资源简介 2025年人教版英语七级下册期中阅读专项复习--Unit3完形填空、阅读理解、短文填空U3单元主题:Keep Fit主题分析:介绍健康与运动,包括各种体育运动、如何锻炼身体和锻炼的频率。一、完形填空【导语】本文是一篇记叙文。文章按照时间顺序和项目类别,记录了学校里的体育活动情况。最后指出运动帮助大家保持健康和强壮,呼吁大家一起做运动。Everyone in our school loves sports. Every morning 1 we get up, we do morning exercises. After the third class we 2 again. We have PE classes three 3 a week, and we do sports at five every afternoon. The most popular sport is basketball. The boys 4 playing it and many of the girls like it too. Another 5 sport is football and there are a lot of football fans in the school.We play volleyball when the 6 is fine. We have school teams in basketball, football and volleyball. Our teams often have games against teams from other schools. When there is a game, many of us go to 7 it.Some of us like track-and-field events (田径项目), and we 8 practise jumping and running. Between these two events, students like jumping 9 . Once a year we have a sports meeting and more students join in jumping.Sports help us to keep healthy and 10 . Let’s do sports together!1.A.if B.after C.however D.before2.A.eat B.cook C.listen D.exercise3.A.times B.quarters C.pairs D.groups4.A.remember B.clean C.enjoy D.stop5.A.smart B.lazy C.cute D.popular6.A.weather B.height C.food D.class7.A.want B.spell C.watch D.show8.A.never B.often C.ever D.either9.A.better B.good C.well D.best10.A.free B.warm C.delicious D.strong二、阅读理解(一)【导语】本文是一篇调查报告,主要讲述了Yuying中学学生对不同体育运动的喜好情况。There are 520 boys and 500 girls in Yuying Middle School. The school made a survey about students’ favorite sports. Here are the results.After seeing the results, the PE teacher advises us to join different sports clubs. He also encourages us to try some new sports. It may bring us some surprises.11.What is the boys’ favorite sport A.Skating. B.Running. C.Ping-pong. D.Basketball.12.How many girls like playing football best A.25. B.30. C.52. D.65.13.The survey is about ________.A.sports B.books C.Food D.music(二)【导语】本文主要介绍了四个人各自喜欢的运动:骑自行车、打太极、爬山和蹦极。Jack: Riding a bike is my favourite. I think it’s very interesting. I often ride a bike to the countryside at weekends. Along the way, I see trees, flowers, rivers and mountains. Sometimes the ride makes me tired, but I feel comfortable when I am back home.Sara: I learn Tai Chi from my grandpa these days. It is slow but great, and it’s good for keeping healthy. Also, playing Tai Chi helps me become more careful and more patient. When I feel bored or angry, I will play it and then I’ll become quiet.Tony: I like outdoor sports. Mountain climbing is the one to bring me much fun. I feel excited and successful when I get to the top of the mountain. To keep safe (安全的), climbing with some friends and making a careful plan are very important.Kate: Different from other girls, I like bungee jumping (蹦极) best. When I fall from a high place, I always shout and feel like a bird flying in the air. It’s cool!14.What does Sara think of playing Tai Chi A.Difficult. B.Easy. C.Helpful. D.Boring.15.How does Tony keep safe when climbing mountains ①Climbing with friends. ②Taking much food.③Making a plan. ④Taking a phone.A.①② B.②③ C.①③ D.③④16.What can we know from the passage A.Jack often rides a bike with his friend to mountains.B.Kate thinks bungee jumping is boring.C.Tony always climbs mountains with his parents.D.Sara learns Tai Chi from her grandpa these days.(三)【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了一些帮助减肥的运动方法。Many people have weight problems. These problems are bad for their health. One of the biggest reasons is that we sit around too much. So the best way to lose weight is to move your body. Turn off the TV. It’s the first thing that you need to do. Once a week, turn off the TV and play some sports with your family. You can do something interesting instead of sitting in front of the TV, such as playing football and taking a walk.Walk more. Look for small ways to walk more. When you get the mail, take a walk around the house. Take the dog for a walk each day or ride your bike for 10 minutes before getting ready for work.Do some housework such as watering the flowers cleaning the windows and washing clothes. These kinds of activities may not be vigorous exercise, but they can keep you moving.17.What is one of the biggest reasons for weight problems according to the passage A.The hard work. B.Watching TV for too long.C.Too much sleep. D.Sitting too much.18.Which of the following is NOT true according to the passage A.The writer talks about three ways to help move our bodies.B.Walking a dog is a good way to exercise.C.Some small ways can also help us walk more.D.Playing football is the best way to move our bodies.19.The underlined word “they” refers to ________.A.small ways B.vigorous activitiesC.games D.activities in the house20.What is the passage mainly about A.How to live a healthy life. B.How to do something interesting.C.How to lose weight. D.How to spend your free time.(四)【导语】本文主要讲述了做运动的原因。①A lot of people play sport, but very few people become sports professionals (专家). If the sport isn’t going to be your future, then why should you play it Why should you practise it every day Why should you work hard and feel sore (酸痛的) the next day Wouldn’t it be better to forget sport and only focus on your lessons In fact, there are a lot of reasons for playing sport.②First of all, playing sport is a great way to exercise. Exercising keeps you healthy and strong. When you exercise, your body makes endorphins (内啡肽) to give you more energy and make you feel happier.③Also, playing sport teaches young people how to talk with others and work as a team. It teaches young people to respect their coaches (教练), teammates and players from other teams. Many reports say that playing sport helps young people stay out of trouble. If a young person plays sport, he or she may have few problems. This is because playing sport teaches people rules. It also teaches people that if they work hard, they will succeed.④Another good reason for playing sport is that it makes people leave their houses. Now, a lot of people spend too much time watching TV or playing video games. When you play sport, you can go out and exercise in the sun. You can breathe in (吸入) fresh air. All of these things are important.⑤Maybe you’ re not going to become a sports professional, but that doesn’t matter (无关紧要). Playing sport will help you become a great and happy person.21.How does the writer start the text A.By telling stories. B.By giving examples.C.By listing numbers. D.By asking questions.22.Which is NOT true about “endorphins” A.Our body can make it. B.They give us more energy.C.They are a kind of food. D.They make us feel happier.23.What does the underlined word “It” in Paragraph 3 refer to A.Talking with others. B.Playing sport.C.Working as a team. D.Focusing on lessons.24.According to Paragraph 4, what is important A.Watching TV. B.Breathing in fresh air.C.Playing video games. D.Staying at home.25.Which of the following is the structure of the text A. B. C. D.(五)阅读短文,从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。 选项中有一项为多余选项。【导语】本文主要介绍了太极这项运动以及它的优点。There is a kind of sport. It’s different from running and ball games. Many old people like it in China. 26 Can you guess Yes, it’s Tai Chi.Many people love it. Do you know why There are two answers. 27 Second, people can do it both at home and outdoors (在户外).28 When people practise it, they need to move their arms, their legs and their necks often. So if they practise often, the movements (动作) can make their body grow well.Tai Chi is also a kind of art. It’s like dancing, and people often do it to the music. 29Now Tai Chi is famous in China and many other countries. 30 I’m sure everyone in the world can know and love Tai Chi in the future.A.I enjoy listening to music.B.Tai Chi is good for people’s health.C.First, it is not difficult for people to learn.D.They often play it in the park in the morning.E.Both the sport and the music can make them relax.F.In the UK and the US, many people start learning to play it.三、任务型阅读,根据短文内容,完成图表中所缺信息,每空不超过三个词。【导语】本文是一篇说明文。本文主要讲述了重庆三河镇小学的学生们对足球的热爱以及足球如何改变了他们的生活。Students at Sanhe Township Primary School in Chongqing love playing football. Every student at the school has a football lesson each week. Students of all ages play football games every month.The school is in the mountains. Most students live with their grandparents because their parents work far away. Sun Xiaoming is the headteacher of the school. To make students have fun after school, he encourages students to play football. He also builds a girls’ football team and chooses 20 girls from the 4th and 5th grades. Primary school students are short and thin. It’s difficult for them to play basketball or volleyball. But football is different. It is easy to learn. Students can play it as a team on the sports field, or play it at home. So football is the best for the students.The students really love football. They keep playing every day. Many of them play it well. Some of them get into great middle schools. Some of them join football clubs and become professional (成为职业的) players.Football is not just a sport. It opens a new window for those students and changes their lives. It helps them do exercises, meet more new friends and learn to work with others. Also, it helps them get out of the mountains and live a better life.Students’ 31 for Football at Sanhe Township Primary SchoolHow do the students love football *Every student has a football lesson every week. *Students of all ages play football games every month. *Students keep playing football every day.32 does the school choose football for the students *The headteacher wants his students to play football as a hobby. * 33 other sports, football is easy to learn and play for the primary school students.How does football change students’ lives *Some go to great middle schools. *Some become 34 football clubs and even become professional players.What does football 35 to the students *Football helps them exercise, make friends, and learn to work in a team. *Football opens new doors to a better life for the students.四、短文填空,根据内容填写所缺单词或用所给单词的正确形式填空,使语篇意思完整。每空限填一词。【导语】本文主要介绍了保持健康的方法。Do you know how 36 keep fit If you want to keep fit, you need 37 (health) food and lots of exercise.Breakfast is important. Milk and bread 38 (be) good as breakfast. They give you energy. For lunch and dinner, you can have rice and vegetables. Healthy people seldom eat too 39 (much) snacks. Sweet snacks give you energy, 40 they are not healthy. You can have an orange or an apple after each meal.You need to exercise too. You should exercise for thirty 41 (minute) every day. You will feel healthier in a month. You can swim. You can run or play basketball. 42 , don’t play computer games or chat with friends on the Internet for many 43 (hour) every day.Get up from your chairs! 44 (change) your lifestyle from now on! You can be healthy. You can always keep 45 (fitness) with the right food and the right exercise.参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 B D A C D A C B A D题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 D B A C C D D D D C题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 D C B B A D C B E F1.B 2.D 3.A 4.C 5.D 6.A 7.C 8.B 9.A 10.D【导语】本文是一篇记叙文。文章按照时间顺序和项目类别,记录了学校里的体育活动情况。最后指出运动帮助大家保持健康和强壮,呼吁大家一起做运动。1.句意:每天早上我们起床之后,我们做早操。if如果,表示条件;after在……之后,表时间先后;however然而,表转折;before在……之前,表时间先后。根据“Every morning … we get up, we do morning exercises.”可知,起床之后才会做早操,after符合动作发生的时间顺序。故选B。2.句意:第三节课过后,我们会再次进行锻炼。eat吃;cook烹饪;listen听;exercise锻炼。根据“… we do morning exercises.”可知,这里是指再次锻炼。故选D。3.句意:我们每周会上三次体育课,并且每天下午五点开展体育活动。times次数;quarters一刻钟或四分之一;pairs一对、一双;groups组、群。“three times a week”是固定短语,用于表达频率,意为“一周三次”。故选A。4.句意:男生们喜欢打篮球,许多女生也喜欢。remember记得;clean打扫;enjoy喜欢;stop停止。根据“… and many of the girls like it too”可知,后半句提到女生也喜欢,说明此处表达男生喜欢打篮球。故选C。5.句意:另一项受欢迎的运动是足球,学校里有众多足球迷。smart聪明的;lazy懒惰的;cute可爱的;popular受欢迎的。根据前文“The most popular sport is basketball.”可知,前文提及篮球是最受欢迎的运动,此处描述足球是另一项受欢迎的运动。故选D。6.句意:天气好的时候,我们会打排球。weather天气;height高度;food食物;class班级。根据“We play volleyball when the … is fine.”可知,当天气好的时候我们打排球。故选A。7.句意:当有比赛时,我们很多人会去观看比赛。want想要;spell拼写;watch观看;show展示。根据“When there is a game, many of us go to … it.”可知,当学校间有比赛时,人们通常会去观看比赛。故选C。8.句意:我们当中有些人喜欢田径项目,并且经常练习跑步和跳跃。never从不;often经常;ever曾经;either也。根据“Some of us like track-and-field events (田径项目), and we … practise jumping and running.”可知,因为喜欢田径项目,所以经常练习跳跃和跑步。故选B。9.句意:在这两个项目中,学生们更喜欢跳跃。better更好,是good/well的比较级;good好的,形容词原级;well好地,副词原级;best最好,是good/well的最高级。根据“Between these two events, students like jumping …”可知,在跑步和跳跃两个项目中,学生们更喜欢跳跃,用比较级形式。故选A。10.句意:运动帮助我们保持健康和强壮。free自由的、空闲的;warm温暖的;delicious美味的;strong强壮的。根据“Sports help us to keep healthy and …”可知,运动帮助人们保持健康和强壮。故选D。11.D 12.B 13.A【导语】本文是一篇调查报告,主要讲述了Yuying中学学生对不同体育运动的喜好情况。11.细节理解题。根据“Boys”的扇形图可知,篮球占比26%,是男生们最喜欢的运动。故选D。12.细节理解题。根据“500 girls”和“Girls”的扇形图中足球的占比为6%可知,500x6%=30名女生最喜欢足球。故选B。13.细节理解题。根据“The school made a survey about students’ favorite sports.”可知,调查是关于育英中学的学生们最喜欢的运动是什么。故选A。14.C 15.C 16.D【导语】本文主要介绍了四个人各自喜欢的运动:骑自行车、打太极、爬山和蹦极。14.推理判断题。根据“ It is slow but great, and it’s good for keeping healthy. Also, playing Tai Chi helps me become more careful and more patient. When I feel bored or angry, I will play it and then I’ll become quiet.”可知,打太极对Sara很有帮助。故选C。15.细节理解题。根据“To keep safe (安全的), climbing with some friends and making a careful plan are very important.”可知,为了保证安全,和一些朋友一起攀登并制定一个仔细的计划是非常重要的。故选C。16.推理判断题。根据“I learn Tai Chi from my grandpa these days.”可知,Sara这些天跟爷爷学太极。故选D。17.D 18.D 19.D 20.C【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了一些帮助减肥的运动方法。17.细节理解题。根据第一段中“One of the biggest reasons is that we sit around too much.” 可知,最大的原因之一是坐得太久了。故选D。18.细节理解题。通读全文可知,文中并未提到踢足球是最佳的运动方式。故选D。19.词义猜测题。根据前文“Do some housework such as watering the flowers cleaning the windows and washing clothes.”以及“These kinds of activities may not be vigorous exercise, but they can keep you moving.”可知,这些活动可能不是剧烈的运动,但它们可以让你保持运动。由此可知,此处they指的是浇花、擦窗户、洗衣服等室内活动。故选D。20.主旨大意题。根据文章开头的句子“Many people have weight problems.”及全文内容可知,文章主要讲述了如何减肥。故选C。21.D 22.C 23.B 24.B 25.A【导语】本文主要讲述了做运动的原因。21.细节理解题。根据“If the sport isn’t going to be your future, then why should you play it Why should you practise it every day Why should you work hard and feel sore (酸痛的) the next day Wouldn’t it be better to forget sport and only focus on your lessons ”可知,作者通过问问题开始这篇文章。故选D。22.细节理解题。根据“When you exercise, your body makes endorphins (内啡肽) to give you more energy and make you feel happier.”可知,我们的身体可以产生内啡肽,它们给我们更多的能量让我们感觉更快乐,故A,B和D正确,此题为选非题,故选C。23.词义猜测题。根据“Also, playing sport teaches young people how to talk with others and work as a team.”可知,此处“It”指的是前文提到的“做运动”。故选B。24.细节理解题。根据“You can breathe in (吸入) fresh air. All of these things are important.”可知,呼吸新鲜空气是重要的。故选B。25.篇章结构题。根据文章内容可知,第一段提出问题,做运动的原因是什么;第二、三、四段分别解释了做运动的原因;第五段总结全文,得出做运动是有益的。是总—分—总结构。故选A。26.D 27.C 28.B 29.E 30.F【导语】本文主要介绍了太极这项运动以及它的优点。26.根据“Many old people like it in China.”和下文“Yes, it’s Tai Chi.”可知,这里是指老年人打太极,选项D“他们经常在早上在公园里打太极。”符合语境。故选D。27.根据后句“Second, people can do it both at home and outdoors (在户外).”可知,该空是指第一个原因,选项C“首先,对人们来说学习它不难。”符合语境。故选C。28.根据“When people practise it, they need to move their arms, their legs and their necks often.”可知,这里是在介绍太极的好处,选项B“太极拳对人们的健康有好处。”符合语境。故选B。29.根据“It’s like dancing, and people often do it to the music.”可知,介绍伴随着轻音乐打太极的好处。选项E“运动和音乐都能使他们放松。”符合语境,故选E。30.根据“Now Tai Chi is famous in China and many other countries.”可知,这里指外国人也喜欢太极,选项F“在英国和美国,许多人开始学习太极。”符合语境。故选F。31.Love 32.Why 33.Different from 34.members of 35.bring【导语】本文是一篇说明文。本文主要讲述了重庆三河镇小学的学生们对足球的热爱以及足球如何改变了他们的生活。31.根据文章第1段“Students at Sanhe Township Primary School in Chongqing love playing football.”和全文可知,本文述了重庆三河镇小学的学生们对足球的热爱。love“热爱”,不可数名词,且名词在标题中首字母需大写。故填Love。32.根据文章第2段“To make students have fun after school, he encourages students to play football.”可知,为了让学生们在放学后玩得开心,他鼓励学生们踢足球。该段讲述了学校选择足球的原因。why“为什么”可以引导询问原因的特殊疑问句。故填Why。33.根据文章第2段“It’s difficult for them to play basketball or volleyball. But football is different. It is easy to learn.”可知,不同于打篮球或排球,踢足球很容易学。different from“不同于”,作状语。故填Different from。34.根据文章第3段“Some of them join football clubs and become professional players.”可知,他们中的一些人加入足球俱乐部,即成为足球俱乐部的成员。主语是复数,“成员”应是复数,members of“……的成员”。故填members of。35.根据文章第4段“Football is not just a sport. It opens a new window for those students and changes their lives.”可知,足球不仅仅是一项运动,它为这些学生打开了一扇新窗户,改变了他们的生活。该段介绍足球带来的益处。bring“带来”,且does后加动词原形。故填bring。36.to 37.healthy 38.are 39.many 40.but 41.minutes 42.However 43.hours 44.Change 45.fit【导语】本文主要介绍了保持健康的方法。36.句意:你知道如何保持健康吗?keep“保持”,疑问词how后接动词不定式形式。故填to。37.句意:如果你想保持健康,你需要健康的食物和大量的运动。health“健康”,名词,此处修饰名词food,应用其形容词形式healthy“健康的”作定语。故填healthy。38.句意:牛奶和面包是很好的早餐。时态为一般现在时,and连接并列主语,be动词用are。故填are。39.句意:健康的人很少吃太多的零食。snacks“小吃,零食”,名词复数形式,too much“太多”,修饰不可数名词,修饰复数名词用too many。故填many。40.句意:甜食给你能量,但它们并不健康。“甜食给你能量”和“它们并不健康”是转折关系,用but连接两个句子。故填but。41.句意:你应该每天锻炼三十分钟。minute“分钟”,根据“thirty”可知,此处应填名词复数形式。故填minutes。42.句意:然而,不要每天玩电脑游戏或和朋友在网上聊天好几个小时。根据“You can run or play basketball”,此处表转折,且空后有逗号,用however“然而”承接句子,首字母大写。故填However。43.句意:然而,不要每天玩电脑游戏或和朋友在网上聊天好几个小时。hour“小时”,many“许多”修饰名词复数,此处用hour的复数形式。故填hours。44.句意:从现在开始改变你的生活方式!change“改变”,动词;句子是祈使句的肯定形式,此处应填动词原形,首字母大写。故填Change。45.句意:你总是可以通过正确的食物和正确的运动来保持健康。keep后接形容词,表示保持某种状态,名词fitness“健康,健身”的形容词形式为fit,表示“健康的”。故填fit 展开更多...... 收起↑ 资源预览