资源简介 Unit 6 Sunshine for all知识点梳理Unit6 必背词组及固定搭配(Reading)I am training to be a volunteer for the Olympics Games.我正在为成为奥运会的志愿者而训练。【相关结构】train sb. to be/as 把某人训练成train sb. for sth. 为...训练某人support me 支持我【固定搭配】with one’s support=with the support of sb. 带着某人的支持It’s meaningful to do sth. 做某事是有意义的。How can I help them 我能怎么样帮助他们?need some more food to eat at work 工作时需要更多的一些食物吃Homeless people don’t have their own places to live.无家可归的人们没有自己住的地方write to the local government 给当地政府写信provide special places for homeless people to stay提供无家可归的人特殊的住所【同义词】provide sth. for sb.=provide sb. with sth.offer sb. sth.=offer sth. to sb.supply sth. to sb.=supply sb. with sth.The 12th Special Olympics World Games were successfully held in Shanghai。第十二届特奥会在上海成功举办。a report on the experience of a volunteer 一篇关于一位志愿者经历的报道He didn’t know what to expect. 他不知道该期待什么。It's fantastic to work as a volunteer. 作为一位志愿者工作真是太棒了!adults with intellectual disabilities 有智力残缺的成年人give them a chance to show their skills 给他们一次展示他们技能的机会They include many events similar to those in the Olympics.它们包括了很多和奥运会上的项目类似的项目。give up their spare time 放弃他们的空闲时间It was necessary for these volunteers to receive training before doing the tasks.对这些志愿者来说,在做任务前接受训练是必要的。【词性转换】unnecessary adj. 不必要的necessarily adj. 必要地provide support for the athletes 给这些运动员提供支持make the event a great success 让这个项目成为巨大的成功【固定搭配】make sb. sth. 让某人成为......It was very brave of him to join the competition.他很勇敢地加入了这次竞赛。【辨析】It is adj.(形容词修饰后面做的事情) for sb. to do sth.It is adj.(形容词修饰人) of sb. to so sth.win a gold or a silver 赢得一块金牌或银牌He tried his best and finished fourth. 他尽了他最大的努力并且最终得第四。feel more confident 感觉更加有信心【词性转换】confidence n. 信心Athletes and volunteers from different backgrounds feel like part of one family.来自不同背景的运动员和志愿者感觉就像一个家庭的部分。work closely with sb. 和某人密切合作achieve their dreams 实现他们的梦想an introduction to sb./sth. 对某人/某物的介绍hear of the international sports festival 听说国际性的运动盛会offer to help without getting paid 主动提出义务帮忙win first prize 赢得第一名make their dream come true 让他们的梦想实现be different from other usual games 和其它的不寻常的比赛不同only a few events 只有一些项目【复习】a few/few/a little/littlefew 和a few后面跟可数名词复数;little和a little后跟不可数名词a few/ a little表示肯定,有一些;few/little表示否定,几乎没有关于little的一些特殊情况:①There is a little sheep on the grass. 在草地上有一头小羊。②He knows little about the history of China. 他不太了解中国的历史。③He runs a little fast. 他跑得有点快。be born with intellectual disabilities 先天智力障碍be sure to win the swimming competition 肯定能赢得游泳竞赛help them realize their dreams 帮他们实现梦想Unit6 必背词组及固定搭配(Grammar)【形式主语】It's adj. to do sth. 做某事是...的It’s adj. for sb. to do sth.(形容词修饰做某事) 对某人来说,做某事是...的。It’s adj. of sb. to do sth.(形容词修饰某人) 某人做某事是...的。leave the tap running 让水龙头一直流【复习】leave sth./sb. doing sth.=keep sb./sth. doing sth. 让某人一直做某事keep/leave sth. adj. 使...保持某种状态donate blood to people in need 给有需要的人献血Unit6 必背词组及固定搭配(Integrated skills)work in a mountain area 在山区工作a volunteer project 一个志愿者项目It's meaningful to learn more about China. 了解更多关于中国是有意义的。【词性转换】(1)meaningful--meaningless(反义词,没有意义的)--mean(动词,意思是,意味着)(2)mean doing sth. 意味着做某事4.take part in 参加(活动)5.in North-west China 在中国西北6.give them some books to read 给他们一些书去读7.in this way 这样/用这个办法8.improve their lives 改善他们的生活9.in our daily lives 在我们的日常生活中10.save our pocket money 节省我们的零花钱11.give food to homeless people 把食物给无家可归的人12.give our seats on the bus to the elderly 在公交车上让座给老年人13.be made up of 由......组成14.write about an experience 写关于一次经历的内容15.describe a place 描述一个地方16.give a general statement 给出一份大概陈述17.use specific information to support the main idea用特定信息来支撑主旨18.help our mind relax 帮助我们的思维放松19.lead to our main ideas 引出我们的主旨20.take action to protect the environment 采取措施去保护环境Unit6 必背词组及固定搭配(Task)ask for help 寻求帮助organize his ideas first 首先组织他的大意in conclusion 总之be ill in hospital 生病住院have a serious blood disease 有严重的血液疾病have enough money for such an operation 有足够的钱做手术lose his life 失去他的生命as soon as possible 尽快Many hands make light work. 众人拾柴火焰高。give a helping hand to sb. 给他帮助earthquake survivors 地震幸存者提升训练一、单项选择1. It’s silly_______ you_______ other’s homework.A.of; copy B.for; copy C.of; to copy D.for; to copy2.People who are more confident have more ________ to make themselves successful.A.education B.chances C.pride D.excuses3.—Did you watch the football game yesterday —Yes, I did. John was really a dark horse. Nobody ________ him to go so far.A.wanted B.encouraged C.expected D.hoped4.— Help the ________ and ________ woman cross the street, will you — With pleasure.A.elderly; blind B.disabled; the elder C.blind; a deaf D.disabled; an old5.—The theatre is far away and there is no bus.—Do you mean it is ______ to take a taxi A.interesting B.dangerousC.difficult D.necessary6.Some people think it’s the parents’ job to ______ their children ______ a clean and comfortable environment at home.A.offer;to B.offer;with C.provide;with D.provide;to7.—If my neighbours are busy, I can look after their children for them. —________ like that.A.It’s useful for them to do things B.It’s wise of them to do thingsC.It’s wrong of you to do things D.It’s helpful of you to do thing8.—How about this dress —It’s ________ to my sister’s.A.same B.similar C.different D.like9.The boy was born ________ disabilities. But he has a strong mind and never gives up hope.A.for B.of C.on D.with10.—Shall we organize a charity show to raise money for Project Hope —________.A.What a pity B.It’s nothingC.That’s a good idea D.It doesn’t matter二、单词拼写11.Would you like to go to (西北)China to teach poor children as a volunteer.12.This company needs some people with business (背景).13.He has (训练) hard for a long time, but he is still not fit for the job.14.We all (期待) him to come soon so that we could finish all the work earlier.15.They studied the (项目) very carefully to save more money.16.The (survive) in the natural disaster are in great need of help.17.Most of the food for the homeless is provided by voluntary (organize).18.The writing competition was (success) held in our school last month.19.Can Mr. Smith helps us with soccer (train) We’ll have a match soon.20.After reading the (introduce), I learnt a lot about the project.三、完成句子21.这个月他已经给老人让座三次了。He three times this month.22.来自志愿者的支持使得这项赛事取得了巨大的成功。Support from volunteers .23.几乎没有人对这部电影感兴趣,是不是?this movie, are they 24.米莉打算今年当一名志愿者去帮助那些无家可归者。Millie is going to a volunteer this year.25.埃米足够慷慨地向我们伸出了援助之手。Amy is generous to us.四、短文填空26.单词填空 根据短文内容及首字母提示补全单词Close your eyes for a minute and guess what life would be like if you couldn't see. You would have to read this page, not with your e but with your fingers. How do you feel, then About 285 million people around the world are blind or have other eye problems, m in poor areas, and about 80 percent of these cases can be prevented or cured. H , many people don’t have money for medical treatment.ORBIS is an i charity. It uses its Flying Eye Hospital to visit poor areas. On the plane, volunteer doctors do operations. The plane is also used as a training centre. There is a teaching hospital with a television room and a classroom. L doctors are taught to help the blind s again here. ORBIS is always trying to keep in touch with many countries.ORBIS helps those developing countries by providing sight-saving training. It has taught over 35,000 doctors and nurses. They have travelled around the earth 3 times, visited 76 countries and treated over 20,000 blind people. They need your help to c on with their work and free people from blindness.For just $38, you can help one person see; for $380 you can bring sight to 10 people; $1,300 helps train a doctor n skills; and for $13,000 you can provide a training program f a group of doctors. Your love can help them open their eyes to the w .五、完形填空Not long ago, I arrived at a meeting earlier. So I walked into a room, and there I saw some volunteers were busy with handouts (手册) of the meeting. I went over and asked if I could 27 . Seeing I was lame (瘸腿的), one of the ladies 28 said, “Oh, no, thank you.” and offered me a chair to just sit while they worked.Then, 29 volunteer came into the room, saw me sitting there doing nothing and said, “Hey, young man. Come on over there. There’s work to do, and you can help.” He put two chairs together, placed two stacks (摞) of handouts and 30 me, “OK, the left piece goes on top of the right one.”“Fine, I can do that.” I said. And just like that, I was now happy to be part of the 31 .This member of the group saw that my disability did not mean an inability (无能) to help. Later, I 32 him and asked why he invited me to help. “Well, I considered we’d finish more quickly with more 33 . Of course you can.” he replied.The kind lady 34 my offer of help, but I know that she didn’t mean to offend (冒犯) me. Too often, people with disabilities are left out of a social group because of their 35 , but not because of their inability.It’s important for all of us to feel part of a group. And when we are included, we feel that we are accepted, respected and considered as a full and equal member of a group. It sends a 36 that says, “To us, your abilities are more important than your disability.”27.A.enter B.read C.leave D.help28.A.rudely B.politely C.loudly D.coldly29.A.any B.other C.another D.the other30.A.showed B.moved C.treated D.controlled31.A.meeting B.family C.group D.community32.A.thanked B.introduced C.guided D.punished33.A.heads B.handouts C.legs D.hands34.A.wanted B.refused C.accepted D.considered35.A.ability B.disability C.wisdom D.honesty36.A.message B.gift C.decision D.suggestion六、任务型阅读What’s the most important thing in your life Have you thought about this question I began to think about it when I was just a little girl. I had a lot of friends and I loved playing with them. So I thought friendship was the most important thing in life. If I had no friends, I would be very sad.When I got older, I thought the most important thing was music. I was crazy about music at that time. In my opinion, if I couldn’t sing or listen to music, my life would be meaningless.As time went by, I changed my mind again. When I was 12, I read a book that told a beautiful story about the love between a mother and her child. I was happy to find that love was the most important thing. I thought love made my life beautiful.Not long ago, I got a new answer to the question from another book. The writer says, “Happiness is the destination for everyone.”Soon I realized that, in fact, friendship, music, love and happiness were all very important to us. There are many important things that make our lives colourful and beautiful.What on earth is the most important thing in life I haven’t had the answer yet, but, in fact, I don’t want to know. I just want to care about everything important in my life, and I believe I will be very happy if I can achieve that.I hope everyone can find the important things in their lives, and cherish (珍惜) them.The most important things in lifeTime Things 37A little girl Friendship Because she had a lot of friends and she loved them.Older Music Because she was crazy about music at that time. She thought her life would have no 38 without music.At the 39 of 12 Love Because she thought love made life beautiful after she read a book.Not long ago Happiness Because a 40 said that happiness is the destination for everyone.After that Many things Because they make our lives 41 of colours and beauty.Now No answer Because she just wants to cherish everything important.七、阅读理解Every day I pass by a homeless old man on the street. He usually sits near where I go to school. Whenever I pass by, he says “hello” in a cheerful manner, and I always say it back. I give him any extra(多余的)change I have.The old man always wears an old watch. It is not an expensive watch by any means, but it serves its purpose. One day I noticed he wasn’t wearing it any more. I asked him why and he looked down and told me that the battery(电池)had died so he threw it away. I knew he couldn’t buy a new battery and he had no enough money to buy a new watch.He stayed on my mind all day, and I knew what I had to do. I went out to a shop and bought him a watch. It was not an expensive one, but one that was very similar to the one he had.When I saw him the next day, he was smiling and cheerful as ever. When I bent down to put some change in his cup, I also dropped the watch in. I didn’t say anything about it. I just smiled at him and kept on walking. He didn’t even notice it until I left. I looked back and watched as he pulled the watch from the cup. He looked to me and I just smiled and nodded. He put the watch on with a big smile on his face and I walked happily on my way.42.The old man always greets the writer when she passes because ________.A.she is a studentB.she usually gives him some moneyC.she has a lot of moneyD.she is always cheerful43.Why did the old man throw the watch away A.Because the writer said she would give him one.B.Because he wanted to get a new one.C.Because the battery had no power.D.Because the watch didn’t serve its purpose.44.From the passage we can learn that ________.A.the old man knew the writer had brought him a new watchB.the old man didn’t see the watch when the writer put it in the cupC.the writer dropped nothing but a watch in the cupD.the watch must have cost the writer a lot of money45.What do we know about the new watch A.It was a little expensive.B.It was cheaper than the one the old man had.C.It was more beautiful.D.It looked like the one the old man had.46.What’s the best title of the passage A.How to help others B.Don’t throw old things awayC.An expensive gift D.A homeless old man On March 3, 1887, the lives of two amazing women were changed forever when Anne Sullivan, a poor university graduate, arrived at the home of the wealthy Keller family to teach their six-year-old daughter Helen. It was a difficult job as Helen was unable to see, hear or speak because of illness.Anne had been suggested to the Kellers by her university professor, a close friend of Mr. Keller. Before she arrived, Anne expected her new pupil to be a quiet, weak child. But Helen was nothing like that. When Anne first walked through the Kellers’ door, the energetic Helen nearly knocked her over in her hurry to feel Anne’s face, clothing and bag.Helen was used to visitors bringing her sweets, and angrily tried to force open Anne’s case to take her candy. But Anne calmed her down by allowing Helen to play with her watch. So began one of the most successful student-teacher relationships in history.Anne Sullivan was only twenty years old when she began teaching Helen. She had to not only teach the child all the usual school subjects, but also control Helen’s sometimes wild behaviour. Her well-meaning parents allowed Helen to do as she liked at home. Realizing that such an environment was unsuitable for learning, Anne requested that she and Helen live in a small house nearby.As soon as Helen began learning, it became clear that she was especially intelligent. She quickly learned to read and write, and by the age of ten she could also speak.In 1900, Helen started studying at Radcliffe University, and graduated first in her class in 1904. She was the very first blind and deaf person to get a university degree. How did she do it Anne Sullivan read all of Helen’s books and then signed the information into her hand. Anne remained at Helen’s side until her death in 1936. Helen became a world-famous writer, and fought for disabled people’s rights until her death on Jun 1, 1968.47.How did Anne come to work at the Kellers’ home A.She replied to a job advertisement.B.She was introduced by her family friend.C.she was recommended by her university professor.D.She met Mr. Keller while studying at university.48.What surprised Anne most about Helen when they first met A.How intelligent Helen was.B.Helen gave Anne a gift.C.The way Helen’s parents treated her.D.How forceful Helen was.49.According to the passage, Helen’s parents______.A.allowed her to do as she wishedB.gave her too many gifts and sweets.C.did not spend much time with herD.cared little about her education.50.Which of the following is NOT true about Helen’s university studies A.She was greatly helped by Anne.B.She was the best student in her class.C.She was able to graduate in three years.D.She was the first deaf and blind university graduate.51.According to the passage, both Anne and Helen_____.A.died in their 60s B.were well educatedC.came from rich families D.fought for human rights试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《Unit 6 Sunshine for all 知识点梳理 提升训练 -- 牛津译林版 八年级英语下册》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 C B C A D C D B D C题号 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36答案 D B C A C A D B B A题号 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51答案 B C B D A C D A C B1.C【详解】句意:抄袭别人的作业你真傻。考查介词辨析以及非谓语动词。固定句式:It’s+形容词+of/for sb+to do sth“某人做某事是……的”,当形容词是修饰人的品格或性格的词语时,介词用of,silly是表示人的品格的词语,所以第一空填of,动词不定式作真正的主语,it作形式主语,故选C。2.B【详解】句意:更自信的人有更多的机会让自己成功。考查名词辨析。education教育;chances机会;pride骄傲;excuses借口。根据“to make themselves successful”可知,因为自信,所以有更多的机会成功,故选B。3.C【详解】句意:——你昨天看足球赛了吗?——是的,我看了。约翰真是一匹黑马。没人预料他能做到这样。考查动词辨析。wanted想要;encouraged 鼓励;expected预料;hoped希望。根据“John was really a dark horse”可知此处指“没有人预料到约翰是匹黑马”。故选C。4.A【详解】句意:——去帮助那个上了年纪的盲人过马路,好吗?——很乐意。考查冠词和形容词。elderly上年纪的;blind瞎的;disabled残疾的;deaf聋的。根据句中woman可知,此处表示一个人,第二空前不用冠词修饰,the elderly and blind woman意为“上了年纪的盲人”,故选A。5.D【详解】句意:——这家剧院很远并且没有公交车。——你的意思是说有必要乘出租车?考查形容词辨析。 interesting有趣的;dangerous危险的;difficult困难的;necessary必要的。根据句意可知地方很偏僻,没有公共汽车,所以乘出租车是有必要的。故选D。6.C【详解】句意:有些人认为在家里给孩子提供一个干净舒适的环境是父母的工作。考查动词和介词辨析题。offer,provide都有“供给、提供”的意思,但用法不同。provide指有远见,为应付意外、紧急情况等作好充分准备而“供给、提供”,可用于provide sb.with sth.或provide sth. for sb.结构。offer则侧重表示“愿意给予”,常用于offer sb. sth.或offer to do sth. 结构,后不能接宾语从句。根据句意结构,可知选C。7.D【详解】句意:——如果我的邻居很忙,我可以为他们照看他们的孩子。——你做那样的事情真是乐于助人。考查情景交际。It’s useful for them to do things对他们来说做这些事很有用;It’s wise of them to do things对他们来说做这些事很明智;It’s wrong of you to do things你做这些事是错误的;It’s helpful of you to do thing你做这些事是乐于助人的。根据“I can look after their children for them”可知,我帮他们照看孩子,由此可知,回答时应赞扬对方这样做是乐于助人的。故选D。8.B【详解】句意:——这件裙子怎么样?——这和我姐姐的很相似。考查形容词词义辨析,same相同的;similar相似的;different不同的;like类似的。根据“It’s…to my sister’s”可知,这里应用短语“be similar to”,意为“和……相似”,故选B。9.D【详解】句意:这个男孩生来就有残疾。但他意志坚强,从不放弃希望。考查介词辨析。for为了;of……的;on在……上;with带有。分析题干可知,此处是固定短语be born with“天生具有”。故选D。10.C【详解】句意:——我们要组织一场慈善表演为希望工程筹款吗?——这是个好主意。考查情景交际。What a pity多可惜啊;It’s nothing没什么;That’s a good idea这是个好主意;It doesn’t matter没关系。根据“Shall we organize a charity show to raise money for Project Hope ”可知,他人提出建议应该对此作出评价。故选C。11.north-west/northwest【详解】句意:你愿意去中国西北地区做志愿者教育贫困儿童吗?north-west/northwest名词,意为“西北部”。故填north-west/northwest。12.backgrounds【详解】句意:这家公司需要一些有商业背景的人。根据中文提示可知,需要名词,background“背景”,可数名词,此处用复数形式。故填backgrounds。13.trained【详解】句意:他努力训练了很长一段时间,但仍不适合这项工作。根据中文提示和“has”可知,需要过去分词构成现在完成时,trained“训练”符合句意,故填trained。14.expected【详解】句意:我们都希望他快点来,以便我们能早点完成所有的工作。根据中文提示可知,expect“期待”,再者根据“we could finish all the work earlier”可知,句子时态是一般过去时,expected符合句意,故填expected。15.project【详解】句意:为了节省更多的钱,他们非常仔细地研究了这个项目。“项目”project。根据“They studied the ... very carefully to save more money.”可推出此处指需要节省钱的某个项目,用单数。故填project。16.survivors【详解】句意:自然灾害的幸存者正急需帮助。分析句子可知,这里缺少主语;survive是动词,意为“幸存”,其名词形式survivor,意为“幸存者”,由are可知,主语用复数形式。故填survivors。17.organizations/organisations【详解】句意:无家可归者的大部分食物是由志愿组织提供的。voluntary是形容词,意为“ 志愿的”,后加名词。organize是动词,意为“组织”,其名词形式是organization,也可是organisation;这里表示不止一个组织,故用名词复数。故填organizations/organisations。18.successfully【详解】句意:写作比赛上个月在我们学校成功举行。分析句子可知,空格处修饰动词held,应用副词形式,success意为“成功”,是名词,其副词为successfully,故填successfully。19.training【详解】句意:史密斯先生能帮我们进行足球训练吗?我们很快就有比赛了。空处的词在介词with之后,应用动名词形式;train,动词,训练,动名词形式为training。故填training。20.introduction【详解】句意:看完介绍后,我对这个项目了解了很多。定冠词the后应跟名词形式,introduce意为“介绍”,是动词,其名词为introduction,故填introduction。21.has given seats to the elderly【详解】“让座”为give seats to sb.;“老人”为the elderly。根据时间状语“three times this month”可知,句子应用现在完成时,构成形式为:have/has done;主语“He”是第三人称单数形式,故助动词应用has,give的过去分词是given。故填has given seats to the elderly。22.made the event a great success【详解】make sth. n.“使某事……”,由语境可知,动作发生在过去,用一般过去时,动词用过去式made;这项赛事:the event;巨大的成功:a great success。故填made the event a great success。23.Few people are interested in【详解】根据汉语可知,本句是反意疑问句,根据“前否后肯”原则可知,前半句是否定句,“几乎没有人”few people,表示否定意义,作主语时,be动词用are;“对……感兴趣”be interested in。故填Few people are interested in。24.help the homeless by working as【详解】help“帮助”,在be going to后应用动词原形;homeless“无家的”,形容词,前面+the表无家可归的人;by“通过”,表方式,介词,后续动名词;work as“当”;故填help the homeless by working as。25.enough to give a helping hand【详解】be+adj.+enough to do sth.“足够……做某事”,该用法是固定用法,“伸出了援助之手”是固定短语give a helping hand,故填enough to give a helping hand。26. eyes mostly However international Local see carry new for world【分析】世界上大约有2.85亿人失明或有其他眼睛问题,而大约有80%的病例是可以预防或治愈的,这篇短文给我们讲述了一个慈善组织—ORBIS,这个组织致力于帮助世界各个地区的盲人重新恢复视力。【小题1】句意:你将不得不用你的手指,而不是用你的眼睛来读这一页书。根据上文Close your eyes for a minute…可知,作者让我们闭上眼睛,想象一下如果我们看不见了,生活将会是什么样的,因此这里应表达“不用眼睛看”,故填eyes。【小题2】句意:世界上大约有2.85亿人失明或有其他眼睛问题,主要在贫困地区,而大约有80%的病例是可以预防或治愈的。mostly主要地,多半地,修饰后面的介词短语。【小题3】句意:然而,很多人没有钱看病。根据上句话about 80 percent of these cases can be prevented or cured.可知,很多眼睛问题都可以预防或治愈;而这句话说到many people don’t have money for medical treatment.很多人没有钱治疗,两句话之间是转折的关系,空后有逗号隔开,因此这里应填副词However。【小题4】句意:ORBIS是一个国际慈善组织。根据下文ORBIS is always trying to keep in touch with many countries可知,这个组织与很多国家保持联系,所以这是一个国际性的组织,故这里应填international国际的。【小题5】句意:他们教当地的医生帮助盲人再次恢复光明。local当地的,是一个形容词,修饰后面的名词doctor。根据上文It uses its Flying Eye Hospital to visit poor areas可知,这个组织要去很多贫困地区,所以这里应指“教授当地的医生”,故填Local。【小题6】句意:他们教当地的医生帮助盲人再次恢复光明。根据上文On the plane, volunteer doctors do operations.以及下文For just $38, you can help one person see可知,这个组织是帮助盲人恢复视力的,所以这里应填see看见。【小题7】句意:他们需要你的帮助来继续完成他们的工作,使人们摆脱失明。carry on是一个固定短语,意为“继续”。根据句子结构可知,这里是动词不定式作目的状语,故这里填原形carry。【小题8】句意:1,300美元就可以帮助一名医生获取新的技能。new新的,是形容词,修饰后面的名词skills。根据上文ORBIS helps those developing countries by providing sight-saving training. It has taught over 35,000 doctors and nurses.可知,这一组织教授医生和护士如何帮助盲人恢复视力,由此我们可以知道,医生们可以学到新的技能,故这里应填new。【小题9】句意:花13,000美元你就可以为一群医生提供一个培训项目。for为了,是一个介词。根据句意可知,这里培训项目所针对的对象,故应填for。【小题10】句意:你的爱可以帮助他们打开眼界。world世界,根据文意可知,有了ORBIS和人们的帮助,这些盲人就可以恢复视力,所以这里应表示的是“对这个世界睁开眼睛”,故这里应填world。【点睛】这个题型是单词填空,要求我们根据文意和所给单词的首字母,填写适当的单词。做题时,应先通读短文,了解大意;然后根据文意和单词的首字母填写适当的单词,并注意它在句中的作用及句中使用的短语和句型,填写单词的适当形式。这篇短文给我们讲述了一个帮助全世界的盲人恢复视力的组织ORBIS,同时呼吁人们都来贡献自己的力量。文章主题突出,内容比较容易理解。了解文意后,开始根据文意做题。例如第3小题,根据文意可知,上句话about 80 percent of these cases can be prevented or cured.提到很多眼睛问题都可以预防或治愈;而这句话说到many people don’t have money for medical treatment.很多人没有钱治疗,两句话之间是转折的关系,空后有逗号隔开,因此这里应填副词However,不能用but,它是连词,后面没有逗号和句子隔开。再如第6小题,根据上文On the plane, volunteer doctors do operations.以及下文For just $38, you can help one person see可知,这个组织是帮助盲人恢复视力的,所以这里应填see,意为:看见。27.D 28.B 29.C 30.A 31.C 32.A 33.D 34.B 35.B 36.A【导语】 本文主要讲述了作者因为残疾在想帮助别人时受到了拒绝,但后来一个人邀请他一起帮忙,他认为有时能力比残疾更重要。27.句意:我走过去问他我能不能帮忙。enter进入;read读;leave离开;help帮助。根据后句女志愿者说的“Oh,no,thank you.”以及第五段中“... my offer of help”可知,此处是指“我走过去询问自己是否能提供帮助(help)”。故选D。28.句意:看到我是瘸的,一个女士们礼貌地说,“噢,不,谢谢。” 然后给了我一张椅子,让我在他们工作的时候坐着。rudely无礼地;politely礼貌地;loudly大声地;coldly冷淡地。根据后句女志愿者说的“Oh,no,thank you.”可知,她是礼貌地(politely)拒绝了。故选B。29.句意:然后,另一个志愿者走进房间,看到我坐在那里无所事事,就说:“嘿,年轻人。到那边来。有工作要做,你可以帮忙。”any任何;other其它的;another另一个;the other两者中另一个。联系上下文可知,此处是指“另一名志愿者走进了房间”,another表示三者及三者以上的另一个。故选C。30.句意:他把两把椅子放在一起,放了两摞手册,并且展示给我看,“好的,把左边的放在右边的上面。”showed展示;moved移动;treated对待;controlled控制。根据后句“OK, the left piece goes on top of the right one.”可知,这位志愿者是向“我”展示如何做接下来的工作,应用动词showed来表示。故选A。31.句意:就这样,我很高兴成为这个团体的一员。meeting会议;family家庭;group团队;community社区。根据第四段开头“This member of the group”可知,此处表示“我很高兴成为这个团体(group)中的一分子”。故选C。32.句意:后来,我向他表示感谢,并问他为什么邀请我帮忙。thanked感谢;introduced介绍;guide引导;punished批评。根据上文中“I was now happy to be part of the…”及上句“This member of the group saw that my disability did not mean an inability (无能) to help”可知,“我”很感谢(thanked)这个志愿者。故选A。33.句意:“嗯,我认为我们用更多的人手会更快地完成。当然你可以的。” 他回答说。heads头;handouts讲义;legs腿;hands手。此处表示“有更多的帮手我们就会更快地完成”,所以本空用名词hands表示“帮助,支援,帮手”。故选D。34.句意:那个善良的女士拒绝我提供的帮助,但我知道她不是在故意冒犯我。wanted想要;refused拒绝;accepted接受;considered考虑。根据上文可知,那位好心的女士拒绝(refused)了“我”的主动帮忙。故选B。35.句意:残疾人常常因为残疾而被排除在社会群体之外,而不是因为他们的无能。ability能力;disability残疾;wisdom明智;honesty诚实。根据本句中的“people with disabilities”可知,此处应填入disability与之呼应。故选B。36.句意:它传递的信息是:“对我们来说,你的能力比你的残疾更重要。”message信息;gift礼物;decision决定;suggestion建议。此处表示“它传递了一个信息”。message意为“信息”,符合句意。故选A。37.Reasons 38.meaning/meanings 39.age 40.writer 41.full【导语】本文主要谈论了什么是生活中最重要的事情。作者以自己为例,告诉我们即使同一个人,在不同的人生阶段,他所认为的最重要的事情也各不相同。37.根据“Because she had a lot of friends...”以及本列内容可知,此处说的是原因,reason“原因”,此处应用名词复数表示泛指,首字母应大写。故填Reasons。38.根据“In my opinion, if I couldn’t sing or listen to music, my life would be meaningless.”可知,如果作者不能唱歌或听音乐,她的生活将毫无意义。no后加名词单数meaning“意义”或名词复数meanings“意义”。故填meaning(s)。39.根据“When I was 12...I was happy to find that love was the most important thing”可知,作者12岁时认为爱是最重要的,at the age of...“在……岁时”。故填age。40.根据“The writer says, ‘Happiness is the destination for everyone.’”可知,一个作者说幸福是每个人的归宿。故填writer。41.根据“There are many important things that make our lives colourful and beautiful.”可知,有很多重要的事情让我们的生活丰富多彩和美丽,即:充满了色彩和美丽,用full of表示。故填full。42.B 43.C 44.B 45.D 46.A【导语】本文介绍了作者帮助一位无家可归的老人的故事。每次经过老人身边都给一些零用钱,在得知老人把手表扔了之后给老人买手表的故事,说明作者知道该如何帮助别人。42.细节理解题。根据“I give him any extra (多余的) change I have.”可知,我给他零钱。所以当作者走过时,那位老人总是向她打招呼。故选B。43.推理判断题。根据“I asked him why and he looked down and told me that the battery(电池) had died so he threw it away.”可知,老人把手表扔了是因为电池没有电了。故选C。44.推理判断题。根据“He didn’t even notice it until I left.”可知,当我把手表放到老人的杯子里的时候,老人没有看见。故选B。45.细节理解题。根据“It was not an expensive one, but one that was very similar to the one he had.”可知,这块新的手表与老人扔掉的手表差不多。故选D。46.最佳标题题。通读全文可知本文自始至终都讲了如何帮助一位无家可归的老人的故事。因此最好的题目是A选项。故选A。47.C 48.D 49.A 50.C 51.B【分析】【导语】本文给我们讲述了一对伟大的师生关系——海伦和她的老师Anne Sullivan。Anne在大学教授的推荐下来到海伦的家里做家庭教师,Anne不仅教给了海伦知识,还能控制她的脾气。在老师Anne的帮助下,海伦读完了大学,成为了一个著名的作家。47.细节理解题。根据短文第二段中“Anne had been suggested to the Kellers by her university professor, a close friend of Mr. Keller”可知,Anne是由她的大学教授推荐来到Keller的家的,故选C。48.推理判断题。第二段“Before she arrived, Anne expected her new pupil to be a quiet, weak child. But Helen was nothing like that”及Helen的表现“the energetic Helen nearly knocked her over in her hurry to feel Anne’s face, clothing and bag.”、第三段“angrily to force open Anne’s case to open her candy.” 可知是海伦的力量给她留下了印象。故选D。49.细节理解题。根据短文第五段中“Her well-meaning parents allowed Helen to do as she liked at home.”可知,Helen 的父母宠溺Helen,允许她做任何她喜欢的事情,故选A。50.推理判断题。根据最后一段“In 1900, Helen started studying at Radcliffe University, and graduated first in her class in 1904.”可知一共四年,所以C是不对的,故选C。51.细节理解题。A选项,开头提到1887年时Helen是6岁,末尾提到她去世时是1968年,推断她去世时是87岁。C选项,由第一段“Anne Sullivan,a poor university graduate”得出C是错的。D选项文章只在最后一段提到了“Helen fought for disabled people’s right”而不是“human rights”。师徒两人均读完大学,可以被称作是“well educated”。故选B。答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览