【精品解析】贵州省遵义市2020届九年级上学期英语期末考试试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】贵州省遵义市2020届九年级上学期英语期末考试试卷

资源简介

贵州省遵义市2020届九年级上学期英语期末考试试卷
1.(2020九上·遵义期末)阅读短文,根据其内容,从A、B、C、D中选出最佳答案。
A man and a boy checked into hotel.
Later, they went to the hotel restaurant for dinner. The waiters (1) that the two guests were very quiet and
that the boy was unhappy. He seemed to have (2) interest in his food.
After dinner, the boy went back to his
room, (3) the man went to a waiter and asked to
see the manager. The waiter asked if there was problem with the service or the
room. But the man said that there was no problem of that sort.
When the (4) came, the man took him aside and explained
that he was spending the night in the hotel with his fourteen-year-old son. His
son was seriously (5) .He was very soon to receive treatment
which would cause him to lose his hair. And the boy planned to shave(剃头) his head that night,because he did not want to feel that
the illness was (6) him. The father said that he would
shave his own head as well, in support of his son.
The man (7) that the hotel staff would not stare at
him or his son when they came to the restaurant for breakfast with their shaved
heads. The manager agreed that he woulds tell all the staff about it and that
they would act properly.
The next (8) the father and the son entered the
hotel restaurant with their shaved heads. They saw some waiters attending to
their duties (9) .They had all shaved their heads, too!
No matter what business you are in, you
can (10) people and make a difference.
(1)A.knew B.noticed C.forgot D.said
(2)A.much B.more C.some D.little
(3)A.while B.though C.unless D.if
(4)A.son B.waiter C.manager D.host
(5)A.shy B.sad C.angry D.ill
(6)A.beating B.catching C.hitting D.meeting
(7)A.heard B.hoped C.ordered D.believed
(8)A.morning B.afternoon C.evening D.week
(9)A.after
all B.in person C.on purpose D.as usual
(10)A.treat B.force C.help D.save
【答案】(1)B;(2)D;(3)A;(4)C;(5)D;(6)A;(7)B;(8)A;(9)D;(10)C
【知识点】人生百味类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文介绍了一个男人与他儿子入住一家旅馆,因为儿子得了重病,所以需要接受治疗,但治疗会引起脱发。他为了不让儿子和自己在剃光头后,引来服务员的异样眼光,便请求经理让员工不要在他们来吃饭时盯着他们看。结果是经理要求他们的员工都剃了光头。文章告诉我们无论你干什么工作,都可以帮助别人并贡献自己的一份力量。
(1)句意:服务员注意到两位客人非常安静,而且那个男孩不高兴。knew知道;noticed注意到;forgot忘记;said说。根据“they went to the hotel restaurant for dinner.”他们进入旅馆吃晚饭,可知工作人员是“注意到”他们的行为表现。故选B。
(2)句意:他似乎对食物不感兴趣。much非常,多的;more更多的;some一些;little少的,几乎没有,表否定含义。根据前文“The waiters 1 that the two guests were very quiet and that the bay was unhappy. 服务员注意到两位客人非常安静,而且那个男孩不高兴。”可知男孩不高兴,应该是似乎对食物“不感兴趣”。故选D。
(3)句意:吃完晚饭,男孩回到自己的房间,而那个男人走到一个服务员跟前,要求见经理。while当……时,然而;though虽然;unless除非;如果不;if如果。根据“After dinner, the boy went back to his room, 吃完晚饭,男孩回到自己的房间,”与后面“the man went to a waiter and asked to see the manager.”存在转折关系,可知应该用“然而”。故选A。
(4)句意:当经理来的时候,那人把他拉到一边并且解释说他正与他14岁的儿子在旅馆过夜。son儿子;waiter服务员;manager经理;host 主人。根据前文“asked to see the manager.”,那个要求见经理,可知是“经理”来了。故选C。
(5)句意:他儿子病得很重。shy害羞的;sad伤心的;angry生气的;ill生病的。根据后文“He was very soon to receive treatment他很快要接受治疗”,可知,男孩生病了。故选D。
(6)句意:他不想感到疾病在折磨他。beating打败,赢;catching抓住;hitting打,击中;meeting相遇。beat sb意为打败某人,赢了某人,hit指撞击、命中。根据句意应该是他不想感到疾病在折磨他,打败他。故选A。
(7)句意:当他们剃光头来餐馆吃早餐时,那人希望旅馆的工作人员不要盯着他或他的儿子看。heard听见;hoped希望;ordered命令;believed相信。根据后文“The manager agreed that he would tell all the staff about it经理同意他会把这件事告诉全体员工”,结合句意,作为顾客,是希望经理做某事,而不可能是命令。“希望旅馆的工作人员不要盯着他或他的儿子看。”符合语境。故选B。
(8)句意:第二天早上,父子俩剃着光头走进酒店餐厅。morning上午;afternoon下午;evening晚上;week一周。根据前文说到“when they came to the restaurant for breakfast with their shaved heads” 当他们剃光头来餐馆吃早餐时,希望旅馆的工作人员不要盯着他或他的儿子看。所以是他们在早上来吃早饭。故选A。
(9)句意:他们看见一些服务员像往常一样在尽职尽责工作。after all毕竟;in person亲自;on purpose特意地;as usual像往常一样。根据前文说“希望旅馆的工作人员不要盯着他或他的儿子看。”以及“经理同意他会把这件事告诉全体员工”,可知“服务员像往常一样”。故选D。
(10)句意:无论你干什么工作,都可以帮助别人并贡献自己的一份力量。treat招待;force 强迫;help帮助;save拯救。根据本文大意,全体员工都剃光头来让男孩感觉不出有什么不同,可知是通过这种方式帮助了男孩。故选C。
【点评】考查完形填空。首先通读全文,了解文章大意,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的选项。注意词汇、固定搭配、短语和常用句型等的积累。
2.(2020九上·遵义期末)请阅读下面一段对话,根据其情景,从方框内七个选项中选出能填入对话的五个选项。
Peter: Hi, Alice. I'm going with my cousin to a concert next week.
   
Alice: When are you going, Peter
Peter:    
Alice: What time does the concert start
Peter: At one thirty, And it finishes at a quarter past four.
Alice:    
Peter: We'll go by train. It's too far to ride a bicycle, and
there is no subway.
Alice: OK,     I've only
got one hundred dollars.
Peter: Oh, that's all right. They're only ninety dollars each.
Alice: Great! That leaves me with ten dollars to get some ice
-cream or a drink.   
Peter: You'1I need a jacket because it's cold inside the concert
tent Alice: Great! I can't wait.
A. How
will we get there B. It's
Tuesday today. C. Do
you want to come with us D. Is
there anything need to bring E. Are
the tickets expensive F. What
can I do for you G. We're
going on Tuesday afternoon.
【答案】C;G;A;E;D
【知识点】补全对话
【解析】【分析】大意:本对话是关于Peter邀请Alice一起去听音乐会的对白,对话涉及到了音乐会的时间,门票,去时乘车方式等。
A. How will we get there 我们怎么到那里?
B. It's Tuesday today. 今天是星期二。
C. Do you want to come with us 你想和我们一起去吗?
D. Is there anything need to bring 有什么需要带的吗?
E. Are the tickets expensive 票贵吗?
F. What can I do for you 我能为你做什么?
G. We're going on Tuesday afternoon. 我们星期二下午去。
(1)句意:你想和我们一起去吗 根据回答“What time does the concert start ”,可知Alice在询问音乐会开始的时间,看是否适合自己去,空处应该是“你想和我们一起去吗 ”。故选C。
(2)句意:我们将在周二下午去。根据前面“When are you going, Peter ”你们什么时候去 可知应该用具体时间回答,结合选项“我们将在周二下午去。”符合语境。故选G。
(3)句意:我们将怎样去那儿 根据回答“We'll go by train. It's too far to ride a bicycle”,可知将会乘火车去,骑自行车太远,所以空处应该是问怎么去那儿。故选A。
(4)句意:门票贵吗?根据后面“I've only got one hundred dollars.我仅有100美元”,以及“They're only ninety dollars each.每人仅90美元”,可知空处是问门票价钱,结合选项“门票贵吗?”符合语境。故选E。
(5)句意:有需要带的东西吗 根据后文“You'll need a jacket because it's cold inside the concert tent ”,可知“因为音乐会厅里冷,所以你需要带一件夹克衫”,所以空处应该是问“需要带什么”。故选D。
【点评】考查补全对话。做题时先理解选项意思,根据提出的语境回答问题,注意前后呼应,抓住关键词。
3.(2020九上·遵义期末)阅读理解
Once, a man went to buy a
coconut. The sale asked him for ten coins for one coconut.
“I'll give you five,"
said the man.
"You can go to the
wholesale market two miles away. You will get a coconut for five coins
there." replied the seller.
So the man walked to the
wholesale market. He picked a coconut and said to the seller in the wholesale
market, "I'll pay three coins for it"
The seller told him,"
If you want a coconut for three coins, then walk three miles to the seashore. "So
the man walked to the seashore. "I'll pay one coin for a coconut," he
said to the seller at the seashore.
“I won't sell it for one
coin. Why don't you climb up the coconut tree and get it for free " said
the seller.
The man climbed up the
tree, but he slipped and fell to the ground. He broke his leg and had to spend
a lot of money on treatment. All this is just for a free coconut!
(1)How much did the first seller ask the man for a coconut
A.10 coins. B.5 coins. C.3 coins. D.1 coin.
(2)Where could the man buy a coconut for 5 coins
A.The seashore. B.The wholesale market.
C.The coconut tree. D.The ground.
(3)What happened when the man climbed up the tree
A.He picked a coconut. B.He fell and broke his leg.
C.He saw a beautiful seashore. D.He found nothing at all.
(4)How far was it from the wholesale market to the seashore
A.One mile. B.Two miles. C.Three miles. D.Five miles.
(5)What do you think of the man in the story
A.He was good at shopping.
B.He kept on with his dreams.
C.He liked to climb up the tree.
D.He wasn't satisfied with present situations.
【答案】(1)A
(2)B
(3)B
(4)C
(5)D
【知识点】日常生活类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:本文介绍了一个人去买椰子,他总是不满足现状,想少花钱买到椰子。他去了很多个地方,走了很多路,最后他决定自己爬树摘椰子,这样就不用花钱了。结果他受了伤,要花很多钱来治疗。
(1)细节理解题。根据“The sale asked him for ten coins for one coconut. 卖一个椰子要十个硬币。”可知是10个硬币。故选A。
(2)细节理解题。根据第三段“You can go to the wholesale market two miles away. You will get a coconut for five coins there. 你可以去两英里外的批发市场,你在那儿五个硬币就能得到一个椰子”,可知是去“the wholesale market”。故选B。
(3)细节理解题。根据最后一段“but he slipped and fell to the ground. He broke his leg但他摔倒在地。他摔断了腿”可知是“摔倒并摔断了腿”。故选B。
(4)细节理解题。根据第五段“If you want a coconut for three coins, then walk three miles to the seashore如果你要三个硬币换一个椰子,走三英里到海边”,可知距离是三英里。故选C。
(5)推理判断题。根据本文的主要内容,文中主人公从一个地方到另一个地方,最后一分钱都不愿花。可知他总是不满足现状,结果得不偿失。故D选项“He wasn't satisfied with present situations. 他对目前的情况不满意。”符合要求。故选D。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查的是细节题,首先快速浏览文章,然后看题目,带着关键词在文中寻找答案。
4.(2020九上·遵义期末)阅读理解
The Volunteers for the City
Sports Festival
Name Item(项目) Li Yu Tom Zhou Xue Alex
Age 25 26 24 27
Nationality Chinese English Chinese American
Job Coach Doctor Singer Tour guide
Personality(性格) Friendly Outgoing Humorous Quiet
Volunteering experience(s) Helping during the City Art Festival in 2014 Volunteering at an animal care center in 2013 and 2016 Teaching children music at school in the countryside Working at an animal hospital twice
(1)LiYu helped during the City Art Festival .
A.in 2013 B.in 2014 C.in 2015 D.in 2016
(2)Zhou Xue is Alex.
A.as old as B.three years older than
C.two years younger than D.three years younger than
(3)Tom and Alex .
A.are at the same age
B.have the same personality
C.come from the same country
D.had similar volunteering experiences
(4)If someone is hurt during the City Sports Festival, may be the most suitable to help.
A.Li Yu B.Tom C.Zhou Xue D.Alex
(5)Which of the following is TRUE according to the form(表格) above
A.Li Yu from China is a tour guide.
B.Tom has the same job with Alex.
C.Zhou Xue who taught children music is humorous.
D.The two girls volunteered at the Olympics.
【答案】(1)B
(2)D
(3)D
(4)B
(5)C
【知识点】其他题材;记叙文
【解析】【分析】大意:短文介绍了四位志愿者的经历,及其年龄,国家,工作和性格等。
(1)细节理解题。根据“Helping during the City Art Festival in 2014”可知在2014年城市艺术节帮忙。故选B。
(2)细节理解题。根据“Zhou Xue 24” “Alex 27”,可知周岳比亚历克斯小三岁。故选D。
(3)细节理解题。根据“Tom. Volunteering at an animal care center in 2013 and 2016”,2013年和2016年分别在一家动物医院做志愿者;和“Alex. Working at an animal hospital twice”在动物护理中心工作过两次。可知Tom.与Alex有相似的志愿者经历。故选D。
(4)细节理解题。根据“Tom. Doctor”,可知如果有人在冰雪节期间受伤了,医生Tom是最合适的帮助人选。故选B。
(5)推理判断题。根据“Li Yu. Chinese. coach”可知李岳是一个教练,选项A错误;根据“Tom. Doctor. Alex. Tour guide ”可知两人的工作不同,选项B错误;根据“Li Yue. Helping during the City Art Festival in 2014, Zhou Xue Teaching children music at school in the countryside”可知两个女孩不是在奥林匹克运动会上做志愿者,选项D错误;根据“Zhou Xue. Humorous. Teaching children music at school in the countryside ”可知周雪教孩子们音乐很幽默,选项C正确。故选C。
【点评】考查阅读理解。首先通过标题和表格,了解文章结构,然后根据问题的关键词,快速定位到文章位置,从而判断出正确答案。
5.(2020九上·遵义期末)阅读理解
Hobbies can be anything.
They let you be creative and try all kinds of new things. But how to pick a
hobby
Think back to what you
loved as a kid.
Did you like to ride bikes
with friends Did you love to paint or draw Think about what got you excited
as a kid and what you could do for several hours. If you rode bikes, why not
get a new bike and go around your neighborhood If you loved drawing, take a
class at an art museum.
Look at what interests you.
Do you enjoy reading books
Maybe you want to try your hand at writing them. Do you like a cold beer at the
end of the day Maybe your hobby could be trying to make beer at home. Turn
what you love into a hobby.
Look into your skill.
Some hobbies need skills.
If you have little patience, you may not enjoy hand-sewing. But if you love
repairing and building things, you can have a hobby like working on old radios
or building furniture.
Pay attention to what
excites you.
What you often talk about
can show what you love most. Think about the topics you always go on about. Ask
your friends what you talk about most. Then you can decide how to tum it into a
hobby.
(1)What is the benefit of having hobbies
A.Making you smart. B.Letting you try new things.
C.Making your life exciting. D.Letting you love many things.
(2)If you love reading, what might be your hobby according to the passage
A.Writing stories. B.Repairing old radios.
C.Making food at home. D.Studying at an art museum.
(3)How can you find out what excites you
A.Think about what you loved as a kid.
B.Look at what you are good at.
C.Learn to try many new things.
D.Ask others what you talk about most.
(4)From the passage, we can learn that .
A.if you are skilled at something, you can pick it as a hobby.
B.if you don't like something, you can make it your hobby.
C.the thing you loved to do as a kid can't be kept as a hobby.
D.the thing you talk least with your friend can be your hobby.
(5)What does the passage mainly talk about
A.How to write books. B.How to excite a kid.
C. How to find a hobby. D.How to try new things at home.
【答案】(1)B
(2)A
(3)D
(4)A
(5)C
【知识点】日常生活类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】大意:本文告诉我们有一个爱好的重要性,并从一些具体的方面告诉我们如何选择自己的爱好。
(1)细节理解题。Making you smart 使你聪明;Letting you try new things 让你尝试新的东西;Making your life exciting使你的生活更刺激;Letting you love many things 让你爱上许多东西。从文中第一段“Hobbies can be anything. They let you be creative(有创造力的) and try all kinds of new things.爱好可以是任何东西。它们可以让你有创造力,去尝试各种各样的新东西”可知选项B是正确的。故选B。
(2)细节理解题。从文中第五段“Do you enjoy reading books Maybe you want to try your hand at writing them.你喜欢看书吗?也许你会想尝试去写一写。”可知答案A正确。故选A。
(3)细节理解题。根据文中最后一段“What you often talk about can show what you love most. Think about … talk about most.你经常谈论的就能表明你最热爱的。考虑一下你经常谈论的话题。问问你的朋友你经常谈论什么”,可知选项D是正确的。故选D。
(4)推理判断题。根据文中“Turn what you love into a hobby把你喜欢的变成一种爱好”可知B选项“if you don't like something, you can make it your hobby..如果你不喜欢某件东西,你可以把它变成你的爱好”是错误的;根据第二段主要写你小时候喜欢什么就可以当成你的爱好可知C选项“the thing you loved to do as a kid can't be kept as a hobby.你小时候喜欢做的事情不能当做你的爱好”是错误的;根据文中“What you often talk about can show what you love most.你经常谈论的就能表明你最喜欢什么”可知D选项“the thing you talk least with your friend can be your hobby.你和朋友谈论最少的可能就是你的爱好”是错误的;根据文中“Some hobbies need skills.一些爱好需要技能”可知A选项“if you are skilled at something, you can pick it as a hobby.如果你在某方面很在行,你可以把它当作一个爱好”是正确的。故选A。
(5)主旨大意题。How to write books如何写书;How to excite a kid.如何让孩子兴奋;How to find a hobby如何找到一个爱好;How to try new things at home.如何在家尝试新的东西。根据文章大意,主要告诉我们有一个爱好的重要性,并从一些具体的方面告诉我们如何选择自己的爱好。故选C。
【点评】考查阅读理解。首先通过浏览第一段和小标题,了解文章内容,然后根据问题的关键词,快速定位到文章位置,从而判断出正确答案。
6.(2020九上·遵义期末)阅读理解
The weather of Antarctica(南极洲)is cold, cloudy with heavy snow. Most parts of it are covered
with ice sea for 10 months. Though it is dry and seldom rains, scientists in
Antarctica have gotten their first crop of vegetables that they grew without
earth. As one part of a plan, it will help astronauts to study fresh food about
other planets. If the plan is successful, people will have some space to plant
vegetables and fruit.
Researchers at Germany's
Neumayer Station III say they have planted 3.6 kilograms (about 8pounds) of
salad green vegetables, including 18 cucumbers and 70 carrots in a high
technology greenhouse(温室),while the temperatures outside dropped below -200C. In this way,
they can eat fresh vegetables in time.
The German Aerospace(航天航空) Center DLR, Daniel Dchubert, which was the leader of the plan,
said on Thursday," Scientists hope to get 4 to 5 kilograms of fruit and
vegetables a week in May.Maybe the plan can turn into reality."
While NASA has successful
grown green plants on the International Space Station, DLR's Daniel Dchubert
says the Antarctic plan decides to produce a wider range of vegetables, such as
tomatoes, onions and so on. People might grow them on the Mars or the Moon one
day.
We know people depend on agriculture
since the beginning of human history.
Without agriculture, people
can't live for many years. At the same time, the development of agriculture
needed some conditions, including environment, temperature, weather and so on.
The technology develops quickly. People will plant the vegetables on the Mars
sooner or later.
(1)What's the weather like in Antarctica according the passage
A.Sunny and cold. B.Cool and snowy.
C.Dry and rainy. D.Seriously bad.
(2)From Daniel Dchubert's words, we can learn that .
A.Antarctic plan will produce more kinds of vegetables
B.more vegetables might be grown on the Sun or the Moon
C.Antarctic plan may be useless to other planets, like the Mars
D.Green plants will be grown on the International Space Station
(3)Which of the following is TRUE according to the passage
A.3.6 kilograms is 9 pounds.
B.No people are living in Antarctica.
C.People will plant vegetables on the Mars.
D.Scientists in Antarctica can't grow vegetables.
(4)What's the meaning of the underlined word "agriculture" in Chinese
A.航天. B.工业. C.农业 D.服务业.
(5)What's the best title for the passage
A.Green vegetables in Antarctica. B.Special weather in Antarctica.
C.A great plan about vegetables. D.Planting green vegetables.
【答案】(1)D
(2)A
(3)C
(4)C
(5)C
【知识点】科普类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文介绍了南极洲天气极其不好,但科学家们已经收获了无土培养的蔬菜。德国科学家们有一个在其他星球种植更多蔬菜的南极计划。农业是人类生存的基础,随着科学的发展,人们迟早会在火星上种植蔬菜。
(1)细节理解题。根据第一段“The weather of Antarctica(南极洲)is cold, cloudy with heavy snow. Most parts of it are covered with ice sea for 10 months.” 南极洲天气寒冷,多云,下大雪。大部分地区被冰海覆盖10个月。可知南极洲天气“极其不好”。故选D。
(2)细节理解题。根据第三段“Scientists hope to get 4 to 5 kilograms of fruit and vegetables a week in May. Maybe the plan can turn into reality.” 科学家希望在五月每周能得到4到5公斤的水果和蔬菜,也许这个计划能变成现实。可知这个计划是为了能种植出更多的蔬菜,A选项“Antarctic plan will produce more kinds of vegetables南极计划将生产更多种类的蔬菜” 符合句意。故选A。
(3)推理判断题。根据第二段“Researchers at Germany's …planted 3.6 kilograms (about 8pounds) of salad green vegetables,”可知3.6 kilograms is 8 pounds.,所以A选项错误;根据第一段“scientists in Antarctica have gotten… earth.”可知在南极洲有人居住,所以B选项错误;根据第一段“scientists in Antarctica have gotten their first crop of vegetables that they grew without earth.”可知科学家们已经在南极洲种出了蔬菜,所以D选项错误;根据文章最后一句“People will plant the vegetables on the Mars sooner or later.”,可知人们将会在火星上种植蔬菜,所以C选项正确。故选C。
(4)词义猜测题。根据本句“We know people depend on agriculture since the beginning of human history.”自从人类历史的开端就依赖于agriculture;结合后面说“Without agriculture, people can't live …including environment, temperature, weather and so on.”没有agriculture人类不能生存,agriculture的发展需要环境,温度和天气等因素,结合选项可以推测agriculture意为“农业”。故选C。
(5)标题归纳题。根据本文主要讲了科学家们有一个在其他星球种植更多蔬菜的南极计划,可知C选项“A great plan about vegetables.一个关于蔬菜的伟大计划”符合本文主旨。故选C。
【点评】考查阅读理解。细节理解题要通读全文,了解文章所叙述的重要细节和事实,就可以解答出来,有些在文章中可以直接找出来;词义猜测题,要根据上下文判断句意,从而推理出正确答案;主旨大意题,要理解文章大意,根据意思去判断得出结论。
(2020九上·遵义期末)阅读短文,回答问题及翻译划线部分的句子。
Do you often run outdoorsto keep healthy Have you ever thought about how running helps to clean up theearth Sometimes a creative mind can bring us a win-win(双赢) situation.
Plogging began in Sweden(瑞典). The name "plogging" comes from two words -theSwedish(瑞典的) word "plocka",which means "to pick up", and the word "jogging", whichmeans "to run slowly". A Swedish man called Erik started the movement.
He saw rubbish here andthere when riding to work each day. He became worried about the dirtyenvironment and decided not to go to work by bike any more.
Then he began to run towork and pick up the rubbish. ①To his joy, more and morepeople followed him and soon the new way to exercise became popular.
Many people choose plogginginstead of just jogging because they think plogging is a good way to help cleanup the earth. Sometimes rubbish is difficult to collect because it may scatter(散落) all around. But if the runners pick up the rubbish on the way,it is quite different. After all, many hands make light work.
Another reason is thatplogging burns more calories(卡路里). According to a research,plogging for 10 minutes burns 48 calories, while usual jogging for 10 minutesburns about 39 calories.
Everyone on the earthshould play a part in cleaning it up!②是我们一起采取行动的时候了。So ready Let's plog tomorrow!
7.What does "plogging" mean
8.After Erik saw much rubbish,did he continue riding a bike to work
9.Why do people chooseplogging
10.将划线句子①翻译为汉语。
11.将划线句子②翻译为英语。
【答案】7.It means "to pick up" and "to run slowly".
8.No, he didn't.
9.Because they think plogging is a good way to help clean up the earth and it burns more calories.
10.令他高兴的是,越来越多的人跟随他,并且这种运动的新方式很快变得流行起来。
11.It's time for us to take actions together.
【知识点】任务型阅读;医疗保健类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文介绍了一种新型的健身运动方式-Plogging(拾荒慢跑),这项运动起源于瑞典,是一个叫埃里克的瑞典人发起了这场运动。让大家在锻炼身体的同时,也清洁了我们周围的生活环境。活动通过体育健身、绿色环保与社会公益有机融合的方式,让参与者在健身的同时关注环境健康、履行社会责任。
【点评】考查任务型阅读。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各个击破。
7.根据第二段"The name"plogging" comes from two words -the Swedish(瑞典的) word "plocka", which means"to pick up", and the word "jogging", which means"to run slowly"."可知plogging具有"plocka"与"jogging"两个词的意义,故答案为It means "to pick up" and "to run slowly"。
8.根据第三段 "He saw rubbish here and there when riding to …decided not to go to work by bike any more."可知,Erik看到到处都是垃圾后,很担心环境问题并且决定不再骑自行车去上班。故答案为No, he didn't。
9.根据第五段"Many people choose plogging instead of just jogging because they think plogging is a good way to help clean up the earth."和第六段 "Another reason is that plogging burns more calories."可知,跑步捡垃圾可以帮助清洁地球并燃烧更多的卡路里。故答案为Because they think plogging is a good way to help clean up the earth and it burns more calories。
10.To his joy,令他高兴的是;more and more people 越来越多的人;followed him 跟随他;and soon 很快;the new way to exercise这种运动的新方式;became popular. 变得流行。故答案为:令他高兴的是,越来越多的人跟随他,并且这种运动的新方式很快变得流行起来。
11.it's time for sb to do sth对某人来说是做某事的时候了。take actions together,一起采取行动。故答案为It's time for us to take actions together。
12.(2020九上·遵义期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Preparing for meals is
tiring. You may have to spend hours     (get) everything ready for cooking. Now in
China, new mobile apps are here to help.
These apps provide you    meat, fish, and vegetables,
almost everything you need for a meal. You can order whenever you like and make
a    (decide) on the time for    (they) to
arrive. If you like, the food can   (make) for a certain dish.
Some apps    guide you to cook step by
step can make cooking much     (easy).
Compared with the
traditional way    (go) to the market, mobile apps save your time
and energy. With such     new use of the mobile phone, you can enjoy a
more    (relax) life.
【答案】getting;with;decision;them;be made;which/that;easier;to go;a;relaxing
【知识点】语法填空;日常生活类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文介绍了准备饭菜的过程很无聊和复杂,但现在很流行的一些手机应用程序可以帮助你准备这一切,并可以随时点击订购。与传统的去市场相比,这种新方式能让你的生活更轻松。
(1)句意:你可能不得不花几个小时来准备做饭。根据前面“spend hours”,可知这儿是考查spend的用法,spend的用法是sb spend some time doing/on sth,所提供单词是get,根据spend的用法应当用其doing形式getting。故填getting。
(2)句意:这些应用程序为你提供肉、鱼和蔬菜,几乎做饭需要的所有东西。根据空前“These apps provide you”和后面的“meat, fish, and vegetables,”,可知是考查provide的用法,provide sb with sth为某人提供某物。故填with。
(3)句意:你可以随时点菜,并决定菜送到的时间。decide,动词,根据空前的“make a”,可知这儿用名词形式decision,make a decision on sth就某事做决定。故填decision。
(4)句意:你可以随时点菜,并决定菜送到的时间。they,人称代词主格,根据句意代指前面所提到的“fish, and vegetables, almost everything you need for a meal.”,结合空前的介词“for”,可知这儿用人称代词的宾格形式;they的宾格形式为them。故填them。
(5)句意:如果你喜欢,这些食物可以做成某种菜。make动词,根据本句的主语“the food”,可知主语与动词之间存在被动关系,所以本句为被动语态句;根据空前的“can”,可知是含有情态动词的被动语态:情态动词+ be + done,make的过去分词为made。故填be made。
(6)句意:一些指导你一步一步烹饪的应用程序可以使烹饪变得更容易的多。根据句意,本句的主语为“Some apps”,动词为“can make”,可知空处是一关系代词引导的定语从句;先行词是物,在从句中作主语,所以关系代词用which或that。故填which/that。
(7)句意:一些指导你一步一步烹饪的应用程序可以使烹饪变得更容易的多。easy形容词;根据句意可知本句的谓语动词为make,是make sth +adj.结构;结合空前的much不能修饰形容词原级,但可以修饰比较级,可知这儿应该是easy的比较级easier。故填easier。
(8)句意:与传统的上市场方式相比,移动应用程序为您节省了时间和精力。go动词原形,根据空前“the traditional way”,可知后面是动词不定式作定语用,修饰前面的”way”,the traditional way to go to the market传统的上市场方式。故填to go。
(9)句意:有了这样一个使用手机的新用途,你可以享受更轻松的生活。根据句意,可知这儿是“such a/an+形容词+可数名词单数”结构,意为“如此一个/种……的……”use作为名词,意为“用途、功能”时,是可数的;use音标首音素是辅音音素,所以前面用a不用an;such a new use如此一种新的用途。故填a。
(10)句意:有了这样一个使用手机的新用途,你可以享受非常轻松的生活。relax动词,根据句意“a more 10 (relax) life.”,可知空处为形容词;此空处修饰后面的life,所以用relaxing作形容词用;a more relaxing life非常放松的生活。故填relaxing。
【点评】考查语法填空。首先了解文章大意,然后根据文章的时态、固定搭配、主谓一致等语法填出正确答案。
13.(2020九上·遵义期末)假定英语设上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改同桌写的以下作文。文中共有10处语音错误, 每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加或个单词的删除,其他错误为单词的修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(八),并在其下面写出增加的词。
删除:把多余的词用(\)划掉。
修改,在错的词下面划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限间:
2)在答题卡上答题:
3)只允许修改10处,多着(从第11处起)不计分。
I was interesting in
playing football because a small accident. One afternoon where I was in primary
school, I was walking by the school playground. Suddenly a football fell just
in the front of me and almost hit him. I stop the ball and kicked it hardly
back to the playground. To everyone surprise, the ball went into the net. All
the football player cheered loudly and said that I was talented in football. From
now on, I started to play football with classmates after school. I am a good
player now.
【答案】①interesting→ interested ②because 后+ of ③where→ when ④in the front of 去掉the ⑤him → me ⑥stop → stopped ⑦hardly → hard ⑧everyone → everyone's ⑨player→ players ⑩now → then
【知识点】改错
【解析】【分析】大意:短文主要描写了作者由于一个偶然事件开始对足球感兴趣,并最终成为一个优秀足球运动员。从中可以看出做好一件事自信是多么重要。
(1)句意:我对踢足球感兴趣是因为一个小事故。考查形容词;修饰人用过去分词形式的形容词。故interesting改为interested。
(2)句意:我对踢足球感兴趣是因为一个小事故。考查because与because of 的区别;because后接句子,because of后接名词,动名词,代词或短语,根据“a small accident.”,可知应该用because of。故because 后加of 。
(3)句意:当我上小学时候的一天下午,我在学校操场旁散步。考查状语从句;此处表示时间,"当我上小学时",因此用when 来引导时间状语从句。故where改为when.
(4)句意:突然一个足球掉在我面前,差点打到我。考查in the front of 与in front of 的区别;in front of,表示在一物外部的前面,而不是在一空间内的前部,in the front of 表示“在…前部(在某范围以内)”;根据句意可知是在我前面,不是内部,所以用in front of。故in the front of 去掉the。
(5)句意:突然一个足球掉在我面前,差点打到我。考查人称代词;根据句意,正因“一个足球掉在我面前”所以是足球“差点打到我”,而不是他;动词之后要用宾格me。故him改为me。
(6)句意:我让球停下来,用力踢回操场。考查动词时态;根据全文可知,本文是一般过去时,且根据句意,and连接两个并列动词,形式要一致;and之后是“kicked it”,所以前面动词也要用过去形式,stop的过去形式为stopped。故stop改为stopped。
(7)句意:我让球停下来,用力踢回操场。考查副词;本句应为用力踢kicked it hard,在这里hard 为副词,容易误用成hardly(几乎不)。故hardly改成hard。
(8)句意:令大家惊讶的是,球进了网。考查名词;在短语"to one's surprise"中,one's为形容词性物主代词,再如:to my/his/her disappointment "令我/他/她失望的" 等;所以将everyone改为everyone's。故everyone改为everyone's。
(9)句意:所有的足球运动员都大声欢呼,说我在足球方面很有天赋考查名词单复数;这里指场上所有足球运动员,应为复数,player的复数形式为players。故player 改成players。
(10)句意:从那时起,放学后我开始和同学们踢足球。考查固定搭配;本文时态是一般过去时,此处表示的是"自那时起",所以改为from then on,from now on表示“从现在起”。故now 改成 then。
【点评】考查改错。注意语言综合运用能力,谓语的时态、冠词、主谓一致、词性、连词搭配等多种用法。
14.(2020九上·遵义期末)假定你是李华,你的外国朋友Alan作为交换生来到中国学习,他对学校不允许学生带手机进入校园的规定感到困感和不满,请你给他写封电子邮件, 谈谈你对此项规定的看法,帮助他排解困感。词数80左右。
提示:1)对视力有害;
2)分散注意力,影响学习;
3)......
参考词汇:eyesight(视力)
要求:1)语言准确,行文连贯:层次清晰,书写规范。
2)文中不得出现真实姓名、校名。
3)文章的开头与结尾已给出,不计入总词数。Dear Alan,
I'm sorry to know that you
are not happy these days.
……
Yours, Li Hua
【答案】Dear Alan,
I'm sorry to know that you are not happy these days. Our school has a new rule that students mustn't bring their mobile phones to school. I think this new rule is good for us.
Mobile phones are very popular in our lives. But every coin has two sides. Firstly, many students use their mobile phones to chat or play games all the time and even in class, as a result, they can't focus on study. That may have a bad influence on other students. Secondly, too much time on screens does harm to our eyes. More and more students have poor eyesight. Thirdly, if we really have something important and want to call our parents, we can ask our teachers for help. They're always ready to help us, so there's no need to bring the mobile phones to school.
All in all,our school makes rules to help us and we should obey them. Don't bring your mobile phones to school and remember to use your mobile phone in a right way. I'm looking forward to seeing you soon.
Yours, Li Hua
【知识点】提纲作文;书信、电子邮件
【解析】【分析】本文是一篇提纲作文,本文要求按照提示的内容,完成这篇关于“不允许学生带手机进入校园的规定“的文章,写作中主要包含学生带手机进入校园的危害。一是对视力有害;二是分散注意力,影响学习。根据材料内容,可知本文主要用一般现在时,人称主要为第一和第三人称,注意并列连词的
【点评】文紧扣题目要点,内容完整,表述准确,语言的表述符合语法的结构,其中高分亮点:短语: all the time;as a result;focus on study;do harm to;have a bad influence on;be ready to do等。句型:1. But every coin has two sides(谚语);2. if we really have something important and want to call our parents, we can ask our teachers for help(条件状语从句);3. so there's no need to bring the mobile phones to school(there be结构);4. Don't bring your mobile phones to school and remember to use your mobile phone in a right way(祈使句)。
1 / 1贵州省遵义市2020届九年级上学期英语期末考试试卷
1.(2020九上·遵义期末)阅读短文,根据其内容,从A、B、C、D中选出最佳答案。
A man and a boy checked into hotel.
Later, they went to the hotel restaurant for dinner. The waiters (1) that the two guests were very quiet and
that the boy was unhappy. He seemed to have (2) interest in his food.
After dinner, the boy went back to his
room, (3) the man went to a waiter and asked to
see the manager. The waiter asked if there was problem with the service or the
room. But the man said that there was no problem of that sort.
When the (4) came, the man took him aside and explained
that he was spending the night in the hotel with his fourteen-year-old son. His
son was seriously (5) .He was very soon to receive treatment
which would cause him to lose his hair. And the boy planned to shave(剃头) his head that night,because he did not want to feel that
the illness was (6) him. The father said that he would
shave his own head as well, in support of his son.
The man (7) that the hotel staff would not stare at
him or his son when they came to the restaurant for breakfast with their shaved
heads. The manager agreed that he woulds tell all the staff about it and that
they would act properly.
The next (8) the father and the son entered the
hotel restaurant with their shaved heads. They saw some waiters attending to
their duties (9) .They had all shaved their heads, too!
No matter what business you are in, you
can (10) people and make a difference.
(1)A.knew B.noticed C.forgot D.said
(2)A.much B.more C.some D.little
(3)A.while B.though C.unless D.if
(4)A.son B.waiter C.manager D.host
(5)A.shy B.sad C.angry D.ill
(6)A.beating B.catching C.hitting D.meeting
(7)A.heard B.hoped C.ordered D.believed
(8)A.morning B.afternoon C.evening D.week
(9)A.after
all B.in person C.on purpose D.as usual
(10)A.treat B.force C.help D.save
2.(2020九上·遵义期末)请阅读下面一段对话,根据其情景,从方框内七个选项中选出能填入对话的五个选项。
Peter: Hi, Alice. I'm going with my cousin to a concert next week.
   
Alice: When are you going, Peter
Peter:    
Alice: What time does the concert start
Peter: At one thirty, And it finishes at a quarter past four.
Alice:    
Peter: We'll go by train. It's too far to ride a bicycle, and
there is no subway.
Alice: OK,     I've only
got one hundred dollars.
Peter: Oh, that's all right. They're only ninety dollars each.
Alice: Great! That leaves me with ten dollars to get some ice
-cream or a drink.   
Peter: You'1I need a jacket because it's cold inside the concert
tent Alice: Great! I can't wait.
A. How
will we get there B. It's
Tuesday today. C. Do
you want to come with us D. Is
there anything need to bring E. Are
the tickets expensive F. What
can I do for you G. We're
going on Tuesday afternoon.
3.(2020九上·遵义期末)阅读理解
Once, a man went to buy a
coconut. The sale asked him for ten coins for one coconut.
“I'll give you five,"
said the man.
"You can go to the
wholesale market two miles away. You will get a coconut for five coins
there." replied the seller.
So the man walked to the
wholesale market. He picked a coconut and said to the seller in the wholesale
market, "I'll pay three coins for it"
The seller told him,"
If you want a coconut for three coins, then walk three miles to the seashore. "So
the man walked to the seashore. "I'll pay one coin for a coconut," he
said to the seller at the seashore.
“I won't sell it for one
coin. Why don't you climb up the coconut tree and get it for free " said
the seller.
The man climbed up the
tree, but he slipped and fell to the ground. He broke his leg and had to spend
a lot of money on treatment. All this is just for a free coconut!
(1)How much did the first seller ask the man for a coconut
A.10 coins. B.5 coins. C.3 coins. D.1 coin.
(2)Where could the man buy a coconut for 5 coins
A.The seashore. B.The wholesale market.
C.The coconut tree. D.The ground.
(3)What happened when the man climbed up the tree
A.He picked a coconut. B.He fell and broke his leg.
C.He saw a beautiful seashore. D.He found nothing at all.
(4)How far was it from the wholesale market to the seashore
A.One mile. B.Two miles. C.Three miles. D.Five miles.
(5)What do you think of the man in the story
A.He was good at shopping.
B.He kept on with his dreams.
C.He liked to climb up the tree.
D.He wasn't satisfied with present situations.
4.(2020九上·遵义期末)阅读理解
The Volunteers for the City
Sports Festival
Name Item(项目) Li Yu Tom Zhou Xue Alex
Age 25 26 24 27
Nationality Chinese English Chinese American
Job Coach Doctor Singer Tour guide
Personality(性格) Friendly Outgoing Humorous Quiet
Volunteering experience(s) Helping during the City Art Festival in 2014 Volunteering at an animal care center in 2013 and 2016 Teaching children music at school in the countryside Working at an animal hospital twice
(1)LiYu helped during the City Art Festival .
A.in 2013 B.in 2014 C.in 2015 D.in 2016
(2)Zhou Xue is Alex.
A.as old as B.three years older than
C.two years younger than D.three years younger than
(3)Tom and Alex .
A.are at the same age
B.have the same personality
C.come from the same country
D.had similar volunteering experiences
(4)If someone is hurt during the City Sports Festival, may be the most suitable to help.
A.Li Yu B.Tom C.Zhou Xue D.Alex
(5)Which of the following is TRUE according to the form(表格) above
A.Li Yu from China is a tour guide.
B.Tom has the same job with Alex.
C.Zhou Xue who taught children music is humorous.
D.The two girls volunteered at the Olympics.
5.(2020九上·遵义期末)阅读理解
Hobbies can be anything.
They let you be creative and try all kinds of new things. But how to pick a
hobby
Think back to what you
loved as a kid.
Did you like to ride bikes
with friends Did you love to paint or draw Think about what got you excited
as a kid and what you could do for several hours. If you rode bikes, why not
get a new bike and go around your neighborhood If you loved drawing, take a
class at an art museum.
Look at what interests you.
Do you enjoy reading books
Maybe you want to try your hand at writing them. Do you like a cold beer at the
end of the day Maybe your hobby could be trying to make beer at home. Turn
what you love into a hobby.
Look into your skill.
Some hobbies need skills.
If you have little patience, you may not enjoy hand-sewing. But if you love
repairing and building things, you can have a hobby like working on old radios
or building furniture.
Pay attention to what
excites you.
What you often talk about
can show what you love most. Think about the topics you always go on about. Ask
your friends what you talk about most. Then you can decide how to tum it into a
hobby.
(1)What is the benefit of having hobbies
A.Making you smart. B.Letting you try new things.
C.Making your life exciting. D.Letting you love many things.
(2)If you love reading, what might be your hobby according to the passage
A.Writing stories. B.Repairing old radios.
C.Making food at home. D.Studying at an art museum.
(3)How can you find out what excites you
A.Think about what you loved as a kid.
B.Look at what you are good at.
C.Learn to try many new things.
D.Ask others what you talk about most.
(4)From the passage, we can learn that .
A.if you are skilled at something, you can pick it as a hobby.
B.if you don't like something, you can make it your hobby.
C.the thing you loved to do as a kid can't be kept as a hobby.
D.the thing you talk least with your friend can be your hobby.
(5)What does the passage mainly talk about
A.How to write books. B.How to excite a kid.
C. How to find a hobby. D.How to try new things at home.
6.(2020九上·遵义期末)阅读理解
The weather of Antarctica(南极洲)is cold, cloudy with heavy snow. Most parts of it are covered
with ice sea for 10 months. Though it is dry and seldom rains, scientists in
Antarctica have gotten their first crop of vegetables that they grew without
earth. As one part of a plan, it will help astronauts to study fresh food about
other planets. If the plan is successful, people will have some space to plant
vegetables and fruit.
Researchers at Germany's
Neumayer Station III say they have planted 3.6 kilograms (about 8pounds) of
salad green vegetables, including 18 cucumbers and 70 carrots in a high
technology greenhouse(温室),while the temperatures outside dropped below -200C. In this way,
they can eat fresh vegetables in time.
The German Aerospace(航天航空) Center DLR, Daniel Dchubert, which was the leader of the plan,
said on Thursday," Scientists hope to get 4 to 5 kilograms of fruit and
vegetables a week in May.Maybe the plan can turn into reality."
While NASA has successful
grown green plants on the International Space Station, DLR's Daniel Dchubert
says the Antarctic plan decides to produce a wider range of vegetables, such as
tomatoes, onions and so on. People might grow them on the Mars or the Moon one
day.
We know people depend on agriculture
since the beginning of human history.
Without agriculture, people
can't live for many years. At the same time, the development of agriculture
needed some conditions, including environment, temperature, weather and so on.
The technology develops quickly. People will plant the vegetables on the Mars
sooner or later.
(1)What's the weather like in Antarctica according the passage
A.Sunny and cold. B.Cool and snowy.
C.Dry and rainy. D.Seriously bad.
(2)From Daniel Dchubert's words, we can learn that .
A.Antarctic plan will produce more kinds of vegetables
B.more vegetables might be grown on the Sun or the Moon
C.Antarctic plan may be useless to other planets, like the Mars
D.Green plants will be grown on the International Space Station
(3)Which of the following is TRUE according to the passage
A.3.6 kilograms is 9 pounds.
B.No people are living in Antarctica.
C.People will plant vegetables on the Mars.
D.Scientists in Antarctica can't grow vegetables.
(4)What's the meaning of the underlined word "agriculture" in Chinese
A.航天. B.工业. C.农业 D.服务业.
(5)What's the best title for the passage
A.Green vegetables in Antarctica. B.Special weather in Antarctica.
C.A great plan about vegetables. D.Planting green vegetables.
(2020九上·遵义期末)阅读短文,回答问题及翻译划线部分的句子。
Do you often run outdoorsto keep healthy Have you ever thought about how running helps to clean up theearth Sometimes a creative mind can bring us a win-win(双赢) situation.
Plogging began in Sweden(瑞典). The name "plogging" comes from two words -theSwedish(瑞典的) word "plocka",which means "to pick up", and the word "jogging", whichmeans "to run slowly". A Swedish man called Erik started the movement.
He saw rubbish here andthere when riding to work each day. He became worried about the dirtyenvironment and decided not to go to work by bike any more.
Then he began to run towork and pick up the rubbish. ①To his joy, more and morepeople followed him and soon the new way to exercise became popular.
Many people choose plogginginstead of just jogging because they think plogging is a good way to help cleanup the earth. Sometimes rubbish is difficult to collect because it may scatter(散落) all around. But if the runners pick up the rubbish on the way,it is quite different. After all, many hands make light work.
Another reason is thatplogging burns more calories(卡路里). According to a research,plogging for 10 minutes burns 48 calories, while usual jogging for 10 minutesburns about 39 calories.
Everyone on the earthshould play a part in cleaning it up!②是我们一起采取行动的时候了。So ready Let's plog tomorrow!
7.What does "plogging" mean
8.After Erik saw much rubbish,did he continue riding a bike to work
9.Why do people chooseplogging
10.将划线句子①翻译为汉语。
11.将划线句子②翻译为英语。
12.(2020九上·遵义期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Preparing for meals is
tiring. You may have to spend hours     (get) everything ready for cooking. Now in
China, new mobile apps are here to help.
These apps provide you    meat, fish, and vegetables,
almost everything you need for a meal. You can order whenever you like and make
a    (decide) on the time for    (they) to
arrive. If you like, the food can   (make) for a certain dish.
Some apps    guide you to cook step by
step can make cooking much     (easy).
Compared with the
traditional way    (go) to the market, mobile apps save your time
and energy. With such     new use of the mobile phone, you can enjoy a
more    (relax) life.
13.(2020九上·遵义期末)假定英语设上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改同桌写的以下作文。文中共有10处语音错误, 每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加或个单词的删除,其他错误为单词的修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(八),并在其下面写出增加的词。
删除:把多余的词用(\)划掉。
修改,在错的词下面划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限间:
2)在答题卡上答题:
3)只允许修改10处,多着(从第11处起)不计分。
I was interesting in
playing football because a small accident. One afternoon where I was in primary
school, I was walking by the school playground. Suddenly a football fell just
in the front of me and almost hit him. I stop the ball and kicked it hardly
back to the playground. To everyone surprise, the ball went into the net. All
the football player cheered loudly and said that I was talented in football. From
now on, I started to play football with classmates after school. I am a good
player now.
14.(2020九上·遵义期末)假定你是李华,你的外国朋友Alan作为交换生来到中国学习,他对学校不允许学生带手机进入校园的规定感到困感和不满,请你给他写封电子邮件, 谈谈你对此项规定的看法,帮助他排解困感。词数80左右。
提示:1)对视力有害;
2)分散注意力,影响学习;
3)......
参考词汇:eyesight(视力)
要求:1)语言准确,行文连贯:层次清晰,书写规范。
2)文中不得出现真实姓名、校名。
3)文章的开头与结尾已给出,不计入总词数。Dear Alan,
I'm sorry to know that you
are not happy these days.
……
Yours, Li Hua
答案解析部分
1.【答案】(1)B;(2)D;(3)A;(4)C;(5)D;(6)A;(7)B;(8)A;(9)D;(10)C
【知识点】人生百味类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文介绍了一个男人与他儿子入住一家旅馆,因为儿子得了重病,所以需要接受治疗,但治疗会引起脱发。他为了不让儿子和自己在剃光头后,引来服务员的异样眼光,便请求经理让员工不要在他们来吃饭时盯着他们看。结果是经理要求他们的员工都剃了光头。文章告诉我们无论你干什么工作,都可以帮助别人并贡献自己的一份力量。
(1)句意:服务员注意到两位客人非常安静,而且那个男孩不高兴。knew知道;noticed注意到;forgot忘记;said说。根据“they went to the hotel restaurant for dinner.”他们进入旅馆吃晚饭,可知工作人员是“注意到”他们的行为表现。故选B。
(2)句意:他似乎对食物不感兴趣。much非常,多的;more更多的;some一些;little少的,几乎没有,表否定含义。根据前文“The waiters 1 that the two guests were very quiet and that the bay was unhappy. 服务员注意到两位客人非常安静,而且那个男孩不高兴。”可知男孩不高兴,应该是似乎对食物“不感兴趣”。故选D。
(3)句意:吃完晚饭,男孩回到自己的房间,而那个男人走到一个服务员跟前,要求见经理。while当……时,然而;though虽然;unless除非;如果不;if如果。根据“After dinner, the boy went back to his room, 吃完晚饭,男孩回到自己的房间,”与后面“the man went to a waiter and asked to see the manager.”存在转折关系,可知应该用“然而”。故选A。
(4)句意:当经理来的时候,那人把他拉到一边并且解释说他正与他14岁的儿子在旅馆过夜。son儿子;waiter服务员;manager经理;host 主人。根据前文“asked to see the manager.”,那个要求见经理,可知是“经理”来了。故选C。
(5)句意:他儿子病得很重。shy害羞的;sad伤心的;angry生气的;ill生病的。根据后文“He was very soon to receive treatment他很快要接受治疗”,可知,男孩生病了。故选D。
(6)句意:他不想感到疾病在折磨他。beating打败,赢;catching抓住;hitting打,击中;meeting相遇。beat sb意为打败某人,赢了某人,hit指撞击、命中。根据句意应该是他不想感到疾病在折磨他,打败他。故选A。
(7)句意:当他们剃光头来餐馆吃早餐时,那人希望旅馆的工作人员不要盯着他或他的儿子看。heard听见;hoped希望;ordered命令;believed相信。根据后文“The manager agreed that he would tell all the staff about it经理同意他会把这件事告诉全体员工”,结合句意,作为顾客,是希望经理做某事,而不可能是命令。“希望旅馆的工作人员不要盯着他或他的儿子看。”符合语境。故选B。
(8)句意:第二天早上,父子俩剃着光头走进酒店餐厅。morning上午;afternoon下午;evening晚上;week一周。根据前文说到“when they came to the restaurant for breakfast with their shaved heads” 当他们剃光头来餐馆吃早餐时,希望旅馆的工作人员不要盯着他或他的儿子看。所以是他们在早上来吃早饭。故选A。
(9)句意:他们看见一些服务员像往常一样在尽职尽责工作。after all毕竟;in person亲自;on purpose特意地;as usual像往常一样。根据前文说“希望旅馆的工作人员不要盯着他或他的儿子看。”以及“经理同意他会把这件事告诉全体员工”,可知“服务员像往常一样”。故选D。
(10)句意:无论你干什么工作,都可以帮助别人并贡献自己的一份力量。treat招待;force 强迫;help帮助;save拯救。根据本文大意,全体员工都剃光头来让男孩感觉不出有什么不同,可知是通过这种方式帮助了男孩。故选C。
【点评】考查完形填空。首先通读全文,了解文章大意,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的选项。注意词汇、固定搭配、短语和常用句型等的积累。
2.【答案】C;G;A;E;D
【知识点】补全对话
【解析】【分析】大意:本对话是关于Peter邀请Alice一起去听音乐会的对白,对话涉及到了音乐会的时间,门票,去时乘车方式等。
A. How will we get there 我们怎么到那里?
B. It's Tuesday today. 今天是星期二。
C. Do you want to come with us 你想和我们一起去吗?
D. Is there anything need to bring 有什么需要带的吗?
E. Are the tickets expensive 票贵吗?
F. What can I do for you 我能为你做什么?
G. We're going on Tuesday afternoon. 我们星期二下午去。
(1)句意:你想和我们一起去吗 根据回答“What time does the concert start ”,可知Alice在询问音乐会开始的时间,看是否适合自己去,空处应该是“你想和我们一起去吗 ”。故选C。
(2)句意:我们将在周二下午去。根据前面“When are you going, Peter ”你们什么时候去 可知应该用具体时间回答,结合选项“我们将在周二下午去。”符合语境。故选G。
(3)句意:我们将怎样去那儿 根据回答“We'll go by train. It's too far to ride a bicycle”,可知将会乘火车去,骑自行车太远,所以空处应该是问怎么去那儿。故选A。
(4)句意:门票贵吗?根据后面“I've only got one hundred dollars.我仅有100美元”,以及“They're only ninety dollars each.每人仅90美元”,可知空处是问门票价钱,结合选项“门票贵吗?”符合语境。故选E。
(5)句意:有需要带的东西吗 根据后文“You'll need a jacket because it's cold inside the concert tent ”,可知“因为音乐会厅里冷,所以你需要带一件夹克衫”,所以空处应该是问“需要带什么”。故选D。
【点评】考查补全对话。做题时先理解选项意思,根据提出的语境回答问题,注意前后呼应,抓住关键词。
3.【答案】(1)A
(2)B
(3)B
(4)C
(5)D
【知识点】日常生活类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:本文介绍了一个人去买椰子,他总是不满足现状,想少花钱买到椰子。他去了很多个地方,走了很多路,最后他决定自己爬树摘椰子,这样就不用花钱了。结果他受了伤,要花很多钱来治疗。
(1)细节理解题。根据“The sale asked him for ten coins for one coconut. 卖一个椰子要十个硬币。”可知是10个硬币。故选A。
(2)细节理解题。根据第三段“You can go to the wholesale market two miles away. You will get a coconut for five coins there. 你可以去两英里外的批发市场,你在那儿五个硬币就能得到一个椰子”,可知是去“the wholesale market”。故选B。
(3)细节理解题。根据最后一段“but he slipped and fell to the ground. He broke his leg但他摔倒在地。他摔断了腿”可知是“摔倒并摔断了腿”。故选B。
(4)细节理解题。根据第五段“If you want a coconut for three coins, then walk three miles to the seashore如果你要三个硬币换一个椰子,走三英里到海边”,可知距离是三英里。故选C。
(5)推理判断题。根据本文的主要内容,文中主人公从一个地方到另一个地方,最后一分钱都不愿花。可知他总是不满足现状,结果得不偿失。故D选项“He wasn't satisfied with present situations. 他对目前的情况不满意。”符合要求。故选D。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查的是细节题,首先快速浏览文章,然后看题目,带着关键词在文中寻找答案。
4.【答案】(1)B
(2)D
(3)D
(4)B
(5)C
【知识点】其他题材;记叙文
【解析】【分析】大意:短文介绍了四位志愿者的经历,及其年龄,国家,工作和性格等。
(1)细节理解题。根据“Helping during the City Art Festival in 2014”可知在2014年城市艺术节帮忙。故选B。
(2)细节理解题。根据“Zhou Xue 24” “Alex 27”,可知周岳比亚历克斯小三岁。故选D。
(3)细节理解题。根据“Tom. Volunteering at an animal care center in 2013 and 2016”,2013年和2016年分别在一家动物医院做志愿者;和“Alex. Working at an animal hospital twice”在动物护理中心工作过两次。可知Tom.与Alex有相似的志愿者经历。故选D。
(4)细节理解题。根据“Tom. Doctor”,可知如果有人在冰雪节期间受伤了,医生Tom是最合适的帮助人选。故选B。
(5)推理判断题。根据“Li Yu. Chinese. coach”可知李岳是一个教练,选项A错误;根据“Tom. Doctor. Alex. Tour guide ”可知两人的工作不同,选项B错误;根据“Li Yue. Helping during the City Art Festival in 2014, Zhou Xue Teaching children music at school in the countryside”可知两个女孩不是在奥林匹克运动会上做志愿者,选项D错误;根据“Zhou Xue. Humorous. Teaching children music at school in the countryside ”可知周雪教孩子们音乐很幽默,选项C正确。故选C。
【点评】考查阅读理解。首先通过标题和表格,了解文章结构,然后根据问题的关键词,快速定位到文章位置,从而判断出正确答案。
5.【答案】(1)B
(2)A
(3)D
(4)A
(5)C
【知识点】日常生活类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】大意:本文告诉我们有一个爱好的重要性,并从一些具体的方面告诉我们如何选择自己的爱好。
(1)细节理解题。Making you smart 使你聪明;Letting you try new things 让你尝试新的东西;Making your life exciting使你的生活更刺激;Letting you love many things 让你爱上许多东西。从文中第一段“Hobbies can be anything. They let you be creative(有创造力的) and try all kinds of new things.爱好可以是任何东西。它们可以让你有创造力,去尝试各种各样的新东西”可知选项B是正确的。故选B。
(2)细节理解题。从文中第五段“Do you enjoy reading books Maybe you want to try your hand at writing them.你喜欢看书吗?也许你会想尝试去写一写。”可知答案A正确。故选A。
(3)细节理解题。根据文中最后一段“What you often talk about can show what you love most. Think about … talk about most.你经常谈论的就能表明你最热爱的。考虑一下你经常谈论的话题。问问你的朋友你经常谈论什么”,可知选项D是正确的。故选D。
(4)推理判断题。根据文中“Turn what you love into a hobby把你喜欢的变成一种爱好”可知B选项“if you don't like something, you can make it your hobby..如果你不喜欢某件东西,你可以把它变成你的爱好”是错误的;根据第二段主要写你小时候喜欢什么就可以当成你的爱好可知C选项“the thing you loved to do as a kid can't be kept as a hobby.你小时候喜欢做的事情不能当做你的爱好”是错误的;根据文中“What you often talk about can show what you love most.你经常谈论的就能表明你最喜欢什么”可知D选项“the thing you talk least with your friend can be your hobby.你和朋友谈论最少的可能就是你的爱好”是错误的;根据文中“Some hobbies need skills.一些爱好需要技能”可知A选项“if you are skilled at something, you can pick it as a hobby.如果你在某方面很在行,你可以把它当作一个爱好”是正确的。故选A。
(5)主旨大意题。How to write books如何写书;How to excite a kid.如何让孩子兴奋;How to find a hobby如何找到一个爱好;How to try new things at home.如何在家尝试新的东西。根据文章大意,主要告诉我们有一个爱好的重要性,并从一些具体的方面告诉我们如何选择自己的爱好。故选C。
【点评】考查阅读理解。首先通过浏览第一段和小标题,了解文章内容,然后根据问题的关键词,快速定位到文章位置,从而判断出正确答案。
6.【答案】(1)D
(2)A
(3)C
(4)C
(5)C
【知识点】科普类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文介绍了南极洲天气极其不好,但科学家们已经收获了无土培养的蔬菜。德国科学家们有一个在其他星球种植更多蔬菜的南极计划。农业是人类生存的基础,随着科学的发展,人们迟早会在火星上种植蔬菜。
(1)细节理解题。根据第一段“The weather of Antarctica(南极洲)is cold, cloudy with heavy snow. Most parts of it are covered with ice sea for 10 months.” 南极洲天气寒冷,多云,下大雪。大部分地区被冰海覆盖10个月。可知南极洲天气“极其不好”。故选D。
(2)细节理解题。根据第三段“Scientists hope to get 4 to 5 kilograms of fruit and vegetables a week in May. Maybe the plan can turn into reality.” 科学家希望在五月每周能得到4到5公斤的水果和蔬菜,也许这个计划能变成现实。可知这个计划是为了能种植出更多的蔬菜,A选项“Antarctic plan will produce more kinds of vegetables南极计划将生产更多种类的蔬菜” 符合句意。故选A。
(3)推理判断题。根据第二段“Researchers at Germany's …planted 3.6 kilograms (about 8pounds) of salad green vegetables,”可知3.6 kilograms is 8 pounds.,所以A选项错误;根据第一段“scientists in Antarctica have gotten… earth.”可知在南极洲有人居住,所以B选项错误;根据第一段“scientists in Antarctica have gotten their first crop of vegetables that they grew without earth.”可知科学家们已经在南极洲种出了蔬菜,所以D选项错误;根据文章最后一句“People will plant the vegetables on the Mars sooner or later.”,可知人们将会在火星上种植蔬菜,所以C选项正确。故选C。
(4)词义猜测题。根据本句“We know people depend on agriculture since the beginning of human history.”自从人类历史的开端就依赖于agriculture;结合后面说“Without agriculture, people can't live …including environment, temperature, weather and so on.”没有agriculture人类不能生存,agriculture的发展需要环境,温度和天气等因素,结合选项可以推测agriculture意为“农业”。故选C。
(5)标题归纳题。根据本文主要讲了科学家们有一个在其他星球种植更多蔬菜的南极计划,可知C选项“A great plan about vegetables.一个关于蔬菜的伟大计划”符合本文主旨。故选C。
【点评】考查阅读理解。细节理解题要通读全文,了解文章所叙述的重要细节和事实,就可以解答出来,有些在文章中可以直接找出来;词义猜测题,要根据上下文判断句意,从而推理出正确答案;主旨大意题,要理解文章大意,根据意思去判断得出结论。
【答案】7.It means "to pick up" and "to run slowly".
8.No, he didn't.
9.Because they think plogging is a good way to help clean up the earth and it burns more calories.
10.令他高兴的是,越来越多的人跟随他,并且这种运动的新方式很快变得流行起来。
11.It's time for us to take actions together.
【知识点】任务型阅读;医疗保健类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文介绍了一种新型的健身运动方式-Plogging(拾荒慢跑),这项运动起源于瑞典,是一个叫埃里克的瑞典人发起了这场运动。让大家在锻炼身体的同时,也清洁了我们周围的生活环境。活动通过体育健身、绿色环保与社会公益有机融合的方式,让参与者在健身的同时关注环境健康、履行社会责任。
【点评】考查任务型阅读。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各个击破。
7.根据第二段"The name"plogging" comes from two words -the Swedish(瑞典的) word "plocka", which means"to pick up", and the word "jogging", which means"to run slowly"."可知plogging具有"plocka"与"jogging"两个词的意义,故答案为It means "to pick up" and "to run slowly"。
8.根据第三段 "He saw rubbish here and there when riding to …decided not to go to work by bike any more."可知,Erik看到到处都是垃圾后,很担心环境问题并且决定不再骑自行车去上班。故答案为No, he didn't。
9.根据第五段"Many people choose plogging instead of just jogging because they think plogging is a good way to help clean up the earth."和第六段 "Another reason is that plogging burns more calories."可知,跑步捡垃圾可以帮助清洁地球并燃烧更多的卡路里。故答案为Because they think plogging is a good way to help clean up the earth and it burns more calories。
10.To his joy,令他高兴的是;more and more people 越来越多的人;followed him 跟随他;and soon 很快;the new way to exercise这种运动的新方式;became popular. 变得流行。故答案为:令他高兴的是,越来越多的人跟随他,并且这种运动的新方式很快变得流行起来。
11.it's time for sb to do sth对某人来说是做某事的时候了。take actions together,一起采取行动。故答案为It's time for us to take actions together。
12.【答案】getting;with;decision;them;be made;which/that;easier;to go;a;relaxing
【知识点】语法填空;日常生活类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文介绍了准备饭菜的过程很无聊和复杂,但现在很流行的一些手机应用程序可以帮助你准备这一切,并可以随时点击订购。与传统的去市场相比,这种新方式能让你的生活更轻松。
(1)句意:你可能不得不花几个小时来准备做饭。根据前面“spend hours”,可知这儿是考查spend的用法,spend的用法是sb spend some time doing/on sth,所提供单词是get,根据spend的用法应当用其doing形式getting。故填getting。
(2)句意:这些应用程序为你提供肉、鱼和蔬菜,几乎做饭需要的所有东西。根据空前“These apps provide you”和后面的“meat, fish, and vegetables,”,可知是考查provide的用法,provide sb with sth为某人提供某物。故填with。
(3)句意:你可以随时点菜,并决定菜送到的时间。decide,动词,根据空前的“make a”,可知这儿用名词形式decision,make a decision on sth就某事做决定。故填decision。
(4)句意:你可以随时点菜,并决定菜送到的时间。they,人称代词主格,根据句意代指前面所提到的“fish, and vegetables, almost everything you need for a meal.”,结合空前的介词“for”,可知这儿用人称代词的宾格形式;they的宾格形式为them。故填them。
(5)句意:如果你喜欢,这些食物可以做成某种菜。make动词,根据本句的主语“the food”,可知主语与动词之间存在被动关系,所以本句为被动语态句;根据空前的“can”,可知是含有情态动词的被动语态:情态动词+ be + done,make的过去分词为made。故填be made。
(6)句意:一些指导你一步一步烹饪的应用程序可以使烹饪变得更容易的多。根据句意,本句的主语为“Some apps”,动词为“can make”,可知空处是一关系代词引导的定语从句;先行词是物,在从句中作主语,所以关系代词用which或that。故填which/that。
(7)句意:一些指导你一步一步烹饪的应用程序可以使烹饪变得更容易的多。easy形容词;根据句意可知本句的谓语动词为make,是make sth +adj.结构;结合空前的much不能修饰形容词原级,但可以修饰比较级,可知这儿应该是easy的比较级easier。故填easier。
(8)句意:与传统的上市场方式相比,移动应用程序为您节省了时间和精力。go动词原形,根据空前“the traditional way”,可知后面是动词不定式作定语用,修饰前面的”way”,the traditional way to go to the market传统的上市场方式。故填to go。
(9)句意:有了这样一个使用手机的新用途,你可以享受更轻松的生活。根据句意,可知这儿是“such a/an+形容词+可数名词单数”结构,意为“如此一个/种……的……”use作为名词,意为“用途、功能”时,是可数的;use音标首音素是辅音音素,所以前面用a不用an;such a new use如此一种新的用途。故填a。
(10)句意:有了这样一个使用手机的新用途,你可以享受非常轻松的生活。relax动词,根据句意“a more 10 (relax) life.”,可知空处为形容词;此空处修饰后面的life,所以用relaxing作形容词用;a more relaxing life非常放松的生活。故填relaxing。
【点评】考查语法填空。首先了解文章大意,然后根据文章的时态、固定搭配、主谓一致等语法填出正确答案。
13.【答案】①interesting→ interested ②because 后+ of ③where→ when ④in the front of 去掉the ⑤him → me ⑥stop → stopped ⑦hardly → hard ⑧everyone → everyone's ⑨player→ players ⑩now → then
【知识点】改错
【解析】【分析】大意:短文主要描写了作者由于一个偶然事件开始对足球感兴趣,并最终成为一个优秀足球运动员。从中可以看出做好一件事自信是多么重要。
(1)句意:我对踢足球感兴趣是因为一个小事故。考查形容词;修饰人用过去分词形式的形容词。故interesting改为interested。
(2)句意:我对踢足球感兴趣是因为一个小事故。考查because与because of 的区别;because后接句子,because of后接名词,动名词,代词或短语,根据“a small accident.”,可知应该用because of。故because 后加of 。
(3)句意:当我上小学时候的一天下午,我在学校操场旁散步。考查状语从句;此处表示时间,"当我上小学时",因此用when 来引导时间状语从句。故where改为when.
(4)句意:突然一个足球掉在我面前,差点打到我。考查in the front of 与in front of 的区别;in front of,表示在一物外部的前面,而不是在一空间内的前部,in the front of 表示“在…前部(在某范围以内)”;根据句意可知是在我前面,不是内部,所以用in front of。故in the front of 去掉the。
(5)句意:突然一个足球掉在我面前,差点打到我。考查人称代词;根据句意,正因“一个足球掉在我面前”所以是足球“差点打到我”,而不是他;动词之后要用宾格me。故him改为me。
(6)句意:我让球停下来,用力踢回操场。考查动词时态;根据全文可知,本文是一般过去时,且根据句意,and连接两个并列动词,形式要一致;and之后是“kicked it”,所以前面动词也要用过去形式,stop的过去形式为stopped。故stop改为stopped。
(7)句意:我让球停下来,用力踢回操场。考查副词;本句应为用力踢kicked it hard,在这里hard 为副词,容易误用成hardly(几乎不)。故hardly改成hard。
(8)句意:令大家惊讶的是,球进了网。考查名词;在短语"to one's surprise"中,one's为形容词性物主代词,再如:to my/his/her disappointment "令我/他/她失望的" 等;所以将everyone改为everyone's。故everyone改为everyone's。
(9)句意:所有的足球运动员都大声欢呼,说我在足球方面很有天赋考查名词单复数;这里指场上所有足球运动员,应为复数,player的复数形式为players。故player 改成players。
(10)句意:从那时起,放学后我开始和同学们踢足球。考查固定搭配;本文时态是一般过去时,此处表示的是"自那时起",所以改为from then on,from now on表示“从现在起”。故now 改成 then。
【点评】考查改错。注意语言综合运用能力,谓语的时态、冠词、主谓一致、词性、连词搭配等多种用法。
14.【答案】Dear Alan,
I'm sorry to know that you are not happy these days. Our school has a new rule that students mustn't bring their mobile phones to school. I think this new rule is good for us.
Mobile phones are very popular in our lives. But every coin has two sides. Firstly, many students use their mobile phones to chat or play games all the time and even in class, as a result, they can't focus on study. That may have a bad influence on other students. Secondly, too much time on screens does harm to our eyes. More and more students have poor eyesight. Thirdly, if we really have something important and want to call our parents, we can ask our teachers for help. They're always ready to help us, so there's no need to bring the mobile phones to school.
All in all,our school makes rules to help us and we should obey them. Don't bring your mobile phones to school and remember to use your mobile phone in a right way. I'm looking forward to seeing you soon.
Yours, Li Hua
【知识点】提纲作文;书信、电子邮件
【解析】【分析】本文是一篇提纲作文,本文要求按照提示的内容,完成这篇关于“不允许学生带手机进入校园的规定“的文章,写作中主要包含学生带手机进入校园的危害。一是对视力有害;二是分散注意力,影响学习。根据材料内容,可知本文主要用一般现在时,人称主要为第一和第三人称,注意并列连词的
【点评】文紧扣题目要点,内容完整,表述准确,语言的表述符合语法的结构,其中高分亮点:短语: all the time;as a result;focus on study;do harm to;have a bad influence on;be ready to do等。句型:1. But every coin has two sides(谚语);2. if we really have something important and want to call our parents, we can ask our teachers for help(条件状语从句);3. so there's no need to bring the mobile phones to school(there be结构);4. Don't bring your mobile phones to school and remember to use your mobile phone in a right way(祈使句)。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表