资源简介 广西玉林市2019年中考英语试卷一、单项选择(每小题1分,共10分)1.(2019·玉林)—____Smiths are used to living in Shanghai now.—We hope more and more foreign friends live ____better life in China.A./; a B.The; an C.The; a D./; the【答案】C【知识点】不定冠词固定词组;用于某些习惯用语中【解析】【分析】句意:——史密斯现在习惯住在上海。——我们希望越来越多的外国朋友在中国过着更好的生活。the+姓的复数,表示一家人;live a +形容词+life,过着……生活,故选C。【点评】此题考查冠词用法。注意冠词的使用规则。2.(2019·玉林)—Chinese government sent two pandas, Ruyi and Dingding, to Russia several days ago.—The relationship ____China ____Russia will be closer than before, I think.A.both; and B.not only; but alsoC.either; or D.between; and【答案】D【知识点】连词辨析【解析】【分析】句意:——几天前,中国政府派出如意和丁丁两只熊猫到俄罗斯。——我认为,中国和俄罗斯的关系将比以前更加密切。A. 两者都 B. 不仅……而且…… C. 或者……或者…… D. 两者之间,此处指中国和俄罗斯两国之间的关系,故选D。【点评】此题考查连词辨析。弄清所给连词短语意思,根据上下文的联系确定所使用的短语。3.(2019·玉林)—Are those ____keys, Jack?—No, they aren't. They're Uncle____.A.yours; Sam′s B.your; Sam C.your; Sam′s D.yours; Sam【答案】C【知识点】加 's/ ' 表示人或有生命的名词的所有格;代词辨析【解析】【分析】句意:——那些是你的钥匙吗 ,杰克?——不是。它们是山姆杰克的。yours名词性物主代词;your形容词性物主代词。根据keys,可知第一空是形容词性物主代词,第二空是名词所有格,表示某人的。故选C。【点评】此题考查代词辨析和名词所有格。根据句子结构选择适当的代词和名词所有格。4.(2019·玉林)—Students' life shouldn't just be about grades. Free time activities like sports and ____ with friends are important too.—I think so.A.hanging out B.giving out C.handing out D.taking out【答案】A【知识点】固定搭配【解析】【分析】句意:学生的生活不应该只和成绩有关,像运动、和朋友逛街这些业余活动也是非常重要的。hang out表示闲逛、逛街,give out表示分发,hand out也表示分发,take out表示拿出,根据 Free time activities,可知此处指逛街,like介词后面跟动名词短语,故选A。【点评】此题考查短语辨析。根据上下文的联系确定所使用的短语。5.(2019·玉林)——Can I help you, Madam?—Yes ____, please.A.Two pair of socks B.Two pairs of socksC.Two pairs of sock D.Two pair of sock【答案】B【知识点】规则变化的可数名词复数【解析】【分析句意:——要我帮忙吗,女士?——是的,两双袜子。sock,袜子,可数名词,经常使用复数。a pair of 一双,two pairs of,两双,two pairs of socks,两双袜子,故选B。【点评】此题考查名词复数。注意量词的表达方式。6.(2019·玉林)—Hey, Anna, Would you like to see The White Storm with me?—You mean, the new police story ____was filmed by Chen Musheng.A.who B.what C.whose D.which【答案】D【知识点】定语从句【解析】【分析】句意:——嗨,安娜,你想和我一起看《白色风暴》吗? ——你是指陈慕生拍摄的新警察故事。who在从句中指代表示人的先行词;what什么,不能引导定语从句;whose谁的,指代所属关系的先行词;which在定语从句中指物,这是含有定语从句的主从复合句,先行词是story,指物,作主语 ,关系代词用which/that,故选D。【点评】此题考查定语从句。根据先行词和句子中所充当的成分选择合适的关系词。7.(2019·玉林)—Jenny, your new tape player looks great.—Oh, it's not new. I ____it for three years.A.buy B.have had C.bought D.have bought【答案】B【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在【解析】【分析】句意:——詹妮,你的新录音机看起来不错。——噢,这不是新的。我已经用了三年了。根据for three years可知句子要用现在完成时,其构成为have/ has done,动词用延续性动词,buy不能延续,这里用have,故选B。【点评】此题考查现在完成时。注意介词for+一段时间和现在完成时连用。8.(2019·玉林)—Wow! ____clean air we have today!—Yes. Look! A lot of adults are doing kung fu over there.A.How B.What a C.How a D.What【答案】D【知识点】what引导的感叹句【解析】【分析】在感叹句中,what修饰名词,how修饰形容词/副词,根据clean air we have today可知此处强调名词,引导词用what,句型结构为:What +形容词+不可数名词+主语+谓语动词!故选D。【点评】此题考查感叹句。根据强调成分确定所使用的感叹词。9.(2019·玉林)— New China was set up in 1949.—Every Chinese knows her 70th birthday is ____October 1, 2019.A.in B.at C.on D.by【答案】C【知识点】简单介词【解析】【分析】句意:——新中国成立于1949年。—每个中国人都知道她70年的诞生日是在2019年10月1日。on在……之上、在……时候;at在、以、向; in在……之内; by通过、被、由,四者都是介词。on 用于具体的某一天,in用于年、月,用于上、下午和晚上,季节,世纪前。at 用于时刻前可知,可知此处用介词on,故选C。【点评】此题考查介词辨析。注意介词的使用规则。10.(2019·玉林)—Ben, could you tell me____?—He's my cousin from Shenzhen.A.who he is B.where is he C.who is he D.where he is【答案】A【知识点】连接代词或连接副词引导;宾语从句的陈述语序【解析】【分析】句意:——Ben,你能告诉我他是谁吗?——他是我深圳的表弟。用陈述语序,故排除B、C;结合 He's my cousin from Shenzhen,可知问的是谁,用连词who,故选A。【点评】此题考查宾语从句。注意从句的引导词和语序。二、完形填空(共10分)11.(2019·玉林)阅读下面短文,掌握其大意,从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Years ago, I celebrated my 40thbirthday with friends in a (1) restaurant. Many arrived earlier and waitedoutside the restaurant, as I was on the roadside, a homeless man came near tome and (2) money. I let him know I didn't have anycash (现金)with me. With a quiet smile on his face, he moved on.Just then a friend arrived and called out,"Happy Birthday!" Hearing this, the man turned and asked, "Hey,man, it's your birthday?""Yes, "Isaid. He walked (3) ,smiled and said, "Happy Birthday!" I was not (4) ready for what happened next. He took out adollar from his dirty bag, and gave it to me, saying, "Here man, take this.Happy Birthday! "That's (5) .I expected he was making a joke!Although I (6) deeply by his generosity (慷慨), accepting money from a homeless man was embarrassing for me. Ifelt very uncomfortable. (7) I replied, "Thanks, but…"Looking directly into my eyes, he said, "God, so good tome Every night, I always end up with a place to sleep and enough food to eat. Pleasetake this. "I held out my hand- (8) thinking twice, saying," thank you"This was one of my (9) life lessons—however poor we may feel, we always have something valuable to share withothers. From then on I often helped people in need and treated everyone withkindness and (10) , spreading love and joy everywhere Iwent.(1)A.two floors B.two—floors C.two floor's D.two—floor(2)A.asked for B.lookedfor C.paid for D.cared for(3)A.down B.along C.back D.ahead(4)A.completely B.wisely C.Hardly D.simply(5)A.enjoyable B.lucky C.impolite D.amazing(6)A.moved B.was moved C.was moving D.am moved(7)A.But B.As C.So D.Since(8)A.with B.in C.without D.for(9)A.great B.greatest C.bad D.worst(10)A.fame B.warmth C.disbelief D.power【答案】(1)D;(2)A;(3)C;(4)A;(5)D;(6)B;(7)C;(8)A;(9)B;(10)B【知识点】人物传记/故事阅读类【解析】【分析】短文大意:这篇短文将的是我要一家饭店庆祝四十岁的生日。很多人来早了在饭店外面等着。我也在路边。这是一个乞丐走来要钱,我告诉他我没带现金。他面带笑容要离开。真正那时一个朋友到达喊出“生日快乐”。听到这话,这个人转回来对我说生日快乐并且从袋子里拿出一美元给我。我被他深深感到。这件事使我意识到无论我没感到多贫穷,我们总有珍贵的东西分享给别人。(1)考查数词。句意:我在一间两层楼的饭店与我的朋友们庆祝我的40岁生日。A两个楼层,B两层楼,C两个楼层的,D两层楼的,两层楼的用数字—名词,从而构成形容词,两层楼的,two—floor,故选D。(2)考查动词。句意:一个无家可归的男人走向了我并向我讨钱。A询问,B寻找,C支付,D关心,根据上文"a homeless man came near to me "可知他是个无家可归的人,所以他想向我讨钱,ask for sth.请求要某物,故选A。(3)考查介词。句意:他走回来。A向下,B一起,C在……后面,D在……前面,根据上文" he moved on"他走开了,而又根据下文"He took out a dollar from his dirty bag"他给来了我一英镑,可知他是又回来了,walk back走回来,故选C。(4)考查副词。句意:对于接下来发生的事情我完全没有准备好接受。A完全地,B机智地,C几乎不,D简单地,根据上文"a homeless man "他是个无家可归的人,而此时却在得知我生日就"He took out a dollar from his dirty bag, and gave it to me"给我一英镑,可知作者是完全没想到的,故选A。(5)考查形容词。句意:那很惊奇。A享受的,B幸运的,C不礼貌的,D惊奇的,根据下文"I expected he was making a joke"我期待他只是在和我开玩笑的,因为他的行为让我很惊讶,不可思议,故选D。(6)考查动词。句意:尽管我被他的慷慨深深感动。A感动,B被感动的,C过去正感动的,D被感动的。根据下文"by his generosity (慷慨)"被他的慷慨,be done by sth,被……所怎么样,联系上文,一个无家可归的人在我生日也慷慨地给了我一英镑,我是被他的行为所感动的,全篇是过去的事所以用过去式,故选B。(7)考查连词。句意:所以我回复谢谢。A但是,B作为,C所以,D自从。根据上文"I felt very uncomfortable"接受一个无家可归的人的钱让我觉得很不舒服,所以我回复一句谢谢的,可知这两句话存在因果关系的,故选C。(8)考查介词。句意:我再三思考后还是伸出了双手。A和……一起,B在……里面,C在…之外,D为……,根据上文"accepting money from a homeless man was embarrassing for me"接受他的钱让我觉得很尴尬的,但经过再三思考后我就"I held out my hand"伸出双手接受他的好意的,再三思考with twice thinking,故选A。(9)考查形容词。句意:这是我一生中最好的教育课中的一课。A很好的,B最好的,C很坏的,D最坏的,根据"one of my…life lessons,……之一用最高级,本文通篇是讲了一个暖心的无家可归的人,所以是最好的教训,故选B。(10)考查名词。句意:从那以后,我经常帮助有需要的人,我自己的热心和爱心对待他们。A名声,B温暖,C不相信,D力量,根据上文"with kindness "有爱心的,结合选项,and是并列连词,所以此空填的也是和kindness意思相似的词,故选B。【点评】此题考查完形填空。先通览全文,掌握文章大意;然后再根据文章的语境特点从词语搭配、习惯用法、上下文的逻辑关系以及一般的生活常识等方面进行分析,从而选出既合语法又合语境的答案。三、阅读理解(共30分)12.(2019·玉林)阅读理解Perhaps the only test score that I remember is the 55 I got when I was in high school.The test was the last one of the term. I remember waiting nervously as my teacher Mr. Right gave out our papers one after another. It was a rather difficult test. I heard my classmates groaning(叹息),and I could guess by the groans that the scores were not looking good.Mr Right put my paper on my desk. There in big red numbers, circled to catch attention, was my score, 55! I let my head go down, and covered the score up quickly. A 55 is not something that you wanted your classmates to see. "The scores were not very good, none of you passed," Mr Right said. "The highest score in the class was a 55."A 55. That's me! Suddenly I didn't feel so bad. I had the highest score. I was getting a little better.I walked home alone that day with the low but high score. My mother knew that I had a big test that day and asked me as soon as I got home, "How did you do in your test ""I got 55, "I said. A frown (皱眉) appeared on my mother's face I knew I had to explain at once. "But Mum, I had the highest score in the class," I said proudly. "You failed, Dave!" my mother replied. "But it's the highest!" I insisted (坚持). "I don't care what scores others had, you failed. The important thing is what you do!" my mother said in a strong way.For years, my mother was always in that way. She didn't care what others did, only cared what I did and that I did it excellently. My mother's words have made a big difference to my life.(1)When did the test take place A.At the beginning of the term. B.In the middle of the term.C.At the halfway term. D.At the end of the term.(2) of the students failed the test.A.Both B.None C.All D.Neither(3)How did Dave′s mother feel when she knew his score A.She was upset. B.She felt very happy.C.She felt embarrassed. D.She was really excited.【答案】(1)D(2)C(3)A【知识点】人物传记/故事阅读类【解析】【分析】短文大意: 本文主要讲述的是作者上高中时参加的一次考试,他只得了55分,但是全班最高分。回到家,妈妈得知这个既高又低的分数,没有丝毫的开心,而是严厉地告诉他,她不关心别的孩子得了多少分,只在意他做了什么。等到多年以后,他也为人父母的时候,他才明白父母的想法。(1)细节理解题。根据 The test was the last one of the term,可知这是学期的最后一次考试,故选D。(2)细节理解题。根据The scores were not very good, none of you passed," Mr Right said "The highest score in the class was a 55. 分数不是很好,你们都没及格,"Right先生说 "班上最高分是55分,可知所有人都没有通过考试,故选C。(3)细节理解题。根据A frown appeared on my mother's face I knew I had to explain at once. "But Mum, I had the highest score in the class, "I said proudly. "You failed, Dave! "my mother replied. "But it's the highest! "I insisted ,"I don't care what scores others had, you failed. The important thing is what you do! "我母亲皱眉了,我知道我必须马上解释 "但是妈妈,我在班上得分最高,"我自豪地说"你失败了,戴夫!"我母亲回答,"但这是最高的!"我坚持,"我。重要的是你做了什么,可知得知分数,他的母亲很沮丧,故选A。【点评】此题考查阅读理解。先阅读理解理解短文大意。然后分析问题带着问题阅读短文,从短文的细节中直接找出问题答案。13.(2019·玉林)阅读理解Dubai (迪拜) is a good place to travel to. There, you can find many tall buildings, taste lots of delicious food and experience some interesting things. Have you ever been to this city If you go to Dubai during the summer holiday, you may see a special kind of "taxi". It is a drone (无人机). It flies in the sky by itself! It is said that Dubai plans to use Chinese—made droes as a self —flying air taxi in July.The drone taxi is named EHang 184. A Chinese company(公司)made it. The city of Dubai will start using it in July. It will be the world's first passenger drone, according to Yahoo News.The drone taxi can fly up to 3, 500 meters high. It can fly at a top speed of 160 kilometers an hour. It can only take one person.How do you call an EHang1842 You use its app(应用程序) on your phone. When the drone comes, you choose the place you want to go to on a touch screen. There is no pilot in the drone. But some people on the ground will be watching it. They will make sure your trip is safe. You don't have to worry about it.EHang 184's battery(电池) can only keep about 30 minutes, So it cannot take you further than 50 kilometers.Would you like to take a trip in this flying drone Don't wait. Let's go!(1)EHang 184 was made by a(n) company.A.Dubai's B.American C.Japanese D.Chinese(2)Which statement (陈述) about EHang 184 is correct A.There is a pilot in it.B.Its battery can keep around half an hour.C.It can fly up to 4, 500 kilometers.D.The trip in it isn't safe.(3)Where may we find this article A.On the Internet. B.In a guide book.C.In a story book. D.In a novel.(4)What's the best title of the passage A.The Exciting Vacation B.The Special TripC.The Drone Taxi D.The Computer Company【答案】(1)D(2)B(3)A(4)C【知识点】政治经济文化类;说明文【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了迪拜将开始投入名叫 EHang 184空中出租车,这种车的时速和乘坐人数和这种出租车如何使用。(1)细节理解题。根据It is said that Dubai plans to use Chinese—made droes as a self —flying air taxi in July.据说迪拜计划使用中国制造的无人机作为空中出租车。故选D。(2)细节理解题。根据 EHang 184's battery(电池) can only keep about 30 minutes.可知 EHang 184's 电池可以持续30分钟,故选B。(3)文章出处题。本文主要讲述了迪拜将开始投入空中出租车的事情,与小说,故事和导游手册无关,故选A。(4)主旨大意题。本文主要讲述了迪拜将开始投入名叫 EHang 184空中出租车。故选C。【点评】此题考查阅读理解。先阅读短文,理解短文大意。对于细节理解题可知直接从短文细节中找出问题答案。对于文章出处要根据文章的内容确定。对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。14.(2019·玉林)阅读理解An eight-year-old girl named Tina heard her parents talking about her little brother. All she knew was that he was very sick and they had no money. When she heard her dad say to her mom, "Only a miracle(奇迹)can save him now", Tina went to her bedroom and took all her money out of a small box and counted it carefully. Then she made her way six blocks to the local drugstore(药店)."And what do you want " asked the owner of the store."It's for my little brother." Tina answered. "He's really, really sick and I want to buy a miracle. His name is Mike and he is two years younger than me. Now he has something bad growing inside his head and my dad says only a miracle can save him."We don't sell miracles here, child. I'm sorry, "the owner said, smiling sadly at Tina.In the store there was a well-dressed customer. He asked Tina. "What kind of miracle does your brother need "I don't know," she replied. "He's really sick and my mom says he needs an operation (手术),But my dad can't pay for it ,so I have brought all my him.""How much do you have " asked the man."One dollar and seven cents, but I can try and get some more," she answered quietly."Well, what a coincidence (巧合)," smiled the man. "One dollar and seven cents-the exact price of a miracle for a little brother. Take me to where you live. I want to see your brother and meet your parents."That well—dressed man was Carlton Armstrong, a famous doctor. The operation was completed without money. Two weeks later, Mike became well and was home again.Tina was happy. She knew exactly how much the miracle cost- one dollar and seven cents-and the faith(信念) of a little child.(1)Why did Tina go to the drugstore Because she wanted to .A.visit her brother B.see a doctorC.buy a miracle D.buy some medicine(2)Which of the following is not true according to the passage A.The operation was free.B.Tina had less than 2 dollarsC.The owner of the drugstore couldn't help Tina.D.There was something wrong with Mike's heart(3)What do you think of Carlton Armstrong A.He's mean B.He's honest C.He's shy D.He's kind(4)The passage mainly tells us the importance of .A.faith B.wealth C.knowledge D.communication【答案】(1)C(2)D(3)D(4)A【知识点】人物传记/故事阅读类【解析】【分析】短文大意: 这篇文章讲述了一个小女孩的弟弟病得很严重,而家里支付不起治疗的手术费。当她听说只有奇迹才能救弟弟时,她拿着自己所有的钱到要点去买奇迹。她说不管多少钱只要能救弟弟就行。她的行为感动了一位著名的医生,他帮小女孩的弟弟免费做了手术,创造了奇迹。(1)细节理解题。根据Tina answered. "He's really, really sick and I want to buy a miracle. 可知是想要买一个奇迹,故选C。(2)细节理解题。根据 Now he has something bad growing inside his head and my dad says only a miracle can save him现在他脑子里有了不好的东西,我爸爸说只有奇迹才能救他,可知她弟弟是脑袋里出了问题,不是心脏,故选D。(3)细节理解题。根据That well—dressed man was Carlton Armstrong, a famous doctor. The operation was completed without money. Two weeks later, Mike became well and was home again那个穿着考究的男人是卡尔顿 阿姆斯特朗,一位著名的医生。在没有收钱的情况下帮他们做手术。两周后,迈克康复了,又回家了,结合文章内容,医生免费帮男孩做手术,可知他人很好,故选D。(4)主旨大意题。根据Tina was happy. She knew exactly how much the miracle cost one dollar and seven cents and the faith of a little child蒂娜很开心。她知道奇迹到底值多少钱——1美元7美分——还有一个小小的孩子的信念,可知主要告诉我们信念的重要性,故选A。【点评】此题考查阅读理解。这篇短文涉及细节理解和主旨大意题。从短文的细节中可直接找到细节理解问题的答案。对于主旨大意题,要根据文章的主题句确定。15.(2019·玉林)阅读理解The date—— July 22,2018— has meaning to Cui Qingtao, a boy of seventeen. He will remember it forever.Cui Qingtao was working at a constructionsite(建筑工地) with his parents on Sundaywhen he received his admission letter(录取通知书) fromPeking University, which is considered as one of the best universities in China.In last year's gaokao, the young man from apoor family scored 669 points and applied for( 申请)Peking University, where he was accepted as a student in the School ofJournalism(新闻)andCommunication.Cui's home is in a small village insouthwest China's Yunnan Province. He is the family's oldest son, with ayounger brother in high school and a sister in the fourth grade.Cui is a caring son. To support his family,he'd get up at 3 o'clock in the morming to water plants in the family'sgreenhouses with his brother when he came home during the school breaks.On Sunday, Cui's family were doingconstruction work when he saw the letter. Cui and his family were excited asthey finally received the admission letter, which they had expected for a longtime.Cui Qingtao made his parents very proudbecause neither of them went to university. When his mother read the admissionletter to his father, who cannot read, a big smile appeared on his father'sface."No pain, no gain(不劳无获)Don' t complain what a terrible life you have. As long asyou work hard and try your best, your dream may come true. Now I'm leaving myhome village for college, but I'll return and some day change the poorconditions of our village, "Cui said.His starting point is different from otherstudents, but I hope his future will be bright, "one Internet user said onChinese social media (媒体)site Weibo.(1)Where was Cui Qingtao when he got his admission letter A.At home B.At schoolC.At a construction site. D.In a greenhouse(2)The underlined word "complain" means in Chinese.A.抱怨 B.炫耀 C.评价 D.夸大(3)What is Cui Qingtao going to do after he graduates from college A.Stay in beijing B.Serve his villageC.Build houses D.Work for a TV station(4)What can we know about Cui Qingtao A.His mother can't read.B.He cares about his parents.C.He comes from Guizhou Province.D.His brother is a primary school student.【答案】(1)C(2)A(3)B(4)B【知识点】人物传记/故事阅读类【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲了来自云南的17岁的崔庆涛以669高分被北京大学的新闻与传播学院录取。文章介绍了他家的情况,父母在工地工作。家里有一个弟弟和一个妹妹。 崔庆涛是个孝顺体贴的儿子。为了帮家里多挣些钱,他假期里每天凌晨3点就起床了,和弟弟一起在大棚里施肥浇水。父母都为他感到骄傲。(1)细节理解题。根据Cui Qingtao was working at a construction site with his parents on Sunday when he received his admission letter崔陶青在一个建筑工地工作,当他收到录取通知书时,可知是在建筑工地,故选C。(2)词意猜测题。根据 what a terrible life you have. As long as you work hard and try your best, your dream may come true你的生活多么糟糕.只要你努力工作,尽力而为,你的梦想就会实现,可知这里是讲不要抱怨你的生活多么糟糕,complain意思是抱怨,故选A。(3)细节理解题。根据Now I'm leaving my home village for college, but I'll return and some day change the poor conditions of our village, "Cui said在我要离开家乡去上大学,但我会回来,总有一天会改变我们村子的恶劣条件,"崔说,可知他要来建设家乡,故选B。(4)细节理解题。根据Cui is a caring son. To support his family, he'd get up at 3 o'clock in the morming to water plants in the family's greenhouses with his brother when he came home during the school breaks,崔是一个孝顺的儿子。为了养家,他会在放学回家时,和哥哥一起在3点起床,去家里的大棚浇水,可知他很关心父母,故选B。【点评】此题考查阅读理解。先阅读短文理解短文大意。然后弄清题意,带着问题阅读短文,从短文的细节中找出和问题相关的语句,确定问题答案。四、情景交际(每小题5分,共5分)16.(2019·玉林)从方框中选择恰当的句子补全下面对话。(其中有两项是多余的选项)Helen: Hi. Frank!Frank: Hi, Helen! Long time no see.Helen: What are you busy doing these days Erank: Oh, what's it about Frank: Helen: Environment What do you actually mean Frank: Um. I mean we have two main problems. One is that the rivers are badly polluted. The water is very dirty.Helen: Frank: Oh, the other is that the trees in the mountains are getting fewer and fewerHelen: It's true. We should do something to make the rivers cleaner and the mountains greener.Frank: You are right. Helen: And next Frank: We should also plant more trees.Helen: Yes. Everyone is supposed to help make a green hometownFrank: I agree with you. Everyone should play a part.Helen: Frank: Why not Welcome! Let's take actionA. It's about our school life. B. We′re having a new project-Green Hometown, We Are in Action. C. Can I join you D. What's the other one E. First, we should stop littering into the rivers and clean them. F. Can you tell me some of the problems you've seen G. It's about how to protect the environment.【答案】B;A;D;E;C【知识点】补全对话【解析】【分析】所给选项意思:A. It's about our school life.它是关于我们学习的生活。B. We′re having a new project-Green Hometown, We Are in Action.我们正在进行一个新的项目—绿色家乡,我们在行动。C. Can I join you 我可以加入你们吗?D. What's the other one 另一个是什么呢?E. First, we should stop littering into the rivers and clean them.首先,我们应该停止向湖里扔垃圾,并且清洁它们。F. Can you tell me some of the problems you've seen 你能告诉我一些你看到的问题吗?G. It's about how to protect the environment.(1)根据上一句What are you busy doing these days?这几天你忙什么?可知答语是我们在做什么。故选B。(2)根据上一句what's it about?这是关于什么的?可知答语是关于什么主题。故选A。(3)根据下一句the other is that the trees in the mountains are getting fewer and fewer另一个是山上的树越来越少了。可知此处是另一个怎么样?故选D。(4)根据下一句 And next?下一个呢?可知此处说的是下一个问题,故选E。(5)根据下一句Why not? Welcome! Let's take action. Why not? Welcome! Lets take action. 可知此处说我能和你一起去吗?故C。【点评】此题考查补全对话。先了解所给选项意思,然后阅读对话,根据上下文的联系确定对话中所缺的句子,然后从所给的选项中选出合适选项放在空格处,再次阅读对话,核查答案。五、语法填空(共10分)17.(2019·玉林)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Twenty years ago, I drove a taxi for my life and sometimes I had to work at night.One late night, I got a telephone call a neighborhood. When I arrived there at 2: 30 am, the only building was dark except a single light in the (five) floor window. So I walked up and knocked at the door.Just a minute, "answered a weak voice. After a long time, the door opened and a small woman (stand) in front of me. Next to her was a small box.Quickly I took her box to the car and then returned to hold her. She kept (thank)me.When we got in the car, she asked, "Can you drive me through the blocks " it's too late now, "I replied."I don't mind," she said slowly. "I'm in no hurry. The doctor says I don't have much time to live…"I (quiet) turned off the meter(计费器), For the next two hours, we drove through the city and passed the building where she had once worked, the neighborhood where she and her husband had lived ,and some other places. As sun was rising, we stopped in front of a low building. Two young (woman) were waiting there. They were both the nurses who would look after her."How much do I have to pay " she asked."Nothing, "I replied. I was sure I would never forget this (pain)experience.She looked surprised, "You gave a woman who is dying a little moment of pleasure, "she said."Thank you".Sometimes people may not remember exactly what you did or said. However, they'll always remember how you make (they) feel. And they'll never forget it.【答案】from;fifth;stood;thanking;But;quietly;the;women;painful;them【知识点】语法填空【解析】【分析】(1)句意:天深夜,我接到一个邻居打来的电话。根据 I got a telephone call 可知是来自某人的电话,从from,故答案为:from。(2)句意:当我凌晨2:30到达那里时,除了五楼的窗户上只有一盏灯外,唯一的一栋楼是漆黑的。在第几楼用序数词, fifth第五,修饰名词,故答案为:fifth。(3)句意:过了很长一段时间,门开了,一个小女人站在我面前。根据the door opened and a small woman可知用一般过去时,故答案为:stood。(4)句意:她一直在感谢我。keep doing sth 坚持做某事,固定搭配,故答案为:thanking。(5)句意:但现在太晚了.根据Can you drive me through the blocks, it's too late now, "I replied. 这两句之间是转折关系,连词用but但是,故答案为:But。(6)句意:我悄悄地关掉了计费器。根据 turned off the meter,可知用副词修饰动词,quiet安静的,形容词,quietly安静地,副词,故答案为:quietly。(7)句意:太阳升起时,我们停在一幢低矮的建筑前。世界上独一无二的事物的名词前加 the,故答案为:the。(8)句意:两个年轻女人在那里等着。根据Two young可知用复数,woman的复数是women,故答案是women。(9)句意:我确信我永远不会忘记这痛苦的经历。根据experience可知用形容词修饰名词,pain痛苦,名词,painful形容词,痛苦的,故答案为:painful。(10)句意:然而,他们会永远记得你给他们的感觉。动词make后跟宾格,they他们,主格,them作宾语,故答案为:them。【点评】此题考查语法填空。我们先阅读短文,理解短文大意。然后仔细阅读每个句子,根据句意和语法语法知识确定句子中所缺的词或用所给词的正确形式填空,完成短文。六、短文改错(共10分)18.(2019·玉林)此题要求改正所给短文中的错误。对标有题号的每一行做出判断:如无错误,在该行右边横线上画一个勾(√);如有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正:此行多一个词:把多余的词用斜线(\)划掉,在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉。此行缺一个词:在缺词处加一个漏字符号(^),在该行右边横线上写出该加的词。此行错一个词:在错的词下划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。注意:原行没有错的不要改。Exercisingis one of the most important thing we can do for our bodies.Eatinggood food and drinking water are not enough to make us stronger and much healthy. A personshould exercise at least three times a week for an hour or more. This is evenmore important if a person is too heavily.Ifthey want to lose weigh, they may have to exercise five to six times a week.Running and walking are good with your heart. You will feel really relaxingafter you finish the exercise. When you run, you have to use your legs andarms. This make your legs stronger. If you've never exercised in before, it isbest to start slowly.It isalso a good idea chat with your doctor before you start exercising.【答案】①thing →things.②water前面加much.③healthy →healthier.④heavily →heavy.⑤weigh →weight.⑥with →for.⑦relaxing →relaxed.⑧make →makes.⑨in去掉.⑩chat →to chat【知识点】改错【解析】【分析】(1)句意:锻炼是我们能为我们身体做的最重要的一件事。 Exercising is one of the most important thing we can do for our bodies. 中thing错误,one of 后面加名词复数。故答案为:thing改成things。(2)句意:吃好吃的食物和多喝水对于使我们更强壮和更健康是不够的。 Eating good food and drinking water are not enough to make us stronger and much healthy. 此处是吃好食物多喝水,water前面加much.water不可数名词,故用much修饰.故答案为:water前面加much。(3)句意:吃好吃的食物和多喝水对于使我们更强壮和更健康是不够的。Eating good food and drinking water are not enough to make us stronger and much healthy. healthy错误, much修饰形容词比较级。故答案为:healthy改成healthier。(4)句意:如果一个人太重这甚至就更重要了。 This is even more important if a person is too heavily. heavily错误,is后面加形容词.heavily是副词。故答案为:heavily改成heavy。(5) 句意:如果他们想减肥,他们可能不得不每周锻炼五到六次。 If they want to lose weigh, they may have to exercise five to six times a week. weigh错误,weigh动词, lose weight减肥,故答案为:weigh改成weight。(6)句意:跑步和步行对我们的心脏是有好处的。 Running and walking are good with your heart. with错误,be good for对……有益,故答案为:with改成for。(7) 句意:在你完成锻炼后你将会感到真的很放松。You will feel really relaxing after you finish the exercise. relaxing错误,主语表示人时,系动词后用relaxed,feel relaxed感到放松的,故答案为:relaxing改成relaxed。(8)句意:这使得你的腿更加结实。 This make your legs stronger. make错误,一般现在时态,主语是单数this,谓语用单数第三人称。故答案为:make改成makes。(9)句意:如你以前从未锻炼, If you've never exercised in before, in错误,根据意思:如果你以前从未锻炼过,before前面不加介词,故答案为:in去掉。(10) 句意:在你开始锻炼前,和你的医生聊天也是一个好的注意。 It is also a good idea chat with your doctor before you start exercising. chat错误,It is also a good idea to do 做……是个好主意,故答案为:chat改成to chat。【点评】此题考查短文改错。先阅读短文,理解短文大意。然后仔细阅读每个每个句子,根据英语的语法知识和固定短语,找出文章中的错误,并进行改正。七、书面表达(共15分)19.(2019·玉林)每周星期一的升旗仪式( Flag—raising ceremony)是你们学校的常规活动,你的英国笔友Bob对你校的升旗仪式很感兴趣.假定你是张华,请你给Bob写一封电子邮件,介绍下你校升旗仪式的情况.内容要点:1)升旗的时间和地点;2)参加升旗的人员;3)升旗活动的意义;4)你的感想;要求:1)包括所有内容要点,不要逐句翻译,可以适当发挥.2)80词左右,语法正确.(开头和结尾已给出,不计入总词数)3)文中不得出现考生真实的姓名、地点和所在的学校名称.Dear Bob,Hearing that you are interested in Flag—raising ceremony of our school, I am glad to tell you something about it. …Hope you can experience the Flag—raising ceremony of our school.Yours,Zhang Hua【答案】Dear Bob,Hearingthat you are interested in Flag—raising ceremony of ourschool ,I am glad to tell you something about it. Every Monday morning at eighto'clock, we hold a flag—raising ceremony on the schoolplayground. All teachers and students must attend the ceremony. When thenational flag is rising, we must sing the national anthem and salute it.Raisingthe national flag is an important means of patriotism education andcollectivism education. The national flag is the symbol of a country. At thismoment, a sense of mission and responsibility appears in my mind. I'm proud ofmy motherland. I must work hard to make our country more and more beautiful. Hopeyou can experience the Flag—raising ceremony of ourschool.Yours,ZhangHua【知识点】提纲作文【解析】【分析】这是一篇材料性英文写作。文章是一封英文书信。要注意书信的格式。在写作时要根据材料中的内容进行,来满足题目要求。文章在书写时,条理要清楚。文章的语言要流畅,文章中要使用常用的句式结构和短语,不要出现语法和拼写错误。【点评】这是一篇英文电子邮件。文章介绍了在学校升旗的事情。文章使用了常用的短语,例如:be interested in; flag-raising ceremony; be glad to do sth; on the playground; attend the ceremony; patriostism education and collectivism education; the symbol of; at this moment; a sense of; in one's mind; be proud of; work hard; more and more beautiful等。文章的语境通顺,逻辑关系合理,是一篇不错的文章。1 / 1广西玉林市2019年中考英语试卷一、单项选择(每小题1分,共10分)1.(2019·玉林)—____Smiths are used to living in Shanghai now.—We hope more and more foreign friends live ____better life in China.A./; a B.The; an C.The; a D./; the2.(2019·玉林)—Chinese government sent two pandas, Ruyi and Dingding, to Russia several days ago.—The relationship ____China ____Russia will be closer than before, I think.A.both; and B.not only; but alsoC.either; or D.between; and3.(2019·玉林)—Are those ____keys, Jack?—No, they aren't. They're Uncle____.A.yours; Sam′s B.your; Sam C.your; Sam′s D.yours; Sam4.(2019·玉林)—Students' life shouldn't just be about grades. Free time activities like sports and ____ with friends are important too.—I think so.A.hanging out B.giving out C.handing out D.taking out5.(2019·玉林)——Can I help you, Madam?—Yes ____, please.A.Two pair of socks B.Two pairs of socksC.Two pairs of sock D.Two pair of sock6.(2019·玉林)—Hey, Anna, Would you like to see The White Storm with me?—You mean, the new police story ____was filmed by Chen Musheng.A.who B.what C.whose D.which7.(2019·玉林)—Jenny, your new tape player looks great.—Oh, it's not new. I ____it for three years.A.buy B.have had C.bought D.have bought8.(2019·玉林)—Wow! ____clean air we have today!—Yes. Look! A lot of adults are doing kung fu over there.A.How B.What a C.How a D.What9.(2019·玉林)— New China was set up in 1949.—Every Chinese knows her 70th birthday is ____October 1, 2019.A.in B.at C.on D.by10.(2019·玉林)—Ben, could you tell me____?—He's my cousin from Shenzhen.A.who he is B.where is he C.who is he D.where he is二、完形填空(共10分)11.(2019·玉林)阅读下面短文,掌握其大意,从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Years ago, I celebrated my 40thbirthday with friends in a (1) restaurant. Many arrived earlier and waitedoutside the restaurant, as I was on the roadside, a homeless man came near tome and (2) money. I let him know I didn't have anycash (现金)with me. With a quiet smile on his face, he moved on.Just then a friend arrived and called out,"Happy Birthday!" Hearing this, the man turned and asked, "Hey,man, it's your birthday?""Yes, "Isaid. He walked (3) ,smiled and said, "Happy Birthday!" I was not (4) ready for what happened next. He took out adollar from his dirty bag, and gave it to me, saying, "Here man, take this.Happy Birthday! "That's (5) .I expected he was making a joke!Although I (6) deeply by his generosity (慷慨), accepting money from a homeless man was embarrassing for me. Ifelt very uncomfortable. (7) I replied, "Thanks, but…"Looking directly into my eyes, he said, "God, so good tome Every night, I always end up with a place to sleep and enough food to eat. Pleasetake this. "I held out my hand- (8) thinking twice, saying," thank you"This was one of my (9) life lessons—however poor we may feel, we always have something valuable to share withothers. From then on I often helped people in need and treated everyone withkindness and (10) , spreading love and joy everywhere Iwent.(1)A.two floors B.two—floors C.two floor's D.two—floor(2)A.asked for B.lookedfor C.paid for D.cared for(3)A.down B.along C.back D.ahead(4)A.completely B.wisely C.Hardly D.simply(5)A.enjoyable B.lucky C.impolite D.amazing(6)A.moved B.was moved C.was moving D.am moved(7)A.But B.As C.So D.Since(8)A.with B.in C.without D.for(9)A.great B.greatest C.bad D.worst(10)A.fame B.warmth C.disbelief D.power三、阅读理解(共30分)12.(2019·玉林)阅读理解Perhaps the only test score that I remember is the 55 I got when I was in high school.The test was the last one of the term. I remember waiting nervously as my teacher Mr. Right gave out our papers one after another. It was a rather difficult test. I heard my classmates groaning(叹息),and I could guess by the groans that the scores were not looking good.Mr Right put my paper on my desk. There in big red numbers, circled to catch attention, was my score, 55! I let my head go down, and covered the score up quickly. A 55 is not something that you wanted your classmates to see. "The scores were not very good, none of you passed," Mr Right said. "The highest score in the class was a 55."A 55. That's me! Suddenly I didn't feel so bad. I had the highest score. I was getting a little better.I walked home alone that day with the low but high score. My mother knew that I had a big test that day and asked me as soon as I got home, "How did you do in your test ""I got 55, "I said. A frown (皱眉) appeared on my mother's face I knew I had to explain at once. "But Mum, I had the highest score in the class," I said proudly. "You failed, Dave!" my mother replied. "But it's the highest!" I insisted (坚持). "I don't care what scores others had, you failed. The important thing is what you do!" my mother said in a strong way.For years, my mother was always in that way. She didn't care what others did, only cared what I did and that I did it excellently. My mother's words have made a big difference to my life.(1)When did the test take place A.At the beginning of the term. B.In the middle of the term.C.At the halfway term. D.At the end of the term.(2) of the students failed the test.A.Both B.None C.All D.Neither(3)How did Dave′s mother feel when she knew his score A.She was upset. B.She felt very happy.C.She felt embarrassed. D.She was really excited.13.(2019·玉林)阅读理解Dubai (迪拜) is a good place to travel to. There, you can find many tall buildings, taste lots of delicious food and experience some interesting things. Have you ever been to this city If you go to Dubai during the summer holiday, you may see a special kind of "taxi". It is a drone (无人机). It flies in the sky by itself! It is said that Dubai plans to use Chinese—made droes as a self —flying air taxi in July.The drone taxi is named EHang 184. A Chinese company(公司)made it. The city of Dubai will start using it in July. It will be the world's first passenger drone, according to Yahoo News.The drone taxi can fly up to 3, 500 meters high. It can fly at a top speed of 160 kilometers an hour. It can only take one person.How do you call an EHang1842 You use its app(应用程序) on your phone. When the drone comes, you choose the place you want to go to on a touch screen. There is no pilot in the drone. But some people on the ground will be watching it. They will make sure your trip is safe. You don't have to worry about it.EHang 184's battery(电池) can only keep about 30 minutes, So it cannot take you further than 50 kilometers.Would you like to take a trip in this flying drone Don't wait. Let's go!(1)EHang 184 was made by a(n) company.A.Dubai's B.American C.Japanese D.Chinese(2)Which statement (陈述) about EHang 184 is correct A.There is a pilot in it.B.Its battery can keep around half an hour.C.It can fly up to 4, 500 kilometers.D.The trip in it isn't safe.(3)Where may we find this article A.On the Internet. B.In a guide book.C.In a story book. D.In a novel.(4)What's the best title of the passage A.The Exciting Vacation B.The Special TripC.The Drone Taxi D.The Computer Company14.(2019·玉林)阅读理解An eight-year-old girl named Tina heard her parents talking about her little brother. All she knew was that he was very sick and they had no money. When she heard her dad say to her mom, "Only a miracle(奇迹)can save him now", Tina went to her bedroom and took all her money out of a small box and counted it carefully. Then she made her way six blocks to the local drugstore(药店)."And what do you want " asked the owner of the store."It's for my little brother." Tina answered. "He's really, really sick and I want to buy a miracle. His name is Mike and he is two years younger than me. Now he has something bad growing inside his head and my dad says only a miracle can save him."We don't sell miracles here, child. I'm sorry, "the owner said, smiling sadly at Tina.In the store there was a well-dressed customer. He asked Tina. "What kind of miracle does your brother need "I don't know," she replied. "He's really sick and my mom says he needs an operation (手术),But my dad can't pay for it ,so I have brought all my him.""How much do you have " asked the man."One dollar and seven cents, but I can try and get some more," she answered quietly."Well, what a coincidence (巧合)," smiled the man. "One dollar and seven cents-the exact price of a miracle for a little brother. Take me to where you live. I want to see your brother and meet your parents."That well—dressed man was Carlton Armstrong, a famous doctor. The operation was completed without money. Two weeks later, Mike became well and was home again.Tina was happy. She knew exactly how much the miracle cost- one dollar and seven cents-and the faith(信念) of a little child.(1)Why did Tina go to the drugstore Because she wanted to .A.visit her brother B.see a doctorC.buy a miracle D.buy some medicine(2)Which of the following is not true according to the passage A.The operation was free.B.Tina had less than 2 dollarsC.The owner of the drugstore couldn't help Tina.D.There was something wrong with Mike's heart(3)What do you think of Carlton Armstrong A.He's mean B.He's honest C.He's shy D.He's kind(4)The passage mainly tells us the importance of .A.faith B.wealth C.knowledge D.communication15.(2019·玉林)阅读理解The date—— July 22,2018— has meaning to Cui Qingtao, a boy of seventeen. He will remember it forever.Cui Qingtao was working at a constructionsite(建筑工地) with his parents on Sundaywhen he received his admission letter(录取通知书) fromPeking University, which is considered as one of the best universities in China.In last year's gaokao, the young man from apoor family scored 669 points and applied for( 申请)Peking University, where he was accepted as a student in the School ofJournalism(新闻)andCommunication.Cui's home is in a small village insouthwest China's Yunnan Province. He is the family's oldest son, with ayounger brother in high school and a sister in the fourth grade.Cui is a caring son. To support his family,he'd get up at 3 o'clock in the morming to water plants in the family'sgreenhouses with his brother when he came home during the school breaks.On Sunday, Cui's family were doingconstruction work when he saw the letter. Cui and his family were excited asthey finally received the admission letter, which they had expected for a longtime.Cui Qingtao made his parents very proudbecause neither of them went to university. When his mother read the admissionletter to his father, who cannot read, a big smile appeared on his father'sface."No pain, no gain(不劳无获)Don' t complain what a terrible life you have. As long asyou work hard and try your best, your dream may come true. Now I'm leaving myhome village for college, but I'll return and some day change the poorconditions of our village, "Cui said.His starting point is different from otherstudents, but I hope his future will be bright, "one Internet user said onChinese social media (媒体)site Weibo.(1)Where was Cui Qingtao when he got his admission letter A.At home B.At schoolC.At a construction site. D.In a greenhouse(2)The underlined word "complain" means in Chinese.A.抱怨 B.炫耀 C.评价 D.夸大(3)What is Cui Qingtao going to do after he graduates from college A.Stay in beijing B.Serve his villageC.Build houses D.Work for a TV station(4)What can we know about Cui Qingtao A.His mother can't read.B.He cares about his parents.C.He comes from Guizhou Province.D.His brother is a primary school student.四、情景交际(每小题5分,共5分)16.(2019·玉林)从方框中选择恰当的句子补全下面对话。(其中有两项是多余的选项)Helen: Hi. Frank!Frank: Hi, Helen! Long time no see.Helen: What are you busy doing these days Erank: Oh, what's it about Frank: Helen: Environment What do you actually mean Frank: Um. I mean we have two main problems. One is that the rivers are badly polluted. The water is very dirty.Helen: Frank: Oh, the other is that the trees in the mountains are getting fewer and fewerHelen: It's true. We should do something to make the rivers cleaner and the mountains greener.Frank: You are right. Helen: And next Frank: We should also plant more trees.Helen: Yes. Everyone is supposed to help make a green hometownFrank: I agree with you. Everyone should play a part.Helen: Frank: Why not Welcome! Let's take actionA. It's about our school life. B. We′re having a new project-Green Hometown, We Are in Action. C. Can I join you D. What's the other one E. First, we should stop littering into the rivers and clean them. F. Can you tell me some of the problems you've seen G. It's about how to protect the environment.五、语法填空(共10分)17.(2019·玉林)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Twenty years ago, I drove a taxi for my life and sometimes I had to work at night.One late night, I got a telephone call a neighborhood. When I arrived there at 2: 30 am, the only building was dark except a single light in the (five) floor window. So I walked up and knocked at the door.Just a minute, "answered a weak voice. After a long time, the door opened and a small woman (stand) in front of me. Next to her was a small box.Quickly I took her box to the car and then returned to hold her. She kept (thank)me.When we got in the car, she asked, "Can you drive me through the blocks " it's too late now, "I replied."I don't mind," she said slowly. "I'm in no hurry. The doctor says I don't have much time to live…"I (quiet) turned off the meter(计费器), For the next two hours, we drove through the city and passed the building where she had once worked, the neighborhood where she and her husband had lived ,and some other places. As sun was rising, we stopped in front of a low building. Two young (woman) were waiting there. They were both the nurses who would look after her."How much do I have to pay " she asked."Nothing, "I replied. I was sure I would never forget this (pain)experience.She looked surprised, "You gave a woman who is dying a little moment of pleasure, "she said."Thank you".Sometimes people may not remember exactly what you did or said. However, they'll always remember how you make (they) feel. And they'll never forget it.六、短文改错(共10分)18.(2019·玉林)此题要求改正所给短文中的错误。对标有题号的每一行做出判断:如无错误,在该行右边横线上画一个勾(√);如有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正:此行多一个词:把多余的词用斜线(\)划掉,在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉。此行缺一个词:在缺词处加一个漏字符号(^),在该行右边横线上写出该加的词。此行错一个词:在错的词下划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。注意:原行没有错的不要改。Exercisingis one of the most important thing we can do for our bodies.Eatinggood food and drinking water are not enough to make us stronger and much healthy. A personshould exercise at least three times a week for an hour or more. This is evenmore important if a person is too heavily.Ifthey want to lose weigh, they may have to exercise five to six times a week.Running and walking are good with your heart. You will feel really relaxingafter you finish the exercise. When you run, you have to use your legs andarms. This make your legs stronger. If you've never exercised in before, it isbest to start slowly.It isalso a good idea chat with your doctor before you start exercising.七、书面表达(共15分)19.(2019·玉林)每周星期一的升旗仪式( Flag—raising ceremony)是你们学校的常规活动,你的英国笔友Bob对你校的升旗仪式很感兴趣.假定你是张华,请你给Bob写一封电子邮件,介绍下你校升旗仪式的情况.内容要点:1)升旗的时间和地点;2)参加升旗的人员;3)升旗活动的意义;4)你的感想;要求:1)包括所有内容要点,不要逐句翻译,可以适当发挥.2)80词左右,语法正确.(开头和结尾已给出,不计入总词数)3)文中不得出现考生真实的姓名、地点和所在的学校名称.Dear Bob,Hearing that you are interested in Flag—raising ceremony of our school, I am glad to tell you something about it. …Hope you can experience the Flag—raising ceremony of our school.Yours,Zhang Hua答案解析部分1.【答案】C【知识点】不定冠词固定词组;用于某些习惯用语中【解析】【分析】句意:——史密斯现在习惯住在上海。——我们希望越来越多的外国朋友在中国过着更好的生活。the+姓的复数,表示一家人;live a +形容词+life,过着……生活,故选C。【点评】此题考查冠词用法。注意冠词的使用规则。2.【答案】D【知识点】连词辨析【解析】【分析】句意:——几天前,中国政府派出如意和丁丁两只熊猫到俄罗斯。——我认为,中国和俄罗斯的关系将比以前更加密切。A. 两者都 B. 不仅……而且…… C. 或者……或者…… D. 两者之间,此处指中国和俄罗斯两国之间的关系,故选D。【点评】此题考查连词辨析。弄清所给连词短语意思,根据上下文的联系确定所使用的短语。3.【答案】C【知识点】加 's/ ' 表示人或有生命的名词的所有格;代词辨析【解析】【分析】句意:——那些是你的钥匙吗 ,杰克?——不是。它们是山姆杰克的。yours名词性物主代词;your形容词性物主代词。根据keys,可知第一空是形容词性物主代词,第二空是名词所有格,表示某人的。故选C。【点评】此题考查代词辨析和名词所有格。根据句子结构选择适当的代词和名词所有格。4.【答案】A【知识点】固定搭配【解析】【分析】句意:学生的生活不应该只和成绩有关,像运动、和朋友逛街这些业余活动也是非常重要的。hang out表示闲逛、逛街,give out表示分发,hand out也表示分发,take out表示拿出,根据 Free time activities,可知此处指逛街,like介词后面跟动名词短语,故选A。【点评】此题考查短语辨析。根据上下文的联系确定所使用的短语。5.【答案】B【知识点】规则变化的可数名词复数【解析】【分析句意:——要我帮忙吗,女士?——是的,两双袜子。sock,袜子,可数名词,经常使用复数。a pair of 一双,two pairs of,两双,two pairs of socks,两双袜子,故选B。【点评】此题考查名词复数。注意量词的表达方式。6.【答案】D【知识点】定语从句【解析】【分析】句意:——嗨,安娜,你想和我一起看《白色风暴》吗? ——你是指陈慕生拍摄的新警察故事。who在从句中指代表示人的先行词;what什么,不能引导定语从句;whose谁的,指代所属关系的先行词;which在定语从句中指物,这是含有定语从句的主从复合句,先行词是story,指物,作主语 ,关系代词用which/that,故选D。【点评】此题考查定语从句。根据先行词和句子中所充当的成分选择合适的关系词。7.【答案】B【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在【解析】【分析】句意:——詹妮,你的新录音机看起来不错。——噢,这不是新的。我已经用了三年了。根据for three years可知句子要用现在完成时,其构成为have/ has done,动词用延续性动词,buy不能延续,这里用have,故选B。【点评】此题考查现在完成时。注意介词for+一段时间和现在完成时连用。8.【答案】D【知识点】what引导的感叹句【解析】【分析】在感叹句中,what修饰名词,how修饰形容词/副词,根据clean air we have today可知此处强调名词,引导词用what,句型结构为:What +形容词+不可数名词+主语+谓语动词!故选D。【点评】此题考查感叹句。根据强调成分确定所使用的感叹词。9.【答案】C【知识点】简单介词【解析】【分析】句意:——新中国成立于1949年。—每个中国人都知道她70年的诞生日是在2019年10月1日。on在……之上、在……时候;at在、以、向; in在……之内; by通过、被、由,四者都是介词。on 用于具体的某一天,in用于年、月,用于上、下午和晚上,季节,世纪前。at 用于时刻前可知,可知此处用介词on,故选C。【点评】此题考查介词辨析。注意介词的使用规则。10.【答案】A【知识点】连接代词或连接副词引导;宾语从句的陈述语序【解析】【分析】句意:——Ben,你能告诉我他是谁吗?——他是我深圳的表弟。用陈述语序,故排除B、C;结合 He's my cousin from Shenzhen,可知问的是谁,用连词who,故选A。【点评】此题考查宾语从句。注意从句的引导词和语序。11.【答案】(1)D;(2)A;(3)C;(4)A;(5)D;(6)B;(7)C;(8)A;(9)B;(10)B【知识点】人物传记/故事阅读类【解析】【分析】短文大意:这篇短文将的是我要一家饭店庆祝四十岁的生日。很多人来早了在饭店外面等着。我也在路边。这是一个乞丐走来要钱,我告诉他我没带现金。他面带笑容要离开。真正那时一个朋友到达喊出“生日快乐”。听到这话,这个人转回来对我说生日快乐并且从袋子里拿出一美元给我。我被他深深感到。这件事使我意识到无论我没感到多贫穷,我们总有珍贵的东西分享给别人。(1)考查数词。句意:我在一间两层楼的饭店与我的朋友们庆祝我的40岁生日。A两个楼层,B两层楼,C两个楼层的,D两层楼的,两层楼的用数字—名词,从而构成形容词,两层楼的,two—floor,故选D。(2)考查动词。句意:一个无家可归的男人走向了我并向我讨钱。A询问,B寻找,C支付,D关心,根据上文"a homeless man came near to me "可知他是个无家可归的人,所以他想向我讨钱,ask for sth.请求要某物,故选A。(3)考查介词。句意:他走回来。A向下,B一起,C在……后面,D在……前面,根据上文" he moved on"他走开了,而又根据下文"He took out a dollar from his dirty bag"他给来了我一英镑,可知他是又回来了,walk back走回来,故选C。(4)考查副词。句意:对于接下来发生的事情我完全没有准备好接受。A完全地,B机智地,C几乎不,D简单地,根据上文"a homeless man "他是个无家可归的人,而此时却在得知我生日就"He took out a dollar from his dirty bag, and gave it to me"给我一英镑,可知作者是完全没想到的,故选A。(5)考查形容词。句意:那很惊奇。A享受的,B幸运的,C不礼貌的,D惊奇的,根据下文"I expected he was making a joke"我期待他只是在和我开玩笑的,因为他的行为让我很惊讶,不可思议,故选D。(6)考查动词。句意:尽管我被他的慷慨深深感动。A感动,B被感动的,C过去正感动的,D被感动的。根据下文"by his generosity (慷慨)"被他的慷慨,be done by sth,被……所怎么样,联系上文,一个无家可归的人在我生日也慷慨地给了我一英镑,我是被他的行为所感动的,全篇是过去的事所以用过去式,故选B。(7)考查连词。句意:所以我回复谢谢。A但是,B作为,C所以,D自从。根据上文"I felt very uncomfortable"接受一个无家可归的人的钱让我觉得很不舒服,所以我回复一句谢谢的,可知这两句话存在因果关系的,故选C。(8)考查介词。句意:我再三思考后还是伸出了双手。A和……一起,B在……里面,C在…之外,D为……,根据上文"accepting money from a homeless man was embarrassing for me"接受他的钱让我觉得很尴尬的,但经过再三思考后我就"I held out my hand"伸出双手接受他的好意的,再三思考with twice thinking,故选A。(9)考查形容词。句意:这是我一生中最好的教育课中的一课。A很好的,B最好的,C很坏的,D最坏的,根据"one of my…life lessons,……之一用最高级,本文通篇是讲了一个暖心的无家可归的人,所以是最好的教训,故选B。(10)考查名词。句意:从那以后,我经常帮助有需要的人,我自己的热心和爱心对待他们。A名声,B温暖,C不相信,D力量,根据上文"with kindness "有爱心的,结合选项,and是并列连词,所以此空填的也是和kindness意思相似的词,故选B。【点评】此题考查完形填空。先通览全文,掌握文章大意;然后再根据文章的语境特点从词语搭配、习惯用法、上下文的逻辑关系以及一般的生活常识等方面进行分析,从而选出既合语法又合语境的答案。12.【答案】(1)D(2)C(3)A【知识点】人物传记/故事阅读类【解析】【分析】短文大意: 本文主要讲述的是作者上高中时参加的一次考试,他只得了55分,但是全班最高分。回到家,妈妈得知这个既高又低的分数,没有丝毫的开心,而是严厉地告诉他,她不关心别的孩子得了多少分,只在意他做了什么。等到多年以后,他也为人父母的时候,他才明白父母的想法。(1)细节理解题。根据 The test was the last one of the term,可知这是学期的最后一次考试,故选D。(2)细节理解题。根据The scores were not very good, none of you passed," Mr Right said "The highest score in the class was a 55. 分数不是很好,你们都没及格,"Right先生说 "班上最高分是55分,可知所有人都没有通过考试,故选C。(3)细节理解题。根据A frown appeared on my mother's face I knew I had to explain at once. "But Mum, I had the highest score in the class, "I said proudly. "You failed, Dave! "my mother replied. "But it's the highest! "I insisted ,"I don't care what scores others had, you failed. The important thing is what you do! "我母亲皱眉了,我知道我必须马上解释 "但是妈妈,我在班上得分最高,"我自豪地说"你失败了,戴夫!"我母亲回答,"但这是最高的!"我坚持,"我。重要的是你做了什么,可知得知分数,他的母亲很沮丧,故选A。【点评】此题考查阅读理解。先阅读理解理解短文大意。然后分析问题带着问题阅读短文,从短文的细节中直接找出问题答案。13.【答案】(1)D(2)B(3)A(4)C【知识点】政治经济文化类;说明文【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了迪拜将开始投入名叫 EHang 184空中出租车,这种车的时速和乘坐人数和这种出租车如何使用。(1)细节理解题。根据It is said that Dubai plans to use Chinese—made droes as a self —flying air taxi in July.据说迪拜计划使用中国制造的无人机作为空中出租车。故选D。(2)细节理解题。根据 EHang 184's battery(电池) can only keep about 30 minutes.可知 EHang 184's 电池可以持续30分钟,故选B。(3)文章出处题。本文主要讲述了迪拜将开始投入空中出租车的事情,与小说,故事和导游手册无关,故选A。(4)主旨大意题。本文主要讲述了迪拜将开始投入名叫 EHang 184空中出租车。故选C。【点评】此题考查阅读理解。先阅读短文,理解短文大意。对于细节理解题可知直接从短文细节中找出问题答案。对于文章出处要根据文章的内容确定。对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。14.【答案】(1)C(2)D(3)D(4)A【知识点】人物传记/故事阅读类【解析】【分析】短文大意: 这篇文章讲述了一个小女孩的弟弟病得很严重,而家里支付不起治疗的手术费。当她听说只有奇迹才能救弟弟时,她拿着自己所有的钱到要点去买奇迹。她说不管多少钱只要能救弟弟就行。她的行为感动了一位著名的医生,他帮小女孩的弟弟免费做了手术,创造了奇迹。(1)细节理解题。根据Tina answered. "He's really, really sick and I want to buy a miracle. 可知是想要买一个奇迹,故选C。(2)细节理解题。根据 Now he has something bad growing inside his head and my dad says only a miracle can save him现在他脑子里有了不好的东西,我爸爸说只有奇迹才能救他,可知她弟弟是脑袋里出了问题,不是心脏,故选D。(3)细节理解题。根据That well—dressed man was Carlton Armstrong, a famous doctor. The operation was completed without money. Two weeks later, Mike became well and was home again那个穿着考究的男人是卡尔顿 阿姆斯特朗,一位著名的医生。在没有收钱的情况下帮他们做手术。两周后,迈克康复了,又回家了,结合文章内容,医生免费帮男孩做手术,可知他人很好,故选D。(4)主旨大意题。根据Tina was happy. She knew exactly how much the miracle cost one dollar and seven cents and the faith of a little child蒂娜很开心。她知道奇迹到底值多少钱——1美元7美分——还有一个小小的孩子的信念,可知主要告诉我们信念的重要性,故选A。【点评】此题考查阅读理解。这篇短文涉及细节理解和主旨大意题。从短文的细节中可直接找到细节理解问题的答案。对于主旨大意题,要根据文章的主题句确定。15.【答案】(1)C(2)A(3)B(4)B【知识点】人物传记/故事阅读类【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲了来自云南的17岁的崔庆涛以669高分被北京大学的新闻与传播学院录取。文章介绍了他家的情况,父母在工地工作。家里有一个弟弟和一个妹妹。 崔庆涛是个孝顺体贴的儿子。为了帮家里多挣些钱,他假期里每天凌晨3点就起床了,和弟弟一起在大棚里施肥浇水。父母都为他感到骄傲。(1)细节理解题。根据Cui Qingtao was working at a construction site with his parents on Sunday when he received his admission letter崔陶青在一个建筑工地工作,当他收到录取通知书时,可知是在建筑工地,故选C。(2)词意猜测题。根据 what a terrible life you have. As long as you work hard and try your best, your dream may come true你的生活多么糟糕.只要你努力工作,尽力而为,你的梦想就会实现,可知这里是讲不要抱怨你的生活多么糟糕,complain意思是抱怨,故选A。(3)细节理解题。根据Now I'm leaving my home village for college, but I'll return and some day change the poor conditions of our village, "Cui said在我要离开家乡去上大学,但我会回来,总有一天会改变我们村子的恶劣条件,"崔说,可知他要来建设家乡,故选B。(4)细节理解题。根据Cui is a caring son. To support his family, he'd get up at 3 o'clock in the morming to water plants in the family's greenhouses with his brother when he came home during the school breaks,崔是一个孝顺的儿子。为了养家,他会在放学回家时,和哥哥一起在3点起床,去家里的大棚浇水,可知他很关心父母,故选B。【点评】此题考查阅读理解。先阅读短文理解短文大意。然后弄清题意,带着问题阅读短文,从短文的细节中找出和问题相关的语句,确定问题答案。16.【答案】B;A;D;E;C【知识点】补全对话【解析】【分析】所给选项意思:A. It's about our school life.它是关于我们学习的生活。B. We′re having a new project-Green Hometown, We Are in Action.我们正在进行一个新的项目—绿色家乡,我们在行动。C. Can I join you 我可以加入你们吗?D. What's the other one 另一个是什么呢?E. First, we should stop littering into the rivers and clean them.首先,我们应该停止向湖里扔垃圾,并且清洁它们。F. Can you tell me some of the problems you've seen 你能告诉我一些你看到的问题吗?G. It's about how to protect the environment.(1)根据上一句What are you busy doing these days?这几天你忙什么?可知答语是我们在做什么。故选B。(2)根据上一句what's it about?这是关于什么的?可知答语是关于什么主题。故选A。(3)根据下一句the other is that the trees in the mountains are getting fewer and fewer另一个是山上的树越来越少了。可知此处是另一个怎么样?故选D。(4)根据下一句 And next?下一个呢?可知此处说的是下一个问题,故选E。(5)根据下一句Why not? Welcome! Let's take action. Why not? Welcome! Lets take action. 可知此处说我能和你一起去吗?故C。【点评】此题考查补全对话。先了解所给选项意思,然后阅读对话,根据上下文的联系确定对话中所缺的句子,然后从所给的选项中选出合适选项放在空格处,再次阅读对话,核查答案。17.【答案】from;fifth;stood;thanking;But;quietly;the;women;painful;them【知识点】语法填空【解析】【分析】(1)句意:天深夜,我接到一个邻居打来的电话。根据 I got a telephone call 可知是来自某人的电话,从from,故答案为:from。(2)句意:当我凌晨2:30到达那里时,除了五楼的窗户上只有一盏灯外,唯一的一栋楼是漆黑的。在第几楼用序数词, fifth第五,修饰名词,故答案为:fifth。(3)句意:过了很长一段时间,门开了,一个小女人站在我面前。根据the door opened and a small woman可知用一般过去时,故答案为:stood。(4)句意:她一直在感谢我。keep doing sth 坚持做某事,固定搭配,故答案为:thanking。(5)句意:但现在太晚了.根据Can you drive me through the blocks, it's too late now, "I replied. 这两句之间是转折关系,连词用but但是,故答案为:But。(6)句意:我悄悄地关掉了计费器。根据 turned off the meter,可知用副词修饰动词,quiet安静的,形容词,quietly安静地,副词,故答案为:quietly。(7)句意:太阳升起时,我们停在一幢低矮的建筑前。世界上独一无二的事物的名词前加 the,故答案为:the。(8)句意:两个年轻女人在那里等着。根据Two young可知用复数,woman的复数是women,故答案是women。(9)句意:我确信我永远不会忘记这痛苦的经历。根据experience可知用形容词修饰名词,pain痛苦,名词,painful形容词,痛苦的,故答案为:painful。(10)句意:然而,他们会永远记得你给他们的感觉。动词make后跟宾格,they他们,主格,them作宾语,故答案为:them。【点评】此题考查语法填空。我们先阅读短文,理解短文大意。然后仔细阅读每个句子,根据句意和语法语法知识确定句子中所缺的词或用所给词的正确形式填空,完成短文。18.【答案】①thing →things.②water前面加much.③healthy →healthier.④heavily →heavy.⑤weigh →weight.⑥with →for.⑦relaxing →relaxed.⑧make →makes.⑨in去掉.⑩chat →to chat【知识点】改错【解析】【分析】(1)句意:锻炼是我们能为我们身体做的最重要的一件事。 Exercising is one of the most important thing we can do for our bodies. 中thing错误,one of 后面加名词复数。故答案为:thing改成things。(2)句意:吃好吃的食物和多喝水对于使我们更强壮和更健康是不够的。 Eating good food and drinking water are not enough to make us stronger and much healthy. 此处是吃好食物多喝水,water前面加much.water不可数名词,故用much修饰.故答案为:water前面加much。(3)句意:吃好吃的食物和多喝水对于使我们更强壮和更健康是不够的。Eating good food and drinking water are not enough to make us stronger and much healthy. healthy错误, much修饰形容词比较级。故答案为:healthy改成healthier。(4)句意:如果一个人太重这甚至就更重要了。 This is even more important if a person is too heavily. heavily错误,is后面加形容词.heavily是副词。故答案为:heavily改成heavy。(5) 句意:如果他们想减肥,他们可能不得不每周锻炼五到六次。 If they want to lose weigh, they may have to exercise five to six times a week. weigh错误,weigh动词, lose weight减肥,故答案为:weigh改成weight。(6)句意:跑步和步行对我们的心脏是有好处的。 Running and walking are good with your heart. with错误,be good for对……有益,故答案为:with改成for。(7) 句意:在你完成锻炼后你将会感到真的很放松。You will feel really relaxing after you finish the exercise. relaxing错误,主语表示人时,系动词后用relaxed,feel relaxed感到放松的,故答案为:relaxing改成relaxed。(8)句意:这使得你的腿更加结实。 This make your legs stronger. make错误,一般现在时态,主语是单数this,谓语用单数第三人称。故答案为:make改成makes。(9)句意:如你以前从未锻炼, If you've never exercised in before, in错误,根据意思:如果你以前从未锻炼过,before前面不加介词,故答案为:in去掉。(10) 句意:在你开始锻炼前,和你的医生聊天也是一个好的注意。 It is also a good idea chat with your doctor before you start exercising. chat错误,It is also a good idea to do 做……是个好主意,故答案为:chat改成to chat。【点评】此题考查短文改错。先阅读短文,理解短文大意。然后仔细阅读每个每个句子,根据英语的语法知识和固定短语,找出文章中的错误,并进行改正。19.【答案】Dear Bob,Hearingthat you are interested in Flag—raising ceremony of ourschool ,I am glad to tell you something about it. Every Monday morning at eighto'clock, we hold a flag—raising ceremony on the schoolplayground. All teachers and students must attend the ceremony. When thenational flag is rising, we must sing the national anthem and salute it.Raisingthe national flag is an important means of patriotism education andcollectivism education. The national flag is the symbol of a country. At thismoment, a sense of mission and responsibility appears in my mind. I'm proud ofmy motherland. I must work hard to make our country more and more beautiful. Hopeyou can experience the Flag—raising ceremony of ourschool.Yours,ZhangHua【知识点】提纲作文【解析】【分析】这是一篇材料性英文写作。文章是一封英文书信。要注意书信的格式。在写作时要根据材料中的内容进行,来满足题目要求。文章在书写时,条理要清楚。文章的语言要流畅,文章中要使用常用的句式结构和短语,不要出现语法和拼写错误。【点评】这是一篇英文电子邮件。文章介绍了在学校升旗的事情。文章使用了常用的短语,例如:be interested in; flag-raising ceremony; be glad to do sth; on the playground; attend the ceremony; patriostism education and collectivism education; the symbol of; at this moment; a sense of; in one's mind; be proud of; work hard; more and more beautiful等。文章的语境通顺,逻辑关系合理,是一篇不错的文章。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广西玉林市2019年中考英语试卷(学生版).docx 广西玉林市2019年中考英语试卷(教师版).docx