese? dictionary. It will tell you a lot about the word: the pronunciation, the Chinese meaning and how to use the word. But how can you know where the word is in thousands of English words? How to find it in the dictionary both quickly and correctly? ??First, all the English words are arranged in the letter order. In the dictionary you can first see the words beginning with letter A, then B, C, D. . . That means, if there are two words both beginning with the same letter, you may look at the second letter, then the third, the fourth. . . . For example, “pardon” is before “plough”,“judge” is before “just”, etc. ?③Do you understand how we can look up a word in a dictionary?
The dictionary will be your good friend. ④我希望在你的英语学习中, 你会尽可能经常地使用它。
根据短文内容完成以下任务。
(1)用①处所给词的适当形式填空。
What's the best way________ (know) it?
(2)选择合适的词填入②处。
You may ______in the English-Chinese dictionary.
A.? look up it
B.look it up
C.look for it
D.look it over
(3)?写出句③的_????????????Do_ you understand ________ ________ ________up a word in a dictionary?
(4)把④处的汉语翻译_???è?±è?????I__hope you'll use it________ ________ ________ ________in your English study. ?21教育名师原创作品
(5)?Put w_ords_i_n the right order as they are in a dictionary. ?spelling; pronounce; possible; shy; practise
答案解析部分
一、任务型阅读
1. neck;Find;a few;water;hurt
解析:
这篇文章主要讲了很多人不知怎样锻炼才好,本文给了一些建议。
(1)细节理解题。_??????You__need to stretch your legs, arms, back and neck before you do any difficult activities like running.可知答案是neck。21·cn·jy·com
(2)细节理解题。根据Second, you should find good places to exercise.可知答案是Find。
(3)细节理_è§?é???????????A_lso, you only need to exercise a few times each week.可知答案是a few。
(4)归纳理解题。通过Fourth, drink enough water.可知答案是water。
(5)细节理解题_?????????If__you hurt yourself while you are exercising, rest until you feel better. Exercising when you are hurt is bad for your health.可知答案是hurt。【出处:21教育名师】
【点评】考查任务型阅读。
2.E;D;A;C;B
解析:(_1)????????????_个叫爱丽丝的女孩掉进了一个兔子洞,一个不寻常的大白兔后。她发现自己在一个土地会说话的动物和其他神奇的动物,并开始一个充满冒险的旅行(冒险)。联系图片,故选E。
(2)句意:事故船舶漂流的土地在一个岛上后。为了生活,他必须为自己建造一个家。他救了一个叫星期五的人。很多的冒险发生在他们的岛上。联系图片,故选D。
(3)句意:故事讲的是四姐妹的成长Marchi家庭。它的形状的四个不同的人物形象,家庭日常生活。联系图片,故选A。
(4)句意:这是一个冒险的关于一个叫Jim Hawkins的男孩。他去海边一个藏宝图,发现岛上充满宝藏。这是一个问题的解决?前往救援(营救)在危险情况下的宝藏。联系图片,故选C。
(5)句意:这个故事是关于一个皇帝喜欢的衣服非常。两兄弟欺骗皇帝把金和银。他们告诉他,人们看不见的衣服,除非他们是聪明的。游行队伍中,每个人都说他的新衣服是美妙的除了一个小男孩。联系图片,故选B。【点评】考查任务型阅读。
3. (_1???It_h_as a dark head and a red chest.
(2)In our backyard, on lawns or in parks.
(3)Both the mother and father.
【解析】【分析_????¤§???:??????_介绍一种名叫知更鸟的基本特征和习性,它们觅食的时候不介意周围有人,人们可以在草坪或者公园里看见它们,它们在树上做巢,产蛋。
(1)根据Robins have dark heads and red chests.可知,它有一个黑色的头和红色的胸,故填 It has a dark head and a red chest。
(2)根据A good place to see robins is in your own backyard. Robins don't mind being around people. You may also see robins on lawns(草坪) or in parks.可知,在我们的后院,草坪或者公园里可看见知更鸟,故填In our backyard, on lawns or in parks。
(3)根据both the mother and father feed the babies.可知,父母轮流给小知更鸟喂食,故填 Both the mother and father。
【点评】考查任务型阅读,注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案。
4. (1)_He_wan_ted to steal his neighbour's bell.
(2)The bell made a very loud noise.
(3)Because he put some cotton in his ears.
(4)He hit him on the nose.
(5)He was very silly.
【解析】【分_???????¤§?????????_文讲述一个小偷偷门铃的故事,因为铃会响,所以他用棉花塞住自己的耳朵,盗铃,结果被抓。
(1)根据When he wanted to steal(偷)the bell on his neighbour's door,可知他想偷他邻居的门铃,故填He wanted to steal his neighbour's bell。
(2)根据The bell made a very loud noise.可知门铃发出很大的响声,故填The bell made a very loud noise。
(3)根据 I'll put some cotton(棉花)in my ears. Then I won't be able to hear the noise."可知,因为他把自己的耳朵塞了棉花,所以听不到门铃的响声,故填 Because he put some cotton in his ears。
(4)根据 he hit the thief on the nose.可知他击打了他的鼻子,故填He hit him on the nose。
(5)这个贼用塞自己的耳朵的方式来防止偷门铃发出的响声的行为是可笑的,非常愚蠢的,故填He was very silly。
【点评】考查任务型阅读,注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案。
5. C;F;A;D;B
解析:本文主要介绍了Dou从不喜欢看京剧到喜欢看京剧,说了人们对京剧的看法。
A.But she__said__that now she would watch Beijing Opera on TV.但是她说现在她要在电视上去看北京剧院。
B.If peop_le_do__study it,this old art form won't disappear.如果人们的确要学习它,这个老的艺术表演不会消失。
C.Like _most_o_f today's teenagers,Dou loves pop music.像今天的青少年,Dou喜欢流行音乐。
D.It's part of a__plan__to introduce the country's artistic traditions to young people.计划的一部分是向年轻人介绍乡村艺术传统。
E.Her father wanted her to learn Beijing Opera.她的父亲想让她学习北京京剧。
F.They also sing along with the operas.他们也和剧院的人一起唱歌。
G.Beijing O_pera_i_s a kind of traditional Chinese culture.北京京剧是中国传统文化的一种。
(1)根据前文提到Dou不喜欢看京剧,可知此处应该介绍她的兴趣爱好,故选C。
(2)根据空缺处应该和前面的行为保持一致,可知空缺处的意义为和京剧人员唱歌,故选F。
(3)根据后文提到 After all. I am no longer a layman ,可知她现在也会看京剧,故选A。
(4)根据后文提到的 Dou's school has been taking the job seriously?,可知空缺处的意义为向年轻人介绍京剧,故选D。
(5)根据后文提到的 ?It would be a great pity if it did ,可知此处说京剧不会消失,故选B。
【点评】考查了任务型阅读,做此类题,首先熟悉文章,然后熟悉问题,带着问题到文章中找答案,同时联系上下文,确定空缺的意义,即可。
6. (_1???B???2_)B(3)The blue whale.(4)In winter.(5)I can jump as high as you.
【解析】【分_?????????????¤§???_:本文主要介绍了几种动物的特征。
(1)细节理解题,根据文章第二段 Cats can survive(存活) when they fall down from a very high place because they can keep their bodies safe故选B。
(2)细节理解题,根据文中They often show their love by touching each other's body.故选B。
(3)细节理解题,根据文中第一句The largest animal living on the earth is the blue whale故填The blue whale.。
(4)细节理解题,根据文章最后一句wolves don't usually go together, but they may do this in winter.故填In winter.。
(5)as ....as...意思是是一边...一边,此题可自由发挥,参考答案为I can jump as high as you.
【点评】考查科普类任务型阅读。
7. (1)In Fra_nce.
???_2)For 12 hours.
(3)Persons with a special permit.
(4)It asks them not to drive for one day.
(5)To encourage people to protect the environment. 【来源:21cnj*y.co*m】
【解析】【分析_??????????¤§???;_本文主要提倡无车日,保护环境。
(1)细节理解题,根据文中 It was first started by 34 cities in France and September 22 is Car Free Day.故填In France.
(2))细节理解题,根据文中Car Free Day encourages drivers to give up their cars for a day to protect the environment.故填For 12 hours.。
(3))细节理解题,根据文中 Car Free Day shall be valid (有效的) for everybody except persons with a special permit(许可证)。故填Persons with a special permit.。
(4))细节理解题,根据文中 In Beijing, it asks drivers to leave their cars at home for one day each month and walk or ride a bike to work.故填It asks them not to drive for one day.。
(5))细节理解题,根据文中?? Car Free Day encourages drivers to give up their cars for a day to protect the environment。故填To encourage people to protect the environment.。21*cnjy*com
【点评】考查日常生活类。
8. (_1???to_k_now
(2)B
(3)how;to;look
(4)as;often;as;possible
(5)?possible; practise; pronounce; shy; spelling
解析:这是一篇说明文,介绍英汉词典的使用方法。
(1)固定搭配:way to do sth做某事的方法,故填to know。
(2)look up查找;look for寻找。在词典中查单词,用look up,后跟代词要放在look 和up之间。故选B。
(3)how we _cam_lo_ok up=how to look up如何查找。疑问词+不定式,常在句中作主语或宾语。故填how to look。
(4)as often as possible尽可能经常地。
(5)根据文中In the _dictio_nary you can first see the words beginning with letter A, then B, C, D. . . That means, if there are two words both beginning with the same letter, you may look at the second letter, then the third, the fourth. . . .词典中的单词是按字母的顺序排列的,若两个单词的首字母相同则看第二个字母,第二个也相同则看第三个,以此类推。所以这五个单词在词典中的先后顺序是:?possible; practise; pronounce; shy; spelling。
【点评】任务型阅读注意紧扣所给的任务,根据任务去文中寻找答案。

_21?????????è?????(www.21cnjy.com)_

展开更多......

收起↑

资源预览