云南民族大学附属高级中学2024-2025学年高二下学期3月月考英语试卷(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

云南民族大学附属高级中学2024-2025学年高二下学期3月月考英语试卷(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

3月月考高二英语
参考答案
第一部分 听力 (共两节,满分 30 分)
1-5 CBAAC 6-10 BBACC 11-15 BCAAB 16-20 CCBAA
第二部分 阅读 (共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
21~25 BDCAD 26~30 AABCB 31~35 CCBCD
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
36~40 GFCAD
第三部分 语言运用 (共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
41-45 CBADD 46-50BABDA 51-55CBCCD
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
56 took 57 Arranged 58 participants 59 a 60 were chosen 61 highly 62 selecting
63 who 64 professional 65 of
第四部分 写作 (共两节,满分 40 分)
第一节 (满分 15 分)
【参考范文】
The Backbone of China
Yuan Longping, known as the “Father of Hybrid Rice,” made groundbreaking contributions to agriculture. His research led to high-yield hybrid rice varieties, significantly increasing rice production and helping to feed millions in China and beyond. His lifelong work has been essential in combating hunger and securing food supplies for generations.
Yuan’s dedication to his mission greatly inspires me. Despite numerous challenges, he remained committed to improving lives through science, showing the value of perseverance and selflessness. His achievements prove how one person’s dedication can change the world for the better.
Reflecting on Yuan Longping’s legacy, I’m reminded that true success lies in helping others. His spirit encourages me to pursue my own goals with passion and determination, striving to make a lasting, positive impact on society.
第二节(满分 25 分)
【参考范文】
Soon after,all the negative words started to destroy me. I cried myself to sleep late in the night and woke up with swollen eyes the next morning ,hardly able to get out of my room. Several days later, overwhelmed by depression,I refused to go to school and talk with someone and even refused
food. It seemed that I was totally trapped in darkness. Thankfully, the magazines at hand helped to relieve my stress somehow. Everything changed from that day, when I happened to read an article.
I saw a quote in the journal.“Once you choose your way of life , be brave to stick it out and never return. ”Reading it, I suddenly caught what it meant. I could either let myself down in the gossip or hug it as a chance to grow up and become better. So I reread the posts and reflected on my recent experiences. I realized that I was bothered because I cared so much about people’s bad comments that I lost heart and forgot my target. It’s time to face the situation bravely and stick to what I have always dreamed to do.
【解析】
第二部分 阅读
第一节
A
【语篇导读】本文是一篇应用文,介绍了让商务人士入住和退房更轻松便捷的 4 家宾馆。
21 .B 细节理解题。本题考查考生识别和理解具体信息的能力。根据文章第二段第三、四
句“There’s even a luggage robot. You tap in the number of bags you’re carrying,then wait for a robot arm to swing down and store your luggage in a locker. ”可知,顾客在 Yotel New York 里使用一体机可以自助存储行李。故选 B。
22 .D 细节理解题。本题考查考生识别和匹配具体信息的能力。根据文章第一段第二、三
句“You download the iPhone or Android app. The night before ,you can‘check-in ’ virtually. ”和第四段第一句“…you use a mobile app to register and then receive a password by email or text. ”可知,两个宾馆都可以提供客人使用手机办理入住手续, 故选 D。
23 .C 主旨大意题。本题考查考生对于全文内容的总结概括能力。全文向读者介绍了 4 家
办理入住和退房手续都很高效的酒店,为商务人士出差选择宾馆时提供了更多的选 择,故选 C。
B
【语篇导读】本文是一篇记叙文,讲述了中国姑娘刘雯雯自幼学习吹唢呐的心路历程。
24 .A 细节理解题。根据第二段“Her father’s family has performed with the suona for seven
generations ,while the tradition on her mother’s side of the family can be traced back to the early Qing Dynasty. Despite her unwillingness ,she followed her parents to play the suona as early as 3 years old. ”父母家都有学习唢呐的传统, 所以尽管她不愿意学习唢 呐,她仍旧在三岁的时候就随着父母学习唢呐了。
25 .D 细节理解题。根据第二段“Besides it ,Liu has also learned traditional Chinese vocal
music and dancing — skills that have improved her oral muscles and sense of rhyme , helping equip her to be a professional musician. ”除了唢呐之外,刘雯雯也必须学习中 国传统声乐和舞蹈,这强化了她的口腔肌肉和韵律感,这些对她成为一个专业音乐 家都有帮助。
26 .A 细节理解题。 根据第三段“It wasn’t until 2008 that she first found suona music
beautiful . That was when she entered the Shanghai Conservatory of Music to learn the instrument more systematically from Liu Ying ,a professor and top player.‘The music played by the professor is just amazing,and different from what I had heard before,’she says.”直到 2008 年她第一次发现唢呐的音乐很美的时候是当她进入上海音乐学院系 统地向刘英学习这个乐器的时候。
27 .A 推理判断题。根据最后一段最后一句“‘I felt my hard work had paid off. I trained for
over 20 years ,probably just to win cheers and applause for traditional Chinese music on the international stage ’. ”刘雯雯在国际舞台上为中国传统音乐赢得了喝彩与掌声, 体现了刘雯雯内心对自己演奏的新认识,这是她演奏中国传统音乐的意义所在。
C
【语篇导读】本文为科技话题的议论文, 探讨了人们对于 ChatGPT 的不同态度, 随着 AI 技术进入高校,越来越多的学生选择走捷径,利用 ChatGPT 代写论文,教育部门对此采取了 相关措施,大学教师们则对此持不同态度。
28 .B 推理判断题。第一段在整篇文章中起到主题导入作用,文章是围绕 ChatGPT 引发的
问题展开的讨论。故选 B。
29 .C 细节理解题。根据第二段第二句“As a result of these tools becoming accessible to
anybody with an Internet connection ,education departments across the entire country are adjusting work process and redesigning entire courses ,according to the NYT ,forcing students to submit handwritten essays or introducing oral exams. ”还有最后一句“They want to make sure that their students are learning the critical thinking skills that are part of learning how to write. ”说明了相关部门下禁令的原因,他们想要培养学生的批判性 思维能力和写作能力,而学生依赖 ChatGPT 则不利于培养这些能力。故选 C。
30 .B 词句猜测题。 “The cat is out of bag. ”本义是“纸是包不住火的”,通过后面的一句话
“Once students are captured by ChatGPT’s convenience and efficiency ,it’d be pointless to fight ChatGPT in the classroom. ”表明在这个语境中该俚语指的是“一切既成事实, 无法回避”。故选 B。
31.C 推理判断题。第二段第四句“I think the consideration behind the ban is reasonable,”第
四段“…some professors including Aumann argued that the cat is already out of the bag. Once students are captured by ChatGPT’s convenience and efficiency ,it’d be pointless to fight ChatGPT in the classroom. ”以及第五段“Instead of absolute prohibition,Aumann suggested encouraging their students to react to ChatGPT in the same way they react to learning source ”表明 Aumann 一方面肯定下禁令的合理之处,另一方面又认为大学 不易实施禁令,不如鼓励学生合理利用, 他要求他的哲学系学生“像对待其他哲学 资源一样对待 ChatGPT”,这意味着他们将被要求评估其论据和论点(reasons and arguments),所以他对 ChatGPT 的态度是客观的。故选 C。
D
C 细节理解题。定位到文章第二段,“compared to 6.02 per residential community ten years ago. The average population density(密度) of the animal is 1.08 per hectare(公顷).”可知,与十年前相比,貉的数量在城市中有所增加。因此答案是C,貉的数量在城市中增加。
B 细节理解题。根据文章第三段中Wang Fang的话,“We found that cat food and rubbish would significantly change the population density of the animal, leading to an abnormal increase.”可知,猫粮和垃圾会显著改变动物的种群密度,导致异常增加。因此答案是B,动物的食物来源充足。
C 段落大意题。第四段主要介绍了一个关注貉研究和保护的项目,以及生物多样性的改善。因此答案是C,保护貉的项目。
D 推理判断题。根据文章最后一段,“In the future, the study will be expanded with more "aiien scienis" ivied,the Shanghai Greenery and Pubie Sanitatio Bureau said.”可以推断,该项目的未来将扩大,邀请更多的“公民科学家”参与,因此未来是光明的。答案是D,光明。
第二节
【语篇导读】这是一篇社科类说明文,主要讨论了生活中人们感到身体疲惫与真正的懒 惰之间的区别。
36 .G 根据下文内容可知,本部分建议人们关注疲惫不堪与懒惰的差异。故 G 项起承上启
下作用,提出五个明显的差异表征。
37 .F 根据本部分小标题可知,本部分呈现疲惫不堪者曾经非常有动力和激情。 F 项承
接上文,与下文相呼应,都谈及疲惫不堪者现在的生活状态。
38 .C 根据本部分小标题可知, 疲惫不堪者现在呈现出喜怒无常的状态。 C 项不仅符合句
子平衡原则,又能提现上下文内容的衔接。
39 .A 根据下文内容可知, 本部分内容谈及疲惫不堪的情况对人们生活的负面影响。故 A
项可以概括本段内容。
40.D 根据上文内容及本部分小标题可知, 本部分展示了对疲惫不同阶段表征的研究发现。
D 项对人们未来应对疲惫提出建议,承接上文,点明主题。
第三部分 语言运用
第一节 略
第二节
【56题详解】 考查动词时态。句意:2023年3月26日,在中国北部的山西省太原市,一个聚集了200多名中国文物专家的比赛正在进行,比赛的重点是古董修复。根据时间状语“on Mar 26, 2023”,应使用一般过去时。故填took。
【57题详解】 考查动词非谓语形式。句意:由国家文物局组织的比赛,大量参赛者通过修复真实的历史文物展示了他们的技能。根据句意,此处应使用被动结构,且arrange与主句谓语动词之间为逻辑上的被动关系,应使用过去分词作状语。故填Arranged。
【58题详解】 考查名词复数形式。句意:大量参赛者通过修复真实的历史文物展示了他们的技能。根据句意,此处应使用复数形式。故填participants。
【59题详解】 考查冠词。句意:中国历史学家陶忠钧说:“对修复师来说,真实的文物就像画布对画家一样重要。”此处表示泛指,应使用不定冠词。故填a。
【60题详解】 考查动词时态和语态。句意:文物修复师从六个类别中进行选择,以展示国家严格设计的文物保护规划。根据句意,此处应使用一般过去时的被动结构。故填were chosen。
【61题详解】 考查副词。句意:李群,文化和旅游部副部长表示,比赛的目的是选拔和培训一些技能更高的文物专家,以建立一个具有最新修复技能的人才队伍。根据句意,此处应使用副词。故填highly。
【62题详解】 考查动词非谓语形式。句意:比赛从全国27个省份选拔人才,是中国文物行业有史以来最大的选拔未来人才的活动。根据句意,此处应使用动名词短语作for的宾语。故填selecting。
【63题详解】 考查定语从句。句意:余家东,人力资源和社会保障部副部长表示,中国正在努力建立具有中国特色的专业竞赛体系,这场比赛对这个领域具有很大的重要性。该空引导非限制性定语从句,先行词是Yu Jiadong,关系词在定语从句中作主语,指代人,用关系代词who引导。故填who。
【64题详解】 考查形容词。句意:中国正在努力建立具有中国特色的专业竞赛体系,这场比赛对这个领域具有很大的重要性。根据句意,此处应使用形容词。故填professional。
【65题详解】 考查介词短语。句意:这场比赛对这个领域具有很大的重要性。表示“对……具有重要性”,应使用短语“be of great importance”。故填of
听力原文
Text 1
M: I’m looking for a present for my mom. She loves drinking tea, so I was thinking of a gift bag
with some different flavors.
W: Or you could get her a delicate teapot. My friend makes them. I can get you a good
price.(1)
Text 2
W: I’ve been trying to call you. Did you lose your phone again
M: I just paid more money for 5G data, but my phone still isn’t connecting.
W: It’s just too old. You won’t be able to update the system anymore. (2)
Text 3
W: The red bookshelf is fine but it doesn’t go with the room.
M: Well, you know I like this one here the most.
W: That’s because you’re too tall! My favourite is this one because I can actually reach the
top of it. (3)
Text 4
M: Sorry I’m late. Every day my bus is dead on time, but the day I have an important
meeting at work it doesn’t turn up. (4)
W: It’s OK. Everyone’s having problems. Kate’s car broke down and Linda’s train hasn’t arrived
yet.
Text 5
M: The fan on your computer is very loud. Does it get hot quickly too
W:Yes, it does actually. How did you know
M: That used to happen to mine. I had to open it and remove all the dust that was collected.
(5)
Text 6
W: Michael, watch out! The bridge is breaking!
M: Ah! Jump to the side. I can’t make it.
W: Grab my hand, and I’ll pull you up.
M: I’ve got you. Pull!
W: There you go. Oh, my! Why did you do that (6)
M: The water is so cold — I’m freezing. I know, I thought the bridge would hold me.
W: I warned you not to do that. Now you’re wet from head to foot, and we’re miles from
the parking lot. (6)
M: I have an extra set of clothes. We can still get to the top of the mountain.(7)
W: We’re not going back onto the track until you warn up properly.
M: You’re right. Let’s rest, and then I’ll lead us the last three kilometers to the top. (7)
W: Take your time, Michael.
Text 7
M: Sorry for the slow traffic.(9) There’s been an accident on the bridge, and the
underground passage is shut because of the snow. So, there’s no other way into the city.
W: That’s OK. It's not your fault. (8)
M: Is this your first time in New York
W: No, I was here a few years ago for a medical conference.
M: So are you a doctor
W: No, I work for a company that makes medicine.
M: So you’re a scientist
W: Yes, a chemist.
M: That’s impressive. You’re probably the smartest person I’ve ever had in my taxi. (8)
W: I’m sure you’ve had lots of people smarter than me.
M: I’ve had a few famous people, but never a scientist, or at least never one I knew about. So
what brings you back
W: I’m meeting my son. He is here studying for six months. I’m just spending a week here,
then flying up to Toronto to visit my aunt. (10)
M: You’d better fly there while you are here. It’s a long way from London.(9)
W: Exactly.
Text 8
M: That was awful. I could only answer eight out of the ten questions.(11) (12)
W: You did well. I only answered half of them.(11) (12)
M: If that was just a test, I hate to think what the real exam will be like.(12)
W: Maybe they made it hard so we’ll find the real exam easier.(12)
M: You are being very hopeful. Which questions did you struggle with (13)
W: The dates of the Han Dynasty — my mind just went blank. There have been so many
dynasties.(13)
M: I’m like you. I can never remember dates. I didn’t know the date of that war with the
English — the Opium War.(13)
W: Me neither — but there is one thing we have learned.
M: What’s that
W: We both need to do a lot more reading if we want to pass that exam.
M: You are absolutely right. We need to get to know this subject a lot better.
Text 9
W: I can’t make clear these recycling rules.(14)
M: What’s the problem
W: Well, for instance, these envelopes are made of paper, but they have a plastic window.
So, do they go with the plastic or the paper (15)
M: No, those can’t be recycled. Just put them with the general waste.(15)
4
W: I don’t see why everything can’t go in there.
M: Because if things are recycled, the materials can be used again, saving the Earth’s energy and
resources.
W: What about these plastic bottles and cans Where do they go
M: In the white bag. Look, it tells you on the information card. If you lose that, the information
is on the Internet.
W: I suppose this big plastic plate can go in the bag too.(16)
M: Yes, but wash it first. It can’t go in if it’s covered in food.(16)
W: Oh, so many rules. Every Tuesday I have this problem, because it is collected the next
day.(17 )
M: Once you get used to it, It will be no problem at all. Plus, you can feel good about yourself
because you are helping the environment.
W: In the old days, we didn’t have this problem. People used things again. They repaired things,
because they were too precious to be thrown away.
M: This is how things are in the modern world. We throw too many things away.
Text 10
Learning to play a musical instrument will not only give you a cool hobby, but increase patience and focus as well. It is said that learning to play the piano makes you smarter overall. It is possible because picking up the instrument requires strengths of character.(18) It takes years to master. The ability to sit down put everything else aside and learn deeply can easily be used in other areas of study.(18)(19) That is probably why musicians do better on intelligence tests.(19) But, whether or not learning music makes you smarter, it is obvious that playing an instrument has many positive side effects. You might like art — and this might seem like better hobby, if you prefer physical things over theory. After all, music is heavy in theory. However, did you know that the majority of successful musicians can also paint The opposite is not true. Chess is another hobby associated with thinking — it’s simple to understand why. But while chess players must train hard to compete to exercise thinking, there is no team aspect. (20) Chess attracts quiet, shy individuals. Music sometimes does too, but for most of time, it requires people break out of their shell and work with others.2025年春季季学期3月月考高二英语试卷
(考试时间 120 分钟,满分 150 分)
注意事项:
1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的班级、姓名、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。
2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应的题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。在试卷上作答无效。
第一节(共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman recommend the man to buy
A. Some teabags. B. A teacup. C. A teapot.
2. What happens to the man's phone
A. It's lost again.
B. It's too old to update the system.
C. It needs more money for a data package.
3. What does the woman care most about the bookshelf
A. The height. B. The size. C. The color.
4. How does the man usually get to work
A. By bus. B. By car. C. By train.
5. What’s the problem with the woman’s computer according to the man
A. Its fan is broken. B. It’s quite old. C. It’s too dirty.
第二节(共 15 小题:每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个 选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第 6、7 题。
6.Why is the woman so upset with the man
A. He got lost in the forest.
B. He didn't follow her advice.
C. He didn't bring proper clothing.
7. What are the speakers doing
A. Building a bridge.
B. Climbing a mountain.
C. Looking for directions.
听下面一段对话,回答第 8 至 10 题。
8.What is the probable relationship between the speakers
A. Driver and passenger.
B. Mother and son.
C. Doctor and patient.
9. How does the man sound
A. Rude. B. Calm. C. Friendly.
10. Which city will the woman visit next week
A. New York. B. London. C. Toronto.
听下面一段对话,回答第 11 至 13 题。
11. How many questions did the woman answer
A. Four. B. Five. C. Eight.
12. What did the speakers just do
A. A competition. B. Some homework. C. A test.
13. Which subject are the speakers discussing
A. History. B. English. C. Maths.
听下面一段对话,回答第 14 至 17 题。
14. How does the woman feel about the recycling rules
A. Confused. B. Confident. C. Content.
15. Which items will be regarded as general waste
A. Cans. B. Envelopes. C. Bottles.
16. What is the problem with the plate
A. It's too big.
B. It can't be recycled.
C. It hasn't been washed.
17. When is the recycling collected
A. On Monday. B. On Tuesday. C. On Wednesday.
听下面一段独白,回答第 18 至 20 题。
18. What is required to learn to play the piano
A. Deep passion. B. High attention. C. Strong muscles.
19. Why do musician do well on intelligence tests
A. They learn effectively.
B. They understand theory easily.
C. They finish the test individually.
20. What is the disadvantage of playing chess
A. It lacks cooperation.
B. It costs a lot of time.
C. It requires high intelligence
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题; 每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Four Hotels That Will Make Your Life Easier
Marriott Detroit Airport
It's such an ideal option for business travelers in a hurry. Here is the basic idea:You download the iPhone or Android app. The night before, you can “check-in” virtually. When you arrive you get a message that the room is ready and your key, which is already tied to your reservation, is waiting for you at the desk.
Yotel New York
The self-service kiosks (一体机) at this high-tech New York hotel are open 24x7 and work just like the ones you'd see at an airport. There are just five-steps to register and obtain your room card. There's even a luggage robot. You tap in the number of bags you're carrying, then wait for a robot arm to swing down and store your luggage in a locker.
Hyatt Regency Minneapolis
Business travelers like the fast kiosk check-in works. Like the Yotel, the kiosk asks you to put in your credit card. The whole process takes about three minutes. When travelers leave, they can be equally impressed with the fast check-out. You never have to wait in line.
Radisson LaCrosse
The Radisson is trying to make the kiosk process even faster, you use a mobile app to register and then receive a password by email or text. When you get to the kiosk, you can scan the password to get your key without any other steps required. It's incredibly fast.
21. Which hotel has the self-service luggage locker
A. Marriott Detroit Airport. B. Yotel New York.
C. Hyatt Regency Minneapolis. D. Radisson LaCrosse.
22. What do Marriott Detroit Airport and Radisson LaCrosse have in common
A. They provide key-free service.
B. They both have the fastest check-in process.
C. Travelers need to check in with a credit card.
D. Travelers can check in with their mobile phones.
23. What's the main purpose of the text
A. To assess the service of the hotels.
B. To criticize the service of the hotels.
C. To recommend hotels with fast service.
D. To help customers check in and check out.
B
As a child, Liu Wenwen didn't like the suona, a “loud”traditional Chinese musical instrument, also an ancestral treasure of her family that was to become her career.
Liu says she felt ashamed. In the 1990s, people admired things that were modern and international. The suona was considered out of date. Her father's family has performed with the suona for seven generations, while the tradition on her mother's side of the family can be traced back to the early Qing Dynasty. Despite her unwillingness, she followed her parents to play the suona as early as 3 years old. Besides it, Liu has also learned traditional Chinese vocal music and dancing— skills that have improved her oral muscles and sense of rhyme, helping equip her to be a professional musician.
It wasn't until 2008 that she first found suona music beautiful. That was when she entered the Shanghai Conservatory of Music to learn the instrument more systematically from Liu Ying, a professor and top player.“The music played by the professor is just amazing, and different from what I had heard before,” she says.
She loves exchanging ideas about suona playing techniques with her students. “It's wonderful to see the younger generation carrying on this cultural tradition.” Liu Wenwen said she is pleased to see the suona regain popularity among young people, sometimes combined with jazz, opera and other art forms. This has stopped its decline in the 1990s. Her name, when mentioned on China's social media platforms, often is followed by a video of her live performance at a concert in Sydney, Australia. Westerners were amazed by the loud, unfamiliar instrument and its colorful music.“I felt my hard work had paid off. I trained for over 20 years, probably just to win cheers and applause for traditional Chinese music on the international stage”.
24. What urged Liu Wenwen to learn to play the suona
A. Family tradition. B. Personal interest.
C. Her professor. D. Her ambition.
25. Apart from daily training, what did Liu do to be a professional musician
A. Follow her parents to play the suona.
B. Learn music history at an early age.
C. Play the suona with her parents on the stage.
D. Better her oral muscles and sense of rhyme.
26. How did Liu first find suona music beautiful
A. By learning from the famous professor Liu.
B. By visiting Shanghai Conservatory of Music.
C. By performing the suona music in Sydney.
D. By hearing her family playing the suona.
27. What can we learn from Liu's last words in the last paragraph
A. She learned the value of her performance.
B. She earned a fortune after 20 years' training.
C. She worked hard and became an international professor.
D. She surprised many westerners with a video of her performance.
C
Antony Aumann, a religious studies and philosophy professor at Northern Michigan University told Insider he had caught his student submitting essays written by the AI chatbot, and Aumann had his student rewrite the essay.
It's not just his struggling with the rise of AI chatbots like ChatGPT. As a result of these tools becoming accessible to anybody with an Internet connection, education departments across the entire country are adjusting work process and redesigning entire courses, according to the NYT, forcing students to submit handwritten essays or introducing oral exams. The New York City and Seattle public school systems have already banned ChatGPT on their own networks and devices. “I think the consideration behind the ban is reasonable,” Aumann said.“They want to make sure that their students are learning the critical thinking skills that are part of learning how to write.”
But universities aren't likely to follow the ban. After all, going around these restrictions is quite easy. Even tools designed to assist teachers in catching students secretly making use of AI tools like ChatGPT will probably be of little use, because students can change a few words from what ChatGPT produced, add some grammatical mistakes on purpose, and the detectors no longer think it's written by a chatbot.
Besides, some professors including Aumann argued that the cat is already out of the bag. Once students are captured by ChatGPT's convenience and efficiency, it'd be pointless to fight ChatGPT in the classroom.
Instead of absolute prohibition, Aumann suggested encouraging their students to react to ChatGPT in the same way they react to learning source—they will be asked to evaluate its reasons and arguments.
28. Why did the author mention Aumann's case in paragraph 1
A. To spread a tool of AI chatbots.
B. To start a discussion on ChatGPT.
C. To introduce ChatGPT technology.
D. To share a public concern on college education.
29. Why is ChatGPT banned by some school systems
A. Teachers can have easy access to ChatGPT.
B. Teachers can catch students cheating easily.
C. ChatGPT fails to develop learners' competence.
D. ChatGPT blocks the improvement of education systems.
30. What does “the cat is already out of the bag”really mean in paragraph 4
A. Students will be caught cheating through ChatGPT.
B. It cannot be avoided that ChatGPT attracts students.
C. Teachers decide to take action to address the problem.
D. The cat manages to escape from being caught eventually.
31. What's Aumann's attitude to ChatGPT
A. Worried. B. Subjective. C. Objective. D. Indifferent.
D
Raccoon dogs (貉),an animal native to Shanghai, have been spotted in nearly half of surveyed residential complexes in a suburban district of Shanghai,an investigation involving mass participation of city residents found.
Among the 50 surveyed residential complexes in Songjiang District, 22 have tracks of raccoon dog activity, with the number ranging between I and 50, and an average of 10.82 per residential community, compared to 6.02 per residential community ten years ago. The average population density(密度) of the animal is 1.08 per hectare(公顷). Seven residential complexes have recorded more than 10 raccoon dogs.
"We found that cat food and rubbish would significantly change the population density of the animal, leading to an abnormal increase," said Wang Fang, a researcher at Fudan University's School of Life Sciences."Improper management of waste and cat food leads to one extra raccoon dog per hectare, doubling the normal figure. Meanwhile, the space of residential complexes and building layouts have no direct connection with the population density of the animal."
Since 2019,a program was launched by the Shanghai Forestry Station, a conservation biology research team at Fudan University and the Shan Shui Conservation Center. It focuses on the research and protection of raccoon dogs, and the improvement of biological diversity. Various methods such as on site visits, monitoring of infrared cameras(红外摄像机), the analysis of food habits, and GPS tracking are taken.
For the first time, a program involving the public, with participants nicknamed "citizen scientists," started in June to study the movement of the animal and population,as well as people's attitude toward them. Meanwhile, it drew more than 300 applications. In the future, the study will be expanded with more "citizen scientists” invited ,the Shanghai Greenery and Pubic Sanitation Bureau said.
32. What do the statistics in paragraph 2 indicate
A. More hectares of land are damaged by raccoon dogs.
B.Local people like raccoon dogs better than ever before.
C. The number of the raccoon dogs is increasing in the city.
D. The reproduction of raccoon dogs has reached a peak.
33.What causes a change in the animal population according to Wang Fang
A. Severe climate changes
B. Enough food sources for the animal.
C.The destruction of the habitat
D. The protection of human beings'.
34.What is paragraph 4 mainly about
A.An introduction to the Shanghai Forestry Station.
B.A breakthrough made by Fudan University.
C.A program of protecting raccoon dogs.
D. An analysis of biological diversity.
35.How is the future of the program
A.Worrying B.Accessible. C.Disappointing. D.Bright.
第二节(共5小题; 每小题2.5分, 满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Are you someone who easily gets tired and doesn't feel like doing anything Do you label this kind of behavior as mere laziness 36
Feel disconnected from everything.
People experiencing exhaustion most commonly don't feel like themselves anymore, don't feel engaged by anything and constantly struggle with the sense of helplessness and inability to take back control of their lives.
Used to be motivated and passionate.
A clear difference between someone who's worn out and someone who's lazy is that the tired people used to have things they were passionate about. 37 And even hate doing anything because of how much they overworked themselves.
Become moody and annoyed.
Do you suddenly find yourself easily angry 38 If you start to have trouble controlling your emotions, especially when it never used to be a problem for you, this might be the reason why.
39
One of the warning signs is that you start neglect ing your self-care and socially keep away from others. You stop making an effort to dress up yourself or look good and you tend to spend most of your time by yourself doing nothing.
Changes happen gradually.
Studies show that exhaustion develops in five major stages, according to degrees of severity. The honeymoon phase, the onset of stress, chronic stress, exhaustion and habitual exhaustion. By the time you reach the final stage, exhaustion will make you suffer from depression and anxiety. 40
A. Ignore your self-care.
B. Focus on warning signs.
C. Do you often feel emotionally out of control
D. So it's important to raise awareness about exhaustion.
E. But the lazy people don't ever devote themselves to things.
F. However, they may now be struggling to find interest in anything.
G. Here are five signs to show you're experiencing exhaustion rather than laziness.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题; 每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
After a recent business trip, I was heading back to my home in Northern California. Since I live a four-hour 41 from the San Francisco airport, I had parked my car there for my trip back. To my frustration, I 42 that the battery was dead when I reached my car. Luckily, an airport parking attendant promptly showed up to 43 my car, and I was on my way.
While driving north on Highway 280 towards San Francisco, I exited onto Highway 1 and 44 heavy traffic. Suddenly, my car didn’t work 45 — no flashers, lights, or starter — leaving me stuck in the middle lane. Feeling helpless and 46 of being hit, I called 911. A woman on duty took my information and 47 it to the San Francisco police.
As I stood there awaiting 48 , a nice gentleman, who had previously experienced a similar 49 himself offered to push my car to the shoulder. After thanking him, I proceeded to 50 further help.
Within ten minutes, a police car arrived to 51 that everything was going smoothly. Shortly after, a tow truck took my car to a nearby 52 , where efficient repairs allowed me to 53 my journey without much delay. On my drive home, I reflected with gratitude on the many acts of 54 I had been granted that day and 55 to extend that warmth to others.
41. A. walk B. ride C. drive D. flight
42. A. suspected B. discovered C. blessed D.infected
43. A. jump-start B. test-drive C. safety- inspect D. spot-check
44. A. directed B. inquired C. favoured D. encountered
45. A. slightly B. barely C. occasionally D. entirely
46. A. critical B. scared C. ignorant D. ashamed
47. A. forwarded B. returned C. exposed D. whispered
48. A. recognition B. assistance C. negotiation D. evidence
49. A. rollover B. pileup C. outbreak D. breakdown
50. A. wait for B. cut off C. turn down D. contribute to
51. A. assume B. confirm C. ensure D. promise
52. A. airport B. garage C. hotel D. station
53. A. shift B. approve C. resume D. adjust
54. A. concern B. sympathy C. kindness D. generosity
55. A. labeled B. hesitated C. begged D. resolved
第二节(共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Gathering more than 200 of China's cultural relic experts together, a contest focusing on antique restoration 56 (take) place in Taiyuan, North China's Shanxi Province on Mar 26, 2023. 57 (arrange) by the National Cultural Heritage Administration, a large number of 58 (participant) showed their skills by working on authentic historical relics.
Tao Zhongjun, 59 Chinese historian, said,"real relics for repairers are what a good canvas(画布) is to a painter."The cultural relic repairers 60 (choose) from six categories to reveal the country's strictly designed relics conservation schemes(规划).
Li Qun, a vice minister of culture and tourism said that the competition aims to select and train some 61 (high) skilled relic experts so as to establish a talent troop that possess up-to-date restoration skills.
Searching for talents from 27 provinces around the country, the competition is the largest event for 62 (select) future talents ever held in China's cultural relic industry. Yu Jiadong, 63 is a vice minister of human resources and social security, said that China is striving to build a 64 (profession) competition system with Chinese characteristics and that this competition is 65 great importance to this field.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
你校英文报正在征集用英文讲述“国之脊梁 (The Backbone of China)”故事的文章,请写一篇短文投稿。内容要点包括:
1. 你介绍的伟人及其成就
2. 你的感想及启发
注意:
(1)可以适当增加细节,以使行文连贯;
(2)词数80左右,邮件的格式已给出,不计人总词数。
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In high school, I was an editor of the school newspaper at the student union. And I won two national awards. I've been so focused on my dream of being a magazine editor that I've never wasted my time being fake -friendly to people—I was too busy for that. I almost didn’t socialize much in school, which meant I almost didn't have any real friends in school. Unexpectedly, that annoyed a lot of people out of my expectation, so they began to talk about me behind my back. The gossip(流言蜚语) never bothered me since I was so into my goals and had no time to care much. But then I appeared on TV, and things changed.
When the show first broadcast last May, I received dozens of mean posts about me on the media sites , calling me“crazy”, and even some dirty words were used. Worse still, some strangers shot their fingers at me. How could they say such terrible words to me when they'd never met me I still tried to focus on my work and told myself not to care about this, but that didn't stop their comments from streaming in. Every day, mess messages continued to come in and it seemed no sign of end.
When I walked into class on a Monday morning, some girls actually pointed and whispered that I broke down the TV program. I wish I could have faced all negative things calmly or even ignore the gossip, but I couldn't. Each time I went out of or into the classroom, there would be people I knew or total strangers, staring at me or whispering, only adding to my sense of shame, and I just wasn't able to shake any of it off. All the negative attention started to overwhelm me physically and mentally.
注意:1.续写词数应为 150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Soon after, all the negative words started to destroy me.
I saw a quote in the journal."Once you choose your way of life, be brave to stick it out and never return.”听力 apart from
update the system sense of rhyme
cans philosophy
a medical conference religious
lack cooperation submit essays
different flavors submit-submitted(p.p) submission(n.)
a delicate teapot permit-___________(p.p) _____________(n.)
it doesn’t go with the room admit-___________(p.p) -___________(n.)
remove all the dust catch sb. doing sth.
grab my hand as a result/consequence of
underground passage as a result/consequence,
can’t make clear become accessible to; have easy access to
阅读 reasonable
an ideal option restriction
in a hurry be of little use
be tied to detector
be impressed with the cat is already out of the bag
traditional Chinese musical instrument be captured by
felt ashamed absolute prohibition
an ancestral treasure pointless
be considered out of date develop sb.’s competence
be traced back to residential complexes
unwillingness investigation
vocal music a suburban district
systematically mass participation
be pleased to do improper management
regain popularity building layouts
be combined with be launched by
live performance on site visits
my hard work had paid off conservation
win cheers and applause destruction of the habitat
urged sb. to do sense of helplessness
be conscious of worn out
be passionate about degrees of severity
moody depression
emotionally neglect
完形 lane
head back previously
to one’s frustration proceed to do
promptly with gratitude
be stuck in grant
jump-start inquire
safety- inspect occasionally
forward(v.) resume
negotiation resolve
作文范文 第一节(满分15分)
The Backbone of China
Yuan Longping, ___________(know) as the “Father of Hybrid Rice,” made groundbreaking ______________(contribute) to agriculture. His research led to high-yield hybrid rice ____________(variety), significantly increasing rice production and helping to feed millions in China and beyond. His lifelong work has been essential in combating hunger and _____________(secure) food supplies for generations.
Yuan’s dedication ________ his mission greatly inspires me. Despite numerous ___________(challenge), he remained ____________(commit) to improving lives through science, showing the value of perseverance and _____________(selfless) His achievements prove how one person’s dedication can change the world for the better.
Reflecting _______ Yuan Longping’s legacy, I’m reminded that true success lies __________ helping others. His spirit encourages me _____________(pursue) my own goals with passion and determination, striving to make a lasting, positive impact ____________ society.
第二节 读后续写
Soon after,all the negative words started to destroy me. I cried myself to sleep late in the night and __________(wake) up with swollen eyes the next morning, hardly able __________(get) out of my room. Several days later, _________________(overwhelm) by depression, I refused to go to school and talk with someone and even refused food. It seemed that I was totally _______________(trap) in darkness. Thankfully, the magazines at hand helped to relieve my stress somehow. Everything changed from that day, when I happened to read __________ article.
I saw a quote in the journal.“Once you choose your way of life , be brave to stick it out and never return. ”Reading it, I suddenly ___________(catch) what it meant. I could either let myself down in the gossip __________ hug it as a chance to grow up and become ___________(good). So I reread the posts and reflected on my recent experiences. I realized that I was bothered because I cared so_______ about people’s bad comments that I lost heart and forgot my target. It’s time to face the situation ____________(brave) and stick to what I have always dreamed to do.

展开更多......

收起↑

资源列表