2025年人教版英语七级下册期中阅读专项复习--Unit1 完形填空、阅读理解、短文填空(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年人教版英语七级下册期中阅读专项复习--Unit1 完形填空、阅读理解、短文填空(含解析)

资源简介

2025年人教版英语七级下册期中阅读专项复习
--Unit1完形填空、阅读理解、短文填空
U1单元主题:Animal Friends
主题分析:介绍常见的动物,包括外貌、性格、饮食等,涉及濒危动物保护。
一、完形填空
【导语】本文是一篇记叙文。文章通过讲述玛丽和农场里一头小象的故事,传达人与动物应和谐相处的理念。
Little Mary’s grandparents have a farm. On the farm there are many kinds of 1 , such as cows, dogs and cats. She likes to play with them because they make her 2 .
On the farm there is also a little elephant. It has no mother. And it never plays with 3 animals. It often walks around by itself. Mary thinks this is why she likes it so 4 .
Many times, Mary 5 the elephant how sorry she is for the death (死亡) of its mother. She loves talking with it and the elephant becomes (变得) 6 to Mary. When it sees Mary on the farm, it runs up to her 7 a little dog. Sometimes it follows her into a wood (树林). There Mary sits on the ground and 8 a book; the little elephant stands by Mary.
Her grandfather often asks her, “ 9 does the elephant like you so much ” “Oh, because I love it, Grandpa.” Mary answers.
Grandpa thinks Mary is 10 . Animals are our friends. We should love them.
1.A.fruits B.trees C.animals D.vegetables
2.A.sad B.happy C.angry D.tired
3.A.all B.some C.both D.other
4.A.much B.well C.often D.quickly
5.A.speaks B.tells C.says D.talks
6.A.afraid B.interested C.smart D.friendly
7.A.like B.with C.for D.from
8.A.reads B.buys C.opens D.draws
9.A.What B.How C.why D.When
10.A.funny B.right C.strong D.young
二、阅读理解。
(一)【导语】本文主要介绍了动物园里的一些新动物及动物园的票价。
Good news for you. Some new animals come to our zoo. They want to meet e and see the big tiger from China and two elephants from India. Three lions from Africa want to meet you, and four monkeys from China want to smile (微笑) at you. Four cute koalas from Australia are going to welcome you, and two giraffes from America are waiting for e and take photos with them!
TicketsAdults: $4.00 Children: Over 12 $2.00 Under 12 Free Opening TimeFrom Wednesday to Monday: 9:00 a, m. -4:00 p. m. On Tuesdays: 10:00 a. m. -3:00 p. m. Keep the zoo clean! Do not touch (摸) the animals or give food to them!
11.How many new animals come to the zoo
A.Seven. B.Fourteen. C.Sixteen.
12.Now Mr Smith is in the zoo with his two sons (one is 14 and the other is 10). How much are the tickets altogether (总共)
A.$2.00. B.$4.00. C.$6.00.
13.What can we do in the zoo
A.Leave things everywhere.
B.Take photos of the animals.
C.Touch the koalas on the head.
(二)【导语】本文讲述了四种不同动物的自我介绍,包括小熊猫、猕猴、小老虎和浣熊。
I’m a red panda (小熊猫). I’m three years old. I’m a little shy. There is the word “panda” in my name, but I am not a panda. We are different animals.
I’m a macaque (猕猴), a kind of monkey. I’m six years old. I’m very smart. And I like playing in the tree. People kill many of us, so we are in danger now. Please save us.
I’m a little tiger. I’m just six months old now. My favorite food is meat. Many people think I’m very cute, but some people think I’m kind of scary (吓人的).
I’m a raccoon (浣熊). I’m four years old. I get my name because I always wash the food with water before eating. I look like a red panda, but we are different. We have different colors.
14.What is the red panda like
A.It is shy. B.It is lazy. C.It is scary.
15.What kind of animals are in danger now
A.Tigers. B.Raccoons. C.Macaques.
16.How old is the little tiger
A.It’s three years old. B.It’s six years old. C.It’s six months old.
17.Why does the raccoon get its name
A.Because it is a little shy.
B.Because it likes to wash food before eating.
C.Because it sleeps in the tree.
(三)【导语】本文介绍了几种动物的特征与生活习性。
Hi, my name is Kara. I’m a koala. I’m small and a little fat (胖的). It takes me about four hours to eat. Then I sleep for about 20 hours a day. Many people like me because I’m so cute. But I can’t be your pet. You are welcome to see me in Australia. Hi, I’m Si Hai. I come from China, but I live in a zoo in Qatar now. I like eating bamboo (竹子) and taking a walk around my new home. Many people come to see me every day. They are friendly. They say hi to me and take pictures of me.
I’m Harry. I’m a hippo. I’m from Africa. I have a big head and mouth. I like staying in the water. I’m also a dangerous animal. You can tell that from my face, right I’m Arnold and I’m an anteater. I live in South America. I don’t eat fruit or vegetables. I love ants (蚂蚁) best and I can eat about 30, 000 of them a day! I have no teeth, but my tongue is really long. I don’t like living in groups (群). I’m quiet.
根据材料内容选择最佳答案。
18.Why do many people like Kara
A.Because it is cute. B.Because it is quiet.
C.Because it is smart. D.Because it is friendly.
19.Where is Si Hai from
A.Qatar. B.China. C.Australia. D.South America.
20.Who has a big head and mouth
A.Kara. B.Si Hai. C.Harry. D.Arnold.
21.What does Arnold eat every day
A. B. C. D.
22.In which part of a magazine (杂志) can we find the text
A.Art. B.Food. C.School. D.Nature.
(四)【导语】本文讲述了动物在人类世界中的重要性以及它们面临的威胁,同时提出了人类可以采取的措施来保护动物。
Animals are our friends and play an important part in our world. 23 .
24 . People cut down forests, so many animals are losing their homes. Also, some are hunted for their fur, bones or other parts.
We can do a lot to help them. 25 . We should not buy things made from endangered animals. 26 .
Let’s start from small things and work together to make the world a better place for animals. We believe that if we treat them well, they will bring us more joy and a more beautiful world. 27 .
A.For example, we can plant more trees to provide them with homes
B.They are so lovely and interesting
C.We should love and protect them
D.Some animals, like pandas and tigers, are in great danger
E.After all, we share the same earth with them
F.And we can volunteer in animal protection organizations to help take care of the injured animals
三、任务型阅读
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍熊猫、狮子和考拉这三种动物。
There are many kinds of animals in the world. Pandas only live in China. They live mainly on bamboo. They like eating a lot. It takes pandas a lot of time to eat food every day. Lions come from Africa. They are the kings of the grassland (草原). They like to eat other animals. Koalas come from Australia. They are quiet and cute. They sleep during the day and get up to eat at night. They like to eat eucalyptus leaves (桉树叶).
Animals Living Place Food Habit
Pandas 28 29 Spend much time eating every day
Lions 30 Other animals 31
Koalas 32 Eucalyptus leaves Sleep during the day and eat at night
四、短文填空
【导语】本文讲述了作者对大象的喜爱、大象的特征以及大象面临的危险,文章最后号召人们一起保护森林和大象。
The elephant is my favorite animal. I love elephants 33 they are strong and clever. They are also 34 symbol of good luck. Elephants look different from other animals. They are huge. They have large ears and long trunks. They can 35 (pick) up and carry heavy things with their trunks. They are very playful and love 36 (play) in the water. They are great 37 (swim). They can also remember one another and places with food and water after many 38 (year).
Elephants are an important part of Thai life and culture. However, they are 39 danger now. They live in forests, but people 40 (cut) down too many trees. People also kill elephants for 41 (they) ivory. Let’s save the forests and not buy things 42 (make) of ivory.
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C B D A B D A A C B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C C B A C C B A B C
题号 21 22 23 24 25 26 27
答案 C D C D A F E
1.C 2.B 3.D 4.A 5.B 6.D 7.A 8.A 9.C 10.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章通过讲述玛丽和农场里一头小象的故事,传达人与动物应和谐相处的理念。
1.句意:在农场上有许多种动物,比如奶牛、狗和猫。
fruits水果;trees树;animals动物;vegetables蔬菜。根据下文“such as cows, dogs and cats”可知,比如牛、狗和猫,所以此处是指农场里有很多种动物。故选C。
2.句意:她喜欢和它们一起玩耍,因为它们让她开心。
sad悲伤的;happy开心的;angry生气的;tired疲惫的。根据上文“She likes to play with them”可知,她喜欢和它们一起玩,所以此处是指动物们让她开心。故选B 。
3.句意:而且它从不和其他动物一起玩耍。
all所有的;some一些;both两者都;other其他的。根据下文“It often walks around by itself.”可知,它经常独自走来走去,所以此处是指它从不和其他动物一起玩。故选D 。
4.句意:玛丽觉得这就是她如此喜欢它的原因。
much很,非常;well好地,健康的;often经常;quickly快速地。根据“she likes it so…”可知,此处是指她如此喜欢它;考查so much“如此,非常”,副词短语。故选A。
5.句意:很多次,玛丽告诉小象,她对它妈妈的死感到多么难过。
speaks讲某种语言,发言;tells告诉,讲述;says说,强调说话内容;talks交谈,常与 to/with/about搭配。根据“Mary … the elephant how sorry she is for the death of its mother.”可知,此处是指玛丽告诉小象她对它母亲的死感到多么难过;考查tell sb. sth.“告诉某人某事”,固定搭配。故选B。
6.句意:她喜欢和它聊天,小象也对玛丽变得友好起来。
afraid害怕的;interested感兴趣的;smart聪明的;friendly友好的。根据下文“When it sees Mary on the farm, it runs up to her”可知,当小象看到玛丽时,会跑向她,所以此处是指小象对玛丽很友好。故选D。
7.句意:当它在农场上看到玛丽时,它会像一只小狗一样朝她跑过去。
like像;with和……一起;for为了;from从,来自。根据“it runs up to her … a little dog”可知,此处是指它像一只小狗一样跑向她。故选A。
8.句意:在那里,玛丽坐在地上读书,小象就站在玛丽身边。
reads读;buys买;opens打开;draws画,拉。根据“Mary sits on the ground and … a book”可知,此处是指玛丽坐在地上读书;考查read a book“读书”,固定搭配。故选A。
9.句意:她的爷爷经常问她:“这头小象为什么这么喜欢你?”
What什么;How怎样;why为什么;When什么时候。根据下文“Oh, because I love it, Grandpa.”可知,因为玛丽爱小象,所以此处是爷爷询问小象为什么这么喜欢玛丽。故选C。
10.句意:爷爷认为玛丽说得对。
funny有趣的;right正确的;strong强壮的;young年轻的。根据下文“Animals are our friends. We should love them.”可知,动物是我们的朋友,我们应该爱它们,所以此处是指爷爷认为玛丽是对的。故选B。
11.C 12.C 13.B
【导语】本文主要介绍了动物园里的一些新动物及动物园的票价。
11.细节理解题。根据“the big tiger”、“two elephants”、“Three lions”、“four monkeys”、“Four cute koalas”、“two giraffes”可知,一共有16只新动物。故选C。
12.细节理解题。根据“Adults: $4.00. Children: Over 12 $2.00. Under 12 Free”可知,成人4美元;12岁以上儿童2美元,12岁以下免费,Smith先生带着他的两个儿子的票价总共为6元。故选C。
13.细节理解题。根据“Come and take photos with them!”可知,动物园里可以拍照。故选B。
14.A 15.C 16.C 17.B
【导语】本文讲述了四种不同动物的自我介绍,包括小熊猫、猕猴、小老虎和浣熊。
14.细节理解题。根据“I’m a red panda (小熊猫). I’m three years old. ”可知,红熊猫的性格是害羞的。故选A。
15.细节理解题。根据“I’m a macaque (猕猴)...People kill many of us, so we are in danger now. Please save us.”可知,猕猴目前濒危。故选C。
16.细节理解题。根据“I’m a little tiger. I’m just six months old now.”可知,小老虎的年龄是六个月。故选C。
17.细节理解题。根据“I’m a raccoon (浣熊)...I get my name because I always wash the food with water before eating.”可知,浣熊的名字来源于它喜欢在吃食物前用水清洗。故选B。
18.A 19.B 20.C 21.C 22.D
【导语】本文介绍了几种动物的特征与生活习性。
18.细节理解题。根据“Many people like me because I’m so cute.”可知,许多人喜欢Kara是因为它看起来很可爱,故选A。
19.细节理解题。根据“Hi, I’m Si Hai. I come from China, but I live in a zoo in Qatar now.”可知,四海现在住在卡塔尔的一家动物园里,故选B。
20.细节理解题。根据“I’m Harry. I’m a hippo. I’m from Africa. I have a big head and mouth.”可知,有大头和大嘴的是河马Harry,故选C。
21.细节理解题。根据“I’m Arnold and I’m an anteater…I love ants (蚂蚁) best and I can eat about 30, 000 of them a day!”可知,食蚁兽Arnold最爱吃蚂蚁,每天可吃约三万只,故选C。
22.推理判断题。通读全文可知,文章介绍了几种动物的特征与生活习性,属于自然类范畴,因此我们可以在杂志的自然部分看到这篇文章。故选D。
23.C 24.D 25.A 26.F 27.E
【导语】本文讲述了动物在人类世界中的重要性以及它们面临的威胁,同时提出了人类可以采取的措施来保护动物。
23.根据“Animals are our friends and play an important part in our world.”可知,动物是我们的朋友,并且在我们的世界中扮演着重要的角色,选项C“我们应该爱护和保护它们”符合语境,故选C。
24.根据“People cut down forests, so many animals are losing their homes.”可知,人们砍伐森林,许多动物正在失去它们的家园,选项D“一些动物,如熊猫和老虎,处于极大的危险之中”符合语境。故选D。
25.根据“We can do a lot to help them.”可知,我们可以做很多事情来帮助它们,选项A“例如,我们可以种植更多的树木为它们提供家园”符合语境。故选A。
26.根据“We should not buy things made from endangered animals.”可知,我们不应该购买由濒危动物制成的物品,选项F“我们可以自愿加入动物保护组织,帮助照顾受伤的动物”符合语境。故选F。
27.根据“Let’s start from small things and work together to make the world a better place for animals.”可知,我们可以从小事做起,共同努力为动物创造一个更美好的世界,选项E“毕竟,我们与它们共享同一个地球”符合语境。故选E。
28.China 29.Bamboo 30.Africa 31.Like to eat other animals 32.Australia
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍熊猫、狮子和考拉这三种动物。
28.根据“Pandas only live in China.”可知,熊猫生活在中国。故填China。
29.根据“They live mainly on bamboo.”可知,熊猫的食物是竹子。故填Bamboo。
30.根据“Lions come from Africa.”可知,狮子来自非洲。故填Africa。
31.根据“They like to eat other animals.”可知,狮子的习性是喜欢吃其它动物。故填Like to eat other animals。
32.根据“Koalas come from Australia.”可知,考拉来自澳大利亚。故填Australia。
33.because 34.a 35.pick 36.playing 37.swimmers 38.years 39.in 40.cut 41.their 42.made
【导语】本文讲述了作者对大象的喜爱、大象的特征以及大象面临的危险,文章最后号召人们一起保护森林和大象。
33.句意:我喜欢大象是因为它们强壮且聪明。根据“I love elephants ... they are strong and clever.”可知,前后分句是因果关系,because“因为”,引导原因状语从句。故填because。
34.句意:它们也是好运的象征。a symbol of“……的象征”。故填a。
35.句意:它们可以用鼻子拾起和搬运重物。空前是情态动词can,空处填动词原形,pick“拾,捡”。故填pick。
36.句意:它们非常顽皮,喜欢在水中玩耍。love doing sth“喜欢做某事”,空处填动名词作宾语。故填playing。
37.句意:它们是游泳健将。根据“They are great...”可知,空处填名词,swim“游泳”,swimmer“游泳者”,主语是they,因此用复数形式。故填swimmers。
38.句意:它们还能记住彼此以及有食物和水的地方,即使经过多年也不会忘记。year“年”,可数名词,many修饰可数名词复数。故填years。
39.句意:然而,它们现在处于危险之中。be in danger“处于危险中”。故填in。
40.句意:它们生活在森林里,但人们砍伐了太多的树木。根据“People also kill elephants”可知,此处时态是一般现在时,主语people是复数,谓语动词用原形。故填cut。
41.句意:人们还为了获取象牙而猎杀大象。ivory是名词,空前用they的形容词性物主代词their“它们的”。故填their。
42.句意:让我们拯救森林,不要购买象牙制品。过去分词作后置定语,表示“由象牙制成的”,make的过去分词是made。故填made

展开更多......

收起↑

资源预览