资源简介 Unit1 Helping those in need知识点梳理一、词形转换1. disabled adj. 残疾的 disability n.残疾 2. organize v. 组织 organization n.组织 3. express v. 表达;表露 expression n.表达;表情 expressive adj. 富于表情的 4. serious adj. 严重的 seriously adv. 严重地 5. ill adj. 有病的 illness n.疾病 6. permit v.允许 permission n. 准许;批准 7. pain n. 痛苦;苦恼 painful adj.痛苦的 painless adj.无痛的 joy n.愉快;喜悦 joyful adj. 愉快的 9. peace n.平静;宁静 peaceful adj. 和平的;安静的 peacefully adv. 和平地;安静地 10. courage n.勇气;勇敢 encourage v. 鼓励 11. voluntary adj. 义务的 volunteer n. 志愿者 12. alone adj.独自的; adv. 独自地二、重点短语1. ask permission to do.. 报请批准做… 2. raise money for 为…筹钱 3. give sb. a hand 给某人帮个忙 4. offer to do sth. 主动提出做某事 5. in a children's hospital 在一家儿童医院 6. suffer from 因…受苦;受折磨 7. serious illnesses 严重疾病 8. a painting competition 一次绘画比赛 9. tell stories 讲故事 10. spend time with sb. 与某人共度时光 11. bring joy and peace 带来快乐与平静 12. raise one's spirits 使振奋;使鼓起勇气 13. feel lonely 感到孤独 14. a person with courage 一个有勇气的人 15. return to sp. 回到某地 16. attend classes 上课 17. in order to/ so as to 为了… 18. do voluntary work 做志愿者工作重点句型1. Three teenagers offer to do some voluntary work during the school holidays. 三名青少年主动提出在学校假期期间去做义工。 The children there all suffer from serious illnesses. 那里的孩子们都遭受着严重疾病。 3. My mother and I will continue to visit Vivien. 我和妈妈将继续去看望维维恩。 4. Disabled children have difficulty walking or moving. 残疾儿童行动有困难。5. I taught them to sing because music can bring them joy and peace. 我教他们唱歌,因为音乐能带给他们喜悦与宁静。 6. We need to help children like Tim and raise their spirits. 我们需要帮助像蒂姆那样的孩子,鼓起他们勇气。 7. Her parents died in a car accident, and she is unhappy and very lonely. 她的父母在一次车祸中丧生, 她不快乐而且非常孤独。 8. In order to raise money for children in need, we are going to ... 为了给有需要的孩子们筹款,我们打算…… Eighty-three percent of them were girls. 他们中百分之八十三是女孩。 10. Since then, the project has helped millions of girls return to school. 自从那时起,这个项目已经帮助了数百万名女孩重返校园。提升训练一、单项选择1.The heavy snowstorm made the mountain climbers________ halfway.A.stop B.to stop C.stopping D.stopped2.I’ll give a talk tomorrow. I’m thinking about ________.A.what to say B.how to sayC.what can I say D.how can I say3.—Mum, I’m hungry.—What about going to McDonald’s ________ fried chicken A.eat B.to eat C.eating D.and eat4.Your father is sleeping. You’d better ______.A.not to wake him up B.not wake him upC.not wake up him D.not to wake up him5.I want to buy a digital camera online. Can you show me ______ the Internet A.search B.to search C.how to search D.what to search6.The little girl saw the gorilla(大猩猩)in the park ________ with a toy bear.A.to play B.playing C.is playing D.plays7.The little girl was too frightened _______ a word.A.not to tell B.not to say C.to tell D.to say8.The naughty had difficulty ______ quietly until he was eight.A.sitting B.to sit C.sit D.to sitting9.The book makes me ________. I think it is one of ________ books.A.bored; boring B.boring; boredC.boring; the most boring D.bored; the most boring10.—Mr Wang, I have trouble _______ the text.—Remember _______ it three times before you begin to understand it.A.to understand; reading B.understanding; readingC.understanding; to read D.to understand; to read11.—Great changes have ______ in my hometown.—Yes. Look! There ______ many beautiful parks and building now.A.taken place, were B.taken off, were C.taken place, are D.taken off, are12.The shop ________ from 9 am to 9 pm.A.opening B.is open C.opens D.is opening13.Daisy is such a good daughter that she ________ most of her luck money buying some gifts for her family.A.spends B.costs C.takes D.affords14.—I’m sorry, Mr. Wang. I ________ my homework at home.—That’s OK. But don’t forget ________ it to school tomorrow.A.forget; to take B.left; to bring C.forgot; to bring D.left; to take15.Simon made a decision ______ Janet a call.A.giving B.give C.gave D.to give二、单词拼写16.We sold lots of old books in order to r money for the students in trouble.17.He is absent because of i , he has to take some medicine.18.After years of war, the people long for a lasting p .19.No p , no gains.20.The gym can be used by both able-bodied and d people.三、完成句子21.周末,汤姆和他的朋友们经常在社区做一些志愿工作。On weekends, Tom and his friends often do some voluntary work .22.如果你想筹钱去国外学习的话,我建议你制定一个计划。If you want to to study abroad, I advise you to make a plan.23.我认识露西已有二十多年了。I have known Lucy for twenty years.24.你想参加今晚的英语角吗?Would you like to tonight’s English corner 25.我用这个本子记笔记。I this notebook taking notes.26.杰克昨天主动提出要去帮助这位生病的老人。Jack the sick old man yesterday.27.那位母亲正在花园里教她的小女儿画画。That mother is her little daughter in the garden.28.家长应该鼓励孩子们勇敢地表达自己的情感。Parents should encourage their children to bravely.29.当他人有困难并需要我们帮助时,我们应该伸出援手。We should other people when they are in trouble and need our help.30.自己完成这项任务有困难,因此我需要有人来帮助我。I this task by myself, so I need someone to help me.四、完形填空One day a poor farmer 31 taking a bag of rice to town. Suddenly the bag fell off his cart (马车) onto the road. He didn’t know 32 he could do about it because it was too 33 for him to lift (举起) alone. He only hoped that someone would soon pass by and give him a hand.Just at this moment, a man riding a 34 came up to him. But the farmer felt 35 when he saw who he was. It was the great man who lived nearby. He thought the great man 36 help him, and hoped another farmer would come up. But the man got 37 his horse right away and said, “I think you need help.” Then he took one end of the bag and the farmer took 38 . They lifted it together and put it on the cart. “Sir,” asked the farmer, “how much should I 39 for you ” “Don’t mention it,” the great man answered. “when you see 40 else in trouble, do the same for him.”31.A.is B.are C.was D.were32.A.what B.where C.when D.why33.A.heavy B.empty C.light D.serious34.A.car B.bike C.horse D.bus35.A.unhappy B.interested C.relaxed D.excited36.A.would B.wouldn’t C.must D.should37.A.off B.on C.up D.in38.A.others B.other C.the other D.another39.A.take B.spend C.pay D.cost40.A.everyone B.anyone C.nobody D.none五、阅读理解Dawn Loggins, a homeless girl from Burns High School, is going to Harvard University in the fall.Dawn grew up in a poor situation. Her house had no electricity or running water. So she had to do her homework in the dark. She lived with her parents who took drugs.One summer, Dawn left home for a one-month program in North Carolina for outstanding high school students. When she came back, she found her house empty, with a government notice on the front door. Her parents had left already and Dawn became homeless.After learning that, teachers helped her in any way they could. Sheryl Kolton, a bus driver at Burns, even let Dawn live at her house.Dawn didn’t let her situation stop her drive to be successful. As a high school student, she joined in different school activities at Burns: band club, photography club and cross-country club. In her spare time, she gave out newspapers and did some other part-time jobs to make extra money. At the same time, she got A’s in all subjects.“When I was younger, I was able to look at all the terrible situations, and made a decision for myself that I was not going to end up like my parents,” Dawn said.Dawn applied (申请) to four North Carolina universities and her dream one, Harvard. In March this year, she got a reply from Harvard. It said that she was not only admitted to the university, but also offered a full scholarship (奖学金).Dawn’s story has gone around the world. People have sent best wishes and money to her. Dawn is thankful for their kindness. “When I get to university, I hope to start an organization to help other students in trouble so that they can continue their education. And I know my future is going to be great,” she said.41.Dawn is going to Harvard University _________.A.in spring B.in summer C.in autumn D.in winter42.After Dawn came back from the summer program, she _________. .A.repaired her house with her friendsB.got help from teachers and Sheryl KoltonC.lived with her parents in a dark houseD.worked as a writer for a newspaper43.The underlined phrase “admitted to” probably means _________.A.told to leave B.invited to report C.asked to clean D.allowed to enter44.The passage tells us that Dawn _________.A.applied to five universitiesB.wanted to live like her parentsC.gave up subjects to make moneyD.set up an organization at Burns45.The best title for this passage might be _________.A.A Famous University B.A Young TeacherC.An Amazing Girl D.A Kind DriverSunshine For AllThe Beijing Sunshine Secondary School students are holding a charity show at the school hall of Beijing Sunshine Secondary School, Sunny Street, Sunshine Town.Date: 29 AprilTime: 7:30 p. m.—9:00 p. m.We hope to raise money to help poor children go to school.Ticket price: $20Donations are welcome.Programme:7:30 p. m. Introduction7:40 p. m. Songs8:00 p. m. Break8:15 p. m. Speech8:30 p. m. Drama9:00 p. m. End of the showProject Hope is an organization that raises money to build schools and buy books for poor students.We would like to thank the following for their help and support:The teachers at Beijing Sunshine Secondary School;The Star Shopping Mall for the costumes;Sunshine Advertisement Company for the posters.46.Where will the charity show be held A.In the classroom.B.In the meeting room.C.In the shopping mall.D.At the school hall.47.When will the charity show be held A.7:30 p. m. —9:00 p. m., 29 April.B.7:30 a. m. —9: 00 a. m., 29 April.C.7:30 a. m. —9: 00 p. m. 29 May.D.7:30 p. m. —9: 00 p. m. 29 May.48.Why do they want to raise money A.To build schools.B.To help poor children go to school.C.To buy books for poor students.D.To hold the charity show.49.What can you do at 8:00 p. m. A.Watch a drama. B.Enjoy songs.C.Have a rest. D.Listen to a speech.50.Whom do the students want to thank A.Sunshine Advertisement Company for the posters.B.The Star Shopping Mall for the costumes.C.The teachers at Beijing Sunshine Secondary School.D.All of the above.六、补全对话从方框中的七个选项中选出五个合适的单词补全对话。A.with B.Why C. When D.voluntary E. have F. WhoA: Alice what do you often do in your free time B: I do some 51 work in a children’s hospital.A: 52 do you do it B: Because I want to help people who need help.A: May I join you B: Of course. We will 53 an activity this Friday afternoon, and you can go 54 me.A: 55 shall we meet B: At 4 pm.A: Oh, I see.七、书面表达56.许多学生喜欢在暑假期间做一些义务性工作。那你想不想在暑假期间做这样的工作呢?请根据以下的内容提示,写一篇英语作文,80词左右,可适当发挥。提示:1. 我准备在暑假期间去老人院做义工;2. 我将为他们准备一些生活的必需品;3. 另外我还会准备一些书送给他们,陪他们聊天及阅读;4. 我准备一周去那里工作三次。_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《 Unit1 Helping those in need 知识点梳理 提升训练 -- 沪教牛津版 八年级英语下册》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 A A B B C B D A D C题号 11 12 13 14 15 31 32 33 34 35答案 C B A B D C A A C A题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45答案 B A C C B C B D A C题号 46 47 48 49 50答案 D A B C D1.A【详解】句意: 暴风雪使登山的人中途停下来。A. stop动词,停止; B. to stop不定式,停止; C. stopping 动名词或现在分词,停止;D. stopped过去式或过去分词。make sb. do sth.,意为“使某人做某事”,make为使役动词,后跟省略to的动词不定式作宾补。故选A。2.A【详解】句意:我明天将会做报告。我正在考虑该说什么。考查疑问词+动词不定式。what to say说什么;how to say结构错误,say后要接宾语;what can I say 我能说什么,疑问语序;how can I say结构错误,say后要接宾语。think about后接宾语从句或疑问词+动词不定式,宾语从句使用陈述语序。故选A。3.B【详解】句意:——妈妈,我饿了。——去麦当劳吃炸鸡怎么样?考查非谓语动词。根据“What about going to McDonald’s...fried chicken ”可知去麦当劳是为了炸鸡,应用动词不定式作目的状语,故选B。4.B【详解】句意:你爸爸在睡觉,你最好不要叫醒他。考查固定结构。had better not+动词原形,最好不要做某事,在wake up短语中,代词应该放在中间。故选B。5.C【详解】句意:我想在网上买一台数码相机。你能告诉我怎样进行网上搜索吗?考查疑问词+不定式。search搜索;how to search如何搜索;what to search搜索什么。根据“Can you show me ... the Internet ”可知,此处指如何用网络搜索,用how to search。故选C。6.B【详解】句意:小女孩看见大猩猩在公园里玩玩具熊。考查非谓语动词。see sb doing sth“看见某人正在做某事”,为固定短语,符合语境,故选B。7.D【详解】句意:这个小女孩太害怕了以至于不能说一句话。考查非谓语以及动词辨析。too...to...太……以至于不能……,本身表示否定,排除A和B;tell讲述,say说(后接说话的内容),根据句意可知,表示“说一句话”,故选D。8.A【详解】句意:这个淘气的孩子在八岁以前很难安静地坐着。考查非谓语动词。根据have difficulty (in) doing sth.“做某事有困难”可知,此处要用动名词形式。故选A。9.D【详解】句意:这本书让我感到很乏味。我觉得这是最乏味的书之一。考查形容词辨析和形容词最高级。bored感到乏味的;boring令人无聊的。根据“The book makes me…”可知书让我感到乏味,第一空应用bored;one of+the+最高级,是固定结构,第二空应用the most boring。故选D。10.C【详解】句意:——王先生,我理解课文有困难。——在你开始理解它之前,记得读三遍。考查非谓语动词。have trouble (in) doing sth.“做某事有困难”,动名词作宾语。remember doing sth.“记得做了某事”;remember to do sth.“记得去做某事”。此处指记得去读三遍课文,事情还未做,故用不定式。故选C。11.C【详解】句意:——我的家乡发生了巨大的变化。——对。看!现在有许多美丽的公园和建筑。考查动词短语以及时态。take place发生;take off起飞。根据“Great changes have...”可知是发生了变化,排除BD;根据“Look...”可知此处描述现在的情况,用一般现在时。故选C。12.B【详解】句意:这家商店的营业时间是上午9点到晚上9点。考查动词时态。open开着的,形容词;打开,动词。分析题干可知,此处需要表示从早上九点开到晚上九点这个状态,open作动词为瞬间动词,所以用be open表示“开着的”这个状态,故选B。13.A【详解】句意:黛西是个好女儿,她把大部分的压岁钱都花在给家人买礼物上了。考查动词辨析。spends花费;costs付款;takes拿走;affords买得起。根据“she ... most of her luck money buying some gifts for her family”可知,黛西把大部分压岁钱用于给家人买礼物;spend money doing sth.“花费金钱做某事”。故选A。14.B【详解】句意:——对不起,王老师。我把我的家庭作业落在家里了。——没关系。但明天不要忘了把它带到学校来。考查动词辨析。forget忘记;take带走;left遗忘,遗留;bring带来。根据“my homework at home”可知,第一空表示“把作业落在了家里”,用left;根据“it to school tomorrow”可知,第二空使用to bring,表示“别忘了把作业带来”。故选B。15.D【详解】句意:Simon决定给Janet打电话。考查动词短语。give动词,“给”,decision名词,“决定”,make a decision to do sth.决定做某事,故选D。16.(r)aise【详解】句意:我们卖掉了许多旧书,为有困难的学生筹集资金。根据“r...money for the students in trouble.”可知是指为有困难的学生筹集资金。raise“筹集”,动词,空前有动词不定式符号,动词用原形,故填(r)aise。17.(i)llness【详解】句意:他因病缺席,他必须吃点药。根据“he has to take some medicine.”可知,他缺席是因为生病了;结合首字母,ill“生病的”,形容词;再根据because of“因为”可知,此处要用名词illness。故填(i)llness。18.(p)eace【详解】句意:经过多年的战争,人们渴望持久的和平。根据“After years of war, the people long for a lasting”及首字母可知,人们渴望长久的和平;peace“和平”,名词。故填(p)eace。19.(p)ains【详解】句意:不劳无获。根据“No ..., no gains.”及首字母可知,此处应填pains“痛苦”,表示不劳无获。故填(p)ains。20.(d)isabled【详解】句意:健全人和残疾人都可以使用这个健身房。根据“able-bodied”和首字母可知,此处指残疾人;disabled“残疾的”,形容词,修饰名词“people”。故填(d)isabled。21. in the community【详解】根据中英文对照可知,空处应填“在社区里”。in the community表示“在社区里”,作状语,故填in;the;community。22. raise money【详解】根据中英文对照可知,空处应填“筹钱”。raise money表示“筹钱,空前有不定式符号to,动词用原形,故填raise;money。23. more than【详解】根据提示可知,需要翻译“……多”。“超过、……多”翻译为more than。故填more;than。24. take part in【详解】take part in“参加”,动词短语;根据would like to do sth.“想要做某事”可知,此处要用动词原形。故填take;part;in。25. use for【详解】use sth. for doing sth.表示“使用某物做某事”,固定表达;由汉意和题干判断,时态为一般现在时,主语为“I”,谓语动词用原形。故填use;for。26. offered to help【详解】offer to do sth.“主动提出做某事”;help“帮助”,动词。根据“yesterday”可知,时态为一般过去时,动词要用过去式。故填offered;to;help。27. teaching to draw【详解】根据中英文对照可知,第一空应填teach“教”,结合is可知应用现在分词构成现在进行时;teach sb to do sth“教某人做某事”,为固定短语;draw“画画”。故填teaching;to;draw。28. express their feelings【详解】express“表达”,动词;由“their children”可知,此处“自己的”应用物主代词their;feeling“情感”,此处要用名词复数。再根据encourage sb. to do sth.“鼓励某人做某事”可知,动词要用原形。故填express;their;feelings。29. help in need【详解】帮助:help,情态动词后加动词原形;困难中的:in need,介词短语作定语,修饰other people。故填help;in;need。30. have difficulty in completing/finishing【详解】根据中英文对照可知,此处是固定短语have difficulty in doing sth“做某事有困难”,句子是一般现在时,主语是I,动词用原形;complete/finish“完成”,动词。故填have;difficulty;in;completing/finishing。31.C 32.A 33.A 34.C 35.A 36.B 37.A 38.C 39.C 40.B【导语】本文讲述了一个大人物帮农民抬起从车上掉落的大米,但是不求回报,只希望农民可以继续传递善意。31.句意:一天,一个贫穷的农民带着一袋大米进城。is三单;are复数;was过去式;were过去式。根据主语a poor farmer是三单式,结合后句动词fell off可知,是一般过去时。故选C。32.句意:他不知道该怎么办,因为它太重了,他一个人抬不动。what什么;where哪里;when什么时间;why为什么。根据后面的to do,可知意思是他不知道怎么做,know后面接的是宾语从句,要用疑问代词what。故选A。33.句意:他不知道该怎么办,因为它太重了,他一个人抬不动。heavy重的;empty空的;light轻的;serious严重的。根据“He only hoped that someone would soon pass by and give him a hand.”可知他自己抱不起来,说明太重了。故选A。34.句意:就在这时,一个骑马的人向他走来。car汽车;bike自行车;horse马;bus公共汽车。根据后文“his horse right away”可知此处他是骑着马。故选C。35.句意:但当农夫看到来人是谁时,他感到很不高兴。unhappy不开心的;interested有趣的;relaxed放松的,excited激动的。根据后文“He thought the great man…help him,”可知他认为这个大人物不会帮助他,所以此处是指他看到这人并不开心。故选A。36.句意:他认为这个大人物不会帮助他,并希望另一个农民过来。would将要;wouldn’t不会;must必须;should应该。根据“It was the great man who lived nearby.”可知这个人是住在附近的一个大人物,所以他认为这个人不可能帮他,所以这里用wouldn’t。故选B。37.句意:但那个人马上从马上下来说。off离开;on在上面;up向上;in在……里面。根据“Then he took one end of the bag”可知他从马上下来了,get off“下来”,固定搭配。故选A。38.句意:然后他抓住了袋子的一头,农夫抓住了另一头。others表泛指,复数;other表泛指,单数;the other表特指;another又一个。根据“taking a bag of rice to town.”可知袋子有两头,所以这里表示另一头的时候用the other。故选C。39.句意:我应该为你付多少钱?take花费;spend花费;pay花费;cost花费。根据“how much should I…for you ”可知表示付钱而且后面是介词for的时候,一般用pay,构成pay for这个固定短语。故选C。40.句意:当你看到别人有麻烦时,也要为他做同样的事。everyone每人;anyone任何人;nobody没人;none没有一个。根据“when you see…else in trouble, do the same for him.”可知这里的意思是:当你看到其他任何有困难的人的时候,做同样的事情。故选B。41.C 42.B 43.D 44.A 45.C【导语】本文是一篇记叙文。讲述了美国的女生道恩·洛金斯,出生于一个不幸的家庭,从小父母吸毒,家里断水断电,后来父母不知所踪,她也无家可归,后来在学校老师和好心人的帮助下,她得以继续学业,并且通过自己的不断努力,以做兼职的方式养活自己,学习成绩优异,最终被哈佛大学录取并获得全额奖学金,她希望未来能帮助更多的人。41.细节理解题。由第一段“Dawn Loggins, a homeless girl from Burns High School, is going to Harvard University in the fall.”可知,她是在秋天去哈佛大学。故选C。42.细节理解题。根据“ teachers helped her in any way they could. Sheryl Kolton, a bus driver at Burns, even let Dawn live at her house.”可知,Dawn参加美国暑期活动回来后发现父母已经离开,她成了一个无家可归的孩子,学校老师和公交车司机向这个女孩伸出了援助之手。故选B。43.词义猜测题。根据第七段“she got a reply from Harvard”可知她被哈佛大学录取了。故选D。44.细节理解题。根据“Dawn applied to four North Carolina universities and her dream one, Harvard.” 可知,Dawn共申请了四所北卡罗来纳州的大学,还有她梦寐以求的哈佛大学。故总共申请了5所大学。故选A。45.最佳标题题。作者主要介绍了美国女孩Dawn从无家可归到考上哈佛大学的不平凡经历,所以最好的题目是An Amazing Girl “一个了不起的女孩”。故选C。46.D 47.A 48.B 49.C 50.D【导语】本文是一张海报。介绍了北京阳光第二中学的学生将举行慈善演出的时间、地点、目的、节目演出安排、票价,以及协助举办单位等内容。46.细节理解题。根据第一句“The Beijing Sunshine Secondary School students are holding a charity show at the school hall”可知演出将在学校礼堂举行,故选D。47.细节理解题。根据“Date: 29 April; Time: 7:30 p. m.—9:00 p. m.”可知,演出时间为“4月29日下午7: 30—9: 00”,故选A。48.细节理解题。根据“We hope to raise money to help poor children go to school.”可知,筹钱的目的是帮助贫困的孩子上学,故选B。49.细节理解题。根据“8:00 p. m. Break”可知,下午八点是休息的时间,故选C。50.细节理解题。根据“We would like to thank the following for their help and support: The teachers at Beijing Sunshine Secondary School; The Star Shopping Mall for the costumes; Sunshine Advertisement Company for the posters.”可知,学生应该感谢北京阳光第二中学的老师,星光购物中心以及阳光广告公司。故选D。51.D 52.B 53.E 54.A 55.C【导语】本文是一则对话,谈论了在儿童医院做志愿者的事情。51.句意:我在一家儿童医院做一些志愿工作。根据“I want to help people who need help.”可知我想帮助需要帮助的人。因此是做志愿工作。故选D。52.句意:你为什么做这个?根据“Because I want to help people who need help.”可知因为我想帮助需要帮助的人。因此是询问原因。故选B。53.句意:我们将在本周五下午有一个活动,你可以和我一起去。句子缺乏谓语动词,结合所给词应以have表示“举行”。故选E。54.句意:我们将在本周五下午有一个活动,你可以和我一起去。短语go with sb表示“和某人一起去”。故选A。55.句意:我们什么时候见面?根据“At 4 pm.”可知询问时间,应用when。故选C。56.例文Many students like to do some voluntary work during their summer holidays. I also plan to do it in an Old People’s Home during my summer holidays.I will prepare some life necessaries for the old people. And I will also send some books to them. In my free time, I will chat with them and help them read. I will go to visit them three times a week.I think it is good to help those who are in need. It also makes my life meaningful.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇记叙文;②时态:一般将来时;③提示:注意审题,并从题目中提炼要点,如许多学生在暑假做义工就可以成为第一段。第二段为我的具体计划。第三段可以从义工的意义来谈起。[写作步骤]第一步,审题,将题目中的内容提取出来,列提纲,将所需短语和可能的句型列出,注意列提纲时将文章分段分层体现出来。第二步,将提纲中的内容转化成短句,加入连接词时上下文连贯。第三步,通读全文,修改错误部分并将短句转换成高级句型,使句子升格。[亮点词汇]①do some voluntary work做义工②prepare some life necessaries准备一些生活用品③chat with sb.和某人聊天④help those who are in need. 帮助那些需要帮助的人[高分句型]①I will prepare some life necessaries for the old people. (用will表将来时)②In my free time, I will chat with them and help them read.(用and连接两个短语,使之成为长句)③I think it is good to help those who are in need. (宾语从句,且从句的部分使用了固定句式 “it is adj. to do sth.”)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览